Bloggen en vooruit werken

Als blogger ben je eigenlijk nooit echt vrij, zoals je dat in loondienst bent. Er is namelijk niemand die je werk volledig over kan nemen of je kan vervangen, omdat bloggen (bijna altijd) persoonlijk is. Als je vrij wilt zijn kun je daarom twee dingen doen: minder artikelen plaatsen of vooruit werken. Vandaag geef ik tips over bloggen en vooruit werken.

Allereerst ben je natuurlijk vrij om voor jezelf te bepalen of je misschien minder gaat plaatsen of gaat proberen vooruit te werken. Met dit artikel wil ik niet zeggen dat een ‘goede blogger’ vooruit zou moeten werken. Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf.

Na bijna 7 jaar non-stop bloggen waarin we (gelukkig 😉 ) wel eens en dag vrij waren of op vakantie gingen, hadden we al enige routine en ervaring opgedaan in vooruit werken. En toen ik zwanger raakte wist ik natuurlijk dat als ik vrij wilde zijn na de bevalling er flink vooruit gewerkt moest worden. En dat is goed gelukt, al zeg ik het zelf. Ik heb – samen met Martine – maar liefst 2 maanden vooruit gewerkt zodat we voldoende speling hebben qua content rondom de bevalling! Dat houdt in dat we meer dan 60 blogs hebben gemaakt, waarvan er zeker 25 video’s zijn. Dit was een flinke klus, maar we did it.

Hoe we dit geflikt hebben? Dit zijn mijn tips.

Het écht willen

Vooruit werken voor je blog doe je niet even tussendoor. Je moet er echt voor gaan, zeker als je voor meer dan een paar dagen vooruit moet werken. Vraag jezelf eerst af of je wel echt vooruit wilt werken. Voor ons is het heel belangrijk dat de websites gewoon doorgaan zoals jullie van ons gewend zijn en daarom besloten we vooruit te werken. Dat was de drijfveer. Als je zelf vindt dat het niet erg is als er tijdelijk iets minder of niets online komt op je blog, ga dan niet alsnog vooruit proberen te werken omdat je bang bent voor commentaar van je lezers of het gevoel hebt dat het ‘moet’. Het is jouw blog, dus jij mag kiezen. En als je met tegenzin vooruit gaat werken zal dat te merken zijn in de content en daar maak je je lezers ook niet blij mee. Vraag jezelf dus af: ‘Vind en wil ik echt dat ik vooruit moet werken?’

Inventariseren en op tijd beginnen

Als je dan besloten hebt vooruit te gaan werken inventariseer dan eerst hoeveel je vooruit moet werken. Alleen als je dat weet, weet je ook wanneer je moet beginnen met vooruit werken. Wil je een week vrij zijn? Dan lukt het misschien om 1 à 2 weken van te voren te beginnen. Wil je 3 weken vrij zijn? Dan zul je een stukje eerder moeten beginnen.

Zelf ben ik in augustus langzaamaan begonnen met vooruit werken (inspiratie op doen, artikelen schrijven die weinig beeld nodig hebben, etc.) en heb ik september en oktober extra veel gewerkt om vooruit te schrijven.

Discipline, Discipline, Discipline

Echt, dit is zo’n beetje het belangrijkste. Niet vooruit schuiven, geen smoesjes, niet afraffelen, just do it! Geef jezelf een schop onder je kont en do your job. Houd het doel voor ogen, namelijk een welverdiende vrije periode!

Goed plannen

Je zult nu eenmaal voor een bepaalde periode meer moeten werken. Helaas heb je als blogger geen vrije dagen die je op kunt nemen. Een vrije dag moet je nemen door op een andere dag het werk wat je op je ‘vrije dag’ had moeten doen, te doen. Je zult het dus twee keer zo druk krijgen. Accept it. Dat hoort nu eenmaal bij het vak. Goed plannen maakt het echt mogelijk.

Waak over je agenda en houd hem goed in de gaten. Voor work-a-holics, plan ook vrije tijd voor jezelf in. Voor ‘deadlinewerkers’, plan werktijd in en zorg voor discipline, anders kom je echt in de problemen!

Stel deadlines voor verschillende taken. Zo was mijn deadline om al mijn eigen artikelen voor november en december van beide websites voor 1 oktober af te hebben, zodat ik me met Martine kon focussen op alle gezamenlijke video’s in oktober. Voor 1 november moest alles af zijn tot en met 5 januari en alles wat ik in de periode vanaf nu tot aan de bevalling kan doen is extra. Dat is gelukt en heeft goed gewerkt!

Houd je aan de planning!

Ligt voor de hand, maar is voor veel mensen vaak moeilijk. Plannen is key. Maar het heeft geen zin om een planning te maken als je je er vervolgens niet aan houdt. Tuurlijk, je star staren op een planning is ook niet de bedoeling. Je planning moet ook flexibel genoeg zijn om gewijzigd te kunnen worden om onvoorziene dingen op te kunnen vangen (zoals sneller werken of vertraging oplopen). Maar zorg in elk geval dat je je planning als goede richtlijn en houvast gebruikt.

Creëer ruimte in je agenda

Schrap PR events en minimaliseer het aantal zakelijke afspraken. Verander werklunches in Skype calls vanuit huis. Leg uit aan je netwerk waarom je tijdelijk wat minder beschikbaar bent, ze zullen het zeker begrijpen!

Laat ook je vrienden en familie weten hoe de vork in de steel steekt. Als je niets uitlegt, zullen ze ook niet begrijpen waarom je zo druk bent. Ondernemer/blogger zijn is voor veel mensen onbekend terrein. Niets ten nadele van mensen in loondienst, maar ze beseffen vaak niet hoe groot je verantwoordelijkheden zijn die je hebt en hoe toegewijd je moet zijn om de boel te kunnen runnen. Zeker bij bloggen is er een hoop werk achter de schermen die mensen niet (altijd) zien. Leg het daarom uit. Misschien krijg je zelfs hulp aangeboden!

Over het bloggen zelf

Genoeg over algemene zaken en tijd om wat specifieker in te gaan over het bloggen zelf. Want hoe bedenk je content zo ver vooruit? En hoe zorg je dat het niet blijft bij allemaal ideetjes die niet (helemaal) uitgewerkt worden.

1. Artikelen bedenken

Dit vond ik zelf de meest uitdagende klus. Voor twee websites ruim 2 maanden vooruit werken is niet niks! Op tijd beginnen is het belangrijkst. Zorg dat je altijd de notities op je telefoon of een notitieboekje bij de hand hebt voor als je plotseling inspiratie op doet. Voldoende inspiratie hebben is soms al lastig genoeg, laat staan als je ver vooruit moet werken.

Als je langere tijd vooruit werkt, houd dan ook rekening met de periode waarvoor je vooruit werkt. Zo schreef ik in de nazomer al artikelen voor de feestdagen, want niemand zit te wachten op ‘Wat is de herfst mooi’ als het hartje winter is en we verlangen naar een witte kerst. 😉

Prikkel je creativiteit door dingen te ondernemen, je oude artikelen terug te lezen en tijdschriften en blogs te lezen bijvoorbeeld.

2. Beginnen met schrijven

Dit kun je maar beter zo snel mogelijk gaan doen. Wacht niet tot je alles vooruit hebt bedacht. En wacht al zeker niet tot het laatste moment. Als je ruim van te voren begint voelt dat zo veel fijner voor jezelf en het motiveert ook veel meer.

Misschien werkt het prettig voor jou om een doel te stellen, bijvoorbeeld: iedere dag/week schrijf ik één extra artikel.

Zelf heb ik bijvoorbeeld de thuis-werkdagen en weekenden gebruikt om vooruit te schrijven. Iedere dag schreef ik dan minstens 1 extra artikel. Kon ik meer doen? Dan was dat mooi meegenomen!

3. Altijd direct afmaken – geen losse eindjes!

Heel erg belangrijk! Je schiet er niets mee op wanneer je uiteindelijk 30 artikelen maar half of ‘bijna af’ hebt geschreven. Werk ze één voor één helemaal af en plan ze direct in voor publicatie, ook al is het twee maanden van te voren. Je hebt er alleen maar meer werk van als je tegen het eind alles nog eens zou moeten controleren op volledigheid/spelling of beeld zou moeten toevoegen. Ook hier geldt weer: discipline!

4. Gebruik een schema/kalender

Vul een kalender in waarin je al je ideeën zet. Stel niet als doel alles in één keer te bedenken. Neem hier de tijd voor en vul alles stap voor stap in. Omdat ik zo veel vooruit moest schrijven maakte ik voor mezelf een excel bestand met kleuren. Dit excel bestand had hetzelfde format als onze WordPress Post Calendar plugin (met deze plugin kun je allemaal artikelen overzichtelijk per maand inplannen, zo houd je overzicht over de content die je gaat publiceren). Als een artikel was ingepland gaf ik die in mijn excel bestand een groen vakje. Alle artikelen van Martine of artikelen die Martine in die periode zal (af)maken) gaf ik een rode kleur, zo wist ik dat ik hier niet naar om hoefde te kijken. Soms hebben we een gastblog, die maakte ik blauw. De artikelen die ik nog moest maken waren grijs en de artikelen/video’s die we gezamenlijk moesten maken waren wit. Alles wat ik tijdens mijn ‘verlof’ moet (af)maken (tja, ik ben dus alsnog niet helemaal volledig vrij 😛 ) maakte ik donkergroen. Dit zijn bijvoorbeeld artikelen over de bevalling en een artikel over hypnobirthing en kerst die nog een laatste toevoeging nodig hebben. Die kon ik dus niet van te voren afmaken. Die heb ik ook bewust zo laat mogelijk in de maand december gepland trouwens, omdat ik denk dat ik tegen die tijd vast wel weer wat puf heb (en zin 😉 ) om achter m’n laptopje te kruipen en iets te gaan schrijven.

Weet dat je je best hebt gedaan

Heb je je doel niet helemaal gehaald maar wel je stinkende best gedaan, neem jezelf dan niets kwalijk. Je hebt je best gedaan, je bent waarschijnlijk een heel eind op weg, maar het is niet helemaal gelukt. So be it! Soms helpt het wanneer we onszelf letterlijk de ruimte gunnen om iets niet te halen (te ‘falen’, maar dat klinkt negatiever dan dat ik het bedoel) en geeft dat juist weer ruimte en energie om weer met frisse moed verder te gaan.

Gastblogger?

Zelf zijn we niet heel happig op gastblogs. Omdat 2WMN en LLG zo persoonlijk zijn merken we vaak dat gastblogs niet goed gelezen worden. Maar soms vind je een gastblogger die echt wat toe te voegen heeft aan je website. Iemand die over kwaliteiten beschikt die jij misschien niet hebt. En dan is een gastblog juist een leuke toevoeging.

In een periode van afwezigheid kan het voor wat lucht scheppen als je her en der een gastblog plaatst. Zo hebben je lezers leuke content, help je een medeblogger aan publiciteit en hoef jij een artikel minder vooruit te schrijven. Mits het echt een toegevoegde waarde is voor je blog is het voor iedereen een win-win-situatie!

Mail, telefoon, spoedjes

Tja, helaas gaat dit altijd door… Zeker wanneer bloggen je baan is, kun je niet even tegen een adverteerder zeggen: ‘Joh, bel volgende maand even terug, ik ben er even niet!’. Ik heb het geluk dat Martine er tijdens mijn afwezigheid gewoon is en zij deze dingen kan oppakken. Blog je in je eentje, dan zul je waarschijnlijk dit wel gewoon in de gaten moeten houden of je zult hulp van buitenaf moeten inschakelen.

Nooit 100% vrij

Toen Martine en ik samen naar New York waren handelden we iedere avond even wat mails af. En toen Martine en ik afgelopen zomer tegelijk op vakantie waren heb ik vanaf het strand nog een advertorial geschreven. Misschien niet heel relaxed, maar weet je, het is gewoon part of the deal. Accepteer het! Ik heb misschien geen zwangerschapsverlof van 16 weken (!!). Heck, ik heb er niet eens 6! 100% vrij ben je eigenlijk nooit, want ook op je vrije dag kan er een spoedje voorbij komen, lees je de comments en houd je je social media bij. En inderdaad, een dag (zo goed als) vrij zijn is op een andere dag 2x zo hard werken. Maar ik heb de beste baan ter wereld en dit hoort er dan nu eenmaal bij. Ik ben dol op mijn werk, dus je hoort mij niet klagen!

Als jij ook blogt, werk jij dan wel eens vooruit? Wat zijn jouw tricks en tips om dit te doen?

40 reacties

Maaike -

Ik werk alleen vooruit als dat lukt en dan met name voor vakanties. Dan wil ik lekker niks hoeven doen. Comments houd ik dan wel bij, want dat gaat makkelijk, maar ik heb geen zin om een laptop mee te hoeven sjouwen. Dus toen ik van de zomer 3 weken weg was heb ik ervoor gezorgd dat ik dat + een beetje extra vooruit had gewerkt. Het was even bikkelen, zeker omdat ik ook nog 32 uur werk in het onderwijs en dat is vlak voor de zomervakantie altijd het drukst, maar daardoor had ik wel een super fijne, stressvrije vakantie.

Rosalie -

Wat een handig artikel! Ik ben echt zo slecht in vooruit te werken, ik probeer nu een week voorruit te werken. Ook moet ik zeker mijn half afgewerkte artikelen eens afwerken =)

Teddy -

Wat een fijn artikel! Plannen is sowieso iets wat bij heel veel dingen belangrijk is. Ik merk het nu ook heel erg als ik een wat drukkere periode heb van mijn studie maar wel gewoon door wil met mijn blog.

Debbie -

Top tips, dank je. Ik heb nu in oktober vooruit gewerkt om in november met een schone lei van regelmatige artikelen te kunnen beginnen. Vandaag komt t 2e artikel online en ik moet zeggen dat t fijn werkt. Nu ga ik de planning voor december maken!

Jancie -

Super leuk om te lezen hoe jij dit aangepakt hebt! Vind het echt super knap dat je de motivatie hebt kunnen opbrengen en dat jullie nog even keihard gebikkeld hebben 😉 Succes met de laatste loodjes!

Natalie -

Wat ontzettend knap dat jullie zover vooruit hebben gewerkt! Ik heb zeker wat aan deze tips!

Eline -

Jeetje wat zul je hard gewerkt hebben zeg! Ik heb nu posts voor de komende 3 weken staan end at vind ik echt al een enorme prestatie van mezelf 😛 Ik ben nu bezig met de kerstrecepten. Bloggen is leuk, maar vereist wel enorm veel discipline blijkt maar weer!

Ines -

Trots op jullie! Top team. En Willemijn, zorg goed voor jezelf en laat ook goed voor je zorgen. Neem lekker je rust, dat verdien je. Martine, jij moet ook goed voor je laten zorgen hoor. Ook jij verdient dat <3! Xx Ines ( van de meet&shop)

Kim | Kimsbloglife -

Wauw zeg, chapeau dat je zo veel vooruitgewerkt hebt! Is inderdaad niet eenvoudig. Goeie tips geef je! En superfijn dat het allemaal goed gelukt is zodat je nu lekker kan genieten. Fulltime bloggen is inderdaad niet te onderschatten denk ik, want zoals je schrijft stopt het nooit 100% i.v.m. social media, reacties en dergelijke… Maar je bent natuurlijk wel een beetje vrij om te kiezen in hoeverre je tijdens je ‘verlof’ nog online bent, zowel qua artikelen als op social media. Ik vind het wel super dat jullie zo hard gewerkt hebben om er volledig voor te blijven gaan!

Mare -

Wat een werk verzet! Ik lees jullie blog dagelijks. Misschien een schrale troost maar wees blij dat je vooruit kunt werken en zelf controle hebt over je werkschema. Als je bij nieuwsredactie werkt is dat vrijwel onmogelijk lijkt me.

Debby -

Bedankt voor de tips! Ik werkte een aantal jaren terug wel vooruit, maar nu vind ik het moeilijk om inspiratie te vinden. Het begint wel weer een beetje te komen, dus wie weet. Maar dan moet je er inderdaad ook nog eens tijd voor vrij kunnen maken ;). Bedankt voor de handige tips, en thumbs up girls!

Megan -

Wat knap dat je zo ver vooruit gewerkt hebt! Fijn dat je straks zoveel mogelijk van je kleintje kan genieten. Ik moet bloggen combineren met studeren dus dan is plannen best belangrijk. Thanks voor de tips!

Petra -

Beetje lang voor op m’n koelkast of op de wc-muur, maar wat een goede dingen staan hierin. Moet het maar uit m’n hoofd gaan leren ;). Knap hoor, zoveel discipline én goed teamwerk. Willemijn: fijn verlof(je) en Martine: succes met het ‘draaiende houden’ van jullie blogs (en alles eromheen).

Tamara -

Wat een goed artikel en interessant!

Rowan -

Een héle handige blogpost die ik zeker nog vaak zal opzoeken als ik even motivatie nodig heb. Dankjewel! En natuurlijk succes met de laatste loodjes. :)

Audrey -

Leuk artikel, en wie had dit beter kunnen schrijven dan jij als vooruitwerk-pro nu? 😉 Vooral ideeën bedenken lijkt me echt ontzettend lastig voor zo’n lange tijd.

Ik werk zelf fulltime en op wisselende dagen/diensten, en ik plan ook regelmatig vooruit voor mijn blog, zeker als ik op mijn vrije dagen de hele dag ergens naartoe moet (of ja, moeten…). Vind ik best wel een klus, zowel qua inspiratie als tijd. En dan post ik maar 2 keer per week 😉 Respect, hoor, voor hoe jullie dit klaren, ook al is het jullie baan. Er gaat veel meer tijd in zitten dan je denkt.

Mariska -

Goed artikel en hier haal ik wel wat handige dingen uit, omdat ik ook meer vooruit wil werken. Vind het zo ontzettend knap dat jullie dit kunnen doen en plannen met z’n tweetjes :)

Paula -

Handig om te lezen! Zelf vooruit willen werken is inderdaad het belangrijkste denk ik. En echt goed trouwens dat jullie samen zo ver vooruit hebben gefilmd en geblogt. Zo knap! Ik ben benieuwd wat er allemaal voor leuks aankomt (kerstvideo’s natuurlijk!) en ook hoe het zal zijn als Willemijn weer echt helemaal terugkomt. :)

Maria -

Toppers! Daarom lees ik graag jullie blogs, ga zo door :-)

Murl -

Het lijkt me best pittig om dat in goede banen te leiden! Eerder vroeg ik al een keertje hoe je het ging doen ( Willemijn ) Maar dit is dus het plan van aanpak! Fijn ook dat jij ( Martine ) ook een beetje een rustige kerst kan hebben! En wat ook fijn is, nu weten jullie dat jullie het zo kunnen aanpakken en dat het lukt! Dus mocht er ooit weer wat zijn dan hebben jullie het als eens gedaan :)

Channah -

Handig artikel! Ik merk dat ik echt vlagen heb waarin ik ineens echt heel veel vooruit werk, maar dat ik het dan een beetje laat hangen en voor ik het weet moet ik halsoverkop een artikel voor morgen nog uitwerken. Heel vervelend. Bij mij werkt het echt om lijstjes te maken met artikelen, foto’s alvast te schieten (zodat er alleen nog tekst bij moet) en dan kan ik op een rustig moment, als baby slaapt, het allemaal uitwerken. Ik plan het ook altijd in mijn agenda, zodat ik zie op welke dag wat online komt. Ik probeer er een beetje mijn draai in te vinden, maar soms is het nog best lastig!

eva -

Ah wat een fijn artikel zeg! Ik blog pas sinds een kleine maand en ik moest dus afgelopen twee weken vooruit werken maar had de handigheid nog niet helemaal gevonden. Deze tips helpen mij weer wat verder voor een volgende keer!
Liefs, Eva

Lindsey Beljaars -

Goed artikel! Ik werk heel erg graag vooruit, maar jullie hebben gewoon 2 maanden vooruit gewerkt. Wat een berg werk moet dat zijn geweest zeg, heel erg knap!

anna -

Wauw, wat super knap van jullie! Het scheelt echt dat jullie er zoveel plezier in hebben, dat zie je er ook al af. Ik ben ook echt dol op jullie video’s!

Margot -

Knap dat jullie zo ver vooruit hebben kunnen werken! Ik werk zelf ook altijd vooruit zodat ik niet in de problemen kom als er ineens iets anders tussendoor komt. Maar inderdaad, het werk stopt nooit en dat is oké.

Rianne -

Ik blog niet, dus kan mijn ervaring niet uitspreken. Maar jemig, wat een respect heb ik voor jullie als ik dit lees! Al dat geplan en geregel. Ontzettend knap!

Liza -

Nondeju wat hebben jullie hard gewerkt. Heel knap!
Ik probeer zelf telkens minimaal een weekje vooruit klaar te hebben. Mocht ik een keer geen tijd hebben na het werk dan staat er de volgende dag toch iets online.

Kelly -

Ik probeer altijd vooruit te werken maar soms schiet het door school er tussen.

Melanie -

Goed hoor en handige tips! Wat ik me wel afvraag, waarom heb jij niet alleen doorgewerkt en martine niet? Want zij heeft geen twee maanden verlof!

Martine -

Hi Melanie, dat was mijn eigen keuze aangezien ik geen verlof heb. Maar ik heb straks alle ruimte om vooruit te schrijven dus dan kan ik rond Kerst vrij nemen. :)

- -

Welke dagen komt er een artikel en/ of video online op deze blog? Jullie zijn leuk :) Heel veel succes met de laaste loodjes Willemijn! En daarna natuurlijk heel veel geluk met de kleine spruit. X

Willemijn -

Op 2WMN komt elke vrijdag een video online! :)

Martine -

En iedere dag om 06.00 een artikel 😉

Sas -

Wauw! Wat een krachtig artikel:) En jeetje wat hebben jullie keihard gewerkt zeg.
Petje af! Wat jullie er over hebben om ons nog evenveel en goede artikelen te laten lezen.

Willemijn ik heb echt bewondering ervoor dat je nog zoveel werkt vlak voor uitgerekende datum maar denk wel een beetje aan je rust 😉

Toppers zijn jullie!

Willemijn -

Hoi Sas! Dankjewel! Lief dat je je waardering uitspreekt. Sinds dit weekend doe ik wat rustiger aan, er valt namelijk niets meer te schrijven en te bewerken voor mij hihi! Of nou ja, bijna niet dan. Nog éven een baby roomtour opnemen dinsdag. 😉 Maar dat is geen straf!

Dita -

Jeetje wat hebben jullie hard gewerkt! Echt lekker dat je straks van je kleintje kunt genieten. Zelf werk ik op maandag en dinsdag ochtend aan mijn blog. Die middagen werk ik. Ook werk ik dond en vrijdags de hele dag. Woensdags probeer ik vrij te houden voor boodschappen, vriendinnen etc. Zo werk ik op die 2 ochtenden lekker vooruit.

Joyce -

Goed artikel! Ik ben niet zo goed in vooruit schrijven haha! Probeer het wel maar wil blogs dan vaak eerder online zetten.

Marlotte -

Wat hebben jullie de afgelopen tijd hard gewerkt zeg, echt top! Fijne tips geven jullie. Denk dat het echt willen de belangrijkste zal zijn!

PinkFairy -

Goed artikel! Jullie hebben inderdaad mazzel dat jullie met z’n tweeën zijn. Dan kun je het, denk ik, ook iets makkelijker loslaten als het eenmaal zover is.

Martine -

Nou… Haha! Je wilt toch wel graag weten wat er in het bedrijf gebeurt ondanks dat je met zijn tweeën bent!

Reageer ook