Alleen bloggen

Wij werken al jaren samen: dag in, dag uit. Hoewel ik Willemijn natuurlijk nog genoeg spreek, neem ik op dit moment de zaken even waar in mijn eentje. Hoe gaat dat?

Op dit moment werk ik nog maar twee weken alleen maar het voelt als een eeuwigheid. Jeetje, wat is dat saai zeg. Ik vind er echt geen reet aan. Het bloggen natuurlijk wel, maar ik mis echt mijn maatje! Ik mis de gezelligheid die het met zich mee brengt, het samen kunnen sparren met elkaar en kletsen over wat er allemaal gebeurt op het internet.

Ik heb nog net niet de neiging om naar een kantoor te rennen om even net te doen alsof ik collega’s heb. Nee, in je eentje bloggen? Ik weet niet of dat iets voor mij zou zijn. Ik vind het maar eenzaam, dus ik heb veel respect voor bloggers die al jaren alleen hun blog runnen. Nu snap ik ook waarom die meer video’s met andere YouTubers opnemen: het is gewoon veel gezelliger. Hoewel Willemijn en ik dat ook leuk vinden, merk ik nu pas dat wij daar veel minder behoefte aan hebben omdat we vrijwel video’s altijd met iemand opnemen. Met elkaar! Hetzij of samen in een video of als de een achter de camera staat om de ander te filmen.

Ik vind het met zijn tweeën niet alleen gezelliger maar ook veel makkelijker. Als je in je eentje verantwoordelijk bent voor alles, kan ik me goed indenken dat je als individuele blogger soms het gevoel hebt dat er van allerlei kanten aan je getrokken wordt. Ik denk dat je dan nog meer op je strepen moet staan en vaker ‘nee’ moet zeggen anders wordt het te gek. Dan kun je bezig blijven, dat merk ik zelf ook nu ik het alleen doe. Gelukkig kan ik sommige dingen wel goed los laten dus dat is voor mij geen probleem.

Anderzijds is het wel goed, ik merk dat ik er wel wat zakelijker door word omdat ik het nu even alleen moet doen dus ik ben wat strenger in wat ik wel en niet wil doen. Als je overal ‘ja’ op zegt, is het gewoon niet te doen. Als je met zijn tweeën bent, kun je ook veel meer het werk verdelen dus dat scheelt een heleboel. En zodra je niet overal meteen ‘ja’ op zegt, merk je al snel dat de ander ook water bij de wijn wil doen en dat het best een dagje of twee langer kan wachten om terug te komen op een mail bijvoorbeeld.

Maar het gaat me verder gelukkig wel goed af in mijn eentje, ondanks dat ik me een beetje een eenzame cowboy voel op een weggerend paard haha!

Deze situatie leert me ook wel weer veel, bijvoorbeeld dat ik toch graag mensen om me heen heb. Ik dacht dat ik ook wel kon genieten van het lekker alleen zijn, maar niks is minder waar. Ik vind er geen bal aan om alleen te werken. Het geeft ergens wel een kick omdat je het helemaal zelf in handen hebt, maar het haalt het voor mij niet bij de gezelligheid die ik ervaar met Willemijn en de lol die wij juist hebben in het samen bloggen.

Ik wilde ook juist graag vooruit schrijven maar ook dat gaat niet geweldig, omdat het op zakelijk gebied zo druk is. Fijn natuurlijk, maar ik ga er toch echt wel voor zorgen dat ik met de feestdagen niet achter mijn laptop zit hoor!

Het enige wat lekker is aan alleen werken, is dat je je eigen tempo bepaalt. Lekker ‘s nachts werken en ‘s ochtends slapen: dat kan nu dus ik neem het er even van! Ik kan ook even het huishouden tussendoor doen en met Noa vaker aan de wandel. Er zijn dus ook heus wel leuke dingen aan alleen werken.

Dus ik probeer het voor mezelf leuk te maken. Hoe doe ik dat?

  1. Ik maak aan het eind van de dag een planning voor de andere dag en streep zoveel mogelijk van de lijst af. Ik heb een planning voor beide blogs en op zakelijk gebied.
  2. Lukt er iets niet? Jammer, dan schuif ik het door en ik zorg ook dat ik die ruimte heb om iets door te schuiven. Ik word er niet blij van als ik van mezelf perse dat hele lijstje af moet werken terwijl ik al lang aan het werk ben, dan lukt het toch niet. Ik pak het liever weer op als ik de energie er voor heb.
  3. Ik maak het gezellig en zet leuke muziek op en als het snel donker wordt steek ik wat kaarsen aan. Tja, je moet er wat van maken!
  4. Ik app wat meer tussendoor met allerlei mensen (familie/vrienden) zodat ik dat contactmoment even ervaar. Ik ben niet alleen op de wereld, gelukkig! 😉
  5. Ik lees met alle liefde jullie reacties en dan denk ik: ja, daar doe ik het voor en dan heb ik even het gevoel dat ik niet alleen blog.
  6. Iets niet gelukt wat ik af had moeten krijgen op zakelijk gebied? Geen stress, even bellen/mailen met mijn blogger agent en bespreken of het ook anders kan. Ik heb nu ervaren dat dat dus ook kan en dat geeft rust i.p.v. stress.
  7. En natuurlijk is Willemijn nog niet helemaal weg, dus we hebben zeker nog wel een keer overleg gehad terwijl ik op kraamvisite kwam. Dus zo kan het ook en ik pak het dan verder op.
  8. Ik plan voor mezelf geen werktijd in zo van ‘ik werk van … tot …’ . Dat houdt niet in dat ik tot 12 uur in bed lig iedere dag. Ik zorg in ieder  geval dat ik wel 7 á 8 uur slaap krijg want daar wil ik nu juist van genieten nu Willemijn met verlof is. Dus als ik om 2 uur ‘s nachts naar bed ga dan sta ik rond half tien op. Het eerste wat ik doe als ik op sta is mijn mail checken en de reacties lezen. Daarna ga ik gewoon aan de slag, ik stop tussendoor om te eten en na het avond eten vind ik het juist heerlijk om in de kleine avonduurtjes nog wat te doen. Mijn werktijd gaat dus wat meer van nature en aangepast op mijn biologisch klok. Dat houdt in dat ik zo rond 11 uur ‘s ochtends echt begin en dan vaak doorwerk tot zes uur ‘s avonds. En ik werk dan ook vaak nog van 10 uur ‘s avonds tot 1 uur ‘s nachts bijvoorbeeld als ik energie heb. Heerlijk! Vooral in die kleine uurtjes heb ik de beste ideeën!

In die zin ziet mijn werkritme er niet heel veel anders uit dan als we samenwerken. Vaak als Willemijn bij mij komt (ochtendmens) is ze vroeg wakker en dus rond half negen bij mij voor de files en gaat ze rond half 4 weer naar huis. Andersom beginnen we bij Willemijn rond 11 uur (want ik ben het nachtmens dus ik heb opstartproblemen) en werken we vaak tot vijf of zes uur door. Of als ik meerij met mijn schoonmoeder zit ik om kwart over 9 met mijn slaperige kop bij Willemijn en dan komt er bar weinig uit mijn vingers. Daarom ben ik pas klaar met mijn look om 11 uur. Dus veel scheelt dat niet met als ik op eigen houtje om 11 uur bij haar ben.  Dit doen we al jaren zo. Ik ben benieuwd of ons werkritme straks verschuift nu Jelle er is. Dan kunnen we het niet meer zo ‘los’ doen als we nu doen denk ik maar dat gaat vast ook prima. Dan dwingt de komst van Jelle me misschien wel om een ochtendmens te worden. En mocht ik in de toekomst zelf kinderen willen, is het wel handig misschien om dat ritme te verschuiven haha!

Maar samenwerken, dat is toch echt mijn ding. Ik vond het bij onze studie eigenlijk ook veel leuker om samen te werken dan om alleen te werken. Alleen een opdracht doen? Nee hoor, geef mij maar samen een opdracht: veel leuker en gezelliger plus je kan het werk verdelen. Mijn profielwerkstuk (ik koos het vak kunstgeschiedenis over het leven van Rembrandt van Rijn) heb ik ook samen met een vriendin gemaakt. Heerlijk, fijn als je samen die verantwoording kan dragen. Wel leuk om er achter te komen dat ik samenwerken met een persoon of een grotere groep dus heel leuk vind. Daarom vind ik het geven van workshops ook zo leuk!

Ik merk als ik alleen blog, dat ik juist veel meer zin heb in vakantie: lekker mensen om me heen! Dus ik zal blij zijn als ik met mijn ouders, vriend en zus lekker op vakantie ga en als Willemijn en ik in januari samen de draad weer oppakken. Respect voor de bloggers die echt alles maar dan ook alles alleen doen. It’s not my cup of tea maar wellicht kan dat ook gewenning zijn om het alleen te doen net zoals ik gewend ben om het met zijn tweeën te doen.

Werk jij graag alleen of haal jij ook meer plezier uit samenwerken?

37 reacties

Floor Daasvand -

Het is ook wel gek als je altijd samen bezig bent om dan ineens dingen in je uppie te moeten doen. Maar dat is andersom ook wel zo, als je gewend bent om veel alleen te werken is het heel lastig om ineens te moeten samenwerken met iemand anders.

Miriam -

Ahhw, snap dat je verveelt haha. Als je zoveel samen werkt dan ga je dat vast ontzettend missen. Nog even volhouden, straks is je maatje er weer ☺️

Mariska -

Leuk dat je hierover hebt geschreven! Ik heb dan mijn blog als bedrijf en mijn fulltime baan bij een baas. Bij mijn fulltime baan heb ik collega’s in het bedrijf, maar ook 7 directe collega’s waar ik de hele week mee zit. Dat kan ik mooi compenseren met het alleen werken aan mijn blog wat ik daarom weer heerlijk vind. Lekker aan mijn bureau die tegen de verwarming staat, tv ernaast en kaarsjes aan. Dat is voor mij ook een stukje ontspanning en zo heb ik van allebei wat :)

Tamara -

Ik werk eigenlijk liever alleen. Dat is wel grappig!

Peggy -

Ik werk juist liever alleen. Tijdens mijn studie kwam ik er juist achter dat ik samenwerken echt verschrikkelijk vind. Maar! Met sommige mensen kon ik wel prettig samenwerken. Dus ik denk dat het er ook een beetje aan ligt met wie je samenwerkt. Wat ik wel merk, is dat ik af en toe de behoefte heb om buiten de deur te werken. Gewoon zodat ik minder word afgeleid en dat ik wat mensen en geluiden om mij heen heb. Leuk artikel! Ben benieuwd hoe dat straks gaat gaan, met de baby erbij. Liefs, Peggy.

Lisette -

Ik werk ook alleen. Soms als ik het even te rustig vind ga ik in een leuk koffietentje (met wifi!) zitten om te werken. Dan heb ik minder afleiding maar is het ook niet zo stil. Misschien ook iets voor jou?

Martine -

Lijkt me heel gezellig, maar in het dorp waar ik woon heb je niet zoiets en daarnaast lijkt het me best duur? Tenminste, ik zou de neiging hebben iedere keer wat te bestellen 😉

Lara -

Hé Tien, als het een keertje niet lukt, dan is dat ook maar zo hoor 😉 Werk lekker op je eigen tempo.

Lindsey Beljaars -

Wat een leuk artikel! Ik snap best dat het inderdaad wat eenzaam voelt juist omdat je het altijd samen doet. Ik run mijn blog alleen, maar doe dit nu naast mijn baan. Weet natuurlijk niet hoe dit is als je fulltime blogt. Aan de andere kant is het misschien ook maar net wat je bent gewend.

Marike -

Wat een leuk en eerlijk artikel weer! Ik kan me heel goed voorstellen hoe je je voelt, maar de nieuwe situatie went vanzelf weer, geeft het tijd. You go girl!

Eva -

Wat een leuk artikel. Heel eerlijk! Ik werk juist graag alleen omdat ik dan zelf de beslissingen kan nemen. Nu ik een blog ben gestart merk ik wel dat ik het soms wel mis om met iemand te kunnen sparren. Gelukkig staat een hoop technische informatie ook gewoon op internet. Het bloggen kan ik nog niet fulltime doen dus in mijn dagelijks leven werk ik alleen maar ook samen.
Liefs,
Eva

Marìs - My Creative Life -

Leuk om te lezen! Ik ben zelf iemand die graag alleen werkt. Dan kan ik lekker alles op mijn eigen tempo doen en helemaal alles zelf bepalen.
Al zou het soms wel handig zijn als je even iemand om advies kunt vragen als je het zelf niet weet, dat is het enige wat ik weleens mis.

Anna Laura -

Door een chronische ziekte heb ik uitloop op mijn studie en dit jaar heb ik een jaar zelfstudie om bij te werken zodat ik volgend schooljaar gewoon weer mee kan draaien en ik moet dus ook alles alleen doen. Ik zit regelmatig alleen op school en snap wel wat je bedoelt. Het is af en toe echt heel saai. Het is niet zo dat ik het samenwerken mis maar vooral het samen zijn. Want het is nu wel eens behoorlijk eenzaam en moet er voor oppassen om me er niet in te laten verdrinken.

Chantal -

Ik ben nu alleen bezig met mijn afstudeeronderzoek (ja, ik zit in de bibliotheek, en ja ik zou er nu mee bezig moeten zijn) en ik vind het vreselijk! Ik mis echt iemand waarmee ik kan sparren en samen dingen bedenken. Ik dacht eerst dat ik het fijn zou vinden, lekker m’n eigen ding doen en zelf de verantwoordelijkheid hebben. En ook de verantwoordelijkheid dat je er echt mee bezig gaat, door bijvoorbeeld samen af te spreken om er aan te werken. Nu ik alleen werk, merk ik dat ik veel sneller afgeleid ben en bijvoorbeeld jullie blogs ga lezen 😛 Of online m’n winkelmandje volgooien en uiteindelijk niks kopen. Zucht. Gelukkig gaat het prima en lig ik op schema, maar ik kan niet wachten tot het voorbij is!

Channah -

Wat een fijn, duidelijk artikel (vooral de tips over hoe je het leuk kunt houden)! Ik werk altijd alleen aan mijn blog, maar merk soms dat ik echt even een dosis motivatie kan gebruiken, en ik denk dat een collega je daarin wel heel erg kan helpen.

Syl -

Wat ben je toch weer heerlijk open over hoe jij je voelt.
Nu je er een tijdje in je ‘eentje’ voor staat, zou ik het best begrijpen als je af en toe een gastartikel hebt of een artikel met iets over je lezers. (zoals VeraCamilla een ‘whats in my bag’ van bezoekers heeft)
Denk ook aan jezelf hè. Want we willen niet over 4 maanden een burnout-Martine 😉

Nele Gommers -

Hey Martine! Ik werk ook veel liever samen met iemand, vooral in het werkveld dan. Dat komt ook een beetje uit onzekerheid bij mij, ik twijfel vaak of ik het wel goed doe, en dan kan je gemakkelijk aan iemand advies of bevestiging vragen. Bloggen doe ik dan wel het liefste alleen, zo is het echt van mij 😊 Heb het ook nog nooit met iemand samen geprobeerd, dus kan het eigenlijk ook niet echt vergelijken 😝 X

Kim | Kimsbloglife -

Leuk dat je hier een artikel over schrijft. Ik kan me voorstellen dat het wennen is. Gelukkig is het niet voor heel lang en heb je je maatje binnenkort terug 😉 Bij mij zou het andersom zijn, ik werk heel graag alleen en heb graag zelf de controle over alles, dus ik zou het lastig vinden om met iemand samen te werken denk ik. Hangt er ook wel een beetje van af, als je echt dezelfde ideeën hebt en het goed klikt met die persoon waarmee je samenwerkt is het misschien wel leuk. Maar ik mis het ook niet om met mensen samen te werken. Nu is mijn blog mijn werk niet hoor, maar ik vind het net fijn om dagenlang lekker thuis op m’n eentje op m’n eigen tempo aan m’n blog te werken, en ook op mijn werk heb ik er niet echt problemen mee om alleen te werken.

Margot -

Met de gezelligheid die jullie samen hebben zal dat zeker wennen zijn inderdaad! Ik werk twee dagen per week op kantoor voor een klant en de andere dagen werk ik alleen aan mijn blog. Ik vind dat helemaal prima.

Kirsty -

Het lijkt mij zeker wennen om als je altijd samen hebt geblogd je het nu tijdelijk alleen moet doen! Zelf blog ik vanaf het begin al alleen, maar ik moet zeggen dat ik dat ook niet denk dat ik dat als mijn fulltime baan zou kunnen doen, omdat ik mij dan eenzaam zou voelen, maar ook omdat ik teveel blog voor mijn plezier en een harde zakelijke kant heb ik niet echt. Dan zou je echt al veel naar events moeten gaan en tussendoor met mensen af moeten spreken, wat dan weer veel “normale werktijd” kost.

Lucy -

Hihi, ik ben precies het tegenovergestelde :) Vind het heerlijk om alles zelf te doen, misschien omdat ik een beetje een controlfreak ben en alles op mijn manier moet gebeuren. Bovendien ben ik super introvert dus sociaal contact kost me alleen maar energie die ik liever in andere dingen steek. Alleeen werken is het helemaal voor mij! :)

Margriet -

Als ik jullie vlogs bekijk, ziet het er altijd zo gezellig uit! Ik kan me heel goed voorstellen dat je het maar eenzaam/saai vindt.
Maar des te leuker is het, als jullie in januari weer samen verder gaan!

jolanda -

Lijkt mij ook niks! Vind het ergens sneu voor je..ik kan me je gevoel voorstellen. Je maakt jezelf vast zorgen Hoe het straks zal gaan…willemijn haar leven is anders nu jelle er is..dat ga je ongetwijfeld merken in jullie samenwerking. Maar jullie vriendschap is zo bijzonder en sterk. .jullie vinden wel een manier.. liefs 😚

Martine -

Oh ik maak me geen zorgen hoor, het zal vanzelf wel weer een bepaalde weg en tempo vinden dus het komt goed: daar ben ik van overtuigd :)

Dita -

Ik werk liever met collega’s. Soms sta ii alleen op de groep maar dat vind ik al snel minder leuk. Vooral als het on een dag van 10 uren gaat.

Drie -

Ja dat is dan wel even omschakelen als je altijd gewend bent om met z’n tweeën te werken. Maar ook dit zal z’n weg wel vinden. En voor je het weet werken jullie weer samen. Al zal dat vast ook wennen zijn omdat je dan weer zit met voedingen/slaapjes/aandacht. Maar ook dat komt vast wel goed met jullie!

Rian -

Waarom nodigen jullie geen gastbloggers uit? Vriendinnen, blogcollega’s, Bn-ers, etc. Dan blijft de dynamiek erin, zeker voor de video’s!

Halima -

Dit is echt een goed idee! Het brengt ook een soort nieuwe dimensie aan je blog en misschien leer je ook wel nieuwe dingen of raak je geïnspireerd!

Martine -

De video’s zijn allemaal opgenomen dus dat gaat prima. En we hebben gelukkig twee leuke gastbloggers dus dat proberen we ook zeker op te pakken 😉

Paola -

Mij lijkt samen werken leuker en gezelliger, maar heb daar geen mogelijkheid voor! Ik heb op vrijdag artikelen online van mijn beste vriendin, maar die woont 5 kwartier van me vandaan, dus vaak bespreken we die artikelen via internet/app!

Paula -

Met schoolopdrachten werk ik graag alleen maar ik ben wel heel blij dat ik samen met een vriendin blog. Stuk gezelliger :)

katrien -

Het is natuurlijk ook omdat jullie zo goed overeenkomen, dezelfde stijl en gedachten hebben op zakelijk gebied of anders elkaar aanvullen. Het is soms beter om alleen te werken, beter dan met iemand waarmee het niet klikt.

Amy -

Wat een mooi en oprecht stuk Martine, eerlijk dat je je gevoelens met ons wil delen. Ik ben zelf meer van het alleen werken. Ook tijdens mijn studie ervaarde ik dat, omdat anderen nooit jouw tempo aanhouden of anders te werk gaan. Nee, dan liever alleen!

Saskia -

Ik werk het liefste alleen aan mijn blog. Op mijn werk vind ik samenwerken juist wel fijn.. Kan me voorstellen dat het erg wennen is om nu ineens alleen te bloggen.

Kelly -

Ik ben meer van het alleen werken, dan hoef ik met niemand rekening te houden. Dat vind ik wel prettig

Suzanne -

Ik merk dat ik samen bloggen ook veel fijner vind. Maar alleen ben ik productiever. Ik krijg dan meer werk verzet.

Marjolein -

Toevallig heb ik in exact hetzelfde schuitje gezeten. Ik blog samen met mijn zus en afgelopen zomer is zij bevallen. Toen heb ik de blog in de lucht gehouden en daarnaast mijn afstudeerscriptie afgerond. Nee dat beviel me echt niet. Ik miste onze gezellige middagen dat we samen werkten enorm! Naast dat het fijn werkt, vind ik het heel fijn om haar wat vaker te zien en tussendoor lekker te kletsen. Nu is de situatie weer anders, want ik werk nu fulltime en zij moet natuurlijk voor mijn neefje zorgen (cutest baby ever! Sorry Willemijn!) Maar de blog is en blijft een stukje dat ons verbindt en daar ben ik erg blij mee.

Reageer ook