5x: Contact houden met je vriendinnen

Vroeger zag je je vriendinnen op school en had je na school vaak zeeën van tijd om af te spreken. Aan contact geen gebrek. Maar naar mate je ouder wordt (studeren, werken, relaties, een huis met alles er op en er aan) krijgt iedereen het drukker. Contact houden met je vriendinnen wordt dan soms meer een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar nog regelmatig spreekt en blijft zien? Ik deel vandaag 5 tips.

1. Stuur regelmatig even een kort berichtje

Soms heb je weinig tijd om te bellen of gezellig uitgebreid te gaan zitten appen. Maar dat betekent niet dat je nooit aan je vriendin denkt. Waarom stuur je gewoon niet even een app, met ‘Hee lieffie, ik dacht even aan je! Hoe is het?’ Of stuur een kort mailtje met leuk nieuws of iets dat je bezig houdt.

Regelmatig afspreken is niet altijd een peiler voor een goede vriendschap. Betrokken zijn en blijven in elkaars leven wel. En dat kan op meer manieren dan alleen een fysieke afspraak. Mailen, bellen, appen, foto’s uitwisselen, oprechte interesse in elkaar… Contact blijven zoeken is het aller belangrijkst! Vriendinnetje Elianne (die in Spanje woont) zien Martine en ik misschien maar één keer per jaar, maar toch spreken we elkaar vaak door regelmatig te appen. We voelen ons heel erg betrokken in elkaars leven, ondanks dat we elkaar niet vaak zien. Maak gebruik van de social media van tegenwoordig!

2. Combineer praktisch met plezier

Moet je op zaterdagochtend naar de markt voor boodschappen? Ga samen met je vriendin! Ga tussen de middag samen lunchen en spreek van tevoren af dat het alleen bij lunchen blijft, zodat je daarna weer aan de slag kunt met je werk of andere verplichtingen. Allebei een hond? Spreek op zondagochtend af in het bos om samen met de honden te gaan wandelen. Zij blij, jullie blij! Neem samen een sportabonnement zodat je je gezellig samen in het zweet kunt werken. Zo combineer je praktische of noodzakelijke dingen met plezier!

3. Maak gelijk een nieuwe afspraak

Heb je een groep vriendinnen waarmee het moeilijk is om een datum te prikken waarop iedereen kan? Maak dan bij jullie data gelijk een nieuwe afspraak, ook al is het pas over een half jaar. Trek gezamenlijk agenda’s, plan iets in en zorg er dan ook voor dat iedereen die afspraak een hoge prioriteit geeft (géén afzeggingen zonder geldige reden dus).

4. De gouwe ouwe verjaardagskalender

Echt, deze tip is goudwaard! Ik ben zo’n doos die verjaardagen vergeet. Niet uit desinteresse of laksheid, maar omdat ik gewoon niet zo’n geweldig geheugen heb voor data. Hierdoor is het vaak te laat om een kaartje te sturen of een cadeautje te kopen.

Koop zo’n gouwe ouwe verjaardagskalender, hang hem op in de wc en houd hem bij. Werp iedere dag een blik op de kalender, je zit er immers toch, en onderneem gelijk actie als je ziet dat iemand binnenkort jarig is.

Wat ik zelf ook doe is andere belangrijke data bijhouden, zoals een sterfdatum of een huwelijk. Niet van al onze kennissen natuurlijk, maar wel van onze beste vrienden en naaste familie. Zo word ik eraan herinnerd dat iemand binnenkort een betekenisvolle dag heeft en kan ik bijvoorbeeld een kaartje of app sturen.

5. Onthoud belangrijke dingen/dagen voor je vriendin

Een beetje in hetzelfde straatje als het punt hierboven. Probeer jezelf eraan te herinneren wanneer je vriendin iets belangrijks heeft (zoals een sollicitatie, een afspraak in het ziekenhuis, een groot feest), zodat je ernaar kunt vragen. Zet het desnoods in je agenda, zodat je het niet vergeet. Dit doe ik regelmatig. Nog leuker is een kaartje (of bloemen/chocola!) per post sturen als er iets te vieren of te treuren is. Het is een hele kleine moeite, maar een lief gebaar.

Wat zijn jouw tips om contact te houden met je vriendinnen?

22 reacties

Floor Daasvand -

Mijn vrienden wonen niet bepaald om de hoek, dus het gebeurd geregeld dat we er gewoon een weekendje van maken, zodat we langer samen kunnen zijn dan een paar uurtjes :) En natuurlijk praten we daarbuiten via whatsapp of facebookchat

Neeltsje -

Mijn moeder had al sinds de Mavo een vriendinnengroepje met z’n zessen. Nu gaan ze elk jaar op dezelfde datum (volgens mij de 3e zaterdag van september) in Groningen (!) gezellig winkelen. Dit houden ze al zo’n 25 jaar vol! Ik vind dat echt heel knap!

Nele | pizzapartyfridaynight -

Wat een handig artikeltje 😀 Ik heb veel verschillende vriendinnengroepjes die ik moet/wil onderhouden. Niet gemakkelijk, zeker niet omdat veel van mijn vriendinnen ook in shiften werken (vroege/late/nacht). Gelukkig wilt altijd iedereen zijn best doen en lukt het steeds om af te spreken 😊 X

Michelle -

Wij hebben met een groepje van 8 meiden afgesproken om elke eerste woensdagavond van de maand bij een van ons thuis af te spreken voor een hapje eten of een kopje thee, kan je een keertje niet dan is dat prima, maar dan hebben we in elk geval de data vast staan. Het helpt echt!

Maxine -

Wat een handige tips. Zelf vind ik het ook heel moeilijk om vriendschappen te bewaren. Alleen zelf probeer ik dan wel altijd iets van mezelf te laten horen. En wat ik de laatste tijd vaak doe is gewoon heel spontaan “Hey, Deze week afspreken” en vaak kunnen ze dan ook nog. En wanneer ze niet kunnen plannen we dan zo snel mogelijk een afspraak.

Paula -

Leuk artikel. Ik eet vaak een dag in de week samen met een vriendin. Door stage hebben we het allebei heel druk dus dit is een handige oplossing. Verder spreek ik met andere vriendinnen vaak af om naar de bioscoop te gaan of plannen we gewoon een datum. Als de meeste vrienden kunnen doen we een filmavondje of gaan we op terras zitten in de zomer. Het gebeurt niet heel vaak, maar als het gebeurt is het leuk om iedereen weer zien en bij te praten :)

Anne -

Gisteren nog een kaartje en haar favoriete chocoladereep bij een vriendin in de brievenbus gegooid om te laten weten dat ik aan haar denk.

Carien -

leuk artikel! Mn beste vriendin zit nu op het hbo en ik ben VWO gaan doen. Ik merk dat we elkaar minder zien en minder contact hebben, wat erg jammer is. Dit zijn weer een paar leuke ideetjes om het contact in stand te houden
XX

PatriciaKleijn -

Ik heb morgen afgesproken sinds lange tijd weer met mijn beste vriendin van het VMBO we waren echt onafscheidelijk tot we beide naar een andere school gingen! Ik hoop dat we het contact weer kunnen herstellen en weer weer beste maatjes kunnen worden

Ingrid -

Zo waar…. Niets meer aan toe te voegen…
Veel vriendinnen verloren na mijn auto ongeluk omdat levens te veel verschillen.. Van huppelend door het leven naar gehandicapt en thuis, is voor sommigen niet te handelen, des te meer koester ik de blijvende of nieuwe vriendschappen…

Dominique -

Ik merk zeker nu vriendinnen kinderen hebben t zo lastig is. Want dan moet er steeds een oppas zijn. Ook werk ik onregelmatig en de weekenden en dat maakt t ook niet makkelijker

anna -

Heel herkenbaar! Ik stuur vaak even een appje, dat kost inderdaad weinig tijd en betekent toch veel voor diegene.

Margot -

Fijne tips! Ik zie mijn vriendinnen niet heel vaak meer sinds we niet meet studeren, maar we proberen steeds meteen een nieuwe datum te plannen waarop we elkaar weer zien.

Janne -

Ik heb een beste vriendin sinds ik 7 was, ik ben nu 15 en we zijn nog steeds vriendinnen. Maar ik merk wel dat we steeds minder contact hebben, maar we sturen nog steeds appjes enzo. Ik heb op school ook een paar goede vriendinnen maar geen vriendschap is echt te vergelijke met mijn vriendschap met mijn beste vriendin. Duo pennotie 4even :):)

Rosanne -

Wat een goede tips Willemijn!
Soms is het inderdaad lastig om met vriendinnen af te spreken maar contact met elkaar houden is zeker belangrijk.

Ina -

Fijn artikel, ik vind het inderdaad heel belangrijk om elkaar af en toe een appje te sturen. Ook altijd fijn om te zien hoe blij die persoon er dan van wordt. :)

Carina -

Ironisch genoeg merkte ik pas wie mijn echte vrienden waren toen ik minder op facebook zette en mijn verjaardag er ook niet meer op had staan. Best wel pijnlijk om te zien hoeveel mensen je verjaardag dan niet weten.

Denise -

Wat een leuke foto van jullie!

Drie -

Ben trouwens wel benieuwd hoe jullie denken over vriendschappen. Ik houd van diepere vriendschappen terwijl ik ook iemand ken die geen echte vriendschap wil en meer oppervlakkige contacten.

Martine -

Ik hou net als jij ook van diepere vriendschappen die ergens over gaan en waarbij de gesprekken ook behoorlijk diep kunnen gaan. Ik vind een oppervlakkige vriendschap ook oké maar daar haal ik voor mezelf niet zo veel uit, bij zo’n vriendschap hoeft voor mij de kwantiteit ook niet hoog te zijn. Als je elkaar dan 3 keer op een jaar ziet is het prima. Ik heb liever 1 of 2 vriendschappen die kwalitatief heel veel voor me betekenen.

Drie -

Ik heb 1 allerbeste vriendin waarmee ik dagelijks app en we zien elkaar wekelijks. Het is altijd super gezellig. Helaas zijn er ook een aantal vriendschappen gesneuveld in de loop der tijd. Vriendinnen die 2-3 keer per jaar wilden afspreken maar daar buiten geen contact wilden hebben. Voor mij werkt een vriendschap dan niet.

Dita -

Ik heb 5 vriendinnen waar ik regelmatig mee af spreek. We appen, lunchen, gaan shoppen etc. Ik maam gewoon tijd voor ze en ben van mening dat als je echt vriendinnen bent je dit ook doet. De een zie ik zeker 1 a 2x per maand. De ander iets minder vaak maar dat is ook niet erg.

Reageer ook