20&30 Something Retreat Dag 1 + 2

Willemijn ging me al voor, een retreat in Zeeland speciaal voor aankomende moeders: de Mommy-To-Be Retreat van Pure Me Retreats. Ze schreeuwde meteen toen ze me weer zag dat ik dit echt moest doen. En zo geschiedde, ik opende de deuren van het Pure Me Retreats landhuis.

Maar natuurlijk niet voor de Mommy-To-Be Retreat, ben je gek zeg! Nee, ik ging naar de 20&30 Something Retreat. Een retreat speciaal van 20 tot +/- 40 jaar. Samen met vijf andere dames die ik niet kende, verbleef ik van vrijdag tot maandag in een prachtig landhuis in Meliskerke, Zeeland.

De 20&30 Something Retreat zat eigenlijk al vol, maar er viel iemand uit waardoor er een plekje vrij gekomen was. Mandy (eigenaresse/oprichtster van Pure Me Retreats) had Willemijn haar woorden onthouden en nodigde daarom mij uit. Ik ben niet alleen Willemijn, maar ook Mandy eeuwig dankbaar dat ze dit heeft gedaan. Ik was er blijkbaar enorm aan toe om even tot mezelf te komen. Ik legde mijn weekend vast en ik vertel je vandaag over vrijdag avond en zaterdag.

Vrijdagavond

Ik vond het behoorlijk spannend om in mijn eentje naar de retreat te gaan. Ik zat al een tijdje niet zo goed in mijn vel, maar ik wist ook niet helemaal precies waar dit nu aan lag. Heel frustrerend en daarnaast werd ik niet bepaald aardiger voor mezelf. Dat ik toe was aan wat rust en liefde voor mezelf was duidelijk, dus de 20&30 Something Retreat was een geschenk uit de hemel. Lees hier waar de 20&30 Something Retreat precies voor staat.

Om 17:00 stond ik op het station van Middelburg samen met nog een dame die ook naar de retreat ging. Zij vond het ook spannend, dus ik was gelukkig niet de enige. We werden keurig opgehaald in een mooie auto door Caroline, onze coach/psychosynthese therapeut. Caroline is constant dag en nacht aanwezig tijdens de retreats. Dat is erg fijn, want dat dit een levensveranderende gebeurtenis kan zijn heb ik ondervonden. Het idee dat zo’n geweldig persoon als Caroline dus constant dag en nacht aanwezig is in het landhuis als je even je verhaal kwijt moet, voelt heel fijn en veilig.

Mijn zenuwen waren al weer wat gezakt, toen ik eenmaal bij Caroline en de andere deelneemster in de auto zat. Ik werd eigenlijk vanaf dat moment juist nieuwsgierig. Wat stond me allemaal te wachten?

Zodra de deuren van het landhuis open gingen, voelde het meteen heerlijk en fantastisch. De geur deed me namelijk denken aan Vorden: de boerderij met heerlijke open haard geur die fantastische jeugdherinneringen naar boven brengt. Dat was dus al een heel warm welkom.

Ik had mijn eigen kamer -toevallig achteraf dezelfde kamer als Willemijn ook had!- en deze zag er heerlijk uit. Veel licht, verduisterende gordijnen, schone handdoeken, een spiegel, een grote kast, een stoel en een opgemaakt tweepersoonsbed. Op het bed lag mijn persoonlijke programma voor het weekend, een paar zachte, dikke sokken, een kleurboek voor volwassenen, oordopjes en een aantekeningenboek met een pen. Het gaf direct een heel warm welkom en geweldig dat er zo’n heel programma speciaal voor je samen is gesteld. Ik voelde me meteen geliefd ofzo haha!

Ik maakte kennis met Mandy, haar man en superkok Kenneth en alle andere dames die zich aangemeld hadden voor de retreat. Op vrijdag nog volslagen vreemden, maar dat veranderde al heel snel. Wat een ontzettend leuke dames allemaal, we hadden een hele gezellige groep en een leuke klik met elkaar. Ik vond het juist erg leuk dat deze dames geen bloggers waren of van de pers, zij kwamen echt voor zichzelf en niet vanuit professioneel oogpunt. Net als ik, want ik had me voorgenomen juist veel aan mezelf te gaan werken en mijn telefoon zo min mogelijk te gebruiken. Ik haalde ‘m alleen af en toe uit mijn kamer voor wat foto’s. Ik miste het ding totaal niet.

We ploften op de zachte banken bij de open haard en dronken thee of een wijntje met een lekker stukje chocola er bij en kletsten wat.

Het was daarna tijd voor het avondeten. Sjongejonge, wat kan Kenneth verrukkelijk en gezond koken. Bizar. Ik ben jaloers op Mandy die dit waarschijnlijk iedere dag voorgeschoteld krijgt! Misschien kan Jorrik eens een cursus volgen bij hem, haha! Het eten was perfect op smaak, vullend en voelde niet zwaar aan de op de maag. Heerlijk.

Het gekke is, je hoeft helemaal niks dus ook niet af te ruimen. Dat is echt even wennen. Alles wordt voor je gedaan. Om 20:00 gingen we het Talentenspel doen onder begeleiding van Caroline.

En ik moet je vertellen dat naarmate het Talentenspel dichterbij kwam, ik steeds zenuwachtiger werd. Ik kreeg het bij voorbaat al benauwd, omdat ik wel wist dat dit emotioneel diep zou gaan en ik eigenlijk geen zin had om te gaan zitten huilen.

Maar goed, vroeg of laat tijdens de retreat moet je er toch echt aan geloven dat je wel een keer gaat huilen. Hetzij in de groep of tijdens de personal 1-op-1 coaching met Caroline. Als je de confrontatie met jezelf aan gaat, is dat nu eenmaal behoorlijk gevoelig.

Maar in de groep merkte ik al snel dat iedereen zo lief was naar elkaar toe, het voelde voor mij al snel vertrouwd en veilig. Het was ook heel duidelijk dat we daar allemaal waren voor een reden: persoonlijke ontwikkeling. Volgens mij had iedereen tijdens het spel een beetje moeite om gelijk heel open te zijn. Ik ook, maar ik kon mijn tranen tegelijkertijd ook niet tegen houden.

Het Talentenspel ga ik jullie niet uitleggen. Dat is namelijk zo’n bijzondere ervaring, dat is niet op papier te krijgen. In het kort: Het is eigenlijk een heel simpel ‘spel’ door middel van talentenkaarten die jij zelf uit kiest en op een bord legt. Maar het is magisch en ontzettend bijzonder hoe deze simpele kaarten je zoveel duidelijkheid en inzicht kunnen verschaffen over jezelf. Over wie je bent, wat je eigenlijk wilt, en hoe je je voelt. Alsof je jezelf neerlegt op een bord als een prachtige puzzel.

Er was een kaart waar ik zo benauwd van werd. Het nare gevoel van al die afgelopen maanden, het zat gewoon in die ene kaart. Ik werd er misselijk van als ik er naar keek en draaide het ding ook demonstratief om. Rot op met die kaart, dacht ik. Iedereen aan tafel deelde zijn ervaring over de kaarten die zij gekozen hadden. Ik luisterde aandachtig en had geen zin om de confrontatie met die kaart aan te gaan. Normaal doe ik mijn zegje meestal als eerste, maar nu was ik laatste want ik wist dat deze confrontatie heftig zou worden en ik was moed aan het verzamelen om dit zonder tranen te delen met de rest van de groep. Boy, was I wrong…

Nu nog voel ik hoe verloren en benauwd ik me voelde op het moment dat ik moest vertellen wat ik voelde bij bepaalde kaarten. Ik barstte in huilen uit bij die ene kaart en hard ook. Zo hard heb ik lang niet meer gehuild. En iedereen was zo…LIEF. Alsof ik in een warm bad lag. Na Caroline haar analyse van de kaart waar ik zo’n moeite mee bleek te hebben, werd alles me in een keer duidelijk. Alsof de hele puzzel van het verleden, heden en toekomst op zijn plek viel. Ik sloot het natuurlijk wel met een beetje humor af, want ik blijf ik. 😉

Tot 22:00 deden we het Talentenspel, maar als ik eenmaal op dreef ben blijf ik in mijn hoofd door filosoferen. Zeker als de puzzel in mijn hoofd compleet lijkt te zijn. Ik schreef heel mijn aantekeningenboek vol over deze heftige maar tegelijkertijd prachtige ervaring. Wauw. Magisch. Wat een avond en wat een eerste indruk.

En wat een pijn in mijn kop had ik, dat kwam echt door de spanning die er uit kwam. We zaten na het Talentenspel nog gezellig met zijn allen bij de haard te kletsen en te lachen en Caroline vroeg of ze mijn voeten mocht masseren, dat zou de druk in mijn hoofd wat verlichten. En ja hoor, ze is niet alleen een ontzettend lieve en enorm wijze vrouw maar kan ook nog eens goed masseren. Weg was de hoofdpijn!

Je mag zelf bepalen hoe vroeg of laat je naar bed gaat, dus rond 12 uur probeerde ik het bed maar eens uit. Ik heb geslapen als een blok, wat was ik moe.

Zaterdag

Om 09:00 zouden we met yoga beginnen. Vanaf 08:00 heb je dan tijd om te ontbijten. Ik ontbeet met rijstmelk en hele lekkere muesli en goji-bessen. Je kunt pakken wat je wilt, ontbijtkoek, rijstwafels of fruit en groenten.

Helaas was de yogadocente ziek geworden, maar hier werd meteen een oplossing voor gevonden. De yoga zou in plaats van ‘s ochtends daarom ‘s avonds plaats vinden. Top!

Om 10:00 gingen we daarom verder met het Talentenspel, dat stond namelijk na de yoga op het programma. Het Talentenspel duurt officieel maar liefst 8 uur dus wat we hier deden was een verkorte versie, maar geloof me: het gaf je meer dan genoeg duidelijkheid om voorlopig weer stappen vooruit te kunnen zetten.

Er gebeurde deze ochtend iets tijdens het Talentenspel wat ik nooit voor mogelijk had gehouden: ik zat volledig in mijn eigen bubbel te mediteren en hoorde de hele omgeving niet meer. Ik? Mediteren? Ontspannen? Niet te geloven. Ik ging met mijn gevoel naar een van mijn andere kaarten (ook wel talenten genoemd) om hier eens bij stil te staan. En dat…was de meest bijzondere ervaring die ik ooit heb gehad. Het mediteren over deze kaart met hulp van Caroline gaf me een prachtig, nieuw inzicht en duidelijkheid. Wederom kalkte ik mijn hele aantekeningenboek weer vol. Ik blijf het zeggen…dat Talentenspel, het kan een prachtige levensveranderende gebeurtenis zijn mits je er voor open wilt staan en durft te ontvangen.

Niet alleen bij mij gebeurden er mooie dingen, maar ook bij de rest van de groep. Ik heb dames zien blokkeren, zien huilen en die daarna een prachtig inzicht over zichzelf hadden verworven. Het was zo mooi om te zien en dat we dat konden delen met elkaar. Waanzinnig.

Om 13:00 was het tijd voor de lunch. Kenneth had een heerlijke ovenschotel gemaakt met een soort Turkse worst. Vergeef me mijn boeren-kok-kennis Kenneth, ik zal het vast niet bij het juist eind hebben maar het was wederom erg lekker net als het brood (dat brood, zalig!) en de huisgemaakte tonijn- en eiersalade. Ik wil terug!

Na de lunch had ik persoonlijke 1-op-1 coaching met Caroline op haar kamer. Ik had al behoorlijk mijn best gedaan tijdens het Talentenspel en was keihard bezig met alles te verwerken. Ik had een heel fijn gesprek met Caroline daarover en voelde me juist met de seconde sterker worden. Ik merkte dat ik niet meer hoefde te huilen en als ik moest huilen, dan was het een traan van geluk. Maar er was zo’n rust over me gekomen, eindelijk was ik ontspannen. Totdat we het mooie gesprek afsloten en Caroline iets liefs over me zei, waardoor ik weer vol schoot haha. We sloten het af met een knuffel. Echt, die Caroline…wat een geweldig mens. Wat een voorbeeld.

Ik kwam beneden en had nog wat tranen in mijn ogen -positief!- en er stond gelijk iemand van de groep die ook mee deed aan de retreat met haar armen open omdat ze mijn gezicht zag. ‘Wil je een knuffel?’, vroeg ze. Ik gaf haar een stevige knuffel. Echt, wat een leuke groep mensen heb ik leren kennen. Zo lief en warm. Ik ben een gelukkig mens.

Vanaf 15:00 had ik vrije tijd tot 18:30 ‘s avonds. Dat was wel even lekker. Je mag doen waar je zelf zin in hebt. Alles mag en niks moet. En zo voelt het ook, ondanks dat je een programma hebt. Er is genoeg vrije tijd en die heb je ook wel even nodig om alles te verwerken en over dingen na te denken. Je kunt heerlijk gaan lezen bij de open haard en je mag altijd koffie, thee of iets anders pakken. Ook is er constant chocola en zelfs appeltaart aanwezig. Is dat even hemels?

Ik had zin om naar buiten te gaan en een aantal andere meiden ook. Met zijn vieren maakten we door de regen een mooie wandeling, daar waren we wel even aan toe.

Verder heb ik nog wat gelezen bij de open haard in het Psychologie Magazine en nog even geslapen op de bank. Zalig dat je niets hoeft en al die tijd voor jezelf mag benutten. Iedereen doet lekker zijn ding.

Om 18:30 werden we weer verwend door Kenneth en zijn heerlijke kookkunsten. Wat een luxe als iemand tussen de middag en ‘s avonds zo uitgebreid en lekker kookt. En dat je daarvoor helemaal niks hoeft te doen of hoeft af te ruimen. Dat maakt dat je ook even goed tot rust komt, je hoeft niks… Fantastisch.

We kregen daarna om 20:30 yoga van Sascha, een mannelijke yoga- en meditatiedocent. De yogalessen vinden plaats naast het landhuis in een kleinere ruimte. De yogamatten liggen al klaar en de open haard staat aan en er staat water klaar. Het is een hele knusse ruimte met voldoende bewegingsruimte. Ik vond dat Sascha een hele fijne, zachte stem had om naar te luisteren. Het hielp me ontspannen. Ik heb wel eens Les Mills Body Balance gedaan, maar geen ‘echte’ yoga. Hier was bijvoorbeeld ook geen muziek bij, het is natuurlijk ook niet zo commercieel als Les Mills. Ik vond het fijn om te doen, iedereen werd er zen van.

Een aantal dames gingen na de yoga redelijk vroeg naar bed en ik bleef samen met twee anderen nog even kletsen bij de open haard. We deelden veel intieme en persoonlijke dingen met elkaar omdat het ter sprake kwam en dat was ontzettend mooi. Ik ben blij dat ik een van deze lieve dames (blijkbaar, zo vertelde ze me later) een goed advies had kunnen geven en natuurlijk even een knuffel. Gisteren nog waren het vreemden, maar nu leek het wel alsof we elkaar al jaren kenden. Het was een prachtige en mooie avond. Pas om half 2 gingen we naar bed, haha! Ik schreef nog wat in mijn boekje en toen vielen mijn ogen dicht.

Zoals je leest, kan er veel gebeuren in 1,5 dag. Niet normaal meer. Deze ervaring vergeet ik dan ook nooit, dat weet ik zeker. Ik sluit dit artikel daarom ook af met een quote die ik wel van toepassing vond op deze twee dagen: “The wound is the place, where the Light enters you.” – Rumi.

Morgen vertel ik jullie over mijn belevenissen op zondag en maandag en ook de laatste, algemene dingen over Pure Me Retreats.

PS: Ik kan me voorstellen dat deze retreat voor de nuchtere dames onder ons behoorlijk spiritueel klinkt. Maar dat ligt echt aan jezelf en hoe je het ervaart. Ik ben zelf namelijk heel erg gevoelig, nieuwsgierig en open, maar anderen staan er weer wat meer nuchter in. Een ding is zeker of je nu wat meer spiritueel of juist nuchter bent, zolang je er voor open staat en de confrontatie met jezelf durft aan te gaan, leer je jezelf tijdens een retreat van Pure Me Retreats heel erg goed kennen in hele positieve zin!

48 reacties

Martina -

Ik heb je ervaring vol aandacht gelezen! Dit zou ik ook graag eens willen meemaken, lijkt me zo bijzonder en een ultiem cadeau on aan jezelf te geven. Wauw!

dees -

zo wat ben jij aardig.. in je ps: citeer de zin: dat ligt echt aan je zelf…. uhm je kent je meeste lezers niet… hoeze bestempelen.. da heb je dat weekend toch niet begrepen Martine? wat een beoordeling en gemeen

Annette -

Snif, ik moest al huilen toen ik je verhaal las… Ik?? Je nuchtere grote zus!!

Martine -

Ahh…lieve zus <3

Nadia -

Het klinkt geweldig en heel bijzonder Martine! Ik zou zelf ook zo graag eens een retreat doen maar het is altijd vrij prijzig…

Syl -

Ergens zou ik dit wel eens willen doen, maar het is ook vrij prijzig voor mij.

Cindy -

Hoe meer ik er over lees, hoe interessanter ik het vind. Volgens mij is het zo’n geweldige ervaring, echt één met een gouden randje. Het is dat ik er het geld er niet voor heb op dit moment, anders had ik me direct aangemeld voor het voorjaar van 2016 voor een mommy en baby retreat.

Eva -

Ja, ik ben overtuigd! Ik wil dit ook echt eens een keer doen!
Liefs,
Eva

Nele -

Wauw! Zo’n retraite, wel iets confronterend! Ik zou het niet aandurven! Knap, ben benieuwd naar het vervolg! X

Nicole -

Wauw…❤

Kristine -

Dat bord van het Talentenspel, alsof ik naar mijn eigen bord aan het kijken ben (op de ‘nar’ na dan). Eerst gestudeerd om danser te worden en nu bezig met de (lange haha) weg naar rechter en de rest klopt ook echt. Bizar momentje eventjes haha.
Maar wat fijn om zo te lezen :) Ik zou ook echt heel heel heel graag willen doen, maar tegen de tijd dat ik dat kan betalen.. Niet dat het het niet waard is, maar het is gewoon veel geld :(

Ingrid -

Klinkt goed Martine! Ik heb Mandy op een verjaardag leren kennen, wat een lieverd.
Voor jou ben ik blij dat het je duidelijk iets heeft opgeleverd waar je verder mee kunt in je leven!
Ooooit als ik lichamelijk in staat ben ga ik het ook opzoeken..
Ik ben benieuwd naar het vervolg….

Diana -

Super dat je dit gedaan hebt. En wat fijn dat het je helpt. Ik ben benieuwd naar de andere dagen! Knap ook dat je persoonlijke dingen met ons deelt, we hoeven de details natuurlijk niet te weten verder.
Zul je zoiets vaker willen doen? Eens per jaar oid of is deze ervaring ‘genoeg’?

Martine -

Hi Diana,

Ach: je kunt altijd aan jezelf werken en je verandert ook zelf in de loop der jaren dus ook het bord van je talenten verandert met je mee. En zo’n retreat is wat mij betreft absoluut niet eenmalig. Het is heerlijk om bewust met jezelf bezig te zijn en je daarin steeds verder te ontwikkelen. Voor mij is er juist een nieuwe wereld opengegaan en het lijkt me juist heerlijk om dit nog eens een week te doen!

Roos -

Heb met veel plezier dit artikel gelezen, ik ben ook benieuwd geworden naar deel twee. Wat dapper dat je aan jezelf bent gaan werken middels zo’n retreat, ben zelf erg nieuwsgierig geworden! Jullie schrijven zo open en eerlijk, geweldig!

Jorinde -

Dit klinkt echt heel fijn! Wat een bijzondere ervaring en wat heb je het mooi en eerlijk geschreven! Ik denk dat je er super veel aan kan hebben als mede 20 somethinger. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt echt als een hele bijzondere ervaring (en dat hier om de hoek! Mijn ouders wonen in Middelburg, haha!). En je omschrijving van Carolien klopt helemaal, ik dacht hee dat klinkt bekend. En ja hoor, ze is de moeder van een vriendin van vroeger. Wat een kleine wereld is het weer!

Martine -

Zo dat is ook toevallig zeg! Ik had ook nog nooit gehoord dat zoiets bestond ,maar ik ben zo blij dat het er is!

Mare -

Wauw ik ga eens een kijkje nemen….wat bijzonder.

Renate -

Wauw dit klinkt als een geweldige ervaring! Ik sta heel erg open voor dingen, ik geloof ook heel erg in spiritualiteit, maar als mensen het over dit soort dingen hadden zag ik mezelf dat echt niet doen. Ik zie mezelf nog steeds niet een week in een klooster zitten zoals sommige doen, maar dit klinkt wel heel fijn en ontspannend en dat je inderdaad veel over jezelf leert!

Martine -

Haha dit is een ‘gezellig klooster’ ;). Ik zag het mezelf ook niet zo snel doen, deze retreat was dus 3 nachten maar ik had er gerust een week kunnen blijven. Dat had ik nooit gedacht!

Nora -

Wauw, wat klinkt dit intens! En warm :-). Ik ben heel blij voor je, dat je deze ervaring mee hebt mogen maken, deze mensen hebt mogen leren kennen en zoveel over jouzelf en jouw leven hebt kunnen leren!

Marijke -

You go girl! Trots op jou!

Merel -

Wat een mooi ervaring zeg en dat in 1,5 dag! Ik kan me voorstellen dat best heftig is om jezelf eigenlijk een soort van binnenste buiten te keren, zeker met ‘vreemden’. Heel goed dat je dit voor jezelf hebt gedaan 😊Deze retreat krijgt een plekje op mijn to wish-lijst!

Martine -

Moet je zeker doen, het is echt een groot cadeau voor jezelf.

Halima -

Wat fijn dat je even je ei kwijt kon en tot nieuwe inzichten bent gekomen. Het leek me ook wel iets voor mij, alleen is het prijskaartje wel wat hoog voor me als student (maar je krijgt er wel een heleboel voor terug zie ik!).

Muriël -

Wauw, wat een mooi verhaal heb je geschreven zeg! Ik ben blij voor jou dat je er zo goed uit bent gekomen :-)

marthe -

Wow klinkt als een ontzettend goede ervaring op het juiste moment. Kijk uit naar het volgende artikel erover :)

Savitri -

Wow Martine, dat klinkt als een heel bijzondere ervaring. Wat heb je het mooi omschreven ook! Het is echt alsof ik de sfeer kan proeven. Ben erg benieuwd naar het volgende artikel :) Ik vind het bijzonder dat je dit met ons wilt delen. Ik vind het heel fijn om te lezen in ieder geval.

Door -

Dit leek me echt iets voor mij! Maar… mijn dochter(5) is geen baby meer, ikzelf ben 43. Dus geen retreat voor mij, als ik de website goed begrepen heb?

Martine -

Ik zou je vraag even mailen aan info@puremeretreats.nl want er is wel wat een en ander mogelijk denk ik.

Amy -

Wauw, ik heb met veel interesse je verslag gelezen. Het lijkt me heel bijzonder dit eens mee te maken en ga hun website dan ook eens bekijken. Dank voor het delen Martine.

Lien -

Hee Martine, dit klinkt echt als een super mooie ervaring. Je quote lijkt erg op die waar ik veel aan heb gehad; There is a crack in everything. That’s how the light gets in. Mooi en fijn om te lezen dat je jezelf weer een beetje teruggevonden hebt. Je verdient het :)

Shirley -

Prachtig stuk heb je geschreven. Het is zo fijn daar en zo bijzonder. Ik heb met Skyler de Mommy & Baby retreat gedaan maar ben nu ook wel benieuwd naar deze variant :)

petra -

mooi om te lezen en wat fijn dat het met je doet .
ik heb gekeken op de site, ik valk net buiten de boot met mijn 47 jaar ………………
liefs peet

Suzanne -

Wat een bijzondere ervaring!

Minka -

Lijkt me oprecht helemaal geweldig, als ik dit lees en de website bekijk van hen is dit ook zo geschikt voor mij. Als ik je blogpost lees voel ik gewoon hoe bijzonder dit voor je is geweest en ik gun het je zo ontzettend…

Margot -

Wat een bijzondere ervaring! Mooi dat je er zoveel uit hebt kunnen halen!

Paula -

Wauw, wat klinkt die ervaring ontzettend mooi en bijzonder. Het lijkt me heel speciaal om dat mee te maken.

Kelly -

Top dat je jezelf zo gevonden hebt daar! Het klinkt echt geweldig

Marieke -

Hier was ik heel benieuwd naar na het lezen van je dairy. Ik ben ook heel nieuwsgierig naar deel 2. Ik vond dit al mooi om te lezen.

Dita -

Dit klinkt echt goed en fijn! Lijkt mij ook wel wat. Ik las er laatst ook al een stuk over in de ouders van nu.

lisa -

Ik denk niet dat ik er helemaal geschikt voor ben.. Ik ben er (zoals je al zei op het eind) iets te nuchter voor dat soort spirituele dingen. Ik werd dan ook een beetje kriebelig van dit artikel, het is allemaal zo zweverig, maar goed meningen verschillen.
Verder hebben jullie twee geweldige blogs! Natuurlijk heel fijn dat je er veel kracht uit hebt kunnen halen, dat is immers het belangrijkste en het doel van zo’n weekend!

Martine -

Hi Lisa, ik snap dat het zo klinkt maar nogmaals: dat is hoe je het zelf ervaart. Er zaten genoeg nuchtere dames hier in Zeeland.

Shirley -

Dit hoorde ik ook veel toen ik zelf ging. Maar geloof mij als ik zeg dat ik zelf een van de meest nuchtere personen op aarde ben die niets wilde weten van coaching en yoga, haha. Het is gewoon zo gek en moeilijk om te omschrijven wat het allemaal met je doet.

Drie -

Volgens mij heb je in die 1,5 dag al zoveel geleerd over jezelf! Het is echt heel mooi om te lezen. Ik kan zelf ook heel rustig worden van yoga. Ik denk dat zo’n retraite voor iedereen wel goed zou zijn.

Saskia -

Deze ervaring klinkt nu al lifechanging! Ik heb er respect voor dat je je zo hebt open durven stellen, daardoor heb je mooie inzichten gekregen. Ik ben benieuwd naar het vervolg!

Miriam -

Wauw, dat klinkt echt ontzettend vermoeiend maar oh zo gaaf om mee te mogen maken lijkt me! Mooi dat je er zoveel aan hebt gehad 😊

Adriënne -

Met heel veel bewondering heb ik je verhaal gelezen. Dit is echt life changing. Wat ontzettend mooi! Zelf heb ik ook een periode gehad waarin veel van dit soort dingen gebeurden en het geeft zoveel verlichting en kracht. Ben benieuwd naar de rest van je weekend en ik hoop dat je deze lessen in je hart sluit en lief blijft voor jezelf. En een compliment: ik vind jullie allebei zo open en oprecht en zonder taboes schrijven. Geweldig! Ga zo door! Fijn weekend 🍀

Reageer ook