Restaurant Voilà, Groningen

Twee weken geleden vierden Willemijn en ik onze fijne samenwerking bij restaurant Voilà Groningen. Dit restaurant hadden we gezien via een gids van het keurmerk Euro-Toques dat staat voor ambachtelijk en (h)eerlijk eten. Hoe was onze avond?

Wil je zien welke restaurants allemaal aangesloten zijn bij Euro-Toques en welke in jouw buurt zitten? Kijk even op hun website. Tot nu toe hebben we ‘t Spijshuys en Voilà geprobeerd en dat ambachtelijke eten is zeker niet alleen eerlijk maar bovenal heerlijk met een hoofdletter H.

Wat voor eten kun je verwachten op je bord bij restaurant Voilà?

Bij Voilà, uw (h)eerlijke restaurant in Groningen, kunt u terecht voor een diner volgens het Franse table d’hôte principe. Wij serveren een dagelijks wisselend vijfgangenmenu voor € 42,00. Met de Franse keuken als basis kookt onze keukenbrigade gerechten met elke dag (h)eerlijke verse producten. Voilà is geopend voor diner van dinsdag tot en met zondag vanaf 18.00 uur. Maandag zijn wij gesloten.

Restaurant Voilà wordt gerund door het leuke stel Hans & Jitka. Hier kun je meer lezen over het ontstaan van hun droom:

Hans groeide op in Oost-Groningen, terwijl Jitka in Tsjechië het levenslicht zag. Na enkele omzwervingen kwam Jitka voor haar toenmalige liefde naar Utrecht. Hans en Jitka hebben elkaar daar leren kennen in de horeca (hoe kan het ook anders?). Jitka werkte voor Hans en zij deelden de liefde en passie voor de horeca vanaf het eerste moment. Na een half jaar sloeg de vonk over tussen deze twee collega’s.

Sinds die dag zijn Hans en Jitka dan ook onafscheidelijk en zijn ze eigenlijk geen dag meer zonder elkaar geweest. Beiden hadden een droom om ooit een eigen zaak te beginnen en die droom groeide gezamenlijk alleen maar. Het was al gauw duidelijk dat zij samen deze droom gingen verwezenlijken.

Hans wilde daarvoor terug naar zijn roots en schoorvoetend (met een knipoog) stemde Jitka toe. Op naar Groningen dus! De locatie voor het restaurant was gauw gevonden, maar toen nog de naam. Het zou een Frans georiënteerd restaurant worden met de Franse keuken als basis. Op zoek naar een pakkende, korte Franse naam gingen Hans en Jitka op vakantie in de Elzas (Frankrijk). De receptioniste van het appartementencomplex bleef maar achter elke zin ‘voilà’ zeggen en toen wisten ze het – Voilà, de naam van hun eigen restaurant in Groningen was geboren.

Het restaurant van Hans en Jitka in Groningen heeft een open karakter. Door de grote ramen heeft u een mooi uitzicht op het UMCG en de reuring die daar gaande is. In het restaurant staan de bar en de keuken als werkplek centraal in het restaurant. U ziet hierdoor hoe uw koffie wordt bereid, of welke flessen wijn zij voor u geselecteerd hebben. U kunt door middel van een tweetal hoge tafels letterlijk aanschuiven bij de chef in zijn open keuken. Bekijk daar hoe hij de gerechten bereidt, en geniet daarna van de overheerlijke smaken die u voorgeschoteld worden. In de zomermaanden kunt u ook plaats nemen op het terras. Daar groeien de kruiden voor in de gerechten of voor uw verse munt- of kruidenthee.

We vinden het heel leuk om dit soort restaurants in Groningen te ontdekken. We konden niet wachten tot de werkdag voorbij was, om gezellig het heerlijke eten te proeven.

Ik reserveerde telefonisch. De dame vroeg meteen of we dieetwensen of allergieën hadden. Ik gaf aan dat Willemijn zwanger was en hiermee hielden ze vanzelfsprekend rekening. Ook gaf ik aan dat we niet houden van mossels en oesters. Blijkbaar stond dat op het menu want in plaats daarvan kregen we (in overleg) coquilles. Heel erg professioneel!

Omdat iedere dag het menu anders is en je niet kunt terug vinden wat je precies gegeten hebt, weten we ook niet meer precies wat er op ons bord lag. Gelukkig heb ik dit weten te achterhalen door Voilà te mailen. Smul mee van de lekkere foto’s!

Groninger droge worst en olijven

Dit was een amuse van koude en warme hutspot. Dit zat er allemaal in: pannacotta wortel, spek, zoutzuur van wortel, aardappelschuim en rode ui poeder. Het was ontzettend lekker, vooral die smaaksensatie in je mond van warm en koud.

Coquilles in de schelp met Hollandse garnalen, venkel, citroengras, tomaat, beurre café de Paris, dille, appel, borage, gel van bisque en limoen. We zijn beide geen groot fan van garnalen, maar deze waren heerlijk en de coquilles waren heerlijk mals en zacht. Een top voorgerecht!

De soep werd bij je aan tafel opgegoten. Dat geeft een luxe gevoel! Dit is een muscat pompoensoep met schelvis, prei, pompoenpit olie, crème van gepofte pompoen, geroosterde pompoenpitten en op de rand een krokantje met pompoenbavarois. De soep was heerlijk en de bavarois hemels!

En het hoofdgerecht was ook al zo lekker. Eendenborst en een bitterbal van gekonfijte eendenbout en dragon met een hazelnootkrokantje, zwarte knoflook emulsie, puree met gebrande mosterd, crème gerookte knolselderij. Er zat bietenjus over de eendenborst heen die aan tafel over het bord werd gegoten en stukjes biet. Dit was net als alle andere gerechten perfect op smaak.

Tussendoor kwam er een kaasplankje met gepasteuriseerde kazen waaronder een gele jonge kaas. Dit werd Reade Jutter kaas genoemd en kwam van Terschelling. Ook zat er een jonge, zachte geitenkaas bij (Lady’s Blue) en een schimmelkaas (oude Den Hartogh). Er werden walnoten bij geserveerd, en heerlijk notenbrood plus toast. De compote die er bij zat was ook ontzettend lekker. Het had een zoetzure en licht pittige smaak.

De port smaakte er trouwens ook erg goed bij! Ik mocht kiezen uit vier soorten port en kreeg er extra informatie over. Erg leuk en lekker natuurlijk!

En het toetje, dat is altijd feest! Deze stond in het teken van peer. Hier zie je clafoutis van in saffraan gepocheerde peren, ontplofte rozijnen, balsamico hangop, gel  van peer, gebrand Italiaans schuim, verveine merengue schotsen, kaneel tuille en zwarte tonkaboon roomijs. Tja, wat kunnen we hier over zeggen? We likten nog net ons bord niet af. Ook de dessertwijn bevatte noten van peer en dat smaakte voortreffelijk bij dit dessert.

Het is wel duidelijk. Alles was even lekker. Wat er voor ons uit sprong was de amuse, het hoofdgerecht en het toetje. Nou, eigenlijk alles als we eerlijk zijn. We gaan snel nog een keer, het was een top avond!

Wat ook interessant is, de bon! Dit is wat we uiteindelijk betaald hebben.

  • 2 flessen water €9,90
  • 2 alcohol arme wijnen €5
  • half wijn arrangement van vier wijnen €12,20. Dat is gemiddeld €3,05 per wijn
  • 2 vijf gangen menu’s €77 (€38,50 per menu)
  • 1 thee €3,75

In totaal betaalden we €107,85. Natuurlijk hebben we nog lekker veel fooi gegeven, dat heeft Voilà zeker verdiend. Voor zulk goed en culinair eten vinden we dit een hele mooie prijs. En ook nog eens met twee flessen water en een wijnarrangement waarvan de halve ook meer dan zat waren is dit wat ons betreft een hele mooie prijs voor heel lekker eten.

Ik vond het ideaal om halve wijntjes te nemen, en ik ga dit voortaan denk ik altijd doen. Eigenlijk is dat voor mij precies genoeg. Ik heb vaak als ik een heel glas neem dat mijn gerecht dan op is en ik nog een half glas leeg moet drinken. Niet dat ik daar een probleem mee heb, maar op deze manier kan ik nog meer verschillende soorten wijntjes proeven zonder dat ik het de volgende dag moet bezuren.

We hadden eigenlijk geen enkel kritiekpunt. De service en bediening waren uitstekend, ze hadden heel veel kennis over het eten en de wijnen, ze nemen ook de dieetwensen heel serieus en vertelden aan Willemijn waarom ze iets wel/niet kon eten in verband met haar zwangerschap. Zo leek de eend vrij rood om te eten, maar er werd uitgelegd dat de eend door en door gaar was maar dat het lag aan de kleur van het vlees van nature maar dat het zeker veilig was om te eten. Het eten en de opmaak waren fantastisch en zelfs de wc’s zagen er heel verzorgd en netjes uit. We gaan zeker nog eens terug!

Toen we eenmaal thuis waren, kwamen we wel achter een klein dingetje. Dat is ook ons enige kritiekpuntje. Omdat de keuken open is -wat ook heel leuk is- maakt het wel dat je nogal ruikt naar (lekker) eten. Het viel onze omgeving in ieder geval behoorlijk op. Je ruikt het aan je kleren en aan je haar, dus na het smikkelen moet je meteen gaan douchen en je kleren in de was doen. Maar goed, dat is geen straf. Als dat het enige minpunt is, hoor je ons niet klagen.

Restaurant Voilà is zeker een aanrader. Als je eens in Groningen bent, reserveer dan gezellig een (h)eerlijk avondje voor twee of meer bij dit ambachtelijke en gezellige restaurant.

21 reacties

Kristine -

Dat ziet er heerrrrrrlijk uit! Mocht ik een keer in Groningen zijn dan ga ik hier zeker eten. Het is zo fijn wanneer de bediening kennis heeft van wat ze op tafel zetten, fijn dat ze Willemijn ook goed informeerde met betrekking tot de zwangerschap. Ik snap ook precies wat je bedoelt met de halve wijnen, ik heb dat probleem ook altijd en dan is dit zeker een uitkomst :)

Anne -

Nou heb ik toch echt goed avond gegeten vanavond.. Staat het water toch weer in mijn mond! Ik kom vaak in Groningen en ik kende dit concept nog niet. Heel erg bedankt voor deze culinaire tip. Ik weet al waar ik de volgende keer graag heen wil ;-).

Mare -

Jammer dit soort gidsen…er zijn zoveel goede en ambachtelijke/eerlijke restaurants die niet worden vermeld. Vaak moeten restaurants zich scheel betalen om in dit soort gidsen te staan.

Diana -

Huh welk soort gidsen heb je het over?

Saskia -

Het eten ziet er echt onwijs lekker uit, er moet wel veel liefde en aandacht aan zijn besteedt. Ik woon zelf ook in de provincie Groningen maar kende dit restaurant nog niet. Ga er zeker eens een hapje eten na het lezen van jullie enthousiaste recensie.

Eva -

Leuk! Maar dit is dan toch gesponsord? Omdat er wel bij staat dat jullie de rekening hebben betaald. Wat was dan de samenwerking precies?

Willemijn -

Hoi Eva! Martine doelt op de samenwerking tussen haar en mij. We hebben een goed zakelijk jaar gehad namelijk en dit gingen we vieren. We zijn op eigen initiatief naar Voila gegaan en hebben de rekening zelf betaald.

Sabine -

Leuke blog! maar hebben jullie het echt zelf betaald en niet teruggekregen? ik probeer niet achterdochtig te zijn maar ik geloof het eigenlijk bijna niet haha! Ik zou er ook wel eens willen eten :)

Willemijn -

Hoi Sabine! Dat vind ik best rot om te lezen, want het is namelijk wel degelijk zo… Martine en ik kopen en betalen heel vaak dingen zelf voor onze websites en schromen dan niet om het bedrijf/product dan vervolgens te noemen/linken. Dat vinden we des te leuker als het goed bevallen is, dat gunnen we zo’n bedrijf! Als we gratis hadden mogen komen eten hadden we verteld dat we op uitnodiging waren en als het bedrijf betaald had voor een blogpost dan had er ‘advertorial’ bovenaan gestaan. Ik hoop zo duidelijkheid te hebben gegeven. :)

Channah -

Ik woon zelf ook in Groningen, dus ga hier zeker een keertje eten. Wat ziet het er allemaal lekker uit!

Tessa -

OMYGOD dat tóetje!! Het water loopt me in de mond!

Renske -

In de jaren dat ik in Groningen heb gewoond, kwam ik vaak langs dit restaurant, maar ik ben er nooit binnen geweest. Nu al spijt van! 😉 Wat ziet het er allemaal heerlijk uit zeg! Echt een verwennerij voor jezelf. Heerlijk!

Lindsey Beljaars -

Wauw, dit ziet er echt heel erg goed uit! Ben nooit in Groningen, maar als ik er ooit ben, wie weet! 😉

Heleen -

Toen wij een minivakantie hadden in Groningen, zijn we naar De Pauw geweest, ook erg lekker. Toen had ik onder andere makreeltartaar en heel langzaam gegaarde ossenhaas in truffelolie. Het is dat we totaal niet in de buurt wonen, anders zou ik zo ook zo naar Voila gaan.

Margot -

Wat ziet dat er goed uit zeg! En slim om zo’n half wijn-arrangement te nemen!

Kim -

Jeetje, dat ziet er echt goed uit! Ga er zeker een keer heen als ik weer eens in Groningen ben. Ohh en weet je zeker dat er pannacotta (een dessert) in de amuse zat, of bedoel je misschien pancetta ; )

Martine -

Ik heb het menu via de mail opgevraagd en dit stond er toch echt in haha

Kim -

Ohh, wow! Haha

Esther -

Dat kan heel goed hoor, je kunt panna cotta ook in hartige gerechten verwerken. Panna cotta is een mengel van room/melk en gelatine. Je kunt er suiker en bv vanille aan toevoegen maar een andere mogelijk is bouillon en/of hartige smaakstoffen. De amuse lijkt mij in ieder geval heerlijk! :-)

Marlotte -

Wat een leuk restaurant! Ik kom er altijd langs als ik naar mijn werk ga, maar ben er nog nooit geweest. Wat een heerlijk eten allemaal zeg, je wordt echt verwend!

Reageer ook