Rennen, vliegen, haasten!

Na het plaatsen van het artikel ‘de hoge lat’ kwam ik in contact met Nienke. Een ontzettend inspirerende vrouw die een positieve draai aan haar leven wist te geven na met een burnout thuis te hebben gezeten. Vandaag schrijft ze een gastblog over hoe je meer rust en plezier kunt vinden in een druk leven. Een leerzaam artikel!

Het is een beetje een gekke samenloop van omstandigheden. Maar misschien is het wel juist precies zo gegaan als het moest gaan. Op mijn 23e had ik een dijk van een internationale carrière. Op mijn 24e zat ik thuis met een burnout. En nu, op mijn 29e maak ik loopbaanbeleid voor de Radboud Universiteit, geef ik trainingen en coaching op dit gebied en ben ik afgestudeerd yogadocent. Ook zette ik www.jongburnout.nl op om (met name jonge) mensen te helpen vanuit hun hart te leven en te werken, en in te zien dat ambitie en ontspanning echt samen kunnen gaan. Ik vind het heel tof dat ik op 2WMN een aantal artikelen daarover mag publiceren. Als je meer van mij wilt lezen, kun je natuurlijk ook altijd een kijkje nemen op mijn eigen site!

Liefs, Nienke 

Alle ballen tegelijk in de lucht houden

Pffff… Je kent ze wel, die dagen. Een drukke dag op school of werk en als je eenmaal thuis bent heb je nog geen minuut voor jezelf. Er moet huiswerk gedaan worden, een kind wil aandacht, de kattenbak moet verschoond en het huis is al drie weken niet echt goed gepoetst. Waar je ook kijkt, alles schreeuwt om je aandacht. Het ergste? Dat je even niet meer zo goed weet wat je nu zelf werkelijk wilt en wat je energie geeft. Een avond op de bank met Downtown Abbey of Orange is the New Black is heerlijk, maar liever nog dan dat wil je wakker worden en zin hebben om te doen wat de dag van je vraagt.

Het kan soms voelen alsof het nooit goed genoeg is. Alsof jij zelf het nooit goed genoeg doet en je door de vele taken en weinige uren in een dag constant te kort schiet. Je wilt niemand teleurstellen, vooral jezelf niet. Toch kun je het niet helpen dat er van alle ballen die je tegelijk in de lucht probeert te houden er af en toe eentje op de grond valt. Daar kun je dan behoorlijk van balen.

Maar is dat eerlijk naar jezelf? Je doet wat je kunt. Soms is niet alles haalbaar. We stellen vaak zulke hoge eisen aan onszelf. Je kinderen nemen een traktatie mee naar school, en jij wilt zo graag dat het leuk en origineel is dat je de hele zondag kabouters van mini-cupcakes aan het knutselen bent. Terwijl kleine Zoë of Pietertje het inmiddels allang best vindt, er zelf na het knutselen van drie kabouters de brui aan heeft gegeven en zich in de speelhoek heeft gestort. Wat kunnen we leren van die reactie? Kinderen (en huisdieren) luisteren nog veel meer naar de innerlijke stem die zegt: ‘Zo, nu is het genoeg’.

Omdat het dagelijks leven van ons vraagt dat we rekening houden met andere mensen en onze grenzen moeten kennen om een gezond en succesvol leven te leiden, leren we die primaire reactie af. Het risico waaraan we echter allemaal ten prooi vallen is dat het innerlijk stemmetje volledig het zwijgen op wordt gelegd. Er komt een nieuw soort grenzeloosheid. Niet meer grenzeloos doen waar je zelf zin in hebt, maar grenzeloos doen wat je denkt dat er van je verwacht wordt. En dan is de vraag: wanneer is het goed genoeg? Het is oké om soms te falen.

Om maar even in de kindertijd te blijven: mijn kleuterjuf zei altijd tegen me: ‘Je leert het met vallen en opstaan’. En zo klein als ik was, dat resoneerde zo erg met de innerlijke waarheid die ik voelde dat ik het in 25 jaar tijd niet vergeten ben. Als je een fout maakt of wanneer iets mislukt, dan kun je er altijd wat van leren. Zo lang je bedoelingen goed zijn, kun je het eigenlijk niet verkeerd doen.

Ook kun je nooit voorkomen dat een ander iets onaardigs over jou zegt of denkt. Dat is een waarheid die je moet toelaten. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Je kunt nooit beïnvloeden wat een ander van je vindt. En het zou je niets moeten kunnen schelen. Jij hoeft maar een iemand tevreden te houden: jezelf. Als je de hele dag bezig bent anderen tevreden te houden, kom je nooit aan jezelf toe.

Het trucje dat ik je als eerste wil meegeven is dit: geef jezelf heel bewust toestemming om te falen. Ga er gewoon vanuit dat je fouten zult maken, iets zult vergeten, een ander teleur zult stellen. Je. Mag. Falen. Het is oké om te falen. En in dezelfde categorie: het is oké om het even niet zo goed te weten wat je met jezelf of een situatie aan moet.

Voel je hoeveel lucht het geeft als je jezelf toestaat dat echt te voelen? Van jezelf mogen falen geeft op zichzelf al ontspanning. De ruimte die dat geeft in je hoofd en hart geeft hulp bij het maken van ruimte in je dagelijks leven.

De pauzeknop vinden

Hoe ziet jouw dag eruit? Ben je er bewust bij? Of ren je van de ene verplichting naar de andere? Ik zou je willen uitdagen om eens bij te houden wat je allemaal doet op een dag. Kijk er bewust naar. Moet je echt een halfuur met die energievretende buurvrouw praten als je haar tegenkomt op straat? Of kun je ook vriendelijk gedag roepen en snel doorlopen? We hebben al vastgesteld dat je mag falen en dat niet iedereen altijd blij met je hoeft te zijn.

Daarnaast zijn er natuurlijk de fijne dingen. Welke zaken gaven jou vandaag energie? Je kunt bijvoorbeeld een week lang voor het naar bed gaan in een schriftje opschrijven wat drie energiegevende momenten waren in jouw dag en hoeveel tijd je daar aan gaf. Ik vind het belangrijk dat je bewust gaat kijken hoe je jouw energie over de dag verdeelt. Zie of je de momenten die energie vreten kunt verminderen en meer tijd vrij kunt maken voor wat je werkelijk leuk vindt. Dat is niet egoïstisch, want met de energie die je daarmee vrij maakt ben je ook een leuker mens en een betere werknemer voor je omgeving. Ga maar na: als je steeds vermoeid en ongeïnspireerd bent, zul je sneller chagrijnig en ongemotiveerd zijn.

Buiten de lijntjes durven te kleuren

Naast het juiste leefpatroon is het van belang soms uit de band te springen, jezelf te verrassen. Dat helpt om te blijven inzien dat je zelf in de regisseursstoel van je leven zit. Zo heb ik opeens een tripje naar Parijs voor mezelf geboekt. Omdat ik er zin in had. Hoppa. Dat wilde ik al jaren, in mijn eentje naar Parijs. En sinds ik alles daarvoor geregeld heb is er zoveel positieve energie vrijgekomen! Energie die ik weer kan gebruiken voor andere dingen in mijn leven. Als ik moe of geïrriteerd ben hoef ik maar aan mijn grote cadeau voor mezelf te denken en ik word weer een stuk vrolijker. 

Het hoeft natuurlijk niet altijd een reis te zijn. Kind op de crèche en geliefde naar het werk toe? Bel je baas en neem zomaar een vrije dag op, om gewoon in je eentje in huis te rommelen of in het bos te gaan wandelen. Is het super mooi zomerweer? Ga spontaan een dagje naar het strand. Of haal vier hele dure bonbons bij Leonidas en een kopje koffie om die lange treinreis aangenamer te maken. Buiten de lijntjes kleuren en een leuk leven gaat heel erg over het bepalen van je eigen leefregels. Wie zegt dat jij niet mag genieten van het leven?


De regie over je leven terugnemen

De regie over je leven terugnemen en meer balans krijgen betekent dus dat je jezelf toestaat dat je niet altijd alle ballen in de lucht kunt houden, dat er meer tijd en ruimte komt voor de dingen die jou energie geven en dat je jezelf af en toe nog eens een extra energieboost geeft met kleine en grote verrassingen.

In een paar kernpunten kun je dat als volgt in een fijne dagindeling omzetten:

  • Begin en eindig je dag met een uur rust. Geen tv, tablet, telefoon, laptop enzovoort.
  • Neem de tijd om te douchen, te ontbijten, een boek te lezen of te mediteren.
  • Doe vooral dingen waardoor alles langzamer lijkt te gaan.
  • Ga met een kop thee op het balkon kijken hoe de zon onder gaat.
  • Luister rustige muziek terwijl je languit op de bank ligt en niets doet.

Door je dag zo te beginnen en te eindigen zet je de toon voor meer ontspanning gedurende je dag en meer rust om in slaap te kunnen komen.

Wissel inspanning en ontspanning af

Dat geldt voor thuis en voor op je werk. Als je een uur iets hebt gedaan wat veel energie kostte, doe dan een kwartier tot een half uur iets wat energie oplevert, bijvoorbeeld een kopje thee drinken en kletsen met een leuke collega, een grappig filmpje op Youtube kijken, een rondje wandelen of een taak doen waar je al een tijd zin in hebt. We hebben vaak de neiging om vervelende taken te stapelen: ‘Als ik nu alle nare klusjes in een keer doe, dan ben ik er van af’. Het resultaat is echter vaak dat je daarna helemaal kapot bent en misschien niet eens alles hebt gedaan. Wissel daarom inspanning en ontspanning af.

Doe wat tegennatuurlijk is

Als je stress hebt, ga dan juist vertragen. Doe niet alles door elkaar, maar pak één taak en maak die af. Als je niet weet wat je moet kiezen, pak gewoon het bovenste van de stapel. Zet je telefoon twee uur lang uit. Neem juist wél lunchpauze en neem juist wél de tijd om ’s avonds rustig te eten en een serie te kijken. Een deel van de druk die je voelt komt namelijk ook door de adrenaline die in tijden van stress door je lijf giert. Daarom: leer vertragen en je krijgt meer voor elkaar terwijl je ook nog eens meer rust krijgt.

Pas in dit leefpatroon regelmatig momenten in waarop je jezelf verrast. Loop eens zomaar de Bruna in en koop dat boek waar je zoveel leuke dingen over hebt gehoord. Of zeg al je afspraken af en installeer jezelf op de bank met een heel seizoen van je favoriete serie. Die gestolen momenten genereren enorm veel energie, waar je nog uren op kunt teren.

Misschien heb je het al afgeleid uit mijn verhaal, maar alles begint met gunnen. Gun jezelf een mooi, inspirerend en ontspannen leven. Ik hoop dat wat ik beschreven heb een leidraad kan zijn om daar wat meer mogelijkheden voor jezelf in te scheppen!

M: Ik vond het een heel leerzaam artikel en ik heb zeker iets aan de tips die Nienke geeft. Het laat me inzien hoe weinig tijd je jezelf eigenlijk gunt en dat datgene juist belangrijk is om positief in het leven te blijven staan vol nieuwe energie. Ik zei al van de week in mijn dagboek dat ik misschien wel gewoon een werkster ga aannemen, omdat ik er gek van word dat door de drukte van mijn baan mijn huishouden altijd achter loopt en ik nooit eens wat meer voor mezelf kan doen maar altijd het gevoel heb dat ik alles in mijn eentje moet klaren: alle artikelen/video’s af, mailbox leeg, een schoon huis, een blije hond, een leuke relatie. Waar ben ik in dit verhaal en wanneer doe ik eens echt iets puur voor mezelf? Bedankt Nienke voor dit mooie artikel en deze eyeopener. Ik weet zeker dat het onze lezers ook laat nadenken over hun leefpatroon. Jullie gaan Nienke nog vaker terug zien met dit soort fijne artikelen op 2WMN! 

35 reacties

Miriam -

Mooi geschreven, thnx for sharing! :)

Danielle -

Wat een mooi artikel, dankjewel, Nienke! :-)

Tinka -

Mooi artikel.
Er zijn zeker wat punten waar ik iets mee kan. Voel al vanaf het begin van dit jaar heel veel druk op het werk maar ook privé en het eeuwige terugkomende huishoudelijke taken enz. Heb wel iemand waarmee ik kan praten en ben al wel wat vooruit gegaan.
Ben zelf ook altijd zo vergelijkend oh die doet dat en dat en dat allemaal en ik niet :(
Maar als ik gewoon een dagje helemaal niks wil uitvoeren. Wie ben ik daar dan tot last. Niemand 😀 Dus meer doen waar jezelf zin in hebt en dat plannen.

Dus -uitprinten
-highlighten
-uitvoeren:D
Thanks !!

Nienke - Jong Burnout -

Graag gedaan, Tinka. Enne, onthoud: niemand zet de vuilniszakken die nog op het balkon staan op de foto en op Facebook. Dus het leven dat je via social media van anderen meekrijgt is enorm gefilterd zodat het allemaal leuk lijkt. Ook buiten social media krijg je vaak alleen maar de leuke / succesvolle kanten van een ander zijn (haar) leven mee, want mensen vertellen je niet zo snel de mindere kanten (tenzij je heel goed bevriend bent). Er is een Engels gezegde dat ik heel mooi vind: don’t compare your insides, with somebody else’s outsides :-) Hopelijk heb je hier wat aan!

Tinka -

hoi Nienke

Daar heb ik zeker wat aan
mooi gezegde
bedankt 😀

Brenda -

Wat een goed artikel! Ik denk voor veel mensen herkenbaar en daardoor erg nuttig. Ik ben zelf een week of 3 geleden begonnen aan mijn eerste ‘echte’ baan en heel bewust bezig met een balans vinden tussen mijn uiterste best doen voor mijn werk maar tegelijkertijd mezelf niet uit het oog verliezen en dus bewust ook ontspanning in te bouwn. Niet altijd eenvoudig omdat je inderdaad ook nog energie in je relatie wilt stoppen, genoeg aandacht wil hebben voor je kitten, je ouders regelmatig wilt spreken, je vriendinnen nog eens wilt zien, etcetera.

Anneke -

Wauw, wat een herkenning.
Hier niet overspannen of een burn-out (wel bekend mee, mijn partner een aantal jaren geleden).
Wel een gezin met 2 kinderen, een baan, huishouden..

Ik heb voor mezelf een aantal weken geleden ook de knop omgezet. Ik ben begonnen met eens wat vaker ‘nee’ te zeggen.
Mijn antwoord is standaard ‘ja’, en daarna ga ik me pas bedenken hoe ik dat ga doen en me in allerlei bochten wringen om er aan te kunnen voldoen.
En nadat ik daardoor voor de zoveelste keer chagrijnig was, zei mijn man ‘maar je hoeft toch niet altijd ja te zeggen..?!’.
Ik wil niemand teleurstellen, en zeker op mijn werk vind ik dit een lastige kwestie.
Maar mijn eerste ‘nee’ is een feit, en dat voelde meteen als een hele opluchting.

Ik blijf het lastig vinden.
Je wil het iedereen naar de zin maken, doen wat van je gevraagd en verwacht wordt, alleen doe je jezelf dus gewoon te kort.
En als je af en toe eens voor jezelf kiest, voel ik me daar vaak ook nog een soort van schuldig over.

Ik heb toevallig vandaag een boek dat ik al heel lang wilde lezen terug naar de bieb gebracht na een verlenging, en maar 2 hoofdstukken kunnen lezen uit puur tijdgebrek.
Toen dacht ik wel heel eventjes, eigenlijk is dit helemaal niet okè..

Nienke - Jong Burnout -

Goed bezig, Anneke. Onthoud: ‘nee’ is ook een antwoord. Het is een van de krachtigste dingen die we kunnen zeggen om meer onszelf te kunnen zijn. Daarmee geef je ook het beste van jezelf aan de wereld. Liever een oprechte nee, dan een niet werkelijk gemeende ja. Misschien kijken of je hier twee weken heel bewust mee bezig kunt zijn en als dat lukt jezelf het boek cadeau doen als een soort overwinning op jezelf? 😀

Anneke -

Goed idee Nienke! Dat ga ik zeker proberen!
Bedankt voor je artikel, dat was ik in mijn vorige bericht vergeten te zeggen.

Chanty -

Zo inspirerend! En zo waar! Nu nog doen.. Bedankt!

Larissa -

Hoi Nienke, wat een heel fijn artikel! De positieve reacties zullen je vast energie geven. 😉
Ik ga zeker m’n best doen om jouw tips in mijn leven door te voeren. Wat ik wel lastig vind, is dat ik op dit moment studeer (op de radboud universiteit trouwens) en dat heel veel dingen vanuit de studie echt moeten. Ik kan dus wel een dagje niks doen, maar dan loop je achter met leeswerk of heb je een werkgroep niet voorbereid. Daarnaast moet je ook werken om de huur van je kamer te betalen en ga zo maar door. Heb je hier misschien nog tips voor? Ik zie soms door de bomen het bos niet meer.
Groetjes,
Larissa

Nienke - Jong Burnout -

Hi Larissa,

Ja, soms zijn er situaties in het leven die veel stress kunnen opleveren en waarvan het lijkt alsof je daar zelf geen invloed op hebt. Studeren kan heel pittig zijn. Zeker nu er door de harde knip en het leenstelsel een druk ligt op nominaal afstuderen.

Ten eerste wil ik je graag meegeven: maak jezelf niet gek. Als je een vak niet haalt of er wat langer over doet heeft dat natuurlijk wel financiële gevolgen, maar je hebt ruim tijd om de lening terug te betalen. Dit is geen excuus om dan maar alles lekker te laten waaien, maar het mag wel een geruststelling zijn op het moment dat je toch een beetje uitloopt.

Natuurlijk wil je wel gewoon lekker doorstuderen en alles zo goed mogelijk halen. Daarom is mijn advies het volgende: ga blokken in je agenda. Gebruik twee soorten blokken. Plan in je week ten minste twee ruime blokken (een hele avond, middag of ochtend) waarop je -niets- plant. Ook geen vrienden. Dat is je ‘me-time’. Als je op het laatste moment toch zin hebt om koffie met iemand te drinken, prima. Maar het gaat erom dat je geen verplichtingen hebt. Je mag het niet vullen met werk of studie.

Blok daarnaast studietijd in (dus naast je colleges). Dit zijn de tijden waarop je werkt. Bouw daarvoor elke dag bijvoorbeeld een – drie uur in. Op die dagen werk je in ‘sprints’. Je zet de timer van je telefoon op 33 minuten en ga voluit. Lees heel gefocussed een artikel, schrijf aan een paper. Mega gefocussed. Niet tussendoor even facebook checken oid. Maarrr… Als dan de timer gaat leg je ook alles aan de kant. Dit is ook moeilijk, want je zult jezelf misschien moeten lostrekken van de taak, omdat je er net zo lekker in zat. Toch moet je stoppen en tien minuten pauze nemen. Tijdens die pauze doe je iets wat echt ontspant. Geen ‘schermen’ aanzetten, maar even lekker met een kop thee in het raam zitten, je ogen dichtdoen etc. Ook dit time je weer. Daarna ga je weer 33 minuten aan de slag. Totdat je studieblok van twee-drie uur voorbij is. En dan stop je ook. Leg je alles aan de kant en ga je over tot de rest van je leven (naar je werk, naar college, naar vrienden, me-time houden, koken, slapen, whatever).

Op deze manier werken helpt je om je geest te trainen in het vinden van je uitknop. Daardoor voel je je minder gestresst. Je bent daarbij vollediger met je hoofd, concentratie en aandacht bij hetgeen je voor dat moment besloten hebt te doen (omdat je in blokken werkt die je bewust aan iets / iemand hebt toegewezen). Dat brengt met zich mee dat je veel meer resultaat en ook veel meer plezier haalt uit dat moment: je mag er immers ten volle in opgaan. Schuldgevoelens over wat je allemaal nog meer met je tijd had kunnen doen krijgen ook minder kans, doordat je blokken toewijst aan alle belangrijke dingen in je leven.

Houd dit zeker een maand vol en kijk hoe je je dan voelt. Na verloop van tijd zul je in jezelf veranderingen merken mbt hoe je met je tijd en energie omgaat. Je gaat je grenzen beter aanvoelen. Dat is het moment dat je ook wat minder streng kunt worden op de blokken en timerfunctie. Maar zeker zo lang je nog onrust in jezelf voelt zou ik gebruik blijven maken van deze methode.

Tot slot blijft ook enorm belangrijk: gezond eten (kunnen makkelijke recepten zijn) en regelmatig bewegen. Je kunt je tien-minuten pauzes bijvoorbeeld gebruiken om een rondje te gaan wandelen. Het hoeft niet altijd in de sportschool te zijn 😉

Larissa -

Heel erg bedankt voor je reactie! Hier ga ik wat mee doen.
Groetjes,
Larissa

Annemarie -

Dank dank dank! Wat fijn om dit artikel te lezen in de tijd dat ik zelf weer opkrabbel van een burnout. 30 jaar, mama van kindje (bijna 2), drukke baan en reorganisatie. Opeens knapte ik bij de enkels af en was het klaar. Dit zijn hele bruikbare tips waar ik weer mee verder ga. Bedankt Nienke voor het artikel en bedankt Willemijn en Martine voor het uitnodigen van deze inspirerende gastblogger

Nienke - Jong Burnout -

Ik wil even dankjewel zeggen voor al jullie positieve reacties. Super dat jullie ermee geholpen zijn! Mocht je vragen hebben, zet ze dan maar in de comments. Ik probeer ze dan voor je te beantwoorden :-)

Anouk -

Erg goed artikel! Zou zeker vaker gastartikelen willen lezen van Nienke

Natascha -

Mag ik je gewoon even bedanken voor dit artikel?

Luus -

Helemaal mee eens! Super goed artikel, denk dat dit vele mensen inspireert! Bedankt!

Hilde -

Heel inspirerend artikel en komt op een goed moment voor mij. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze levenshouding niet weer naar de achtergrond verdwijnt als het dagelijkse leven en werkdruk deze gedachte weer wegdrukt? Voordat je het weet ben je weer op de oude manier bezig: jezelf wegcijferen.

Nienke -

Goede vraag, Hilde! Deze levenshouding aanhouden kan door drie principes

– Structuur aanhouden: met jezelf tijden / momenten afspreken waarop je altijd me-time hebt en kunt afschakelen. Denk vaste routines met ruim tijd voordat je gaat slapen, en bewust elke zondagmiddag voor jezelf wegzetten (en de agenda echt leeghouden, geen afspraken maken etc.)

– ‘Bufferen': als je weet dat je een drukke periode tegemoet gaat waarin je jezelf makkelijk kwijtraakt, bouw dan van tevoren alvast momenten in waarop je echt rust neemt. Een dagje sauna of een ‘vroeg naar bed en lang uitslapen’ avond, bijvoorbeeld. Sporten of iedere avond een wandelingetje van 20 minuten helpt ook om te bufferen. Je kunt voor die wandeling ook je lunchpauze gebruiken.

– Een nieuwe routine met meer ontspanning kost vaak wat tijd om aan te wennen. Het nieuwe patroon moet inslijten. Spreek daarom met jezelf af dat je het eerst drie weken probeert en dan pas weer eventueel wat aanpassingen maakt. Zo ga je bewust om met je nieuwe levensstijl en sluipen oude gewoontes er minder snel in.

Succes!

Saskia -

Een fijne gastblog. De juiste balans vinden tussen inspanning en ontspanning is zo ontzettend belangrijk. Mijn motto is wel ‘work hard, play hard’, maar dan moet het niet ten koste gaan van jezelf, dat harde werken. Ik ben er van overtuigd dat hard werken niet schaadt, maar daar moet wel ontspanning tegenover staan. Selectief zijn in je bezigheden is dan de key omdat de vrije tijd redelijk schaars is. En dat betekent soms dat je echt bewust even voor jezelf moet kiezen.

katrien -

Ik merk ook meer en meer in mijn omgeving dat mensen een hulp voor het huishouden inschakelen. Al is het maar enkel voor de strijk. Eerlijk gezegd heb ik de neiging om te denken van ‘wat lui’ of ‘dat kun je toch zelf doen in plaats van die serie te kijken?’ Maar je weet natuurlijk niet hoe druk de rest van hun leven is. Ik doe nu wel alles zelf maar heb niet het gevoel dat ik mezelf voorbijloop. Anders zou ik het ook doen. Wat bij mij erg helpt is dat ik met de trein van en naar het werk ga en dus rustig de tijd heb om wat te lezen (al-tijd een boek bij me), facebook te checken en filmpjes te kijken. ‘s morgens sta ik goed op tijd op zodat ik rustig kan douchen en ontbijten met mijn vriend. Ik ben ook heel tevreden dat ik géén gsm heb van het werk en ik weiger men mailbox thuis te openen. Ik stel duidelijk men grenzen en wijk hier niet van af. (tenzij in noodgeval natuurlijk 😉 )
Toch is het niet altijd simpel om de knop ‘werk’ uit te schakelen, veel werkgevers verwachten dat je er altijd staat en blijft gas geven. Dat kan niet blijven goed gaan natuurlijk!

Anne -

Wauw. Mooi artikel, ben er echt even stil van. Het past zo goed bij het moment waar ik me nu in bevind. Ik ben druk, druk, druk, maar heb niet de rust om even rust in te plannen. Ik kom weinig aan mezelf toe, terwijl ik daar toch echt heel erg veel behoefte aan heb. Misschien toch maar eens gaan nadenken over mijn prioriteiten. Wat is nu écht belangrijk?

Lindsey Beljaars -

Wat een interessant artikel dat heel erg mooi geschreven is!

Shaz -

Sommige dingen zijn erg herkenbaar en wat fijn dat je regelmatig een artikel hier gaat plaatsen.

Tamara -

Heel erg interessant!

Cindy -

Heel fijn artikel. Ik dender maar door en door en door en ik merk dat ik nu eigenlijk niet eens geniet van bijv. mijn zwangerschap en dat vind ik zo jammer. Ik probeer ook dingen bewust uit mijn comfort zone te doen en dat maakt het veel leuker, het leven. Ook werkt het heel goed om vaker “nee” te zeggen, al blijft dat moeilijk. Ik ga zeker op haar site kijken, het klinkt reuze interessant!

Maria -

Ik ben normaal gesproken nooit zo’n fan van gastbloggers, maar wat heb je een mooi artikel geschreven Nienke :) Dankjewel!

JU -

Heel erg interessant artikel, maar voor mij gaat het niet helemaal op :)

Ik heb een drukke baan, maar wil juist in mijn vrije tijd ook zoveel mogelijk doen. Van te veel ontspannen word ik kriegelig 😉

Audrey -

Wat een mooi, uitgebreid artikel! Ik skippen inderdaad ook wel vaak pauzes, omdat ik denk dat ‘even dat en dat afmaken’ me rust geeft, maar vast niet, en al zeker niet op de lange termijn.

Mariska -

Wat fijn dit artikel! En fijn dat er nog meer komen. Ik zit op mijn 32e al 2,5 jaar thuis wegens een zware burn-out. Ik ben herstellende, maar het gaat nog moeizaam. Het allermoeilijkste vind ik om als je een keer weer energie hebt dit niet meteen op te maken. Het voelt gewoon niet logisch. Mijn fysio zegt altijd als je je slecht voelt, ietsje meer doen (als in niet de hele dag in je bed liggen) en als je je goed voelt iets minder doen dan je geneigd bent te doen. Zo lastig vind ik dat. En die continue adrenaline voelen, zo naar. :-( Ik wens dit mijn ergste vijand niet toe.

Veer -

Interessant en helaas herkenbaar. Ik kreeg op mijn 19e een burn out. Ik ben nu 20 en langzaam kom ik terug. Het is een soort van leren lopen. Je moet leren opnieuw te leven.

Margot -

Wat een fijn artikel! Ik heb geen burnout gehad, maar ben wel een paar jaar ziek geweest (pfeiffer). Dan leer je ook voor jezelf te zorgen en nee te zeggen. Soms is dat veel lastiger dan je denkt, maar het is zo nodig!

Kelly -

Mooi geschreven! Het heeft me wel aan het denken gezet, dankjewel.

Natasja -

Mooi artikel! Goed en duidelijk geschreven. Maar vooral ook herkenbaar. Ik was op mijn 25e overspannen. Ik heb er enorm veel van geleerd. Vooral om mijn eigen grenzen weer te stellen. En ja, daar stel ik ook bijv wel eens mijn collega’s mee teleur. Als ikniks taken gedaan heb, ga ik om 5 uur naar huis. Ik kies er voor om soms over te werken ipv elke dag. Zolang ik zorg dat mijn werk af komt is dat geen probleem.

Reageer ook