Introvert of extravert?

Ben jij introvert of extravert? Bij het woord introvert denk ik altijd aan een muurbloempje. Zo beschouw ik mezelf totaal niet. Ik dacht altijd van mezelf dat ik extravert was. Vroeger was ik meer introvert, maar vanaf mijn twintigste trok ik meer mijn mond open en was ik aanwezig. Daarnaast ben ik qua uiterlijk ook best extravert.

Ik hou van gekke uitgesproken dingen, of dat nu een haarkleur is, gekke schoenen zijn of een blauwe lipstick. En ik schijn vaak de clown van het feestje te zijn, dus het was voor mij wel beklonken dat ik extravert was. Ik deed voor de lol een test online naar aanleiding van dit artikel dat ik schreef en dat was wel even een eyeopener, want daar kwam eigenlijk totaal iets anders uit. Het gaat ook veel meer in op jezelf als persoon.

Deze test is een vertaling van de test uit het boek van Susan Cain: Quiet: the power of introverts in a world that can’t stop talking.’ Geef voor de volgende stellingen aan of het voor jou vaker waar of niet waar is. Hoe vaker de stellingen op jou slaan, hoe introverter je waarschijnlijk bent. Heb je evenveel waar als niet waar ingevuld dan ben je een ambivert. Dit betekent dat je zowel introverte als extraverte kenmerken hebt. Als je in veel van de stellingen niet herkent, dan ben je waarschijnlijk extravert.

1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.

Ja, ik hou van één-op-één gesprekken en vooral als ze niet oppervlakkig zijn maar over ‘de diepe dingen des levens’ gaan, haha! Ik vind groepsactiviteiten oké en wel gezellig, maar als ik moest kiezen zou ik voor het eerste gaan.

2. Ik geef vaak de voorkeur aan me schriftelijk uit te drukken.

Ik vind het wel makkelijker om mezelf schriftelijk uit te drukken en ik leer dan ook meer over mezelf als persoon. Dan kan ik er over nadenken. Maar ik kan ook mezelf goed uitdrukken in het echt, ik kan redelijk goed over gevoelens praten. Ik denk toch dat ik ook bij deze stelling weer voor Ja ga.

3. Ik hou ervan om alleen te zijn.

Ja, heerlijk: lekker het rijk alleen!

4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.

Nee, ik denk niet dat ik daar minder om geef. Ik geef er denk ik net zo veel om als mijn leeftijdsgenoten.

5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.

Ja zeker, dat kon je al lezen bij vraag 1. Dat vind ik zo interessant en leuk, die gesprekken over een onderwerp waar je uren over kunt praten en waarbij je nieuwe inzichten verwerft over jezelf of de ander. Yes, please!

6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.

Ik weet niet of mensen dat over me zeggen. Ik probeer het wel, maar ik merk dat ik niet de beste luisteraar ben. Ik denk dat ik hier beter Nee op kan antwoorden.

7. Ik neem niet graag grote risico’s.

Ja, dat klopt, Ik hou daar helemaal niet van, ik wil dat alles altijd goed geregeld is en ik ben niet impulsief. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik nog niet getrouwd ben of een huis heb gekocht, haha!

8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.

Ja, inderdaad. Ik kan me dan veel beter concentreren in plaats van constant onderbroken te worden. Het duurt altijd even voordat ik in een flow zit en als ik daar eenmaal in zit kan ik niet meer stoppen tenzij dat onderbroken wordt.

9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.

Ja, dat vind ik juist gezellig. Ik vier het wel eens met een grotere groep maar dan merk ik dat ik totaal niks mee krijg van de verjaardag zelf en de gesprekken ook altijd wat oppervlakkig blijven. Ik vind met een kleiner gezelschap dat je veel meer en beter de aandacht kunt verdelen en ik vind het daarom zelfs gezelliger. Soms ben ik wel eens jaloers als ik van die verjaardagen zie waarbij er heel veel vrienden langs komen, maar anderzijds moet ik daar ook niet aan denken. Ik ben veel gelukkiger met 1 of 2 vriendschappen die heel diepgaand zijn dan met 30 vrienden die je zo nu en dan eens ziet.

10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.

Ja, zachtaardig heb ik wel vaker voorbij horen komen.

11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.

Oh nee inderdaad, vreselijk vind ik dat. Als perfectionist moet het wel af en goed zijn. Zo vond ik het ook vreselijk als ik vroeger mijn huiswerk niet helemaal af had en we gingen het bespreken in de klas. Brrr!

12. Ik hou niet van conflicten.

Mwah nee, ik denk dat niemand daar van houdt maar ik ben er ook niet bang voor. Dat komt denk ik omdat ik er al zat meegemaakt heb.

13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.

Ik kan wel veel beter brainstormen in mijn eentje, maar ik moet zeggen dat ik samen met Willemijn ook wel dingen heb verzonnen die heel goed waren. Maar als ik een review schrijf in mijn eentje, merk ik wel dat ik die meestal beter vind geschreven dan als er iemand in de buurt was. Ja dan maar!

14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.

Ehm, nee niet altijd. Ik kan ook een behoorlijke flapuit zijn. Toch heeft dat bijna nooit negatieve gevolgen. Dat komt ook omdat ik dingen van nature met een beetje humor vraag of zeg, denk ik.

15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.

Nee, ik krijg daar juist energie van. Ik heb wel eens van tevoren geen zin, maar achteraf merk ik dat ik er altijd van geniet.

16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken.

Haha, deze is zo herkenbaar. Jep! Vooral nummers die ik niet ken.

17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.

Het ligt er heel erg aan, ik kan van beide heel erg genieten. Maar als ik moet kiezen tussen ieder weekend niks plannen of ieder weekend activiteiten, dan zou ik voor de eerste gaan.

18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.

Ja, ik hou er meer van om me te focussen op een ding. Als ik meerdere dingen tegelijk ga doen -dat kan ik wel- maar dan gaat het op een slakkentempo.

19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.

Nee, net als ontspannen. Ik moet er echt even voor gaan zitten en in die flow komen.

20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.

Ik vind workshops leuk, maar ik hoor liever iemands verhaal aan. Ik vind het fijn dat ik dan zelf niets hoef te doen en kan luisteren. Ook omdat ik er dan echt iets moois van wil maken en dat ik dan bang ben dat het niet lukt. Mijn perfectionisme zit in die zin mijn creativiteit wel eens in de weg.

Op 14 van de 20 vragen vulde ik ‘ja’ in waarbij ik bij twee vragen het lastig vond om een duidelijk antwoord te geven en die voor mijn gevoel wat meer neutraal waren. Je zou kunnen zeggen dat ik met zekerheid op 12 van de 20 vragen ‘ja’ heb geantwoord. Dat betekent toch echt dat ik meer introvert ben dan extravert, ik ben net geen ambivert.

Op mijn werk en stage kreeg ik ook wel vaker te horen dat ik wel meer van mezelf mocht laten zien en horen. En nu valt dat ineens op z’n plek na het doen van zo’n simpele test. Dit schijnt namelijk vaak gezegd te worden tegen introverte types.

Ik liet ook inderdaad minder van mezelf zien, bang voor de mening van anderen en ik wilde het heel graag goed doen en ik was bang dat ik dat niet deed waardoor ik juist in mijn schulp kroop in plaats van er uit. Dat is heel zonde en ik denk dat mijn perfectionisme daarvan de grootste boosdoener is. Het kan je soms behoorlijk belemmeren want ik weet dat ik namelijk wel veel te bieden heb, het komt er alleen niet altijd uit.

Ik heb verschillende dingen gelezen over introvert en extravert en ik geloof ook niet dat er 100% introvert of 100% extravert bestaat. Het is een schaal waar ieder uniek persoon een beetje tussen in zit. Ik heb zelf het gevoel dat ik een ambivert bent, licht neigend naar introvert.

Mensen die ambivert zijn hebben namelijk wat meer bewegingsvrijheid in de sociale context ten opzichte van introverte mensen. Ik hou er wel van om namelijk te praten, om met anderen/vreemden een praatje te maken. En presenteren of een workshop geven vind ik ook hartstikke leuk. Ik hou van anderen inspireren. En op de  dansvloer sta ik niet tegen de muur anderen te observeren zoals meer introverte mensen dat schijnen te doen. Dat vind ik altijd knap als anderen dat kunnen, als ik goede muziek hoor moet en zal ik op de dansvloer staan!

Anderzijds hou ik er ook van om mezelf terug te trekken en veel, heel veel, over dingen na te denken en alleen te zijn zodat ik weer nieuwe inzichten verwerf over mezelf.  Zoals dit inzicht, ik ben dus geen extravert type zoals ik dacht, maar meer een ambivert die in sommige opties neigt naar wat introvert zijn.

Altijd leuk om jezelf wat beter te leren kennen. Hoe vul jij deze test in en klopt het voor je gevoel?

26 reacties

Maaike -

Ik zou ‘vroeger’ meer extravert ingeschat worden: ik was altijd heel erg en overal aanwezig en dat ben ik nog steeds wel, maar door de jaren heen ben ik mijn introverte kant meer gaan ontdekken. Ik val bij dit soort testjes vaak precies in het midden. Ik kan heel erg goed mee komen in een groep, maar de kanttekening is wel dat ik dat 1-op-1 compenseer met ‘me time’.

Miriam -

Leuk om te lezen! Ik heb een poosje terug ook een hele blog getypt over introvert zijn (wat ik toch wel ben), altijd leuk om over jezelf te reflecteren en na te denken

Saskia -

Ik ben ook een introvert, maar heb wel een paar kenmerken van een extrovert. Ik ben niet bang om een praatje te maken met een vreemde, ben heel sociaal en kan met iedereen wel door één deur. Ik zeg ook wat ik denk en ben niet verlegen. Maar aan de andere kant hou ik er van om alleen te zijn, laat ik mijn werk niet graag zien aan anderen als het nog niet af is en ben ik niet zo’n fan van workshops maar ga ik liever naar een lezing. Interessant om voor jezelf eens te onderzoeken, zo’n test is daar ideaal voor!

Kim | Kimsbloglife -

Heel leuk artikel, interessant die vragen! Zo zien we inderdaad dat introversie niet per se met onzekerheid of verlegenheid te maken heeft. Ik ben ook meer introvert dan extravert. Ik hou niet zo van grote groepen, heb liever diepgaandere gesprekken één-op-één of in kleinere groepjes, heb het graag niet al te druk,… Maar ik ben helemaal niet verlegen en best wel sociaal :-)

Nienke -

Op twee of drie dingen na was het antwoord voor mij overal ja, dus ik ben behoorlijk introvert maar daar heb ik dan ook nooit over getwijfeld, haha, dat weet ik al jaren!

Tamara -

Ik ben meer introvert dan extravert! Leuk!

Marieke -

Leuk artikel!

Mariska -

Wat grappig om te lezen deze test en de uitkomst daarvan. Ik ben ook meer introvert dan extravert :)

Kirsty -

Leuk om te lezen! Bij mij komt er meestal duidelijk extravert uit, maar bij deze test zit ik wat meer richting het midden, richting ambivert dus. Ik merk dat het bij mij ook echt van de situatie afhangt; ik kan totaal niet goed alleen zijn, maar ik houd ook wel van een keer thuis zijn met mijn vriend in plaats van dat we het hele weekend weg zijn (hoewel ik dat ook leuk vind).

Danielle -

Ik scoor 16x ja, duidelijk introvert dus. Ik word altijd beoordeelt als extravert. Vreemd? Nee! De meeste mensen denken bij introvert aan verlegen en onzeker, maar dat is totaal iets anders dan introvert zijn! Ik zie er opvallend uit, spreek rustig wildvreemden aan, kan flink feesten, en geef gevraagd en ongevraagd mijn mening over allerlei zaken, maar als ik een paar dagen veel mensen gesproken heb, ben ik uitgeput. Ik heb veel alleen-tijd nodig. Mijn vriend wordt gezien als introvert, maar hij krijgt juist energie van veel mensen spreken en wordt ongelukkig als hij vrienden weinig ziet. Hij is wat verlegen en sneller onzeker, maar veel extraverter als ik.

Alba -

Ik heb het boek van Susan Cain gelezen, en vond het best wel interessant. Ze heeft ook een TED-talk gedaan die wel de moeite waard is.
Vanuit de origine van de theorie over extravert/introvert wordt vraag 15: “Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.” – als de belangrijkste vraag beschouwd. Extraverten krijgen energie van sociale interactie, introverten raken er na een tijdje van uitgeput. Betekent niet dat ze het niet leuk vinden! Voor mij is dat ook echt een heel herkenbaar punt, ik moet “opladen” in mijn eentje.

Margot -

Ik geef niet op alle vragen hetzelfde antwoord, maar ik ben zeker wel introvert. Leuk artikel!

Cato -

Ik was vroeger altijd extravert, daarna werd ik gepest en werd ik steeds introverter. Nu weet ik van mezelf dat ik ambivert ben volgens dit soort testjes en ik ben het er helemaal mee eens. Ik voel me snel eenzaam, maar ik moet ook niet te lang met anderen zijn en heb alone-time nodig

charile -

Wat interessant om te lezen!

Yara -

Leuk artikel! Ik studeer toegepaste psychologie en kwam ik er daardoor achter dat er meer introverte mensen op de wereld zijn dan extraverte mensen, dit verwachtte ik dat eerst niet. Mijn verwachting kwam denk ik omdat er voor mijn gevoel een ‘soort norm’ heerst in de huidige maatschappij waar aan voldaan moet worden. In het algemeen worden er onbewust positievere kenmerken gekoppeld aan extraverte mensen en negatievere kenmerken aan introverte mensen. Ik denk ook dat er geen hokjes zijn zoals jezelf af beschreef, situatie is erg belangrijk in hoe men zich gedraagt. Dat merk ik ook aan mijzelf. Ik weet dat ik heel erg introvert ben, toch kan ik tijdens het uitgaan staan dansen en een praatje maken met wild vreemden, terwijl ik dit in het dagelijks leven minder snel zou doen. Ik herken me wel in heel veel stellingen die je hierboven beschrijft, haha. Tegenwoordig vind ik het zelf minder lastig dat ik erg introvert ben, vroeger kon het mij nog wel eens onzeker maken omdat ik niet het beeld van ‘saai’ naar buiten wilde uitstralen.

Lindsey Beljaars -

Ligt denk ik ook aan de situatie, de ene keer ben ik introvert maar de andere keer juist weer extravert.

Lindsey Beljaars -

Ligt dek ik ook aan de situatie, de ene keer ben ik introvert maar de andere keer juist weer extravert.

Kelly -

Ik ben introvert, daar is geen twijfel over mogelijk! Ik weet ook eigenlijk niet beter, haha. Soms vind ik het helemaal niet erg zo te zijn en soms zou ik het best graag anders zien. Maar dat gebeurt ook steeds meer, dus dat is top!

Mieke -

Leuk om dit te lezen, ik moest op bijna alles “waar” beantwoorden. Zelf ben ik het boek van Sophia Dembling de kracht van stille mensen, aan het lezen. Er vallen zoveel puzzelstukje op zijn plaats, een introvert persoon hoeft niet per definitie verlegen te zijn. Of iemand die bang is om gesprekken aan te gaan, nee ook een introvert kan dat. Heel inspirerend in ieder geval en leuk om je hierin te verdiepen.

Audrey -

Ik ben sowieso introvert! Ik denk trouwens dat onder bloggers wat meer introverten voorkomen dan in het algemeen. In groot gezelschap niet de meest opvallende, uitbundige types, maar wel de meest interessante stukken kunnen schrijven.

Mijke -

Volgens deze test en ik ook introvert, maar eerlijk gezegd ben ik heel blij dat ik in contact met mensen hartstikke extrovert ben. Juist die kant maakt mij een veel leuker en enthousiaster mens.

Ik hou er ook niet zo van als mensen introvert/extrovert als excuus gebruiken. Laatst was er een andere blogger die hier helemaal op zat. Daar werd ik echt kriebelig van.

Je bent wie je bent, maar om te zeggen dat ‘extroverten’ dit boek zouden moeten lezen om ‘introverten’ beter te kunnen begrijpen, of dat er weinig begrip is vanuit de maatschappij, dat gaat me te ver. Dan stel je je volgens mij op als een slachtoffer van extroverte mensen. Daar houd ik niet van.

Mijke -

Daar bedoel ik trouwens jou niet mee 😉 ik vind het knap dat je zonder oordeel dit artikel hebt geschreven. Het een is namelijk ook echt niet beter dan het andere.

Harma -

Leuk artikel en erg herkenbaar!

Lucy -

Ik ben zo introvert als maar kan. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, aan praatjes met vreemden heb ik absoluut geen behoefte en samenzijn met vrienden vind ik fijn, maar niet te lang of te vaak want het put me wel uit. Die alone time is echt nodig om op te laden!
Het meest herken ik me nog wel in de vraag over werk dat niet af is; wat vond ik het vreselijk om tijdens de tekenles aan mijn project te moeten werken! Tekenen/schilderen was mijn favoriete bezigheid maar oh, als iemand het ziet als het in mijn ogen niet af en dus nog lelijk is… xD

PinkFairy -

Zo herkenbaar dit! Op bijna alle vragen zou ik dezelfde antwoorden geven. En je hebt helemaal gelijk, er is niet 1 hokje waarbij je 100% intra- of extravert bent. Ik heb ooit ook zo’n persoonlijkheidstest gedaan, waar ook dit onderwerp naar voren kwam. Ik zat met veel eigenschappen vaak bijna in het midden en dat betekent dat ik mij goed aan de situatie kan aanpassen. Ik merk ook dat ik mij meer naar extraverte mensen toe trek, omdat ik mij daar ook op aan ga passen en dat is net wat gezelliger.

Linda -

Ik heb het boek ook gelezen en ben hartstikke introvert. Maar er zijn ook wel dingen die ik doe waarvan je zou zeggen dat een ‘echte’ introvert dat niet doet. Ik hou ook van felle kleuren en aanwezige lippenstift. Ik reis vaak alleen en dan draai ik er mijn hand niet voor om om met een vreemde een praatje te maken. Anyway, leuk artikel en het boek is echt een aanrader!

Reageer ook