DIY: Plantenhanger

Er bestaat een categorie 2Do DIY op 2WMN maar die wordt eigenlijk nooit gebruikt. Helaas zijn wij geen crea bea’s maar gelukkig bestaan die wel! Ik stel jullie voor aan Desiree. Zij legt jullie vandaag uit hoe je zelf een mooie plantenhanger kunt maken.

Desiree heeft een passie voor betaalbaar interieur en sinds kort heeft ze een Instagramaccount genaamd Budgethome. Op Budgethome plaatst Desiree dagelijks diverse foto’s van interieurinspiratie, DIY-projecten en budgetvondsten en ze krijgt  steeds meer volgers. Superleuk, want ze zit boordevol leuke ideeën en we vinden het supertof dat ze een DIY gastblog voor 2WMN heeft gemaakt. Je kunt haar ook volgen op Facebook: www.facebook.com/atbudgethome. Desiree laat ons zien hoe je een plantenhanger kunt maken. Veel plezier bij het lezen en het maken!

DIY Plantenhanger

Ik ben dol op retro interieuraccessoires en word extra blij als deze ook nog budgetproof zijn. Mochten jullie ook dol zijn op zulke items, kijk dan mee hoe ik deze hippe plantenhangers maak. Heb je twee linkerhanden of niet zoveel tijd, dan heb ik een makkelijke versie die niet kan mislukken. Ben je toe aan wat meer uitdaging of zoek je gewoon een echte eyecatcher voor in huis, dan is de plantenhanger met verschillende macramé-technieken echt iets voor jou!

Voor beide hangers heb je alleen een schaar en voldoende touw nodig. Ik gebruik voor deze hangers textielgaren van de Action, maar ook andere dikke soorten garen en touw zijn geschikt.

De makkelijke plantenhanger

Voor de rechter plantenhanger heb je 12 meter touw nodig.

Stap 1: Knip 4 stukken touw van ongeveer 3 meter af en leg deze dubbel neer. 

Maak een lus door middel van een knoop. Hieronder heb je nu 8 stukken touw van 1,5 meter.

Stap 2: Verdeel het touw in vier gelijke delen en leg hier een knoopje in. Ik doe dit op ongeveer 30-40 centimeter vanaf de bovenkant. Een tip, zet iets zwaars op het uiteinde zodat je makkelijker kunt knopen. Ik gebruik een betonnen huisje.

Stap 3: Je gaat nog een rij knopen (op 10-15 cm afstand van de vorige rij), maar nu splits je de strengen op zodat er een soort driehoek ontstaat. Als alleen het eerste en laatste stuk over zijn dan verbind je die ook aan elkaar door middel van een knoop.

Stap 4: Zorg dat de strengen van stap 2 weer bij elkaar komen en herhaal dan stap 3. Er zal nu een ruit ontstaan tussen de bovenste en de laatste knoop.

Stap 6: Breng alle stukken touw bij elkaar door een grote knoop. Nu alleen nog een plantje in een mooie pot en je plantenhanger is klaar om opgehangen te worden!

De macramé plantenhanger

Voor deze plantenhanger heb je 20 meter touw nodig, plus nog twee kleine stukjes touw voor de afwerking.

Stap 1: Start met een kort stukje touw van ongeveer 40-50 cm en maak hier een lusje in. Pak het stukje touw wat onder het lusje ligt en haal deze door het lusje heen. Trek deze niet helemaal door maar zorg dat het opnieuw een lusje wordt (vingerhaken). Dit blijf je herhalen totdat je ongeveer 15 cm hebt. Trek dan het stukje touw door het lusje en knoop deze aan de andere kant vast. Op deze manier heb je zelf een ring gemaakt waar we de andere touwen zo aan gaan bevestigen.

Stap 2: Knip 8 stukken touw van 2,5 meter af en leg deze dubbel neer. Maak een lus door de ring en haal al het touw hier doorheen.

Stap 3: Verdeel het touw in vier gelijke delen, waardoor elk deel uit vier strengen bestaat. Nu ga je de plantenhanger versieren door middel van verschillende knooptechnieken. 

We starten met het eerste deel door het linkertouw over de middelste twee heen te leggen en dan onder het rechtertouw door te halen. 

 Dan haal je het rechtertouw onder de twee middelste touwen door, waardoor er een strik ontstaat. Deze strik trek je aan waardoor je een halve knoop hebt.

 Dit doe je nogmaals, maar dan andersom. Je pakt dus nu het rechtertouw en leg deze over de middelste twee touwen heen en dan onder het linkertouw door. Dan maak je ook hier een strik van door het linkertouw onder de andere touwen door te halen. 

Tot slot trek je deze strik aan waardoor je eerste knoop een feit is. Dit herhaal je ongeveer 10 keer. Zo komt het er dan uiteindelijk uit te zien.

Stap 4: In het tweede deel is het leuk om een ander soort knooptechniek toe te passen. Hiervoor start je hetzelfde als bij stap 3, je pakt het linkertouw en maakt een halve knoop. 

Daarna start je niet met rechts, maar juist weer met het linkertouw. Je maakt dus iedere keer een halve knoop, startende met het linkertouw. Als je dit lang genoeg blijft herhalen zal er een draaiende vlecht ontstaan.

Stap 5: In deel 3 gebruik je de knooptechniek van stap 3 (dubbele knoop), in deel 4 gebruik je de knooptechniek van stap 4 (draaiende vlecht).

Stap 6: Je gaat nu de verschillende delen bij elkaar brengen door middel van een knoop. Je splitst de strengen op waardoor er een soort driehoek ontstaat.

Om de plantenhanger zo mooi mogelijk te maken is het leuk om een bijzondere knoop te gebruiken. Maak een lus achter de draad langs. Pak een tweede draad en leg deze voor de lus, achter de onderste draad en voor de bovenste draad langs. Dan haal je de draad achter de draad van de lus, voor de draad die over de lus ligt en onder de draad van de lus door. Trek de knoop aan, et voilà, een prachtige knoop! 

Dit herhaal je ook bij de andere delen. Als je alleen het eerste en laatste stuk nog over hebt, dan verbind je die ook aan elkaar door middel van een knoop.

Stap 7: Zorg dat de strengen van de knooptechniek (dubbele knoop en draaiende vlecht) weer bij elkaar komen en herhaal dan stap 6. Er zal nu een ruit ontstaan tussen de bovenste en de laatste knoop.

Stap 8: Knoop alle stukken touwen bij elkaar door middel van een los stuk touw. Wikkel dit stuk touw om de andere touwen heen. Daarna maak je dit stuk touw door middel van een knoopje vast.

Geef je plantenhanger een mooi plekje in huis en je hebt een echte eyecatcher!

Wat een ontzettend leuke DIY, ik vind het zo knap dat iemand dat kan verzinnen en maken. Desiree, heel erg bedankt voor je leuke gastblog met deze toffe DIY. We hopen dat jullie het leuk vonden om te lezen en laat even weten of je het leuk vindt dat Desiree nog eens een keer een blog schrijft voor 2WMN. Vergeet Desiree niet te volgen op Instagram en een fijne zondag!

15 reacties

Thea -

Ik wil een sjerp maken hoe krijg ik die breder.

Jantine -

Wat een leuke plantenhangers zijn dit! Vooral die met de moeilijkere knooptechniek! En heel erg goed uitgelegd!

katrien -

Oh! Hier ben ik al een tijdje naar op zoek. Super, nu kan ik het zelf in elkaar steken 😉

Japkejanneke -

Hele leuke DIY! Ik denk alleen dat ik hier te weinig geduld voor heb.

Jasmijn -

Mooi en duidelijk uitgelegd. Wat mij trouwens gaaf lijkt is niet een cactus in het potje maar een hangplant die langs de pot naar beneden hangt. Dan gebruik je meer de voordelen van de hanger. en komt de plant beter tot zijn recht

Tamara -

Wat een leuke DIY en wat origineel ook!!

Judith -

Heel erg leuk!en budget vriendelijk ook,zeg!ben benieuwd naar nog meer crea items!

Miriam -

Erg leuk geworden zeg! Vind het persoonlijk wel héél veel foto’s, maarja dan is het wel weer duidelijk mee uitgelegd ;p

Diana -

erg mooi, en een heel duidelijke tutorial. misschien waag ik me ooit aan de makkelijke!

Celine -

Wat een ontzettende leuke DIY! Ook erg duidelijk uitgelegd!
Liefs, Celine

fiona -

Hangplantjes zijn niet echt mijn ding, maar de diy is erg duidelijk uitgelegd en voor mensen die er wel van houden, ontzettend leuk om zelf uit te proberen, heb ik zo het idee.

Desiree (@budgethome) -

Wat superleuk om het artikel online te zien en wat een lieve woorden staan erbij Martine! Mijn dag kan niet meer stuk. Ik maak trouwens met alle liefde en plezier nog een DIY voor jullie! :)

Margot -

Wat leuk gedaan en fijn zo met al die foto’s!

Esmée -

Wat een gave diy! Ik vind hangplantjes heel erg leuk, dus ga dit zeker een keer proberen!

Marlotte -

Wat een ontzettende leuke en duidelijke DIY! Heel mooi!

Reageer ook