ChicksLoveFood – Het Skinny Six-Kookboek

Terwijl wij genoten van een dagje sauna, werd het Skinny Six-Kookboek gelanceerd van het leukste bloggende food duo van Nederland: Elise & Nina van ChicksLoveFood. We baalden dat we er niet bij konden zijn, maar kregen wel hun tweede boek opgestuurd. Tijd om er in te bladeren en te koken!

Het boek ziet er heel erg mooi uit vind ik. De vrolijke foto op de cover maakt het boek meteen gezellig en toegankelijk. Prachtige foto’s trouwens, ze zijn gemaakt door Mariët Mons en Harold Pereira.

Ik vind meteen dat Elise en Nina heel dicht bij zichzelf blijven en daar hou ik van: een persoonlijke touch. In het voorwoord zie je namelijk een leuk WhatsApp stukje over hoe het idee van het maandag artikel Skinny Six tot stand kwam. Verderop lees je ook zo’n zelfde stukje maar dan over hoe het Skinny Six boek tot stand kwam.

Wat me meteen nieuwsgierig maakt naar het boek is de intro. Ik bestempel mezelf namelijk als een gemiddeld supermarktmens. Ik loop langs het fruit, de groenten, af en toe langs het Zonnatura schap voor wat moerbeien maar ook gerust bij de lekkere ongezonde snack afdeling. Op het moment dat een boek pretendeert ‘skinny’ te zijn, sla ik het meestal al dicht. Je maakt me niet blij met dingen zoals wijnsteenbakpoeder, vanillepoeder, spirulinapoeder of een boerenkoolsmoothie. Burp.

Ik betrapte mezelf er op toen ik de intro las, ik meteen verkocht was en zin had om het boek door te bladeren en recepten te proberen. Ik heb namelijk ook het boek Powerfood van Rens Kroes, hoewel het een prachtig boek is qua vormgeving word ik al chagrijnig als ik die gigantisch lange ingrediëntenlijst zie met (vrij dure) ingrediënten die je niet altijd makkelijk bij de plaatselijke supermarkt kan halen. Nee alsjeblieft zeg.

Elise en Nina benoemen dit namelijk ook in het voorwoord en dat sprak mij meteen aan. Het zijn makkelijke, toegankelijke recepten met maar zes ingrediënten die ook nog eens gezond zijn. Dat klinkt me als muziek in de oren.

En er zitten zelfs recepten in voor pizza’s, pannenkoeken, pasta’s, bitterballen en carrotcake in het Skinny Six-Kookboek. Nou, dat klinkt niet vies! Deze gezondheidsnoob ging aan de slag.

De inhoud van het boek bestaat uit het volgende:

 • ChicksLoveFood, Six & Skinny: de oorsprong van het tweede boek, wat is skinny, vervangtips, keukentips en boodschappentips. Heel handig!
 • Skinny eetdagboek van de chicks. Dat spreekt voor zich, leuk om te lezen wat de dames zoal eten.
 • Ontbijt
 • Lunch
 • Tussendoortjes
 • Diner
 • Borrel
 • Skinny Sinners. Speciaal voor die lekkere trek!
 • Dankwoord
 • Index

We mogen natuurlijk niet alles verklappen wat er in het Skinny Six-Kookboek staat, dus er waren een paar gerechten die we uit mochten proberen om over te bloggen. Ik koos de zoete aardappelmuffins van het lijstje. Ik ben namelijk echt slecht in goed ontbijten en hier de tijd voor nemen. Ik heb altijd haast en sla het meestal over of prop snel een banaan in mijn mond terwijl ik in de auto zit of op de fiets naar de bus race. Ontbijtmuffins zijn ideaal en deze variant met amandelmeel, vanille en honing leek me wel wat. Lekker zoet!

Wat heb je nodig?

 • 1 zoete aardappel – ongeveer 225 gram
 • 2 eieren
 • 100 g amandelmeel
 • 3 el honing
 • 1 vanillestokje
 • 1 hand hazelnoten

Recept Zoete Aardappelmuffins

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Schil de zoete aardappel, snijd ‘m in dunne plakjes en doe in een pan met kokend water.
 • Kook de stukjes in zo’n 10 minuten gaar.
 • Meng ondertussen de eieren, het amandelmeel, de honing en het merg uit het vanillestokje in een kom met een garde door elkaar.
 • Hak de hazelnoten met een mes of een vijzel in grove stukjes en voeg toe aan het beslag.
 • Giet het water van de gekookte zoete aardappel af, doe de stukjes bij het beslag en prak door met een vork. Roer alles goed door elkaar.
 • Vet 5 holtes van een muffinvorm licht in met wat olie en schep de holtes helemaal vol met het beslag.
 • Zet de vorm in de oven en bak de muffins in 30 minuten gaar.

Ik moet er nog wat mee oefenen, ik had iets meer zoete aardappel  gebruikt waardoor ik uiteindelijk 9 aardappelmuffins had en daardoor was de smaak iets minder zoet. Ook moet ik nog oefenen met goed het merg uit het vanillestokje verwijderen, dat vond ik best lastig. Maar ik proefde stiekem het beslag voordat het in de oven ging en dat vond ik echt al heel lekker en zoet! Ik miste de suiker niet en ik vond ze veel lekkerder dan de ontbijtmuffins die ik wel eens maakte uit het Rens Kroes Powerfood boek.  De gebakken muffins vond ik ook lekker en voedzaam, volgende keer moet ik iets minder zoete aardappel er in doen (even precies 225 gram afwegen) en de oventijd inkorten of de oven op een lagere temperatuur zetten, mijn oven werkt nogal erg goed! Oefening baart kunst.

Dit recept vind ik zeker geslaagd, het is een gezond recept maar wel lekkerder dan de muffins die ik altijd maakte met havermout, ei, banaan, wijnsteenbakpoeder en vanillepoeder.

Je proeft goed het zoete van de honing, het amandelmeel en het vleugje vanille. De zoete aardappel proef ik er niet eens in terug maar dat zorgt wel voor een vrij lang verzadigd gevoel. Toprecept voor een snel en gezond ontbijtje!

Maar heel studentikoos is het niet, amandelmeel is behoorlijk aan de prijs net als biologische hazelnoten. Voor amandelmeel betaal je al snel €3,75 voor 200 gram en voor een bakje hazelnoten idem dito. Maar in principe kun je hier wel twee keer mee doen en zou je voor ongeveer €10 zeker voor twee weken een voedzaam en gezond ontbijtje hebben, want je kunt de muffins namelijk invriezen, er ‘s avonds een uit halen en ‘s morgens eventueel kort oppiepen in de oven. Dus aan de andere kant valt het dan wel weer mee!

Voor een ‘skinny’ boek vind ik het voor het eerst ook echt een leuk en toegankelijk boek met simpele ingrediënten. Heerlijk dat je maar zes ingrediënten nodig hebt en daar zo veel leuke en gezonde dingen mee kunt maken. Petje af voor Elise en Nina dat ze altijd zo creatief zijn en van die leuke recepten weten te bedenken. Het boek ziet er prachtig uit, hele mooie foto’s, leuke en creatieve recepten en zeer toegankelijk. Dit boek ga ik zeker weten vaker gebruiken!

Wil je op een leuke en simpele manier leren hoe je gezonder maar lekker kunt eten maar ook weten hoe je lekkere dingen kunt maken zoals chocolate chip cookies, bonbons, brownies, borrelnootjes en kokos-kipnuggets met verantwoorde ingrediënten? Dan is het Skinny Six-Kookboek van ChicksLoveFood wat voor jou!

Het Skinny Six-Kookboek is te koop sinds september 2015 en kost €19,90.

23 reacties

Mare -

Ik vraag me altijd af in hoeverre dit nou echt Skinny is…..volgens mij is een normale muffin even skinny en net zo gezond en een stuk goedkoper en lekkerder. Wel ben ik voor biologisch en vaker zonder vlees eten. Maar of je nou quinoa of rijst eet of amandelmeel of normaal meel gebruikt….maakt qua kcal en gezondheid geen bal uit!

Martine -

Een normale muffin is veel vetter, dit soort ontbijtmuffins zijn veel droger qua structuur en met verantwoorde producten gemaakt. Je kan natuurlijk normale meel gebruiken, maar amandelmeel wordt gebruikt om het zoeter te maken zonder dat je daar suiker voor nodig hebt wat wel in een normale muffin zit. Je zou het eens aan Elise en Nina zelf kunnen vragen, zij weten heel veel over dit soort dingen. Het is ook geen kwestie van calorieën tellen, maar wel betere keuzes maken als je gezonder wilt leven – denk ik tenminste.

Megan -

Ik wil dit boek zo graag hebben! Ik houd van skinny en ik houd van simpel, dus dit boek is precies wat ik ‘nodig’ heb. Leuke review ook! :)

nanoe -

Nou hier kost amandeelmeel 1,50 voor 250 gram of 2 euro voor 500 gram. vind ik best meevallen. Het is dan ook bij een plaatselijke winkel.

Martine -

Oh ja? Waar haal jij het?

Maxie -

Ik wilde eigenlijk al afhaken bij het woord ‘skinny’ (brrrr, krijg er de kriebels van als het in verband staat met eten), maar na het lezen van de intro lijkt dit me het enige kookboek met het gevreesde woord dat ik best wel eens zou willen lezen. Dan toch maar even onthouden voor Sinterklaas of kerst 😉

Kristine -

Kijk! Zo’n soort boek zocht ik nou al een tijdje 😀 Klinkt echt heel erg goed, ik kende hun vorige boek ook nog niet.
Wat ik nu wel eens maak zijn (ontbijt) muffins met ei, ook heel fijn als ontbijt. Ik heb namelijk ‘s ochtends ook heel veel haast haha en aan echt ontbijt maken kom ik vaak niet toe. Dus dan op een middag als ik tijd heb ga ik soms daarmee aan de slag. Het is super simpel wat het enige wat je nodig hebt is een muffinvorm, boter om het mee in te vetten of van die papieren cake vormpjes en dan heel simpel 1 ei per muffin’gat’ en dan erbij doen wat lekker is haha. Dus lenteuitjes, kipfilet, paprika, zalm, etc etc en eventueel kruiden. Je kunt ze dan ook makkelijk bewaren voor als je de komende dagen minder tijd hebt :)

Kristine -

Oh en wat ook heel fijn werkt ipv schillen, snijden en dan koken van (zoete)aardappelen is de aardappelen een paar keer insnijden en dan 5 minuten in magnetron. Vervolgens kun je de schil er zo aftrekken en is de aardappel super makkelijk te prakken met een vork :)

Renske -

Heerlijke review! Letterlijk. 😉 Dit boek gaat linea recta naar mijn kookboekenwishlist (leuk Scrabblewoord ;))!

Jasmin -

Amandelmeel kann je ook gemakkelijk zelf maken. Amandelen een nachtje in water weken, dan inclusief water in een sterke blender gooien en helemaal fijn malen. Dan de vloeistof (amandelmelk) van de pulp (amandelmeel) scheiden met een zeef. Nou zijn amandelen zelf ook niet ontzettend goedkoop, maar je bespaart toch wel.

Martine -

Wow, nou als je daar de tijd voor kan vinden vind ik het knap. Als ik lees hoe het moet, heb ik al meteen geen zin meer haha! Ik vraag me af hoeveel je echt bespaart, want je hebt toch ook wel flink wat amandelen nodig om amandelmeel te maken.

P. -

Oe die muffins zien er lekker uit. En top dat je maar zo weinig ingrediënten nodig hebt.. wie heeft er nou zin om twintig (dure) ingrediënten te kopen :P. Moet dit maar onthouden voor kerst!

jose -

Ik wil het boek HEEL graag hebben, ik maak minstens 1 keer per week wel iets uit hun “5 or less” boek, wat volgens mij de holy grail is voor studenten (zoals ik). De recepten in dat boek zijn ook best skinny vind ik, maar soms ook wel erg simpel dus ik ben erg benieuwd of dat ene toegevoegde recept misschien een nog groter feestmaal zal verzorgen :) Leuk artikel trouwens, maar dat is niks nieuws <3

Lindsey Beljaars -

Wat een heerlijke review. Dit boek ziet er echt super leuk uit, vooral de vormgeving vind ik echt heel erg leuk gedaan.

Margot -

Heerlijk dat je voor die recepten maar een paar ingrediënten nodig hebt!

Dagmar -

Wat een superleuke review heb je geschreven, ziet er echt heel tof uit dit boek! Ben benieuwd, ik kom vandaag vast nog wel even langs een boekhandel om het offline te kunnen bewonderen 😀 Mooie tip!

katrien -

Ik stoor me ook enorm aan die lange ingrediëntenlijsten. Ik zoek daarom op internet specifiek naar recepten met weinig ingrediënten. Bepaalde kruiden sla ik over en/of vervang ik door wat ik in huis heb, dat scheelt vaak ook enkele ingrediënten. Dit kookboek komt alvast op men lijstje voor kerst! (haha, ik begin er vroeg aan he, maar tegen dan weet ik al niet meer wat ik leuk vind om te krijgen en niet te duur is 😉 )

Emma -

Dat is echt een mega goed idee, ik koop eigenlijk alles direct als ik iets wil. Maar het is natuurlijk veel leuker voor kerst. Ik zet hem ook direct op mijn lijstje!

Myrdeklier -

Hoi Willemijn en Martine. Begin nov. Is er in Zaandam een vanillia sample stock sale. Alles van 5 tot 35 euro. Mochten jullie op die dag toevallig in Amsterdam zijn….(google het even) groetjes!

Jasmin -

Helaas zijn de kaartjes allemaal al uitverkocht. Snik!

Martine -

Ik had het gezien maar ik ga dit keer niet. Sowieso weet ik niet of dat iets voor mij is. Ik word altijd wat zenuwachtig van die grote groepen dames en rondslingerende kleren haha!

Marlotte -

Dit lijkt me toch zo’n fijn en leuk boek! Helemaal fijn dat je maar 6 ingrediënten nodig hebt. Deze muffins lijken me heerlijk!

Kelly -

Ik wil hem echt heel graag nog een keer kopen! Lijkt me leuk om bij het vorige boek toe te voegen

Reageer ook