Zwangerschapsupdate #7: week 28 t/m 31

Zwanger zijn is de normaalste zaak van de wereld. Totdat je zelf zwanger bent… Hoe verder ik kom in de zwangerschap, hoe wonderlijker ik het eigenlijk allemaal vind worden. Het is enorm genieten, maar soms ook wel een beetje afzien. En nu ik de 30 weken gepasseerd ben, is het aftellen voor mij toch wel echt begonnen. Tijd voor zwangerschapsupdate #7!

27 weken en 5 dagen

Week 28

 • Ik voelde de baby voor het eerst tegen mijn ribben schoppen! Wow, zo hoog zit ‘ie dus al! Het was nu nog heel zachtjes, maar dit zal vast nog wel harder (en ongemakkelijker!) worden in de komende weken.
 • Mijn trek in havermout is terug! Sinds dag 1 van mijn zwangerschap had ik het niet meer gegeten, want ik werd er misselijk van. Ik ging over op boterhammen met kaas. Maar sinds een paar dagen smul ik weer heerlijk van een kommetje havermout ‘s ochtends. Hmmm!
 • De baby weegt nu gemiddeld een kilo en is zo’n 35 centimeter lang.

28 weken en 4 dagen

Week 29

 • De baby wordt steeds groter, voel ik. Zo voel ik hem regelmatig heel duidelijk zitten en voel ik ‘harde stukken’ op bepaalde plekken in mijn buik. Ik kan nog niet voelen of het een ruggetje, hoofdje, voetje of beentje is. Super maf!
 • Ik blijf het zeggen: Wat gaat het snel! Volgende week ben ik gewoon al weer 30 weken zwanger. 30 weken! Dat heb ik altijd als ‘bijna aan het eind’ gezien. Toch duren 10 weken toch ook wel weer lang. Ik kan  niet wachten tot het zo ver is. Ik wil hem graag in mijn armen kunnen sluiten en vind het stiekem wel weer lekker als ik mijn eigen flexibele, energieke lichaam weer terug heb. Inmiddels wordt het toch wel zwaarder en ik kan steeds minder dingen doen (zoals veters strikken, makkelijk omdraaien in bed en snel even bukken bijvoorbeeld).
 • Met 28 weken en 4 dagen zwanger ben je precies 200 dagen zwanger. Wow, 200 dagen! Da’s veel!

29 weken en 3 dagen

Week 30

 • Ai, nu voel ik me écht volwassen en burgelijk (stiekem zo fijn 😉 )! De gezinsauto is deze week namelijk aangeschaft. Dit was Djurre’s aandeel in de babyuitzet en ik moet (met enige tegenzin) toegeven: een grotere auto was echt nodig. In onze 3-deurs Renault Clio paste onze Joolz nog maar net toen we hem gingen ophalen, laat staan dat er nog een hond, kind en bagage bij zou passen. Maar aan fileparkeren (waar ik – al zeg ik het zelf – helemaal niet zo heel slecht in ben) in onze overvolle straat met een een grote stationwagen zal ik straks nog wel een beetje moeten wennen. Gelukkig heeft ‘ie parkeersensoren haha!
 • Tijdens de controle bij de verloskundige zijn we weer helemaal goedgekeurd! Oh en het meneertje ligt al de goede richting op!

30 weken en 3 dagen

Week 31

 • Het eerste babywasje is gedaan. De eerste was die ik niet vervelend vond om te doen haha!
 • Djurre heeft de laatste klusjes in de babykamer gedaan. Nog wat laatste styling en hij is écht af!
 • M’n buik groeit goed door. Hij wordt steeds ronder en de bovenkant komt nu ook omhoog. Leuk om te zien!
 • Ik vind het nog steeds super leuk om me te kleden. Ik ben nog lang niet door alle outfit inspiratie heen! Ik had verwacht dat het rond deze termijn moeilijker zou zijn, maar het is eigenlijk heel leuk.
 • +10 kilo op de weegschaal. Sjonge jonge, dat vind ik nog al wat hoor, haha! Maar inmiddels heb ik het wel wat meer ‘los’ kunnen laten. In het begin vond ik het aankomen wel heftig. Nu denk ik ‘Het komt vast wel weer goed!’ Ik eet normaal (nog altijd geen gekke cravings!) en volgens de verloskundige is het hartstikke netjes voor mijn lengte en gewicht voor de zwangerschap. Wel vind ik het spannend hoe mijn lichaam er na de zwangerschap uit ziet. Gewoon omdat het zo onbekend is!

En met week 31 is er een eind gekomen aan deze zevende zwangerschapsupdate. Jeetje, ruim 7 maanden zwanger… Ik moet eerlijk zeggen dat ik me nog verbazend fit voel. Ik had verwacht dat ik me met ruim 30 weken ‘zwangerder’ had gevoeld (what ever that may be). Oke, opstaan van de lage bank gaat gepaard met wat gesteun en gekreun, ik loop in tempo Slak en na 21.00 uur ben ik qua energie wel op, maar verder voel ik me heel goed. Geen nare klachten zoals maagzuur, extreme vermoeidheid, heftige emoties of overdag veel pijn. Werken gaat nog prima en ik heb nog niet zo’n ‘Pffff, het is wel heel veel allemaal’ gevoel.

Zo verdrietig en onzeker als de zwangerschap begon en was tijdens de eerste 3 maanden, zo geweldig zijn de afgelopen maanden gegaan. Als ik de eerste drie maanden niet meereken, dan kan ik zeker spreken van een ‘droomzwangerschap’ tot nu toe. Zo heerlijk! En na deze zwangerschap ben ik extra dankbaar voor mijn flexibele, energieke lijf. Wat zal het fijn zijn als ik die straks weer terug heb!

Tot over een paar weken!

66 reacties

Joanne -

Hai Willemijn!
Vroeg me even af of je de blije doos van Prénatal al had! Anders moet je die zeker nog even ophalen!

Miriam -

Zo leuk om met je mee te lezen/leven op deze manier! Blij dat alles goed gaat en dat je zo geniet, nog heeeeel even geduld en dat is hij er! 😀

Lisa -

Wat schattig! Je doet me meteen glimlachen. :)

Corline -

Ohh wauww❤
ik kijk egt elke dag of er al weer een nieuwe zwangerschaps update is ( ikweethet, zekomennieelkedag) maar ze zijn zo leuk om te lezen 😍😄😄
xx

Channah -

Ik blijf het maar zeggen: je bent werkelijk prachtig zwanger. Nog niet zo heel lang geleden (lees 5 maanden) was ik zelf ook zwanger, en als ik jou zo zie, mis ik het ineens heel erg. Natuurlijk weegt het niet op tegen dat kleine wondertje wat nu in haar wippertje naast mij zit te spelen, maar zwanger zijn is zo ongelofelijk bijzonder om mee te maken.

Loes -

Leuke updates zijn dit! Wordt na die poepige foto van de babykamer wel beniewd naar de rest vd kamer… Krijgen we die nog te zien? 😀

Rosalie (4BeautyandLife) -

Wat fijn om te lezen dat je er van geniet. Bij de 3o weken begon ik het ook wel aan mijn lijs te voelen, maar ik was net als jij ook erg fit. Bij 38 weken vertel ik in een video dat ik de buik inmiddels wel zat ben. Maar nu ik 8 maanden verder ben hoop ik het toch ooit weer eens te kunnen meemaken.

jolanda -

Je ziet er zo mooi uit!! Je ziet echt dat je zwanger bent. .Ja tuurlijk aan je buik..maar je ziet het aan je gelaat. Mooi! 10 kilo is netjes! Ga er maar vanuit dat er nog wel 6 of 7 kilo bijkomt..na 30 weken komt het meeste gewicht erbij..maar na de bevalling als de beeb dr uit is , dan ben je zo 10 kwijt! Ik kwam beide keren 25 juli aan 😟 en had beide keren vreselijk maagzuur eb bekkeninstabiliteit en 2x pre eclamsie! Een derde durf ik ook niet aan…geniet nog van je zwangerschap! En blijf je buik smeren ! Ik kreeg bij de tweede rond de 34 weken ineens dikken scheuren en strepen !! Weg gave huid..maar goed je ziet het bijna niet meer..

Manon -

Super leuk om te zien dat het zo goed gaat met je.
Klopt het dat je binnen 3 maanden zwanger bent geraakt? Ik hoop dat het bij mij ook snel lukt.. Kan niet wachten als ik dit allemaal zie.

Marion -

Wat super voor je dat het zo goed gaat met jullie!
Klopt het dat je binnen 3 maanden zwanger was? Ik hoop dat ik ook snel in blijde verwachting ben..kan niet wachten! Lees veel en Google veel..haha zo spannend.. Hoop dat het lukt.

Celine -

Wat leuk om te lezen! Je ziet er prachtig zwanger uit! ik ben nu 21 weken zwanger en kan ook niet wachten om het kindje in mijn armen te houden! Succes met de laatjes weekjes.
Liefs, Celine

Bianca -

Ah wat heb je een mooi(e) buik(je)! Je straalt ook helemaal, echt super leuk om te zien. En wat tof dat je je nog fit voelt, 9/10 weken klinken lang, maar ze zijn zo voorbij! Succes met de laatste loodjes! xx

Tamara -

Wat super leuk dat alles gewoon goed gaat! Succes met de laatste beetjes :)

Sanne -

Ik vind deze updates toch zo geweldig mooi om te lezen. Kijk er gewoon naar uit, ondanks zelf nog niet de behoefte te hebben aan kinderen. Bijna jammer dat het nog maar eventjes duurt😜.
Je ziet er ook echt fantastisch uit, zo gelukkig. Ik hoop dat de rest van je zwangerschap zo voortvarend blijft verlopen als dat het nu gaat!

Mare -

Wat zie je er prachtig uit!! 10 kg is wel aan de weinige kant (maar ik kan me voorstellen dat het voor jou wel heftig voelt om dat getal op die weegschaal te zien), vooral omdat je volgens mij niet super klein bent (lees <1.60m) en omdat Djurre nou ook niet bepaald klein is en de baby dus ook wel groot zal worden.

fran -

Kilo’s zeggen niet zoveel hoor. Ik was van mijn tweeling ‘maar’ 17 kg bijgekomen terwijl ik 1.85 ben en mijn man 1.92. Bevallen op 34w van twee jongens van 2,5kg en 50cm die het supergoed deden (en doen) 😉 Dus als de verloskundige zegt dat het ok is zal het dat hoogstwaarschijnlijk wel zijn 😉

Rosalie (4BeautyandLife) -

10 kg is heel normaal hoor voor een zwangerschap van 30 weken. Gemiddeld komen vrouwen rond de 12 a 14 kilo aan. Dus ik denk dat ze op de gemiddelde lijn zit. Ik was zelf 9,5 kilo aangekomen. Dat was niet veel, maar kindje was met 42 weken ook nog geen 2.900 gram. Ik denk dat Willemijn daar wel boven komt. Al blijft het gissen uiteraard.

Debby -

Je stráált ook echt op de foto’s! Wat een geluk 😀 word gewoon blij van je post. Fijn dat alles zo goed gaat en dat je gewoon gezond bent en uitkijkt naar die laatste 10 weken. Geniet!

Jessica -

Ik volg jou en Tien al jaren en heb echt het gevoel dat ik jullie een beetje ken. Jullie zijn eerlijk gezegd ook men favo bloggers en ik heb je zwangerschap op de voet gevoeld. Ik heb zelf ook babykriebels maar het past op dit moment simpelweg niet in mijn leven(net een nieuwe baan plus ik woon nog niet eens samen met mijn vriend). Ik heb echt met je meegeleefd en krijg op de een of andere manier echt tranen van medeleven(en de laatste tijd van blijdschap) van je zwangerschapsposts. Keep it going Willemijn, youre doing great <3 En ja, wat gaat inderdaad verdomd hard zeg allemaal! Mooi om te zien hoe jullie er allemaal zo van genieten xx

Willemijn -

Aaah wat een lieve comment! :)

C. -

Wat een leuke “superhelden” poster, waar heb je deze vandaan?

Willemijn -

Uit een oud Ouders van Nu tijdschrift gescheurd haha!

C. -

Thanks! Ik heb ‘m met jouw info kunnen vinden (:

Willemijn -

Oh echt? Haha! Tof! Leuk is ‘ie he!

C. -

Google is je beste vriend in dit soort situaties, haha. De poster staat als pdf bestand op de website van Ouders van nu.

Ja, wil ‘m graag gebruiken voor een verjaardag die ik binnenkort heb. Leuk als extraatje.

Jasmijn Jongeneel -

Heerlijk om dit zo te lezen onder het genot van een broodje blauwe muisjes 💙

Jamie -

Ik zie al helemaal voor mij hoe het kleintje straks kruipt en dat Martine vertelt dat ze zwanger is en dat de twee kindertjes een perfecte relatie krijgen. Maar nu loop ik op de feiten vooruit.

Kim -

+10 kilo!? Wat heerlijk!! Ik ben in mijn zwangerschap 21 kilo aangekomen. Ik ben zo benieuwd naar de outfits voor jullie mannetje. Ik kan er echt naar uit kijken daar een artikel over te zien haha.

Willemijn -

Hihi maar ik ben nog niet uitgebroed he 😛 Ik moet nog 2 maandjes! Zie op je insta trouwens al weer een prachtig lijfje van jou! (Niet dat dat een maatstaaf of must is, bedoel het als compliment! Die 21 kilo is niets van te zien! :) )

Kim -

Laat hem idd eerst nog maar even lekker zitten! Ik probeer heel geduldig te wachten hihi. Dankjewel! Er is inmiddels al 11 kg af en die andere 10 laat ik lekker zitten.

Leonie -

Zo fijn en leuk om weer een update te lezen. Ik ben zo blij voor je dat je echt kan genieten, na die moeilijke eerste maanden! Je straalt helemaal en je ziet er prachtig uit. Nog maar 10 weken… Wat gaat de tijd toch snel!

Isa -

Ik was ook erg benieuwd wat de zwangerschap ging doen met mijn lichaam….
Nu ik had me helemaal geen zorgen hoeven maken….na 1 week was ik al op mijn normaal gewicht en nu 3 maanden later slanker als nooit tevoren 😄…misschien hebben de gebroken nachten en de borstvoeding hier wel iets mee te maken 😜 en ik had een kanjer van een buik !

Bahar -

Ik ben heeeel benieuwd of er een babyshower komt ?? hihi

Willemijn -

Jaaaa, Martine is bezig met de voorbereidingen. Zo lief!!!

Anouk -

Ik vind het zo fijn om te lezen dat het zo goed met je gaat en dat alles eigenlijk “soepeltjes” verloopt. Vooral, waar je zelf ook al naar verwijst, met het begin met je zwangerschap. Nog een paar weekjes en dan is jullie mannetje er al!

Minka -

Jij bent echt onwijs mooi zwanger. Een vriendin van mij heeft hetzelfde postuur als dat jij hebt en zij was ook precies zo zwanger. Prachtig! Zij was na een paar weken weer helemaal op gewicht en zag er toen uit alsof ze nooit zwanger is geweest. Jaloersmakend! Maak je daar dus niet druk om want ik weet zeker dat dit weer helemaal goedkomt.

Lillyshuid -

Super leuk om te lezen! En wat gaat de tijd toch snel, jeetje….

Julia -

Ah prachtig!
Geniet nog heerlijk van de laatste weekjes en misschien zie ik je over een tijdje wel met je kleine mannetje door de straten van Groningen wandelen 😉

Roos -

Super leuk om te lezen over de zwangerschap! Ben heel benieuwd hoe de baby er uit gaat zien. En heel fijn voor jou dat het allemaal zo goed gaat :-) geniet er nog even van!

(Ps. In de eerste alinea staat “schobben” moet dat niet “schoppen” zijn?)

Willemijn -

Woops haha! Thanks! :)

Simone -

Oh, ik weet nog goed dat ik vanaf week 30 ook dacht: nu is het aftellen in plaats van optellen! Spannende periode breekt er nu aan!

Margot -

Wat leuk om te lezen en wat fijn dat alles nu zo goed gaat! Ik denk dat mijn vriend ook meteen een nieuwe auto zou willen regelen 😉

Tessa -

Mooi om te lezen en de foto’s te zien. En die foto van de babykamer is ook enig! Krijgen we die nog helemaal te zien?

Shaz -

Wat leuk om de updates te lezen en wat fijn om te lezen dat je niet zo’n last hebt van alle kwaaltjes.

Natasja -

Ziet er goed uit! Wat fijn dat je je zo goed voelt. Ik ben morgen 39 weken zwanger en het is nu toch wel zwaar hoor! Met name die grote buik zorgt ervoor dat omdraaien in bed en opstaan nog nooit zo moeilijk was ☺️ En inmiddels pas ik bijna niks meer, zelfs sommige zwangerschapskleding is te klein geworden 😳 Maar het is allemaal voor een goed doel. Succes met de laatste weken en met het fileparkeren straks 😉

Sophie -

Oh wat vind ik dit toch altijd leuk om te lezen en wat ben je toch práchtig zwanger!

frederiek -

Ik vind het altijd zo leuk om deze updates te lezen!
Geniet ervan!

Madelaine -

Heerlijk om je updates te lezen! Vind het leuk hoe we samen nog stiekem zwanger op de LLG meet rondliepen haha. Je buik is echt prachtig <3. Het aankomen vind ik ook moeilijk hoor.

Mariëlle -

Wat leuk om dit te lezen.
Ikzelf ben nu 9 weken en 5 dagen zwanger.
En we moeten een beslissing maken over de combinatie test. We zijn beide gezond en geen down of andere dingen in de familie. Is echt een hele lastige beslissing.
Heb jij toevallig een tip?
Groetjes Mariëlle

Willemijn -

Hoi Marielle! Gefeliciteerd! Ik heb niet echt een tip, het is zo persoonlijk. Het enige wat ik persoonlijk vind is dat we soms allemaal medische onderzoeken en echo’s doen ‘omdat het erbij hoort’, en daarom niet altijd goed meer nadenken over waarom we het doen. Dus bedenk goed waarom je het wel/niet zou doen en doe dan wat goed voelt voor jullie. :)

Kelly -

Ook al ben ik zelf totaal nog niet toe aan zwanger zijn, maar jouw verhalen en mooie foto’s vind ik geweldig om te lezen. Ik vind het ook prachtig om te zien als iemand zwanger is. Je straalt enorm Willemijn en ik vind het zo fijn dat jullie er zo van kunnen genieten en je nog zo goed voelt! Op naar de laatste 10 weken!

Liset - Beautydagboek -

Mooi om te lezen dat alles zo goed gaat! Dat is wat je wil tijdens de zwangerschap :). Fijn dat er een ruimere auto is, je neemt straks zoveel mee dat het echt heel handig is. Heel veel succes met de komende weken!

PinkFairy -

Super leuk! Als ik het geld zou hebben dan zou ik me 3deurs auto ook voor een gezinsauto willen inruilen. Maar gelukkig hebben we een klein hondje, dus die kan er straks alsnog makkelijk bij :)

Martina -

Heel leuk en tegelijk gek om te zien. voor mij waren week 31-34 mijn laatste zwangere weekjes, zo raar om achteraf bij stil te staan! En wauw, 10 kilo is super netjes!

Natasja -

Wat leuk om te lezen! Je ziet er enorm goed uit op de foto’s. Je hebt echt een mommy-to-be glow! Mooi!

Tineke -

Jouw zwangerschapsoutfits zijn echt prachtig! En volgens mij wordt/is de babykamer ook erg mooi!
Liefs

Alexandra -

Haha je laatste stukje is zo herkenbaar! Ik dacht ook rond die tijd ‘ik beweeg nog vrij makkelijk’. Maar nu gaat je baby ineens hard groeien en vooral aankomen! Dit ging plotseling erg snel en persoonlijk vond ik de laatste weken echt lichamelijk zwaar, maar wel heel bijzonder, omdat je ne baby dan echt zo goed kunt voelen. Heel veel succes met de laatste loodjes!

Paola -

Leuk om te lezen en het gaat inderdaad erg snel! Ik ben morgen 25 weken. Helaas zit ik hier thuis met rug en bekken klachten. Toch bijzonder hoe verschillend lichamen erop kunnen reageren.

Willemijn -

Oh wat balen! Ik heb van week 14 tot 25 erg veel rugklachten gehad. Is bij mij wel iets beter geworden, misschien is er ook hoop voor jou? :( Gewoon niets meer doen helpt trouwens ook 😛 Laat je man meer doen als het kan en vraag hulp! Sinds ik gewoon niet meer het bed verschoon/de douche schrob/dweil (om maar wat te noemen) gaat het een stuk beter. Succes!

Dita -

Wat fijn dat je je zo goed voelt. En een andere auto, wellicht moeten wij er ook aan geloven. We hebben nu een ruime Seat Ibiza maar 3 deurs. Vriendlief zegt dat we snel over zijn een 4 deurs te kopen als de baby er is. Ik wil het eigenlijk niet want deze auto is nog prima en hebben we 2 jaar. Mja we zien wel. Je outfits zijn ook super mooi vind ik! Ik ben ook heel benieuwd naar jullie kleintje. Succes met de laatste weken.

Willemijn -

Haha ik had precies hetzelfde. Zodra alles ok bleek met de zwangerschap riep Djurre: ‘NIEUWE AUTO!’ Ik voelde echt enorme weerstand. Ons bakkie (eerste autootje, sentiment!) is 3 jaar uit en nog in goede staat. Pas toen die kinderwagen opgehaald werd gaf ik toe dat hij misschien wel een heeeeeel klein beetje gelijk had. Haha!

Willemieke | Kleine mooie dingen -

Wat fijn dat het nu zo lekker gaat joh! En die 200 dagen, wauw, dat klinkt bijzonder!

Charlotte -

Super fijn dat het allemaal zo goed gaat! Het einde komt in zicht… :-)

Bien -

Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat en dat je zo geniet! Ook ik had een fantastische zwangerschap, heb ook op en top genoten, ik vind het zo bijzonder!! Je ziet er prachtig uit trouwens, met mooie baby bump!

yayitstoday -

Wauw wat gaat het snel! erg leuk om te zien hoe je zwangerschap gaat! Nog veel succes en geniet er vooral van! Xx

Renske -

Wat is zwanger zijn toch bijzonder! Leuk om te lezen dat het nu écht aftellen is, de eerste babywasjes worden gedraaid en de laatste puntjes op de I worden gezet. :) Geniet van jouw prachtige buik en veel succes met de laatste loodjes!

Reageer ook