Super snelle eenpans couscous

Ik vind koken heel leuk, behalve als ik voor mezelf moet koken. Djurre is de afgelopen maanden veel weggeweest voor zijn werk. Hierdoor at ik vaak alleen. Het was dan ook een enorme uitdaging om een beetje gezond voor mezelf te koken. Dit was een van de toppers van de afgelopen tijd, een super snelle eenpans couscous.

Deze couscous tover je namelijk in 15 minuten op tafel, is voedzaam en zorgt ook nog eens voor een minimale hoeveelheid afwas. Precies waar een maaltijd voor mezelf aan moet voldoen, haha!

Omdat jullie over de snelle nasi van Martine van vorige week erg te spreken waren dacht ik, misschien vinden jullie dit dan ook wel een leuk receptje.

Je hebt nodig (voor één persoon):

  • Couscous
  • 1 ui
  • 2 paprika’s
  • 2 tomaten
  • Zout en peper
  • Râs al Hânout of couscous kruidenmix
  • Walnoten
  • Chilipoeder (optioneel)

Opmerking: ik gebruikte paprika en tomaten als groente, omdat ik dat toevallig in huis had. Je kunt ook andere groenten uit je vriezer of koelkast gebruiken! Ook lekker is bijvoorbeeld wortel, sperzieboon, aubergine en pompoen! Of gebruik gewoon zo’n voorgesneden wokmix. Een tomaatje erdoor is wel aan te raden, voor wat smeuïgheid.

Zo maak je het:

1. Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui hierin aan. Kook ondertussen een beetje water voor de couscous.

2. Als de ui glazig is geworden voeg je de paprika’s en tomaten toe. Bak dit mee, samen met een halve eetlepel van de Râs al Hânout, wat zout en peper (ik gebruikte ook een beetje chilipoeder).

3. Als de groente gaar zijn zet je het vuur uit en voeg je de couscous toe. Voeg bij het mengsel ook een scheut water, zodat de couscous zacht kan worden (niet te veel, couscous heeft weinig vocht nodig!). Voeg ook nog wat extra kruiden toe als je de smaak nog wat flauw vindt.

4. Dien het gerecht op en voeg nog wat walootjes of andere noten toe. Er zit geen vlees in dit gerecht en zo krijgt je toch ijzer en vitamine B1 binnen.

couscous

En klaar is je eenpans couscous! Een kind kan de was doen, en echt waar, het is nog lekker ook! Niet te vergelijken misschien met een couscous gerecht waarvoor je een uur in de keuken staat, maar dat hoeft ook niet altijd. De Râs al Hânout kruiden zijn echt een aanrader trouwens, dat brengt het gerecht echt op smaak. Je zou het ook zelf kunnen maken, de ingrediënten zijn: zout, kurkuma, korianderzaad, komijn, paprikapoeder, ui, suiker, gember, witte peper, zoethout, kaneel en kardemom. Maar dat vergt wel weer extra tijd natuurlijk…

Verre van een culinair hoogstandje, maar meer dan prima voor een doordeweekse maaltijd. Bijna net zo snel als eten bestellen, maar toch een stuk verantwoorder.

15 reacties

Liz -

Thanks for reminding me to make these again! My whole famliy loved them, and Cameron especially loved the sauce. So glad to see you back in the blog world, and that you are feeling better! Perhaps the kid-free time didn’t hurt either? Enjoy that sunshine for me because it is nowhere to be seen around here!

Priscilla -

Dit ziet er erg lekker en makkelijk uit. Lijkt me een lekker recept voor avonden dat ik alleen moet eten (ik denk dat mijn man dit niet lekker vindt, haha).

claudia -

ohh, volgens mij ben ik de enige, maar ik vind het juist niet erg om alleen voor mezelf te koken. Mijn vriend lust niet alles, dus een goede reden om een van die gerechten te maken, hmmm!

charile -

Hmm, dat ziet er echt heerlijk uit!

Eline -

Lekker dit ga ik eens proberen! Ik woon op mezelf dus dit soort gerechten kan ik altijd gebruiken want ik ben het zat om vaak 2 dagen achter elkaar hetzelfde te eten haha

Marjolein -

Heel herkenbaar, ik vind alleen voor mezelf koken ook helemaal niets haha. Maar met mijn 1,5 jarige dreumes moet ik ook voor haar gezond koken. Dus dat scheelt wel weer!

Margot -

Lekker dit soort snelle maaltijden!

Carina -

Herkenbaar, als ik alleen thuis ben heb ik ook veel moeite met normaal en gezond koken, ik kook ook standaard teveel dan. Heb nu nog speltcouscous over van zondag, stond op voor 4 porties dus ik dacht prima, maak het 1x en zet het in de koelkast voor de andere dagen. Stomste idee ooit, ga ik dus echt nooit meer doen want het komt nu wel mn neus uit eigenlijk.

Lindsey Beljaars -

Ziet er heeeerlijk uit! Ik heb vroeger in een restaurant gewerkt waar ooit één keer een gerecht op de kaart heeft gestaan met Ras El Hanout, nou hoe vaak mensen vroegen: Wat is dat? Wat is dat? Om gek van te worden, haha!

Renske -

Dit ziet er heerlijk uit! Vooral met die walnoten erop. :-)

Bianca -

Ik heb nog nooit couscous gegeten (volgens mij ben ik 1 van de weinige haha), maar het ziet er wel erg lekker uit x

Dita -

Lekker!! En ja voor jezelf koken is toch heel anders dan voor meer mensen koken. Als mijn vriend er niet is, wat gelukkig niet heel vaak voorkomt, dan eet ik vaak een maaltijdsalade of een kliekje.

Kelly -

Ziet er lekker uit! Ook nog leuk voor op de camping!

Liset - Beautydagboek -

Oeh, dit ziet er heel erg lekker uit! Bedankt voor het recept, ik ga hem eens proberen :).

Natasja -

Ziet er goed uit! Binnenkort misschien ook eens maken.

Reageer ook