In het geheugen gegrift

Ik ben geen boekenwurm en ik hou vooral van films. Ik heb natuurlik wel boeken gelezen maar meer films gekeken. In de loop der jaren zijn er boeken en films die een diepe indruk op me hebben achtergelaten. Deze staan in mijn geheugen gegrift! (P.S. SPOILER ALERT!)

Photo Credit: Nick Nishizaka Photography via Compfight cc

https://www.youtube.com/watch?v=pBTLEO2pjRE

Boeken

Als ik een boek lees, is dat meestal op vakantie. Ik kan me er op een of andere manier niet toe zetten en als ik ‘s avonds in bed lees, val ik vaak in slaap. Zonde, want als ik eenmaal in een goed boek zit te lezen, vind ik het heel leuk en kan ik niet stoppen. Maar soms heb je dat je iets leest of iets kijkt en dat je er een bepaald gevoel aan over houdt omdat het zo indrukwekkend was. Als ik denk aan de boeken die ik gelezen heb, is er maar een boek waar ik echt een paar dagen een naar gevoel aan over hield nadat ik de laatste bladzijde omsloeg.

Dit boek moest ik lezen op de middelbare school voor een boekbespreking. Op het eind kwam ik er achter dat de man in kwestie levend begraven was en nooit meer zijn geliefde heeft gevonden want die had hetzelfde ondergaan. Of misschien hebben ze elkaar toen wel gevonden, wellicht in de hemel?! Ik heb het over Het Gouden Ei van Tim Krabbé. Een bekend boek dat scholieren vaak moeten lezen. Bah, wat had dat boek een naar einde! Het idee dat je levend begraven wordt, ik krijg er claustrofobie van.

Een ander boek wat een diepe indruk op me achterliet was Haar Naam Was Sarah. Wat vond ik dat een mooi en ontzettend zielig boek. Ik heb nog net niet zitten janken. Ik vond het zo zielig dat ze terug ging naar de kast om haar broertje te bevrijden en dat ze er dan achter komt dat hij niet meer leeft. Na alles wat ze heeft moeten doorstaan om weer bij haar broertje te kunnen zijn en hem te bevrijden. Ik heb daarna de film gekeken en hoewel ik die ook mooi vond, was hij lang niet zo goed als het boek.

https://www.youtube.com/watch?v=ZkueQG7dnDk

Films

Ik was nog vrij jong toen ik deze film keek: Escape from Sobibor. Een waargebeurde oorlogsfilm waarbij een groepje mensen probeert te ontsnappen uit het concentratiekamp Sobibor. Die film is zo zenuwslopend spannend dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Er zitten zoveel scènes in waarbij hun plan bijna dreigt te mislukken! Uiteindelijk ontsnapt er inderdaad een groep mensen uit het kamp en rennen ze voor hun leven omringd door allerlei kogels van de SS-ers. Vooral als een verhaal waargebeurd is, maakt dat de beleving voor mij nog intenser. Mijn zus en ik vonden deze film zo intrigerend, dat we ‘s avonds bij elkaar sliepen omdat we bang waren haha!

Toen ik elf was, ging ik met mijn hele familie naar de bioscoop. Deze film trok duizenden mensen naar de bioscoop in die tijd. Ik heb het over Titanic met de mooie Kate Winslet als Rose en knappe Leonardo DiCaprio als Jack. Wat was hij daar nog jong! Wat ik me het meest herinner van die film zijn de scènes dat Jack Rose natekent, dat ze seks hebben in de auto en natuurlijk dat de Titanic zinkt. Mijn zus vertelde me toen al dat Jack (Leonardo) dood zou gaan in de film. Ik wilde dat niet geloven en ik vond het zo zielig en erg dat je hem in de film naar de bodem van de oceaan zag zinken. Ik moest niet huilen, maar mijn zus wel! Kort daarna kochten we de DVD waar ook nog een paar mooie kaarten bij zaten uit de Titanic scènes en het nummer My Heart Will Go On van Céline Dion. Dat nummer hebben we grijs gedraaid.

Een andere film die me is bijgebleven zag ik voor het eerst in de reisbus op weg naar Italië. Het was The Shawshank Redemption. Het verhaal van deze film vond ik zo ontzettend goed net als de acteurs trouwens! Ik had niet verwacht dat deze onschuldige man op zo’n briljante manier zou ontsnappen uit de Shawshank gevangenis maar ook nog eens de baas een loer zou draaien. Het verhaal zit fantastisch in elkaar en het is een film die ik nog steeds graag kijk als hij bijvoorbeeld op televisie komt. Ik vind het ook heel fijn dat deze film zo’n goed einde heeft, dat is ook wel eens leuk.

De laatste film die me van alle films die ik ooit heb gekeken het meest is bijgebleven is een hele bekende: The Green Mile. Deze film vind ik echt om te janken. God, wat is deze film toch zielig. Ik vind het zo erg dat zo’n man (John Coffey) met bijzondere gaven onschuldig in de gevangenis zit en ook nog eens de doodstraf krijgt door middel van de elektrische stoel. Wat me het meest is bijgebleven is echter de executie van zijn andere celmaat. Die vreselijke cipier Percy zorgt er op het moment van die executie voor dat de spons droog is waardoor de hele executie verkeerd gaat en de gevangene een onnodige en zeer pijnlijke dood ondergaat. Percy hebben ze goed uitgekozen voor deze rol, want wat heeft die man een vervelend gezicht. Ik had hem graag een knal willen verkopen. Deze film heeft een nare bijsmaak maar het is ergens wel een mooi verhaal.

Heb jij ook bepaalde boeken of films die je zijn bijgebleven en waarom?

23 reacties

Esmee -

De enige film die me eigenlijk echt is bijgebleven (en waar ik nog vaak over nadenk) is ‘saving private Ryan) met Tom Hanks en Matt Damon. De film gaat over een groepje soldaten die ‘private ryan’ van het front moeten halen en weer naar huis sturen (omdat al zijn broers zijn gesneuveld). De Tom geeft zo’n goed en heftig beeld over wat die soldaten allemaalmdoor hebben moete staan, dat ze hun eigen soldaten dood moeten achterlaten en ook dat ze vijanden moeten doden. Dat alles maakte echt een indruk op me. De shawshank redemption heb ik laatst nog gezien en wat een mooie film was dat! Ik heb de verfilming van het boek ‘haar naam was Sarah’ gezien, die bleef me ook heel erg bij, vooral het stuk dat ze naar de kast gaat om haar broertje te halen. Heel zielig allemaal!

Esmee -

*de film

rosa -

Harry Potter zal me altijd bijblijven en ook het boek A monster calls van Patrick Ness en I’ll give you the sun van Jandy Nelson. Maar eigenlijk nog wel een paar! Als film is het inderdaad The Green Mile.

eva -

Als je echt nog een keer een film wilt zien die je bij blijft en een super mooi waargebeurd verhaal heeft moet je intouchables een keertje kijken! Mijn lievelingsfilm door het ontroerende verhaal!

Nathalie -

Heel flauw, maar de film Marley&Me zal me altijd bij blijven!
Ik was de film beginnen kijken in de veronderstelling dat het zo’n kinder-humor-verstand-op-nul-maar-lekker-voor-een-zondag-middag film was.
Nou, ik heb bij het einde gejankt als een klein kind, echt volledig overstuur was ik. Wilde echt dat ik die film niet gekeken had toen. Als je geen trieste film verwacht is het wel echt een deceptie.

do -

ja leuk artikel! en de titanic was de aller eerste film die ik mocht afkijken. ik was denk ik 10 of 11 Ik mocht toen samen met me zusje laat opblijven. En wat vond ik het een gave film zeg!

Haar naam was sarah heb ik ook gelezen en the green mile is ook bijzonder.
ik ben niet goed in het onthouden van boeken terwijl ik er toch veeeeel heb gelezen. goede en hele mooie.
ik weet wel dat ik bij het boek van Kluun: komt een vrouw bij de dokter. heb lopen huilen bij het lezen. vooral bij het einde natuurlijk

Eva | heyimeva -

Jaaaaa de Titanic! Ik ben zo’n sucker voor die film. Ik heb hem denk ik al wel 20 keer gezien. En het eerste deel van de film (tot het schip de ijsberg raakt) waarschijnlijk wel dubbel zo vaak. Élke keer als de paniek op het schip losbreekt door de ijsberg recht vooruit begin ik te huilen en dat stopt niet tot nadat de film is afgelopen. Maar toch, wat een geweldige film!

Tetsje -

De films die mij het meest bijgebleven zijn, zijn Inception, Blue is the warmest colour, the lord of the rings en narnia.. En verder kijk ik graag Japanse tekenfilms, spirited away is de mooiste film die ik ooit gezien heb, en grave of the fireflies is enorm zielig… Ik begon na 2 minuten kijken al te janken joh, haha. Maar dat kwam vooral omdat ik weet dat het verhaal van grave of the fireflies waargebeurd is.

Leuk artikel :)

Margot -

Haar Naam Was Sarah vond ik een erg mooi boek en zeker beter dan de film, maarja dat is meestal zo met boekverfilmingen.

Kirsty -

Leuk artikel! Ik ben zelf wel echt een boekenwurm en ik heb daarom ook wel een aardig lijstje met boeken die veel indruk op mij hebben gemaakt. Zo heb je Harry Potter, ongeveer alles van Carlos Ruiz Zafón, Villette van Charlotte Brönte en ook de Lord of the Rings vond ik wel erg indrukwekkend. Bij films heb ik dat minder snel, omdat ik als er een boek van is, ik liever het boek eerst lees en dan valt de film mij meestal toch iets tegen of vind ik het wel leuk, maar niet heel bijzonder. Titanic vond ik trouwens vreselijk haha!

Nienke -

Leuk artikel! Ik heb precies dezelfde boeken en films! Vooral het gouden ei. Ik was daarvan helemaal in de ban.
Ik had als kind ook ooit een film gezien waarvan ik nog wist dat er een vrouw gebrandmerkt werd. Die scène is altijd blijven hangen. 2 Jaar geleden heb ik de film eindelijk gevonden: The affair of the necklace. Heel gek om dat dan terug te zien. Maar wel leuk.

Laura -

Bij mij heeft american historie x veel indruk gemaakt, het indrukwekkende lijf van Edward Norton in deze film haha. Maar vooral het einde (SPOILER) in de wc met zijn broertje de eerste keer dat ik dat zag kon ik alleen maar huilen en stammelde hij had zich toch verbeterd. Ik heb de film al vaak gezien maar aan het einde zit ik altijd een tijdje voor me uit te staren met een brok in mijn keel.

Lindse -

Haha heel toevallig dit! Ik ken ze allemaal. Het Gouden Ei en Haar Naam was Sarah heb ik ook beide gelezen, heel indrukwekkend. Heb ook de film van Haar naam was Sarah gezien maar vond inderdaad het boek ook beter (al vind ik dat vaker het geval). Denk dat daarnaast iedereen wel The Shawshank Redemption, Titanic en The Green Mile kent. Denk dat ik ze alle drie ondertussen al wel 5x gezien heb. Leuk, zo’n artikel!

Carly -

Spoiler alert.. Ehm dat staat ook bovenaan het artikel he mensen. Voortaan even beter lezen, dan hoef je ook niet te klagen dat het einde verklapt wordt 😉

Willemijn -

We hebben het later toegevoegd, dus de meiden die daar over een comment achter lieten waren er vroeg bij haha! Nu staat het er inderdaad wel! :)

bosbessenmuffin -

Serieus het Gouden Ei!? Dat boek heb ik toevallig deze week gelezen en ik vond het zo vervelend. Ik vond het boek veel te kort om ‘een band op te bouwen’ met de karakters zeg maar. Grappig hoe dat kan verschillen :)

Eating Animals van Jonathan Safran Foer is het enige boek dat mij echt enorm lang is bijgebleven en mij zelfs veranderd heeft!

Op vlak van films heeft American Beauty wel een grote indruk op mij gemaakt. Van de tv-series In The Flesh en Unsere Mutter Unsere Vater was ik ook ondersteboven.

Liza -

Spoilers all over! Ik wilde dit lezen ter inspiratie, maar ben na de boeken gestopt. Als je dit artikel leest, hoef je de boeken niet meer te lezen en de films niet meer te zien…

Lisa -

Staat er toch ook…..?

Nina -

Spoiler alert!
Misschien kun je bovenaan even aangeven dat je het einde en belangrijke dingen uit de films en boeken verklapt. Niet iedereen heeft alles al gezien of gelezen!

Anna -

Ik vind het erg raar dat je van elk boek en elke film het einde verklapt, misschien zijn er wel mensen die deze boeken/films nog willen lezen/kijken!

Amanda -

Het Gouden Ei heeft bij mij precies dezelfde indruk achter gelaten! Een heel indrukwekkend boek waar ik ook nog lang over heb moeten nadenken

Natasja -

De Titanic en The Green Mile zijn zeker twee van mijn favoriete drama films. Zo mooi! Verder hou ik misschien meer van scifi dan ik wil toegeven: Harry potter, hunger games, StarWars, lord of the rings. Maar ook romcoms doen het goed. Je maakt me denk ik met veel films wel blij :)

Rosalie (4BeautyandLife) -

Toen je je artikel begon had ik gelijk The Green Mile in mijn hoofd. Ik heb na de laatste scène gewoon een kwartier naar het scherm zitten staren. Zo indrukwekkend vond ik het.

Titanic. .. ik heb hem wel 12 keer in de bios gezien en elke keer hoopte ik dat de film een ander einde zou hebben haha.

Verder komt er niet zo snel iets anders in mij op. Qua boeken Nothing to Envy. Dit zijn waargebeurde verhalen over een aantal Noord Koreanen dat uit Noord Korea is gevlucht. Ik vond een kijkje in hun dagelijks leven echt ontzettend boeiend.

Reageer ook