Gestopt met de pil #3

Willemijn is vorig jaar gestopt met de pil. Ik vond het fascinerend dat ze zich er zo veel beter door voelde. Naar aanleiding van haar artikel zag ik dat ze jullie ook aan het denken had gezet. Ik besloot afgelopen januari daarom ook te stoppen met de pil. 

Waarom ben ik gestopt met de pil? Wil ik kinderen? Nee, absoluut niet en voorlopig heb ik nog geen moedergevoelens. Ik hou het lekker bij Tante Tien, wel de lusten en niet de lasten. Het krijgen van een kind benauwt me nog steeds, dus dat lijkt me geen goed uitgangspunt.

Ik slik de pil sinds ik een relatie met Jorrik heb, wat ondertussen al bijna tien jaar is. In het begin slikte ik altijd Microgynon 30 maar al snel bleek dat deze pil niet goed werkte voor mijn lichaam. Ik had vaak doorbraakbloedingen en was daardoor niet regelmatig ongesteld. Ook zag het er niet echt normaal uit zoals bij een natuurlijke ongesteldheid, het was veel te dik.

De huisarts besloot dat het beter was als ik een zwaardere pil zou slikken. Ik startte met Trigynon. Trigynon is een driefasen combinatiepil. De hoeveelheid hormonen die de pil bevat wisselt drie keer gedurende de pilstrip. Je slikt de eerste week rode pilletjes, de tweede week witte pilletjes en de derde week gele pilletjes. Ik vond dit een fijne pil, ik had nooit ergens last van.

Ik had af en toe wel wat lichte pijn in mijn onderrug en ik vond dat de ongesteldheid wel lang duurde. Ik was vrij licht ongesteld maar wel lang, zeker wel een week.

Maar toen Willemijn stopte met de pil, dacht ik eens na. Waarom slik ik de pil eigenlijk? Om geen kinderen te krijgen. Maar ik slik ook al hormonen om mijn schildklier elke morgen een kickstart te geven. Daarnaast was mijn libido niet echt hoog, ik maakte vooral zin om mijn relatie leuk te houden maar dat stond me soms ook tegen. Na negen jaar degene te zijn die er voor heeft gezorgd dat we geen kinderen zouden krijgen, vond ik het Jorriks beurt. Al die hormonen, ik was er opeens helemaal klaar mee. Ik bestelde condooms en gooide de pil weg. Doei!

Het zogeheten ontpillen vond ik best lang duren, niet lichamelijk maar vooral geestelijk. Lichamelijk was ik namelijk na 26 dagen alweer ongesteld sinds de laatste onttrekkingsbloeding. Maar merkte ik verder al verschil? Nog niet.

Pas na een maand of vier begon ik ook geestelijk te voelen wat de hormonen van de pil met me deden. Ik werd weer veel emotioneler en ik had het gevoel dat ik met een andere blik de wereld bekeek. Met de pil had ik het gevoel een soort starend masker op te hebben als ik op straat liep zonder het door te hebben. Ik geniet nu veel meer van alles en iedereen om me heen. Het is moeilijk om te beschrijven, maar het voelt nu alsof ik meer mezelf ben.

Dat brengt ook dingen met zich mee waarvan ik niet wist dat ik daar zo mee zat. Zo kon ik vroeger best wel vervelende, negatieve gedachten hebben over mezelf. Na de pijnlijkste periode uit mijn leven, begon ik met de pil. Het vlakte mijn emoties behoorlijk af en misschien is dat wat ik nodig had op dat moment. Ik kreeg er een beetje een no-nonsense houding door en dacht niet zo vaak meer negatief over mezelf. Maar nu ik weer mezelf ben zonder pil, krijg ik soms mijn emoties van vroeger in alle hevigheid terug. Soms kijk ik terug op de situatie die ik mee heb gemaakt en dan doet het me zo’n zeer. Alsof die pijn veel scherper is nu ik niet meer aan de pil ben. Ik ben veel emotioneler, ik kan heel snel in huilen uitbarsten. Het lijkt alsof mijn gevoelens van afgelopen jaren in alle hevigheid terugkeren, alsof ze jaren door de pil behoorlijk afgevlakt waren en in een doosje gestopt. Dat is behoorlijk wennen.

Oh en wat ben ik een chagrijnig kreng als ik ongesteld moet worden. Nu had ik dit ook al een beetje met de pil maar nu is het nog veel erger. Ik erger me dan kapot aan alles en iedereen behalve Noa, tenzij ze vies loopt te smekken en een vieze eiermeur laat vlak onder mijn neus. Nee, je kunt mij beter mijden een week van tevoren voordat het wollen-schapen-aan-een-touwtje-feest losbarst.

Wat ik ook wel grappig vind, is dat ik met de pil gek was op hartige dingen: chips bijvoorbeeld. Nu hou ik nog steeds van hartig, maar ben ik vooral op zoek naar chocola rondom mijn menstruatieperiode nu ik de pil niet meer slik. Normaal kon ik makkelijk een reep chocola kopen en er weken niet aan zitten, maar nu krijg ik echt trek in chocola. En ik ben veel meer gaan bakken, daar krijg ik dan opeens zin in. Ik vind het wel een grappige verandering, behalve voor mijn lijn dan!

Ik heb wel meer last van rugpijn tijdens mijn menstruatie maar het pluspunt vind ik dat ik maar 2 dagen ongesteld ben. Ik ben dan vrij heftig ongesteld, maar het is op de derde dag zo goed als over en het ziet er tenminste normaal uit ten opzichte van toen ik de pil slikte. Voor mijn gevoel is dit veel gezonder voor mijn lichaam.

Een van de fijnere dingen aan het niet slikken van de pil, vind ik dat mijn libido weer terug is. Nu is het niet altijd Jorrik die er om vraagt, maar ik heb nu zelf ook meer zin. Het verbaasde me hoe de pil je libido echt kan verzieken. Wat betreft anticonceptie gebruiken wij gewoon condooms en dat gaat nu al een jaar prima. Tot nu toe vind ik Wingman condooms het fijnste. Ik zou natuurlijk een spiraaltje kunnen nemen, maar ik vind dat mijn vriend ook wel eens wat moeite mag doen om geen kinderen te krijgen. Ik vind een spiraaltje maar een eng ding. Waarom moet een vrouw altijd aan de anticonceptie? Ik vind dat oneerlijk. Ik negen jaar, hij negen jaar. 😉 En…ik vind condooms wel lekker schoon haha!

Ik vind dat de pil onbewust veel meer invloed heeft dan je denkt. Pas als je er een tijd mee gestopt bent, merk je echt verschil. In het begin merkte ik nog niet zo veel maar nu ik er een half jaar later op terug kijk merk ik het enorm. Met de pil was ik veel vlakker waar ik nu veel emotioneler ben. Dat vind ik niet altijd makkelijk, maar het is wel wie ik ben en ik wil dat niet onderdrukken door het gebruik van hormonen.

Zoals ik het nu voel, wil ik nooit meer de pil slikken. Wat een troep is het eigenlijk. Ik ben er blij mee dat ik de pil niet meer slik, ik heb het geen seconde gemist en het voelde ook niet vreemd om te stoppen. Ik was er zo klaar mee en voel me veel beter.

Ik ben heel benieuwd wie er allemaal gestopt is met de pil door de artikelen op 2WMN en wat jij er van hebt gemerkt. Ben je blij met die keuze of ben je toch weer begonnen met de pil en waarom?

146 reacties

T.Huisman -

Ik dacht dat je minder symptomen van P.M.S. kreeg als je ging stoppen met de pil. Zonder pil meer kenmerken van P.M.S. zoals down voelen en emotionele buien hebben etc. Van dat de pil dan je emoties vlakker maakt en minder libido hebt vind ik niet zo erg. Dan eerder een voordeel. Als je de pil slikt moet je ook stoppen met roken vanwege kans op hoge bloeddruk en duizeligheid. Met aprodisiacum een lustopwekkend middel en zonder pil dan zou ik helemaal te veel lust krijgen. Liever minder negatieve emoties, en wat minder lust.

Lydie -

Ik ben sinds 11 dagen gestopt met de pil, ik ben overgestapt naar een koperspiraal. Ik ben zo ontzettend benieuwd hoe mijn lichaam erop reageert. Ik merk nu nog vrij weinig..

Lyssa -

Ik neem al 10 jaar de pil (nam ze de laatste jaren ook continu door, jaren geen stopwerk gehad)
Ik wil hier graag mee stoppen en een koperspiraal laten plaatsen. Hoe voel jij je nu? Nog altijd blij dat je bent overgestapt? Ik ben benieuwd :)

Shamée -

Van mij hier een laat bericht omtrent dit onderwerp. Ik lees dit artikel nu pas, ben even schade aan het inhalen en mijn achterstand aan het bijlezen.
Ik ben inmiddels al ruim 4 tot 5 jaar geleden gestopt. Destijds stopte ik ivm een kinderwens. Nadat ik was gestopt heb ik niet het “ontpillen” afgewacht. We gingen er gelijk voor.. Nadat ik meerdere maanden achter elkaar ongesteld werd, sloop bij mij de angst in mijn lijf dat het moederschap niet voor mij weggelegd was. In totaal heb ik er ruim 2,5 jaar op moeten wachten, nou ja wachten.. Ruim 2,5 jaar om de dag aan de slag, tot ik eindelijk een positieve zwangerschapstest in mijn handen had. Ons dochtertje is nu 1,5 jaar oud, zo’n heerlijke meid. Maar ik vertik het om nog hormonen in mijn lijf te stoppen! Wat een troep. Nee laat ons nu maar fijn met een rubberje klungelen. Die pil/ spiraal/ prikpil ellende komt er bij mij niet meer in. Veel te bang, dat mocht ik ooit een 2e kindje willen, het weer een eeuwigheid duurt. Bovendien vind ik het gewoon prettig. Ik ben mezelf, zonder bijwerkingen van extra hormonen.
Lieve Martine, ik snap heel goed dat je gestopt ben en ik hoop dat het je goed blijft bevallen.
Ik wil nog even zeggen dat ik jullie echt al jaren volg, ik begon met het kijken naar jullie op YouTube LLG en daarna 2wmn. Maar ik lees ook al tijden graag de 2wmn blog. Wat een oprechte, spontane, lieve, gezellige en mooie dames zijn jullie beiden.
Vriendelijke groet,

Shamée

Helen -

Jullie hebben mij over de streep getrokken met de reeks artikelen over ‘ontpillen’ om ook te stoppen met de pil. Ik heb ook (nog) geen kinderwens, maar zou wel graag wat minder migraine hebben. Ik ben erg benieuwd, met name wanneer ik mijn normale menstruatie terug krijg. Ik stop morgen! Thnx meiden voor deze artikelen!

Melissa -

Wat een mooi verhaal om te lezen.
Ik ben zelf 14 maanden geleden gestopt met de pil. Bij mij is er wel een kinderwens (maar deze is helaas nog steeds niet in vervulling gegaan).
Ik ben ongeveer 8 jaar geleden begonnen aan de pil (op m’n 21ste) Dit omdat ik toen echt niet zwanger wilde worden. Na wat zoeken naar de juiste pil ook op de Trigynon uitgekomen. Ik vond het heerlijk! Daarvoor was ik om de 22 dagen ongeveer 9 dagen ongesteld. Met de pil zaten er netjes 28 dagen tussen en duurde het een dag of 5. Het was ook een stuk minder heftig qua bloedverlies.
Ik merk wel wat verschil sinds ik ben gestopt. In het begin vond ik het vreselijk. M’n oude cyclus leek terug te komen en ik wist niet meer precies wanneer het zou komen. Na een aantal maanden stabiliseerde dit. Rond die tijd begon ik ook te merken dat ik iets emotioneler werd. Moet nu wel sneller een traantje laten. Vooral in m’n libido is het meeste verschil te merken. Iets waar ook m’n man blij verrast mee was.
Mocht het lukken om zwanger te worden dan weet ik niet of ik daarna weer zo snel aan de pil zou beginnen. Ik heb gelukkig nog de tijd om naar alternatieven te zoeken. Het is fijn om hier door de reacties te lezen met allerlei ervaringen.

Nele -

Ik ben al een tijdje aan het overwegen om te stoppen met de pil. Vooral mijn libido heeft er enorm onder te lijden. We willen binnen dit en het jaar aan kinderen beginnen, dus stoppen met de pil zit er sowieso aan te komen. Ik laat dit artikeltje zeker aan mijn vriend lezen 😉 X

Marie -

Ik ben er al vanaf mijn dertiende er fel op tegen om de pil te gebruiken. Troep is het.
Toen ik las dat je maar twee dagen ongesteld bent, kreeg ik wel een steek van jaloezie!
Ik ben het altijd 7/8 dagen met een cyclus van drie weken :(

Britt -

Haha! Eerlijk verhaal. Ik zie het ook wel zitten, geen geklojo na de seks.

Floor Daasvand -

Ik heb zelf een hele lichte versie van de pil, stom toevallig exact dezelfde die mijn zussen ook hebben. Voor ik begon aan de pil was ik al heel lang erg extreem onregelmatig ongesteld. Zo was ik het in de ene maand wel en daarna weer een paar maand niet, daarna ineens wel weer om de maand etc etc. Ik wist op den duur gewoon niet meer wanneer ik het kon verwachten en dat is erg vervelend, want stel nou dat het ineens in het openbaar zou gebeuren?! Ik moet zeggen dat ik niet zoveel bijwerkingen heb door de pil dan wat ik over het algemeen lees, maar misschien komt het doordat ik een vrij lichte versie heb?

Santana -

Omdat ik ook helemaal gek werd van de pil te slikken omdat ik er elke dag aan moest denken, als ik weg ging hem niet moest vergeten mee te nemen, En dan die ontiegelijk pijnlijke menstruatie die ik elke maand had, ik werd er niet goed van! Dus ik besloot ook te stoppen met de pil. Maar er moest dus iets anders komen, toen heb ik lang getwijfeld tussen een implanon ( hormoonstaaf in de arm) of een spiraaltje, bij het spiraaltje bleef ik een moeilijk gevoel hebben of ik hem niet zal voelen of iets dergelijks, daarom heb ik gekozen voor het hormoonstaafje, sinds ik deze heb voel ik me een stuk beter!! Ik word niet meer ongesteld wat voor mij een erg groot voordeel heeft, ik voel hem niet zitten en hij dood niet de eisprong maar zorgt ervoor dat er geen eisprong komt! ik ben hier ontzetten blij mee en kan hem iedereen aanraden!

Anneke -

Volgens mij slik ik de pil sinds mijn 17e en ik heb er altijd een hekel aan gehad. Tijdens periodes dat ik ‘m niet slikte, zei mijn moeder ook altijd dat ik veel vrolijker was. Uiteindelijk gekozen voor een spiraal, maar daar reageerde ik helemaal niet goed op (continu duizelig). Die er weer uit laten halen en toch maar weer voor de pil gegaan, die ik nu ineens heel erg waardeer. Een condoom is het voor ons ook niet, ik kan niet tegen latex. Plus dat ik het niet genoeg vertrouw…
Maar die pil, tsja. Het liefst niet.

Bien -

Ik vind het ook fijner zonder pil. Maar, de pil is wel een stuk betrouwbaarder als anticonceptiemiddel dan condooms; daarmee gaat veel makkelijker iets mis en als je voorlopig echt geen kinderen wilt zou ik daar toch mee oppassen. Ik heb nu een spiraal en dat bevalt op zich wel goed. Minder hormonen dan de pil en wel betrouwbaar.

Mandy -

Ik ben ook al een ruim een jaar geleden gestopt en het voelde als een ontgifting van mijn lichaam! Ik was verbaasd over hoeveel de pil je lichaam verdoofd. Het voelt idd allemaal helderder en lichter in mijn hoofd en lichaam.

Rachel -

Wat een ontzettend openhartig verhaal Willemijn! Ik ben 18 en zit nu ongeveer 1,5 jaar aan de pil. Ik dacht dat mijn libido zo goed als normaal was gebleven, maar nu ik zo jouw verhaal lees denk ik er toch anders over. Want nee, eigenlijk komt het nooit uit mijzelf en moet ik echt aangespoord worden om opgewonden te raken. Daarnaast heb ik wel het gevoel dat ik heel erg oppervlakkig ben geworden. Dat is iets wat ik me nu ook heel erg besef. Of dat daadwerkelijk door de pil komt weet ik natuurlijk niet, en of ik uberhaupt oppervlakkiger ben geworden is ook maar de vraag. Ik heb echt sterk het gevoel alsof de pil totaal niet gezond voor je lichaam is; je propt er gewoon wat hormonen in.. Toch wil ik voor nu nog even geen leven zonder de pil. Ik vind het heerlijk dat ik mijn menstruatie, als ik wil, kan uitstellen (ook wel zo fijn tijdens zomervakanties en zo). Ook vind ik het toch wel een prettig idee dat zwangerschap er gewoon NIET inzit, dus ik kan doen wat ik wil (ook al ben ik totaal geen losbandig type). Dus ja, dilemma’s. Ik ga denk ik nog een jaartje door met de pil en als ik dan nog merk dat ik me downer (is dat een woord?) voel, dan stop ik ermee. Dankjewel voor je verhaal in ieder geval, het heeft mijn ogen geopend :)

Rachel -

OMG, waarom heb ik Willemijn getypt?? Ik denk dat ik nog te veel in babywereld was na het lezen van haar verhaal. Sorry, ik bedoel natuurlijk Martine 😉

Charlotte -

Wat een open en eerlijk verhaal Martine, interessant om de reacties van iedereen te lezen.
Ik heb van mijn 16de tot 24ste de pil geslikt, ik ben begonnen met de standaard pil en het laatste jaar ben ik overgestapt naar de Jaz 24+4 pil.
Als ik terugkijk op al die jaren heb ik me eigenlijk nooit goed gevoeld rond mijn menstruatieperiode. De week voor mijn menstruatie was ik niet te genieten was ik boos op alles en iedereen en had ik veel spier en rugpijn. Daarna ben ik een aantal maanden gestopt met de pil en wat ik merkte is dat ik veel puistjes kreeg op mijn gezicht en rug en dat de menstruaties heel hevig waren. Dit is ook niet wat ik wou dus ik ben toen na gaan denken voor andere opties.
Uiteindelijk heb ik en spiraal laten zetten en wat een verademing was dat! Niet meer ongesteld, geen klachten en een hoog libido! Geen gehannes meer met tampons, puistjes, bijwerkingen of de pil vergeten. Ik kan iedereen aanraden om een spiraal te nemen, het is een lage dosis hormonen waar je niets van merkt.

Annemijn -

Als ik dit zo lees wil ik NOOIT beginnen aan de pil! Ook al heb ik nog zo veel rugpijn als ik ongesteld ben of wat dan ook, ik wil geen emotieloos wrak worden 😛

Carly -

Na het artikel van Willemijn destijds te hebben gelezen, kon ik niet wachten om ook te stoppen met de pil. Ik begon toen ik 15 jaar was met de pil (een variant van de Diana 35) voor puistjes, hevige pijn bij ongesteldheid, last van overbeharing en natuurlijk voor seks. Nu ben ik 25 jaar en ben ik na mijn bruiloft (afgelopen mei) meteen gestopt, omdat we aan kinderen willen beginnen. Ik ben steeds na 5 weken maar 2 dagen ongesteld (hoort dit?) wat ik best vreemd vind, maar misschien dat dat bij het ontpillen hoort? Geen idee. ik heb meer last van puistjes en beharing (daar baal ik wel erg van. Wil ik geen stoppels, moet ik 2x per dag scheren. Niet normaal), maar gelukkig geen pijn als ik ongesteld ben. Ik ben benieuwd wat er nog meer gaat “veranderen”. Mijn libido was altijd al hoog, maar nu wel erger haha en misschien heel vreemd, ook ik hield altijd van chips enzo maar de laatste tijd ben ik ook veel van de chocola. Voor mij geen pil meer!

Denice -

Jeetje…Ik ga het ook overwegen!

Emma -

Het spiraaltje is echt heel fijn als je niet zoveel hormonen wilt, maar toch wel zekerheid over je anticonceptie. Ik heb het 4 jaar gedragen en werd pas tegen het einde ongesteld. Toen heb ik hem eruit laten halen omdat ik hem daardoor niet meer helemaal vertrouwde, maar als het goed is kun je hem 5 jaar dragen. Het zetten is wel echt vervelend, maar daarna ben je er ook jaren vanaf en het is echt een uitkomst!
Met de pil ben ik daarna begonnen en later ook weer gestopt, ook omdat ik denk dat het niet gezond is, maar ik heb wel veel klachten rondom mijn menstruatie. Daarom loop ik nu bij een homeopaat om dat uit te zoeken, want het lijkt hormonaal gewoon niet helemaal lekker te lopen. De pil onderdrukt dat dan, maar liever los ik het op. Ik ben benieuwd wat dit homeopatisch traject voor me gaat betekenen in dit verhaal! Ik hoop nooit meer aan de pil te hoeven, als het echt moet, dan liever de spiraal.

Patricia -

Wat bijzonder, ik dacht altijd dat ik de enige was die echt een ander persoon was met of zonder pil. Ik ben 2 jaar geleden gestopt met de pil omdat ik letterlijk ziek werd van alle hormonen. Mijn allerlaatste pil was zo zwaar dat ik zieker was in mijn slikweken dan in mijn stop week. Na een bezoek aan mijn nieuwe huisarts was de keuze snel gemaakt, ik stop met de pil.
Ik veranderde van een afgestompte vrouw naar een levendige ondernemende vrouw, wat een invloed had die pil zeg op mij als persoon.
Mijn menstruatie is ontzettend regelmatig, wel heftig 3 dagen lang maar daarna snel weer geen menstruatie meer. Ik heb geen relatie dus over zwanger raken maken ik me geen zorgen en anders is het voorlopig aan hem om te zorgen dat ik niet zwanger word. Condooms doen het ook prima, het is onzin dat wij vrouwen er altijd voor moeten zorgen.

Lisanne -

Ik slik nu al 5 jaar de pil omdat ik daarvoor tijdens mijn ongesteldheid er zo ziek van werd, enorm veel pijn dat ik niet stil kon liggen en ik was steeds 2 weken ongesteld (en niet zo’n beetje ook) en 2 weken weer (beetje) schoon. En toen ging de maand opnieuw. Hierdoor ben ik aan de pil gegaan. Nog steeds wel veel buik/rug pijn maar wel minder. Maar het belangrijkste mijn ongesteldheid is nu maar 3-5 dagen. Nu ik al die verhalen zo lees wil ik ook proberen om te stoppen met de pil ookal ben ik erg bang dat het nog steeds zo erg is. En overstappen op een spiraaltje, alleen ben ik wel bang voor bijwerkingen enzo. Kan iemand mij hier haar ervaringen vertellen over het spiraaltje? En wat voor 1 je gebruikt?

Anne -

Ik reageerde altijd heftig op de pil dus mij leek dat spiraaltje ook de oplossing.
De eerste 2 maanden was het ook heerlijk, niet meer ongesteld, libido was hoger dan met de pil en geen hormoonschommelingen meer. Tot ik een keer midden in de nacht wakker werd van de buikpijn, zo heftig dat ik niet meer normaal de trap af kon lopen. Na een bezoekje aan de huisartsenpost mocht ik toch even langs de SEH. Na een echo bleek dat ik een cyste ter grote van een golfbal in mn eierstok had, iets later en de cyste had geknapt met onvruchtbaarheid tot gevolg. Sorry voor deze horrorstory maar ik raad je het spiraaltje af om deze reden.

Anoniem -

Ik ben in december vorig jaar gestopt met de pil en overgestapt op de Mirena spiraal. In totaal heb ik ruim 10 jaar Microgynon 30 geslikt. In eerste instantie omdat ik de eerste dag van mijn menstruatie echt ontzettend ziek was en niets kon, behalve tussen mijn bed en de wc heen en weer lopen. Ook was ik echt de volle 7 dagen ongesteld en had ik veel buikpijn/rugpijn. Toen ik begon met het slikken van de pil ging dit allemaal over, was ik maar 3 à 4 dagen ongesteld en had ik verder geen bijwerkingen.

Toen ik verhuisde en de apotheek bij mij in de buurt Microgynon alleen op recept uitgaf (en ik geen tijd had om een recept te halen, omdat ik die avond weer moest beginnen met slikken) ging ik over op een goedkopere versie van Microgynon 30. Volgens de apotheker was het dezelfde pil met een andere naam. Jemig wat heb ik me die maand rot gevoeld zeg. Eerst wist ik niet zo goed waar het aan lag, tot ik ging terugrekenen en bedacht dat het was begonnen toen ik van pil switchte. Het nemen van een spiraaltje had ik al veel langer in mijn hoofd, vooral omdat die plaatselijk hormonen afgeeft en niet – zoals de pil – door je hele lichaam, maar dat was voor mij echt het punt waarop ik de knoop doorhakte. Aan het einde van die maand heb ik dan ook een spiraaltje laten zetten en dat is het beste idee ooit geweest! Ik voel me top, wordt niet meer ongesteld, heb geen last van het spiraaltje!

Kira -

Oh dit is zo herkenbaar. Ik ben nu iets meer als een jaar gestopt. Dit omdat ik emotioneel helemaal niet goed werd van de pil. Zo erg dat ik antidepressiva moest slikken. Uiteindelijk gestopt met de pil en afgaan bouwen met de antidepressiva. Wel is mijn menstruatie heel anders dan wat het vroeger was. Vroeger was ik altijd zo zwaar ongesteld dat ik ieder uur naar het toilet kon om alles te verwisselen en nog steeds doorlekte! En nu is dat niet meer zo heel erg alleen wordt het langzaam wel steeds weer meer jammer genoeg. Ik merkte ook het probleempje qua libido en dan is de combi antidepressiva EN de pil niet zo een heel goed idee!
Maar ik merk wel dat ik me zoveel beter voel sinds ik met de zooi ben gestopt!

Moniek -

Zelf twijfel ik ook al een tijdje aan het stoppen met de pil. Ik gebruik hem nu zo’n 7 jaar en ik voel me soms gewoon niet mezelf. Het enige wat me tegenhoudt is mijn normale menstruatie. Die was altijd zo heftig tot overgeven aan toe dat ik bijna een week per maand plat lag. Met de pil is het een stuk lichter geworden. Daarom durf ik (nog) niet te stoppen :(

Marjolein -

Ik ben door jullie artikel in Januari al wat gaan twijfelen over de pil. Ik was net gestart, maar de huisarts raadde het me aan in verband met mijn hele onregelmatige menstruatie. Nu, 9 maanden later, heb ik besloten te stoppen met de pil. Ik heb wat last van stemmingswisselen en kan me zeker voorstellen dat dit komt omdat ik aan de pil zit, en vind het het proberen waard om te stoppen. Ik kan tenslotte altijd weer beginnen 😉

Sophie -

Ik ben begonnen met de pil(Mycrogynon 30) toen ik 18 was. Maar toen ik 20 was zag ik het nut er niet meer van in en wilde heel graag afvallen wat me niet echt lukte door het mogelijke gebruik van de pil(door de zorgverzekering kreeg ik iedere 3 maanden een ander merk, omdat ik op 1 of andere manier niet meer mee kon krijgen en iedere 3 maanden werd een ander middel vergoed) en ben toen voor een jaar gestopt. Mijn huid werd echt verschrikkelijk, veel acne uitbraken(terwijl ik nooit eigenlijk echt puistjes heb gehad) en ook afvallen wilde gewoon niet(denk aan diëtiste, veel sporten en gezond leven). Na een kleine 2 jaar ben ik toch maar weer begonnen en heb toen met de huisarts besloten dat ik zelf de bijdrage betaal voor de pil en gewoon standaard Mycrogynon30 neem. Ik ben inmiddels zo’n 20 kilo kwijt en zit beter dan ooit in m’n vel. Libido is up and running, huid ziet er prima uit en gezond leven gaat beter dan ooit. Misschien is het troep, maar voor nu is mijn leven heerlijk zoals het is en ik zie mezelf de komende jaren niet zo snel van de pil afstappen(inmiddels slik ik de pil nu alweer 4 jaar na de periode van de rust)
Meningen zijn dus echt verschillend :)

Amber -

Ik ben er maar een jaar of 3/4 aan geweest met een keer stoppen tussendoor. Ik had de hele maand lang buikpijn omdat de klachten van mijn ‘normale’ menstruatie er gewoon doorheen kwamen en die niet gelijk liepen met de pil, ik heb 4 verschillende pillen geprobeerd, de een nog erger dan de ander.
Toen ik een tijdje stopte voelde ik me veel beter maar toch ben ik weer begonnen. Binnen een week had ik zulke erge paniekaanvallen dat ik ze zelfs thuis had en niet alleen buitenshuis, het was een hel. Ik ben toen snel weer gestopt en binnen een paar weken waren de klachten weg.
Ik merk wel dat ik sinds ik ben gestopt veel meer migraine heb en gewoon in het algemeen veel meer last al is de bloeding nu van 7 dagen naar 2/3 dagen gegaan dus dat scheelt een hoop maar dit kan ook een normale verandering in m’n lichaam zijn en niet per se door de pil en het stoppen daarvan gekomen zijn. Ik wil er niet meer aan. To be honest; ik vind het troep. Wat je zegt; waarom moeten vrouwen altijd van die rotzooi innemen om kinderen te voorkomen? Ik weet dat ze met een mannenpil bezig zijn, maar ik weet eigenlijk niet of dat nu veel beter is, we zullen het aan eventuele lange termijn klachten/ziektes wel weer merken + ik weet niet of ik een man het toe zou vertrouwen. Als hij hem vergeet ben ik degene die zwanger is!

Voor de klachten die ik nu wel heb en met de pil niet neem ik nu gewoon Sanalgin in, werkt prima tegen migraine, paracetamol doet niks, voor welke pijn dan ook, helaas kwam ik er pas jaren later achter dat Sanalgin wél gewoon werkt. Verder heb ik niet veel klachten, moe en slap, tja, maar daar helpt een pil ook niet tegen. Ik vind het fijn iedere maand te merken dat alles nog werkt en m’n lichaam dit allemaal zelf doet, dat ik dan een paar dagen per maand iets in moet nemen tegen de pijn neem ik dan maar voor lief, beter dan iedere dag rotzooi in m’n lichaam stoppen.

P. -

Ik ben zelf pas zo’n vier jaar aan de pil (was toen 20) en ik merk niet veel verschil met toen ik niet aan de pil was, gelukkig! Ik ben nu minder lang ongesteld en ook minder emotioneel in de week ervoor. Ondanks het feit dat ik tevreden ben met mijn pil, wil ik misschien toch een spiraaltje laten plaatsen. Minder hormonen en nooit meer over de pil na te hoeven denken lijkt me toch fijn. Ik ben alleen zo’n watje, durf t niet zo goed 😛

Debby -

Ik ben niet door jullie artikelen gestopt, maar wel om andere redenen. Het grappige is juist dat ik, toen ik het kon (ik had een vriendinnetje toen), het niet heb gedaan. Lekker samen de pil slikken en samen ongesteld worden :’D. Maar naarmate de jaren verstreken las ik meer over hormonen en omdat ik hem ook al meer dan 10 jaar slikte ben ik me toch eens af gaan vragen waar het nou goed voor was. Ik besloot te stoppen met de pil toen ik ging backpacken vorig jaar, wat een vrijheid! Al moet ik zeggen dat ik vrijen met condoom toch maar eng vind, maar goed. Nu weer een relatie (op afstand :’) ) al een poos, dus heel veel zorgen heb ik momenteel niet. Ik ben ook vooral chagrijniger met ongesteld zijn en heb 2 dagen veel pijn, maar meer merk ik niet echt. Maar toch, die hormonen, dat kan toch eigenlijk gewoon niet goed zijn!

Renate -

Herkenbaar! Bij mij lag het niet aan de pil…ik had een ernstig Vitamine D tekort en B12 tekort.
Dit komt vaak voor met het niet goed werken van de schildklier, wat ik ook heb gehad en jij dus ook hebt. Misschien een idee om daar ook eens naar te laten kijken?

Roos -

Ja, nog een pilstopper hier! Ik ben 2 jaar geleden gestopt met de pil om exact dezelfde reden: na 9 jaar had ik zoiets van “waarom slik ik dat ding?” Ik heb net als jij hypotheoride (en nog een aantal andere serieuze auto-imuunziektes) waardoor ik al zoveel pillen per dag slik. De voornaamste reden was ook mijn libido. Ook ik merkte na het stoppen een enorme verandering, mijn emoties waren veel levendiger en ik voelde me ook echt meer mezelf. Ik had het geluk dat mijn menstruatie juist minder heftig was dan met pil en ik had ook geen PMS (wat ik met pil wel had, huh??). Ook kwam mijn libido terug en voelde me ik echt on top of the world. Nu ben ik zwanger (gepland hoor hihi) en zal ik na mijn zwangerschap ook never nooit meer aan de pil gaan! Het was echt een van de beste beslissingen die ik heb genomen, dus ik kan het andere meiden aanraden om het ook te proberen. Natuurlijk is iedereen anders, maar niet geschoten is altijd mis! Goed artikel!

Do -

Interesant artikel. Ik ben ook een tijdje gestopt met de pil. Maar ik merkte eerlijk gezegd geen verschil. ik wilde toch weer aan de pil omdat ik echt nog niet zwanger wil worden.. Condoom vind ik niet fijn en mijn vriend ook niet.. spiraal wil ik niet. dus om dan toch beschermd te zijn. dan toch maar de pil. tuurlijk ik wil er liever vanaf.. maar nu al een kindje.. daar ben ik echt nog te jong voor (24) en ik wil het nu gwn no niet. en wil dus géén risico lopen.

Vind dit artikel aan de andere kant ook wel lastig voor jonge meiden.
omdat als zei op jongen leeftijd aan seks beginnen en nog geen ervaring hebben en onzeker zijn.
zei vaak toch snel zonder condoom doen.
ik weet nog toen ik 17 werd en ontmaagd werd.. nou ik was echt onzeker maar heel verliefd op die jongen en het ging zonder condoom. gelukkig zat ik aan de pil!!
Nu ben ik natuurlijk oud en wijs genoeg en gebeurt dan niet..
maar ja een meisje van 13,14,15,16 etc.. denken daar echt nog niet zo verantwoord over na!
Ik zou daar dus dan wel iets bij vermelden in jou artikel 😉

Lizzy -

Ik herken echt elk stukje hiervan! Vooral dat op zoek gaan naar chocola, geweldig haha.

Ikzelf ben nu al een halfjaar van de pil af. Dit begon met een menstruatie van 3,5 week lang en veel hoofdpijn, buikpijn, spugen en me ellendig voelen. Sinds een tijdje voel ik me weer lekker. Ik voel me minder vaak ellendig. Wel kan ik overal om in huilen uitbarsten!

Ik slikte 7 jaar lang de microgynon 50. Deze pil is mij klakkeloos voorgeschreven, zonder dat mijn dokter checkte of ik deze pil wel kon handelen. Het gevolg? Mijn lichaam was het zat en begon mijn baarmoeder aan te vallen! Daarom noodgewongen gestopt, maar zoals het er naar uitziet is dat heel goed voor mij geweest. Ik heb continu het gevoel van ‘wat een ongelooflijke troep’ en ik moet er niet aan denken om weer te beginnen! Daarnaast kan mijn lichaam ook geen hormonen meer aan. Het is helemaal verpest en maakt geen beschermende cellen meer aan voor mijn baarmoeder, om het te beschermen tegen de gevolgen van de pil. Binnen de kortste keren is mijn baarmoeder dan weer de pineut. Neehoor, geen anticonceptie meer voor mij!

Suzanne -

Ik ben nu ook een paar maanden gestopt en wat een bevrijding is dat! Ik ga er ook nooit meer aan beginnen. Ik voel me fijn, heb bijna nooit hoofdpijn meer en ik heb eindelijk, na jaren sukkelen, geen problemen meer met mijn lenzen. De pil is inderdaad troep. Ik vind dat hij veel te makkelijk wordt voorgeschreven!

Chantal -

ik ben in januari gestopt met de pil (microgynon 30) ivm doorbraakbloedingen, huisarts raadde een zwaardere pil aan maar dat wilde ik niet. Toen een mirena laten zetten bij de huisarts, huisarts vertelde me veel ervaring te hebben dus daar vertrouwde ik op. Na een half jaar nog steeds erg veel pijn en continu bloedingen, vanaf het moment van zetten in januari. Toen op mijn verzoek een verwijzing naar de gynaecoloog gekregen en een echo gehad. Toen bleek dat de spiraal helemaal niet goed was gezet, hij zat in een eileider in plaats van de baarmoeder. Ik heb geluk gehad dat ik niet zwanger ben geworden (wil ik heel graag in de toekomst, maar nu nog niet) en dat er niks is beschadigd. Toen door de gynaecoloog een nieuwe laten zetten, nu 8 weken geleden. Net controle gehad en deze zit wel goed. Ik voel me een stuk beter, ondanks dat er wel hormonen in zitten. De concentratie hormonen in een spiraal zijn echter vele malen kleiner en worden veel geleidelijker afgegeven dan bij de pil. Ik ben blij met deze keuze, ondanks dat de hormonen me toch niet helemaal aanstaan, het liefst zou ik iets zonder hormonen willen. Een koperspiraal heb ik overwogen, maar ‘bijwerking’ is dat je daar een veel zwaardere menstruatie van kan krijgen en dat zie ik niet zitten. Condooms durf ik niet aan, mijn vriend is nogal ‘groot’ (TMI, maar als we toch openhartig bezig zijn :P) en meerdere malen gehad dat het condoom scheurde (tijdens antibiotica gebruik bij de pil, voor de zekerheid). Wel eens speciale besteld maar die zijn erg dik, voelt niet prettig. Voor nu ben ik wel blij met deze oplossing!

Sabine -

Ik ben heel blij dat ik van de pil op Implanon ben overgestapt! Vrijwel nooit meer een bloeding, er kan eigenlijk niks fout gaan (zoals vergeten of slechte combinatie met medicijngebruik). Voel me ook fijner dan met pil!

Ilona -

Exact DIT! 15 jaar heb ik de pil geslikt. Tijdens mijn relatie gewoon eens een keer gestopt: nieuwsgierig naar wat er gebeurde. Ik voelde me na een aantal maanden plotseling mezelf! Ik had weer lol, was niet meer afgestompt en voelde de ‘wereld’ weer. Dit klinkt allemaal zo suf, maar wat je in je artikel omschrijft klopte. Daarnaast had ik wel weer veel last tijdens mijn menstruatie en een vettere huid met puistjes, maar dat nam ik op de koop toe. Voor zomervakanties had ik alleen een ‘uitstel’pil van de dokter die je aantal weken van tevoren begint te slikken om je menstruatie uit te stellen. Inmiddels heb ik wel een koperspiraal zonder hormonen die de zaadcellen van de man dood. Verder geen condoomstress en hij en ik beide de voordelen: ik in mijn natuurlijke doen en hij ook, haha. Bij iedere anticonceptie zitten nadelen, maar mij bevalt de koperspiraal erg goed. Het plaatsen was alleen even geen pretje.

Carmen -

Na jaren verschillende pillen (vanwege het humeur) geslikt te hebben en een halfjaar de prikpil (met zeer negatief resultaat: veel pijn en een drie maanden durend ‘feestje’!) ben ik ook bijna een jaar gestopt met de pil. Dat resulteerde in een veel vrolijkere variant van mijzelf; echter duurde het wel 8 maanden tot mijn lichaam alles op orde had. Na lang twijfelen met betrekking tot hormoonvrije anticonceptie: Gynefix (de vernieuwde versie van de koperspiraal) toch voor de Nuvaring gekozen. Ondanks de hormonen bevalt dit al een jaar goed!

Minka -

Ik herken hier veel in. Martine ik weet natuurlijk niet wat er nog meer speelt maar ik heb het gevoel dat je een digitale knuffel kan gebruiken. Hierbij een welgemeende hele grootte —> {{{hug}}}

chantal -

Hoi

Ik zit al een poosje je denken om te stoppen met de pil ben begon omdat ik een vriend had maar is nu ook uit halfje ik vergeet nu heel vaak omdat niet echt nodig meer is. Denk dat ik nog maand af maakt en mee stop ben nu 20 jaar en als ik een vriend krijg zie ik dan wel als ik weer begint

lieke -

Aaaah door jullie verhalen wil ik erg graag stoppen met de pil! Heb 5 jaar een relatie en ben nu 21 en wil absoluut nog niet zwanger worden. Mijn libido is erg laag en altijd veel pijn bij de seks. Vraag me af of het stoppen met de pil dat echt gaat verhelpen? En het idee om elke keer condooms te gebruiken sta ik ook niet echt van te springen.
Lees ook dat mensen een spiraaltje hebben, hebben jullie hem dan met of zonder hormonen?

Daphne -

Ik heb precies dit probleem. Ik ben ook 21 en heb 2 jaar lang een vriend gehad (is net 2 maanden uit) en ook ik heb problemen gehad. Mijn libido was ook zo enorm laag, dat ik 19/20 keer seks had omdat ik wist dat mijn vriend het wilde. Omdat ik dan zelf totaal geen zin had deed het ook erg veel pijn. Vaak liet ik hem gewoon doorgaan, maar een pretje was het niet.

Ik zat ook te denken aan stoppen met de pil, maar met condoom vrijen vind ik nou echt minder lekker en vervelend! Nu zit ik ook te denken aan een koperspiraaltje, omdat ik lees dat veel mensen dat hier hebben. Ik ben alleen bang dat ik weer enorme menstruatiepijn krijg. De rede dat ik toen ter tijd met de pil ben begonnen is omdat ik 3 dagen enorm ziek was en zo veel pijn had dat ik bijna flauwviel als ik ongesteld was.

Anoniem -

Hoi, ik reageer normaal nooit (wel een trouwe lezeres!) Maar nu maak ik even een uitzondering haha.
Ik ben ook gestopt met de pil zo’n 3-4 maanden geleden, zonder kinderwens. Ik kan me alleen niet meer herinneren of dat door jullie Was, ik heb meerdere artikelen erover gelezen. Echt alles wat jij zegt heb ik précies zo!
Eindelijk heb ik ook een keertje zin en voel ik me niet zo afgevlakt. Zoals me vriend zegt: je bent nu veel blijer maar je kan ook veel sachrijniger of verdrietiger zijn (voor me menstruatie) en het bevalt ons juist allebei erg goed!
Wel even wennen dat ik nu inneens veel meer voel haha!
Na een paar maanden condoom gebruik ben ik overgestapt op de koperspiraal, deze bevat geen hormonen. Het Is even wennen in het begin, maar ben er nu heel blij mee! Condooms waren wij allebei erg snel zat namelijk. Een koperspiraal kan voor sommige wel nadelen hebben waar je pas achterkomt als je hem hebt!

Groetjes

julia -

En….. ik vind condooms wel lekker schoon…hahaha, iets met To much info 😉

Melvie -

Ik ben in april overgestapt van de pil naar de mirenaspiraal. Mede door jullie en mede doordat ik me steeds onprettiger voelde bij het idee wat hormonen allemaal te weeg kunnen brengen. Kreeg steeds vaker en heftiger depressieve gedachtes. Mijn huisarts stelde voor om een poosje helemaal te stoppen met anticonceptie, maar dat wilde ik niet. Nu, bijna 5 maanden verder, voel ik me al beter. Heb toevallig vorige week een paar dagen licht bloedverlies gehad, maar of ik dat nu ongesteldheid kan noemen… Wel heb ik meer last van onzuiverheden, maar heb gelezen dat het bij sommige na 1 jaar pas beter uitziet. Maar het belangrijkste vind ik dat ik beter in mijn vel zit en mijn libido is een stuk hoger. Ook niet onprettig voor mijn vriend! 😉

Brechtje -

Ik ben gestopt en ook weer begonnen. Ik heb precies dezelfde ervaring gehad wat betreft libido. Maar ik merkte dat waar ik met de pil wel eens last had van een pukkeltje hier en daar, ik zonder pil te maken kreeg met enorme ondergrondse, pijnlijke bulten. Daar ga je je (als single vrouw) niet echt zelfverzekerder door voelen. Na lang wikken en wegen ben ik dus weer begonnen met de pil…

Rosa -

Ik heb nu 2,5 jaar de pil, ook microgynon 30. Deze helpt goed bij mij. Mijn libido is juist wel erg hoog, niet normaal, en dat is lastig zonder een vriend, haha! Mijn krampen zijn ook veel minder als ik ongesteld ben, meestal heb ik het aan mijn onderrug en zelfs dat is maar 1 dag. Ik zweet de laatste maanden wel veel sinds ik ongesteld ben, erg ongemakkelijk!

suraya -

Hey allemaal,

Ik heb maar een jaartje (misschien anderhalf) de pil geslikt. Ik vond hem eigenlijk vanaf dat hij begon te werken verschrikkelijk! Ik had daarvoor ook heel erg buikpijn en rugpijn tijdens de menstruatieperiode. Alleen tijdens het slikken van de pil was er niks verandert dus heb ik een jaar zonder anticonceptie gedaan. Op advies van een vriendin heb ik de inplanon laten zetten (buisje in je arm) werkt ongeveer het zelfde als de spiraal (is wat de dokter zei ) hij bevalt me wel goed en blijft 3 jaar zitten en geen last van een andere stemming zoals bij de pil.
Ik vind hem prima werken al zijn de meningen daar natuurlijk ook over verdeeld!
Liefs

Anoniem -

Hoi Martine, als ik je een tip mag geven: ik heb zoveel baat gehad bij behandelingen van een homeopaat. De medicatie is zoveel vriendelijker voor je lichaam! Ik heb veel minder last van hormoonschommelingen etc. Dat en vitaminepreparaten hebben er voornamelijk voor gezorgd dat ik weer lekker in mn vel zit (lees: minder buien, diepe dalen ;-))

Mandy -

Ik ben sinds vorige week ook gestopt met de pil en heb nu een mirena spiraaltje. Ik ben heel erg benieuwd wat ik er van ga merken. Voelde me vaak niet lekker in mijn vel zitten en weet ook nooit zo goed waarom niet. Dus hopelijk word het de komende maanden beter.

Rosa -

Alsof ik mezelf hoor praten, ik heb exact dezelfde ervaringen als jij. Blijkt dat de pil de aanmaak van het hormoon testosteron verlaagt. Laat dat nou net het hormoon zijn die nodig is voor je libido 😉 ik ben helemaal pro wingman en ga nooit meer terug naar de pil!

Lilian -

Wat een goed artikel Martine ! Jullie zijn geweldig bezig de laatste tijd :-) Ik slik de pil nog maar een jaar of 4, maar nu mijn relatie over is zit ik er aan te denken om te gaan stoppen. Eigenlijk al sinds Willemijn haar artikel van vorig jaar, ik ben heel benieuwd of ik verschil ga merken! T enige wat me nu nog tegenhoud is dat ik mijn menstruatie kan ‘regelen’, voor mijn werk zit ik met enige regelmaat een week in het buitenland en net DAN ongesteld worden is niet tof.. Ik denk dat ik van de week toch nog maar een keer aan een nieuwe strip begin, maar wie weet wordt dat de laatste… Ik zou ‘t fijn vinden als hier nog eens een keer een vervolg artikel over komt.. Of je een spiraaltje hebt genomen, toch weer bent gaan slikken, of juist dat ‘t nog net zo is als nu… Keep us posted! :)

Maud -

Erg interessant artikel, zelf ben ik nu 18 en heb ik al 2 jaar een spiraal. Ik kan het echt iedereen aanraden! Ongesteld word ik bijna niet meer, en ik heb hierdoor ook nergens last van. Voorheen was ik altijd heel hevig en lang ongesteld, vreselijk. Ideaal zo’n spiraal dus! En het is natuurlijk altijd handig dat je je nergens druk om hoeft te maken als je besluit om op het laatste moment toch bij een vriendin te slapen na een avondje stappen.

Henriet -

Na het artikel van Willemijn ben ik ook gaan nadenken over het stoppen met de pil. Nu een maand geleden gedaan en ik zit ook beter in mijn vel. Ook heb ik veel meer zin om te vrijen. Nadeel is dat mijn buikje wat erger is geworden, maar dat neem ik voor lief. Acne gelukkig geen last van, al is mijn huid daar wel erg gevoelig voor. Echt super meiden dat jullie je ervaringen willen delen! Want kijk wat het mij brengt:)!

Caa -

Hier vanaf mijn 16e aan de pil en elke dag trouw inheems, totdat ik op mijn 20e zwanger raakte (en nee, geen antibiotica, niet vergeten én niet ziek)! Inmiddels een 2e kindje en toch maar een spiraaltje laten plaatsen! Nergens meer aan denken en geen menstruatie, heerlijk :-)!

maya -

Ik neem de pil al van mijn 14 en ben bijna 24 ik zou de pil niet kunen misen ik heb en relatie en condoms vind ik niet leuk tijdens de sex ik doe het liever natuurlijk en ja door de pil is mijn menstruatie minder hevig en duurt het minder lang en ok weet ik altijd dat het op zelefde tijdstio terug kom en dat vind ik wel pretig voor vakantie en zo

Angelica -

Ik vind het interessant om dit te lezen, het spookt bij mij ook al een tijdje om te stoppen met de pil. Toen ik 15/16 was ben ik begonnen met de pil omdat ik een vriendje kreeg. Niet zozeer omdat ik mijn ongesteldheid wilde uitstellen. Later begon ik dit wel te doen met de pil maar kreeg ik de hele tijd doorbraak bloedingen. Nu ben ik ongeveer een jaar/anderhalf jaar aan de prikpil en ik merk aan mijzelf dat ik niet mijzelf ben. Gewicht ontzettend veel toegenomen (Ligt ook aan mijzelf natuurlijk), veel minder libido waardoor ik helemaal niet meer wil en voel mij zo ontzettend down!
de prikpil heb ik wel genomen omdat ik niet meer ongesteld wil worden, de huisarts raadde het mij af om een spiraal te nemen omdat ik nog geen kinderen heb gehad. Hierdoor zou het moeilijker zijn en blaidebla. Maar als ik het zo allemaal hoor dan moet het dus wel gewoon kunnen!

Hebben jullie nog gekke kwaaltjes gehad toen jullie gingen stoppen?

Miriam -

Heel interessant… Ik ben alleen erg ‘bang’ voor de negatieve gevolgen waarvoor ik de pil juist in de eerste instantie heb gekregen (erge acne, hevige menstruatie). Toch maar eens een nachtje over nadenken..

iooon -

Ik denk dat ik tijdens dat artikel al zwanger was, of er mee bezig was dus niet aan de pil was. Ik ben een flinke tijd voordat we gingen proberen zwanger te worden, al gestopt om bovenstaande redenen. Nu ben ik wel weer aan de pil, een speciale voor tijdens de borstvoeding maar ik maak dit doosje nog op en stop dan weer. Ik hoop dat mijn cyclus dan op gang komt want daardoor ben ik deze pil gaan slikken. Geen cyclus door de borstvoeding en continu de angst al direct weer zwanger te zijn. Dat vond ik niks. Wij ontweken trouwens de vruchtbare dagen en tijdens de vruchtbare dagen gebruikten we braaf condooms, ging een jaar lang goed tot we niet meer gingen ontwijken. Maar niet aan te raden voor mensen die zeker (nog) geen kinderwens hebben. 😉

Martine -

Haha nou vlak voordat ik ongesteld moet worden (wat ik zie in mijn app) doe ik het ook wel eens zonder hoor…en dat gaat ook prima hehe 😉

Desi -

Oei Martine, ik hoop dat je wel weet dat dit geen veilige manier is, absoluut niet zelfs. Ik hoop voor je dat het nog lang goed gaat zeker omdat je aangeeft dat je nog geen kinderen wilt. Better safe than sorry

L -

Aiii niet echt veilig en misschien ook niet handig om neer te zetten met jonge volgers.
Je eisprong zal toch maar iets later plaats vinden oid.
Als je echt niet zwanger wil worden dan altijd anticonceptie gebruiken.

Anoniem -

Als je al een tijdje gestopt bent met je pil, ken je je lichaam echt wel. Ik merk zelf dat ik na mijn eisprong mijn borsten regelmatig voel, en vanaf dan weet ik ook dat het ‘gevaar geweken’ is. Ik laat hem trouwens niet in me klaarkomen. Daar zijn ook nog interessante discussies over: wel of geen zaadcellen in sperma? En de week voor de menstruatie krijg ik ook allerlei tekens dat ik weet dat de menstruatie eraan zit te komen. En de menstruatie komt nooit eerder dan 14 dagen na de eisprong.

Ik ben me ervan bewust dat dit verhaal vrij onverantwoordelijk klinkt, maar ik denk dat ieder hier toch zijn eigen keuze in moet maken en dat mensen hier vaker voor kiezen dan je denkt. Ik denk ook dat je dit ook niet moet doen als je geen vaste relatie hebt of echt absoluut geen kind wilt nu. Ik wil het ook niet, maar dit klein risico durf ik best te nemen en het gaat al een half jaar goed.

Ankie -

Interessant artikel! Maar je moet wel opletten met dit soort uitspraken, want hiermee geef je een ontzettend slecht voorbeeld. Seks zonder anticonceptie is prima als het niet écht uitmaakt als je per ongeluk zwanger wordt, maar voor de rest (de meeste lezers denk ik) is het niet slim.

Anne -

Ik vind deze verhalen zo interessant om te lezen! Ik ben nu 16 en vanwege mijn hevige menstruatie ga ik binnenkort aan de pil. Ben heel benieuwd wat voor effecten dit zal hebben op mijn gevoel en gedrag. Fijn dat ik zo al wat ervaringen kan lezen!

Patricia -

Ik heb 9 jaar Microgynon en de Nuvaring afwisselend gebruikt (een aantal jaar de één en dan weer de andere). Mijn libido was ver te zoeken en ik had iedere maand 3 dagen hoofdpijn. Twee jaar geleden gestopt omdat ik zwanger wilde worden en geen moment spijt van gehad! Libido weer terug, geen hoofdpijn meer en voel me ‘rustiger’, minder labiel. Bij de huisarts kan je trouwens wel een middel krijgen om sporadisch een keer je menstruatie uit te stellen, bijvoorbeeld voor als je op vakantie gaat.

Tessa -

Hehe eindelijk eens meiden die ook vinden dat de man wat aan anticonceptie mag doen! Op de een of andere manier lijkt het altijd zo vanzelfsprekend dat de vrouw de pil slikt en de man zelf nergens voor hoeft te zorgen. En hoe vaak hoor je mannen als excuus dan wel niet zeggen dat ze seks met een condoom niet zo lekker vinden. Tja, de pil is blijkbaar voor veel vrouwen ook niet zo prettig …

Martine -

Nou dat inderdaad, zo van ‘zo veel lekkerder zonder condoom’…ach hou toch op 😉 Met condoom komen ze ook wel klaar dus zo erg is het nou ook weer niet.

Desiree -

Ik moest iets meer dan 2 jaar geleden stoppen met de pil (na 14 jaar de Diane-35 geslikt te hebben), juist omdat ik problemen had die te herleiden waren naar hormonale invloeden. Het heeft voor mij ook ontzettend veel verandering gebracht, zowel lichamelijk als psychisch (ik kan nu zelfs zeggen dat de pil opnieuw proberen tijdens mijn depressie een tijd later het slechtste idee ooit was). Sinds 2 jaar heb ik een koperspiraaltje, en ondanks alle negatieve verhalen die je vaak hoort en leest, ben ik zo blij dat het ding er zit! Geen hormonen meer, wel de bescherming. Martine, mocht je vragen hebben over mijn ervaring met het koperspiraaltje, mail gerust. Ik vind het geen probleem om mijn ervaringen te delen, alleen liever niet openbaar 😉 Liefs!

Mila -

Ik zou zo graag willen stoppen… Alleen… ik ben tijdens mijn menstruaties zonder pil zó enorm ziek dat ik maandelijks 4 dagen niets meer kan…. Dat is het voor mij niet waard. :(

Mandy -

Ik weet niet hoe oud je bent, maar bij mij was mijn menstruatie een ramp tot ongeveer een jaar of 23/24
Ik heb altijd de pil geslikt, en ben ook begonnen met de pil om de klachten tijdens de menstruatie een beetje te verzachten. Het kan zomaar zijn dat wanneer je hormoon huishouding veranderd, de klachten ook af gaan nemen :)

Heleen -

Even een positief verhaal over de pil: ik ben heel blij dat ik mijn menstruatie kan uitstellen! Zonder pil was ik erg onregelmatig. Ik ging niet om die reden aan de pil, maar toen ik ermee begon merkte ik wel hoe ongelooflijk fijn het is als je weet wanneer je ongesteld wordt! Sinds de pil kan ik een saunabezoek plannen op lange termijn en hoef ik niet ongesteld te zijn op belangrijke momenten of op vakantie. Erg prettig :)
Verder vind ik het heel fijn dat de pil zo veilig is: hij beschermt tussen de 91% en de 99.7% tegen zwangerschap, het condoom maar 82% tot 98%. (Perl index)
Ik vind je verhaal interessant Martine, en misschien voel ik me ook wel zo als ik ooit besluit te stoppen! Maar ik vind het wel belangrijk dat ook op de positieve effecten van de pil wordt gewezen… het is gewoon voor veel situaties een hele goede, veilige oplossing. :) Hou ons op de hoogte hoe het verder gaat met je pilloze bestaan!

mariebeauty -

Ik neem zelf de pil al vier jaar, en ik ben er in de tijd dat ik er mee begon heel erg veel van ben bijgekomen. Ik vond dat echt verschrikkelijk, en nu nog steeds. Ik heb nu reeds 8 maanden de ziekte alopecia areata. Een immuunziekte waardoor ik al mijn haar verloren heb. Ik had vaak last van stemmingswisselingen en ga ook vaak naar de psycholoog hiervoor… Nu ben ik gestopt met vlees eten omdat mijn lichaam dat teveel aan hormonen heel erg slecht opneemt en dan zeker in combinatie met de pil. Ik zou graag stoppen met de pil, maar ik ben enkel heel erg bang voor de eventueel gevolgen, scheurtje in de condoom en het is zover. Ik moet er niets van weten… Ik ga nog even door met de pil tot ik mama wil worden. Want op 19 jarige leeftijd zwanger worden zie ik persoonlijk niet zitten.

Margot -

Jullie zetten me wel aan het enken hoor! Ik overweeg nu sterk om komende week niet met een nieuwe strip te beginnen! Niet weten wanneer ik ongesteld word vin dik niet zo handig, maar ik ben wel heel benieuwd of er veel zou veranderen.

Chantal -

Ik ben kort na jullie artikel gestopt met de pil. Ik was het sowieso al van plan, en Willemijns verhalen bevestigde voor mij dat het de juiste keuze was. Ik voelde me zoveel beter zonder pil, alles down there leek beter te werken en mentaal gezien voelde ik me ook een heel ander mens. 2 maanden daarna kreeg ik een vriend, en ben ik toch maar weer aan de pil begonnen. Ik liep al een paar jaar met de gedachte rond om een spiraaltje te laten zetten, maar vond het veel te eng/akelig (het laten zetten en t idee dat er zo’n ding in je zit). Een paar weken geleden heb ik door positieve verhalen uit mijn omgeving eindelijk toch de stap durven zetten en ik heb er tot nu toe nog geen moment spijt van gehad. Het zetten deed heel even pijn, maar eenmaal thuis voelde ik er bijna niets meer van en de dag erna helemaal niets meer. Kan het iedereen aanraden!

Jessica -

Fijn dat je er nog een keer op terug komt!
Zelf ben ik nu ook al een paar maanden gestopt en eigenlijk bevalt het prima. Minder chagarijnig en geen zin hebben. Alleen duizeligheid is niet overgegaan. Vermoed wel dat dit niet met mijn menstruatie te maken. Dat was voor mij ook een reden om te stoppen.
M’n menstruatie hoeveelheid is gelijk gebleven. Het enige wat ik er voor terug heb gekregen is meer rugpijn in mijn onderrug.
Voorlopig wil en ga ik niet terug aan de hormonen.

Madelaine -

Ik ben natuurlijk gestopt met de pil door m’n zwangerschap, maar begin er nooit never ever meer aan. Dan maar een spiraaltje (zonder hormonen). Ik vind condooms zo ongeil (dat is niet eens een woord haha) en wil zeeeeeeeeeeker geen tweede kind.

Maura -

Ik ben ruim 1,5 jaar geleden gestopt met hormonen. Daarvoor 5 jaar spiraal en daarvoor 9 jaar de pil.
Ik voel me veel beter! Pas na een aantal maanden hormoon vrij, realiseerde ik me de invloed ervan. Veen schimmelinfecties, blaasontstekingen en andere ongein meer. Ben inderdaad een veel emotionelere doos geworden, maar dat voelt veel natuurlijker. En het libido, eindelijk weer terug. Nee, ik ga nooit meer aan de hormonen!

Malou -

Ik ben zelf ook al weer een flink aantal maanden gestopt met de pil en dat bevalt me zooo goed. Ik merk echt absoluut verschil, qua emoties maar ook zeker qua libido. Alleen is dan wel de vraag: en nu? Ik gebruik nu condooms met mijn vriend maar dat is niet iets wat ik nog jaren wil (en hij ook niet haha). Ik zit te denken aan een spiraaltje maar weet het allemaal nog niet zeker..

Martine -

Ik hoor wel veel goede verhalen over het spiraaltje. Het enige wat mij zo tegenstaat is dat je van sommige spiraaltjes gewoon niet meer ongesteld wordt. Dat lijkt me zo ongezond…

Maura -

Het hormoon spiraaltje werkt als volgt:
Elke maand bouwt slijmvlies op in je baarmoeder. Het spiraaltje en de hormonen beïnvloeden dat. Die wordt veel minder opgebouwd. Ook wordt het taaier, waardoor de innesteling niet meer plaats vindt.
Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Die menstrueren niet meer.
Ik kan me goed voorstellen dat dat idee raar is. De beïnvloeding van je cyclus door hormonen is sowieso onnatuurlijk. Maar als je bijv enorme last hebt van je menstruatie, dan kunnen de voordelen gaan opwegen tegen de nadelen.

Kim -

Hoi iedereen,
Ik ben vanaf mijn 16e tot mijn 32e aan de pil geweest. Ik had veel last van migraine en een laag libido. Ik ben nu ongeveer een jaar gestopt. Ik wist niet wat me overkwam. Opeens weer acne op mijn kin en rug. Heel humeurig de week voor mijn periode. Ik heb toch volgehouden en over het algemeen voel ik me toch een stuk beter. Ik heb nog wel wat puistjes, maar dit is een stuk minder. Mijn haar is een stuk voller, mijn humeur beter, mijn migraine een stuk minder en mijn libido bestaat weer haha. Wat ik wel grappig vind is dat mijn vriend aan mijn humeur kan zien dat mijn periode eraan komt. Ik vind het wel nog steeds lastig dat ik een stuk emotioneler ben. Ik heb natuurlijk ook meer vrolijkere momenten maar ook meer verdrietige momenten. Ik herken me dan ook heel erg in wat Martine schrijft. Voorheen was ik ook erg afgevlakt. Dus dit blijft een lastig punt. Maar ik zou voor geen goud meer aan de pil gaan en ik ben nu op een punt dat ik blij ben dat ik volgehouden heb.

Martine -

Hi Kim, haha ja ik herken dat enorm van die emoties voordat je ongesteld moet worden en mijn vriend ook! En ik heb inderdaad ook acné rondom mijn menstruatie periode op mijn kin maar dat trekt gelukkig wel weg en vind ik niet storend. Wat fijn dat je haar ook een stuk voller is, ik hoop dat ik dat ook krijg haha 😉 !

Karin -

Overigens mis je wel een hoop gevoel vind ik met een condoom. En die onderbreking vind ik ook maar niets.

Martine -

Ja vind je? Ik vind met die dunne condooms van Wingman juist dat ik niet zo veel mis qua gevoel. En die onderbreking kun je wel leuk maken natuurlijk – dan doet je vriend/man gewoon ondertussen gewoon even iets anders gezelligs bij je…ahum hahaha 😉

Jessica -

Ik wilde ook allang stoppen, maar vind condooms minder fijn.. Oops. Op een gegeven moment ben ik toch gewoon gestopt maar moest ik van de dokter weer beginnen ivm nieuwe medicatie(waardoor ik absoluut niet zwanger mocht raken). Nu ben ik bij de Evra pleisters, ik kende ze nog niet maar wow wat fijn!

Karin -

Sinds mn 11e (door extreme bloedingen) aan de pil, 1x geswitched, tussentijds 9mdn prikpil gehad, en een jaar mirena spiraal als laatste. Dit zorgde voor een cyste ter grote van een tennisbal. Deze is verwijderd en op mijn verzoek ook mijn baarmoeder. Ik ben 32 en happy kindervrij en nog nooit zo gelukkig geweest. Het is nu 15 weken na de operatie. Ik heb een prima libido. En alles gaat perfect. Herstel gaat prima. Vanbinnen hersteld het goed. Totale herstel duurt 6-9 mdn.

Martine -

Wow wat heftig zeg, kun je nagaan wat er allemaal kan gebeuren. Fijn dat je zo goed aan het herstellen bent!

Janneke -

Ik zou hier pagina’s over kunnen schrijven… Ik bleef juist depressief (zo dacht men toen) door de pil. Uiteindelijk via de implanon overgestapt op condooms… Het ging 1,5 jaar “goed” en nu 28 week zwanger (heel gewenst!!).

Maar ik snap het ook. Ik ben tussendoor nog weer een keer aan de pil geweest en ik was gewoon echt een ander persoon. Nooit meer een pil voor mij.

Dd -

Erg lastig vind ik dit. Voor mij was microgynon 30 ook niet genoeg dus ik zit op 50. Maar ik kwam er Door aan.. emotioneel afgevlakt en ik begin mijn haren te verliezen. Vandaar dat ik nu weer terug afbouw naar 30. Je hebt ook koper spiraaltjes die zijn zonder hormonen. Maar gezien ik tegen de 30 loop wil ik toch wel kinderen binnenkort en is dat geen optie.. T blijft moeilijk. Wel of geen pil. WaT heb je over voor anti conceptie en het structureren van je menstruatie. Al raad ik iedereen onder de 25 gewoon enorm de pil aan we willen tenslotte geen ongelukjes en te jonge moeders

Ile -

Ik ben nu sinds 2 jaar gestopt met de pil en overgestapt op een spiraal. Ik deed het vooral om het lage libido-probleem op te lossen, maar ik ben ook een veel vrolijker mens geworden. Ik kon best chagrijnig zijn. Ik ben nu ook nooit meer ongesteld, hoera! Wel heb ik veel last van acne gekregen, maar dat neem ik er graag bij! Ik ga echt nooit meer aan de pil, het is eng hoe die troep je persoonlijkheid zo kan beïnvloeden.

Mariska -

Ik heb vanaf mijn 16e de pil geslikt en vanaf mijn 23e ben ik over gegaan op de prikpil, tot vorig jaar, mijn 28e. Vond het allemaal wel prima, een prik in de 3 maanden en niet ongesteld worden. Een kinderwens heb ik namelijk niet. Vorig jaar ben ik daar mee gestopt.. en wat jij zegt over de emoties heb ik dus precies hetzelfde. En daarbij.. mijn haar is vrij fijn van zichzelf, best wel dun op sommige plekken, en dat begon na het stoppen met de pil op sommige plaatsen ook weer spontaan te groeien.. :) Kijk! Het enige nadeel is dat ik bijna 10 kilo ben aangekomen, maar dat zal in combinatie geweest zijn met de antidepressiva die ik slikte voor een maand of 2, precies rond diezelfde tijd als ik stopte met de pil. Ik wil de pil ook niet meer, teveel dingen die erin zitten die mij niet aanstaan.

Pien -

een jaar terug was ik het ook zat. Sinds ik gestopt ben met de pil voelt het alsof er een grijze sluier van me af is. Ik ben veel vrolijker en maak me niet meer druk om van alles en nog wat. Het erge vind ik dat ik dacht dat die negatieve kant bij mijn persoonlijkheid hoorde omdat ik al zo lang de pil slikte. Nu weet ik wel beter en ik ga nooit meer terug!

Madebyuna -

Ik zou heel graag willen stoppen met de pil, want ik weet dat mijn libido een stuk hoger is als ik ervanaf ben. Sowieso voelt het ook fijner zonder die hormonen in je lichaam. Helaas is er 1 heel groot nadeel als ik stop, want dat zit ik onder de Acne. En daar wordt je toch onzeker en ongelukkig van dat ik dit maar voor lief neem. Nog even kijken dus of er een andere oplossing is..

Martine -

Helpt salicylzuur (2%) misschien voor je acné? je zou het eens uit kunnen proberen! Als je er onzeker van wordt kun je immers zo weer beginnen met de pil.

Kelly -

Erg interessant om te lezen wat stoppen met de pil met jou doet. Deels door jullie artikelen en een artikel in de grazie heeft mij ook doen besluiten te stoppen met de pil. Ik ben nu pas 2 weken na m’n laatste periode niet meer aan het slikken dus ik kan nog niet zeggen dat ik verschil merk maar ik ben heel benieuwd hoe dat over een paar maanden zal zijn!

Jiska -

Idd als ik jullie verhalen lees wil ik ook wel stoppen. Alleen de klachten die ik heb rondom m’n menstruatie houden me tegen. Ben op m’n 14e met de pil begonnen omdat ik letterlijk een paar dagen ziek was als ik ongesteld werd, veel pijn, continu overgeven e.d.. Nu slik ik, terwijl ik dus de pil (microgynon 50) slik, ook nog naproxen (doktersrecept) als pijnstiller als ik ongesteld ben, dan kan ik tenminste de eerste dagen doorkomen. De positieve effecten van het stoppen klinken goed, ben alleen bang dat als ik stop ik weer terug ben bij af qua klachten… Heeft iemand daar ervaring mee?

Leetje -

In mijn ervaring kan je daar over heen groeien. Mijn zus had tijdens haar puberteit ook enorm heftige menstruatieklachten en toen ze wat ouder werd (richting 20) werd het bij haar veel minder. Nu ze haar eerste kindje heeft gekregen heeft ze het helemaal niet meer. Ik ben natuurlijk geen dokter maar je zou wellicht bij de huisarts eens wat advies kunnen vragen.

Marloes -

Ik zou zeggen probeer het eens. Ik ben al op mijn dertiende aan de microgynon 50 gezet vanwege zeer zware menstruaties. Ik slikte standaard een half jaar door omdat ik echt ziek was tijdens mijn periode. Helaas is er vorig jaar een lever tumor bij mij vast gesteld (die mogelijk door het pilgebruik kan komen) en moest ik in 1 keer van de hormonen af. Ik voel me zoveel beter zonder pil! Natuurlijk heb ik maandelijks een paar dagen ‘last’ maar niet meer zoals vroeger.

Lotte -

Ik begrijp je helemaal! Ik ben ook om mijn menstruatieklachten aan de pil gegaan. Was tijdens mijn menstruatie ontzettend moe, had kramp in mijn buik en pijn in mijn onderrug. Tijdens het slikken van de pil ging dit wel beter, maar had ontzettend vaak migraine en zere borsten en voelde me inderdaad ook ontzettend vlak. Toen ik een keer in de bus zat tijdens mijn stopweek leek ik net of ik er niet helemaal was. Het vlakke gevoel wat hier wel vaker wordt genoemd. Toen besloot ik om toch te stoppen en heb naproxen voorgeschreven gekregen. Ik ben in maart gestopt en nu lijkt erop alsof ‘ontpilt’ ben en alles weer werkt. Wel heb ik een pijnstiller nodig om mijn menstruatie door te komen. Maar beter 1 dag in de maand slecht, dan een hele periode..

Martine -

Op mijn vijftiende had ik soms gigantische rugpijn waardoor ik thuis moest blijven en alleen maar in bed kon blijven liggen met een warme kruik. Vreselijk was dat. Maar nu ik de pil niet meer slik heb ik dat nooit meer gehad. Ik heb de ene keer ook iets meer rugpijn dan de andere keer maar daar helpt een Alève Feminax prima tegen. Je zou het kunnen proberen en als je merkt dat het niets is voor jou, dan ben je zo weer beschermd met de pil. Ik zou het ook even van tevoren met je huisarts overleggen omdat je naproxen slikt, wellicht dat deze dosering dan opgehoogd kan worden bijvoorbeeld?

Kim -

Toen ik stopte met de pil voelde ik me gelijk lekker in mijn vel.

Marieke -

Ik ben ook gestopt in mei omdat ik me altijd heel down voelde met de pil, maar soms ook woedeuitbarstingen had en mijn libido ook echt om te janken was. Omdat ik condooms drie keer niks vind en ze niet vertrouw, heb ik een spiraaltje nu. Niks engs aan hoor 😉 En het bevalt me prima, ik zit een stuk beter in mijn vel en heb niet meer het libido van een panda :)

Dita -

Wat goed om te lezen Martine. Ik denk er ook aan om te blijven stoppen als de baby er is. Dan gewoon een ander anticonceptie gebruiken.

Less -

Ik heb zelf de pil vijf jaar geslikt! Nu ik niet meer aan de pil ben. Vind ik het een stuk fijner. Ik stelde mijn ongesteldheid altijd het liefste twee drie maanden uit, maar nu ik de pil niet meer slik is mijn lichaam weer gewoon op order. In het begin duurde het ook wel even voor ik weer ongesteld werd omdat ik het altijd uitstelde.

Mandy -

Ik slik nu ook al zo’n tien jaar de pil, denk sinds mijn veertiende. Maar voor mij wegen de voordelen echt wel op tegen de nadelen. Ik ben aan de microgynon 30 en door die pil ben ik minder lang ongesteld, van 8-10 dagen naar 7, minder zwaar en de buikkrampen zijn wat minder. Daarnaast slik ik hem door, want mijn buikkrampen zijn alleen met ibuprofen/aleve enigszins te bestrijden en dat mag ik door omstandigheden niet meer. Elke maand kruipend van de pijn door het huis is voor mij geen optie. Ik ben dus dolblij dat de pil er is.

Mandy -

Dat gezegd hebbende: eigenlijk ervaar ik geen nadelen. Mijn libido is meer dan oké en ook die verandering in emoties/humeur/karakter herken ik niet. Maar wie weet hoe ik mij voel als ik stop!

Amy -

Ik ben 2,5 jaar geleden gestopt, zowel uit medische noodzaak als dat ik er klaar mee was. Wij zijn een van de eerste generaties die heel jong begon met slikken én lang doorgaat volgens mij.. Hoor om me heen in ieder geval steeds meer meiden die stoppen en dat de pil uiteindelijk weinig goeds bracht.

Carina -

Ik ben in Augustus gestopt met de pil omdat ik het nut er niet meer van inzag. Ik ben 7 jaar geleden begonnen met slikken omdat mijn moeder dat verplichtte gezien ik mijn eerste vriendje kreeg. Achteraf een domme keus geweest maar goed, is nu niks meer aan te doen. Door de pil is voornamelijk mijn libido verdwenen en heb ik het idee dat ik enorme stemmingswisselingen heb. Ik hoop dat ik dat zonder pil niet meer heb, nja libido maakt me niet uit maar die stemmingswisselingen zijn echt niet leuk. Het enige.rotte aan het stoppen van de pil is dat ik nu al 6 a 7 weken niet meer ongesteld ben geweest, de onttrekkingsbloeding na mijn laatste strip is uitgebleven en dat maakt me toch wel wat onzeker.

melissa093 -

Ik zou graag willen stoppen om te kijken hoe ik me zonder de pil voel en of ik ook verschillende merk. Als ik de reacties leest is het allemaal heel persoonlijk en verschillend. Maar wel de moeite waard om te proberen. In mijn hoofd is de pil veiliger dan een condoom want de pil is mijn verantwoordelijkheid en dat kan ik regelen. En dat gaat al jaren goed. En nu slik ik altijd 2 strips achter elkaar omdat mijn menstruatie dan minder heftig is dan wanneer ik na 1 strip stop. Klinkt wel ongezond, weet ik.. Toch maar weer eens met mn mannetje babbelen haha. Ik vind het goed dat jullie hier over schrijven meiden!! X

Japkejanneke -

Ik lees zomaar deze verhalen over de pil. Ik wil ook wel stoppen, maar heb echt geen zin in condooms, haha. Maar jullie brengen me wel aan het twijfelen…

Tess -

Ik kan je de implanon aanraden!

Lillyshuid -

Super herkenbaar! Ik ben nu een jaar gestopt met de Diane-35 pil en ben er erg blij mee.

Rianne -

Herkenbaar! Het is ook troep. Ik ben juist emotioneel stabieler maar idd, zonder die waas. Ik ben ook 20 kg afgevallen. Ik heb nu een koperspiraaltje. Ik vond het mer condooms altijd zo’n gedoe dat je er eigenlijk altijd op moet letten waar je handen al zijn geweest, zeg maar, omdat je het condoom schoon om moet doen.

Rianne -

Oh, en dat bevalt goed! Ben iets heftiger ongesteld, maar dat kon ook wel. Ik had eigenlijk nooit ergens last van en nu wat mwer bloedverlies en wat meer pijn.

Sien -

Ik ben met de laatste pillen bezig, komende week stop ik ook. Een bewuste keuze, ik wil die troep niet meer in mijn lijf. Mijn man laat zich steriliseren deze maand.

Jet -

Ik ben alweer 6 jaar geleden gestopt met de pil. Het werkte niet voor mij. Ik ben er op mijn 14e mee begonnen om regelmatiger te worden. Maar het was een en al ellende. Op mijn 18e heb ik een Myrena spiraal genomen waar ik heel blij mee was. Op mijn 20e wouden we graag kindjes dus ik heb hem eruit laten halen.
Door medische problemen lukte het niet.
Vanaf toen zonder bescherming seks gehad.

Maar wat zou ik nu graag terug naar anticonceptie over willen. Ik ben nu vaak meer dan 2 weken ongesteld. En niet een beetje. De eerste dagen durf ik amper de deur uit. Maar ik ben dan wel weer zo onregelmatig als de pest. Soms maanden niet en dan weer wel. Geen regelmaat.

Ik ben nu 24 en als het ooit lukt om kinderen te krijgen dan ga ik direct terug naar mn Myrena.

Tess -

Met de implanon ben ik de eerste twee jaar niet ongesteld geweest, het derde jaar weer beetje bij beetje tot normale ongesteldheid nu. De implanon moet er over twee maanden weer uit.

Patricia -

In maart gestopt (niet door jullie verhalen overigens) maar geen klap verschil hoor 😉
Voel me precies hetzelfde als mét pil.
Misschien ben ik er gewoon te nuchter voor maar op mij komt het over als een placebo-effect.

melissa093 -

Nou inderdaad, daar dacht ik ook aan. Niet dat ik Willemijn en Martine niet geloof maar of het placebo is kan ik zelf natuurlijk ook alleen maar achter komen door te stoppen met de pil.

Willemijn -

Haha! Nou da’s fijn toch! 😀 Er is trouwens inmiddels wel daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs dat de pil effect kan hebben op zaken zoals emoties, libido, gewicht etc. Maar per vrouw verschilt het natuurlijk of je er verschil is en zo ja, in welke mate. Dat las ik onlangs in een stuk in de krant en begreep ik ook van een studente die een tijd terug een oproep aan wel/niet pilgebruikers plaatste op 2WMN over hun seksleven. :)

Ella -

Het is echt niet alleen een placebo-effect hoor! Ik ben gestopt met de pil voordat al deze verhalen bovenkwamen en ben eigenlijk enkel gestopt omdat mijn relatie voorbij was, ik geen pilstrips meer had en te lui was om nieuwe te halen 😉 ik had nog nooit gehoord van het verschil in libido, maar wow, ik merkte zelf echt heel snel een GIGANTISCH verschil en ben daarna eigenlijk pas beginnen opzoeken of het daarmee te maken zou kunnen hebben. Ook dat van de emoties herken ik. Ik heb altijd aanleg gehad voor depressie, maar sinds ik met de pil gestopt ben is ook dat heel erg verbeterd naar mijn gevoel. Ik heb nog steeds negatieve gedachten/gevoelens, maar ze blijven minder lang / ik blijf er minder in hangen ofzo. Voor mij in ieder gevaal nooit meer de pil! Ik twijfel nu of ik een hormoonspiraaltje zou nemen, maar dat zijn natuurlijk weer hormonen… hmmm..

Martine -

Er zijn ook spiraaltjes zonder hormonen, dacht ik? :)

Syl -

Ik ben 26 en ik heb 8 jaar het mirena spiraaltje gehad. Aan de ene kant ideaal doordat je nergens aan hoeft te denken en vrijwel geen bloedingen meer. Aan de andere kant heftige buikpijnen en dat hij soms prikte. Ook mijn huid werd slechter en kreeg ik vreetbuien.
Ik gebruik nu sinds iets meer dan een jaar weer de pil. Hoewel ik opzich wel tevreden was over het spiraaltje…. zou ik niet meer terug gaan ivm de buikpijn.

Nora -

Wat fijn dat stoppen met de pil je zo goed bevalt! Ik ben ook best lang terug gestopt en vrij snel merkte ik dat ik me een stuk minder vlak voelde en, zoals jij ook zegt, meer mijzelf, wat ik persoonlijk heel erg oké vind – de downs zijn intenser, maar zo ook de ups, en ik heb het gevoel dat ik mijzelf en mijn lichaam zo een stuk beter leer kennen en op den duur ook voorspellen. De pil kan een super uitkomst zijn voor veel meiden, maar ik vind het ergens raar dat er ZO makkelijk over wordt gedaan en “”iedereen”” eraan is. Het is niet het enige anticonceptiemiddel, en niet voor iedereen de meest ideale!

Rosalie (4BeautyandLife) -

Ik ben 2 jaar geleden gestopt met de pil ivm het feit dat we graag kindjes wilden. Wat een verademing! Ik had ineens weer energie voor 2. Dat is eigenlijk het grootste verschil. Of ik emotioneler ben geworden er door weer ik niet. Ik ben het zeker wel maar dat kan ook te maken hebben dat ik nu een lief kindje heb.

Ik had ook besloten dat ik nooit meer extra hormonen wilde slikken. Zeker nadat ik ingeleid was, had ik een gevoel dat ik een overdosis had gekregen. Maar ook toen ik net gestopt was met de pil heb ik gelijk mijn man gezegd dat ik het niet meer doe. Ik heb nu een koperspiraal. Ding werkt prima. Jammer dat ik nu niet zelf kan bepalen of een menstruatie begint of niet. Maar ach, het is niet het einde van de wereld.

Nathalie -

Leuk artikel, nicht! Supergrappig want bij mij is het juist andersom (in ergere mate). Toen ik aan de pil was en/of zwangerschapshormonen was ik echt een emotioneel wrak. Geen land met me te bezeilen en alleen maar huilen om alles! Ik ben 3 jaar geleden gestopt met de pil en zat stukke beter in me vel. Toen ik zwanger werd voelde ik me weer precies zoals met de pil. Heel vervelend.. Nu zijn de zwangerschapshormonen zo goed al verdwenen en voel me weer een stuk lichter en kan er gewoon tegen me gepraat worden 😅😂

Leetje -

Ik herken me ook in je verhaal! Een paar jaar geleden ben ik gestopt met de pil ivm hormoonproblemen. Dat is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Ik vind het heel finn dat mijn lichaam een natuurlijke cyclus volgt ipv een chemische. Ook mijn libido is sindsdien weer through the roof. 😉

Wij volgen nu al zo’n jaar een natuurlijke anticonceptie methode en dat werkt goed. Het wil zeggen dat ik op basis van mijn cyclus, eisprong etc kijk wanneer we wel of geen seks kunnen hebben. Dat betekent ongeveer 5 dagen per maand geen seks. 2 weken per maand voor het zingen… En de rest van de maand ‘gewoon’. Voor ons werkt dit goed omdat een kindje best gewenst is maar we nu nog niet actief proberen. Als je écht (nog) geen kinderen wil is dit natuurlijk niet de meest veilige methode.

Annemiek -

Heel erg herkenbaar, ook dat verdriet over gebeurtenissen uit het verleden. De mist is er af, en nu merk je dat je eigenlijk nog heel veel verdriet hebt zitten.

Super goed geschreven (zoals altijd :-) )

Sjess -

Herkenbaar! Vooral het emotionele! Zelf heb ik wel een spiraaltje genomen na de geboorte van mijn dochter, omdat ik condooms echt ondingen vind. Buiten dat, als het misgaat, is het alsnog weer ‘jouw’ probleem. De keuze was voor mij dan ook snel gemaakt. Helaas bleek in de praktijk dat ik een hartvormige moeder heb, waardoor een spiraaltje niet afdoende bescherming bood, dus uiteindelijk ben ik tóch maar weer aan de pil gegaan. Op dit moment ben ik in verwachting van ons tweede kindje, maar weet nog niet hoe we het hierna zullen gaan doen. Vriendlief wil zich (helaas) niet laten steriliseren, wat ik wel begrijp, maar wel enorm vervelend (en een beetje stom) vind ;). Ligt het straks wéér bij mij. Zucht.

Sjess -

Moet hartvormige BAARmoeder zijn :’)

Esther -

Heel herkenbaar! Ik wil er ook nooit meer aan :-)

Tessa -

Wauw, zoveel herkenning hier! Ik ben sinds 19 juli gestopt en herken me in heel veel dingen. Vooral op emotioneel gebied merk ik al grote veranderingen. Voorbeeld; van de week hoorde ik dat mijn tante zegger iets fantastisch had bereikt. Normaliter zou ik hier vrij vlak op reageren maar ik kreeg nu kippenvel op mijn armen en de tranen in mijn ogen. Ik moet er zelf nog behoorlijk aan wennen dat ik dat allemaal bewuster voel maar ben er nu al erg blij mee.
Menstruatie is ook heel anders. Ik heb nu juist de dagen voor de bloeding heel erg buikpijn maar ben vervolgens maar relatief gezien licht ongesteld. Hopen dat dit zo blijft!
Ben benieuwd wat er de komende tijd nog verder veranderd!

Sara -

Ik ben nu zo’n maar gestopt en Oh wat vind ik het fijn! Ik zit veel beter in mijn vel en voelde mij best vaak rot tijdens het gebruik van de pil. Ik kon ook echt wel heftig reageren en boos worden om kleine dingen. Qua libido merk ik het ook. Het is op alle fronten positief! Behalve dat ik er geen invloed op heb wanneer ik ongesteld ben. Zo kon ik de halve vakantie niet zwemmen, maar niets aan te doen!

yoyo -

Je kan er toch gewoon een tampon in stoppen? Alsof als je ongesteld bent je niks meer kan doen. huh?

Audrey -

Ik heb een aantal jaar de pil geslikt omdat ik het wel handig vond om de boel te kunnen regelen, en ben per toeval gestopt eigenlijk, toen ik tijdelijk andere medicijnen slikte waardoor dat ding toch niet meer werkte. Toen ben ik nooit meer begonnen en dat vond ik eigenlijk wel prima. Door jullie artikelen hierover wil ik iig nooit meer beginnen! Ik merkte zelf destijds alleen verschil in mijn menstruatie, het was rustiger en minder pijnlijk met pil. Maar ik stopte toen ik puber-af was, en toen was het sowieso weer rustiger.

O, en mijn nichtje heeft een paar jaar geleden een longembolie gehad. Kwam niet alleen door de pil, maar speelde wel mee. Dus no thanks 😉

brenda -

Jep, hier ook 1 gestopt, met de nuvaring dan! Ik heb er 1 keer tussentijds een maand ingehad en merkte zo ontzettend veel verschil! Ik twijfel nog steeds een beetje, omdat ik absoluut niet zwanger mag worden vanwege mijn medicijnen (heb reuma, als ik zwanger wil worden moet ik eerst een paar over op andere medicijnen) en een condoom kan nog altijd scheuren… Maar merk idd hetzelfde als jij, mijn vriend wordt ook blij van mijn vernieuwde libido haha!

brenda -

Paar jaar

Lara -

Wat fijn dat je je zoveel beter voelt! Echt opmerkelijk hoeveel zo’n klein pilletje met je doet.
Zelf ben ik 21 en heb nog nooit de pil geslikt. Ook dingen als een spiraaltje oid heb ik nooit gehad. Ik hoef die troep niet in mijn lichaam, ik vind het altijd maar een eng idee. En dat ik nu eenmaal een week heftig ongesteld ben, ben ik na 9 jaar ook wel gewend. Wij gebruiken altijd condooms en mijn vriend vindt dat geen enkel probleem. Hij staat volledig achter mijn keuze gelukkig.
Ervaring kan ik dus niet delen, maar ik denk dat het zeker een goed idee is om te kijken wat anticonceptie met je doet en misschien een andere keuze te maken.

Lien -

Wat ben ik blij te lezen dat ik niet de enige ben die nooit de pil heeft genomen. Toen het onlangs onderwerp van gesprek was bij enkele collega’s/vriendinnen waren ze zo verbaasd dat ik nooit de pil had genomen. Dagelijks een pilletje nemen om iets wat mijn lichaam van nature uit doet tegen te houden of te regelen, heeft me gewoon nooit echt gezond geleken.

Johanna -

Ah, heerlijk om dit allemaal te lezen. Super artikel Martine. En Lien en Lara: hier nog iemand die nog nooit een pilletje geslikt heeft. Mij lijkt het ook echt niet goed voor je lichaam om je hormoonhuishouding op de schop te gooien. Ik blijf bij af en toe een Aleve als de pijn teveel wordt, maar verder gewoon paracetamolletje in de wollen-schapen-aan-een-touwtje-periode. (haha, super leuk woord, deze kende ik nog niet.)

Paola -

Ik ben ik Mei 2014 gestopt met de pil om zwanger te raken en ik merk zoveel verschil (en niet alleen ik). Mijn humeur is positief veranderd en ik heb minder klachten tijdens mijn menstruatie! Ook mijn man merk dat ik beter in mijn vel zit en dat ik meer zin in seks had! Misschien dat dat ook wel te maken had met dat wij stopten vanwege een kinderwens. We hebben toen in elk geval wel wat jaren ingehaald 😉 Als ik straks bevallen ben dan ga ik niet meer terug aan de pil. Hoe we het wel gaan oplossen dat weet ik nog niet!

Nina -

Ohhh wauw! Als ik jullie verhalen lees, wil ik zó graag stoppen met de pil. Alleen stel ik mijn ongesteldheid het liefste zo lang mogelijk uit, omdat ik er altijd veel last van heb en dat kan dan niet meer als ik stop…. Ik zit er wel steeds meer over na te denken, n.a.l. van jullie, omdat ik vermoed dat ik daardoor ook veel beter in mijn vel ga zitten! Twijfel.. twijfel.. twijfel..

Reageer ook