Verantwoorder en groener leven

Groener leven. Dat klinkt zo mooi en als iets wat we allemaal zouden moeten doen. Alleen hoe veel mensen leven nu eigenlijk écht ‘groen’? Ik ben géén heilige. Ik ben ook géén groen meisje. Laat staan een voorbeeld op het gebied van verantwoorder en groener leven. Toch wil ik als ‘gemiddelde’ burger wel mijn steentje bijdragen. Steeds vaker probeer een beetje verantwoorder en groener te leven. En daar wil ik het vandaag eens over hebben!

Foto door Elizabeth Lies

Zoals ik in de inleiding al aangeef ben ik geen groen meisje, zoals de échte Groene Meisjes (love them!). Met bewondering lees ik hun artikelen over hun lifestyle en ik hang aan hun lippen als ze praten over hun beweegredenen om vegan te zijn, het proces van recyclen (om maar een paar van hun vele groene thema’s te noemen) en voedselverspilling. Ik heb enorme bewondering voor mensen die vol voor een groene lifestyle gaan en hier ook enorm veel kennis over verwerven. Ik ben niet zo’n meisje. Ik vrees dat ik nog niet eens in de buurt kom van een lichtgroen meisje. Ik ben namelijk meer zoals de ‘gemiddelde burger’. Ik heb een auto, ik koop regelmatig nieuwe kleding, 90% van de meubels in mijn huis zijn nieuw gekocht (gek genoeg is de enige kamer met alleen maar tweedehands meubelen de babykamer!) en ik koop weinig biologische producten.

Maar dat betekent niet dat ik denk dat ik geen verschil kan maken. Iederéén kan een steentje bijdragen aan een beter milieu, of om het nog breder te trekken: een betere aarde. Daar geloof ik echt in. Ook als je niet voor 100% groen bent. Ook als je misschien maar voor 10% groen bent. Juist de groep mensen die niet ‘hardcore’ is, kan meehelpen een verschil te maken. Want die groep is zo groot! Als we met zijn allen een klein beetje doen, dan scheelt het al een hele hoop, denk ik.

Ik maakte een lijstje met punten die ik bewust in acht neem om mijn steentje bij te dragen. Ik zet er ook punten bij waarvan ik weet dat ze niet zo groen zijn. Meestal heeft dit heel egoïstische redenen, zoals ‘makkelijker’, ‘sneller’ en ‘comfortabeler’. Soms is het ook een kwestie van onwetendheid, omdat ik het moeilijk vind om te bepalen wat nu echt de goede keuze is. Soms heb ik gewoon ook geen idee waar te beginnen. In elk geval, ik heb geprobeerd met mijn lijstje een zo eerlijk/realistisch mogelijk beeld te geven. Zoals je zult gaan lezen ben ik nog een echte dummie op groen gebied. Maar ga mij er nu niet direct op aanvallen, want ik weer zeker dat ik niet de enige ben die zich hier ‘schuldig’  aan maakt. Ik ben bereid om te leren en ontvang dan ook heel graag tips van ‘groenere mensen’! 😉

Gas/water/licht

Één van de meest voor de hand liggende en bekende actiepunten om het milieu (en je portemonnee) te sparen is goed kijken naar je verbruik van gas/water/licht.

Wat ik wel doe

 • Ik douche zo mogelijk en zo kort mogelijk. Ik douche meestal om de dag en als ik douche, dan beperk ik de duur van de douche (zo ga ik bijvoorbeeld niet tandenpoetsen). Door zo kort mogelijk te douchen bespaar je flink wat water.
 • Wij zijn behoorlijk zuinig op de verwarming. Ik zal eerlijk bekennen dat ik dat voornamelijk uit kostenbesparende overweging doe, maar dat het ook nog eens het milieu bespaart, vind ik mooi meegenomen. Eerst een warme trui en sloffen aan en als ik het dan nog koud heb, dan pas de verwarming aan.
 • Ook zijn we heel netjes met het licht uit doen en de deuren dicht houden zodat er geen licht en warmte verloren gaat.
 • Ik gebruik regenwater als drinkwater voor Saar. Dit vang ik op in een tonnetje/teiltje en ‘s ochtends haal ik daar water uit als drinkwater voor haar. Dit is ontstaan omdat ze zelf liever regenwater drinkt dan kraanwater en dat vond ik gelijk een mooie besparing. Als het een lange poos droog is in de zomer, dan gaat dit natuurlijk niet, maar in de winter/herfst/lente lukt het bijna altijd om haar iedere dag regenwater te geven!

Wat ik niet doe

 • 90% van de lampen in mijn huis is geen spaarlamp. Ik vind het licht namelijk zo ongezellig! Ligt dat aan mij of kan ik de juiste kleur/soort spaarlamp die wél sfeervol is gewoon niet vinden?
 • Ik vergeet vaak de tv helemaal uit te zetten, waardoor hij bijna altijd op stand by staat.

Afval

Afval is echt een crime. Als blogger ontvangen we dagelijks pakketjes met producten. En die producten zijn verpakt in dozen, ingepakt met bubbeltjesplastic of schuimpjes, inclusief vaak een stapeltje papieren persberichten en een USB stick. Zo’n product gaat dus gepaard met heel veel afval.

Daarnaast heb je in huis natuurlijk ook nog het GFT-afval, plastic afval, glas enzovoort. Pffff!

Wat ik wel doe

 • Het oud papier en glas wordt gescheiden verzameld en weggebracht naar de containers in de wijk.
 • Het plastic in onze gemeente hoeft niet apart gescheiden te worden, evenals het groen-/tuinafval. Toen ik een keertje in een diary zei dat ik dit maf vind, kreeg ik van een mede-Groninger te horen dat we een fancy afvalscheider hebben in de gemeente, waardoor je als burger dit niet hoeft te doen. Makkelijk voor ons! Maar als we het wel zouden moeten scheiden, had ik dat wel gedaan.
 • Ik neem altijd mijn eigen boodschappentassen mee naar de supermarkt. Fruit in plastic zakjes doen probeer ik zo veel mogelijk te beperken en als ik kan kiezen voor een papieren zak dan doe ik dat. Toch erger ik me vaak wel aan alles wat voorverpakt is in plastic in de supermarkt. Ik hoef mijn komkommers en paprika’s niet in folie verpakt… Ik was ze toch voor ik ze ga bereiden. Zonde!

Wat ik niet doe

 • Ik vind zelf dat ik nog te vaak fruit in plastic zakjes doe in de supermarkt. Dan koop ik appels, kiwi’s en peren en dan ben je zo weer drie plastic zakjes verder. Dit zou ik echt meer moeten beperken vind ik zelf, omdat het eigenlijk heel makkelijk is om te doen. Bijvoorbeeld zelf een netje meenemen of het in papieren zakjes te doen.
 • Heel, heel soms gooi ik uit gemak nog papier of glas in de vuilnisbak. Omdat ik dan net alles weggebracht heb en er dan ‘wéér’ afval in het zicht staat. Tja, een hele luie, verkeerde gedachte van mezelf. I plead guilty en beloof bij deze écht mijn leven te beteren!

Eten

Hier valt in de ogen van groene mensen denk ik nog veel winst te behalen als je mijn lijstje gaat lezen. Ik denk zelf ten minste van wel. Ik vind verantwoorder eten het moeilijkste uit deze hele lijst. Ik ben een redelijke gier als het gaat om boodschappen doen. Ook ben ik gehecht aan m’n vaste producten. Daarnaast hoor je vaak verhalen over dat ‘biologisch’ vaak een inhoudsloos keurmerk is en dat het soms helemaal niet een verantwoorde keus is. Dit vind ik verwarrend en ik vind het moeilijk om te bepalen of die verhalen kloppen. Dit alles maakt dat ik veranderen op dit punt moeilijk vind.

Wat ik wel doe

 • Ik probeer zo min mogelijk eten weg te gooien. Dit lukt aardig goed, al zeg ik het zelf. Hier gaan bijna nooit kliekjes de afvalbak in. Ik schreef er al eens eerder een artikel over.
 • We eten slechts zo’n 2 keer per week vlees. De reden hiervoor is dat ik niet zo dol ben op vlees en niet geloof dat je echt iedere dag vlees moet eten voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Daarnaast heb ik gelezen dat we het milieu enorm zouden helpen als iedereen 1 dag per week geen vlees zou eten. Sinds ik dat heb gehoord, vond ik het nog makkelijk om vaker vegetarisch te koken.
 • Eieren koop ik altijd biologisch, net als winterpenen (ik koop meestal 1 zak per 2 weken) en aardappels.

Wat ik niet doe

 • Vlees koop ik niet biologisch. En eigenlijk vind ik dat best wel slecht als ik er zo over nadenk. Want van de beelden uit de bioindustrie wordt iedereen toch treurig? Toch is het vaak de prijs die me tegenhoudt. Maar nu ik dat opschrijf denk ik ‘Wat egoïstisch van me!’ Ik sta namelijk helemaal niet achter de bioindustrie, maar koop het ondertussen wel. Ontzettend schijnheilig eigenlijk. Bij deze besluit ik ook op dit punt mijn leven te beteren en me te gaan verdiepen (en over te gaan!) op steeds vaker biologisch vlees kopen wanneer we dat weten. Wat ik wel moeilijk vind, is dat je vaak slechte verhalen hoort over hoe ‘eerlijk’ biologisch vlees (en vis) in de supermarkt eigenlijk is. Moet ik voor écht eerlijk(er!) vlees dan naar de slager? Wie helpt me op dit punt te verbeteren? Adviezen zijn welkom!
 • Sowieso koop ik weinig fair trade of biologisch, op Tony Chocolonely, wat groente, eieren en soms quinoa/couscous na. De grootste drempel voor mij? De prijs.

Kleding

Met dit onderwerp heb ik uit de hele lijst misschien wel het meeste affiniteit en voel ik me het meest ‘betrokken’. Sinds ik me er in ben gaan verdiepen voel ik me schuldig en rot. Want de kledingindustrie vormt een enorme belasting voor het milieu, weet ik sinds ik ben begonnen in het boek Talking Dress door Marieke Eyskoot (aanrader als je geïnteresseerd bent in ‘eerlijke kleding’). De katoenindustrie alleen al verbruikt enorme hoeveelheden water. Wist je dat er gemiddeld 8000 liter water nodig is om één spijkerbroek te vervaardigen? Dat zijn zo’n 55 douchebeurten! En door de docu The True Cost over de kledingindustrie (o.a. te bekijken op Netflix, een echte aanrader!) leerde ik dat de kledingindustrie de op één na vervuilendste industrie is ter wereld. Enkel de olie industrie is vervuilender. Daarnaast gaat niet alleen het milieu gebukt onder de hebzucht van de (Westerse) consument, maar ook miljoenen mensen, uit Aziatische landen zoals Bangladesh, Cambodja en China door de extreem slechte arbeidsomstandigheden waarin ze werken. Kijk ook zeker eens De Slag Om De Klerewereld via NPO. Documentaires en boeken als bovengenoemden hebben me aan het denken gezet. Als ik dan hoor dat arbeiders in de industrie enorme gevaren lopen, werken voor een hongerloon en bloot worden gesteld aan chemicaliën met als gevolg huidaandoeningen, kanker en gehandicapte kinderen, dan voel ik me rot. Heel rot. Ik wil niet dat mijn kleding gemaakt is met het bloed van een ander mens. Ik wil als consument hier geen aandeel in hebben. Ik wil dat mijn kleding onder goede omstandigheden, zonder schadelijke gevolgen voor mens en natuur, zonder kinderarbeid en de schending van mensenrechten gemaakt is. Maar hoe kan ik dan mijn steentje bijdragen? Het is nog niet zo heel makkelijk ben ik inmiddels achter… Ik heb me voorgenomen om me hier in blijven te verdiepen en wijzer te worden zodat ik langzaam maar zeker steeds beter weet wat ik hier als consument nu echt het beste tegen kan doen.

Echt, kijk de docu’s die ik noem in het stukje hier boven. Iedereen zou dit moeten weten. Ik had zelf echt geen flauw idee! Maar sinds ik het weet kan ik mijn ogen er niet meer voor sluiten en is het een onderwerp geworden dat me aan het hart gaat.

Wat ik wel doe

 • Ik probeer sinds een jaar of 2 bewuster kleding te kopen, door niet meer klakkeloos aan de lopende band kleding kopen en een aankoop goed te overdenken. Ik wil een kledingstuk niet meer als wegwerp item zien! Ik vraag mezelf: Zal ik hier lang plezier van hebben? Is het van goede kwaliteit? Ben ik er écht blij mee? Hierdoor betaal ik vaak meer voor een kledingstuk maar gooi ik veel minder kleding weg. Daarnaast heb ik het veel langer aan en beleef ik er meer plezier van (en geef uiteindelijk juist minder geld uit). Uiteindelijk denk ik dat dit echt bijdraagt aan een verminderde belasting van het milieu en de oh zo kromme kledingindustrie. Na deze docu’s ben ik enorm gemotiveerd om als consument te veranderen. Makkelijk vind ik het niet en ik ben nog steeds geen heilig boontje, maar ik probeer wel echt bewuster en verantwoorder te kopen. Het gaat steeds beter!
 • Oude kleding of kleding die ik niet meer draag doe ik altijd in de textielcontainers, geef ik weg of breng ik naar de kringloop. Het gaat in elk geval nooit de prullenbak in!
 • Ik was bijna alles op 30 graden, behalve handdoeken, beddengoed en ondergoed. Ook was ik kleding zo min mogelijk. Ik hang het liever eerst uit en gooi het pas in de wasmand als het echt vies is. Dit scheelt water en energie én laat het kledingstuk langer meegaan.
 • Ik kijk steeds vaker naar of katoen gemaakt is van biologisch/ecologisch katoen en als ik de keuze heb, kies ik voor biokatoen.
 • Duurzamer kopen. Zo wilde ik laatst een nieuwe badjas. Ik keek bij de Hema en zag eentje voor €20. Toen bedacht ik me dat Djurre’s oma altijd bij de Burman haar textiel koopt en vertelde dat zij de hare al 10 jaar gebruikt. Ik heb hem gezien, en hij ziet er nog prachtig uit. Ik besloot dit keer daarom eens een dure te kopen, met het oog op een duurzamere aankoop. Liever één keer wat meer uitgeven aan iets wat jaren meegaat, dan 4 goedkope kopen. Scheelt toch weer katoenproductie en afval op de lange termijn!

Wat ik niet doe

 • Ik koop nooit kleding van de kringloop.
 • Ik koop niet bewust kleding van fair trade keurmerken of merken die bekend staan om verantwoorde kleding (hoewel Vanilia wel zegt verantwoorde kleding te produceren). Ik ken weinig leuke merken. Daarnaast zag ik in de documentaire De Slag Om De Klerewereld dat het fair trade label voor kleding ook niet helemaal betrouwbaar is. Dat maakt het ‘juiste’ doen nog moeilijker. Dus probeer ik eerst en vooral mijn steentje bij te dragen door het eerste punt uit het bovenste lijstje en ondertussen probeer ik me steeds meer te verdiepen in merken die staan voor een eerlijk productieproces.

Vervoer

Ook op het gebied van vervoer kunnen we als brave burger ons steentje bijdragen aan minder CO2 uitstoot.

Wat ik wel doe

 • Binnen een straal van zo’n 10 kilometer van mijn huis doe eigenlijk altijd ik alles lopend of fietsend, tenzij ik grote inkopen doe (zoals weekboodschappen of naar een meubelzaak/bouwmarkt).
 • Ik neem relatief vaak het OV richting de randstad (gemiddeld 1x per maand).

Wat ik niet doe

 • Mijn rijstijl is niet heel zuinig. Ik rijd altijd de maximaal toegestane snelheid, ook op de snelweg en qua optrekken/remmen/gas geven heb ik volgens mij ook niet de meest zuinige rijstijl. Niet dat ik een scheurcoureur ben, maar het kan zuiniger geloof ik.

Zo, wat een lijst! Hij is bij lange na niet compleet, maar dit zijn de punten die als eerste in me op komen als ik over dit onderwerp nadenk. Ik ben benieuwd hoe jullie lijstje eruitziet!

Als laatste rest mij te zeggen dat ik hoop dat we er bij de comments een leuk gesprek van gaan maken. Over hoe we als ‘normale mensch’  een beetje verantwoorder en groener kunnen leven. Ik ben heel benieuwd naar of jij hier mee bezig bent, en zo ja, wat je dan doet. Als je nou wat groener bent dan de gemiddelde mens, dan ben ik heel benieuwd wat voor (haalbare!) ‘dummie tips’ jij voor ons hebt. Laten we een open gesprek aangaan zonder (ver)oordelen. :) Ik kijk er naar uit!

65 reacties

Maud -

Tip voor iedereen die op plastic zakjes wil besparen in de supermarkt;
Weeg je groenten/fruit een voor een en plak de stickers op 1 plastic zak, waar je daarna alle producten in stopt :)

Gerlinde -

Wat een goed artikel! Super dat je op deze manier wat meer bewustzijn creëert over ieders eigen bijdrage aan de wereld. Ik werk zelf bij het HIER klimaatbureau en wij proberen heel Nederland te betrekken bij de aanpak van het klimaatprobleem. Op onze website http://www.hier.nu vind je veel leuke en makkelijke tips om energie te besparen.

Wat ik nog mis in je lijstje is overstappen op (echt) groene stroom. Daarbij moet je goed opletten welk product je afneemt, want ongeveer twee derde van de groene stroom die in Nederland wordt verkocht is niet echt groen. Onze groene stroom checker helpt je snel een juiste keuze te maken: http://hier.nu/hier/pagina/groene-stroom-checker.

Linda -

Wist je dat het plastic om een komkommer eigenlijk juist goed is? Het is namelijk vershoudfolie, waardoor de komkommer veel langer houdbaar is, en er juist minder voedsel wordt weggegooid.

Sinds dit jaar heb ik mezelf voorgenomen om ‘groene’ kleding te hopen. Ik hanteer hiervoor de lijst van de Fair Wear Foundation, die lijst waar Vanilia ook op staat. Ik heb echter nog maar weinig gekocht (op zich ook goed), omdat het zo duur is. Al ontdekte ik dat Takko ook op die lijst staat.
Verder eet ik veel uit de groentetuin van mijn vader (biologisch), zijn mijn eieren altijd van de gelukkige kippen van mijn vader en probeer ik afval te scheiden. Dat laatste lukt soms wat beter dan anders, ik woon in een winkelstraat, waardoor plastic en oud papier niet opgehaald wordt. Dan is het wel verleidelijk om het in de ondergrondse afvalcontainer te gooien in plaats van mee te sjouwen naar de supermarkt of kringloop.. Guilty. En verder heb ik wel spaarlampen en is deel van mijn interieur van de kringloop of tweedehands van familie. Maar goed, die overweging had voor mij niet zoveel met het milieu te maken.

Margriet -

Ik ben denk niet eens lichtgroen (erg eigenlijk;)). Goed voor mij om zo’n artikel te lezen dus! En pluspunten dat je je eigen minder groene punten ook beschrijft.

Anna -

Wat een fijn artikel! Snap ook wat je bedoelt over bio-voeding, vind dat zelf ook moeilijk. Echt heel tof om te zien dat er nog mensen met het milieu begaan zijn. :)

Ju -

Heel goed artikel! En heel fijn dat jullie hier aandacht aan besteden.

Helaas zijn de documentaires die je noemt niet betrouwbaar. Documentaires hebben de naam journalistiek betrouwbaar te zijn, maar worden net zo goed gemaakt/gekocht/uitgezonden om kijkcijfers te genereren. En ja, ook op de publieke omroep helaas :(

Dit neemt niet weg dat het natuurlijk goed is je er in te willen verdiepen en/of duurzamere keuzes te willen maken :)

Ju -

Sorry, ik bedoel met mijn comment vooral De Slag Om De Klerewereld. Die andere titel die je noemt heb ik zelf niet gezien (ik was in de war met een andere titel) en daarover kan ik dus ook niet oordelen.

Kira -

Wat een leuk artikel! Ik ben zelf al 2 jaar duurzaamheids ambassadeur op mijn school en ik heb deze 2 jaar enorm veel meer geleerd. Zo ook dat duurzaamheid en verantwoord leven niet alleen om recyclen en de dingen die je in deze blog beschrijft gaat. Het gaat ook om sociaal verantwoord leven en samenwerken! Wel vind ik dat je echt al heel erg goed op weg bent en je zeker doet wat je kan. Je moet je zelf niet kwalijk nemen dat je sommige dingen nog niet doet. Ik doe ook nooit alles wat even duurzaam is. Misschien weet ik wel een inspirerend boek voor je om te lezen over verantwoord en duurzaam ondernemen aangezien jullie, jullie eigen bedrijf hebben! Het heet Zakendoen in de Nieuwe Economie. Het gaat over manieren hoe zoveel mogelijk kan doen in je leven. Van dit boek is er dit jaar ook een lesboek over geschreven hier heb ik aan meegeschreven en de inleiding van het boek bestaat uit een stukje van mij namelijk dit:
k vind de nieuwe economie belangrijk, omdat het gaat om de toekomst. Het hoeft niet per se je eigen toekomst te zijn maar het gaat ook om de toekomst van generaties na jou. Het is belangrijk dat meer mensen te weten komen dat duurzaamheid niet alleen om afval scheiden en uitlaatgassen gaat. Duurzaamheid gaat om zoveel meer, over hoe je met elkaar omgaat en over hoe jij op de wereld kijkt. Daarom vind ik het belangrijk dat het lesboek over de nieuwe economie gemaakt wordt. Zodat meer mensen weten dat het niet alleen om nu gaat maar ook om de toekomst en dat iedereen een steentje kan bijdragen aan de toekomst. Ik hoop daarom ook dat meer mensen gaan nadenken over hoe zij dat kunnen doen doormiddel van het boek en ik hoop ook dat het mensen inspireert om andere het goede voorbeeld te geven.

ik hoop dat je gemotiveerd blijft met wat je doet en dat je daar ook mee bezig blijft! Je bent al zo enorm goed bezig!

Amber -

Ik snap het hele ‘de prijs is te hoog’ verhaal wel. Een paar kipfilets biologisch is bijna een tientje tegenover de aanbieding voor 3,99 voor een kg. Ik koop zelf altijd ‘gewoon’ rundergehakt en verder zo goed als geen ander vlees, mijn vriend vindt het meeste vlees toch niet lekker maar wil wel iedere dag vlees helaas. Wel houd ik altijd de stickers in de gaten als ze tegen de datum aanzitten, zo vind ik toch regelmatig iets biologisch wat dan voor de helft van de prijs mee mag. :)
Daarentegen heb ik een uitkering en niet eens 100% maar maar 35% dus ja, dan is geld echt een probleem. Zou ik gewoon werken en maar een paar keer in de week vlees halen zou ik het er zeker aan uitgeven. Ik eet zelf geen vlees, maar mijn vriend dus best veel, dus het is gewoon veel te duur aangezien ik over de boodschappen ga en het geld er letterlijk niet voor heb.
Mocht ik wel een keer geld over hebben doe ik het wel gewoon, want ik denk altijd bij mezelf; ik koop wel een tijdschrift of een lipstick of iets online wat ik niet nodig heb wat vaak hetzelfde kost al dan niet duurder is dan het biologische vlees, en laten we eerlijk zijn, dan is het best egoïstisch om het vlees ‘te duur’ te vinden terwijl het wel veel beter is voor jezelf én voor de dieren. Eigenlijk zou dat de normale prijs moeten zijn als je er goed over nadenkt! Vlees heb je ook niet iedere dag nodig dus als je maar weinig vlees eet zou een paar keer per week biologisch vergeleken met iedere dag niet biologisch ongeveer even duur zijn. :)
Of het in de supermarkt nu wel of niet beter is zoals jij zegt weet ik ook niet, maar het is in ieder geval een statement en misschien is het wel het begin van verbeteringen in het vlees schap van de supermarkt.

Verder hebben wij alleen maar spaarlampen in alle soorten en maten, gewoon bij de supermarkt gekocht? 😛 En ik gooi al mijn afval samen weg, tja, ik woon in Rotterdam en wij hebben niet eens van de bakken in de buurt. Hier is het zo dat je je vuilniszak gewoon in een gat in de grond gooit om het zo maar te zeggen. 😛 Misschien ook wel logisch, met al die kleine appartementjes zou ik ook niet weten waar ik al die zakken met papier/plastic/glas zou moeten laten!

Rowan -

Wat een goed artikel! Ik ben ook bewust bezig met groen leven. Zo scheid ik mijn afval en teel ik sinds deze lente mijn eigen groente. Scheelt echt veel geld ook! En het is ook nog eens goed voor het milieu omdat je zo een boek plastic bespaard. Ik wil het liefst nog veel groener leven, dus ik zal maar eens op de site van de Groene Meisjes gaan kijken :)

Roos -

Mooi dat je je goede en slechte punten hier op een rijtje neer zet!
Ik eet zelf al een paar jaar biologische dierlijke produkten en sinds een jaar weiger ik zelfs om bio-industrie vlees te eten, no exceptions! (vroeger deed ik dat soms nog wel eens, bijvoorbeeld als ik bij een vriendin/familie at)
Mijn ouders en ik zijn ons hier ook in gaan verdiepen en hebben een bedrijf gevonden dat natuurvlees verkoopt. Het komt van schotsehooglanders die het hele jaar buiten staan en niet worden bijgevoerd. Ook kan je er antibiotica vrije kip krijgen. En serieus, dit is echt heel lekker en goed vlees!
Je kan het helaas alleen in een dorpje in Groningen te krijgen, maar hè, daar wonen jullie toevallig ;).
De link is http://schotsehooglanders.nl

Miriam -

Wat goed dat je hier zo mee bezig bent..ik vind het best moeilijk. Ik kom eigenlijk niet veel verder dan oud papier/glas en afval te scheiden en al een tas meenemen naar de supermarkt…

Sanne -

Ik raad je echt aan om naar de Groene Weg te gaan. Deze slager heeft heerlijk biologisch vlees, rechtstreeks van de boerderij. Kip is wel duur, maar echt, dan heb je echt een fantastisch stuk kip dat niet droog is. Ik eet zelf ook vaak vegetarisch en bespaar daardoor geld. Af en toe hou ik dus wat over voor een goed en vers stukje vlees van de slager. Je geld gaat naar mensen die op een eerlijke manier produceren en die jouw geld het meeste verdienen :) Bio vlees uit de supermarkt raad ik niet aan, het is in dezelfde (smerige) fabriek verwerkt al al het vlees uit de bio industrie en is veel mee gesjoemeld. Bovendien is het ook niet vers en zitten er conserveermiddelen in. De afkomst is ook maar moeilijk te traceren én supermarkten geven geen eerlijke prijs aan boeren. Toch anders dan de slager waar de foto’s hangen van de boerderijen waar het vlees vandaan komt :) geeft een goed gevoel!

Lobke -

Hee Willemijn,

Wist je dat het zelfs beter is voor het milieu om komkommer in plastic te hebben? Het blijft dan langer goed zodat het vaker helemaal opgegeten wordt in plaats van weggerot weggooien;) Maar ik snap je ergernis wel wat betreft het overmatig inpakken van alles.

Ir -

Super dat jullie hier aandacht aan besteden! Wat betreft biologisch vlees, ik denk dat een goede optie een ‘groene slager’ zou kunnen zijn. Bij deze slagers wordt biologisch vlees verkocht van biologische boerderijen of van eigen vee. Op de websites van groene slagerijen kun je vaak zien waar het vlees vandaan, zodat je zeker weet dat de dieren een goed (of in ieder geval een beter) leven hebben gehad. Ik heb al even op google gekeken en deze groene slager zit in Groningen: http://groningen.degroeneweg.nl/.
Ik zag hierboven de tips over keurslagers, maar zover ik weet zegt dit niets over het dierenwelzijn, antibioticagebruik etc.

Anouk -

Goed artikel! Ook knap dat je gewoon eerlijk zegt welke van je gewoontes niet groen zijn. Als ik zelf kook en niet bij mijn moeder of vriend ben, probeer ik zoveel mogelijk vega of vis te eten. Voornamelijk omdat ik niet zo gek ben op vlees, maar ook omdat ik darmproblemen heb. Ik koop biologische eieren en pasta, maar verder let ik er eigenlijk nooit op of iets biologisch is. Wat mij tegenhoudt is voornamelijk de prijs. Ik ben student en biologische producten zijn vaak wat duurder. Wij scheiden ons papier, plastic, en glas, maar helaas niet het GFT omdat we daar geen container voor hebben. Ik doe alles op de fiets of met het OV. In de winter heb ik het vaak erg koud, ondanks een trui, dus dan heb ik wel de verwarming hoog. Werken in de kou is ook niks natuurlijk. Op handdoeken en beddengoed na was ik altijd op 30 graden. Ik ben verre van groen, maar ik doe m’n best :)

Anne G. -

Heel fijn dat je onder de aandacht brengt dat vlees een vervuilend product is. Na het zien van de documentaire ”Cowspiracy” ben ik geheel vegetarisch gaan eten met de focus op een plantaardig dieet (ik eet niet 100% plantaardig maar wel zoveel mogelijk). Ik schrok zo erg van de impact die de vlees industrie heeft op de dieren, aarde en zelfs mensen. Gelukkig at ik al niet zo veel vlees dus de switch was zo gemaakt voor mij. Ik raad iedereen aan om ”Cowspiracy” te zien. Echt life changing! (voor mij in ieder geval)

Eveline -

Wat een goed artikel! Ik ben zelf ook geen 100% groen meisje, maar de laatste tijd sta ik er toch veel meer bij stil. Zou het geen leuk idee zijn om bij de reviews op livelifegorgeous.nl te vermelden of het product al dan niet vegan/dierproefvrij/natuurlijk is? Ik denk persoonlijk dat dat een redelijk simpele toevoeging is, die mensen die daarop letten (onder wie mezelf) zeker kan helpen. Nu denk ik wel dat veel mensen die alleen dergelijke producten kopen zich wel goed informeren op voorhand maar niettemin lijkt het me toch nuttig, zeker voor beginners :) groetjes Eveline

Eline -

Vind ik nou echt een goede suggestie! Zo zou ik er ook vaker bij stilstaan denk ik.

bosbes -

Goede suggestie! Ik mis dit sowieso bij enorm veel bloggers. Zo worden veel meer mensen zich hier ook bewust van.

nicole -

Goed idee!

Mirjam -

Ik ben denk ik best groen.. Natuurlijk ben ik met sommige dingen super lui en wil ik goedkoper af zijn, maar dat is menselijk toch? Ik ben vegetariër, gebruik alleen nog maar proefdiervrije producten (volgens de lijst van Naoki), ik scheid plastic en glas en probeer regelmatig papier bij mijn ouders in de papierbak te doen. Zodra ik groter woon, ga ik beter afval scheiden. Trouwens, Ikbenirisniet.nl heeft ook hele goede, laagdrempelige tips voor een groener leven :)

Denise -

Leuk artikel! Sowieso een tip is het Fair Fashion Festival op 25 oktober in Utrecht! Ik ben daar vrijwilliger deze editie en met het festival willen we consumenten kennis laten maken met eerlijke kleding of deze kennis uitbreiden.

Kelly -

Leuk beschreven en eigenlijk nog nooit echt over nagedacht.. op een paar dingen na ben ik dus eigenlijk totaal niet groen

Ann -

Ik zou toch uitkijken met regenwater aan je hond geven. Doordat het water stilstaat komen er bacteriën in en sowieso verzamelen zich bacteriën in een bak die buiten staat door de zon, temperatuurverschillen, insecten en dergelijke.
Ondanks dat je hond dan ingeënt is kan hij er nog ziek van worden en binnen een aantal uur verlammen en uiteindelijk sterven.
Als het water stroomt is het niet zo’n probleem en als het water vers van diezelfde nacht is ook niet, maar stilstaand (regen)water wordt echt dringend afgeraden!

Geanne | It's About Beauty -

Dit is een onderwerp dat mij ook erg interesseert. Ik heb The True Cost gezien en was eigenlijk best geschrokken, net als jij. Ik zit een beetje te dubben met wat ik kan veranderen, omdat ik slechts een klein budget heb. Maar wekelijks goedkope kleding shoppen, dat doe ik al jaren niet meer. En bio-eieren zijn ook de enige eitjes die mijn mandje in gaan! Ik kom ook tot de conclusie dat ik liever iets meer betaal voor bio-producten die je langer gebruikt, zoals knoflook, olijfolie, hazelnootpasta en gewone pasta. Dan heb ik het idee dat mijn ‘investering’ wat langer meegaat en niet in één maaltijd weg is. Tip; sommige potjes bio-groenten (zelfde gewicht) zijn bij Albert Heijn zelfs goedkoper dan de niet biologische.

Allissa -

Leuk interessant artikel. Ik ben eigenlijk totaal niet groen, voornamelijk uit luiheid merk ik dan altijd.

Was trouwens niet alles alleen nog maar op 30graden want voor je wasmachine is het goed om wel eens te wassen op 60 graden of hoger vanwege de leidingen!

Jantine -

Hoi Willemijn,
Even een reactie van een kersverse moeder: kijk eens op marktplaats voor babykleding en spullen. Vooral de kleinste maatjes zijn vaak heel weinig of zelfs niet (!) gedragen. Deze spullen zijn veelal door kleine kinderhandjes gemaakt, en er zijn veel grondstoffen en water voor gebruikt. Zonde om ze dan zo goed als nieuw weg te gooien. Mijn tip: kijk ook eens naar tweedehands als je iets voor je baby wilt kopen :)

Mariëlle -

Koop een Dopper o.i.d.! Wel plastic, maar je kan ‘m goed afwassen (de fles bestaat uit drie delen). Sinds ik hem heb (zo’n 6 maanden), heb ik nooit meer een flesje water gekocht. Bovendien kun je met de Dopper app overal waterpunten vinden, waar je hem gratis bij kunt vullen! Klein begin, maar alle kleine beetjes helpen, nietwaar 😉

linda -

Mijn vriend komt uit een heel groen gezin. Vegetarisch, alles ecologisch, biologisch of zelfs biologisch dynamisch. Toen ik een relatie met mij kreeg was dat best even slikken. Ik had het gevoel dat ik al die jaren ‘verkeerd’ leefde en nu telkens op mijn vingers werd getikt. Vooral toen we een dochtertje kregen lagen we wel eens flink in de knoop met elkaar. Maar eigenlijk had mijn vriend gelijk en wil ik graag dat mijn dochtertje geen chemische troep binnen krijgt. Beetje bij beetje (want in 1 keer al je gewoontes opgeven is heel lastig) ben ik nu steeds groener gaan leven en heb er nu ook echt een goed gevoel bij.
Een goede tip: Doe boodschappen in duitsland, bij de Aldi Süd hebben ze veel goedkope bio producten maar vooral de drogisterij DM is een aanrader, goedkope natuurlijke luiers en weleda (een heel goed prijzig bio merk) verzorgingsproducten, erg fijn ook voor de baby!! Ook verkopen ze er biokatoenen en wollen babykleertjes!

Wendy -

DM is geweldig inderdaad! Een kennis van mijn vriend woont in Duitsland en we laten speciaal spullen van daar naar Rotterdam verzenden! Jammer dat ze DM niet hier hebben

Kiki -

Superleuk artikel! Ik ben net zoals de Groene Meisjes vegan, heb veel docu’s gekeken (bijv. Earthlings) en ik zal je op basis daarvan mijn mening geven over het vlees-issue.
Van alle dingen uit het rijtje heeft vlees het meeste invloed, alle transport (!) op de wereld stoot minder CO2 uit dan de vlees en zuivel industrie. Dus de keuze om je vleesconsumptie te verminderen is een die heel veel invloed heeft. Bovendien praatte je over biologisch vlees. Naar mijn mening (op basis van de vele documentaire’s) zijn termen als “biologisch” “beter leven” etc. gewoon woorden om mensen het gevoel te laten geven dat ze niks kwaad doen (marketingtool) In feite krijgt biologisch vlees nog steeds o.a. antibiotica en zitten ze nog steeds met 20 kippen op 1 vierkante meter. Omdat ze niet in hokjes zitten (maar “scharrelkippen” zijn bijv.) zijn bedrijven in staat om deze termen te geven, die eigenlijk geen verschil maken met normaal vlees. Voorbeeld: of je nou 20 kippen in een hok doet van 1 vierkante meter, of ze zonder hok die ruimte geeft, maakt in feite niet uit. Ze zullen uiteindelijk toch niet langer dan 3 maanden leven (verschilt enigszins per dier) en worden vermoord om op ons bordje te liggen. Ik hoop dat je wat had aan mijn info en als je nog meer interesse hierin hebt, kan ik je zeker aanraden om Earthlings te kijken (morele aspect) en ook zeker Forks over Knives (gezondheidsaspect) nu de kleine eraan komt.

Heleen -

weet je ook waarom er plastic om een komkommer of paprika zit? Dat doen ze zodat het product langer goed blijft en dus niet zo snel kan rotten. Wij hebben, in de supermarkt waar ik werk, liever die producten verpakt vanwege die rede. Het is tenslotte doodzonde als je een product weg moet gooien voordat het verkocht is…

Marieke -

Ik ben juist wel benieuwd naar je standpunt tegenover dierproeven, met name voor cosmetica, aangezien je een beautyblogger bent :)

EliseDingen -

Als je dan al plastic zakjes om je fruit heen doet hergebruik deze zakjes dan als (pedaalemmer) afvalzakjes :)

Margot -

Alweer zo’n goed onderwerp! Ik ben ook zeker geen groen meisje, maar ik probeer wel mijn best te doen. Wat handig trouwens dat het afval in Groningen zo gescheiden wordt.

Iris | Todayslipstick -

Goed dat hier een artikel over is, interessant ook om te lezen! Wij kopen bijna alles biologisch, wat wel echt een stuk duurder is, maar ook gezonder (als het goed is!).
Liefs, Iris

Sanne -

Wat een fijne, overzichtelijke lijst! Misschien een idee voor een ‘deel 2′ met alle tips en aanvullingen uit de comments die je vroeg in het artikel? Bij elke vraag die jij stelde zet ik ook altijd mijn vraagteken, dus ik ben benieuwd! :)

hester -

Hey Willemijn,

Super goed artikel vind ik dit!
Ik wil je er alleen wel even op wijzen dat biologisch vlees niet per se diervriendelijk vlees is. Deze dieren kunnen ook nog met veel dieren op een kleine ruimte zitten. Ook krijgen deze dieren minder snel of geen anti biotica als ze ziek zijn.
Ook is de term biologisch niet altijd te vertrouwen. In bijvoorbeeld Zuid-Amerika, is er lang niet zo’n goede controle op gewasbeschermingsmiddelen gebruik door boeren daar. Hierdoor kunnen er producten voor biologisch verkocht worden in de Nederlandse supermarkt terwijl ze dat helemaal niet zijn.
Daarnaast is het zo dat biologische geteelde gewassen een veel lagere opbrengst geven dan gangbaar geteelde gewassen. Dat samen met de groeiende wereldbevolking en het dalende aantal beschikbare hectares voor landbouw zal de biologische landbouw helemaal niet zo’n goed idee zijn.

xxx

jose -

Fijn dat je ook durft toe te geven dat er bij jou ruimte is voor verbetering, en dat je er zo open over bent! Ben je nooit bang voor kritiek? Of kan je daar inmiddels wel tegen? Zelf ben ik ook zeker geen groen meisje, maar Ik probeer minstens 1 keer per week geen vlees te eten en was ook altijd op 30 graden. Ook hebben wij geen wasdroger (nu hebben we er ook de ruimte niet voor). Maar Met gas/licht ben ik helemaal niet zo zuinig… onze huurprijs is namelijk inclusief gas licht en water en daardoor ben ik nog wel eens laks met de verwarming… douchen doe ik wel heel bewust, waterverspilling vind ik heel erg, zeker als je denkt aan de hoeveelheid mensen die geen schoon drinkwater hebben… ik sport iedere dag intensief, maar ik douche in principe zo’n 3 minuten (was mijn haar maar eens per week). Of ik douche samen, ghehehe. xxxxx

Wendy -

Super leuk en goed artikel! Zelf probeer ik ook mijn steentje bij te dragen door zoveel mogelijk bio eten en drinken te kopen. De lampen in huis zijn zo goed als allemaal LED en ik scheid mijn afval. Bij HEMA verkopen ze hele fijne basic shirtjes van bio-katoen en op http://www.missgreen.nl voor verantwoorde kleding. Heel leuk om ook alle tips van anderen te lezen!

h.m -

Als je meer wilt weten over vlees/vis eten & het milieu is de documentaire ‘cowspiracy’ echt een aanrader!

Maura -

Wat een leuk artikel! Een actueel onderwerp maar heel toegankelijk geschreven. Het is een onderwerp waar al gauw met het wijsvingertje gezwaaid kan worden. Heb de hele tekst met veel herkenning doorgelezen. Sinds ik op het “platteland” woon, leef ik groener. Wij eten ook ongeveer 2x per week vlees. Als we vlees eten is dat of van de Hello Fresh box of het vlees dat we bij de boer een paar dorpen verderop halen. Dat is echt genieten van vlees, zonder schuld gevoel. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de kippen, varken en koeien daar leven. Verder eten wij meestal biologische groentes. Zelf gekweekt bijvoorbeeld. Restjes gaan tegenwoordig de vriezer in. Ik woon niet meer in de stad(Groningen) en shop automatisch minder. Wel doe ik veel met de motor/auto, maar de auto rijdt op gas ipv benzine. Ik ga voor mezelf jou rijtje nog eens bij langs, ik denk dat er nog wel verbeterpunten in zitten, zoals gas, water, licht en kleding. Die docu’s ga ik zeker kijken!

Dita -

Wat goed van je! Afval scheid ik altijd. Qua douchen, ik douch nooit lang. Vriendlief wel langer. De verwarming staat bij koud weer wel aan. Vaak op 19. Alle lampen in huis zijn led lampen en die laat ik nooit onnodig branden. Qua kleding koop ik wel regelmatig bij h&m enzo en eten zou ook nog wel meer biologisch kunnen. Vlees eten we heel weinig, dat wel.

Natasja -

Wat goed dat je hier zo mee bezig bent en het deelt! Ik word er ook door asn het denken gezet. Wat betreft licht en gas ben ik zuinig maar qua overige elektriciteit en op water mag ik nog extra letten. Groen eten doe ik niet in de mate die ik zou willen. Precies zoals jij zegt – egoïstisch – omdat het vaak zo veel duurder is.

Hannah -

Interessant artikel Willemijn! Over je twijfel over vlees, vanuit mijn optiek kun je het beste naar een (keur)slager gaan. Dat is nog beter dan bio-vlees. En bij vis kun je kijken of jouw vis het MSC keurmerk heeft. Ik had ook gehoord dat Vanilia het wel goed deed op gebied van eco/duurzame kleding… maar jammergenoeg is dat niet te bewijzen. Dat programma keuringsdienst van waarde zoekt altijd uit hoe dingen gemaakt worden, hoe iets écht gemaakt wordt, die zouden eens een bezoekje moeten brengen aan de kleding industrie. Liefs, Hannah

Willemijn -

Die Teun van de Keuringsdienst van Waarde heeft de 3 delige docu De Slag Om de Klerewereld gemaakt. Beetje op dezelfde manier gemaakt als dat programma, met dezelfde diepte. Echt een aanrader. En bedankt voor jouw reactie! :)

Denise -

Inderdaad naar de (keur)slager gaan. Ik kocht eerst ook altijd gewoon vlees uit de supermarkt. Nu ik bij de slager koop merk ik dat ik niet eens zoveel duurder uit ben (echt niet!) en – naast dat het bester voor de dieren is – is het vlees is echt 1000x lekkerder. Waarom zou ik mijzelf dat ontzeggen?

Maaike -

Het beste kan je voor vlees naar een biologische winkel of een biologische slager gaan. De keurslager verkoopt ook plofkip.

Denise -

Die van ons niet….

Ellen -

Heel fijn artikel! En het klopt inderdaad dat iedereen kan helpen om de wereld een beetje milieuvriendelijker te maken!
Ik eet sinds een tijdje geen vlees en vis meer (op uitzonderingen na, bijvoorbeeld op restaurant of zo). Op kot heb ik mijn voedingspatroon echt kunnen aanpassen aan een vegetarisch leven en ik ben zo blij dat ik dat heb kunnen doen (voor ik ‘op kamers’ ging kon ik niet koken).

In de supermarkt probeer ik losse groenten niet meer in een plastic zakje te doen. Bij ons moet je je groenten zelf wegen en dan een stickertje kleven met de prijs (van bv. twee paprika’s). Vroeger deed ik dat dan altijd in een plastic zakje omdat ik dacht ‘dat dat zo moest’. Maar niemand heeft er al iets van gezegd als ik aan de kassa sta, joepie! Ik gebruik dus geen plastic zakjes meer in de winkel. Natuurlijk kijk ik soms mijn boodschappentas (o ja, eentje van Dille & Kamille, zo handig!) eens in en denk ik: dju, nog altijd zoveel plastic! Echt ongelofelijk, zelfs als ik erop probeer te letten neem je nog vaak heel veel dingen mee in plastic (zoals veggiburgers, ingepakte patat,…). Biologisch koop ik wel als de prijs meevalt. Bij ons in de winkel valt dat heel goed mee! Maar als ik naar de écht biologische winkel ga, kan ik soms wel eens schrikken van het bedrag. Meestal koop ik daar dan zaken die lang meegaan (zoals bonen of zo).

Ik probeer ook zo min mogelijk weg te gooien van eten! Als ik iets gemaakt heb en ik krijg het niet op, deel ik het met kotgenoten of mijn vriend (dan breng ik een bakje eten naar hem, haha!). Natuurlijk zijn er weken waarop ik triest ben dat ik niet alles kon opeten of sommige dingen slecht heb laten worden… maar gelukkig is dat niet altijd!

In Gent (waar ik woon) zijn er sinds kort ook verpakkingsvrije winkels. Moet je je eigen potjes meenemen en daar vullen. Ik ben er zelf nog niet geweest maar ben wel erg enthousiast over het concept!

Lenneke -

Ik voel me dus echt een onwijs egocentrische doos, want ik hou precies nergens rekening mee. Behalve met het energieverbruik, maar dat is vooral omdat ik het zonde vind om daar geld aan uit te geven, zonder dat het nodig is. Woepsie.

Willemijn -

Hihi, heerlijk, jouw eerlijke reactie 😉 Kan ik waarderen! Ik denk er ook nog maar sinds kort wat meer over na, dus ik kan me helemaal identificeren met jou hoor.

Jamie -

Hé girls. Geweldig dat jullie hier zo’n leuk uitgebreid artikel over hebben geschreven. Mocht je nog iets meer informatie willen over hoe merken bepaalde dingen aanpakken kan ik http://www.rankabrand.nl aanraden. Hier zie je precies welke bedrijven (telecom, kleding, reizen, energie etc.) goed bezig zijn! Heel veel liefs en hopelijk tot snel.

Willemijn -

Thanks voor de tip 😀

Christa -

Ik ben wel benieuwd wat je gedachten zijn over één van de grootste vervuilers……luiers! Het lijkt me best een lastig vraagstuk, kant en klaar is natuurlijk het gemakkelijkst maar op jaarbasis heb je een enorme afvalberg veroorzaakt, weet je al wat jij gaat doen?

Willemijn -

Goede vraag! Heb ik zelf eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht. Ik was gewoon van plan plastic luiers te gaan gebruiken omdat het zo voor de hand ligt. Maar je vraag zet me aan het denken. Ik ga me eens inlezen over wasbare luiers. Ben ook wel benieuwd naar ervaringen en overwegingen van mensen!

Linda -

Ben ook een startend groen meisje en zie ook luiers als een grote vervuiler. Ongelofelijk hoeveel luiers er hier door heen zouden kunnen gaan. Wij zijn op wasbaar overgegaan. Scheelt een hele berg afval. Hoe ouder ze worden hoe groter de luiers hoe meer afval. Wij betalen hier per afvalbak dus de overstap naar wasbaar is behalve goed voor het milieu ook kostenbesparend. DAarbij heb ik ook mijn twijfels over papieren luiers ( waar gaat namelijk toch de plas naar toe in die luiers, hoe kan het dat die zo droog aanvoelen, wat zit daar in ?? ) dus de keuze voor stof was makkelijk gemaakt. Ja, je hebt meer was maar dat weegt niet op tegen de berg afval die je niet hebt. DAarbij zijn stoffen luiers nog eens heel leuk, vrolijke designs en prints. Nu ben ik verder niet super groen maar zoals jij al schreef , als iedereen een beetje moeite doet om ergens te besparen kan je al een groot verschil maken. Ik voel me ook vaak schuldig over de dingen die ik niet doe, maar probeer nu vooral te focussen op de dingen die ik wel doe !!

alida -

Ik gebruik sinds ons zoontje 6 maanden oud is wasbare luiers! Ik ben er heel erg over te spreken. Ik heb helemaal geen afval meer, omdat de ontlasting in de wc gaat en ik katoenen doekjes gebruik om zijn billen schoon te poetsen.
Qua extra werk valt het heel erg mee. Globaal heb je 2x in de week een was extra en het klaar maken van de luiers voor gebruik is misschien een halfuurtje werk (afhankelijk van het type luier wat je kiest). Mensen denken ten onrechte wel eens dat wasbare luiers slechter zijn voor het milieu, omdat het wassen water verbruikt. Maar zelfs op het gebied van waterverbruik scoren wasbare luiers nog slechter.
Ik ben zelf net met een ‘projectje’ begonnen om meer mensen met wasbare luiers kennis te laten maken. Dus als je meer informatie wilt.. 😉

Geanne | It's About Beauty -

In Amerika zijn ‘cloth diapers’ al heel normaal en populair. Als je eens zoekt op Pinterest, weet je precies wat je kunt verwachten. Voor pasgeboren baby’s misschien minder handig (dunne ontlasting) maar als je zoontje wat ouder wordt, kun je de inhoud van de luier zo in de wc laten vallen. Maargoed, het is natuurlijk wel extra werk en je moet het er voor over hebben. Maar het is zeker een interessant vraagstuk. Wist je trouwens dat in België (iig in Antwerpen) luiers bij het chemisch afval horen? Dat is natuurlijk niet zonder reden.

Merel -

Wat een tof artikel meiden! En zo lief dat jullie ons noemen als voorbeeld. We hopen te laten zien dat groene veranderingen juist in heel kleine, leuke en makkelijke dingen kunnen zitten :) Zoals jullie zelf ook aangeven. Een super cliché uit grootmoederstijd: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het is gewoon waar 😉 Voor tips en dergelijke mogen jullie áltijd aan de bel trekken he, dat weten jullie! X

kirsten -

Hey willemijn,
dit heeft niks met je artikel te maken maar ik wou het je toch even laten weten. Je moet als je straks als je bevallen bent goed rekening houden met saar. Mijn tante kreeg een baby en haar boxer mocht niet bij die baby komen. Ivm de lompheid van die hond en hoe kwetsbaar zo’n kind is. Daar werd die hond ontzettend lastig van. Nu zie ik wel dat saar een rustige lieve hond is maar toch.

Veel succes nog met je zwangerschap
x kirsten

Marrie -

Als je trouwens niet weet welke groenten en vruchten je moet kiezen, google dan eens naar de EWG’s guide van dirty dozen en clean fifteen: producten die veel of juist weinig bestrijdingsmiddelen bevatten. (of ga naar de markt en koop bij een lokale bio-boer *thumbs up* )

Marrie -

Heel goed dat jullie hierover schrijven! Ik probeer ook wat meer te “verduurzamen” maar dat blijkt af en toe toch echt lastig. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat er tegenstrijdige berichten zijn over zulke biologische labels, maar toch deel ik jouw mening dat elke kleine verandering een verschil kan maken.
De groene meisjes en Teske (dierproefvrije cosmetica) inspireren ook.
Mijn tips voor eten: bij Aldi of Lidl hebben ze ook biologische/fairtrade labels. Zo koop ik oa mijn biobananen (Aldi), notenpasta (Aldi), kipfilet voor brood (Lidl), bio eieren en fairtrade chocolade daar. Bij de AH hebben ze een erg ruim aanbod bio-producten die soms niet eens veel duurder zijn dan de gewone producten, zoals thee, diepvriesspinazie en rundvlees (let ook eens op de 35% korting stickers!). Trouwens, lege pindakaaspotten was ik af en gebruik ik weer om dingen in te bewaren!
Ik kan zeker nog veel verbeteren voor afval en maak nog onbewuste keuzes voor kleding (alhoewel ik wel echt kriebels krijg van de goedkope-kleding-industrie!). Delen van tips is altijd goed!

Annelot -

Een hele makkelijke tip voor een grote verandering! Check je vis in blik bijvoorbeeld of het een MSC keurmerk heeft ! Dit keurmerk geeft aan dat de vis duurzaam is gevangen en zo min mogelijk ‘schade’ is toegebracht aan het leven in de zee en er niet overbevist word.. Ik heb altijd geleerd hier strikt op te letten want je word er echt verdrietig van als je ziet wat voor afval er in de zee gegooid word voor de visserij ( denk aan plastic en daar raken schildpadden/dolfijnen etc verstikt in, plastic om de bek van de dieren, vinnen zodat ze niet meer kunnen zwemmen) en je betaald er niet heel veel meer voor maar je maakt er zelf wel een groot verschil mee :)

Reageer ook