Van Windows naar Apple

Op de magische leeftijd van zesentwintig jaar kan ik eindelijk zeggen dat ik nu (pas) mijn eigen laptop heb. Na jarenlang op Windowtjes gezwoegd te hebben was het tijd voor iets anders. Een MacBook Pro!

Maar voor ik ga praten over hoe de omschakeling was, ga ik eerst terug naar vorig jaar zomer. Ik was altijd -als het op smartphones aankwam- een ontzettende Android verslaafde. Ik had altijd Samsungs en ik kon me niet voorstellen dat ik ooit een iPhone zou nemen. Totdat mijn scherm kapot ging en ik voor €100 een iPhone 5 kon overkopen toen mijn arme Samsung Galaxy S4 de geest gaf. Ik vond het een lastige beslissing. Ik was zo gewend aan het Android besturingssysteem en ik had helemaal geen zin om over te stappen naar Apple.

Toch deed ik het. Mijn zus en Willemijn hebben ook beiden een iPhone en zij konden me wel helpen om het besturingssysteem snel onder de knie te krijgen.

In het begin zuchtte ik wat af: “Sjongejonge, hoe moet ik nou weer terug naar dat scherm?” Na drie dagen zuchten was ik grotendeels gewend aan het besturingssysteem van Apple. Het is anderzijds ook verrassend hoe snel je weer went aan een ander besturingssysteem.

En vorige week besloot ik dat het nu tijd was om ook een andere computer aan te schaffen. Al jaren werk ik op oudere laptops van Jorrik met een Windows besturingssysteem. Niets mis mee, maar op het laatst werkten de laptops niet meer goed. Ik kon niet eens meer een YouTube video afspelen of de computer viel binnen vijf minuten uit. Skypen was dus ook uitgesloten. Verschrikkelijk.

Willemijn en ik kochten vorige week daarom beide een MacBook Pro Retina met een 13 inch scherm. Ik kon niet wachten om thuis meteen aan de slag te gaan. Het zou net als de switch van Samsung naar iPhone wel weer behoorlijk wennen zijn. Ik had soms al als Willemijn zei dat ik wel even op haar MacBook Air mocht dat ik niet wist waar ik alles moest vinden. Maar daardoor wist ik al wel een paar dingen.

De eerste week ‘oefenen’ met mijn MacBook Pro Retina als vastgeroeste Windowsfanaat verliep ongeveer zo:

  • De rechter muisknop? Waaaaar dan? *klikt een keer of vijftig op de rechterkant van de mousepad*. Dit werkt niet hoor! ZUCHT. Oh met twee vingers tegelijk klikken? Oeps…#voeltzichdom
  • *Zet WhatsApp spraakbericht aan naar Willemijn: ‘Wil, waar vind ik dit en dat?’
  • *Krijgt een gesproken handleiding van Willemijn via WhatsApp*: : “Tien, als de MacBook hierom vraagt moet je ja zeggen. Oh ja en als je wat downloadt dan moet je dat bestand over de pijl slepen naar de rechterkant anders herkent de MacBook het niet als een programma en doet het programma het niet goed.” 
  • Djurre op de achtergrond van het spraakbericht: “Nou, dat heb je weer lekker duidelijk uitgelegd…haha” 
  • Tien installeert het programma en luistert nog een keer of tien het spraakbericht van Willemijn af. 
  • Ik schrijf een review en vraag me af hoe het ook al weer zat met leestekens, zoals een trema of een streepje op de e. Just Fucking Google It. Gelukkig had er iemand zin om een hele lijst te maken met de combinaties die je in moet tikken. Naarmate de week vordert kan ik het nog niet blind typen, maar gaat het wel stukken beter. Een aantal combinaties weet ik nu uit mijn hoofd. Schouderklopje!
  • Ik installeer Picasa en vraag me af hoe het komt dat mijn foto’s zo onscherp en pixelig zijn. Waar ligt dit aan? Heb ik zeker weer een rare versie gedownload? Thank God, Willemijn heeft het ook. Het ligt aan Picasa. 
  • Oh ik heb iMovie, nu kan ik ook video’s leren bewerken. Zenuwdezenuw. 
  • Niet te geloven, ik heb iets ontdekt wat Willemijn nog niet wist. Ik word nog eens een Pro!

Jep, ik vond het een beetje overweldigend in het begin, maar nu ik mijn MacBook anderhalve week in huis heb snap ik niet dat ik er nu pas een heb. Of nou ja, ik snap het wel. Het kost een behoorlijke som geld. Maar het is zo’n verademing ten opzichte van mijn oude, lawaaierige broodroostertje.

De MacBook heeft een prachtig scherm, is heel snel en heel gebruiksvriendelijk. Als ik iets niet weet vraag ik het aan Willemijn maar op Google heb ik ook al heel veel gevonden.

Ik geniet op dit moment van het lezen van allerlei leuke eBooks (waaronder Grey, hehe) en ik kijk me suf via Popcorn Time naar allemaal leuke films. Ik plug dan de HDMI kabel van de tv in de MacBook zodat ik de films op een groot scherm kan kijken. Ik heb bijvoorbeeld gekeken naar Kingsman, Unfriended en The Age of Adaline. Heerlijk dat ik dat nu kan doen! Binnenkort ga ik beginnen aan de serie Orphan Black!

En nog een primeur. Ik heb afgelopen week voor het eerst twee video’s bewerkt voor 2WMN en LiveLifeGorgeous. Kun je nagaan. Ik blog al jaren maar ik had nog nooit een video bewerkt. Dat komt omdat Willemijn en ik in het verleden wel een bewerkingsprogramma kochten maar dat kon maar op een computer. Willemijn is gewoon veel technischer dan ik ben en zij heeft altijd de video’s bewerkt. Maar ik ben blij dat ik dit nu ook kan doen, dat voelt voor mij ook veiliger. Mocht Willemijn bijvoorbeeld een keer langer uit de roulatie zijn, dan kan ik alles zelf draaiende houden. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren en het was veel makkelijker dan ik dacht om een video te bewerken met iMovie.

Ik heb geen Office pakket op mijn MacBook maar ik mis het ook niet. Ik heb genoeg aan de programma’s Keynote, Numbers en Pages op dit moment.

Conclusie? Ik ben ontzettend BLIJ met mijn MacBook. Ik slaap er nog net niet mee onder mijn kussen. Het is voor mij iedere cent waard. Drie keer raden wat er sowieso deze maand terug gaat komen in de 2WMN’s Favorites… 😉

51 reacties

Marleen -

Jaaaaha…..maarre…….als je zoals ik al vanaf 1995 Windows (95) hebt, heb je ook enorm veel externe harde schijven met enorm veel (terrabites) docs, maps, foto’s, fam.video’s etc. etc. die je alleen met windows hebt bewaard en die weken kosten om over te zetten op nieuwe harde externe schijven die op het nieuwe systeem werken (apple) . Dat is niet erg aantrekkelijk……

Bert -

Zoveel onzin die hier geschreven wordt dat mijn broek er van afzakt.
Net of alle zaken die een Apple kan met een Windows-machine niet zou kunnen, dom vergelijken van je oude laptopje op Windows met een gloednieuwe Apple.
Ik was (heel even) Apple-fan, totdat ik er achter kwam dat alles wordt gefrustreerd, dure kabels, dure headsetjes, geen accu die je normaal kunt vervangen, geen uitbreidbaar geheugen, geen MP3-tjes op normale manier kunnen gebruiken, zelfs foto’s staan anders in een JPG.
64 gieg kost tegenwoordig nog geen 20 euro, bij Apple vragen ze er de hoofdprijs voor.
Let wel; Ze hebben gelijk, met zoveel Apple-Jehova’s verkopen ze die dingen toch wel, maar niet meer aan mij, ben nu terug naar Android en daar heeft de tijd ook niet stil gestaan, en NEE, heb geen Samsung, want die maken nog steeds een zootje van Android.

Stefanie -

ken het zeker terug, in het begin is het enorm wennen maar daarna heb je er een hele fijne laptop aan :)
Ik ben nog steeds blij dat ik de mijne nu meer als een jaar geleden gekocht heb, hij doet het nog steeds prima!

Sandra Fonken -

Een paar maanden geleden heb ik ook de switch gemaakt van Windows naar Apple (bijna dan, want naast mijn iMac blijf ik mijn SamSung laptop gewoon gebruiken voor stage) en ik vond het verassend eenvoudig. OS X is gewoon een ontzettend eenvoudig systeem zonder al te veel poespas, heel fijn!

Manu -

Openoffice is ook heel fijn als tekstverwerker! Is gratis voor de mac en lijkt op word. Word bestanden kun je daarmee ook openen en je kan de bestanden ook opslaan als word. Gebruik het zelf voor school, ideaal.

Bert -

Is ook gratis voor windows (OpenOffice), sterker nog, is pas veel later beschikbaar gekomen voor mac, ik kan nu meespreken over Apple-Jehova’s, heb een Iphone (4S), was helemaal enthousiast, maar zoals iedereen maakte ik de fout een nieuwe 4S te vergelijken met een low-budget Android.
Nu ben ik terug naar Android (LG-G3), en het is een verademing, eindelijk geen dure snoertjes meer nodig, niet beperkt worden door geen uitbreidbaar geheugen, gewoon mijn muziekcollectie in MP3 kunnen gebruiken, gewoon kunnen genieten van alle standaarden die wereldwijd zijn afgesproken en door Apple worden genegeerd.

Sabine -

Wat leuk om te lezen, gefeliciteerd met je nieuwe kind, haha! 😉 Ik heb sinds gisteren ook een gloedjenieuwe, maar werk intussen alweer 6 jaar met Mac. Ik ga nooit meer terug!

Maartje -

Goed dat je alles zelf kon vinden! ^.^ Ik heb geen OSX apparaat thuis, maar heb er tijdens mijn vorige baan wel wat ervaring mee opgedaan, waardoor ik soms nog vrienden help die de wisseling maken en zich een beetje verloren voelen. iOS ben ik bekend mee, omdat ik ook apps deed ontwerpen, maar een iPhone sprak me niet aan. Me vorige vriendje heeft het echt geprobeerd om me eraan te krijgen. Ik vond het echter niet prettig om steeds terug te moeten naar het homescherm met alle apps, ik wissel namelijk liever van apps door middel van de lijst met laatst geopende apps. Persoonlijke voorkeur, I guess! :)
Ik ben zelf echt een Windows-gebruiker. Heb niets tegen Apple, behalve de prijs vs. hardware. Mijn huidige laptop is nu 4 jaar oud, maar qua hardware en prestaties vergelijkbaar met die van de MacBook Pro 15″ (mid-2015), met (verrassend genoeg – moet ik zeggen – na het controleren) een betere videokaart. Ik heb voor mijn laptop (weliswaar zonder BTW ) vier jaar geleden 1125 euro betaald… Om dan te bedenken dat ik nu voor een vergelijkbaar model bij Apple 2799,00€ zou moeten aftikken… Dat is echt enorm schrikken!
Ik zou dolgraag een MacBook willen hebben om op te testen en voor de heb (het zijn wel stijlvolle laptops), maar de prijs weerhoudt mij er compleet van.
Grappig trouwens dat je zegt MS Office niet te missen (wat overigens gewoon beschikbaar is voor OSX als Office 365), want ik heb uiteindelijk een MS Surface gekozen boven een iPad, omdat er Office gratis op stond, wat ik veel fijner vind werken dan al die alternatieve programma’s.
Zo leuk om te lezen hoe smaken kunnen verschillen. ^.^

Sandy -

Ik weet nog dat ik 2 jaar terug de overstap had gemaakt van Windows naar OSX. In het begin erg verwarrend, want waar werden nou in godsnaam die foto’s opgeslagen die ik importeerde van mijn iPhone. En hoe installeer ik nu een programma? Gelukkig heb ik een lief vriendje die me in het begin goed heeft geholpen (hij had een macbook pro). Nu zou ik niet meer terug willen naar windows. OSX is zo ontzettend overzichtelijk, en Windows gaat nu toch steeds meer op OSX lijken.
Daarnaast moest ik mijn laptops na een jaar of 2 toch echt wel vervangen, aangezien ik best veel in photoshop doe en de laptops daardoor poeptraag werden :’). De eerste keer dat ik Photoshop opende op mijn iMac slaakte ik een gilletje van geluk, want het was opgestart in minder dan 5 seconden, terwijl ik in windows echt een aantal minuten aan het wachten was. En ondanks dat mijn iMac nu alweer 2 jaar oud is, merk ik daar totaal niks van. Photoshop opent ook nog net zo snel als 2 jaar terug.

Miriam -

Haha, wat leuk om te lezen! Jouw hele Apple learning process. Lijkt me idd in het begin lastig (zo drukte ik ook steeds op de ‘terug’ button op mijn Iphone….daar zat het echter niet meer op zoals bij mijn oude samsung ;p) Have fun met je laptop, ben benieuwd naar je filmpjes :)

Victoria -

Yay leuk dat je de overstap hebt gemaakt! Maar ik blijf bij Windows, hoe mooi ik Macbooks ook vind! Ik vind dat je kwalitatief beter kan krijgen en nog goedkoper. Maar natuurlijk snap ik dat Macbooks erg fijn zijn voor media en vormgeving.
x

Gaby -

Gefeliciteerd met je nieuwe laptop!ik ben wel een echte Windowser, dus de overstap lijkt me groot. Fijn dat jullie er blij mee zijn. Ik vroeg me wel af, doen jullie alles altijd direct op de laptop? Want dat zie ik altijd op de vlogs en ik word er altijd zo kriebelig van haha! Ik heb zelf een extra monitor, toetsenbord en muis waar ik mijn laptop op aansluit als ik echt ga werken. Dus alsof het een PC (of iMac 😉 ) is. Is het niet vervelend om zoveel achter een klein 13 inch scherm te doen?

Oh en nog iets, popcorntime is heel handig, maar je bent wel illegaal aan het downloaden. Het streamt namelijk torrents. Ik veroordeel dat helemaal niet hoor dus je moet het vooral blijven gebruiken als je wilt, maar ik dacht ik zeg het even, want niet iedereen weet dat.

Hannah -

maar hoe kun je dan niet videos bewerken? doet willemijn het dan altijd? just a question hihi!

Martine -

Dat deed Willemijn altijd omdat we het met iMovie doen, dat zit niet op de Windows. Je hebt wel Windows Moviemaker maar die is lang niet zo geavanceerd als iMovie. Maar nu ik ook een MacBook heb -en dus iMovie- bewerk ik ook video’s 😉

Amber -

Hihi ik heb Windows en zie mezelf niet 123 overgaan eigenlijk. Ik heb dan ook een pc waarin alles verandert kan worden, je kunt zoveel aanpassen en als één ding niet werkt of je wilt het veranderen kan dat allemaal zo makkelijk. Ach ik ben dan ook een echte gamer en zou niet zonder kunnen.

Christien -

Same here! Misschien dat ik voor mn studie ooit over ga op een laptop die ook als tablet kan, maar mijn vaste desktop met 2 schermen staan steevast op mijn bureau 😛 Daar komt niks anders op dan Windows. Nu met Windows 10 vind ik alles nog sneller gaan ook, net alsof t hele zaakje beter loopt.
Maar voor de grafische kant is het inderdaad erg handig om een Macbook te hebben. Heb toen ik bij een bedrijf werkte foto’s moeten bewerken in Photoshop op een windows pc, maar dat was een DRAMA met inladen en iedere bewerking doorvoeren. Daar zijn Apple computers weer beter op gebouwd :)

Sharon -

Tip: als je een letter iets langer ingedrukt houdt terwijl je typt, verschijnen er verschillende opties voor die letter! Dus dan kun je dingen als ñ en ë gewoon aanklikken :)

Lenneke -

Hahaha, dat wilde ik ook zeggen. Veel mensen kennen deze ‘truc’ helemaal niet!

Linda -

Ik had jarenlang laptops met windows erop maar ik snapte het om een of andere reden nooit, dus een MAC laptop gekocht en alles is zo veel duidelijker en simpeler!! (voor mij dan) Ik ben er zooo blij mee!! Het is voor mij het geld echt wel waard! Veel plezier met jou MACbook Air!

Debby -

Hahaha ja is even wennen he! Je kunt de muis alsnog instellen op rechtermuisklik :)

My Creative Life - Marìs -

Ha leuk om te lezen! Ben benieuwd hoe mijn overstap gaat over een paar maanden!

Charlotte -

Wat fijn dat je nu een goedwerkende laptop hebt! Ik heb zelf ook alweer een tijdje een macbook air en hij bevalt nog steeds heel goed. Zo makkelijk mee te nemen en een heel mooi helder scherm.
Ik vind hem ook prettig werken. Deze macbook heb ik ( met meebetalen) als cadeau gekregen van mijn ouders. Ik ben bang dat ik hierna waarschijnlijk weer zal overgaan op windows, omdat ik een nieuwe macbook zelf niet kan betalen momenteel 😉

Linda -

Voor die speciale tekens als trema’s etc, kun je je toetsenbord bij Systeemvoorkeuren > Invoerbronnen veranderen in “VS (internationaal)” en kun je é è etc. gewoon typen zoals op Windows. Vind ik echt tien keer sneller en makkelijker!

Linda -

Uhm Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Invoerbronnen bedoel ik :-)

Tamara -

Haha wat leuk! Ik zou de overgang ook wel willen maken

Heleen -

Grappig hoe zoveel mensen naar Apple gaan! Ik heb ook altijd Apple gehad en mijn hele familie ook. Toch heb ik nu sinds 1 dag een LG G4 telefoon en er gaat een wereld voor me open! De kwaliteit is gewoon veel beter dan van iPhones en hij is ook nog eens veel goedkoper. Om een of andere reden blijf je vaak bij Apple hangen als je er eenmaal een profuct vsn hebt, maar het begon me toch op te vallen hoe snel hun iPhones en iMacs aftakelen! Bij mij worden ze echt ontzettend traag, dus ik heb de Apple club maar verlaten :p

Bert -

Kijk, dit herken ik totaal, heb sinds een weekje de LG-G3, gewoon omdat de 200 euro verschil met de LG-G4 me het niet waard was, de verschillen zijn dan ook marginaal.
Had (en staat te koop) een 4S, was er heel lang heel blij mee, volgens mij nog steeds de beste Iphone in vergelijking met de concurrentie op moment van lancering, denk namelijk dat de 6S niet de beste op de markt is.
Fout vergelijken doen veel Apple-fans, vergelijken hun vorige (windows) laptop of (Android) smartphone met een nieuwe Apple, als ik een nieuwe (windows)laptop koop ga ik er ook meestal een behoorlijke stap op voor uit.

Ingrid -

Haha, gefeliciteerd met deze mijlpaal in je leven;) zeker handig dat jij nu ook de blog kan onderhouden, dan kan willemijn met zwangerschapsverlof! Ik heb zelf op mijn 20e mijn eerste eigen laptop gekocht. Daarvoor kreeg ik altijd de oude computer van mijn vader als hij een nieuwe kocht (afgewisseld met mijn broertje en zusje natuurlijk). Die laptop die ik op mijn 20e kocht heb ik nog steeds (nu 26) en die werkt nog prima. Ik heb er Windows 8 op geïnstalleerd en hij draait weer als een tierelier. Mac is voor mij voor nu onhandig, omdat al mijn werkprogramma’s gewoon op Windows draaien. Dan moet je weer allemaal kunstjes gaan uithalen om ook Windows op je macbook te installeren, niet handig..

Inge -

Ohhhh is the age of adaline eindelijk beschikbaar op popcorntime? * rent naar MacBook pc*

Martine -

Jaaaa, mooie film joh!

Denise -

Popcorntime is hartstikke illegaal joh! Gewoon netjes een abonnement op Netflix nemen.

Iris | Todayslipstick -

Ik ben in februari overgestapt naar een Macbook en wil echt nooit meer terug. Als we gaan verhuizen komt er ook een iMac.
Liefs, Iris

Kim -

Ik heb nu een jaar een Imac na altijd Windows gebruikt te hebben. Ik vond het in het begin enorm wennen maar ik ben helemaal om. Ik heb nog niet alle trucjes onder de knie maar daar kom ik vast wel uit. Ik ga nooit meer terug naar Windows.

Laura's Bakery -

Wat een mooie! Wat is voor jullie de keuze geweest om voor de pro te kiezen en niet voor de air? Ik werk zelf nog op een Windows, werkt prima maar het is net een vliegtuig. Wat een herrie. Echt een verademing als ik m’n laptop uitzet 😉 . En de accu is ook nog eens slecht. Ik heb ook naar een MacBook zitten kijken en volgens de verkoper is air genoeg, maar ik weet het niet. En daarnaast weet ik nog niet of ik mijn huidige laptop al laat wegvliegen of dat hij mee moet gaan tot het bittere eind :p Al denk ik na jouw ervaring dat ik er geen spijt van zal krijgen 😉

Willemijn -

Ik heb de Air een paar jaar geleden gekocht en sinds kort ook een pro. Dus ik beantwoord hem even haha! De Air is me super goed bevallen. Ik ben alleen meer zwaardere programma’s gaan gebruiken, zoals bewerkingsprogramma’s voor foto’s en video’s. Die gebruik ik vaak ook tegelijkertijd. En dan draait het net iets soepeler op de pro. Maar verder vind ik ze weinig verschillen. Ik zou mensen die niet heel zware programma’s gebruiken de air absoluut aanraden (heerlijk dun, snel, fijn scherm).

Patricia -

Had je ook een 13 inch Macbook Air?

Laura's Bakery -

Thanks! Ik heb het gevoel dat de Air voor nu goed zou zijn, maar dat de Pro een betere keus is met oog op programma’s die ik ook steeds meer ga gebruiken. Hmm, nog maar eens even goed nadenken 😉

Leonie -

Ooooit komt er ook zo een bij mij op tafel te staan… Voor nu doet mijn pc wat ie moet doen.

Margot -

Wat fijn dat hij zo goed bevalt! Ik wil ook echt niet anders meer!

Tessa -

Ik heb de mijne nu 4,5 jaar en hij is langzamerhand aan vervanging toe ben ik bang…. Over een jaartje ofzo :) sinds ik overgestapt ben, is ook mijn vader helemaal om! Hij heeft alleen het probleem dat hij voor zn gevoel een ‘ballerina moet spelen op t trackpad’ haha

Willemieke -

hahahaha zo herkenbaar! Ik heb sinds een maand een macbook, maar google was die eerste dagen echt mijn beste vriend! En volgens mij kan dat ding nog zoveel meer dan ik tot nu toe ontdekt heb!

Carina -

Als je een goede laptop met windows hebt is dat ook heel fijn. Apple is voor mij te beperkt omdat veel programmas er niet op kunnen en qua games kan echt heel erg weinig op een mac en dat is gewoon zonde van mijn geld. Bij apple betaal je in mijn ogen teveel voor het merk.

Liset - Beautydagboek -

Ik ben ook pas op mijn 29ste overgestapt om MAC hoor, helemaal niet erg ;). Het was even omschakelen, maar in principe komt het er gewoon op neer dat je heel simpel moet denken, LOL! Verder ben ik nu gek op mijn Macbook en iPhone en wil nu eigenlijk ook een iPad mini :). #luxeprobleem.

bianca -

Fijn he een macbook.. maar ehm hoezo toetscombinatie voor een trema op je e, gewoon de e langer ingedrukt houden en je krijgt een keuze getalletje kiezen en je bent er..
Veel plezier met ontdekken van alle opties.

Liset - Beautydagboek -

Haha, die tip wilde ook net geven! Ik heb daar ook lang over gedaan om te ontdekken, maar het is gelukt :).

Willemijn -

Toetscombinatie is wel sneller, als je de code ten minste kent haha!

Suzanne -

O wauw, thanks voor de tip!

Wendy -

Fijn he zo’n Mac!! Als Willemijn wel het office pakket heeft kan je gewoon het mapje in programma’s op een USB stick zetten en bij jou kopiëren. Heb ik toen met mijn vriend geprobeerd en 2 jaar later doet hij het nog steeds! Veel plezier met je MacBook!!

Joyce -

wij hebben nog een oude MacBook die nodig toe is aan vervanging. Ik kan niet wachten tot wij een nieuwe gaan halen.

Saskia -

Wow, het lijkt me een hele grote overgang van Windows naar Apple! Maar wel heel fijn dat je nu ook video’s kan bewerken en fijn series kan kijken.

Emma -

Je kan open office erop zetten (of libre office) dat is software net als microsoft office maar dan open source en gratis te downloaden.

Reageer ook