Vakantie Tips: Lesbos, Griekenland

Een paar weken geleden was ik op vakantie naar Griekenland. We boekten vrij kort van te voren en al veel fijne plekjes waren volgeboekt. ‘Dan maar Griekenland’, besloten we. We kwamen een mooie accommodatie op Lesbos tegen en boekten puur op basis hiervan de reis. Het werd een heerlijke vakantie. Vandaag geef ik mijn tips.

Allereerst: Niets van deze reis is gesponsord of op basis van PR. Alles is zelf betaald en zelf uitgekozen.

Zoals ik in de intro al schreef hebben wij puur geboekt op basis van de mooie accommodatie die we op Eliza Was Here tegen kwamen. Veel mooie bestemmingen waren al volgeboekt, dus er was weinig keus. Toen we boekten wisten we eigenlijk maar heel weinig over Griekenland, laat staan Lesbos. Ik heb Griekenland altijd gezien als ‘feestbestemming’ voor jongeren en als toevluchtsoord voor ‘Sunweb boekers’. Niet dat daar overigens iets mis mee is, maar ik zag mezelf er niet zo tussen passen. Maar nu weet ik dat Griekenland een heleboel meer te bieden heeft dan dat ik van te voren dacht en ik zou zeker nog eens terug gaan naar Griekenland.

Onze accommodatie

We verbleven in Oikies (ook wel geschreven als Ikies, wat in het begin een beetje verwarrend is). Dit is een hotel met minder dan 20 ‘kamers’. Ik schrijf ‘kamers’ omdat het eigenlijk meer kleine appartementjes zijn, maar dan zonder keuken. Ieder appartement heeft een ruime kamer met zitje en bed, een mooie badkamer en een priveterras. Daarnaast had je ook beschikking over een koelkastje, airco en minibar. Wat was dat genieten zeg! De meest luxe kamers hadden zelfs een privezwembadje of jacuzzi. Die hadden wij overigens niet geboekt en ook niet gemist.

Ikies biedt ontbijt aan. Dit krijg je iedere ochtend geserveerd op je terras. En wauw, dit was hemels zeg. Heerlijk om naar de receptie te kunnen bellen en dat er dan binnen 30 minuten een geweldig ontbijt gedekt en wel op je tafel staat. Niet ontbijten in een zaaltje, gewoon lekker privé bij je eigen appartement.

Het hotel biedt geen lunch of diner aan, maar heeft wel een kleine kaart met hapjes zoals een Griekse salade, fruit en diverse drankjes. Als je daar verblijft in de toekomst, bestel dan zeker een Griekse salade en de homemade lemonade. Zo lekker!

Verder beschikt het hotel over een ruime parkeerplaats voor je huurauto, een heerlijk zwembad met fijne bedjes en parasollen, handdoekenservice en enorm fijn personeel. Dimitri, de eigenaar, is altijd in voor een praatje, is altijd vrolijk en kent al zijn gasten. Hij spreekt goed Engels en weet je van allerlei leuke tips te voorzien. Alexandra, een medewerkster, is een ontzettend lieve meid die ook nog eens zo goed als vloeiend Nederlands spreekt. Handig!

Het hotel ligt vlakbij de hoofdstad Mytilini, in het plaatsje Neapolis. Dit is slechts 5 minuten van het eiland. De locatie van het hotel kan je zowel als pluspunt, als minpunt beschouwen. Wij vonden het erg prettig. Dichtbij de hoofdstad, heel dichtbij het vliegveld en weg van het toeristische noorden van het eiland. Om echter bij veel bezienswaardigheden te komen moet je behoorlijke stukken rijden, van 1 tot 2 uur enkele reis. Wij vonden dat niet erg, want zo verken je lekker het eiland. Maar als je graag aan de mooiste strandjes wilt vertoeven en bij de idyllische (en toeristische) plaatsjes zoals Petra en Molyvos wilt zitten, dan is Ikies niet de juiste accommodatie. Het hotel ligt ook vlak onder de landingsbaan van het vliegveld. Wij hebben dit niet als vervelend ervaren, en stonden alle keren vol verwondering te kijken als er een vliegtuig heel laag over kwam. Het zijn slechts een paar vluchten per dag tussen 10.00 en 20.00 uur.

Ja, wij waren echt heel enthousiast over Ikies. Misschien – over all genomen – wel het beste hotel waar we ooit geweest zijn!

Huur een auto

Belangrijkste tip wat ons betreft: huur een auto. Die heb je echt nodig om het eiland goed te kunnen verkennen. Het openbaar vervoer is matig geregeld en duurt daarnaast ook heel lang.

Oh en als je man wel van een beetje off road rijden houdt, huur dan een wat duurdere auto. Djurre vond de off road weggetjes maar wat leuk, maar ons Seat Mii’tje had slechte vering dus ik zat iedere keer met (samengeknepen) blauwe billetjes – en een grijnzende vent – naast me in die auto. 😉 Hihi!

Koop een goede kaart of neem/huur navigatie

De op één na belangrijkste tip! Plaatsjes zijn namelijk één groot doolhof en de bewegwijzering is matig geregeld. Als je veel gaat bezoeken is een kaart of navigatie wel fijn. Als je met een kaart wilt rijden, koop dan wel een goede gedetailleerde want anders heb je er alsnog niets aan. (Niet zoals wij dus, haha.)

Lees je in over welke bezienswaardigheden er zijn

Als je één week gaat kun je lang niet alles zien wat Lesbos te bieden heeft. Het staat namelijk bomvol met kloostertjes, ruïnes, kerkjes en biedt vele mooie strandjes en pittoreske vissersplaatsjes. Orienteer je dus een beetje op wat Lesbos te bieden heeft en vraag eventueel locals voor inside tips.

Strandjes

Bijna alle strandjes op Lesbos hebben kiezelstenen. Meestal is er een strandtent aanwezig en zijn er bedjes met parasols. Het viel ons op dat de stranden goed onderhouden zijn en er weinig afval slingert. Het water is prachtig helder blauw en lekker van temperatuur. Snorkelen kun je ook leuk doen!

Eten

Wauw, het eten. ZO LEKKER! Wij hebben iedere dag enorm gesmuld van al het lekkers dat Griekenland te bieden heeft. Probeer zeker eens:

  • Dolmades, mijn favoriet! (Klassiek Grieks gerecht met wijnbladeren gevuld met rijst)
  • Verse vis (vraag de ober naar de ‘catch of the day’)
  • In voor een uitdaging? Probeer bijzondere vissoorten zoals rog, octopus
  • Gegrilde feta (HEMELS!)

Veel restaurants bieden mezedes aan. Dit is een soort van tapas en kun je meestal op ieder moment van de dag bestellen. Per persoon bestel je zo’n 4 gerechtjes en dat vormt je diner. Laat de ober je adviseren over wat lekker is. Zo ontdek je de specialiteiten!

Restaurantjes die we aan kunnen raden:

The Captain’s Table in Molyvos (ook wel Mithimna genoemd). Hier aten we de eerste avond en leerden we de mezedes kennen. Het personeel spreekt heel goed Engels en vindt het leuk om je te adviseren. Je zit prachtig aan het vissershaventje en is bovenal prima geprijsd (‘normaal’ voor Griekse begrippen, ‘goedkoop’ voor ons Nederlanders). Zeker een aanrader!

Antonis Ouzeri. Dit hadden we nooit geprobeerd als het niet aangeraden werd door ons hotel en lovende recensies had op Tripadvisor. Het ligt vlakbij Mitylini en de weg er naartoe is nog al een uitdaging (in elk geval vanaf de kant waar wij kwamen). Maar wauw, het is het waard. Het ziet er niet uit van zowel binnen als buiten, maar het terras/balkon biedt prachtig uitzicht over Mitylini en de omgeving. En het eten is nog vele malen beter. Hier at ik de beste dolmades, probeerde Djurre rog, aten we de lekkerste fava’s en en en… Ik zou hier nog wel tien keer willen eten! De eigenaar spreekt matig Engels, maar is wel ontzettend gastvrij en helpt je graag bij het uitkiezen van je gerechtjes. Djurre was ook erg te spreken over de wijn die geserveerd werd. Echt, écht een aanrader. Toen wij de rekening betaalden hebben we flink wat fooi gegeven want het was spotgoedkoop (€35 voor een mega tafel en een gratis toetje). Oh en kom een beetje op tijd als je verzekerd wilt zijn van een plekje, want vanaf 20.30 uur stroomt het tentje vol met locals en wordt het behoorlijk druk.

Uitzicht vanaf het balkon van Antonis Ouzeri

Cultureel

Er is veel te bezoeken op Lesbos. Wel moet je er niet al te veel van verwachten. Informatie bij bezienswaardigheden vaak is mager, slecht leesbaar of alleen in het Grieks. Maar als je je op internet of in een reisgids een beetje inleest kun je je prima redden en een mooi beeld krijgen van hoe het er hier in de oudheid/Griekse tijd aan toe ging.

Wij bezochten:

  • Petrified Forest/Versteende Woud. Erg mooi om gezien te hebben. Bezoek ook het bijbehorende museum in het plaatsje Sigri. Doe dit bij voorkeur eerst, zo heb je vooraf informatie, en ga dan pas naar het park om de wandeling te maken. Andersom ligt voor de hand omdat je eerst langs het woud rijdt, maar wij hadden het achteraf liever andersom gedaan.

  • Klooster Ipsilou. Hier rijd je waarschijnlijk langs als je naar het Versteende Woud rijdt en is erg leuk om even bezocht te hebben. Er leven drie monniken die voor het klooster zorgen en er was ook een museum met prachtige eeuwenoude heilige erfstukken. Indrukwekkend!

Klooster Ipsilou

  • Mooie plaatsjes: Sigri, Molyvos, Petra.
  • Rijd rond. Het eiland heeft vele gezichten. Zo is de westkant van vulkanische grond, waardoor de natuur er heel anders is dan bijvoorbeeld de noordkant. Ook heb je er enorme baaien en bossen. Leuk om te zien!

En zo is er nog veel meer te bezoeken op Lesbos. We zouden niet nog een keertje terug gaan omdat er nog zo veel meer te zien is op de wereld, maar al met al waren we blij verrast. Voor ons was het een fijne combi van uitrusten, luxe en cultuur. En het eten, oh my, IK WIL TERUG VOOR HET ETEN.

Meer over mijn vakantie naar Griekenland kun je ook zien/lezen in dit dagboek. Daarnaast heb ik ook gevlogd. Die vlog kun je hier onder nog eens bekijken.

http://youtu.be/oexVZObofqU

Ben jij wel eens naar Lesbos geweest? Zo ja, wat zijn jouw aanraders?

39 reacties

Martin en Ella -

Zit net te kijken via Elizawashere en kwam deze site tegen. Is het echt heel ver rijden naar de strandjes?

Sara -

Hee!
Wij willen ook onze vakantie hierheen gaan boeken, en hebben eigenlijk een vraagje :$
Hoe is de wifiverbinding in de huisjes?
Sara

Anouk -

Jeeeeeeejj ik heb gisteren een vakantie naar Lesbos geboekt!

Miriam -

Ik ben momenteel nu op lesbos en een echte aanrader is het restaurant tropicana in Molyvos. Je kunt er van alles eten, van echte Griekse gerechten tot spaghetti. Super lekker! Plekje is ook erg mooi, je zit onder een grote plantaanboom. Eigenares is erg aardig en doet alles voor je!

Een auto huren is echt een must. Heel divers eiland met verschillende landschappen.
Bij bijna alle zoetwater beekjes/meertjes op het eiland vind je waterschildpadjes in grote hoeveelheden! Heel schattig om te zien.

Qua vluchtelingen… Ja je komt ze tegen. Ze komen vooral sochtends in het noordoosten aan. Wij hebben deze mensen geholpen door water uit te delen en een gesprek aan te gaan. Heel indrukwekkend. Ze doen je verder niks, ik heb er een hele mooie herinnering aan over gehouden.

Lesbos is echt een aanrader! Ik wil echt niet weg!!!

Jikke -

Beste Miriam,

Ik las je reactie op deze website. Ik zou je graag iets willen vragen over Lesbos.
Je bent heel enthousiast over dit eiland. Ik vroeg me af of jij daar nog een keer naar toe zou gaan op vakantie? Of zou je het eiland mijden vanwege de vluchtelingen?
Ik hoor graag van je!
Vriendelijke groet,
Jikke Zijlstra
NOS

Lotte -

Wauw, wat een prachtige foto’s! Ik wil ook graag naar griekenland de komende maand, al ben ik nog steeds niet uit over welk eiland. Nu behoort Lesbos ook wel tot mijn opties… al vroeg ik me af, en dit is echt totaal niet vervelend naar de mensen die vluchten vanuit Syrië en zo bedoeld, ik heb respect voor die mensen, maar heb je er ‘last van’ op dat eiland?

Ik bedoel daar vooral mee, dat je niet groepen met vluchtelingen langs de weg ziet lopen in de hitte terwijl ik daar met me huur auto’tje met airco voorbij komt scheuren. Dan zou ik me echt vervelend voelen!

Diana -

Ik zit me helemaal te verheugen op de shoplog die op LLG zou komen, maar ik zie niks?

Willemijn -

Oooh suf, haha! Dit artikel is verplaats, hij kwam namelijk eerst vorige week online. De PS is toen niet aangepast. Helemaal vergeten dat het er in stond. 😉 Het was deze shoplog waar ik het over had: http://livelifegorgeous.nl/2015/07/shoplog-zwangerschapskleding-vanilia-sale/ Maar die heb je als trouwe bezoeker vast al wel gezien 😀

Diana -

Aaaah, jammer zeg!
Die andere heb ik idd al gezien : )

Martina -

Wat leuk! Wij boeken ook altijd via eliza was here en deze accomodatie was ons ook opgevallen! Mogelijk dat we volgend jaar hierheen gaan, misschien in mei! Vooral met een kleine lijkt me de opzet van alle “kamers” ideaal!

Lotta -

Leuk! Ik ben met mijn moeder een paar jaar geleden last minute een paar dagen naar Lesbos geweest. We zaten heel dicht bij het plaatsje Molyvos en hebben daar onze tijd ook eigenlijk alleen maar doorgebracht. Ik hou zo van Griekenland! Het eten is er heerlijk en de prijzen zijn ook erg leuk, haha.

Tamara -

Lesbos ziet er heel moooi uit!

Daphne -

Na je vlog was ik er al van overtuigd dat ik er een keer heen moet, maar na dit artikel wil ik helemaal! Het lijkt me een heerlijk eiland om inderdaad tot rust te komen, bruin te worden en toch actief bezig te zijn. Ik kan absoluut niet stil liggen op een handdoekje, dus het is ideaal dat er veel (kleine) dingen te zien zijn. Wie weet ga ik hier volgend jaar wel naar toe op vakantie! 😀

Shaz -

Prachtige foto’s! Ik wil dolgraag een keer naar Griekenland gaan.

Leonie -

Ohh, heeeerlijk! Ik wil weer op vakantie als ik dit zie.
Erg leuk artikel!

tamara -

Wat vreemd dat je griekenland met jonge feestvierders associeert. Die heb je tegenwoordig in elk warm land wel, zoals je ook overal nog leuke authentieke plaatsjes hebt in alle landen. Ik ben meerdere malen op verschillende griekse eilanden (zowel om feest te vieren als om cultuur te snuiven ;-p ) geweest en alleen maar lof: mooie omgeving, mooi weer, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Goed trouwens dat je je juist naar griekenland bent gegaan nu ze t zo moeilijk hebben daar!

Cindy -

Leuk verslag, lijkt me een leuk eiland. Maar hoezo zou Griekenland voor feestvierders zijn? Dat handjevol jongelui wat er naar toe gaat om feest te vieren? En dan nog voornamelijk naar Chersonissos o.i.d. Griekenland is zó groot en heeft zoveel meer.
En wat is er mis met Sunweb boekers? Boek al jaren daar vakanties, hele fijne prijzen en zoveel aanbod.
Beetje kort door de bocht die opmerkingen. Jammer.

Anne -

Ik snap wel wat ze bedoeld, vaak zijn die reizen meer bedoeld voor te relaxen dan echt dingen te ondernemen. Omdat ze vaak all-inclusief aanbiedingen hebben . En dan eet je al gauw niet meer ergens anders dan in je hotel/resort. En bezoek je minder cultuur-achtige dingen. Maar het kan zijn dat ik het mis heb. Maar zo denk ik (ook) over Sunweb enzo.

Daphne -

Ze zegt daarom ook in het artikel dat er niks mis mee is, maar ik snap inderdaad ook wel wat ze bedoeld. Wat Anne zegt, vaak heb je dan all inclusive hotels waar mensen dan niet verder komen dan het zwembad. Daar is ook niks mis mee, maar als je graag veel ziet en graag dingen onderneemt, ga je niet zo snel naar zo een land dan denk ik.

Judith -

Dan hebben jullie zeker een verkeerd beeld. Wij hebben via Sunweb een heerlijk rustig appartement geboekt buiten alle drukke plaatsjes om. Geen all inclusive, maar de prijs is beduidend lager dan bij andere organisaties. En wat je doet bepaal je zelf. Wij hebben 13 dagen een auto gehuurd en het hele eiland verkend. Samos is ook echt prachtig. Heerlijk groen, veel wandelmogelijkheden, kleine rustige blauwe baaitjes en ook heerlijk eten. Echt een aanrader.

Rosanne -

Wat is dat nou weer voor onzin? Geloof mij; er valt genoeg te zien en genoeg te ondernemen Griekenland voor wie dat wil.

Heleen -

Ik snap de Sunweb-opmerking in het artikel ook niet. Ik heb drie jaar geleden een reis via Sunweb naar Malta geboekt, en heb zoveel culturele dingen gedaan! Op één dag in het zwembad na (toen was het 40 C) alleen maar gesnorkeld, rondwandelingen gedaan, musea en kerken bezocht, etc. Alles behalve zo’n luie all-inclusive-vakantie die in de reacties aan Sunweb wordt toegeschreven.

Rosanne -

Ja, dat stukje stelt mij ook teleur. Griekenland is zoveel meer, en zó divers. Heel erg jammer dat jullie zo kortzichtig zijn.

Aida -

Wat mooi! Vraagje, kan je er als vegetariër ook goed eten? (geen vis, gevogelte en vlees) en als je geen melk/lactose mag?

Eline -

in griekenland kun je ook goed eten als vegetarier, tenminste op zakynthos wel :)

anna -

Wat een prachtige foto’s! Griekenland wil ik al zo lang eens bezoeken. Dit hotel lijkt me geweldig, wauw! Heb je artikel even opgeslagen.

Margot -

Nu heb ik heel veel zin om richting Schiphol te vertrekken!

Roos -

Heel erg leuk om te lezen! Ik ben twee jaar geleden met mijn ouders naar lesbos geweest, we verbleven in Petra bij een heel leuk hotel met appartementen erbij. Ik vond wel dat lesbos op het eerste gezicht nogal armoedig overkomt, daar moest ik wel echt even aan wennen.
The captains table is inderdaad wel echt een aanrader :)

Milou -

Heyhey, superleuk artikel weer! Alleen schrijf je op een gegeven moment over de ” Romeinse tijd” en misschien kan je dat beter veranderen in “oudheid” of “Griekse tijd” haha

Willemijn -

Haha ja je hebt helemaal gelijk!

Dimitra -

Wat leuk om te lezen! Ik hou zo van Lesbos! Shoppen in Mitilini is ook erg leuk, ik krijg nu alweer heimwee, ik kom altijd in Skala Kallonis en ons dorpje is ook helemaal niet toeristisch, elke dag zon zee strand/zwembad heerlijk eten en genieten! I love it! X Dimitra

Lindsey Beljaars -

Altijd leuk, zulke tips! Vooral dat eten ziet er allemaal heer-lijk uit!

Suzanne -

Lijkt me echt een mooie plek om naar toe te gaan, deze plek ga ik zeker onthouden.

Sjess -

Wij zijn in 2013 naar Eftalou geweest in het noorden en het was er heerlijk! We hadden fietsen gehuurd en fietsen elke avond lekker naar Molyvos om te eten en overdag luierden we aan het zwembad of fietsen we rond. We hebben dus buiten de transfer weinig van het eiland gezien, maar onze dochter was toen 21 maanden dus we vonden het wel prima zo. Sowieso vonden we Eftalou en Molyvos mooi en gevarieerd genoeg :)

Ruby -

Leuk artikel! Ik ben vorig jaar naar Lesbos geweest en heb ook erg genoten.

Saskia -

Nog een tip voor iedereen wat betreft navigatie;

Open op je smartphone of tablet(is handiger qua overzicht) Google maps als je verbinding hebt met internet en zoom de kaart in. Als je weet waar je ongeveer naar toe gaat zoom je die route wat gedetailleerder in.
Zo kan je via gps, offline zo de kaart lezen.
Als je namelijk gps aanzet dan kan je je zelf volgen.

Uiteraard moet je wel een beetje kaart kunnen lezen en de route weten:)

Wij hebben dit regelmatig gebruikt vooral in Dubai waar navigatie systemen alleen in Arabisch zijn;-)

Iris | Todayslipstick -

Heerlijke foto’s! Ik zou zo in het vliegtuig willen springen ernaartoe!
Liefs, Iris

Willemieke -

ooh die foto’s! Jullie moeten echt genoten hebben! :)

Do -

Fijne tips, ik ben zelf nog nooit naar Lesbos geweest. Ik zou er wel graag naar toe willen, de omgeving is prachtig, het eten lijkt me heerlijk en het appartement waar jullie verbleven ziet er echt super goed uit!

Reageer ook