Online shoppen of naar de stad?

Alles, werkelijk waar alles kun je op internet vinden. In dit geval heb ik het niet over alle informatie die voor het grijpen ligt maar over de winkels. Je hoeft in principe niet meer de deur uit als je wilt shoppen. Shop jij liever online of ga je naar de stad?

Photo Credit: moral.definition via Compfight cc

Bij mij verschilt het per categorie. Hoe meer je online koopt, hoe beter je weet welke spullen je in de winkel moet kopen.

Ik ben enorm dankbaar dat je tegenwoordig vanuit je luie stoel met een klik alles wat je wilt via internet kunt bestellen. Ik snap dat het voor winkeleigenaren niet zo fijn is, maar het is ook zo makkelijk en niet tegen te houden. Maar winkels zullen denk ik nooit verdwijnen, ik vind online shoppen  namelijk ook enorm ongezellig. Er gaat niets boven gezellig shoppen in de stad. De sfeer, de mensen, de mooie winkels: dat kan toch nooit helemaal worden vervangen?

Wat koop ik online en wat shop ik liever in de stad?

Kleding

Ik koop bijna geen kleding online. Hoe vaak iets wel niet paste of toch niet die kleur had die op mijn beeldscherm wel mooi overkwam is ontelbaar. Wat een gezeik. Soms laat ik me wel eens verlekkeren door iets bij Vanilia online te bestellen, maar ik merk dat ik veel beter naar de winkel kan gaan. In de winkel zie ik ook altijd veel meer leuke kledingstukken dan in hun online shop op een of andere manier en ik vind het veel fijner om daar te passen. Ik pas dan ook veel meer kleding die ik online nooit had uitgekozen. Nee, geef mij de winkel maar.

Met kleding kun je zoveel verschillende modellen hebben, dat ik lang niet altijd dezelfde maat heb. Jurken die van stretch zijn vallen weer anders dan als het een stijve stof is. A-lijn jurken zijn weer anders dan nauw aansluitende jurken. Online doe ik dan te vaak een miskoop en moet ik het weer terug brengen.

Af en toe krijgen we ook wel eens kleding van webshops, maar ik merk dan heel vaak dat als ik iets mag uitzoeken dat ik het veel liever in de winkel zou doen.

Dingen die ik wel af en toe eens online shop zijn sjaals, hoeden of sieraden. Hoewel ik moet toegeven dat ik sieraden ook liever in de winkel bekijk – zeker als er een prijskaartje aan hangt.

Jorrik bestelde laatst een duurdere zonnebril en ik zei toen nog dat het veel handiger is om zo’n aankoop in de winkel te doen. Ik had gelijk, niet alleen was er gezeik met de webshop maar de zonnebril werd verzonden met een andere brillenhoes. Dat soort dingen vind ik behoorlijk irritant.

Net als toen ik achter het net viste toen ik gympen van Adidas x Pharrel Williams bestelde. Ik helemaal in mijn nopjes dat ik de hemelsblauwe Supercolor Superstars had bemachtigd, bleek dat de webshop niet goed werkte en er dus helemaal geen voorraad was. Dat is een ‘aankoop’ waar ik zo hard van baal, was ik maar naar de winkel gegaan! Want ook aan de reviews te zien was het wel belangrijk om te passen vanwege de maten die af konden wijken. Boehoe…

Interieur

Hoewel ik interieurspullen ook fijn vind om in de winkel aan te schaffen, kan het wel degelijk online ook goed uitpakken. Het is vaak ook nog goedkoper. Zo bestelde ik mijn tafel bij de webshop van Jorg Steigerhout. Het leek me gewoon een prima tafel en heel stoer. Je kon de afmetingen zelf aangeven en het was niet duur. Ik ben ontzettend blij met mijn eettafel, hij is fantastisch. Hij is ruim, stoer en past helemaal bij ons. Het enige nadeel? De man kwam hem in zijn eentje afleveren en Jorrik was niet thuis. Dat ding was loeizwaar en samen met die man heb ik ‘m naar binnen gesleept. Niet te doen. Jorrik en ik moesten trouwens wel zelf de poten er onder zetten en dat was ook een behoorlijk karwei. Maar goed, hij staat wel!

De bank heb ik in de woonwinkel aangeschaft. Bij een bank vind ik het gewoon belangrijk dat hij heel fijn zit en dat wil ik graag uittesten. Maar als student heb ik ooit wel een bank online gekocht bij Wehkamp. Maar goed, dat was ook zo’n klein prutbankje die ik tijdelijk nodig had dus dan maakt het me niet zoveel uit. Wederom moest mijn vriend deze bank in zijn eentje naar boven tillen haha! Arme jongen.

De bank die we nu hebben kostte natuurlijk wat meer, toen we samen gingen wonen wilden we hier ook in investeren dus dat is wel een aankoop die je niet snel online doet.

Maar de sierkussens op de bank? Die bestel ik wel heel vaak online, dat kan prima en is tot nu toe nooit teleurstellend geweest. Ook servies koop ik wel eens online, zoals mijn theekopjes van Anthropologie. Dit neemt trouwens niet weg dat ik heel graag in interieurwinkels kom zoals Laif & Nuver, Woonnn en Xenos.

Huishoudelijke apparaten bestel ik ook vaak online, zoals een stofzuiger, een kleine oven, een strijkijzer/strijkplank, een wasmachine. Daar ga ik niet speciaal voor na de Media Markt. Voor een tv zou ik wel naar de winkel gaan, omdat ik dan graag wil zien hoe scherp het beeld is en of het fijn kijkt.

Beauty

Make-up is een beetje 50/50. Ik vind het fijn om zelf de kleuren te kunnen swatchen, omdat ik de swatches die ik op internet vind vaak niet goed vind. Het geeft niet altijd een reëel beeld van de kleur en dat is juist zo belangrijk.

Ik heb daardoor wel eens een miskoop gedaan bij MAC, door online op te zoeken hoe de kleur er uit zag bij anderen en deze vervolgens online te bestellen. Sjongejonge, wat was de limited MAC lipstick Close Contact bij mij toch lelijk! Wat een miskoop!

Maar van sommige producten weet je gewoon dat het niet anders kan dan dat het prachtig is. Bijvoorbeeld de Urban Decay Naked Palettes of highlighters van Becca Cosmetics. Dat kan bijna niet fout gaan om dat online te bestellen! Ik vond het zo erg dat Sephora weg ging, maar ik ben desondanks wel heel blij dat je af en toe nog wat online kunt bestellen via de Franse- of Amerikaanse Sephora.

Voor- en nadelen

Online shoppen of naar de stad gaan, er zitten bij beide voor- en nadelen aan. Online kun je binnen een korte tijd tig ‘winkels’ bekijken, er is geen wachtrij, er is geen opdringerige verkoper en wat ik zelf ideaal vind is dat je online vaak kortingsvouchers hebt. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een jas online gekocht (warempel een van de weinige keren dat het de goede maat was) en die kreeg ik dankzij zo’n voucher toch met €20 korting terwijl de jas nieuw in het assortiment was en ik in de winkel nooit die korting had gekregen.

Maar shoppen in de stad is wel veel gezelliger, dat moet ik toegeven. En nieuwe winkeltjes ontdekken die geen webshop hebben en die je alleen in de stad kunt vinden, vind ik ook erg leuk. Daarnaast ga ik zelf altijd de stad in om voornamelijk kleding te kopen. De rest? Dat doe ik (bijna) allemaal online!

En jij?

41 reacties

bekkers -

Ben 70 jaar jong,heb een jas gezien op de computer bij de winkel in den bosch maar daar staat dan bij one line,kan ik die dan ook in de winkel kopen,ik bestel nooit iets via de computer
Graag een antwoord daar van,dank je wel.

Floor Daasvand -

Ik koop bijna nooit wat online eigenlijk. Ik vind het heerlijk om de stad in te gaan of juist tweedehands winkels af te speuren op leuke dingetjes :)

Maxie -

Ik koop bijna nooit wat online. Gewoon gezellig naar de stad en lekker rondkijken vind ik veel leuker. De enige keren dat ik iets online koop, is wanneer de winkel mijn maat niet heeft en ik het kledingstuk echt heel graag wil. Maar dit doe ik ook alleen met shirtjes en jasjes enz. Nooit met broeken, want die zijn mij bij altijd zo’n gedoe, die moet ik echt even passen.

Lucy -

Ik koop eigenlijk alleen dingen online die ik in de winkel niet kan vinden. Ik vind het toch fijn om dingen te zien en aan te raken voordat ik ze koop, en ik woon midden in Utrecht dus vrijwel alle winkels die ik wil bezoeken heb ik in de buurt, dan neem ik liever de moeite om even de stad in te gaan. Dingen terug sturen is zo’n gedoe!

Eva -

Ik kan shoppen bij een H&M of Zara nog wel een rot vinden vanwege het botte personeel, de troep of de drukke (en stoffige, naar zweetvoeten ruikende) paskamers. Maar verder is in de stad shoppen wel echt favoriet hier. Zeker Vanilia en De Bijenkorf vind ik heerlijk. Wat ik meestal online bestel is eigenlijk alleen wat ik niet in de winkels kan vinden of daar net niet meer in mijn maat beschikbaar is. Mijn zusje daarentegen houd helemaal niet van winkelen (hoe is het mogelijk zou je denken ;)) en die besteld dus praktisch alles online! Grappig hoe iedereen daarin verschilt.

Lien -

Ik heb daarnet een tablet + bijpassend hoesje online gekocht omdat ik de komende weken niet veel tijd heb om naar de stad te gaan. het is wel gemakkelijk dat je online alles kan gaan vergelijken en de beste keuze maken.
Kleding koop ik ook wel online, dan vooral van Boohoo. dat is helemaal niet duur dus als er dan eens iets niet past, dan is het ook geen drama.
Ook heb ik eens een jas van Superdry online gekocht omdat ze die niet meer hadden in de winkel. Daar heb ik dan wel eerst een ander kleur aangepast zodat ik wist welke maat ik moest bestellen.

Corine -

Ik heb het meerdere keren meegemaakt dat ik online iets zie en dit dan in de winkel even wil gaan bekijken. Vervolgens hadden ze het dan niet. Zo irritant! Ik shop dus graag online o.a. omdat het aanbod daar groter is.

Margriet -

Ik houd niet zo van online shoppen, behalve als het om boeken en die dingen gaat. Maar kleding, schoenen, interieur etc. Allemaal in de stad! :)

Of ik moet iets, wat ik heb aangepast, later zo leuk vinden dat ik het alsnog online koop! 😉

Sara -

Wat ik vaak doe: Online bestellen en afhalen in de winkel en daar gelijk passen en/of terugbrengen. Bij de V&D is dat echt super handig geregeld. Je krijgt meteen geld terug. Dan profiteer je van het beste van twee werelden! Ook hebben ze daar merken die weinig/geen andere winkels hebben zoals Jane Norman.

Cindy -

Cadeaus koop ik tegenwoordig liever online, bol.com is een favoriet van mij. Ook boeken trouwens, vaak moet ik onwijs veel boekenwinkels afstruinen of ze alsnog bestellen en dan koop ik ze liever online. Kleding koop ik vooral in winkels zelf, ik heb het ook een aantal keer gehad dat ik alsnog naar de stad moest om het te ruilen, vervelend vind ik dat.. Ik vind het vooral fijn om dan stoffen te kunnen voelen, de kleur goed te zien en je ziet gelijk of het goed staat of niet. Nee, een echte onlineshopper zal ik nooit worden.

Sara -

Ik shop best wel veel online. Vooral ook omdat ik dan shop bij online winkels die hier in Nederland geen fysieke winkel hebben. Een voordeel vind ik inderdaad ook de korting die je soms krijgt in de online shop van bijvoorbeeld de H&M en die korting krijg je dan niet in de winkel. Dat vind ik dan zelf wel een extra aantrekkelijke factor van het kopen van kleding online. Toch ga ik ook nog steeds graag de stad in. Zeker ook om ‘mooie’ winkels te bekijken zoals de Costes, Sissy Boy en Dille & Kamille.

Tamara -

Ik doe het ook een beetje 50/50. Want soms zie ik dingen online die er niet in de winkel zijn.

jose -

Ik heb een vrij makkelijk lichaam met een vrij standaard maatje 36, dus kleding kopen gaat bij mij bijna altijd goed. BEHALVE broeken. Broeken kopen in real life is al bijna een hel, laat staan online. Ik heb vrij korte benen (ik ben ook maar 168) en ik heb een hele dunne taille (25/26) vergelijken bij een redelijk goedgevormde derriere (zeg maar gerust GROOT). ik heb dus altijd hele stretchende broeken nodig in een vrij klein maatje. Maarja, vind die maar eens… Alhoewel de HM shaping jeans wel echt geweldig zijn, aanrader!!. Make up koop ik bijna nooit, dus als ik het koop vind ik het leuker om in het echt te kopen dan online. Boeken enzo koop ik bijna uitsluitend via het internet, goedkoper, snel en boekhandels zijn zo stressvol omdat je dan altijd meer boeken koopt dan dat je nodig hebt ;).

Sanne -

Ik heb precies hetzelfde met broeken! Een grote aanrader is de Zara in Spanje. Daar passen de broeken mij altijd. Misschien een leuke tip voor als je eens op vakantie gaat.

Wen -

Mijn voorkeur gaat ook uit naar online shoppen! Dit komt ook wel omdat ik via mijn euroclix account punten spaar bij iedere online aankoop. Qua kleding heb ik vrijwel altijd maat 34 en gezichtsverzorging gaat ook vaak online. Ik doe het wel zo dat ik geen verzendkosten hoef te betalen :)

Mariska -

Online koop ik vaak: kattenvoer in bulk en grind (zooplus), want scheelt gesleep, yankee candles (sensational home), weleens een miskoop, maar meestal koop ik maandelijks dezelfde geurkaarsen, H&M, omdat ik daar mijn maat meestal wel weet, als het niet past dan is dit meestal een jeans, Nespresso, want anders moet ik naar de Bijenkorf Rotterdam, schoenen koop ik ook vaak online. In de winkel: Douglas, MAC, make-up, parfum, bh’s, want ik wil dan graag goed advies over de pasvorm. Kleding via een andere webshop dan H&M doe ik niet snel. Vraag me dan altijd af wat voor maat ik dan moet nemen. De beste webshop ooit vind ik trouwens die van Nespresso. Super service, snelle levering en je kunt aangeven wanneer het bezorgd moet worden. Top!

mariebeauty -

ik koop bijna alles in de winkel. Heeft zo zijn charme…

Farah -

Ik ben een beetje 50/50. Ik koop best veel online maar een middagje winkelen vind ik ook altijd heel gezellig en leuk.

Amy -

Ik koop heel veel online, omdat ik helemaal niet houd van drukke winkelstraten en (kleding passen in) warme winkels. Standaard koop ik broeken van Tommy Hilfiger en daarbij heb ik altijd dezelfde maat. Dan is online shoppen toch erg handig!

Charlotte -

Heel veel online… Het is gewoon zo makkelijk!

Esther -

Hoe handig ook, ik koop niets online. Sommige make-up merken kan je nou eenmaal niet in de winkel kopen, dus die bestel ik. Maar als ik het ook in de winkel kán kopen doe ik dat. Leuk artikel om te lezen! X

Kimberley -

Voor mij is online shoppen wel echt een uitkomst vanwege mijn ziekte, maar ik doe het nu ook al wel zo lang dat ik de draai heb gevonden en dus eigenlijk altijd wel de goede maten bestel. Met make-up kan ik me wel voorstellen dat je de kleuren en textuur eerst goed wilt kunnen zien, cosmetica is ook nog eens een stuk lastiger om weer te ruilen. Wat ik soms wel jammer vind is als webwinkels de afmetingen van het kledingstuk er niet bij vermelden, zoals bijvoorbeeld de lengte van een rokje. Voor je het weet valt die rok ineens een stuk korter uit dan je dacht..

Rosanne -

Ik koop eigenlijk heel erg weinig online. Het enige wat ik bestel zijn eigenlijk producten die of heel lastig of helemaal niet in het echt te krijgen zijn. Ik vind shoppen veel te leuk en vind het heerlijk om kleding te passen en make up te swatchen! Ik verkies een echte winkel boven webshops!

Naomi -

Ik was vroeger, of eigenlijk een half jaar geleden nog, altijd van het online shoppen. Maar ik kreeg toch te vaak dat het niet was zoals ik wilde en deed ik veel miskopen. Vanaf nu ben ik dan ook van plan om minder online te shoppen en gewoon naar de stad te gaan.

x

Esther -

Ik kan niet zonder shoppen in de stad, en niet zonder online shoppen! Ik doe het allebei even vaak. Een dagje shoppen vind ik enorm gezellig, dus dat zal ik altijd blijven doen. En online shoppen is gewoon super handig + je hebt vaak goede aanbiedingen. Allebei dus :-)

Amber -

Ik koop zo goed als alles online, meer uit noodzaak dan dat ik het wil. Met mijn dikke bovenbenen tegenover de rest is het zo lastig om een broek te vinden online, nu de skinny jeans een beetje naar de achtergrond verdwijnen lukt het weer aardig, maar het blijft lastig. Een jas of een blouse, eigenlijk alles wat niet niet of nauwelijks rekt, koop ik liever ook in de winkel. Ik koop het dan ook bijna nooit want ik houd shoppen gewoon niet vol. Pas ben ik naar de Bristol geweest, gelukkig hadden ze daar broeken die wel goed zaten en nog 2 voor 40 euro ook (2 dezelfde gekocht, 1 daarvan ga ik zelf maar verven gok ik, haha), maar daarna was ik alweer door m’n energie heen, heel erg vervelend. Wel vind ik de kortingen online fijn en ik koop niet zo snel het eerste wat ik zie, in de stad wel omdat ik het dus niet lang vol houd en niet heen en weer kan blijven lopen. Online heb ik vaak zat 4 webshops open staan en vergelijk ik eerst de prijzen, waar ik de leukste/meeste keuze heb en na uren vergelijken en rondkijken bestel ik dan pas.

Margot -

Vooral apparaten en boeken enzo koop ik eigenlijk altijd online. Zo handig! Kleding bestel ik ook wel online, maar alleen als je het makkelijk terug kan sturen.

Jessica -

Online shoppen is voor mij een uitkomst. Met een chronische ziekte is shoppen een uitputtingsslag, al heb ik het er heel soms voor over. Maar online kan ik rustig vanuit bed bestellen en passen als het mij uitkomt! Ik heb geleerd dit ook leuk te vinden, zo’n pakket uitpakken heeft echt wel iets feestelijks!

lydia -

Hoi

Ik ben ook chronisch ziek, bij welke site koop jij de kleding?

Shirley -

Ik bestel ook veel online. Ook steeds meer kleding. Vooral in de sale vind ik het ideaal, je kunt gewoon je maat eruit filteren. Tijdens de sale in de winkel heb ik te weinig geduld en loop ik altijd met iets uit de nieuwe collectie de winkel uit.

Xoxo -

Alles wat ‘leuk’ winkelen is koop ik in winkels. Of ik bestel het online nadat ik het eerder in de winkel gezien heb. Online bestel ik producten als ik ze opnieuw bestel (favoriete dagcreme) of dingen als huishoudelijk spul of dingen die me gewoon niet zo boeien.

Lillyshuid -

Vroeger kocht ik alles in de stad, tegenwoordig bestel ik echt alles online. Van schoenen en kleding tot beautyproducten. Ik vind het zo makkelijk en handig!

Jiska -

Bij mij ligt het ook aan de categorie! Kleding koop ik nog wel eens online, net als schoenen, maar ik check wel altijd hoe het zit met de algemene voorwaarden zodat ik het nog wel gewoon retour kan sturen. Bovendien vind ik het een groot nadeel dat je bij veel webshops nog verzendkosten moet betalen.

Dita -

Ik koop heel veel online. Sowieso boeken, kleding en accessoires. Wel kom ik ook nog vaak in de stad en dat vind ik ook leuk. Voor ons kindje is het een beetje 50/50. Sommige dingen koop ik online, sommige niet.

N -

Ik shop echt heel weinig online, ik vind dat met kleding zo lastig!

Carina -

Het enige wat ik regelmatig koop is ondergoed omdat mijn favoriete merk daar een online outlet van heeft en in de winkel dus 2x zo duur is. Plus daar heb ik altijd dezelfde maat van dus dat zit sowieso goed. Verder koop ik alles in de winkel, ik moet alles eerst zelf zien en voelen plus online mis ik veel informatie. Ik wil altijd weten waar dingen van gemaakt zijn en hoe de kwaliteit is en dat kun je online niet zien. Vind het ook jammer dat veel winkels nu een online only gedeelte hebben want dat vind ik ergens niet fair. Want ik help om een winkel overeind te houden door een fysieke winkel op te zoeken en word dan beloond met een kleinere collectie? Niet eerlijk.

Natascha -

Ik ben één van de mensen die heel weinig online koopt. Ik vind shoppen toch een soort beleving. Ik wil kleding graag zien, voelen en gelijk passen. Als ik iets online bestel, past het 9 van de 10 keer niet. Ik vind het soms zo lastig inschatten om de juiste maat te kiezen, vooral als ik een merk niet ken. Daarom bestel ik dan vaak weer 2 maten, en moet ik de helft weer terug sturen. Op de één of andere manier vind ik dat gewoon niets. Ik bestel alleen wel iets online als ik specifiek naar iets op zoek ben dat in mijn maat in de winkel was uitverkocht. Of als ik in de winkel iets gezien heb en ik weet dat het online goedkoper is;)

Nancy -

Ik denk dat ik toch liever kleding online shop. Als ik ga winkelen in een stad koop ik vaak bijna niks, het draait dan meer om de gezelligheid.

Iris | Todayslipstick -

Kleding koop ik bijna nooit online, omdat ik het echt goed wil passen en wil zien in de winkel. Ook foundation en poeders koop ik niet online, ik wil de kleuren goed kunnen zien en swatchen.
Liefs, Iris

Curly Creative -

50/50 Ik kom graag in de stad maar soms is iets op wat ik zocht en dan bijvoorbeeld wel online nog verkrijgbaar. Super handig dus😃

Xxx

Caro ~ My Beautycase -

Ik koop ook heel veel online! Het is zo makkelijk en snel, je hoeft er niet eens de deur voor uit. Kleding is inderdaad altijd wel lastig want als iets niet goed is dan vind ik het altijd vervelend om het helemaal terug te moeten sturen. :-)

Reageer ook