Mijn schoonmoeders chili con carne

Er zijn een aantal gerechten die ik altijd wel zou kunnen eten, zoals de gebakken aardappels van mijn moeder, de beef teriyaki van mijn zus en de chili con carne van mijn schoonmoeder. Ik deel vandaag dit laatste recept met een heerlijke muntsaus en frisse perziksalade. Perfect voor de zomer. 

Wat heb je nodig?

De ingrediënten zijn op basis van vier personen. Ik maak altijd het dubbele en eet er twee keer van, omdat ik het handig vind om een dag niet te koken. Wat heb je nodig voor deze chili con carne met muntsaus?

Chili con carne

 • 500 gram rundergehakt
 • 2 blikjes tomatenblokjes
 • 2 rode paprika’s
 • 1 blik bruine bonen
 • 1 blik kidneybonen
 • 2 (zoete) uien
 • 1 teen knoflook
 • 1 tl chili peper
 • zout

Muntsaus

 • Griekse yoghurt
 • Verse munt
 • 1 teen knoflook
 • Komijnpoeder (naar smaak)
 • Sap van een halve limoen

Perziksalade

 • Perziken
 • Geitenkaas
 • Sla (naar keuze)
 • Dressing: olijfolie, balsamicoazijn, honing en mosterd

Het recept

Chili con carne

Ik begin met het snijden van de ui en bak deze op laag vuur in de pan. Ik voeg het gehakt toe en bak deze rul. Daarna pers ik een teen knoflook uit en doe dit er bij. Ik snij de paprika’s in stukjes en doe deze in de pan. Ik bak alles goed door elkaar.

Ik giet de bonen af met behulp van een vergiet. Ik voeg deze toe aan het gehakt en roer alles goed door elkaar. Als laatste voeg ik de tomatenstukjes toe. Je kunt natuurlijk ook zelf tomaten snijden in kleine blokjes, maar ik vind dit nu eenmaal snel en makkelijk.

Ik zet het vuur laag en voeg een theelepel chilipoeder toe. Ik breng het op smaak met zout en eventueel nog wat peper. Klaar, zo makkelijk is het om chili con carne te maken. Totdat ik het opdien, laat ik dit staan op laag voer en roer het af en toe om.

Muntsaus

Het is heerlijk om muntsaus bij de chili con carne te serveren. Het maakt het gerecht lekker fris en wat mij betreft perfect in de zomer. Het is heel simpel en in een handomdraai gemaakt. Je doet ongeveer 300 ml Griekse yoghurt in een schaaltje.

Was de verse muntblaadjes goed met water. Ik ben hier nogal een pietlut in, want ik wil absoluut niet dat er van die vieze luisjes op zitten. Ik vraag ook bijna nooit in een restaurant of café naar verse muntthee want er drijven bijna altijd van die witte of zwarte kleine insecten in de thee. Brrr! Ik maak het liever zelf, dan weet ik zeker dat het goed is. Goed, je wast dus de muntblaadjes.

Deze scheur je in kleine stukjes en voeg je toe aan de Griekse yoghurt. Daarna pers ik een halve (of hele) teen knoflook uit en doe dit er bij. Wat de muntsaus extra lekker maakt, is het toevoegen van komijnpoeder/komijnzaad. Ik doe er ongeveer 2 theelepels komijnpoeder in. Je kunt het eventueel nog extra op smaak brengen met peper en zout, maar vaak is het zo ook al lekker. Klaar!

Perziksalade

Voor de frisse perziksalade gebruik ik rucola melange. Dat vind ik een lekkere pittige maar ook zachte sla. Ik gebruik een grote schaal en leg de sla daar in. Ik schil de perziken in stukjes en leg ze om en om in de schaal. Je kunt -als je geen zin hebt om te schillen- ook perziken uit blik kopen. Dat scheelt je tijd.

Ik verkruimel her en der stukjes geitenkaas er over. Als je hier niet van houdt, kun je ook geraspte (oude) kaas gebruiken of het weglaten.

Ik maak in een bakje een dressing van olijfolie, een klein beetje balsamicoazijn, een beetje mosterd en een theelepel honing. Ik roer dit goed door elkaar. De dressing serveer ik bij de sla. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel dressing hij/zij over de sla wil doen en als de sla niet helemaal op is, kan ik dat nog mooi bewaren voor de volgende dag als lunch bijvoorbeeld.

Ik ben benieuwd of dit ook een gerecht is wat jou aanspreekt en hoe jij chili con carne maakt. Ik vind dit een heerlijk gerecht. Je kunt natuurlijk nog rijst serveren bij de chili con carne maar ik vind het zelf onnodig. Ik heb genoeg aan  de chili met muntsaus en de frisse perziksalade. Wat ook lekker is, is om er een ciabatta bij te serveren. De keuze is reuze!

19 reacties

Rosalie -

Ziet er lekker uit! Ik ga dit recept opslaan en later zelf eens maken!

joy -

Buiten de chilipoeder vind ik het altijd lekker om 2 of 3 verse pepers toe te voegen. Verder gaat er nog komijnzaad, korianderzaad, gerookte paprikapoeder, zoet paprikapoeder en cacao of kaneel in “mijn” chili. Dat geeft het gerecht wat meer diepte.

Die muntsaus ga ik zeker proberen, lekker fris!

Marita -

Chili con carne is héérlijk! Ook erg lekker is om er een eetlepel cacaopoeder er doorheen te doen, of stukjes mango.

lotte -

Hmm….vooral die yoghurt. Alleen dat van die munt wist ik niet, als ik alleen al een insect zie krijg ik geen hap meer door mijn keel, dus voor mij nooit meer muntthee bestellen.
Ben ook benieuwd naar het recept voor de gebakken aardappeltjes.

Mariska -

Chili con carne is echt een van mijn favoriete gerechten.. heerlijk vind ik het :) mijn moeder maakte het vroeger ook echt heel lekker.

Kelly -

Hmmm dat ziet er heerlijk uit! Ik ben gek op chili con carne, deze ga ik zeker eens maken

Leonie -

Hmm, lekker! Ik hou van chili con carne.. Die salade ziet er ook echt yummie uit!

Nicole -

Die salade ziet er vooral heel erg lekker uit! Ik ben dol op perzik en geitenkaas. De chili con carne ziet er ook heel erg goed uit. Dit ga ik binnenkort eens proberen!

Suzanne -

Toch leuk om te zien dat iedereen het toch wel hetzelfde maakt :) blijft een heerlijk gerecht. Een beetje smoked paprika poeder erdoorheen is ook erg lekker!

Tamara -

Lekker recept! Ooh die perziksalade klinkt heerlijk en lekker fris en fruitig!

naomi -

Mijn moeder maakt ook heerlijke chili con carne. Wij eten het dan met een broodje en sla!

x

Kirsty -

Ziet er lekker uit! Chili con carne spreekt mij sowieso wel aan :)

Natasja -

Dat ziet er goed uit! Hoewel ik me afvraag of hij de Chili con carne van mijn schoonmoeder kan overtreffen :)

Lindsey Beljaars -

Vind Chili Con Carne echt heerlijk, maar niet in deze tijd van het jaar. Moet er nu niet aan denken. Krijg daar pas weer zin in met winterse dagen, net zoals Erwtensoep hih!

Iris | Todayslipstick -

Ik lust geen chili con carne, maar die salade ziet erdan weer wel onwijs lekker uit!
Liefs, Iris

suus -

Ik vind het heerlijk! Maar krijg soms wel last van mijn darmen daarom eten wij het weinig. Jammer want het is heel gezond om bonen te eten.

Deisy -

Ik ben echt gek op chili con carne, maar mijn vriend houdt er helemaal niet van haha. Om die reden eten wij het eigenlijk veel te weinig. Zonder rijst vind ik trouwens ook altijd lekkerder: het maakt het gerecht net iets minder zwaar.

Margot -

Chili con carne is niet zo mijn ding, maar die salade vind ik een heel goed idee!

Maria -

Ik eet geen vlees, maar ben wel benieuwd naar je moeder’s recept voor gebakken aardappels. Als een moeder of oma ze maakt, smaken ze toch altijd lekkerder :p

Reageer ook