E.L. James – Grey

Ik sloeg de laatste bladzijde om van het derde boek van Fifty Shades of Grey en baalde enorm dat het afgelopen was. Wat velen een vreselijk boek vonden, vond ik stiekem wel erg spannend en leuk. Dat er nog een vierde boek uit kwam vertelt door ‘de Dominant’ himself deed me een groot plezier. Het boek Grey door E.L. James.

Bron afbeelding: The Pool

Ik kreeg het e-book opgestuurd van een lezeres wat ik ontzettend aardig vond. Ik was er superblij mee, want ik was ontzettend nieuwsgierig naar dit boek.

Hoe zou Christian Grey het hele verhaal beleefd hebben vanuit zijn kant? Zou je nog meer dingen over hem te weten komen? Het boek begint met een stuk uit zijn kindertijd.

‘Ik heb drie auto’s. Die gaan heel hard over de vloer. Zo hard. Eentje is er rood. Eentje is er groen. Eentje is er geel. Ik vind de groene mooi. Dat is mijn lievelingsauto. Mammie vindt hem ook mooi. Ik vind het fijn als mammie met mij en de autootjes speelt. Haar lievelingsauto is de rode. Vandaag zit ze op de bank naar de muur te staren. Het groene autootje vliegt het vloerkleed op. De rode gaat erachteraan. Dan de gele. Boem! Maar mammie merkt het niet.’

Bron: Uittreksel van: E L James. ‘Grey’. iBooks.

Gedurende het boek komen er een aantal van dit soort fragmenten terug. Ik merk dat ik dat vooral heel interessant vind, het leven wat hij gehad heeft voordat hij de Mr. Grey werd die hij nu is. Er zitten namelijk ook best een aantal heftige stukken bij over zijn kindertijd, bijvoorbeeld dat zijn moeder in elkaar geslagen wordt door de man waar hij zo’n hekel aan heeft.

Naarmate het boek vordert en je ziet hoe hij jaagt op Anastasia, waan ik me weer terug in het eerste boek van Fifty Shades of Grey. Het is leuk dat er herkenbare stukken in zitten die je al kent door het eerste boek en de film maar toch is het iets anders. Zo vond ik het wel grappig om te lezen dat tijdens hun eerste ontmoeting (het interview) hij alleen maar kan denken aan de dingen die hij met haar wil doen en zich helemaal niet kan focussen op wat ze zegt. Of dat hij benoemt dat haar klungeligheid hem normaal gesproken mateloos zou irriteren maar dat hij dat nu vreemd genoeg niet heeft.

Het grootste deel van het boek gaat natuurlijk over seks en alle dingen die hij met haar wil doen. Ik vind het af en toe ook wel vermoeiend dat die gedachten van hem over wat hij met haar wil doen constant voorbij komen. Er is maar een gedachte van hem waarbij ik hard moest lachen en dacht: ‘Huh?’

‘Je brengt nogal graag discipline bij,’ snauwt ze. ‘O, Anastasia, je moest eens weten.’ Een beeld van haar aan mijn bank geketend, met een stuk geschilde gember in haar kont zodat ze haar billen niet kan samenknijpen duikt op in mijn hoofd. En daarna dan stevig met een riem eroverheen. Ja… Dat zou haar leren zich niet zo onverantwoordelijk te gedragen. Dat is een heel aanlokkelijke gedachte. Ze staart me met grote ogen ietwat verdwaasd aan. Ik krijg er een ongemakkelijk gevoel bij. Kan ze mijn gedachten lezen of staart ze gewoon naar mijn knappe kop?

Bron: Uittreksel van: E L James. ‘Grey’. iBooks.

Een stuk geschilde gember? Ik kan me er niks bij voorstellen, gelukkig maar haha!

Wat me verder opviel aan het boek is dat hij Anastasia best wel beschrijft als een bijzondere en sterke vrouw die wat onzeker is op het gebied van seks. Terwijl toen ik de boeken las uit het perspectief van Ana, ik haar veel meer vond overkomen als een grijs muisje die juist wat zwakker en banger is. Hij beschrijft het meer als dat hij geen hoogte van haar kan krijgen en zelfs als een wat mysterieus persoon. In die zin is het wel leuk om beide versies te lezen en te zien wat hij denkt.

Het ene moment vind ik hem een klojo maar het andere moment zie je ook weer in dat hij zelf bang is voor de gevoelens die hij ontwikkelt voor Ana. Het boek neemt je mee in hoe hij worstelt met zijn gedachten en hoe hij volgens zichzelf moet handelen – het straffen. Dat vind ik het meest interessante om te zien. Hij verliest zichzelf (in de liefde), maar wel op een positieve manier ook al ziet hij dat zelf niet zo omdat hij geen normale relatie wil en daarom ook niet in wil zien dat hij van Ana begint te houden.

Natuurlijk zijn de seksuele stukken wel opwindend om te lezen, maar op een of andere manier heb ik dat al zoveel aan bod zien komen bij de drie boeken van Fifty Shades of Grey dat me dat in dit deel minder interesseert. Ik vind het juist sexy om te lezen hoe bezorgd hij is om Ana en haar graag wil beschermen en om hoe hij het moeilijk vindt om om te gaan met zijn nieuwe gevoelens en gedachten.

In een recensie uit de krant las ik dat je wel de eerste drie boeken gelezen moet hebben voordat je Grey leest. Daar ben ik het zelf niet mee eens. Als je nog niet een van de Fifty Shades of Grey boeken hebt gelezen, kun je prima alleen Grey lezen. Het ‘nadeel’ is dan wel dat je meer weet over hem en zijn persoonlijke leven als je daarna nog eens de andere boeken wilt lezen en dus al een streepje voor hebt. Maar qua verhaallijn is het niet zo dat je er niets van zult begrijpen als je alleen Grey zou lezen.

Er zijn wel veel stukken gekopieerd vanuit eerdere delen, zoals het e-mailverkeer tussen Grey en Ana en het contract. Dat is natuurlijk makkelijk geld verdienen zo op het eerste gezicht en velen vinden het boek daarom verschrikkelijk en commercieel maar ik vond het toch wel interessant om zijn gedachten hierover te lezen. Dat maakt het boek ondanks dat de verhaallijnen hetzelfde zijn, wel iets anders.

Jep, het succesverhaal van de Fifty Shades of Grey serie is extra uitgemolken door het deel van Grey toe te voegen, maar als je al fan was van de boekenreeks kan ik me zo voorstellen dat dit boek ook erg leuk is om te lezen. Althans, dat vonden wij wel maar wij hebben dan ook alle boeken gelezen en de film al twee keer gezien. Heb je er helemaal niks mee? Dan zul je je waarschijnlijk dood ergeren aan het boek Grey dus lees het dan vooral niet.

Nee, het is nog steeds geen hoogstaande literatuur maar wij vermaken ons er zeker mee. Wederom baalde ik weer dat het boek afgelopen was en ik bij het Dankwoord was aangekomen. Maar de verhaallijn is nog niet afgelopen. Het eindigt met het stuk dat hij haar terug wil winnen, want ze is bij hem weg gegaan nadat hij haar strafte. Ik dacht dat het hele verhaal wel verteld zou worden in het boek Grey, aangezien het zo’n 580 pagina’s bevatte. Zou er dan nog een deel twee of zelfs drie komen van Grey? Vast wel, want de boeken vliegen immers als ‘hete’ broodjes over de toonbank. 😉

39 reacties

Stefanie -

Lijkt me leuk om te lezen, maar eerst ga ik nog een verder met het eerste boek. Ik ben daar ooit in begonnen maar heb het nooit afgemaakt, shame on me.

Lysanne -

Ik ben nou toch ook wel nieuwsgierig geworden.. Heb nog geen enkel boek hiervan gelezen, omdat ik niks van de hype moest weten. Maar je hebt me overtuigd Martine!
Kan iemand mij trouwens vertellen waar ik de e-books het beste kan kopen?

Channah -

Ik heb alle boeken nu gelezen, ja ik weet het, maar het is mijn guilty pleasure, en ik lees ze in een ruk uit. Al moet ik zeggen dat ik bij het laatste boek wel door de dromen van Christian heen heb gebladerd, en soms werden de seksscene’s wat langdradig, maar voor de rest blijf ik ze met plezier lezen. Al vind ik persoonlijk het einde van Grey wel heel erg raar, maar dan aan mij liggen.

N -

Ik vond Grey stiekem leuker dan de andere boeken, ik vind zijn perspectief veel interessanter!

Patricia -

Dank voor de review! Ik las net dat stuk over die gember voor aan m’n man. “Ja logisch” zegt ‘ie, “gember is heet dus als je je billen samenknijpt gaat dat branden”. Bij deze de gember dus verklaard 😉

Willemijn -

Iehhhhh! Hahahaha!

Kim -

Ik vind het ook een heerlijk boek! Ik heb de eerste drie boeken verslonden en deze ook weer. En misschien is het geen hoogstaande literatuur, is het dan meteen ‘fout’ om een dergelijk boek te lezen? Het stoort mij een beetje dat mensen er meteen iets van moeten vinden (zoals van alles tegenwoordig) en een etiket erop moeten plakken, het zou bijvoorbeeld vrouwonvriendelijk zijn, nou het is maar een boek en als je het niet wilt lezen, doe het lekker niet! Ik heb er in ieder geval van genoten, net zoals van de film ;-).

anouk -

Hahaha omg! Een geschilde gember. Whatt en waarom?! haha
Ik vond de Fifty shades of Grey boeken erg leuk om te lezen en wil dit deel eigenlijk ook nog lezen.

Sarahdise -

Haha die geschilde gember! Lol! Stiekem heb ik wel genoten van de eerste drie boeken en ben ik best nieuwsgierig naar deze… :) De film vond ik dan wel weer helemaal niks..

Jet -

Ik was ook heel benieuwd naar dit boek, maar het is me eerlijk gezegd heel erg tegengevallen. En dan heb ik het vooral over de schrijfstijl. Die stukken waarin zijn jeugd terugkomen zijn zo makkelijk geschreven, maar ook later ‘ik loop daarheen’, ‘ik doe dit’ ‘ik doe dat’. Het boek was heel vermakelijk maar verder vond ik de andere leuker om te lezen. Wat een vriendin ook tegen me zei is dat door dit boek te schrijven het mysterie dat rondom Christiaan hangt in de andere boeken een beetje verdwijnt en daarmee zijn aantrekkingskracht (een beetje ;))

Ingrid -

Graag gedaan! Ik had hem ook zo uit! Liefs Ingrid

Tamara -

Ik vond het ook een apart boek en die bepaalde scenes heb ik ook na een tijdje overgeslagen want dat werd ook allemaal in deel 1 beschreven

Donna -

Ik ben ‘m nu ook aan het lezen en ben inderdaad Ana als een heel ander persoon gaan zien in plaats van dat grijze muisje. Ik kan ‘Muren van glas’ ook echt aanraden als je vijftig tinten leuk vindt. Die boeken vind ik eigenlijk nog net iets leuker doordat ze Nederlands zijn en je dus ook plaatsen e.d. kunt herkennen. Ook ‘normale’ seks en vrijwel geen SM, spreekt mij toch meer aan.

Marisa -

Wat veel mensen denken is dat dit boek als slecht wordt gezien omdat het over seks gaat (in de stijl van Bouquet-boekjes), maar het is een slecht boek omdat het een verkeerde, vrouwonvriendelijke (verkrachtingsvriendelijk) representatie weergeeft van seks. Ik vind het raar dat seks als genot voor vrouwen nog steeds een taboe is. Dus wat dat betreft support ik elk boek dat seks niet mijd en het lichaam van de vrouw als MEER weergeeft dan ‘een kado voor mannen’. E.L. James doet dat niet, integendeel haar boeken lijken bijna een verering van verkrachting en seksueel geweld. BDSM is niet nieuw, en is niet hetzelfde als seksueel misbruik. Voor BDSM is wederzijds respect nodig, maar vooral ook goede afspraken. Wanneer wil iemand wel seks, en speelt hij tegen te stribbelen, en wanneer wil de persoon dat echt niet, en is het gewoon verkrachting? E.L. James haalt die fijne lijn daartussen weg. Daarnaast versterkt ze schadelijke genderstereotypen (de man moet de vrouw veroveren, vrouwen mogen alleen maar zitten en mooi zijn). De relatie is niet consensueel (zo wordt ook meerdere malen gesteld in de boeken), en zo lang dat het geval is, is en blijft het verkrachting en seksueel misbruik. Grey is een verkrachter. Ik ken genoeg vrouwen om me heen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en verkrachtingen, mijzelf incluis, en daarom raakt het me ook zo dat deze boeken zo populair zijn. Ik heb geen problemen met BDSM, maar wel met de onderdrukking van vrouwen (op seksueel gebied) en de verheerlijking van verkrachtingen.
Er zijn nog zo veel meer punten die ik zou willen noemen, maar ik laat het hier bij. In de hoop dat er mensen zijn die nog een keer bij zichzelf te rade gaan voordat ze deze franchise steunen.
Voor mensen die nog meer willen weten, er zijn een hoop mensen die goed beargumenteerde reviews hebben geschreven, zoals deze voor The Huffington Post of Google op ’50 Shades of Abuse': http://www.huffingtonpost.com/elisabeth-corey/50-shades-of-abuse_b_6735520.html

Martine -

Interessant standpunt, zelf zie ik het helemaal niet zo ondanks dat ik ook te maken heb gehad met seksueel misbruik. Grey zegt vaak genoeg in het boek dat ze dit niet hoeft te doen en dat er grenzen zijn. Ana gaat er zelf mee akkoord, het wordt goedgekeurd van beide kanten tot het moment waarop hij haar straft en zij weg gaat. Dan pas gaat hij bij zichzelf te rade of hij ook in staat is om een normale relatie aan te kunnen. Ze willen elkaar beide heel graag, bij verkrachting is daar absoluut geen sprake van. Op het laatst vindt Ana het zelfs fijn/spannend en gaat ze vrijwillig voor de Rode Kamer zitten. Dus voor mijn gevoel is er zeker geen sprake van dat ze gedwongen wordt. Ik vind het wel interessant dat jij het weer heel anders beziet, zo zie je maar weer!

Leonie -

Interessante kijk of standpunt moet ik altijd ff grinniken.
Jullie gebruiken dit wel vaker als een reactie op een mening.
Ik lees dan heul wat anders.
Best een interessant gedachten he.
Boeken vind ik flut.
Jip en Janneke hebben rare sex zo zou het boek ook kunnen heten.
Ieder zijn ding.

Denise -

Wat mij zeer stoort aan de film (ik heb de boeken niet gelezen, dus ik weet niet of het het zelfde is), is dat Grey vertelt dat hij deze seksuele ‘daden’ geleerd heeft van een oudere vrouw toen hij nog minderjarig was. Wat in mijn ogen misbruik is, ook in het achterhoofd houden dat hij mishandeld is voordat hij bij zijn adoptie ouders terecht kwam. Waarom in godsnaam gaat Anastasia dan mee in dit gedrag. Moet je je voorstellen dat jou partner mishandeld is en seksueel misbruikt door een oudere vrouw en daarom bepaalde seksuele handelingen bij jou wil uitvoeren…… dan zeg je als partner toch dat dit niet de juiste manier is om het trauma te verwerken…dat is niet gezond en dat stoort me. Als de seksuele handelingen alleen voort zouden komen uit intresse en ‘gezonde gedachte’ zou het verhaal naar mijn mening beter aansluiten bij het verhaal dat de schrijvers/filmmakers willen vertellen.

Martine -

Hi Denise,

In de boeken zie je wel terug dat Ana dat heel erg vindt en een ontzettende hekel heeft aan de vrouw (Elena) die hem dit geleerd heeft. Maar Grey zegt vervolgens weer dat als Elena er niet was geweest het veel slechter met hem was afgelopen. Elena heeft hem anderzijds ook geholpen om zijn imperium te starten en op te bouwen. Maar dat stuk is inderdaad nogal verknipt maar Ana is -denk ik- zo blind van verliefdheid/lust dat ze een soort van akkoord gaat met het contract. Hoewel ze het trouwens nooit getekend heeft en Grey uiteindelijk wel wil proberen om een normale relatie met haar aan te gaan.

Kim -

Ik ben heel benieuwd naar dit boek! De vorige 3 heb ik allemaal gelezen.

Japkejanneke -

Oh, ik moet deze serie echt nog eens gaan lezen. Ik ben er ooit wel in begonnen, maar ik heb het toen niet uit kunnen lezen. Ga ik op mijn to-read-list zetten!

Deisy -

Aan mij is dus die hele hype voorbij gegaan haha en moet ook eerlijk gezegd zeggen dat het boek mij niet zo aantrekt. Wel een hele goede review trouwens: ondanks dat ik het boek niet heb gelezen, krijg ik wel een beetje de feeling hoe het in elkaar zit. Dat vind ik dus vrij knap gedaan :-)

Martine -

Dat is goed om te horen, een boek review is nog best lastig vind ik dus dankjewel!

Martina -

Ik heb de eerste drie boeken gelezen en wil de film nog graag zien want dat is er nog steeds niet van gekomen…

Janneke -

Heel blij met deze review. Ik vond de trilogie slecht maar vermakelijk, maar ik weet nu dat ik dus niet hoef te beginnen aan Grey! Wat er leuk aan is zal ik vast horen (en lezen) van vriendinnen, maar ik denk dat ik me anders veel te erg ga irriteren aan de commerciële gemakkelijkheid van E. L. James.

Margot -

Ik was nog aan het twijfelen of ik Grey wilde lezen, maar misschien is het wel wat voor tijdens mijn vakantie.

Lenneke -

Ik heb precies niks gelezen van deze boeken. Ondanks de hele hype heeft het me nooit getrokken en ik ben ook niet van plan om het te lezen. Heb jij ook de film gezien?

Martine -

Ja joh, wel twee keer van de bank gegleden haha 😉

Anna30 -

Uhm, je bedoelt van het lachen?

Lenneke -

Hahahaha, nice.

Amy -

Grappig dat je een recensie schrijft over dit boek, ik heb ze nog niet veel voorbij zien komen. Het eerste deel van deze serie heb ik halverwege weggelegd omdat ik het zo slecht geschreven vond dus nee, ik denk niet dat ik deze ooit ga lezen.

Saskia -

Hmm, ik ben nu toch wel wat nieuwsgierig geworden naar het boek!

Desiree -

Ik heb dit deel ook weer met veel plezier gelezen. Alleen hadden de seks stukken nu wel wat mindere gemogen. Ik hoop op een deel 2. :-)

Renske -

Argh! Dit artikel herinnert mij er weer aan de trilogie eens op te zoeken. Deze is spoorloos verdwenen sinds mijn verhuizing vanuit Groningen, haha. Ik was érgens in het tweede deel! Het liefste lees ik eerst de trilogie en dan pas Grey. Maar het begint tocht te kriebelen om Grey nu alvast te lezen, haha.

Iris | Todayslipstick -

Dit boek staat heel hoog op mijn to-read lijstje, ik moet hem snel als e-book aanschaffen! Vond de andere 3 boeken erg leuk om te lezen, ik ben benieuwd naar Grey zijn verhaal.
Liefs, Iris

Ingrid -

Niet doen, ik kan hem je zo mailen! Scheelt berg geld…

Ingrid -

Heb hem naar je site gemaild
Gewoon mijn goede daad vd dag zeg maar 😉

Aaaa -

Misschien stomme vraag, maar zou je hem ook als ebook naar mij willen mailen?

Ik drop hier wel even mijn oude email neer, daar kan je hem heen mailen haha. Alvast mega bedankt!!

westlife_fan13@hotmail.com

Aaaa -

Wil je als je hem gemaild hebt het hier laten weten?
Voor t geval die in mijn ongewenste mail terecht komt..

Linda -

Oh, ik zou hem ook graag willen. Wil je hem mailen?
Lindadikken@live.nl

Reageer ook