Zwangerschapsupdate #5: week 19 t/m 22

22 weken, of te wel 5 maanden zwanger. Wow, de tijd gaat hard! Nog zo’n 4 maanden (18 weken) over op de teller. Vandaag praat ik jullie bij over mijn belevenisen van week 18 tot en met 22. Tijd voor zwangerschapsupdate #5!

Lees hier zwangerschapsupdate #1, #2#3 en #4 terug.

19 weken

Week 19

 • De schopjes van meneer worden steeds steviger! Het mooiste wat er is aan deze hele zwangerschap (tot nu toe).
 • M’n buik is begonnen aan aan groeispurt. Het gaat hard!
 • Ik ga met mijn moeder kijken bij de grote babywinkels op het industrieterrein. Wat heerlijk om daar rond te snuffelen. Ik koop enkel wat kleine dingetjes deze keer.
 • Soms word ik ‘s avonds in bed overvallen door zo’n enorme honger, dat ik Djurre vraag om wat te eten te halen van beneden. En zo gebeurde het dat ik afgelopen nacht droge beschuit in bed zat te eten (want: m’n tanden al gepoetst). Ik heb geen rare cravings, maar soms wel HEEL VEEL honger! Wist je dat vrouwen die jongens dragen zo’n 200 calorieën per dag meer eten (gemiddeld) dan vrouwen die een meisje verwachten?

Week 20

 • Met 19,5 week hebben we de 20-weken echo. Alles zag er goed uit. Yay!
 • Djurre heeft voor het eerst de baby gevoeld!
 • We oriënteren ons op de aanschaf van de kinderwagen en de meubeltjes. Heerlijk om te doen!
 • “Zo ondertussen zijn we alweer op de helft van de zwangerschap. De weken tot aan de uitslag van de vlokkentest kropen voorbij, maar de weken ná de uitslag zijn voorbij gevlogen. Over 4,5 maand lig jij – als alles zo goed blijft gaan als dat het nu gaat – in onze armen. Een onwerkelijk idee en een moment waar ik naar uit kijk. Toch hoop ik ook dat je nog lekker een tijdje blijft zitten hoor! Voor je eigen gezondheid, maar ook voor je ouders, die de komende maanden nodig hebben om zich voor te bereiden op jouw komst. Ik probeer me iedere keer voor te stellen wat er allemaal gaat veranderen en hoe het zal zijn, maar volgens mij is het krijgen van een kind een te grote gebeurtenis om je daar volledig op voor te bereiden. Het belangrijkste is in elk geval aanwezig: een vader en een moeder die nu al heel veel van je houden.”

Week 21

 • Groeispurt still going strong! Mijn navel begint te veranderen. Was het eerst een bodemloze put zonder ‘einde’ in zicht, nu zie ik het einde heel goed en wordt hij minder diep. Zal ‘ie uiteindelijk ook naar buiten gaan ploppen?
 • Als Djurre zijn oor op mijn buik legt kan hij de hartslag en het gerommel in mijn buik horen.
 • M’n borsten zijn begonnen met het lekken van een geel-oranje vloeistof! Weer zo’n dingetje waar ze je van te voren niets over vertellen en je maar gewoon overkomt tijdens de zwangerschap. Godzijdank had ik op de blog van Lindsay hier al eerder over gelezen en bevond ik me niet helemaal op onbekend terrein, maar ik vond het toch wel een dingetje deze week. Aan de andere kant, toch ook wel weer fijn want het betekent dat de boel in werking wordt gesteld voor één van de belangrijkste klussen na de bevalling: borstvoeding! Na een paar dagen hield het overigens weer op, ook heel normaal volgens mijn verloskundige…

21 weken en 4 dagen

Week 22

 • Ik ben weer terug van vakantie en de rugpijn, waar ik een week lang geen last van heb gehad, is weer terug. Super vervelend! Ik weet wel precies waar het door komt. Ik til te veel, loop te gehaast en zit veel achter mijn computer. De nesteldrang die ik momenteel ervaar helpt ook niet echt mee wat betreft rustiger aan doen. Haha! Maar als dit m’n enige kwaaltje blijft, heb ik weinig te piepen.
 • We zijn begonnen aan de kinderkamer. De commode hebben we uitgezocht en kunnen we over een paar weken ophalen en het ledikantje is geschuurd en staat klaar om geschilderd te worden. Super leuk! Nog heel even wachten en dan kan ik echt aan de slag met het inrichten van het kamertje. Woehoe!
 • En het werd nu toch echt tijd om de knoop door te hakken wat betreft de kinderwagen… Dat het een Joolz moet worden dat wist ik al heel lang. Maar ja, welk type en in welke kleur dan? Moeilijk, moeilijk! Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Joolz Day Earth in de kleur Turtle Green. Ik ben er super blij mee en ik kan niet wachten tot ‘ie binnen is.

Ik merk dat ik naar mate de weken vorderen eigenlijk steeds minder te vertellen krijg. Alles gaat lekker zijn gangetje, ik voel me goed en ik kan niet wachten tot het kamertje meer vorm gaat krijgen. Het tweede trimester is voor mij tot nu toe echt volop genieten. Meer dan dit heb ik dan ook eigenlijk niet te vertellen. Haha! Dus, tot over een aantal weken!

68 reacties

Myrthe -

Hoi Willemijn,
Ik was zo wat oude berichten aan het lezen. Blijft zo leuk om te lezen, zeker omdat je nu ook kunt zien hoe het leven met Jelle is.
Vraagje, dat witte shirt met ankjertjes vind ik super leuk! Welk merk is het en waar heb je het gekocht?
X Myrthe

Willemijn -

H&M :) Dank je!

Bo -

Oh ik werd ook soms wakker van de honger s’nachts!! Heb toen maar een pak met van die droge crackertjes of biscuitjes op mn nachtkastje gelegd 😉

Ik heb wel mazzel gehad, heb de gehele zwangerschap (en het was een tweeling) mijn eigen broekmaat gehouden. Kon zelfs mijn eigen broeken nog aan, alleen niet meer dicht 😉

Iris -

Ik wist helemaal niet dat je zwanger was! Gefeliciteerd! Je ziet er goed uit!

Heeeejj -

Je ziet er echt stralend uit met die kinderwagen! Ik ben echt benieuwd naar het kindje!
Bye❤️

Tamara -

Leuke blogpost en update!

kim -

Het is altijd weer leuk op je updates te lezen. Ik ben nu net zwanger en voel me beroerd. Hopelijk voel ik me snel beter en kan ik er ook van genieten! Mooie wagen!

Lotte -

Ik ben pas sinds kort begonnen met beide blogs van jullie, (hier ben ik hoor, spuit 11!) en het is zoooo leuk om te lezen. Jullie schrijven en vertellen het zo leuk. Ik ben een blijvertje! :-) Ik hoop dat de rest van je zwangerschap ook heel goed blijft gaan!

Willemijn -

Welkom 😀

Marnel -

Zo leuk om te lezen! Wat straal je bij die foto met de kinderwagen! 😀

Dionne -

Heel leuk om je update te lezen!

Brenda (kookt) -

Wat heerlijk om weer een zwangerschapsupdate te lezen Willemijn :) Fijn dat jullie al zo lekker op weg zijn met het kamertje en de wagen. Bij ons wordt het kamertje nu aangebouwd (dakkapel) na volgende week gaan wij ook flink shoppen. Vermoed dat ik uiteindelijk ook voor de Joolz ga, welke kleur dat weet ik nog niet 😉

Vera -

Mooi dat alles zijn gangetje gaat!
Ik vind dit zo leuk om te lezen, kan niet wachten tot hij geboren wordt!

Michelle Kaiser -

Wat een geweldig artikel. Ondanks dat je voor jou gevoel weinig te vertellen hebt, lees ik dit heel graag.

Lindsey Beljaars -

Wat ontzettend leuk om te lezen allemaal! Heerlijk dat je er zo van kunt genieten, en die kinderwagen die staat je goed hoor, haha!

Charlotte -

Leuk om je updates te lezen! Fijn dat het zo goed gaat! Ik vond het getrappel in mijn buik ook zo heerlijk! Geniet ervan, de tijd vliegt (lekker cliché haha)

EliseDingen -

Misschien een gekke vraag maar is er iets wat je tegen lekkende borsten kunt doen? Een soort melk-maandverband of zo? 😛 Hoe werkt dat?

Willemijn -

Er bestaan zoogcompressen die je in je bh kunt dragen (wegwerp of wasbare). Ze lekken bij mij nog niet zo hard dat ik ze nodig heb, gelukkig 😉 Ik was m’n bh’s wat vaker en draag een t-oud shirts ‘s nachts. :)

Murl -

Beetje gek dat ik mij dit afvraag hoor! maar hoe ga jij het straks doen met zwangerschapsverlof en bloggen? Dat is voor jou natuurlijk ook allemaal nieuw! Heb je als zzper ook recht op kinderopvang toeslag enzo? Heel veel vragen 😛

Willemijn -

Als ondernemer kun je een uitkering voor tijdens je zwangerschapsverlof aanvragen. Verder regelen we van te voren geen kinderopvang. Ik zal er tzt vast wel een artikel aan wijden want ik krijg vaker de vraag en het is vast informatief voor andere ondernemende vrouwen met kinderen/kinderwens. Maar eerst zelf nog een beetje wegwijs worden haha!

Murl -

Tof! Lijkt mij heel interessant om meer over te lezen! Bedankt voor je antwoord!

I -

Ik herken zoveel in dit artikel. Wij hebben ook een joolz, alleen dan elephant grey. Echt een aanrader!

Nesrin -

Gelukkig is alles gezond en happy!

Heel leuk zo een update. Dat jongens mama’s gemiddeld 200 calorieën meer eten wist ik niet. Ik at bij beiden gewoon heel erg veel 😉 (eindstand +34 kilo hahaha).

Ik hoop dat de rest van jouw zwangerschap net zo fijn, gelukkig en gezond verloopt!

Naomi -

Super leuk om te lezen! Ik heb een vriendin die ongeveer even ver is in haar zwangerschap!

x

Esther -

Weer super leuk om te lezen! Je hebt al een heel mooi buikje, en de kinderwagen die jullie uitgekozen hebben is mooooi :-)

Maria -

Leuk om te lezen :) En wat is je haar mooi dik zeg; ook een effect van de zwangerschap?

fleur -

Ooh ik kijk hier altijd zo erg naar uit! Heerlijke update weer! Wat kan helpen bij de rugpijn zijn de warmtepleisters van de drogist (bijna iedere heeft ze), speciaal voor de rug! Zijn heel fijn en helpen zeer goed, je spieren blijven zo lekker warm en je kan ze makkelijker ontspannen!

Johanna -

Fijn dat je je zo goed voelt! Hier aan het aftellen, over twee dagen uitgerekend..

lisanne -

is zn kinderwagen niet voor een wat oudere baby?
dit lijkt net of ze er dan in zitten.. en (pasgeboren) babys liggen toch vaan met het gezicht naar je toe.. dat je in de kinderwagen kan kijken lijkt me toch wel fijner

Madelaine -

Een kinderwagen komt met verschillende opzet stukken, waaronder dus ook een bak voor mini baby’s ;).

Super leuk om te lezen Willemijn! Wij krijgen een meisje maar pff ik eet me helemaal rond haha.

Willemijn -

Deze kinderwagen heeft ook een wieg voor als de baby 0 tot (ongeveer) 6 maanden is. Het stoeltje is vanaf 6 maanden en kun je 2 kanten op plaatsen en ook verstellen van stand (liggend, zittend en er tussenin). Maar uiteraard zie je niet al die opties op deze foto haha! Als je hem opzoekt op internet vind je meer opties. Je koopt dus 1 wagen met alle verschillende opties.

Nynke -

Leuk zo’n update. Ik ben heel benieuwd naar het kamertje!!
En over een paar weekjes kan ik je laten weten of de Joolz echt zo fijn is als we denken :)

Willemijn -

Oehh jij bent dus bijna uitgerekend 😀 Spannend! Succes met de laatste loodjes! En laat inderdaad even weten of de Joolz bevalt haha.

Nynke -

Over precies 2 weken ben ik uitgerekend! Dus ergens binnen nu en 4 weken is hij/zij er sowieso, spannend! :)

Debby -

Zo excitingggg!! Je stráált helemaal.

Kim -

Je ziet er goed uit! En je kinderwagen is echt prachtig. Voor mij is het aftellen nu echt begonnen. Ik zit in mijn 33e week en voor mij kan het niet snel genoeg gaan allemaal!

Lillyshuid -

Ik vind deze posts zo leuk om te lezen!!!

Denice -

Ik geniet zo van deze updates :) Zo fijn om je zo gelukkig te zien!

Anouk -

Fijn m te lezen dat alles goed gaar et babe en jou zelf natuurlijk ook niet onbelangrijk. Ik blijf het wel jammer vinden dat je t geslacht verklapt hebt ik persoonlijk had t liever nog niet geweten tot je bevallen was.

Rosanne -

Wat een heerlijke update weer! Je straalt helemaal en bent echt prachtig zwanger<3
Ik kan stiekem ook niet wachten op de update dat de kleine er is haha

Patty -

ik ben op dit moment 17 weken zwanger. Vindt t erg leuk om jou ervaringen te lezen. Dus bij deze geniet van je zwangerschap en blijf schrijven!

charile -

Je ziet er goed uit :)

Marrie -

Wat zie je er ontzettend goed uit! Zwangerschap doet je uiterlijk goed.

Willemieke -

Wat tof dat je ook je dagboekstukjes deelt! Leuk om zo ‘dichtbij’ mee te maken. Geniet ervan, het staat je heel goed!

Mandy | makeupyourMandy -

Je straalt helemaal! Genieten, dit!

Nadeche -

Wauw willemijn wat ben je toch een prachtige vrouw en wat straal je mooie met je buik. Geniet van alles wat er mee komt met de zwangerschap. Ik hoop dat ik over 10 jaar ook zo’n goede zwangerschap mee mag maken. Xxxx nadeche

Desiree -

Wat fijn om te lezen dat het allemaal zo goed gaat! :-) geniet er van!

Margot -

Wat fijn dat het nu zo goed gaat! En mooi stukje uit je dagboek!

Dagmar -

Wauw wat een heerlijke update, echt genieten om mee te mogen lezen! Zo fijn om te horen dat alles goed verloopt, dat gun ik jullie van harte! Mooie foto’s ook, enjoy today X

Jilte -

Wauw Willemijn wat een prachtige buik, groeit inderdaad flink. Je geniet er volkome van, dat zie je je straalt zo erg. xx

Bonni -

Gaat lekker! Maar wauw, 1000 euro voor een kinderwagen die je maar een aantal maanden gaat gebruiken…

Janine -

Een kinderwagen gebruik je veel langer hoor, ik had een bugaboo donkey voor mijn tweeling jongens en ze hebben er echt tot bijna 3 jaar ingezeten! En als je veel loopt is een beetje een goede wel zo fijn, dat verschil merk je echt.

Patricia -

misschien komen er hierna nog wel drie……?

Iris | Todayslipstick -

Fijn om te lezen dat alles goed gaat!
Liefs, Iris

monique -

Wat heerlijk dat het zo goed gaat allemaal! Lekker blijven genieten!

Hier nog 6 weekjes tot de uitgerekende datum. Begin echt onrustig te worden en last te krijgen van mijn bekken. Niet fijn met een enthousiaste peuter…. maar kijk weer zo enorm uit naar dat tweede ukje!

Lekker blijven genieten Willemijn!

Willemijn -

Oehh nog maar heel eventjes dus! Sterkte met de laatste loodjes!

Joke -

Leuk stukje om te lezen en wat fijn dat alles goed gaatbop rugpijn na dan. Leuke kinderwagen. Op welke site staat deze?

Willemijn -

Je kunt kijken op my-joolz.nl. Daar vind je alle wagens van dit merk en kun je ook de kinderwagens bestellen. Verder kun je ook veel op sites van bijvoorbeeld Prenatal en Babypark zien. :)

Andrea -

Wat een mooie kinderwagen! Fijn dat de zwangerschap zo goed verloopt en dat je er nu echt van kan genieten!

linda -

Leuk om te lezen! Fijn dat het allemaal zo goed gaat. Lekker van genieten. En wat een super mooie kinderwagen in die kleur.

Dita -

Wat leuk om te lezen Willemijn! En een prachtige kinderwagen die Joolz.

Saskia -

Wat leuk om alles zo mee te lezen! En heel herkenbaar van de borsten, de eerste keer vond ik dat ook nogal een dingetje haha.

Willemijn -

Hahaha gelukkig ben ik niet de enige 😉

Manon -

Ah, wat een heerlijk stukje! Ik word er helemaal blij van… Wat fijn dat je zo kunt genieten van de zwangerschap :) Ik vind je buik en de kinderwagen heel mooi, hier ook een dikke Joolz fan 😀

Suzanne -

Leuk om te zien, je ziet heel mooi de vooruitgang.

EminasLifestyle -

Fijn dat alles zo goed gaat! Wij hebben ook een Joolz kinderwagen. Nu al 4 jaar en nu wordt hij voor de 2de keer gebruikt. Hij is zo fijn en makkelijk! Een van de beste vind ik persoonlijk.

Annelot -

Wat heb je een prachtig mooi buikje Willemijn ! En wat ‘toevallig’ van de vloeistof uit je borsten haha het klinkt heel gek maar ik had net vandaag in mijn geboorte mail van de verloskundige gelezen dat vanaf 15 week de borsten af en toe wat kunnen lekken. Toen ik het las dacht ik Ohnoo kan dat nu al zomaar gebeuren ! Maar gelukkig net zoals je zegt is het ook een teken van dat het zich aan het voorbereiden is op iets heel moois, namelijk borstvoeding geven! Genieten jouw updates !

Lindsay | lindsayvallen.nl -

Haha, wet wet wet! Wat grappig dat ‘de jouwe’ ook alvast een oefenrondje doen, ik had dit inderdaad vanaf week 19 of 20 al. My milkshake brings all the boys to the yard! 😉 Fijn dat je je zo goed voelt, en ben benieuwd naar de kinderkamer! Blijf er lekker van genieten Willemijn, met je mooie toeter :-) xxx Lins

Reageer ook