Zwanger: Kledingtips voor het eerste trimester

In het eerste trimester en het begin van het tweede trimester is voor de buitenwereld aan je buik nog nauwelijks te zien dat je zwanger bent. Zelf merk je wel dat je buik ‘ronder’ wordt en je broeken strakker gaan zitten. Kleden kan een crime worden. Vandaag deel ik kledingtips voor het eerste trimester.

Ik vond het zelf erg moeilijk om mezelf te kleden tijdens het eerste trimester en het begin van het tweede trimester. Showen met mijn buik kon ik niet, daarvoor was hij te klein. Daarnaast wilde ik die eerste drie maanden ook niet dat iedereen al wist dat ik zwanger was. Maar ik moest toch echt andere kleding gaan dragen, want mijn eigen kleding ging steeds minder goed passen…

Vanaf een week of 8 was dit laatste al het geval. Ook al had ik nog geen babybump, mijn buik was wel al iets opgezet waardoor broeken erg knelden of zelfs niet meer dicht gingen. En omdat ik altijd hoge skinny’s droeg met korte tops, pasten ook mijn tops niet meer op mijn zwangerschapsbroeken. Ik moest dus als eerste op zoek naar nieuwe passende (meegroeiende) kleding. Ik wilde hier echter niet te veel geld aan uitgeven. Dit leek me zo’n zonde en ik gaf het liever uit aan de spulletjes voor de baby! Dus… Hoe pak je dat aan?

Zwangerschapsbroeken

Een fijne zwangerschapsbroek was het eerste item dat ik aanschafte. Inmiddels heb ik er 3 in de kast liggen, gekocht in een periode van 4 maanden. In het begin kun je waarschijnlijk sommige van je eigen broeken nog wel aan en sommige niet meer. Een extra zwangerschapsbroek is dan wel fijn. Naar mate je steeds minder van je eigen broeken gaat passen, kun je extra zwangerschapsbroeken kopen. De mijne zijn alle 3 van de H&M. Ik vind ze lekker betaalbaar en zijn ook nog een beetje trendy.

Lange t-shirts met jasjes/vesten

Op die zwangerschapsbroeken passen niet alle tops meer. De taille is vaak nog al laag en als je top dan niet lang genoeg is, zie je de band die aan de broek vast zit. Ook je overhemd of top in je broek stoppen gaat niet meer, door de katoenen rekbare band aan de bovenkant. Lange t-shirts of longsleeves zijn een uitkomst. Fijne merken zijn: Only, Didi (ja echt!) en H&M. Op deze tops draag ik als het wat kouder is graag leuke jasjes of vesten. Zo ben ik dol op mijn lange colbers en Vanilia vestjes.

Als je graag losvallende/wijde tops of truien draagt, dan kun je deze waarschijnlijk nog lang blijven dragen. Dat wijde vind ik bij mezelf niet zo mooi staan, omdat ik al vrij klein ben, dus dat deed ik persoonlijk niet. Wel droeg ik graag mijn blauw/wit gestreepte losvallende trui van Vanilia en blauw/witte stippen trui van H&M. Deze waren lang genoeg om op de zwangerschapsbroeken te dragen en verhulde goed. Ook overhemden droeg ik uit mijn broek.

Rokken/jurken

Als je een rokken of jurken mens bent heb je geluk! Deze zijn vaak van stetch stof en die kun je nog heel lang aan. Ik had eigenlijk alleen maar stijve rokken die ik al heel snel niet meer paste. Rokken draag ik dan ook niet meer. Jurken wel. Vooral de A-lijn modellen, die niet getailleerd zijn. Hierin zie je tot zeker een maand tot 4 niet dat je zwanger bent. Ideaal voor die eerste maanden als je het stadium ‘dik of zwanger?’ vermijden wilt, of je zwangerschap nog even geheim wilt houden.

Hier onder zie je hetzelfde Vanilia jurkje, maar dan met respectievelijk (ongeveer) 10 weken zwangerschap en 16 weken zwangerschap. En nu ik 20 weken ben, ben ik er nog steeds niet uitgegroeid. De jurk zit nu inmiddels wel wat strakker om de buik en je ziet nu pas in de jurk dat ik zwanger ben. Echt een aanrader, zo’n A-lijn jurkje, wat mij betreft.

Eyecatchers

Ik baalde ontzettend dat ik mijn prachtige Vanilia gaderobe voor 80% niet meer kon dragen. Mijn mooie unieke stukken die mijn naam schreeuwden. Snif! Het was echt back to basic voor mijn gevoel, met een jeans en een simpel t-shirt. Om de boel toch wat op te fleuren ga ik voor eyechatchers. Zoals:

 • Een felle lipstick
 • Een mooi (statement) sieraad
 • Gave schoenen
 • Een goede tas
 • Een mooie hoed

Dit geeft aan basic outfit een mooie upgrade. Ook kun je er voor kiezen om speciale positietops te kopen, die hebben vaak een bijzondere snit of tekst gedrukt. Dit is niet echt mijn persoonlijke smaak, maar als het wel die van jouw is zou je eens kunnen kijken hier naar.

Gewone kleding kan ook nog gewoon!

Zo paste ik in de eerste vier maanden al mijn basic t-shirts nog gewoon, evenals mijn truien. Ook droeg ik mijn strakke Vanilia jurken die ik anders na dit seizoen weg had gedaan omdat ze een beetje oud waren geworden. Hiervan vond ik het dan niet zo erg als ze uit rekten. Ook heb ik nog een tijdje mijn broeken gedragen terwijl ik de gulp dicht maakte met een haarelastiekje. Probeer gewoon eens het een en ander uit, maar raak niet gefrustreerd als je eigen kleding toch niet meer goed past. Nog heel even wachten en je kunt eindelijk pronken met je belly!

De elastiekjes truc!

Sowieso is de enige positiemode die ik momenteel in mijn kast heb liggen 3 paar broeken en een setje zwangerschapsboxertjes (AANRADER!). Al mijn shirts, ook al heb ik ze speciaal gekocht voor de zwangerschap, komen uit gewone winkels. Ik heb tot en met nu (20 weken) enkel speciaal voor de zwangerschap het volgende gekocht:

 • 3 zwangerschapsbroeken
 • 3 basic t-shirts* (wit lange mouw, lichtblauw korte mouw, legergroen korte mouw)
 • 1 streepjes t-shirt korte mouw*

(*Beide uit de gewone collectie van H&M en Only)

Deze items combineer ik met items uit mijn kast die ik al had, zoals:

 • Korte of lange colberts
 • Lange vesten
 • ‘Oude’ t-shirts die uit mogen rekken. Zo had ik een stuk of 3 creme witte t-shirts die niet heel nieuw meer waren. Die draag ik nu heel veel. Tegen het eind van mijn zwangerschap zijn ze waarschijnlijk helemaal af en vervang ik ze tegen die tijd voor nieuwe t-shirts.

Verder heb ik 2 jurkjes bij Vanilia gekocht voor de zomer, de geel/witte en hemelsblauwe uit deze post. Deze heb ik wel bewust gekocht met het oog op een groeiende buik, maar hiervan weet ik ook nog zeker dat ik ze na mijn zwangerschap ook nog leuk vind en kan dragen.

Zo zie je maar, je hoeft echt geen compleet nieuwe garderobe aan te schaffen. Mix, match en experimenteer. Koop een paar praktische items, eventueel investeer je daar wat meer in (zoals broeken!) en vul aan met kleding uit je eigen kast. Bedenk je wel dat je eigen kleding misschien wat gaat uitrekken als je dit blijft dragen tijdens je zwangerschap, dus draag alleen de items waarvan je het niet erg vindt als ze gaan pillen of lubberen. Zo geef ik mijn dure Vanilia items (tot mijn grote verdriet) lekker een paar maanden vakantie en laat ze in de kast. 😉

En na een maand of 4 is dan eindelijk het moment daar voor de meeste vrouwen: If you’ve got it, flaunt it baby! Tijd om te pronken met die buik. Ik vond, en vind dat nog steeds, super leuk! Mezelf leuk in de kleren hijsen blijft een uitdaging, maar als het dan weer eens goed gelukt is straal ik trots als een pauw met 1000 veren.

Mezelf kleden is tijdens mijn zwangerschap niet zoals ik gewend was. Vooreen had ik weinig moeite met leuke outfits vinden, voelde ik me bijna altijd zelfverzekerd over mijn figuur/look en wisselde ik veel outfits af. Nu zie ik er misschien iets vaker hetzelfde uit (ik weiger om veel kleding aan te schaffen voor enkel een paar maanden dragen) en ik moest enorm wennen aan hoe je zo’n buikje nu verhult of juist accentueert. Ik miste mijn skinny jeans, pantalons en korte tops van Vanilia. Ik had echt even de tijd nodig om me weer op me gemak te voelen in mijn vel/kleding, maar nu na bijna 5 maanden zwangerschap heb ik de smaak te pakken en krijg ik steeds meer inspiratie. En jij kunt dat ook! Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad. :)

Als jullie het leuk vinden schrijf ik over een aantal weken ook een post over kledingtips voor het tweede (en derde?) trimester. Als er interesse is, geef een gil!

Hoe kleedde jij je het eerste trimester? En kocht/koop jij speciale positiemode of niet?

47 reacties

Cleo -

Ik ben 9 weken zwanger en mijn gewone jeansbroeken passen in principe nog, maar zitten zo vervelend rond mijn buik. Vooral tegen de avond toon ik echt al!
Ik zit wat in de mentale strijd tussen al zwangerschapsbroeken of niet dus :)

Martine -

Gewoon doen, zwangerschapsbroeken zitten heerlijk! En iedere vrouw/zwangerschap is anders. Zo paste ik tot 20 weken nog wel met gemak mijn eigen spijkerbroeken maar ik geloof dat Willemijn ook al veel eerder (rond de 10 weken) een zwangerschapsbroek aanschafte. Je belly zal je dankbaar zijn 😉

Willemijn -

Jep haha! Free that belly babe! 😉

Alles voor kids -

Ik ben nu 8 maanden zwanger en ik loop inderdaad te pronken met mijn buik. In het begin dacht ik dat mensen zouden denken dat ik opeens een heel stuk dikker was geworden en dat vond ik best moeilijk! Maar zodra mijn buik echt groot werd, mocht iedereen het weten!

bo -

Ik kon tot bijna 20 weken mn eigen broeken aan, maar dan wel met dat elastiek trucje. Daarna 4 zwangerschaps broeken bij de h&m gehaald. Boven kleding kocht ik normale kleding maar dan een maat groter. En met mn huidige zwangerschap is het lang leve de maxi jurken en dat zijn normale jurken van de primark en passen prima. Zolang ze natuurlijk wel van die wijde modellen zijn. Voor de rest weinig uitgegeven , vind ik zonde van het geld.

Lorraine -

We zijn ook bezig zwanger te worden. Ok hoop dat ik het snel ben. Ik heb al kleding aangeschaft die in nu aan kan trekken, tijdens de zwangerschap en daarna. Een voorraadje is aangelegd. Broeken heb ok ook gekocht waar stretch inzit. Zeg maar om een redelijke 6 maanden in te groeien. En die ik kan verstellen. Ok draag ze nu graag omdat ze comfortabel Zijn. Genoeg truitje en jurkjes. Die zal ik allemaal nu en met de zwangerschap aantrekken. En wat mijn favoriete kleding betreft, die draag ik allemaal op. Anders heb ik er spijt van dat ik ze heb laten hangen.

Renske -

Leuk artikel en goede tips! Ik vind sowieso dat jij je altijd heel goed kleed. Toch zou ik op den duur wel zwangerschapsshiets kopen. Daar komt je figuur dan mooier in uit. Ik paste ook nog heel lang mijn eigen kleding, maar als ik nu fotos terug kijk, lijk ik in mijn gewone kleding dik en in positiekleding zwanger haha.

Maartje -

Wauw! Ik vind outfitfoto’s en ‘buik’foto’s zo leuk om te kijken van zwangere vrouwen!

Mendy -

Ik had geluk dat ik tot 20 weken mijn eigen broeken aankon, maar daarna inderdaad ook de elastiek truc :)
Maar daarna beek ik mijn zoon heel laag te dragen. Heb leuke jurkjes hierna gedragen, want broeken was niet te doen. Na 34 weken alleen nog maar jurkjes.
Ik was in de winter van 2014 zwanger, dus lekker als ik huis was inderdaad oude pyjama broeken. Heerlijk :)

Miriam -

Wat leuk om te zien! Ik zou het nu ook zo dragen (niet zwanger) :)

Marije -

Ooooh wat een fijn artikel!! Ik ben net 8 weken zwanger en zit nu al te denken: die buik groeit straks… WAT moet ik precies kopen? Wat is nou echt handig?
Dus vanmiddag de stad ingegaan en bij de Only wat topjes gescoord!
Thanks voor alle tips! Meer dan welkom!!

Willemijn -

Gefeliciteerd en succes de komende maanden 😀

Tamara -

Hele leuke tips!!

Lisa -

Geniet ervan Willemijn, je ziet er fantastisch uit! In het derde trimester kom je zoveel bij en krijg je bepaalde ongemakjes dat zelfs je speciale zwangerschapskleding misschien te klein wordt 😉 Aan 37 weken heb 2 outfits die me nog passen en zelfs mijn schoenen zijn te krap, terwijl ik net zoals jou aan de slanke kant was tijdens mn zwangerschap =D

Ik -

Gelukkig kon ik tot de 20 weken mijn eigen kleding nog aan. Daarna ging het wel mega snel. We zijn een maand voor de kleine kwam nog getrouwd toen vond ik mijn buik wel meevallen in de jurk als ik nu terug kijk denk ik jeetje wat een buik!! Haha nu die zwangerschapskilo’s er weer af krijgen vind ik erger. Zwangerschapskleding zit te los, eigen kleding nog te strak grrr

Andrea -

Wat een handige tips!

Kim -

Ik ben helemaal akkoord dat je voor die korte periode niet te veel kleding moet kopen, heb ik ook niet gedaan. Ok, je draagt dan wel een paar maanden continu hetzelfde maar dat kon mij niet veel schelen.

Rosanne -

Wat een heerlijke post! Je straalt echt helemaal! Ik vind zwangere vrouwen er eigenlijk altijd mooi uitzien :)
En ik snap je punt over het feit dat je geen compleet nieuwe garderobe wilt aanschaffen voor die paar maanden

Fie -

Je ziet er zo gelukkig uit!

Sheela -

Je ziet er prachtig uit! Ik vind het zo mooi als iemand zwanger is, het is echt iets wat je moet showen. Ik moet nu ook terug denken aan mijn vakantie in Londen, ik weet niet waar het aan lag maar daar waren zo veel zwangere vrouwen! Elke dag zag ik er minstens 1, en op de drukkere plaatsen zag ik er zeker elke minuut één, hier in België zie ik dat zo weinig. Ik vond het wel mooi :)

Esther -

Aah die outfit met dat hoedje en je Nikes is zo leuk!!!

Susannah -

Ik vind dit soort stukjes over je zwangerschap zo leuk! Normaal gesproken straal je al, maar nu je zwanger bent éxtra veel! Persoonlijk vind ik het dus ontzettend leuk om over je zwangerschap te horen, dus ik geef een gil! 😉 haha. Geniet van je zwangerschap! :)

Charlotte -

Goede tips! Ik draag altijd graag rokjes en jurkjes met leggings, dus ik kon mijn eigen kleding nog heel lang aan! Heb ook erg veel lange shirts en die rekken gewoon tot bijna het einde mee haha. Hier dus ook niet veel zwangerschapskleding gekocht.

Kelsey -

Leuk bericht zeg ik ben nu 30 weken zwanger en van de week bij de primarkt en hm geweest voor maxi-jurken en harem broeken echt heerlijk met dat warme weer. Vooral die maxi’s van de primarkt heel luchtig en veel strechs haha.

Margot -

Leuk om te lezen! En je hebt mooie outfits samengesteld!

Kendra -

Ik ben pas net zwanger (5 weken en 4 dagen) dus ik ben erg blij met deze 1e trimester tips. Ik merk er eigenlijk nog helemaal niks van (behalve dat ik niet ongesteld ben) dus ik moet soms nog echt even naar die test staren om het te geloven! Qua buik is er nog niks te zien, maar ik voel me al wel een beetje ongemakkelijk in bikini. Over een paar weekjes maar langs de H&M dan! :)

Willemijn -

Hihi dat had ik ook in het begin! Dat ik dacht ‘Ben ik echt wel zwanger???’ En zelf nu heb ik dat nog wel eens, en dan voel ik op eens een schopje en dan denk ik ‘Oh ja, het is echt, wauw!’

Kendra -

Zo bizar, 2 positieve testen, geen menstruatie en dan nog twijfelen! Jouw eerste zwangerschapsupdate was ook erg herkenbaar :) ik denk dat ik het pas echt geloof als ik het hartje hoor kloppen. Oh en ik kijk nu al zo uit naar mijn buik!

bo -

Het blijft de hele zwangerschap door soort van onwerkelijk, tot aan de bevalling toe. Je weet het wel, voelt je hummeltje wel, hebt je er op voorbereid, maar het word pas werkelijkheid op het moment dat je je in je armen krijgt.

Onze 1ste is nu 1,5 jaar en heb nog steeds elke dag wel een moment of meerdere dat ik naar haar staar en denk ”wow dat is gewoon ons kindje, ik ben gewoon moeder” Het zal altijd wel iets moois en bijzonders blijven, vooral als je bepaalde trekjes van jezelf in je kind terug ziet. Dat is dat ultieme liefde van een ouder denk ik ofzo, ik weet het niet, weet alleen dat het iets is wat ik ABSOLUUT never nooit niet zou willen missen!!

Geniet er van, voor je het weet is het zover, ook al lijkt het nu super langzaam te gaan. en gefeliciteerd!

Miranda -

Leuk! In het begin kon ik het ook goed af met lange shirt (H&M en Hema zijn ideaal!) Alleen idd wel snel broeken gekocht. Nu met de 2e onderweg groeit mijn buikje wel sneller en heb ik dus ook al mijn shirt al naar zolder gedaan, te kort helaas.
Zelf investeer ik wel graag in wat leuke zwangerschapskleding. Ik draag het al vanaf een week of 7, dus (als je meerekent dat je na de bevalling ook nog een paar weken je positiekleding draagt) draag je het wel 8 maanden! Ik koop geen dure stukken, maar een paar fijne broeken, shirts en bloesjes vind ik fijn. Je koopt voor je baby ook allerlei kleding die hij/zij maar 1 of 2 maanden draagt 😉
Plus dat je het nog een keer 8 maanden kunt dragen als je weet dat je meerdere kindjes wilt!

Mariska -

Ik kon heel lang in mijn gewone kleding blijven lopen. Het eerste wat veranderde waren de broeken: ik heb 2 zwangerschapsbroeken. Verder heb ik een tijdje inderdaad A-lijn jurkjes gedragen (en draag ik sommige nu nog, met 32 weken). Verder had ik een positiezomerjurkje gekregen van mijn zusje (die draag ik vandaag:). Verder aangeschaft (na week 25 ongeveer): 3 dunne longsleeves (was een pakket) speciaal voor zwangeren, 2 t-shirts voor zwangeren, 1 tuniek, 1 donkerblauwe legging van noppies (voor met tuniek of onder jurkje). BHs draag ik nog van mezelf, maar wel op de wijdste stand.

Minne -

Waw, je straalt echt op die foto’s! Een zwangerschapsglow zeg maar 😉

Diana -

Unieke stukken van Vanilia? Het is toch gewoon een winkel, een keten. Ik heb ook enkele kledingstukken die jij hebt, niks unieks aan haha

Floor -

Ik heb in het 2e trimester veel tops en inderdaad a-lijn jurken gedragen die de bump goed lieten zien. Verder heb ik echt heeeel weinig maternity gekocht: broeken en 1 jurk bij Topshop. Er is heel veel kleding die gewoon past al heb je wellicht een maat groter nodig. Vind de jurken trouwens heel mooi! En ik heb ook veel geschreven over mijn voorliefde voor het kopen van accesoires als je zwanger bent. Schoenen, hoedjes, tassen, lipstick: pimpt een outfit en maakt shoppen leuk!

Mariejelle -

Ik ben nu 25 weken zwanger en moet nu wel echt aan de positiekleding. Tot de 20 weken was mijn buik nog niet zo heel groot maar daarna is het echt hard gegaan. Ik ben trots op mijn bolle buikje maar vond het wel moeilijk om mij leuk te kleden. Ik ben nu gek op mijn maxi jurken en harembroeken die ik gewoon wat onder mijn buik draag. En nu de uitverkoop is begonnen scoor ik af en toe voor een paar centen een leuke jurk of shirt bij mamalicious, prenatal of de h&m

Denise -

*GIL!*

Willemijn -

Hahahaha 😀

Suzanne -

Leuk om te lezen! Soms moet je creatief zijn!

Dita -

Leuk om te lezen! Je ziet er steeds prachtig uit op de foto’s

Bianca -

Ik heb veel tweede hands gekocht via mp. Toch een hoop nieuwe kleding voor kleine prijsjes 😉

Iris | Todayslipstick -

Ik vind dat je er echt heel leuk uitziet!
Liefs, Iris

Sjess -

Ik heb de eerste 3 maanden vooral veel a-lijn jurkjes gedragen en ik had twee hoge taille spijkerbroeken van H&M gekocht in een grotere maat. Dat ging echt perfect! Nu ben ik 16 weken en komt langzaam de positiekleding zijn entree doen. Veel van wat ik nog had van 4 jaar terug vind ik nu niet zo leuk meer dus heb toch wel wat nieuwe jurkjes aangeschaft. Basic shirts en spijkerbroeken had ik nog dus dat scheelde! Maar positiemode is toch wat minder leuk als normale mode, en dat vind ik echt jammer! Ik heb vooral H&M en Hema voor de basics (jeans en basic shirts) en Mama Licious & ASOS Maternity voor de jurkjes. Die zijn niet zo enorm mutserig. Het loont ook wel om C&A in de gaten te houden, daar zitten soms hele mooie dingen tussen.

Anoniem -

Heel handig je artikel en heel toevallig had ik net mijn eerste dilemma afgelopen week. Ik paste mijn leren rokjes niet meer! Of nouja mijn mooie a-lijn iets wat hoge rok moest ik omhoog trekken tot net onder m’n boezem om hem dicht te krijgen, en mijn gewone leren rokje moest ik wel heeeeel erg laag aan trekken om het dicht te krijgen. Ik ben nu 14 week en (gelukkig?) zijn dit tot nu toe de enige items die ik niet meer pas. Thankgod hebben al mijn jeans elastaan en heb ik verder nog niet een echt buikje dus. Ik ben benieuwd voor de aankomende maanden!

Paola -

Ik ben 14 weken zwanger en voel me zo onzeker over mijn buik! Ik ben bang dat mensen erover gaan oordelen en probeer het met wijde tops te verbloemen, want er is al best wel wat zichtbaar! Ik heb zelf 2 zwangerschapsbroeken gekocht. Een bij de Miss etam en een bij Prental. Die van Prenatal zit echt heerlijk! Bovenkleding ga ik denk ik niet speciaal voor de zwangerschap kopen, maar broeken daar kom je niet echt onderuit! Ik kreeg ze in week 6 al niet meer dicht! Waar ik ook tegenaan loop zijn mijn borsten. Die zijn behoorlijk gegroeid, dus mijn jurkjes passen bijna allemaal niet meer! Gelukkig 2 van de 22 wel! ;), maar voor dit warme weer moet ik toch echt nog even gaan shoppen!

Willemijn -

Succes meid! Ik vond het erg puzzelen in het begin maar na een tijdje krijg jij vast ook the hang of it 😉 Oordelen zullen mensen niet snel doen. En ach, dan denken ze maar dat je dikker bent geworden. Als ze je over een paar maanden zien pronken met een buik denken ze ‘Ahhaaaaa!’ Hihi 😉 (Maar ik snap je hoor, vond dat zelf ook wel lastig)

Desiree -

Handige tips. Persoonlijk vind ik dat er weinig leuke betaalbare zwangerschapskleding is. Gelukkig kon ik tijdens de kaatste zwangerschap m’n eigen kleding tot de dag van de bevalling aan. :-)

Manon -

Ik droeg ook basics die ik een (aan het eind twee) maat groter kocht. Ook veel jasjes die open konden en van die flodderbroekjes die ik onder m’n buik kon dragen. Veel stretchjurkjes en aan het eind gewoon pyjamabroeken als ik de deur niet meer uit hoefde hahaha.

Reageer ook