Vakantie Tips: Noorwegen

Naar aanleiding van mijn diary op 2WMN waarin je kon zien dat ik in Noorwegen was, kreeg ik een aantal vragen over Noorwegen. Ik was vanzelfsprekend ook van plan om een artikel te maken met mijn tips als je naar Noorwegen reist. Komen ze!

Denemarken

Voorzichtig met je hond in Denemarken. Wij hoorden als iemand vindt dat je hond lastig/gevaarlijk is, dat de politie het recht heeft om de hond af te maken. Ik weet niet of dit betrouwbare informatie was en hoe het zit als je toerist bent, maar ik vond het geen fijn idee.

De reis

Wij gingen naar Noorwegen met de auto. Je moet dan vanaf Denemarken (Hirtshals) met de auto op de boot naar Bergen (Noorwegen). Je kunt ook nog naar andere bestemmingen varen. Bergen duurt het langst: 16 uur. We boekten ver van tevoren de boottickets online bij Fjordline. Als je de mogelijkheid hebt, boek dan buiten de schoolvakanties om en niet van vrijdag tot zondag. Voor goedkopere tickets kun je het beste maandag of dinsdag kiezen en let op de aanbiedingen!

Je kunt kiezen uit een slaapstoel en verschillende soorten hutten. Op de heenweg hadden we gekozen voor een slaapstoel. Nee, dit is niet geweldig maar wel te doen en het is natuurlijk goedkoper. Zo lag er iemand op de grond te slapen bij onze stoelnummers. Gelukkig waren er heel weinig mensen op de boot dus konden we een andere plek kiezen maar die mazzel heb je niet altijd. Het kan in de slaapstoelenruimte heel warm zijn of vrij koud (dat hadden wij) en er snurken altijd wel een paar mensen. Oordopjes mee dus! Ondanks dat heb ik redelijk geslapen. Tip: vergeet je kussen/slaapzak niet mee te nemen. Als je het autodek verlaten hebt, kun je er niet meer bij namelijk. Dat wisten wij niet en ik ging er vanuit dat we misschien wel een kussentje en dekentje kregen zoals in het vliegtuig maar helaas.

Uitzicht vanaf de boot

De boot vaart bij de heenweg af om 20:00 ‘s avonds vanuit Hirtshals (Denemarken) en om 13:00 ‘s middags kom je aan in Bergen (Noorwegen).

Op de terugweg hadden Jorrik en ik een goedkoper hutje geboekt en dat was een verademing na 2,5 weken kamperen. Zoveel duurder was het niet. De slaapstoelen met auto kostte ons €80 en de terugweg met goedkoper hutje was €125. Het is erg fijn om je eigen douche en wc te hebben en we hebben prinsheerlijk geslapen.

De boot vaart bij de terugweg af om 13:30 ‘s middags vanuit Bergen (Noorwegen) en komt om 07:30 aan in Hirtshals (Denemarken). Het is fijn dat je de hele dag niet op het dek hoeft rond te hangen, je kunt dan lekker even rustig lezen in de hut en/of jezelf even opfrissen.

Het eten op de boot is wederom duur. Het is wel fijn dat ze op de boot ook euro’s accepteren. Bij de heenweg hadden we tussen de middag gegeten in Denemarken en ‘s avonds in de lokale supermarkt broodjes en beleg gekocht. Op de terugweg moesten Jorrik en ik wel avondeten op de boot en dat was niet geweldig. Het was oké, maar duur voor wat je krijgt.

Uitzicht vanaf de boot

Wat betreft de hond was er een speciaal ‘hondenhotel’.  Honden mogen alleen uitgelaten worden -aan de riem- op dek 10 en daarna breng je ze weer terug op dek 10 naar het hondenhotel. Je mag er zo vaak heen als je wilt met een speciaal pasje dat je bij de receptie kunt halen als je aan kunt tonen dat je hiervoor betaald hebt. Hoewel ik de boot verder heel mooi en schoon vond, was het hondenhotel nogal vies. Het rook er heel muf, bedompt en was er vrij warm. Sommige hokken waren niet schoon. Dat kan beter. Hoewel Noa het niet heel leuk vond, ging het verder prima. De boot maakte nog een tussenstop in Stavanger waarbij er weer nieuwe mensen bijkomen en weggaan. Op dat moment haalden we sowieso de hond er even uit, gewoon voor de zekerheid. Je weet het nooit. Maar het gaat prima met de hond op de boot!

Kleding

Wat voor kleding neem je mee? Dat was ook mijn vraag. Noorwegen kun je beschouwen als Nederland. Het kan heel fris zijn, het kan heel warm zijn, het kan regenen, alles dus. Een zomer met veel zonuren is uitzonderlijk in Noorwegen dus neem niet teveel zomerse kleding mee. Ook als je gaat wandelen is lange kleding een must tegen ongedierte zoals teken. Zorg dat je veel laagjes over elkaar heen kunt aantrekken. Ik had veel lange trainingsbroeken, drie vesten, een pull over, twee truien en een dikke jas. Ik had maar een korte broek meegenomen en dat bleek meer dan prima. Tip: Neem ook sportkleding mee, je zweet behoorlijk als je gaat wandelen in de bergen. Ik had geen bergschoenen, maar ik nam wel schoenen met een goed profiel mee waaronder mijn Nike Air Max die ik gebruik om te sporten en dat werkte goed. Het zou nog beter zijn om advies te vragen in een outdoorwinkel zoals de Bever of Spac Sport wat voor kleding je nodig hebt als je gaat wandelen/hiken in de ongerepte natuur. De volgende keer zou ik dat doen. Oh en een regenpak of -poncho en eventueel een paraplu is ook handig!

Neem daarnaast ook een goede rugzak mee. Ik nam deze van Fjallraven mee die heel handig is voor onderweg omdat je er twee grote flessen water in kwijt kan en veel andere spullen. Ik heb deze rugzak constant gebruikt.

Verblijf

Als je veel geld hebt (gespaard) kun je natuurlijk een huisje of meerdere huisjes van tevoren of op de bonnefooi boeken. Maar Noorwegen is een duur land, je zult veel geld besparen als je gaat kamperen.

Mijn zwager zocht van tevoren NAF campings op met ongeveer drie sterren. Hij pinde ze allemaal op de kaart van Noorwegen en sloeg dit op zodat hij dit altijd zonder internet kon bekijken op zijn tablet. Heel handig! Wat de ANWB in Nederland is, is NAF in Noorwegen.

Boodschappen

Het is wel duidelijk dat Noorwegen duur is, dus doe zoveel mogelijk boodschappen in Nederland. Wij gingen naar de Lidl en kochten onder andere pitabroodjes, (knak)worsten, zakken soep, crackers, gedroogd fruit, groenten in blik, fruit in blik, aardappelpuree uit een zakje, chips, vruchtensappen, thee, oploskoffie, houdbare melk en nog véééél meer. Voor een aantal dingen gingen we naar de AH, maar in totaal waren we €200 kwijt voor vier personen voor 2,5 week. Dat vonden we heel netjes.

We hebben af en toe nog wel boodschappen gedaan in Noorwegen, maar niet te vaak. Dat deden we dan vooral als we vlees wilden kopen of vers beleg voor op het brood.

Een speciale plek om vis schoon te maken op de camping in Botnen

Kabeljauw, gevangen in Botnen

Wat ideaal was aan deze vakantie, was dat wij gratis vis aten. De jongens vingen verse vis en dat maakten we heerlijk klaar met kruiden, gebakken uitjes en ananas bijvoorbeeld. Handig, lekker en goedkoop dus als je kunt vissen doe dat dan zeker!

Bergen

Onze plekjes

In Noorwegen is veel moois te zien. Bergen is een prachtige stad met een oude handelskade. Dat moet je gezien hebben! Geiranger is ook een prachtige plek om even te staan met je tent/caravan/camper. Als je wilt wandelen dan is de L-route bij Geiranger erg leuk en spannend. Het is voor beginners, maar wel vrij pittig moet ik zeggen. Deze route en meerdere wandelroutes kun je opvragen bij de camping Grande Hytteutleige in Geiranger.

Wij reden over de Trollstigen heen (de Trollenroute) en dat was adembenemend om te zien. Het is dan ook een toeristische trekpleister. Je kunt zien hoe diep het is op de eerste foto bovenaan in het artikel. Waanzinnig, ik kreeg er kriebels van in mijn tenen!

Atlantische Weg

Onze eindstop was de Atlantische Weg. Maar eerlijk? We vonden het alle vier eigenlijk niet zo indrukwekkend als op de foto’s die we gezien hadden. Het is mooi, maar ik zou niet perse zeggen dat je dat gezien moet hebben. De bruggen over het water zijn wel mooi om te zien, maar dat het eng genoemd wordt? Nee absoluut niet. Maar bij ons scheen dan ook de zon, als het keihard stormt zal het vast lekker spannend zijn want de bruggen blijven gewoon open!

We kwamen uit bij Kristiansund (niet te verwarren met Kristansand). Dit was een mooie plek en we hebben de stad Kristiansund ook nog bezocht, helaas was het toen zondag en was alles dicht. Wel kon je er mooi wandelen door het park.

Op de terugweg kwamen we in het plaatsje Loen bij de camping Tjugen Camping. Dit was een hele mooie camping. De volgende keer zou ik zeker de Skala route wandelen en dan overnachten bovenop de berg bij de eeuwige sneeuw en de gletsjer. Maar wil je dat liever niet dan kun je ook tot de helft gaan. Dit is de route Tjugen-Setra, deze heb ik samen met mijn zus gelopen. Het was intensief maar het uitzicht maakt alles goed.

Ook heb ik veel goeds gehoord over wandelen naar Preikestole (de Preekstoel) in het plaatsje Lysefjord. Zowel Skala als Preikestole zijn intensieve (klim)wandelingen van gemiddeld vijf uur. Een goede (basis)conditie is dus wel heel fijn. Ik merkte dat het enorm scheelde tijdens het wandelen en klimmen dat ik sport en vaak lange wandelingen met Noa maak.

Je hond kan prima mee tijdens de wandelingen, maar lang niet iedere hond zal geschikt zijn voor dit soort intensieve wandelingen. Je hond moet een goede conditie hebben en vrij lenig en actief zijn. Ik zag vooral border collies en stabyhouns tijdens het wandelen in de bergen. Een Noorse man vertelde me dat je niet veel herders ziet in Noorwegen en dat hij het heel leuk vond om een hond zoals Noa te zien. Blijkbaar heb je niet veel herders in Noorwegen, maar Noa heeft zich uitstekend vermaakt met al die avontuurlijke wandelingen.

Kosten

Reken extra kosten voor de kleine en grote overtochten die je moet maken met de pond als je net als ons een roadtrip maakt. Ook zijn er soms tunnels waar je doorheen rijdt en later voor belast wordt als je pas weer in Nederland bent. Die rekening kan pas vijf maanden later komen dus bewaar wat geld.

Het is trouwens niet zo dat de benzine per definitie duurder is in Noorwegen omdat het zo’n duur land is. Sterker nog, wij konden hier een aantal keer goedkoper tanken dan in Nederland: vooral in de kleine plaatsjes.

We hebben in totaal zeker wel zo’n 2500 kilometer gereden. In totaal kostte de hele vakantie ons -inclusief bootreis- ongeveer €1500 voor twee personen en een hond. Nu reed onze auto niet zuinig, dus dat maakt zeker uit.

Handig!

Wat wij heel handig vonden om mee te nemen, was een barbeque. Het was heerlijk om hier de vis of het vlees op te garen en we hebben er veel plezier van gehad.

Botnen

Ook een hele goede tip (van Jorrik) is portofoons meenemen. Deze hebben we ontzettend veel gebruikt. Niet alleen handig als je met een stel op vakantie bent, maar ook met zijn tweeën. Zo kun je (gratis) contact met elkaar houden. Als wij gingen wandelen namen we er ook eentje mee. Als er iets gebeurd, is het een fijn idee dat je deze bij je hebt om hulp in te schakelen. Die van ons hadden een heel goed en ver bereik. Ook in de auto hielden we de portofoons/walktie talkies bij ons zodat we konden communiceren met mijn zwager en zus in de andere auto. Deze kun je online bestellen en dit vonden we allemaal dé tip van de vakantie.

Voor de hond had ik ook een haak bij me die je in de grond kon slaan met een lijn er aan. Op die manier hoefde ik haar niet constant in de gaten te houden  op de camping en snapte ze ook dat buiten zijn niet constant spelen betekende. Deze haak kochten we bij de Action.

Kun je slecht tegen slapen met licht? Neem dan een slaapmasker mee want het blijft heel erg lang licht in Noorwegen in de zomer. Om twaalf uur was het nog niet donker. Je hoeft dus geen zaklampen mee te nemen als je ‘s nachts naar de wc moet.

En toiletpapier hoef je in principe ook niet mee te nemen, want op iedere camping is toiletpapier aanwezig. Voor de zekerheid en handigheid neem ik het wel altijd mee.

Hoewel de zon niet heel veel schijnt, is het ontzettend belangrijk om meerdere malen met SPF 30/SPF 50 te smeren. Je verkleurt namelijk behoorlijk doordat je de hele dag buiten bent en de zon is -ook met bewolking- erg fel. Vooral op het water of in de bergen gaat het hard en de frisse wind is verraderlijk. Vergeet de zonnebrand daarom niet en het is verstandig om een goede zonnebril en/of pet mee te nemen.

Do it again!

Noorwegen is een prachtig land. Ik kan zeggen dat ik Noorwegen ten volle beleefd en ‘geproefd’ heb. De nevel van de watervallen die me verkoelde tijdens de intensieve wandelingen, het aaien van de nieuwsgierige koeien, het wegrennen van bokkende schapen, het zien van herten (en de mannen hebben zelfs dolfijnen gespot, bruinvissen om precies te zijn!) en de heerlijke verse witvis die gevangen werd bij de fjorden. Noorwegen was ontzettend leuk. Het is zeker geen zon, zee en strand vakantie maar eerder actief en avontuurlijk. Maar door de mooie natuur kom je helemaal tot rust. Het is een bijzonder mooi land en ik zou er zeker nog eens heen gaan.

PS: Voor nog meer tips kun je kijken op de website Visit Norway.

31 reacties

Armande -

Nou je krijgt er zo zin in, ziet er fantastisch uit. Goeie tips ook voor besparingen!

Inge -

wat een handig en goed geschreven artikel, wij willen ook nog eens naar Noorwegen gaan, dus dit zal ik er zeker bijhalen als het de moment is!

Lydia -

Ik ben ook een aantal keer naar Noorwegen (en zweden) geweest, toen nog met mijn ouders trouwens. Ik vind het een heerlijk land om op vakantie te gaan. Je kan in Noorwegen ook op verschillende plekken oude mijnen bezoeken (bijvoorbeeld in Roros die plaats is sowieso een aanrader trouwens, staat ook op de wereld erfgoedlijst) en dat is ook echt heel leuk!
Onze hond gaat ook altijd mee in heel Scandinavië eigenlijk nooit problemen mee gehad ook niet in Denenmarken zolang je papieren maar in orde zijn. In duitsland deden ze in mijn beleving veel moeilijker (Daar moest onze hond bijv een muilkorf op in sommige openbare gelegenheden terwijl onze hond echt een klein uitgevallen luie golden retriever is, niet echt het toonbeeld van een enge hond dus.)

Kirsten -

Onwijs mooie foto’s en goede tips! Het lijkt mij heel leuk om eens samen met mijn moeder naar Noorwegen te gaan om daar te wandelen etc. Het lijkt mij een prachtig land!

Helma -

Ik ben afgelopen dinsdag terug gekomen uit Noorwegen. Wij hebben ook een paar dagen met ons tentje in de bossen gestaan. In Noorwegen is het namelijk toegestaan om overal te wildkamperen. (Er zijn wel een aantal regeltjes voor) Dit is me ook erg goed bevallen.
Als je ooit nog een keer weer gaat, zou ik eens in Stavanger de boot afgaan. Daar zijn hele gave wandeltochten. Zowel de preikestole, (5 jaar geleden al eens gedaan) als de Kjeragbolten en dan iets verder richting Bergen de Trolltunga.
Ik zelf ben echt helemaal niet sportief. Maar deze tochten zijn mij ook gelukt.
Vooral de Trolltunga is een heel eind lopen/klimmen (11 km heen en dan moet je nog weer terug). Maar zeer zeker de moeite waard!!

Wij zijn daarna naar Bergen gereden en toen verder omhoog richting Atlantische route (die mij ook nogal tegenviel) en weer afgezakt richting Trollstigen. En vanaf Bergen weer met de boot.
Heel veel km gegaan in 2 weken, maar dat weet je als je naar Noorwegen gaat.

Alleen nog wat betreft de boodschappen, wij hadden ook veel bij ons. Maar hou er rekening mee dat er een limiet aan zit wat je mee mag nemen aan alcohol, vlees en etenswaren. Dit is allemaal goed op internet te vinden.

Lies -

Die tweede foto van jou en Noa is zo leuk!

Floor Daasvand -

Ik wil ook nog heel graag een keer naar Noorwegen! Mijn zwager heeft er gewoond en ikzelf heb daardoor de taal ook geleerd :)

Aaf -

Voor het feit dat ik een zuinige krent ben en jullie ook op de goedkope Tour waren vond ik het vrij prijzig camperen, echter je gaat met een boot en bent met tolbruggen afhankelijk. Heb zelf een rout trip door Zweden gemaakt. Vond het fantastisch echt campings die schon waren en dicht bij de natuur stonden. Daar os Nederland niets bij met caravan , voortantven luivel

Rowan I My Pink Fairytale -

Echt hele leuke en goede tips. Ik ben vorig jaar in Noorwegen (en Bergen) geweest en vond het echt geweldig. Aan jouw foto’s te zien heb jij het ook heel leuk gehad. 😀

Titia Dijkema -

Wauw, wat ziet Noorwegen er prachtig uit! Ik zou er echt wel een keertje heen willen. Ik kan zelf alleen niet zo goed slapen als het licht is dus dan zal ik wel een slaapmasker mee moeten nemen. Jammer dat het daar zo duur is maar het ziet er wel heel mooi uit.

JoycevdB -

Wat heb je dit super goed geschreven! Ik ben zó verliefd op Noorwegen!!
Ik wil zeker snel terug.
Wat ik een heel mooi gebied vind is in de omgeving van Laerdal (aan het Sognefjord) en de omgeving van Odda (tussen Bergen en Stavanger). Met name de Iceroad bij Laerdal is prachtig! Wel eng om te rijden ( vergelijk het een beetje met de Trollestige), maar zo zo zo mooi!!!

Leuke artikelen van Noorwegen, Martine!

Emily -

Wauw gave vakantie! Noorwegen is z’n mooi land!
In mei heb ik met vrienden stavanger en de fjorden bezocht. We hebben daar een wandeling gemaakt van 25km door de fjorden en nachts in een gratis cabin overnacht.
Dat was echt prachtig, maar ook onwijs zwaar!
Ook hebben we preikestolen bezocht! Echt een aanrader!! Volgend jaar gaan we zeker weer, maar dan een andere plek in Noorwegen.

Nynke -

Wat ik echt een hoogtepunt vond was de Preikestolen. Eerst moet je een lange wandeling omhoog maken wat al erg leuk was, maar als je er eenmaal bent is het uitzicht schitterend. Het is wel echt zo’n toeristending, dus het is er wel meestal druk..

Ilona -

Ik ben vorig jaar naar Noorwegen geweest: we verbleven aan het Sognefjord (TIP)in een nieuw modern huisje incl. vaatwasser en loungebank met een terras over het heldere blauwe gletsjerwater en het fjord. Een sprookje om zo boven het water te hangen en erg romantisch. Noorwegen is groot en ik heb veel ‘andere’ dingen gezien dan de foto’s in dit artikel. Nóg mooiere plekjes met turquoise water en actiefoto’s van het raften ;-). Wat dat betreft raak je nooit uitgekeken op Noorwegen. Wat een prachtig land en geweldig dat je het hebt gezien!

Milou -

Ik ben zo blij dat wij vrijdag weer naar Zweden gaan! Vorig jaar bleven we heel veel bij het meer want het was toen 40 graden, maar dit jaar is het echt een stuk kouder. Wij zitten op een plekje een kilometer van de grens af, dicht in de buurt van deze camping: http://www.bullarebygdenscamping.se/

Ook een leuke tip als je nog eens naar Zweden/Noorwegen wilt gaan. Hoewel de camping in de zomervakantie heel erg massaal is geworden(een vriendin van mij is er een week geleden geweest, het was nog erg rustig omdat de Duitsers en een deel van Nederland nog geen vakantie heeft. Ook handig om rekening met de zomervakantie van Duitsland te houden. Zo vermijd je de grote drukte vaak een beetje!), dus ik ben ieder jaar blij dat we niet op de camping in een huisje zitten maar er een kilometertje vanaf in een aparte baai:)

Als wij gaan hiken met het gezin zijn een strakke(!) spijkerbroek en bergschoenen of andere schoenen die goed lopen en tot over je enkels komen voor ons een must. Dit omdat er heel veel slangen zitten in het gebied waar wij zitten(heel veel water) en die beesten kruipen soms bij je broekspijp in. En tsja…
In Zweden is ook het Boshusleden pad(en nog veel meer van dit soort paden) waar je van hutje naar hutje kan hiken en dan overnacht je in zo’n hutje. Mijn opa heeft dit gedaan met mijn oma en kan er nog steeds, na vijftien jaar, hele mooie verhalen over vertellen.
Het is dat ik regelmatig op krukken loop en de afgelopen zeven maanden in een rolstoel gezeten heb, anders hadden mijn ouders dit al lang met mij en mijn zusje gedaan 😉

Die bootreizen zijn inderdaad best wel aan de prijs, StenaLine heeft vanaf februari/maart al echte ‘zomervakantie’ prijzen. Maar als je gelijk na de zomervakantie boekt en een beetje in de gaten houd wanneer je qua prijs het laagst zit(wij hebben zelf in oktober/november geboekt) kan het je zo 200 euro schelen voor een bootreis voor vier personen.

Maarja, dat was ik weer met mijn enthousiasme over Scandinavië. Ik heb gewoon veel te veel zin in de vakantie 😛

Liefs,
Milou

Tessel -

Ik ga volgende week ook naar Noorwegen en ik heb er superveel zin in!!
We gaan ook roadtrippen en misschien naar Bergen. Ik heb veel aan je tips gehad!

My Creative Life - Marìs -

Super handig om portofoons mee te nemen! Slim bedacht!

Naomi -

Het ziet er zo mooi uit! Ik wil er echt heel graag een keer naar toe!

x

Caro ~ My Beautycase -

Zelf ben ik nog nooit in Noorwegen geweest, maar hij ziet er heel erg mooi uit als ik je foto’s zo zie! Wel raar dat ze honden afmaken als ze vinden dat ie lastig of gevaarlijk is zeg!

Dalinka -

Noorwegen is echt een prachtig land! Een vriendin van mij liep stage in Noorwegen, dus ik kreeg toen ook regelmatig van die mooie foto’s te zien. Sindsdien wil ik graag naar Noorwegen, Gaaf dat jij geweest bent en je foto’s zijn erg indrukwekkend!

Julia -

Oh ik wil ook zo graag een keertje naar Noorwegen, lijkt mij zo mooi!

Femke -

Wat een fijne tips, en wat is het daar mooi… wauww!

Sparkles -

Heel leuk verslag Martine! Fijn dat je zo’n mooie vakantie hebt gehad. Mijn vriend en ik zouden morgen vertrekken naar Zweden en Noorwegen voor 4 weken, maar ik ben helaas ziek :( Hopelijk is de dokter morgen positief en kunnen we volgende week gaan. We willen graag doorrijden naar noord-Zweden, daar veel wandelen en kanoen, en we willen ook een stukje van noord-Noorwegen meepakken. Vooral de Lofoten staan hoog op mijn lijstje!

Margriet -

Wat een mooie foto’s!

Amy -

Wauw, tof om te lezen dit! Ik was vorige week enkele dagen in Oslo en hoewel dit natuurlijk anders is dan het binnenland in gaan, heb ik toch een glimp meegekregen. Ik kan je vertellen dat de stad in elk geval wel erg duur is.. Zou graag ook nog eens een vakantie als die van jullie doen, maar dan liever in stuga’s dan op een camping vrees ik 😉

Dita -

Wat ziet het er mooi uit!

Carina -

Als je veel gaat hiken zijn echte bergschoenen wel een must, en dan ook van die hoge zodat je enkel goed beschermd is.

Kimberley -

leuk om te lezen dit! Ik ga zelf een half jaar in norwegen wonen voor m’n vriend zijn werk en over een jaar waarschijnlijk voor 4 naar bergen maar ben er nog nooit geweest dus dit is erg leuk voor mij om te zien en lezen!

Liset - Beautydagboek -

Wat een prachtige vakantie heb je gehad en wat geef je fijne tips! Noorwegen ziet er prachtig uit en is zeker een bezoekje waard als ik dat zo lees en zien :). Ik hou van die mooie natuur en de Trollenroute (ieh..wat klinkt dat eng!) lijkt me erg mooi om mee te maken.

Margot -

Wat een fijne tips en mooie foto’s! Ik ben er lang geleden ook geweest en vond het een prachtig land!

Iris | Todayslipstick -

Prachtige foto’s en goede tips!
Liefs, Iris

Reageer ook