Tomatenrisotto

Soms heb je van de creaties die je samengesteld hebt met verloren restjes of samengeraapte ingrediënten, zonder recept uit een kookboek of van internet. Een gokje. Het gerecht wat ik nu met jullie ga delen is zo eentje. Ik wilde eens tomatenrisotto proberen en flanste wat in elkaar. En tegen verwachting in was het super lekker!

Als ik zo’n gerecht voel aan komen dan maak ik altijd voor de zekerheid het bord mooi op en schiet er wat foto’s van. Gelukkig was het deze keer ook het geval. Ik presenteer u: tomatenrisotto met zongedroogde tomaatjes en een salade Caprese.

Nodig voor de Tomatenrisotto (2 personen)

 • 200 tot 250 gram risottorijst
 • Flinke klont (room)boter of olijfolie
 • 600 milliliter bouillon (ik nam tuinkruiden)
 • Flinke scheut passata (gezeefde tomaten)
 • 1 ui fijn gesneden
 • 1 teen knoflook fijn gesneden of geperst
 • Scheutje balsamico azijn
 • Zo’n 5 tot 10 zongedroogde tomaatjes fijn gesneden
 • Zout en peper
 • Theelepel Italiaanse kruiden

Nodig voor de Salade Caprese (2 personen)

 • 1 bol mozzarella
 • 3 grote tomaten of 6 kleine
 • Basilicumblaadjes
 • Zout en peper
 • 2 flinke handen rucola sla (optioneel)

tomatenrisotto

Zo maak je het

1. Verhit de boter of olie in de pan en bak de risottorijst aan even aan. Voeg kort hierna ook de ui en knoflook toe. (Roomboter is het allerlekkerst, dit geeft een lekkere romige smaak!)

2. Zodra de risotto glazig is geworden en de ui en knoflook aangefruit doe je een eerste flinke scheut bouillon in de pan. Voeg ook een scheut passata toe (zo’n 3 eetlepels)

3. Laat dit inkoken en voeg een tweede scheut bouillon toe en eventueel nog wat passata naar smaak. Voeg nu ook de Italiaanse kruiden toe.

4. Herhaal het toevoegen van de bouillon zo vaak als nodig is. Proef tussendoor even of je vindt dat er nog meer passata bij moet. Hoe meer je toevoegt, hoe meer het naar tomatensaus gaat smaken. Ik wilde niet te veel ‘tomatensaussmaak’ dus heb niet te veel gebruikt. Ik schat zo’n 5 eetlepels in totaal. De passata kun je nog zo’n 24 tot 48 uur in de koelkast geopend bewaren.

5. Als het bijna gaar is voeg je nog een scheutje balsamico azijn toe. Dit geeft het gerecht wat meer pit. Eventueel breng je het gerecht nog verder op smaak toe met zout en/of peper. Wacht nu tot je risotto helemaal gaar is (herhaal eventueel het toevoegen van de bouillon)

6. Snijd de zongedroogde tomaatjes heel fijn en roer dit door de risotto. Snijd ze echt goed fijn en doe er ook niet te veel door, want ze kunnen behoorlijk overheersend zijn. Less is more! Laat dit nog heel kort even opwarmen en daarna is je tomatenrisotto klaar!

Salade

1. Snijd de mozzarella en tomaten in dunne plakjes.

2. Leg de pakjes mozzarella en tomaat om en om neer en besprenkel met wat zout en peper.

3. Ik vind het lekker om nog wat sla te eten bij de Caprese. Ik legde het daarom op een bedje van rucola sla die ik op smaak had gebracht met een scheut olijfolie en wat balsamico azijn.

Tomatenrisotto is een heerlijke variatie op de ‘witte’ risotto die je veel vaker ziet (zoals deze). Ik vind hem zelf minstens zo lekker en sinds ik het recept ontdekt heb staat hij regelmatig op tafel.

P.S. Mocht je dit recept nu ook proberen, plaats dan een foto op Social Media onder #2WMN, dat zou ik super leuk vinden!

VOLG JIJ ONS AL OP INSTAGRAM? @MIJN & @MARTINIII10

16 reacties

Alicia -

Jaaa ik zocht naar dit recept! Gelukkig staat ie er toch op (:
Stond namelijk niet bij jullie recepten pagina..

Samantha - Daily Pleasures -

Lijkt me echt heerlijk en vooral met die salade erbij!

Loes -

Ziet er heerlijk uit, het is simpel en smaakt ook écht heel erg lekker! Zelfs zo lekker dat we pas eraan dachten een foto maken nadat alles op was.. Oeps 😉
Next time.. 😀

Dagmar -

Wauw dat klinkt heerlijk! Ontzettend leuk én lekker recept!

Sara -

Jammie! Dit ziet er echt heerlijk uit. Ik ben sowieso fan van risotto. Ik heb dit recept dus gesaved zodat ik het zeker een keer kan gaan maken.

Kim -

Mhm dat ziet er heerlijk uit!

Jannee -

Lijkt me heerlijk. Ga het zeker eens proberen.

Margriet -

Dat ga ik zeker een keer proberen! Moet goed komen, want er zitten lekkere ingrediënten in! 😉

Do -

Ziet er heerlijk uit! Zelf ben ik niet zo’n fan van “gewone” risotto, maar deze variant lijkt me wel erg lekker.

Dita -

Dit ziet er heerlijk uit!

Amber -

Hmm heerlijk! Ik ga het zeker een keer maken!

Iris | Todayslipstick -

Nomnomnom, heerlijk!
Liefs, Iris

Femke -

Heerlijk.. Ik heb gewoon NU zin in deze risotto!

Margot -

Wat een leuke variant! Dit ga ik ook eens proberen!

Charlotte -

Jammie, lijkt me heerlijk! Vanaf morgen heb ik vakantie dus dan kan ik het eens op mijn gemak uitproberen!

Benay Vaneese -

Dit ga ik echt een keer proberen. Het ziet er heerlijk uit! Ben gek op risotto en caprese salade.

Reageer ook