Taakverdeling in het huishouden

Het huishouden is bij menig samenwonend/getrouwd stel een issue. We ruziën om wie wat doet, of het eerlijk verdeeld is en hoe we het doen. Ik ben benieuwd naar jullie taakverdeling in het huishouden en vertel wat over die van ons.

Mijn schoonmaak routine is allereerst nog zo goed als hetzelfde als beschreven in dit artikel over mijn schoonmaak routine. Zo heb je een beetje een idee van wat hier dagelijks/wekelijks/maandelijks gebeurt.

Qua taken binnenshuis doe ik denk ik zo’n 85%. Ik werk thuis en heb doordat ik thuis werk flexibelere werkdagen dan Djurre. Daarnaast maakt Djurre vaak lange dagen, van 7 uur tot 19 uur bijvoorbeeld. Martine en ik werken vaak op maandag, dinsdag en woensdag hele dagen en zijn donderdag en vrijdag vaak alleen thuis aan het werk. Op die twee dagen gooi ik dan vaak tussendoor even een wasje in de machine en werk flink door zodat ik ‘s middags aan het eind van de dag wat tijd over heb om klusjes te doen. Als ik trouwens heel eerlijk ben, vind ik het ook wel fijn dat ik het meeste doe. Ik vind namelijk – lekker arrogant 😛 – dat ik het beter kan.

Toen we nog studeerden was de verdeling meer 50/50, maar door onze werkroosters is deze verdeling meer verschoven. Djurre is meer van huis dan ik en werkt veel langere dagen, dus daardoor doe ik meer dan hij. Als hij dan (eindelijk weer eens) thuis is vind ik het eerlijk gezegd veel belangrijker dat we tijd samen hebben dan dat hij zijn 50% van de klusjes nog zou moeten doen. Djurre heeft wel twee ‘vaste’ taken: het fornuis schoonmaken 1x per week (kan hij véél beter dan ik) en ramen lappen. Daarnaast wassen we iedere avond samen af als we samen gegeten hebben. Af en toe doet hij een wasje, en als ik iets aan hem vraag om te doen, dan doet hij dat (bijna 😉 ) altijd. Ook laat hij iedere ochtend en avond Saar uit laat (behalve als hij vroeg weg moet voor zijn werk), is hij verantwoordelijk voor de tuin en alle onderhoudsklusjes in huis. Wat dat betreft vind ik onze verdeling helemaal prima! Ik doe de dingen waar ik goed/precies in ben, en hij de dingen die hem liggen (en ik haat 😛 ). We hebben dan eigenlijk ook nooit meer ruzie over het huishouden en ik moet zeggen, dat is heerlijk. In onze studententijd konden we nog wel eens kibbelen, maar nu hebben we een routine waar we beide blij mee zijn.

Nu ben ik heel benieuwd hoe bij jullie thuis de taakverdeling is! 50/50 of doet één van jullie twee het meest?

33 reacties

Amber -

Mijn vriend doet helemaal niks in het huishouden, op zich zou je zeggen dat het logisch is aangezien ik altijd thuis ben en hij 6 dagen in de week werkt. Hij vergeet alleen dat hij ervoor gekozen heeft met een chronisch ziek iemand samen te gaan wonen dus het blijft een groot punt voor mij. Ik doe vaak meer dan ik zou kunnen en dan nog is het een grote zooi dus het zou zo fijn zijn als hij af en toe iets zou doen al is het maar een was opvouwen of de vaat inruimen.

Sheela -

Wat cute dat jullie elke avond samen afwassen, ik vind dat echt een rotklusje maar ik kan me voorstellen dat als je het samen doet met je geliefde, het een pak minder erg en zelfs leuk kan zijn. Hopelijk wil mijn toekomstige man dat ook samen met mij doen :) Ik moet hem nu eerst nog vinden…

Sara -

Leuk dit onderwerp! Ik vind niet alleen hoeveel iemand buitenshuis werkt afhangen maar ook wat voor werk het is. Als de een 4 dagen in de bouw werkt en de ander 5 dagen blogt/zittend werk heeft vind ik het alsnog logisch dat degene die 5 dagen werkt toch wat meer de handen laat wapperen in het huishouden.

Susan -

Hier is de verdeling verandert sinds ik zwanger was en onze baby er is. Ik ben door borstvoeding en moeilijk slapende baby vaak bezig met dochter en man vaker in huishouden. Ik doe wel nog steeds de was en alles wat ik tussendoor kan doen.

Anke -

Leuke post!
Bij ons is het prima verdeeld vind ik, maar niet heel erg ‘vast’. Mijn vriend werkt meer dan ik en doet (dus) wat minder in het huishouden. Ik doe de was van begin tot eind, stofzuig, maak de wc schoon en kook vaker. Boodschappen doen we vaak samen, mijn vriend doet (soms :)) de badkamer en brengt vuilnis weg. Ramen lappen doen we….eens per jaar ongeveer :) Haha, zou wel vaker moeten maar ja…dat valt ons allebei nooit zo op. Mijn vriend doet wel de technische en zwaardere klusjes dus ik vind dat hij nog best veel doet! Oja, en hij had een keer in een heeeeel lieve bui de was opgehangen die echter nog niet gedraaid had maar wel in de wasmachine lag…de vuile kleren netjes op het rekje dus toen ik thuiskwam :)

Ylonnka -

Ik woon sinds een half jaar samen met mijn vriend. Daarvoor beloofde hij altijd dat we een 50/50 taakverdeling zouden krijgen. Ik wist niet in hoeverre ik dit moest geloven dus dreigde ik met een schoonmaker op zijn kosten als hij zijn taakjes niet zou doen. Nu wonen we inmiddels samen en zoals verwacht is de realiteit heel anders. Ik stofzuig, dweil en maak de badkamer altijd schoon. Ook de kattenbak komt voor mijn rekening. Wil ik dat hij dit doet dan moet ik daar meerdere keren nadrukkelijk om vragen. Uit zichzelf zal hij het niet doen. De afwas doen we altijd samen en wie het eerst thuis is kookt. Wat betreft de was: hij zet de wasmachine aan en hangt de was soms op. Ondanks dat dit niet op mijn manier gebeurt ( en ik daardoor 10x zoveel strijk heb, want die doe ik ook), laat ik hem zijn gang gaan. Hij haalt de was echter nooit af. In het begin had ik heel veel moeite met deze verdeling, zeker omdat hij ook nog alles laat slingeren en ik de halve dag achter zijn kont aan loop om alles op te ruimen. Nu maakt het me minder uit, ik geniet heel erg van een schoon huis en vind het belangrijk dat het er opgeruimd en verzorgd uitziet. Bij mannen ontbreekt het vermogen om te zien wanneer het vies is, en het talent om dit schoon te maken ( stofzuigen met de Franse slag en dweilen zonder sop, ik noem maar wat). Op een gegeven moment is het te vermoeiend om constant de discussie aan te gaan en ruzie te maken over het huishouden.

Allissa -

Op dit moment hebben we niet echt een taakverdeling laat staan een goede planning voor de werkzaamheden. Op dit moment is het gewoon zo dat meestal één van ons af en toe wat doet. Bijvoorbeeld wanneer ik een dagje thuis ben dan doe ik de toilet, wasbakken en stofzuigen bijv. En wanneer mijn vriend een dag thuis is doet hij het. Nadeel is alleen wel dat onze manier van ‘nu is het vies’ heel erg verschilt. En we vinden het heel moeilijk om een vast moment uit te kiezen hier voor omdat mijn vriend ploegendiensten loopt (OO MM NN). Verder kookt mijn vriend meestal als hij geen middagdienst heeft en wassen we altijd samen af. Oh en de kattenbak doen we meestal ook om en om. Het verschilt heel erg. Gelukkig is hij ook zo dat wanneer ik hem iets vraag te doen hij het altijd doet :)

Allissa -

Ohja vergeten: Ik doe áááááltijd de was. En voornamelijk omdat ik sneller kledingstukken uit mijn garderobe mis én omdat ik handiger ben in sorteren / wat ik wel of niet in de droger wil hebben haha.

Lot -

Het verbaast me hoe weinig mensen echt een taakverdeling hebben, haha. Wij hebben echt een bord in de keuken hangen met daarop de taakverdeling en hoe vaak het moet gebeuren (dingen zoals de wc 2/3 keer per week en ramen lappen maar 1 keer per maand). Daar zetten we dan de datum achter als het gebeurt is zodat we niet vergeten dat het gedaan is/ onthouden dat het nog moet gebeuren.

Marielle -

Ik werk fulltime en doe alles in huis, van koken tot de was tot de afwas tot stofzuigen en opruimen… alles!
Dat komt omdat mijn man ziek is en het niet (meer) kan. Hiervoor vond ik het altijd reuze belangrijk dat we ongeveer evenveel deden in het huishouden. Nu weet ik dat het er echt niet toe doet! (En dat klagen erover het heel veel vermoeiender maakt, Ik klaag er nu niet over en doe het makkelijker dan voorheen de helft… Haha!)

P. -

Mijn vriend en ik zijn allebei studenten en wonen samen. We hebben ongeveer evenveel tijd op het moment. Ik doe meestal de was (zo weet ik zeker dat mijn kleren goed blijven hihi), het toilet, wasbak, poets de meubels en verschoon het hok van mijn hamster. Hij doet de vloer, wat vaker de afwas, het vuil en soms doet hij gewoon dingen die nog moeten gebeuren, zoals de was ophangen/wegleggen. Verder doen we de afwas, het bed en koken meestal samen (omdat dat sneller is/gezelliger). Ik vind het prima zo en we hebben er eigenlijk nooit echt discussies over gehad :)

PatriciaKleijn -

Mijn vriend werkt erg veel, is vaak van 5 tot 22 van huis de ene week en de andere week draait hij nacht van 18u tot 9u en slaapt hij natuurlijk overdag. Omdat ik in de ochtend 3 uurtjes werk doe ik eigenlijk alles in huis. Het gebeurd weleens dat hij iets overneemt en als ik vraag of hij de container aan de weg wil zetten of de kattenbak wil doen doet hij dat ook wel hoor, maar verder niet echt wat ik ook niet gek vind hoor

Mirjam -

wij hebben geen taakverdeling. In principe doe ik alles. Mijn vriend is van 11 uur ‘s morrend tot middernacht weg wn dat 5/6 dagen in de week. Ik werk ook veel, maar heb wel meer tijd voor het huishouden. Als ik wil dat mijn vriend iets doet, moet ik het echt aan hem vragen, dus doe ik het zelf maar weer.. Ach, we wonen pas een jaar samen, dus ik moet hem nog opvoeden wat dat betreft 😉 als hij alleen al zijn vuile vaat in de keuken zet en vuile kleding niet naast en onder het bed laat slingeren, word ik al gelukkig. Het heeft blijkbaar tijd nodig, pffff …

leonie -

Leuk stukje weer willemijn!
Ik doe ook het meeste in huis. Mijn vriend werkt 5 dagen, ik 4. Hij kookt elke dag, brengt vuilnis/oud papier weg, verschoont het bed, doet 2 weken per maand boodschappen en vouwt zn eigen was op. Wat ik dus moet doen is nog veel, ik doe 2 weken per maand boodschappen, ik was af, ruim op, doe de was, stoffen, stofzuigen, dweilen, grote schoonmaak ( bv ramen lappen). Ik wil het wel anders maar daar wordt het niet beter vam, lees hij doet het niet goed haha!

Patricia -

Leuk artikel! Toen wij nog studeerden waren de taken meer 50/50 maar deed mijn man veel minder. Ik weet niet hoe de verdeling nu is, maar het is een prettige en werkbare verdeling. Mijn man zorgt voor de keuken (vaatwasser in- en uitruimen), brengt het vuilnis weg, stofzuigt en doet soms een was. Ik doe de rest, maar dat vind ik ook wel prima. Hij werkt 40 uur en ik -vanwege ziekte en mijn zwangerschap- niet. Als ik hem iets vraag doet hij het altijd wel. Boodschappen doen we vaak samen, omdat ik niet zo zwaar kan tillen 😉 Ben benieuwd naar de taakverdeling als onze kleine straks geboren is haha!

charlotte -

Ik moet zeggen dat mijn vriend meer doet in het huishouden. Ik kook, hij ruimt af en doet de vaatwasser. Daarnaast stofzuigt hij, ik neem alles af en doe de toilet. Hij doet de was, hangt op, strijkt en vouwt. Want dat kan ik niet goed haha. Ik ruim de spulletjes op. Hij verschoont het bed. Zo, dat was het hahaha!

Margot -

Leuk om te lezen! In principe ben ik voor een gelijke verdeling, maar aangezien ik thuis werk doe ik vaak tussendoor kleine dingen. De grote schoonmaak sessies doen we wel netjes met z’n tweeën.

Nesrin -

tikkeltje ouderwets maar hier gaat zo:

Indoor projects ik, outdoor hij. Eindstand: met 2 kinderen en werk is het moeilijk and I need help 😉

Sara -

Wij hebben niet echt een taakverdeling, waardoor ik vaak meer doe. Ik kan niet tegen rommel of viezigheid, dus ik ga gelijk aan de slag als het nodig is. Mijn vriend kan rustig een hele dag thuis zitten en niets doen. Als we samen zijn en ik pak de stofzuiger, dan pakt hij die wel gelijk van mij over en gaat hij het doen. Hetzelfde met de prullenbak, hij ‘ziet’ niet dat deze geleegd moet worden, maar als ik aanstalten maak om het te gaan doen dan pakt hij het over. Een tijd lang werkte ik parttime en hij fulltime, toen vond ik het logisch dat ik meer deed. Nu had hij een maand vrij voordat hij aan zijn nieuwe baan begint. Toch heeft hij niet meer gedaan, maar ach. Hij regelt weer andere dingen en ik ben nou eenmaal meer een doener.

Marijke -

Ik denk dat hij meer van de grovere klusjes is, en ik van het nauwkeurige. Rommeltjes opruimen bijvoorbeeld: “dat zie ik écht niet”. Zie ik weer een paar sokken slingeren, schoenen in het midden van de woonkamer, papiertjes, facturen, snoertjes her en der. Wat is dat toch? Hij is weer een kampioen in de (af)was doen. Ik vind stofzuigen leuk, dus dat doe ik liever. Het fornuis en het aanrecht schoonmaken doe ik ook liever zelf, haha.

Annabel -

wij studeren nog maar wonen al wel samen. En omdat mijn vriend over het algemeen een beetje lui is (lees: zit vaak achter zijn computer en laat bijv afwas staan) denk ik dat ik meer doe. Maar als ik het gevoel heb dag het te erg is, kan ik er wel over klagen 😉 en wat wel weer fijn is, is dat hij me altijd goed helpt als ik met mezelf in de knoop zit, door studeren of andere omstandigheden of ziek zijn. Helaas gebeurt dat vaker dan ik toe wil geven… Maar dan is hij er voor me, en dat vind ik iets belangrijker dan een schoon aanrecht :)

Kirsty -

Leuk om te lezen hoe jullie het verdelen in het huishouden! Bij ons doe ik het meest. Mijn vriend werkt al fulltime en ik ben nog student, dus mijn rooster is wat vrijer om meer te doen. Ik hoor wel vaak dat vriendinnen het gek vinden dat ik bijna alles doe, maar ik denk dat je echt moet kijken naar wie de meeste tijd thuis is, want dan kan je over het algemeen toch net wat makkelijker wat aan het huishouden doen. We hebben ook de afspraak dat degene die het langst van huis is voor werk, het minst in het huishouden hoeft te doen. Het kan dus maar zo dat hij over een paar jaar bijna alles moet doen haha!

Heleen Schrijvershof -

Bij ons doe ik ook het meeste in huis. Omdat ik thuis werk, hij vaak veel uren maakt en een kindje heb, plan ik vaak de maandag in om het hele huis te doen (vind m’n zoontje fantastisch, kan hij helpen) en hoef ik de rest van de week alleen nog maar bij te houden en op te ruimen. Heel veel op te ruimen haha. Maar hij doet ook alle onderhoudsdingen en de tuin enz. Voor ons werkt het perfect.

Jet -

Ik doe eigenlijk alles in huis.
Mijn man ruimt op de dagen dat hij vrij is de vaatwasser uit en elke vrijdag haalt hij ons bed af en maakt hem ook weer op. Dat is het enige wat hij standaard doet.
Doordat hij onregelmatige diensten heeft op zijn werk komt het soms voor dat hij bijvoorbeeld 4 dagen vrij is, als het huis dan heel vies is helpt hij wel mee. Maar ik doe het liever zelf, dan weet ik zeker dat het goed gebeurd. Klinkt arrogant, maar ik heb hem 1x gevraagd of hij een wasje wou draaien. Ik had roze was doordat hij een rode trui bij de witte was had gestopt.
Ik vind het helemaal prima zo! 😀

Murl -

Ik denk dat er echt veeeel vrouwen zijn die zich ergeren aan dat ze meer doen dan hun man. Van mij hoeft het niet persee 50/50 te zijn maar ik vind wel dat het daar niet te ver van af moet wijken ( voor mijzelf dan ) Mijn vriend werkt zo 70 uur per week.. maar alsnog stofzuigt hij om de 2 dagen en pakt hij de vaatwasser vaak in en hij doet altijd de vuilnis! Hij vouwt standaard alle was op en verschoont zondags altijd het bed. Ik doe zeker wel meer! maar ik vind het heel fijn dat hij ook een groot aandeel heeft.. Als ik soms vriendinnen hoor klagen over dat hun vriend of man weinig doet dan ben ik blij dat wij daar goede afspraken over hebben. Ik vind wel ook dat ik het zelf beter doe hihi maar daar moet ik me maar bij neerleggen! hij doet immers zijn best!

Iris | Todayslipstick -

Ik vind dat jullie een goede verdeling hebben!
Liefs, Iris

Paola -

Echt een taakverdeling hebben we niet, maar op een gegeven moment zijn er wel wat vaste klusjes ingeslopen. Ik denk dat de verdeling nu zo’n 50/50 is!

Dagmar -

Wat een leuk onderwerp en mooie verdeling! Bij ons gaat het ook een beetje zo, we doen beiden waar we goed in zijn en wat we fijn vinden om te doen. Dan gaat het ook niet averechts werken 😉

Amy -

Bij ons gaat het redelijk gelijk op, maar met vlagen doet mijn vriend meer omdat ik langere werkdagen heb. Ik poets, hij doet de was en kookt elke dag. Voor de afwas hebben we een machine.. Gelukkig :)

Jenneke -

Mijn vriend en ik doen ieder zijn ding. Ik denk wel hetzelfde qua verdeling als bij jullie. Hij moet sowieso de vaatwasser in en uitpakken. Hij krijgt er meer in dan ik en uitpakken heb ik toch zo’n hekel aan..

Japkejanneke -

Ik woon nog niet samen, maar ik denk dat we het wel 50/50 zouden houden. Ik werk bijna fulltime en m’n vriend is ook vaak druk met sport, werk en andere dingen. Nog even wachten hoe het uit gaat pakken straks!

Dita -

Leuk om te lezen! Ik doe ook het meeste thuis. Mijn vriend werkt ook een dag meer, 4 dagen. Ik werk 3 dagen. Stiekem vind ik het ook niet erg om bepaalde dingen te doen zoals de was. 😉 Als ik hem wat vraag doet hij het eigenlijk altijd wel. Zo nu en dan doen we samen boodschappen en de tuin doet vriendlief ook vaak.

Natasja -

Roy en ik hebben niet echt een taakverdeling. We modderen naar wat aan om het zo te zeggen. Hij kookt altijd en ik doe meestal de was, en de rest is maar net hoe het uitkomt. Werkt voor ons prima!

Reageer ook