Ontspannen, hoe doe je dat?

Lekker even ontspannen, even niks. Het lijkt zo makkelijk, maar  toch is ontspannen niet altijd even simpel. Zo dacht ik vroeger dat ik prima kon ontspannen, maar sinds ik stage ging lopen merkte ik dat ik daar helemaal niet zo goed in was. Ontspannen, hoe doe je dat?

Ik kwam er pas achter dat ik niet goed kon ontspannen toen ik al werkte als logopedist. Het was een baan die veel van me vroeg, ondanks dat ik thuis kon werken. Of misschien juist wel omdat ik thuis werkte, je kon immers altijd aan het werk (gezet worden) en ik werd veel ingezet. Zo kwam het geregeld voor dat ik ‘s avonds nog wel eens iets van 7 tot 10 moest doen naast het bloggen. Het was een erg drukke periode.

In die tijd kwam ik er per stom toeval achter dat ik moeite heb om me te ontspannen. Ik ging namelijk naar een benefietmiddag van Kris en Lisanne, de meisjes die zijn verongelukt in Panama. Via via kende ik het nichtje van Kris namelijk. Het was een bijzondere bijeenkomst.

Je kon daar een aantal dingen doen, zoals: sporten, massages, spullen kopen enzovoort en het geld ging naar een goed doel: het opsporen van Kris en Lisanne.

Ik besloot een massage te nemen. Ik kon kiezen uit verschillende massages. De man vroeg of ik ook een sport beoefende. Ik vertelde dat ik regelmatig combat, dus dat mijn spieren waarschijnlijk wel wat kort zouden zijn. Hij besloot dat het daarom handig was om een stretching massage te doen. Ik kon me er weinig bij voorstellen hoe dat moest voelen, maar ik vond het prima.

Het was vreselijk en ergens ook wel fijn. Hij rekte om de beurt mijn ledematen helemaal uit. Hiervoor moest je totaal ontspannen en toen pas merkte ik hoe gespannen ik wel niet was. De man benoemde het ook, dat ik wel moeite had om te ontspannen. Op een gegeven moment duwde hij zelfs mijn voet voorbij mijn hoofd. Op dat moment kreeg ik het Spaans benauwd want als ik nu zou aanspannen zou het alleen maar zeer doen. Hij zei de hele tijd rustig: ‘ontspan, ontspan.’ Uit frustratie riep ik met een geknepen stemmetje: ‘Maar ik ONTSPAN toch?!’ Het voelde alsof ik niet meer kon ontspannen dan dat. Maar hij zei: ‘Je kunt nog veel meer ontspannen, let op je ademhaling.’ En uiteindelijk duwde hij zelfs zonder een centje pijn mijn voet voorbij mijn hoofd. Heel bijzonder.

Ik vond het zo intensief, dat had ik niet verwacht. Voor het eerst had ik de neiging om in janken uit te barsten midden op de massagetafel. Ik merkte opeens hoe druk ik het wel niet had en wat een spanning ik had gevoeld de afgelopen tijd. Ik was ook even heel erg duizelig en moest echt even een half uurtje zitten om bij te komen. Wow, dat was intens.

Toen ik daarna weer ging sporten merkte ik ook hoe los mijn lichaam wel niet was, ik denk -hoewel ik het echt niet lekker vond- dat het wel goed zou zijn voor mij om vaker zo’n massage te laten doen.

Willemijn en ik besloten vorig jaar zomer fulltime te bloggen en ik dacht dat daarmee de spanning wel wat af zou nemen in mijn lichaam. Maar ik moet zeggen dat ik nog steeds wel merk dat ik vaak een nerveus gevoel heb of een knoop in mijn maag van de spanning. Ik ben ook zo’n persoon die altijd heel veel nadenkt, ik kan gewoon nooit even aan niks denken. Dat vind ik zo moeilijk. Bij mij zie je alleen aan de buitenkant niet dat ik zo’n stresskip ben, ik lijk altijd wel rustig maar van binnen is dat dus niet zo.

Mediteren schijnt dé oplossing te zijn, maar op een of andere manier kan ik me hier nooit toe zetten. Ik wil dan niet zo klungelig gaan mediteren, maar ik wil het wel in een keer goed doen. Ik denk dat ik hier hulp bij nodig heb om te weten hoe ik het echt moet doen. Binnenkort heb ik dus een afspraak bij iemand die goed weet hoe ze moet mediteren, ook is dit wat spiritueler dus ik ben heel benieuwd wat ik ga leren. Ik vind het nu al spannend, haha!

Ontspannen, dat vind ik nog steeds erg moeilijk. Maar daar wil ik mezelf de komende tijd meer op gaan focussen. Ik ben benieuwd of andere stresskippen onder ons nog meer tips hebben voor mensen zoals ik dus laat gerust iets achter!

Vanuit eigen ervaring kan ik dus zeggen dat een stretching massage heel bijzonder en intensief is en dat je het echt eens geprobeerd moet hebben.

44 reacties

Sanne -

Bijzonder dat je naar die benefietdag bent gegaan. Het is goed dat mensen zich voor die meisjes hebben ingezet. Daarbij ben je er door de massage achter gekomen hoe belangrijk rekken wel niet is.

Jean Louis -

Leuk om deze blog te lezen. Goed ontspannen is niet altijd even makkelijk. Iedereen heeft zijn eigen manier om het beste te ontspannen. Deze moet wel gevonden worden..

Susan -

Heel herkenbaar ook voor mij. Ik voel me heel snel verantwoordelijk voor alles en kan heel moeilijk niets doen.
Als ik dan stress ervan voel helpt mij autogene training (voor het hoofd) en soms ook progressieve spierontspanning.

Marjon -

Wauw! Weer zo’n ontzettend herkenbare blog. Ik denk soms dat ik de enige ben die me ontzettend druk maakt terwijl ik dat helemaal niet wil! En juist omdat ik het zo graag niet wil, gebeurt het me toch. Herkenbaar?? Erg vermoeiend soms! Ik zou zo graag gewoon nuchter willen zijn en me niet druk maken. Soms verlang ik naar mijn kindertijd, een jaar of 4. Totaal geen zorgen, maakte me nergens druk om. Hoefde me ook nergens druk om te maken! Anyway… Zelf doe ik haptotherapie, dan leer je te luisteren naar je lichaam. Heb ik tot op heden al veel aan gehad! En werkt ontzettend ontnuchterend! Vaak zegt de haptotherapeute wat, en dan denk ik; Nou ja zeg, dat ik dat nou zelf niet bedenk…

Voor alle druktemakers, denk aan je zelf! En, GELUKKIG, je bent niet de enige. Dat heb ik nu net wel geleerd na het lezen van deze blog!

Marii -

Zoo herkenbaar deze blogpost. Ik moet van me zelf ook echt gaan onstpannen avonds voordat ik naar bed ga probeer ik dat nu te doen. Niet altijd met succes.
Ik moest voor mijn opleiding een aantal weken Yoga volgen en ik merkte dat ik hierdoor echt zo veel beter sliep. Ik wil kijken of 2x in de week Yoga dus wat voor mij is.

Rosanne -

Ik herken wat je egt over vaak gespannen zijn. Ik heb last van faalangst en was thuis regelmatig heel zenuwachten voor toetsen (die soms pas over een paar weken waren!) en ik kan ook lang over een gesprek nademken of ik bijvoorbeeld wel op en goede manier heb gezegd wat ik wilde vertellen. Bij mij werkt relativeren en afleiding vaak erg goed maar ik blijf het lastig vinden…

Linda -

Ik snap dat zo goed! Mijn spieren zijn ook altijd gespannen. Vorig jaar deed ik tijdens een vakantie toevallig mee aan yoga. Ik vond het veel te zweverig, maar ik merkte wel dat vooral mijn nek en schouders veel beter ontspannen waren, ze voelden heel licht. Thuis doe ik heel af en toe een video, maar om lessen te volgen… Daar heb ik natuurlijk geen tijd voor 😉 die massage klinkt goed, moet ik misschien ook eens proberen!

Chanty -

Goed onderwerp Martine!

Wat je schrijft is heel herkenbaar, niet alleen bij mezelf maar ook in mijn omgeving, en als ik de comments lees bevestigt dit nog maar eens hoeveel mensen hier last van hebben anno 2015!

Ik heb het een tijd lang ontzettend druk gehad, daarbij ben ik nogal een denker en dat resulteerde in stress wat zich uitte in paniekaanvallen, terwijl ik niet eens doorhad dat ik zo gestressed was!

Wat heel gek is, is dat de stress bij mij waarschijnlijk vooral in mijn hoofd zat, ik ben een doemdenker en kan me dus om alles onwijs druk maken, en dat moeilijk aan de kant zetten. (overigens denkt iedereen bij mij ook altijd dat ik heel chill ben) Bizar vond ik het, hoe die stress, zich zo heftig lichamelijk gaat uiten!

Wat ik nu probeer is om vaker me-time te nemen, om gewoon wél even met dat boek op de bank te gaan zitten en even lak te hebben aan alles wat ik moet doen, en dat is best moeilijk als je die constante druk voelt! Verder is sporten belangrijk voor de aanmaak van fijne stofjes in je lichaam, en de afbreuk van de slechte stofjes in je lichaam, maar ik merk dat ik het soms lastig vind om mezelf daar toe te zetten, en daarmee wordt het sporten eigenlijk ook weer een ‘to do’, en dus een moetje.. Ik probeer hier dus nog de juiste balans tussen te vinden. Én misschien wel het meest belangrijke, leren om positief de denken, om niet zo zwaar te denken.

Een van mijn beste vriendinnen doet aan mindfullness, en ze raad het mij ook steeds aan, wie weet is dat het proberen waard:)

Succes Martine! (Enne misschien een update over een tijdje met al jou beste tips?;) )

Vera -

Herkenbaar! Ik ben onbewust altijd druk ook in mijn hoofd. Nu heb ik dan de stap gezet om naar een adem- en ontspanningstherapeute te gaan. Dit naar aanleiding van veel onverklaarbare hoofdpijn en vermoeidheid. Ik dacht dat mijn spieren gespannen waren, daarom ging ik naar de Fysio, maar schijnbaar zit het hem in het niet goed kunnen ontspannen. Ik hoop dat dit gaat helpen, weg met die onrust!

myrdeklier -

Ontspannen…wat is dat ook alweer? Kun je het eten? Ik ben een moeder, werk fulltime, doe al het huishouden, heb een grote hond, en ohja ik heb ook een vriend haha….en dus altijd haast, druk,bezig en genoeg malende dingen in mn hoofd. Dagje minder werken zit er financieel ook helaas niet in….dus..oh ik stop met typen, de hond moet uit en k moet nog de was opvouwen. Doei…;-)

Martine -

Hahaha, kon je het maar eten!

Kimberley -

Inderdaad een herkenbaar punt, alleen zou ik echt geen yoga kunnen doen. Ook van die ademhalings-therapie-gebeurtenissen (ja, dat)… Dat is allemaal niks voor mij. Terwijl iedereen daar zen van wordt, werk ik in mijn hoofd gewoon nog verder, haha.

Ik hoop wel dat jij gewoon lekker je zen-momentje gaat pakken en lekker ontspannen wordt!

Martine -

Precies, dat is dus juist het moeilijkste er aan. Pas als je dat kunt, schijn je de kunst van het loslaten te beheersen 😛 ‘t Zal mij benieuwen!

Kim -

Heel erg herkenbaar! Ook op vrije dagen moet er van alles gebeuren en als ik in bed lig kan ik niet slapen omdat mijn hoofd nog op volle toeren draait!mijn rug zit muur vast en alles aan mij kraakt. Nu nog een oplossing zoeken!

Lindsey Beljaars -

Ik ben ook altijd overal en nergens druk mee. Gelukkig kan ik dit (volgens mij?) redelijk goed achter me laten op het moment dat ik met vakantie ga!

Cindy -

Ik ontspan alleen maar in mijn slaap denk ik wel eens. En tijdens de yoga, dan lig ik als enige van de hele zaal te geeuwen… Maar verder echt ontspannen? Dat staat op mijn to do list voor de rest van dit jaar: Meer me-time!

My Creative Life - Marìs -

Zo herkenbaar! Ik ben ook een echte piekeraar en kan ook heel slecht ontspannen. Vooral in Nederland, als ik gewoon thuis ben zegmaar, als ik echt op vakantie ga, en vooral naar Gran Canaria dan kan ik pas écht goed ontspannen.

Sanne -

Hoi Martine, mogelijk is mindfulness wat voor jou. Ik ben hier zelf sinds kort mee begonnen en ik vind het erg fijn.

Martine -

Ja, daar had ik ook over gelezen. Lijkt me ook best lastig!

Daisy -

Ik dacht altijd dat ontspannen hetzelfde was als niks doen, maar ben er inmiddels wel achter dat dat niet zo werkt. Precies zoals jij zegt, denk ik ook altijd. Altijd speelt er op de achtergrond wel iets dat energie vreet. En ja, ook ik wil wel leren mediteren, maar dat moet ik dan wel ooit eens een keer in die overvolle agenda zien te proppen. Al met al super herkenbaar dus! xo Daisy

Tamara -

Ik vind ontspannen ook best wel moeilijk! Meestal doe ik dat met een boek of een serie of een film.

Eveline -

Zo herkenbaar! Tijdens mijn stages in het onderwijs zei iedereen me hoe rustig ik voor de klas stond, terwijl ik verging van de stress. Wat helpt voor mij is schilderen, mijn grootste hobby. Maar dan moet ik het mezelf wel toelaten. Ik heb nog te vaak het idee dat ik nog bergen werk moet verzetten, terwijl ik veel productiever zou zijn als ik mijn hoofd eens leeggeschilderd heb.

Deborahschrijft -

Ik ben zelf ook een behoorlijke stresskip! Het nadenken stopt nooit! Ik wilde mediteren ook eens proberen en kwam terecht bij een app die Headspace heet. Per dag een “sessie” van 10 minuten en ik merk dat ik er een stuk rustiger van wordt. Misschien een aanrader voor jou?

Alba -

Oh gelukkig, ik ben blij dat ik niet de enige ben! Ik heb een burn out gehad en het 1e teken daarvan was dat ik niet meer kon ontspannen. Ik wist toen niet wat ik daar mee moest en heb er niks mee gedaan, met als uiteindelijke resultaat dus een (zware) burn out. Ik vind het dus heel goed dat je zoekt naar een manier om te leren ontspannen! Het blijft voor mij moeilijk, maar ik heb wel een paar tips. Komen ze :) Min. een half uur wandelen (of andere niet-competitieve duursport), bv. 1-3 keer per week. Je raakt dan het stresshormoon cortisol kwijt en dat voel je fysiek én mentaal. Wat ook een fijne is: aan het eind vd middag een kwartiertje gaan zitten en opschrijven wat je bezighoudt. Dat voorkomt malen. Ik herken wat je zegt van dat je altijd aan het denken ben, dit helpt om daar even ruimte aan te geven zodat je er niet de hele tijd mee bezig hoeft te zijn. Ik ben ook wel fan van mindfulnessmeditatie, dan hoef je niet aan niks te denken maar te erkennen wat er is op dat moment. Succes met ontspannen en houd ons op de hoogte!

marrie -

Heel herkenbaar, ik had zelf niet door dat ik zo gestrest was totdat mijn haar enorm ging uitvallen. Terugkijkend ook logisch, het ene jaar mijn vader verloren, het jaar daarna mij moeder, toen een knie operatie en druk op werk en maar doorgaan. Neem nu veel meer rust en herken nu ook veel eerder spanning in mijn lichaam. Maar het blijft moeilijk. Mediteren kan ook weer stress veroorzaken hoor, omdat het niet lukt. Je moet iets zoeken wat bij past.

Martine -

Jeetje wat heftig zeg, ik kan me voorstellen hoeveel stress je wel niet had/hebt. Ik herken het ook, toen ik in een rotperiode zat viel mijn haar ook aan alle kanten uit. Ik had nog zo’n dun miezerig staartje over. Goed dat je dat zegt van het mediteren, daar kan ik dan rekening mee houden!

Charlotte -

Herkenbaar, ik denk dan ook altijd aan de 101 dingen die ik nog allemaal moet (wil) doen…

Mariska -

Ik kan dat ook erg moeilijk al probeer ik mezelf vaker in bad neer te leggen voor het beetje ontspanning en koop dan ook een tijdschrift. Helpt soms wel :)

Marlou -

Wat voor mij heel erg heeft geholpen is weten waar de stress vandaan komt. Ik leg de lat heel hoog voor mezelf waardoor ik fouten moeilijk los kan laten en ik me dus ook niet kan ontspannen. Yoga is ook een fijne vorm van mediteren!

charile -

Leuk artikel! Herkenbaar ook :)

Femke -

Ontspannen is voor veel mensen moeilijker dan ze denken.. Zo ook voor mij. Ik kan wel zeggen: joh ik ga even een filmpje kijken.. Maar vaak ben ik dan ondertussen toch nog met andere dingen bezig of ergens over aan het nadenken..

jose -

Ik had ongeveer hetzelfde, alleen bij mij was er ook sprake van hyperventilatie (dat is meer dan alleen hijg hijg hijg). Ik heb toen fysiotherapie gehad en nu heb ik er nog maar zelden last van! :) Misschien iets om te onthouden ;).

Suzanne -

Ik heb dat ook hoor, altijd nadenken over van alles. Ik trek me ook heel snel dingen aan en dat slaat op mijn lijf. Krijg er voornamelijk ontstekingen van (oogontsteking, oorontsteking, blaasontsteking). Mijn rug zit ook best vast, maar dat komt door een verkeerde houding achter de computer. Het is allemaal wat 😉

Carina -

Een fijne app om begeleid te mediteren is Stop, breathe & think (gratis voor android en iphone dacht ik :)). Maar het is ook een kwaal van onze huidige samenleving, je moet altijd druk zijn en ja dan wordt ontspannen steeds moeilijker.

Elsemiek -

Zo herkenbaar! Ik kan ook heel moeilijk ontspannen. En dan bedoel ik met ontspannen inderdaad ook nergens aan denken, dingen loslaten en vooral niets hoéven van jezelf.
Een middagje bankhangen in het weekend kan ik prima, maar toch knaagt er dan altijd het gevoel dat ik me nuttig moet maken, eigenlijk heb ik altijd een onrustig gevoel.
En ook die knoop in je maag herken ik wel, en meestal weet ik niet eens waarom!

Tea -

Heel herkenbaar, hoewel ik tot voor kort altijd beweerde volkomen ontspannen te zijn en geen stress te hebben ben ik er achter gekomen dat ik dat toch niet ben en e gestresst ben. Ik ben alleen nog wel op zoek naar een oplossing hiervoor.

Suzanne -

Ik ben echt geel slecht in ontspannen en ik kan ook echt niet lang stil zitten. Continu maar bezig en soms wil je gewoon te veel van jezelf.

Margot -

Die massage klinkt bijzonder! Ik kan wel ontspannen (dansen helpt), al is dat toch het makkelijkst op vakantie.

Iris | Todayslipstick -

Je hebt wel gelijk. Ik denk/dacht ook dat ontspannen heel makkelijk is, maar écht ontspannen is niet gemakkelijk. Ik denk vaak aan van alles en nog wat. Mediteren lijkt me inderdaad erg fijn, ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Liefs, Iris

Lucy -

Nog een stresskipje hier! Voor mij heeft het wel enorm geholpen toen ik voor mezelf begon en bij niemand meer verantwoording af hoefde te leggen behalve bij mezelf. Hoewel dat ook weer zijn zorgen meebrengt (geld, aah!), merk ik dat ik veel makkelijker ontspan als ik zelf alles in de hand heb. Maar het blijft moeilijk hoor, ontspannen :)
Daarbij heb ik ook nog eens extreem korte hamstrings dus wat jij beschrijft bij die massage klinkt als de hel, haha!

Dita -

Gedeeltelijk herkenbaar. Ik kan heel moeilijk niets doen. Wil altijd iets doen, boek lezen, iets in huis etc. Stress heb ik er nooit van. Ik ben gewoon niet snel iemand die in de stress schiet.

Inge -

Ja dit herken ik ook. Ik loop altijd na te denken over dingen, over dingen die misschien zo en zo zouden kunnen gebeuren of net helemaal anders en dan ben ik al ganse scenario’s aan het bedenken in m’n hoofd. Wat wel helpt is na het werk gewoon even 10 minuutjes op de bank gaan liggen en echt iets doen voor jezelf. Daarna kan je dan weer verder met je dag!

Queenchubby -

Heel herkenbaar. Ik ben mezelf daarom aan het oriënteren op yoga..

Sara -

Ja dit herken ik wel. Ik ben Altijd moe na werk, maar ga dan alsnog opruimen, wasjes draaien of dingen regelen {} is altijd nog wel wat te doen en ik kan moeilijk rustig op de bank zitten (helaas)!

Reageer ook