Leesvoer voor zwangeren (en a.s. vaders)

Als verse zwangere draaien je hersenen overuren. Je denkt na over wat je allemaal nodig hebt, moet regelen, hoe dat straks gaat en hebt duizend vragen. Als zwangere verslind je dan ook heel wat pagina’s aan leesvoer. Dit zijn mijn leesvoer voor zwangeren tips!

Het jaar dat ik (2x) moeder werd – Aaf Brandt Corstius

Dit boek, geschreven door Aaf (van Wie Is De Mol 2015!) gaat over de belevenissen van new mom Aaf. Ze schrijft lekker eerlijk over haar zwangerschap, de bevalling, borstvoeding, opvoed dilemma’s en haar carrière combineren met twee kleine kotertjes. Ik heb regelmatig zitten lachen om haar verhalen. Tips bevat het niet, vast en zeker wel zeer herkenbare situaties. Maar dat weet ik pas over een maand of 4,5. 😉  Het was een lekker luchtig boek en dat is zeker een aanrader om te hebben tussen al die opvoedbijbels en bevallingsboeken.

Voor het eerst mama – Olivia Toja & Dr. Regottaz

Zoals ik in de intro al zei, als zwangere van je eerste heb je 1001 vragen. Hoe, wat, waar, wie, hoezo? Voor het eerst mama is een boek vol praktische tips. Met handige uitzetlijstjes, uitleg over de behoeftes van een jonge baby, nog meer lijstjes, schema’s en verderop in het boek ook hoofdstukken over oudere baby’s.

Het boek is geschreven door een Franse schrijfster en is vertaald door een Vlaamse voor de Belgische en Nederlandse markt. Dat merk je ook, want op een gegeven moment wordt er gesproken over camambert, wijn en gebotteld water inslaan voor de kraamvisite. Ook zijn er af en toe kleine cultuurverschillen, maar als je daar een beetje doorheen kijkt is het een super fijn praktisch boek.

Ouderschap vanuit je hart – Lida van Ruijven-Bank

Dit boek kreeg ik van mijn moeder op mijn verjaardag. Het gaat over liefdevol ouderschap. Het beschrijft de kracht en het belang van borstvoeding, maar geeft ook tips voor zo ‘natuurlijk mogelijk flesvoeding geven’. Het gaat over samen slapen, je kind dragen, huid op huid contact, je baby wel of niet laten huilen, etcetera. Het beschrijft het belang van handelen vanuit je intuïtie en liefde voor je kind, in plaats van al die opvoed adviezen die je dagelijks naar je hoofd geslingerd krijgt. Het boek zal voor vrij veel mensen misschien wat zweverig en hippie achtig aan doen, maar ik vond het erg interessant om te lezen en een enorme verademing na al die artikelen en boeken met tips in dezelfde strekking. Dit is echt een andere visie en ik neem er zeker een aantal dingen van mee straks!

Tijdschriften

Ook zijn er allerlei tijdschriften over zwanger zijn en baby’s verkrijgbaar. Dit zijn titels zoals Zwanger, Ouders van Nu en Kinderen. Bij sommige verloskundige praktijken en echobureaus kun je ze gratis meenemen. Ook kun je ze scoren bij de supermarkt of boekhandel. Ik verslind ze aan de lopende band. Als je een buurvrouw of vriendin hebt die ook zwanger is, wissel de tijdschriften dan uit! Dan heb je nog meer leesvoer voor minder geld! 😉

Voor de mannen

Ook voor de aanstaande papa’s zijn er leuke dingen te vinden. Zo heeft Djurre van zijn broer het boek Zwangerschapsboek voor Mannen van Gerard Janssen gekregen. Dit boek is super grappig geschreven en geïllustreerd. Het vertelt hem wat er zoal in het hoofd én de buik van z’n vrouw afspeelt en geeft van week tot week een overzicht. Djurre is niet zo’n lezer, maar leest regelmatig een paar weken uit het boek met plezier! Het is ook niet een enorme pil en beladen met zware info. Echt een heel leuk boek!

Het tweede boek dat Djurre gelezen heeft is het Vadersboek. Dit is ook door Gerard Janssen geschreven. Het boek gaat over het vaderschap en leert de man de basics van baby’s. Het bevat ook hilarische checklists over een luier verschonen en de baby laten boeren. Volgens Djurre absoluut een aanrader voor aanstaande vaders, óók (of misschien vooral?) als het geen liefhebber van lezen en dikke boeken is.

(Oh ja, stiekem had ik het boek eerder uitgelezen dan Djurre, zo leuk geschreven vond ik hem. 😉 )

Zo, dit lijkt me wel weer even genoeg leesvoer voor je. 😉 Wat vind/vond jij leuke of goede boeken om te lezen tijdens je zwangerschap?

P.S. Ik heb zelf nog één vraagje aan mama’s: Is Oei, Ik Groei! echt zo’n waardevolle bijbel of kan ik hem bij de boekhandel laten liggen?

60 reacties

Denise Dooijes -

Bij de xenos heb je leuke boeken voor als je kleine mannetje geboren is bijvoorbeeld het eerste jaar etc

Nicole -

Ik las elke week trouw uw zwangerschap van week tot week.
Daar kwam een uitleg met tekening Hoe je kindje er op dat moment uit zeg geweldig vond ik dag.

En claudia der brein krijgt nou rieten. Vond ik erg leuk om te lezen.

Brenda -

Wat een leuke tips Willemijn. Ik heb nog geen boeken gelezen, maar daar ga ik me nu tijdens de vakantie eens rustig in verdiepen.
Het vaderboek heb ik inmiddels besteld voor mijn vriend 😉

Renske -

Ik las ‘veilig zwanger’ en ‘veilig bevallen’. Beide fijne boeken!

J -

Ik heb nog geen 1 keer iets gezegd hier. Maar bij deze wil ik je alsnog feliciteren. Op het moment dat jij de zwangerschap aan kondigde kon ik het nog allemaal even niet lezen omdat wij ook bezig waren en ik erg ongeduldig was en er vanuit ging dat ik niet zo snel zwanger zou kunnen worden was jouw leuke nieuws iets te zwaar voor mij. Inmiddels ben ik ook zwanger (toch gelukt, totaal niet verwacht) en vind ik het leuk om jouw artikelen te lezen! Ik heb het in vul boekje Oei ik groei wel aangeschaft en moet zeggen dat ik het erg leuk vind. Terwijl ik niet zo’n schrijver ben..;)

Willemijn -

Ik heb ‘help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ gelezen toen ik 16 was en ik lag zelfs onder m’n stoel van het lachen! Daar is ook een theatervoorstelling van gemaakt en die was ook fantastisch! Misschien is het nog te vinden op internet, maar dat boek is ool leuk voor man en vrouw!

Johanna -

Mijn man vond ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ hartstikke leuk en nuttig. Hij zat regelmatig te grinniken tijdens het lezen. Zelf heb ik ook ‘Buskruit met muisjes’ in huis. Denk niet dat het boek heel veel verschilt van alle boeken die je zelf al in huis hebt, maar desondanks een leuk boek!

Michelle -

Ik vind het boek oei ik groei juist wel erg handig! Als mijn dochterje was onrustig is en ik sla het boek open op het aantal weken wat ze dan is, verklaart het een hele hoop. Ik heb er heel veel aan en 9 van de 10 x klopt het ook echt wat erin staat. Ik kan dingen zoveel meer verklaren dan (bijv een sprongetje) maargoed, ieder zijn ding !

Annerieke -

Ik studeer Pedagogische Wetenschappen, en mij is een aantal keren verteld in de collegezaal, dat Oei, Ik Groei! echt een gehypet boek is, en dat je er niet teveel waarde aan moet hechten. Veel is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd, en het heeft eigenlijk net zoveel waarde als met een vriendin praten die een baby heeft: je kunt er wat aan hebben maar het kan bij jou ook totaal anders gaan. Ik denk dat je inderdaad vooral uit moet gaan van je intuïtie, zoals het boek wat je van je moeder hebt gekregen zegt. Ons wordt altijd geleerd: ouders zijn de expert op het gebied van hun eigen kind, en ik denk dat dit zeker ook al geldt als je kindje nog niet geboren is. Maargoed, boeken blijven natuurlijk heel leuk en handig om te lezen :) .

Isaben -

Hier nog een studente Pedagogische Wetenschappen, ik ben het volledig met je eens Annerieke! Ook ik heb dat te horen gekregen over Oei, ik groei. Totaal niet wetenschappelijk onderbouwd en hierdoor ook niet relevant. Als ik jou was zou ik het boek lekker laten liggen Willemijn 😉

Carla -

Het 9 maanden dagboek van Pauline is echt een aanrader. Super leuk om elke week een paar vragen te beantwoorden en een feitje te lezen + elke maand een foto van je buik. Zo hou je je hele zwangerschap bij op een hele leuke vrolijke manier

Fabienne -

Ik vond het boek “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!” van Kluun (eigenlijk voor aanstaande papa’s) echt heel erg leuk! Echt krom gelegen van het lachen! En de boeken van Daphne Deckers vond ik ook erg leuk!

Marleen -

hoi! Leuk he dat inlezen tijdens de zwangerschap?! Deed ik ook erg graag. Als je dat intuïtief ouderschap zo interessant vond, is de website van Kiind misschien iets voor jou. Is een online magazine over vanalles rond zwangerschap, bevalling, kraamtijd en opvoeding. Zij hebben ook een boektijdschrift. Heb ik erg veel aan gehad om eens buiten de standaard adviezen te kunnen denken, en nog steeds.
Oei ik groei heb ik ook, maar eigenlijk kijk ik daar zelden in. Ik zoek vaak eerder snel iets op op internet forums, blogs of Kiind:)

Charlotte -

Ik heb oei ik groei ook in huis en vind het fijn als naslagwerk. Ik heb het hele boek nooit gelezen, maar het is wel eens fijn als je merkt dat je kleintje wat anders is dan anders (huilerig bijvoorbeeld) dan pakte ik het boek erbij en 9 van de 10 keer was daar dan de verklaring, een sprongetje. Dan las ik wat deze sprong inhield en wat ze zou leren van deze sprong (staan overigens veel meer dingen in dan mijn meisje altijd leerde haha maar goed, korreltje zout erbij dan maar) en dan accepteer je het beter ofzo. Ik vond het fijn om te hebben in ieder geval.

Sara -

Leuke blog Willemijn! Ik ben niet zwanger maar lees jouw blogs over de zwangerschap maar al te graag!

Martina -

Buskruit met muisjes en krijg nou tieten heb ik met plezier gelezen en in de kast staan, oei ik groei is leuk er af en toe even bij te pakken maar zeker niet onmisbaar…. Ik vond vooral een moleskine schrijfboekje en een zwangerschapsdagboek onmisbaar tijdens mijn zwangerschap. Lekker alles van me afschrijven! En qua apps keek ik elke dag naar mijn zwanger.nl en zwanger en zo app. De apps hebben ook lijstjes die je af kunt vinken, gaf veel voldoening haha!

Nathalie -

Beau van Erven Dorens heeft het Handboek voor vaders geschreven; ook voor aanstaande moeders erg leuk om te lezen! Met veel humor en voorbeelden vanuit het perspectief van de man.

Paola -

Ik lees zelf op het moment zwanger worden en zwanger zijn van Daphne dekkers! Ook een aanrader. Met een dosis humor en heel herkenbaar geschreven!

sara den haan -

Ik kan heel erg de boeken van Beatrijs Smulders aanraden, erg makkelijk leesbaar erg nuchter en bomvol tips. Je hebt drie varianten veilig zwanger, veilig bevallen en veilig de kraamtijd door.
Hoop je geholpen te hebben.

Lotte -

Goed leesbare informatieve boeken zijn die van Beatrijs Smulders. Erg leuk.
Voor mannen is ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’ van Kluun erg leuk, luchtig en met een knipoog :)

Sharon -

Ja, deze inderdaad! Heb dit cadeau gegeven aan een vriend van me toen zijn vriendin zwanger werd.

myrdeklier -

Oei ik groei is net zoiets als Engels for dummys…dus alleen leuk als je er echt de ballen nog niet van weet. Anders heb je een hoog maardatweetikal gevoel tijdens het lezen.

Colleen -

Ik heb vooral tijdens mijn zwangerschap veel ‘mommyblogs’ gelezen. En ik geloof niet dat het boek een must is. Ik zoek niet op of m’n dochtertje in een sprongetje of iets zit merk er daardoor ook vrij weinig van. En ik kom tegenwoordig aan veel informatie door de facebook-groepen waar ik lid van ben (o.a. over samen slapen & borstvoeding).

Kim -

Wat een leuke boeken zeg!! Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen zwangerschapsboeken lees. Als je sommige verhalen hoort van vreselijke bevallingen heb ik er alweer genoeg van.

Helena -

Ik ben zelf nu ook zwanger en ik heb absoluut niks met van die zwangerschapsboeken, tijdschriften etc. Alle informatie staat al op internet en al die tijdschriften zijn precies t zelfde dus ik vind t eigenlijk ontzettend nutteloos :p

dp -

Voor een blog die geen zwangerschap blog zou worden staan er inmiddels wel veel artikelen over. Ik vond het leuk maar inmiddels begint het te vervelen en ik denk voor de overige 99% die niet zwanger is of word binnenkort ook. Ik en deze andere hebben geen reet aan dit soort artikelen . Als we dat wel zijn gaan we naar een zwangerschap blog; )

meike -

Ik ben niet zwanger en heb er ook de komende jaren geen behoefte aannom zwanger te zijn. Toch vind ik het heerlijk om dit soort artikelen te lezen. Willemijn schrijft leuk. Dus spreek voor jezelf en niet voor de hele ‘niet-zwangere-community':).

dp -

Ik snap dat lezen moeilijk is maar er staat niet 100% en “denk ik” good luck on your next come back

laura -

helemaal mee eens meike! en willemijn moet natuurlijk schrijven wat zij wil samen met martine. ze zijn niet voor niets eigen baas

Kerstin -

Ik ben niet zwanger en dit ook niet van plan. Maar toch vind ik het heerlijk om deze posts te lezen! Heerlijk zwijmelen :)

meike -

Lieve DP. Ik heb je berichtje goed gelezen en had n.a.v. het lezen een andere mening en die deelde ik daarom even. Jammer dat je je aangevallen voelt. Ik respecteer jou mening ook. Groetjes

Laura -

Ik ben niet zwanger, pas 16 en vind de artikelen super leuk. Dus er zijn ook genoeg die dit wel leuk vinden. Er zijn genoeg andere artikelen en filmpjes hier te vinden die jij misschien wel leuk vind.

Neeltsje -

Ik snap dat je er niks aan vindt, want ik ben zelf nog maar 13. Maar 2wmn is er voor gemaakt dat ze je dingen laten zien over hun leven. En zwanger zijn is natuurlijk erg belangrijk op dit moment. Dus ik snap wel dat ze er veel over schrijven. (en vind het ook niet erg)

lara -

Ook al staat er ‘denk ik’, je doet toch een aanname. Als je kritiek levert doe het dan vanuit jezelf en laat de rest er lekker buiten.

Sharon -

Ieder z’n ding toch? Het is niet dat er dagelijks dit soort artikelen staan en aangezien 2wmn een persoonlijke blog is kun je natuurlijk niet om de zwangerschap heen. Ik vind het persoonlijk juist leuk om dit allemaal mee te krijgen, maar kan me ook wel voorstellen dat als je er niets mee hebt dit niet zo boeiend is. Maar in dat geval klik je toch een ander artikel aan? Ik vind ook niet elk artikel even leuk, omdat het één me gewoon meer aanspreekt dan het ander. Ik vind wel dat je je mening wat aardiger had kunnen formuleren, op deze manier staat het zo aanvallend.

Charlotte -

Ik heb nog een boek voor Djurre als tip. Ik doe de opleiding verloskunde (eerstejaars) en ken een boek wat een mannelijke verloskundige heeft geschreven. Erg leuke man, ik heb ‘m zelf ook ontmoet. Het boek heet ‘Aanpakken voor aanstaande vaders’ van David Borman. Misschien nog een leuke toevoeging? :)

Cherish -

Buskruit met muisjes!!! Echt een super boek. Handige tips wat je wel en niet moet kopen, weetjes over bevalling en de realiteit hoe het is als de baby er is!!! Mijn super 1 aanrader

Aida -

Oei ik groei is erg leuk. Ik heb hem aan mijn nichtje gegeven toen ze zwanger was. Leuk geschreven en volgens mij heeft Etos hem regelmatig in de aanbieding. Ik heb hem daar voor 10 euro gekocht. Ik zou het zeker aanraden. Als ik zwanger ben ga ik hem ook kopen. Ik heb hem deels doorgelezen. Ik ben juf en heb gekeken of de theoretische informatie een beetje klopt en dat doet het! :) Leuk hoor om te lezen over de ontwikkeling.
Ik hoop volgend jaar moeder te worden, maar we gaan verhuizen dus wil nu nog niet er aan beginnen aangezien ik dan met een dikke buik sta te verhuizen. Liever dus als ik nog heel pril zwanger ben.
Leuk artikel dit en als ik zwanger ben ga ik het lekker allemaal teruglezen haha!

Leen -

Ik vond het boek van Claudia de Breij ook erg leuk (Krijg nou tieten, heet het). Een beetje in dezelfde sfeer als het boek van Aaf, maar dan per zwangerschapsweek. Het gaat dus wel echt over je zwangerschap en niet over wat daarna komt. Ook het boekje ‘Heavy Shit’ (Abbel en Bluiminck) vind/vond ik erg prettig (een verademing).

Shannen -

Als je wilt lezen, lees dan iets wetenschappelijks. Hoe meer je leest hoe weinig je gaat vertrouwen op jezelf. Want al die boeken zeggen weer iets anders. Mn tante had alle boeken van dokter spok gelezen (Google maar eens) en het enige wat zij kon schreeuwen bij de bevalling was ‘Dokter ik houd het niet meer vol’. En dokter spok had haar hier niet op voorbereid terwijl ze toch alles volgens het boekje deed haha. Uiteindelijk heeft ze veel steun gevonden aan andere moeders met ervaring. En bovendien 1000’en jaren geleden werden baby’s ook groot zonder boeken. En mocht er iets zijn dan is er altijd nog de wetenschap.

Volgens mij komt het heus wel goed! Ook zonder allerlei boeken.

Willemijn -

Oh het is ook niet zo zeer dat ik van alles wil lezen omdat ik denk dat ik het zonder er niet goed van af ga brengen hoor. :) Ik vertrouw er op dat ik straks vanzelf alles ga leren en ontdekken en vaar op mijn intuïtie/gevoel. Ik vind het meer interessant om verschillende invalshoeken te lezen en vind het ook fijn om te lezen. Ik heb weinig mensen met kinderen om me heen dus ik hoor en zie niet heel veel van hoe andere mensen opvoeden bijvoorbeeld. Daarom vind het ik wel leuk om verschillende dingen te lezen. :)

Alexandra -

Hey Willemijn, ik heb dat ook zo gedaan hoor. Lekker van alles lezen en dan zelf je eigen draai eraan geven als de baby er is. Als je verschillende dingen leest kun je ook beter een mening vormen over bepaalde dingen. En volg vooral je intuïtie, dan komt het helemaal goed!

Jose -

Oei ik groei lekker laten liggen zou ik zeggen. Als ik iets wilde weten zocht ik het op in het boekje van het consultatiebureau, krijg je wanneer je baby twee weken oud is en staat info in voor kinderen tot vier jaar.

Als je wil weten wat je mist kan je hem vast lenen bij de bieb, heb ik met veel voelen gedaan. Of vraag straks op je zwangerschapscursus of iemand van daar hem heeft en je hem kan lenen.

Nog een leuk boek is buskruid met muisjes van 3 moeders. Realistisch boek op een grappige manier. En voor Djurre: Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt van Kluun.

Suzanne -

Dit is niet echt een boek specifiek voor zwangere vrouwen, maar wel leuk om voor je kleine bij te houden. Mam vertel eens of pap vertel eens. Dit zijn twee boeken die je kunt invullen voor je kleine. Wat wil je hem meegeven en hoe heb je haar vader leren kennen. Erg leuk om voor je kleine in te vullen

Iris | Todayslipstick -

Als ik later zwanger ben moet ik zeker een paar boeken kopen en ook voor de vader haha.
Liefs, Iris

Barbara -

Mijn aanrader is ‘Franse kinderen gooien niet met eten’ van Pamela Druckerman!! Echt een eye-opener!! Wat een leuk en fascinerend boek!

Mirthe -

Wat een leuke blog, voordat ik zwanger was had ik al een aantal boeken gekocht zelfs voor de papa in spe, die heeft er uiteindelijk hen bladzijde in gelezen, hij had zoiets van ik zie t wel als het er is. En geloof me t gaat allemaal vanzelf als de kleine er is. Het boek van kluun, help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt vond ik ook geweldig!
Toen onze kleine meid geboren was heb ik het boek oei ik groei gekocht, gewoon via mp, en daar ben ik ook wel blij om. Heb het boek denk ik nu 3x in gekeken. Terwijl onze dochter al 6,5 mnd is…

Daphne -

Ik heb twee babyboeken gekocht (oei ik groei en buskruit met muisjes) en allebei zijn ze de kast niet uitgeweest sinds mijn kleine is geboren (3,5 mnd geleden). Oei ik groei ergerde ik me mateloos aan omdat het qua tijd niet klopte en omdat je erg bang wordt gemaakt voor de sprongen. Wist je dat de man die Oei ik groei heeft geschreven ontslagen is nadat het boek was uitgekomen omdat het geen wetenschappelijke onderbouwing heeft… Kluun is echt hilarisch om te lezen!

Willemijn -

Serieus? Wow, hahaha! Ja Kluun is ook lachen inderdaad, die had ik jaren geleden al een keertje gelezen.

Daisy -

Laat ‘oei ik groei’ inderdaad asjeblieft liggen! Ik ben afgestudeerd pedagoog en aan het doorstuderen voor orthopedagoog en heb me juist net verdiept in opvoedboeken (dat was een vak, dus we kregen er ook colleges over). Oei ik groei, is gebaseerd op verzinsels. Er is later een nieuw onderzoek gedaan naar wat de schrijver beweert en zijn beweringen bleken totaal uit de lucht gegrepen. Er bestaat niet zoiets als ‘sprongen’ etc. Iedereen die dit boek wel fijn vind moet het natuurlijk lekker blijven lezen, maar wetenschappelijk gezien klopt er geen drol van.

Echt wetenschappelijk correcte opvoedboeken zijn er maar weinig. Mocht je nog wel iets zoeken, dan raad ik je Incredible Years aan. Wel in het engels, maar eenvoudig geschreven en dus met wetenschappelijk bewezen adviezen. Staat vol met tips over alles wat je tegen gaat komen.

Mocht je een Nederlandse samenvatting willen, wil ik je die wel sturen! Dan moet je maar even een mailtje sturen :)

Heleen Schrijvershof -

Dit vind wel grappig om te lezen. Ik heb me niet heel erg verdiept in de wetenschappelijke onderbouwing van Oei ik groei en heb me ook groen geërgerd aan het belerende toontje. Toch klopte de sprongen heel erg en heb ik er superveel aan gehad. M’n zusje heeft r ook nog geen seconde in gelezen,dus de meningen zijn nogal verdeeld.
Krijg nou tieten van Claudia de Breij vind ik ook echt een aanrader. Het is grappig, maar soms ook heel ontroerend en die combi maakt ‘m echt de moeite waard.

Barbara -

Ik vind buskruit met muisjes erg leuk en interessant om te lezen.
Verder vond ik het boek van jools Olivier (de vrouw van Jamie) ook leuk maar verder geen tips uit kunnen halen, gewoon prettig leesvoer!

Eef -

Ik zou zeggen ; lekker laten liggen haha!
Heb de app gedownload en daar staan ook veel leuke/leerzame dingen in☺️
Liefs xx

Dita -

Wat leuk deze boeken! Ouders van nu lees ik nu ook al wel eens. Erg interessant.

Janine -

Ik heb in mijn zwangerschap alleen het Tweelingenboek gekocht, dat heb ik wel 100x doorgespit maar uiteindelijk heb ik er nooit meer in gekeken na de bevalling van mijn 2 jongens.
Oei ik groei zou ik niet doen, ik heb het boek ruim van te voren gereserveerd bij de bieb en heb m toen een paar keer doorgebladerd, ik vond dat je alle info eigenlijk ook op hun website kon vinden, nu is dat wel 4 jaar geleden al dus ik weet niet of er inmiddels wat veranderd is aan hun site hoor!
Heb je je al ingeschreven voor de blije doos van Prenatal? Dan krijg je straks de WIJ jonge ouders een jaar gratis! 😉

Betty -

Neuh, geen must have wat mij betreft. Ik merk meestal niks aan mijn zoontje als die weer in een sprongetje is. Ik vind het leuk om te lezen welke ontwikkelingen baby’s wanneer ongeveer doormaken, maar de app werkt daar ook voor!

Petra -

Herkenbaar, dat lezen. Leuk! De ‘oei, ik groei’ is ‘handig’ als naslagwerk een Bijbel zou ik het niet willen noemen ;). Bij de eerste (als je toch nog wat onzekerder bent omdat alles nieuw is) vond ik fijn om het sprongetje de schuld te geven. En daar dus even over te kunnen lezen, dat stelde gerust. Bij de tweede is ‘ie de kast niet meer uitgeweest…

Manon -

Oooh die boeken… Ik heb er ook veel gelezen en als je eenmaal een kind hebt dan heb je niks meer aan die boeken :’) Het is toch zó anders en je doet toch wat je zelf het beste vindt. Wel leuk om te lezen! Ik vond Kluun met Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt hilarisch. Dat was wel écht een “reallife” boek hahaha. Over Oei ik groei: ik vind het leuk om door te lezen als “naslagwerk” om te zien wat er gebeurt in z’n hoofdje en wat hij op dat moment ongeveer leert. (Ik schreef een review op onze blog.) De app vind ik handig en geeft goed aan wanneer meneertje in een sprongetje kan zitten. Hier volgt hij het heel erg nauw en ik merk het wel echt aan hem. Maar dat is heel verschillend hoor ik om me heen. maar Kluun is leuk om te lezen, ook voor papa’s (juist voor papa’s).

Lisette -

Alleen de oei ik groei app vind ik erg boeiend maar ook genoeg. Mijn baby zit nu in het 4e sprongetje en kort de uitleg daarover vind ik voldoende, hoef ik heb hem hoofdstuk over te lezen:)

Lisette -

Echt geen hoofdstuk over te lezen bedoelde ik;-)

Reageer ook