Jeugdvrienden

Ben jij nog bevriend met de vrienden uit jouw jeugd? De één heeft nog intensief contact met jeugdvrienden, bij de ander is het contact verwaterd. Zelf heb ik eigenlijk nog maar met één stel vrienden uit mijn jeugd contact. En steeds vaker denk ik: ‘Wat is dat eigenlijk leuk!’

Bron afbeelding

Ik ben nooit iemand geweest van heel veel vriendinnetjes. Op de basisschool had ik altijd een handjevol vriendinnen waar ik veel mee samen was. Ook op de middelbare school had ik maar 3 echt goede vriendinnetjes. Maar er was één uitzondering: ik had namelijk een hele grote vriendengroep (met bijna alleen maar jongens) die allemaal net als ik uit dezelfde dorpsgemeenschap kwamen. Van ongeveer mijn dertiende tot mijn zeventiende had ik deze vriendengroep en wat een geweldige tijd heb ik met hen gehad! Uitgaan, zomers lang hangen bij het openluchtzwembad, feestjes vieren als je ouders niet thuis waren en buiten rondhangen. Ik heb de gezelligste tijd van mijn leven gehad in die jaren.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar de meest levendige en ‘exciting’ gebeurtenissen in mijn herinnering zijn toch wel de jaren uit mijn puberteit. De vrijheid die je dan gaat ervaren, de spanning van vriendjes krijgen, allerlei eerste keren die je gaat beleven en de gierende hormonen zorgen ervoor dat die periode een diepe indruk achterlaat. Ik denk dat dat ook de reden is waarom jeugdvrienden en eerste liefdes in je geheugen gegrift blijven.

Basisschoolvriendinnetjes sprak ik eigenlijk gelijk na de basisschool al niet meer. We gingen naar verschillende scholen en uiteenlopende niveaus en we groeiden zo uit elkaar. Soms kwamen we elkaar nog wel eens tegen en dan kletsten we wat, maar van een echte vriendschap was niet echt meer sprake. Mijn middelbare school vriendinnen en ik hebben na onze diploma-uitreiking ook nooit echt meer contact gehad. Ik heb geen idee waarom eigenlijk, van de één op de andere dag was dat gewoon over en nam niemand van ons meer contact op. Ik denk dat we allemaal onze eigen dingen wilde gaan doen, omdat we wel klaar waren met die middelbare school. Ik heb het nooit heel erg gevonden, maar zou het wel weer leuk vinden om ze eens allemaal te spreken. Hoe is het nu met ze? Wat doen ze? Zijn ze gelukkig op dit moment? En wat is er terecht gekomen van hun dromen?

Mijn vriendengroep uit het dorp verloor ik uit het oog toen ik een bijbaantje kreeg in een ander dorp, verkering kreeg met Djurre en niet veel later verhuisde naar Groningen. We kregen allemaal langzaamaan serieuze relaties, gingen studeren of werken, verhuisden en de verschillen in levensstijl werden veel duidelijker. Door al deze factoren groeiden we langzaam uit elkaar.

Opnieuw contact

Jarenlang had ik eigenlijk helemaal geen contact meer met vrienden van vroeger. Ik miste het niet, want ik heb nieuwe vrienden er voor in de plaats gekregen. Maar sinds ik weer contact heb met één van mijn beste jongensvrienden uit mijn tienerjaren en zijn vriendin (met wie ik toen ook heel goed bevriend raakte), heb ik eigenlijk gemerkt hoe leuk het is als je zulke langdurige vriendschappen hebt.

Toen we vorig jaar samen gingen eten hebben we urenlang gekletst over alles wat we in die tienerjaren hebben meegemaakt. Het was zó gezellig en eigenlijk pakten we onze vriendschap zo weer op waar we jaren geleden gebleven waren. Alleen Djurre was er dit keer bij en waren we een paar jaartjes ouder en wijzer geworden! Als we bij elkaar zijn dan geeft het me een vertrouwd gevoel van vroeger. Veel vertrouwder dan vrienden die ik ook al een tijdje ken, maar met wie ik nooit zo’n leuke, bijzondere periode mee heb gemaakt. We hebben zo veel meegemaakt in die jaren en zijn zo veel met elkaar opgetrokken dat het heeft gezorgd voor veel gezamenlijke herinneringen waar we nog altijd erg om kunnen lachen.

Zo’n langdurige vriendschap die stamt uit een belangrijke periode in je leven (studententijd) heb ik ook met Martine. Dit jaar ken ik Martine zeven jaar. ZEVEN JAAR! Dat is de langste aaneengesloten vriendschap met één vriendin die ik ooit heb gehad (op mijn vriendinnetje Annelies na die ik van één tot elf jaar als hartsvriendinnetje had). In die zeven jaar hebben Martine en ik elkaar zo goed leren kennen en hebben we intieme en intense momenten in elkaars leven meegemaakt. We kennen elkaar door en door. Het is een heel andere vriendschap dan dat ik ooit heb ervaren, echt een gevalletje ‘soulmates’ als je het mij vraagt en sowieso een vriendschap voor het leven!

Vriendschap is iets heel moois. Ik heb niet heel veel vrienden, maar mijn beste vrienden kan ik precies op één hand tellen. En als ik er zo naar kijk, dan zijn dat allemaal vrienden met wie ik veel lief en leed gedeeld heb gedurende belangrijke periodes in mijn leven: mijn tienerjaren, mijn studie en mijn jongvolwassen jaren. Mijn moeder zei vroeger altijd dat je in de tienerjaren en jongvolwassen jaren de basis voor de beste, levenslange vriendschappen legt en ik geloof dat ze (weer eens) gelijk had.

Heb jij nog contact met vrienden/vriendinnen uit van jouw tijd op de basisschool middelbare school? En uit welke tijd stammen jouw beste vrienden?

41 reacties

Cindy -

Ik ben eigenlijk op zoek naar mijn beste vriendin uit mijn jeugd……door allerlei omstandigheden zijn we elkaar uit het oog verloren en dat is jammer want we konden alles zeggen tegen mekaar en hadden samen veel plezier. Ben al een tijdje aan het zoeken maar het is zoals een speld in een hooiberg. Op FB staan er veel met die naam maar het is ze niet.

Floor Daasvand -

Ik heb nog 1 vriendin over van vroeger en ik ken haar al sinds de peuterspeelzaal, dus nu alweer 18 jaar! Hoewel we elkaar nu wel een stuk minder zien, is de vriendschap er nog steeds en hebben we het gewoon gezellig als we samen zijn. Onze vriendschap heeft zware klappen gehad. Het feit dat ik alternatief werd vond ze erg lastig; mijn muziek is eng, mijn nieuwe vrienden zijn anders… (sommige mensen waar ik mee omga zien er extreem uit) Maar uiteindelijk heeft ze het wel een plekje kunnen geven en heeft ze dit jaar tijdens mijn verjaardag twee alternatieve vriendinnetjes van mij ontmoet en het was totaal niet ongemakkelijk naar mijn idee :)

Anne -

Leuk artikel! Vriendschap is zeker iets moois. Ik ben nu 17 dus zit nog wel ‘in de jeugdvrienden’ haha, maar ik heb wel een bijzondere vriendschap. Een vriendin die ik mn leven lang al ken, op mn 3e ging ik verhuizen naar een andere stad, maar gelukkig hebben in het begin vooral onze ouders en later wij zelf contact gehouden. Nooit bij elkaar op school gezeten enzo, maar toch hele goede vriendinnen. We zien elkaar maar een paar keer per jaar, en het is altijd top!

Marieke -

Ik heb één vriendin die ik al ken sinds groep 1. Zij kwam thuis van haar eerste dag school en zei tegen haar moeder: ‘Mama, ik heb zo’n lief meisje bij mij in de klas!’ Dat meisje was ik, hoe leuk! We zijn altijd vriendinnen gebleven ondanks dat we sinds de derde klas een andere richting gingen doen, zij VWO, ik HAVO. Elke pauze die we samen hadden, zochten we elkaar op. Ondertussen kregen we er vriendinnen bij en ontstond er een hele vriendinnengroep, waar we nu nog mee omgaan. Maar ook wij gaan nog steeds met elkaar om en dat terwijl we totaal andere opleidingen doen. Zij docent dans in Arnhem en ik verpleegkunde in Enschede. We zoeken elkaar op de een of andere manier toch weer op en het is altijd gezellig. We zien elkaar soms weken niet en soms juist elke dag van de week, maar het blijft leuk! Ook erg leuk dat we er nu een hele vriendengroep bij hebben. Ik zou haar voor geen goud willen missen!

Erika -

Ik heb nog 1 vriendin die ik sinds mijn 16e ken (inmiddels 7 jaar). De rest van de vriendschappen van basisschool en middelbare zijn verwaterd. Toen ik op mijn 15e verkering kreeg was ik veel bij mn vriend en zijn vriendengroep te vinden. Zijn vrienden kregen ook verkering waarmee ik met de meesten een hele goede klik heb. Wij hebben dus een gezamenlijke vriendengroep opgebouwd die we heel regelmatig zien en spreken en daarnaast doe ik met mijn vriendin gezellige dingen zoals winkelen of uit eten. Ik ben helemaal tevreden zo!

Tineke -

Een van mijn beste vriendinnen ken ik bijna 20 jaar! We kwamen bij elkaar in de brugklas en eigenlijk nooit meer uit elkaar gegaan. Zo leuk om de verschillende fases in je leven met elkaar mee te maken. Steun door dik en dun.

Miriam -

Eigenlijk niet echt meer contact met jeugdvrienden, mijn huidige vrienden ken ik echt van mijn studententijd hier in Grunn ;p Leuk om jouw verhaal te lezen!

Tessa -

Ik ben nog steeds bevriend met mijn vriendinnen van de kinderopvang en de basisschool, al bijna 15 jaar lang. Ook met mijn vriendinnen van de middelbare school ben ik nog steeds bevriend.

Tamara -

Wat leuk! ik ken mijn beste vriendin eigenlijk al sinds de basisschool maar we gingen pas sinds de middelbare school met elkaar om

Michelle -

Wat een leuk artikel! Ik ben zelf 21 jaar en 3 vriendinnen ken ik al mijn hele leven. We zijn elkaar nooit uit het oog verloren en hebben een erg hechte band met elkaar. Mijn ouders hebben een vriendengroep van 5 stellen die allemaal 1 dochter hebben. 3 daarvan spreek ik iedere dag en zie ik meerdere keren per week!:)

Cindy -

Mijn huidige vriendinnen zijn vriendinnen die ik korter dan 4 jaar ken. Ik ben heel lang bevriend geweest met mijn beste vriendin, die ik ken vanaf de middelbare school, maar door allerlei redenen spreken en zien we elkaar niet meer. Dat is jammer, maar het is zoals het is.

Syl -

Mijn basisschool BFF zie ik niet meer, behalve op Facebook. We wonen allebei in een andere provincie. Deze vriendschap is helaas verwaterd.
Ik heb met 3 vriendinnen van de middelbare school nog regelmatig contact. Inmiddels zijn we allemaal 25/26 jaar en doen uiteenlopende dingen en wonen niet meer op loopafstand. Met 2/3 vriendinnen van mijn studie heb ik nog steeds contact.

Lindsey Beljaars -

Ik heb nog één hele goede jeugdvriendin, zo gezellig!

Amber -

Ik ben nog bevriend met één persoon. Ik heb haar in 3 havo leren kennen (dat is nu zo’n 12/13 jaar geleden) en ze is sindsdien m’n beste vriendin. Het is zo’n vriendschap waarin je elkaar niet vaak spreekt of ziet maar als je elkaar dan weer spreekt is het altijd weer helemaal top. Een andere vriendin kende ik vanaf m’n 5e en zij was 11 jaar lang mijn beste vriendin, zag en sprak haar wel iedere dag, maar op een dag had ze daar blijkbaar niet zoveel zin meer in en ik heb nooit meer iets van haar gehoord. 😛

Tea -

Vriendschap is inderdaad iets heel speciaals, heel intens ook in sommige gevallen. De meeste vriendinnetjes van de basisschool spreek ik nooit, van de middelbare school ook veel minder dan ik zou willen maar iets van totaal verschillende levens. Maar ik denk dat ik geen enkele vriendschap kan delen met de vriendschappen binnen mijn jaarclub, al ken ik ze veel korter dan andere vriendinnen, zijn die vriendschappen me zo veel meer waard. Of de vriendschappen die ontstaan zijn met m’n huisgenoten. Denk dat dat de vriendschappen voor de rest van m’n leven zijn en dat geeft me een goed gevoel.

Gea -

Een paar jaar geleden weer opnieuwe contact gekregen met een vriendin waar ik altijd samen mee was toen ik nog een klein meisje was, de tijd dat je samen nog met poppen speelde haha. Het is zo leuk om deze contact weer te hebben en je beste vriendin van toen weer te zien en mee af te spreken. Helaas heb ik ook een vrienden groep waar ik altijd bij was een jaar geleden moeten laten gaan, de contacten zijn niet meer leuk, wordt van alles uit gemaakt en dan ook nog verwachten dat ik langs kom gezellig. Daar heb ik zo geen trek meer in ik noem dat geen vriendinnen meer, ook neemt het meer energie dan dat ze je geven. Miscchien is het ook wel jaloersie wat er speelt van hen kant. raar? haha

Naomi -

Ik heb nog 2 vriendinnen van de basisschool en nog 1 echt goede vriendin van de middelbare school. Ik ben pas 19, maar alsnog ben ik blij dat ik nog bevriend met ze ben!

x

Deborahschrijft -

Mijn beste vriendin ken ik al 21 jaar! We hebben bij elkaar in de klas gezeten op de basisschool en de middelbare school. Pas na de middelbare school, waarin we opeens niet meer bij elkaar op school zaten, is ons vriendschap echt gaan groeien.

Mijn vriendengroep, waarin mijn beste vriendin ook zit, ken ik (op één meisje na, zij is de vriendin van een vriend) allemaal van de middelbare school. We zaten bij elkaar in de klas, maar waren niet echt goede vrienden. Een aantal jaar na de middelbare school gingen we langzaam weer eens afspreken. Inmiddels zijn we al jaren goede vrienden! Vorig jaar zijn we voor het eerst met z’n allen naar een huisje geweest en dat was echt heel erg leuk.

Het is zo leuk om je vrienden die je al zo lang kent op te zien groeien. We studeren allemaal af, krijgen banen en krijgen ons eerste huisje… Stiekem vraag ik mij af wie van ons het eerste gaat trouwen en kinderen gaat krijgen.

Buiten deze groep van vijf fijne vrienden om, zijner misschien nog vijf mensen die ik echt als vrienden beschouw.

Willemijn -

Wat leuk zeg! En 21 jaar, wow 😀

Debora -

Ik ben nog steeds bevriend met iemand die ik leerde kennen in het eerste middelbaar. In oktober kennen we elkaar langer dan de helft van ons leven 😀 redelijk spectaculair toch?

Marieke -

Van de basisschool heb ik met niemand meer goed contact, maar mijn drie beste vrienden zijn van de middelbare school! Brugklas en tweede klas. Zou echt niet zonder ze kunnen, ze kennen mij zó goed. Heb altijd aan een half woord genoeg.

anna -

Wat een mooi artikel! De belangrijkste en leukste mensen blijf ik wel spreken, maar je hebt inderdaad ook mensen waar je gewoon nooit meer iets van hoort.

Ina -

Wat een superleuk artikel, ik zit nu zelf in het laatste jaar van het middelbaar maar ik vermoed niet dat ik met mensen contact ga houden, misschien met mijn beste vriend? Met de mensen van de basisschool had ik ook na de school geen contact meer, we gingen allemaal naar een andere school en eigenlijk mocht niemand elkaar echt.

Maaike -

Hé Willemijn! Ik voel me nu wel geroepen om te reageren. Dat doe ik eigenlijk nooit, want ik ben een lurker. Bij alle blogs die ik volg overigens 😉 In tegenstelling tot jullie zet ik ook (bewust) vrij weinig van mezelf online. Daarom dacht ik bij de vorige post over je jeugd ook even aan mijn privacy. Daar ben ik best zuinig op. Ik vind het echter ontzettend leuk om jullie blog te volgen en persoonlijke blogs zijn de leukste! Maar zelf zou ik het niet kunnen/willen.

Het is natuurlijk wel gek dat ik zoveel van jouw leven weet en jij niets van het mijne. Die ‘benieuwdheid’ naar hoe het met vroegere vrienden gaat heb ik zelf ook. Bij deze daarom even een kleine update over mij. Ik woon nog steeds in Grun, nog in dezelfde studio zelfs. Volgens mij ben je er één keer geweest. Binnenkort gaan we (eindelijk!) verhuizen. We hebben iets verderop een huisje gekocht. Verder ben ik mijn onderzoeksmaster op dit moment aan het afronden en hoop daarna een leuke baan te vinden.

Van R heb ik na de middelbare school ook nooit meer iets vernomen. Ik heb geen idee wat ze nu doet. Zou ze nog acteren? A zag ik afgelopen winter volgens mij in het noorderplantsoen lopen met een groep vrienden. Als dat zo is dan is ze misschien niet naar haar liefde verhuisd? Ik vraag me wel eens af hoe dat is afgelopen. En alhoewel we beide in Groningen wonen zie ik jou, op die ene keer jaaaren geleden na, nooit toevallig ergens in de stad lopen!

Willemijn -

Super leuk dat je een berichtje achter hebt gelaten! 😀 Dat heb je lang vol gehouden, die studio! Die kan ik me zeker nog herinneren, ben toen inderdaad 1 keer bij je op bezoek geweest. Gek he, in dezelfde stad wonen maar elkaar toch nooit tegen het lijf lopen!

Manon -

Mijn vriendinnengroep bestaat uit acht meiden. Met 5 daarvan was ik al vriendinnen op de basisschool, en 3 zijn erbij gekomen op de middelbare school. Ook nu er al meiden werken, en anderen studeren in andere steden, blijven we bij elkaar en gaan we in september weer een weekend weg.

We hebben al veel leuke dingen meegemaakt en we delen veel herinneringen met elkaar. Bijvoorbeeld van feestvakanties, stapavondjes, momenten op de middelbare school.

Superleuk artikel dit!

mar -

De meeste vriendinnen van mij stammen nog uit mijn jeugd. En dan allemaal van de middelbare school of uit mijn dorp die ik dan op mijn 15e ontmoet heb. De meeste vriendinnen ken ik dus al 12 jaar en dat is zo leuk! Ze hebben alles met mij mee gemaakt en we weten alles van elkaar. Zij zijn dan ook degene waar ik echt mezelf bij kan zijn en die me het dierbaarst zijn. Leuk om alles met ze mee te maken, eerst stapavonden, eerste zoenen, onze bruiloften en nu is de eerste zwanger. Heel speciaal!

Kirsty -

Met heel veel mensen heb ik geen contact meer nadat de schoolperiode waarin ik ze leerde kennen voorbij was, maar toch heb ik nog steeds vrienden die ik al heel lang ken. Zo ken ik één vriendin al vanaf de peuterspeelzaal, een andere vanaf de basisschool, maar de meeste ken ik wel vanaf de middelbare school. Van de groepen die ik daar leerde kennen, heb ik met relatief veel mensen nog steeds contact. Ik vind dat wel heel leuk, omdat je elkaar toch wel heel goed kent door de jaren heen. Toch heb ik ook wel het idee dat mijn uni vriendinnen mij wel goed kennen, terwijl ik die “pas” een jaar of 3-4 ken.

Nicky -

Met mijn buurmeisje ben ik al jaren bevriend. Van de middelbare school heb ik eigenlijk nog goed contact met een vriendin en een andere vriendin zie ik om de zoveel maanden. Daarnaast heb ik ook nog steeds contact met vriendinnen van vorige studie.
Mijn ouders en zussen hebben echt vanuit de middelbare schooltijd grote vriendengroepen, die kennen ze al jaren. Ik dacht vaak: jeetje wat gezellig en handig (altijd iemand om mee af te spreken). Lang gedacht dat ik ook zo’n grote vriendengroep moest hebben, maar denk dat toch niet iets voor mij is.

Dina -

How could any of this be better stated? It cotund’l.

Aida -

Mijn 2 beste vriendinnen ken ik vanaf de basisschool eentje vanaf groep 2 de ander vanaf groep 3. Dus dat is nu 22 jaar en 21 jaar. Jeetje wat lang, bijna een kwart eeuw! HAHA! M’n andere beste vriendin ken ik sinds de 2e klas van de middelbare school en dat is ook alweer 14 jaar.

Leuk artikel.

Paula -

Ik zie af en toe ook nog vriendinnen van de middelbare school. Een van mijn beste vriendinnen uit die tijd zie ik heel weinig, maar als we elkaar dan weer zien is het precies als toen. Dat zit wel goed.

Ik ben ook nog steeds vrienden met een groepje dat vroeger een straat achter me woonde. Met hen heb ik echt het meeste meegemaakt. Zomers lang buiten spelen en veel meer leuke dingen. Die vriendschap koester ik echt :)

Margot -

Mijn beste vriendinnen ken ik nog van de middelbare school, dus al een jar of 12 denk ik. Zo fijn!

Carina -

Ik heb nooit veel vrienden gehad en denk ook niet dat ik die ooit ga krijgen. Met mensen van school en studie heb ik nauwelijks contact, af en toe zie ik wat op fb voorbij komen en dat was het dan wel weer.

Dita -

Wat een leuk onderwerp! Ik heb 5 goede vriendinnen. 3 daarvan zijn echt beste vriendinnen die ik al jaren ken. Al vanaf vroeger toen we klein waren. 2 Zijn collega vriendinnen. Verder heb ik nog een aantal gezamelijke vrienden met mijn vriend. Een oud collega van hem, met die jongen en zijn vriendin hebben we goed contact. En vrienden die eerst buren waren. Maar mijn beste vriendinnen ken ik dus al jaren.

Iris | Todayslipstick -

Mijn vriendinnen van de basisschool en middelbare school zijn allemaal geleidelijk aan uit elkaar gegaan, gewoon een kwestie van minder tijd voor elkaar en nieuwe vrienden.
Liefs, Iris

melissa093 -

Ik heb met niemand meer contact van mijn basisschool periode, de middelbare school en de opleiding. Tijdens mijn opleiding ben ik uit een streng gereformeerde gemeente gestapt en die vriendinnen van toen konden dat niet waarderen. Zij waren allemaal erg van de regeltjes en de kerk. Ik had er alleen maar slechte ervaringen mee en kon me er totaal niet in vinden. Door daar uit te stappen hoor je er direct niet meer bij. Inmiddels heb ik wat nieuwe vriendschappen opgebouwd in het dorp waar ik nu woon.

Marjolein -

Ik heb tot dusver in alle fases van mijn leven nieuwe vrienden gemaakt maar mijn allerbeste vriendinnen ken ik nog van de basisschool en middelbare school. Leuk om gedeelde jeugdherinneringen te hebben! Volgens mij komen wij trouwens uit hetzelfde kleine dorp Willemijn. Ik herkende laatst wat foto’s bij een artikel :-) Kleine wereld weer!

Marieke -

Ik ben sinds vorig jaar weer heel goed bevriend met mijn vriendin van vroeger. We waren bevriend vanaf de peutersoeelzaal tot ongeveer de middelbare school al verwaterde het daar al een beetje. Na de middelbare school gingen we elk onze eigen weg. Via Hyves en later facebook konden we elkaar wel volgen. Anderhalf jaar geleden kwam ik doordat mijn relatie over was weer in het dorp te wonen waar ik ben opgegroeid en mijn vriendin woonde daar inmiddels ook weer een paar jaar. We spraken af en het leek net alsof de dag van gisteren. Nu spreken we elkaar elke dag wel en zien we elkaar meerdere keren per week.

Femke -

Ik zie nog wel twee goede vriendinnen van de middelbare school. Eén van mijn beste vriendinnen ken ik al wel heel mijn leven alleen zijn wij pas aan het einde van de middelbare school echt bevriend geraakt.. Eén van mijn andere betere vriendinnen ken ik van het werk :-)!

Suzanne -

Ik ben heel lang nog bevriend gebleven met mijn beste vriendin, maar nu sinds een paar jaar niet meer. Jammer eigenlijk!

Reageer ook