Eten tijdens de zwangerschap

Als je er achter komt dat je zwanger bent is eten één van de eerste dingen waar je rekening mee moet gaan houden. De komende 9 maanden is alcohol uit den boze en worden rauwe vlees- en vissoorten uit je dieet geschrapt. Ook krijgen sommige vrouwen gekke cravings. Vandaag gaat het over eten tijdens de zwangerschap.

Wat mag wel/niet?

Over het algemeen wordt er geadviseerd alcohol, rauwe vlees- en vissoorten, lever, roofvissen en rauwe melk en eieren (en producten waarin dit verwerkt is) te mijden. Van sommige producten mag je niet te veel, zoals zout en cafeïne. Op internet, zoals de website van het Voedingscentrum en pagina’s van verloskundigen, vind je handige lijstjes. Twijfel je over wat je nu precies wel en niet mag hebben, vraag dan je verloskundige gewoon even. Zij kan je hierover het beste adviseren.

De één is ook minder precies dan de ander. Sommige vrouwen eten (stiekem) nog wel eens een biefstukje en anderen halen gerookte zalm van de visboer en genieten hier van. Weer een ander schrapt alle cafeïne én theïne houdende dranken uit het dieet en is zelfs heel voorzichtig met het eten van rauwe groenten. Iedereen moet zijn eigen afweging maken vind ik persoonlijk. Lees je goed in, overleg met je verloskundige en maak je eigen beslissingen, zou ik zeggen. Ik houd me zelf wel aan alle ‘regels’, maar toen ik onlangs per ongeluk een half chorizoworstje op had gegeten, wat door een gerecht heen zat, had ik niet de neiging om snel de vinger in mijn keel te steken en toen me bij het Spijshuys verzekerd werd dat de gerookte zalm van zeer goede kwaliteit en vers was, heb ik gewoon een hapje genomen (de zwangere mede-eigenaresse at ook lekker mee, dus toen durfde ik wel). 😉 Ook eet ik met een gerust hart in lokale restaurantjes op vakantie binnen Europa. Ik zou nu niet zo snel eten van straatkraampjes of eten nemen waarvan ik twijfel hoe vers het is, maar ik ga ook niet alleen maar bij fastfood ketens eten omdat je er daar ‘zeker’ van bent dat alles volgens de hoge hygiënische standaarden wordt (althans: ‘zou moeten worden’) bereid. Als ik twijfel geef ik gewoon aan dat ik zwanger ben en dat het belangrijk is dat vlees of vis door en door verhit moet zijn. De obers reageren dan vaak heel begripvol en geven dit nog eens extra aan bij de kok.

Misselijkheid

In het eerste trimester kun je je soms flink beroerd voelen. Ik heb zelf gelukkig niet één keer overgegeven, maar ik voelde me ‘s ochtends vaak wel misselijk. Ik moest ook gelijk eten als ik uit bed kwam, anders werd het alleen maar erger.

Verder veranderde mijn eetlust in het eerste trimester heel erg. Zo at ik bijna geen zoete dingen meer. Ik vond sowieso weinig meer lekker. Eten vond ik een crime! Haha! Maar ook dit verschilt weer enorm per vrouw, zelfs per zwangerschap schijnt!

Er zijn vele tips op internet te vinden die de misselijkheid zouden moeten temperen, maar van wat ik heb begrepen is er niet echt een wondermiddeltje. Helaas! Na een week of 14 gaat het gelukkig bij de meeste vrouwen (bijna helemaal) over!

Gekke cravings

Ik heb zelf (nog?) geen gekke cravings zoals augurk met slagroom. Maar er zijn wel een aantal dingetjes veranderd… Mijn lijstje met ‘gekke’ dingen:

 • Sinds ik zwanger ben verafschuw ik zwarte peper. Terwijl ik er eerder dol op was bij m’n eitje!
 • Ik eet geen havermout meer, terwijl ik dat jarenlang standaard als ontbijt nam.
 • In plaats daar van eet ik nu elke ochtend 2 boterhammen met kaas. Iets waar je me eerder helemaal niet zo blij mee kon maken.
 • Ik heb dan wel geen gekke cravings, maar wel heel veel HONGER. Ook ‘s nachts! Djurre is er wel eens om 23.30 uur uit gegaan om een beschuitje voor me te pakken, haha!

Hongergevoel

Dat brengt me op het volgende punt. Veel zwangere vrouwen krijgen meer honger. Je lichaam levert dan ook een behoorlijke prestatie tijdens deze 9 maanden en het is niet gek dat je lichaam wat meer nodig heeft. Toch schijn je maar zo’n 200 tot 300 calorieën extra te moeten nuttigen. Ik vermoed alleen dat ik hier persoonlijk flink bovenuit kom… Volgens mijn verloskundige is dat niet erg, zo lang ik enigszins geleidelijk en binnen de richtlijnen aankom (voor mijn BMI is dat 12 tot 16 kilo).

Nu ik meer honger heb probeer ik wel zo verantwoord mogelijk te eten tijdens mijn zwangerschap. Honger stil ik in de vorm van extra tussendoortjes en grotere maaltijden. Mijn favoriete verantwoorde tussendoortjes/snacks:

 • Een extra stuk fruit (meer dan 4 stuks per dag wordt afgeraden met in verband met het hoge suikergehalte van fruit)
 • Wortels en komkommer. Ik eet iedere dag wel één winterpeen en een kwart tot een halve komkommer. Dit vult, bevat vitaminen en vezels en bevat weinig natuurlijke suikers van zichzelf. En zo heb ik ook gelijk wat extra groenten binnen.
 • Extra boterhammen (maak er een traktatie van met lekker beleg!). Ik koop ook extra lekker (maar wel grof volkoren) brood, zodat ik het eerder/liever eet. Ik besmeer ze met zuivelspread en tomaat bijvoorbeeld.
 • Ga je weg? Neem altijd een een appel, Snelle Jelle of mueslireep mee onderweg voor plotselinge honger. In deze producten zit relatief veel suiker wat je bloedsuiker in korte tijd weer op peil kan brengen.

9.00 uur: mijn ontbijt heb ik net een uurtje achter de kiezen, maar ik heb al weer honger. Gelukkig zijn er leftovers van gisteravond!

Eerder had ik vooral aandacht voor het ontbijt en avondeten. De lunch was altijd hap snap en niet veel boeiend. Nu heb ik het echter nodig om goed te lunchen, anders ga ik van mijn stokje. Mijn favoriete lunches:

 • Soepjes (zoals: bonensoep, linzensoep, pompoensoep). Maak een grote pan en vries vervolgens kleine porties in. Zo kun je een bakje uit de vriezer halen en dit ‘s middags opwarmen.
 • Restjes avondeten? Eet dit de volgende dag op als lunch!
 • Maak lekkere salades, met bijvoorbeeld komkommer, paprika, tomaatjes, een beetje sla en wat dressing. Eet dit bij een broodje of een soep en je hebt een vullende, voedzame lunch!

Snoepen deed ik trouwens altijd relatief veel en doe ik nu nog steeds. Iedere dag iets lekkers is geen uitzondering… 😉 En dat laat ik lekker zo.

Wat ik mis

Zoals ik in het begin aangaf houd ik me aan de algemene regels van dingen die je niet mag. Hierdoor zijn er wel een aantal dingen die ik graag eet, maar nu niet mag. Zo mis ik bijvoorbeeld:

 • Gerookte zalm. Dit at ik zo graag! Nu schijn je wel gerookte zalm van de visboer te eten, maar toch waag ik me er maar liever niet aan (op de ene keer bij het Spijshuys na). Maar na mijn bevalling eet ik gelijk een broodje gerookte zalm met roomkaas! Yum!
 • Toen Djurre en ik onlangs tapas gingen eten merkte ik pas hoe graag ik eigenlijk chorizo eet. Al die lekkere tapas waar het in zit zag ik aan mijn neus voorbij gaan. Meh!

Echt ‘moeilijk’ om het niet te eten vind ik het trouwens niet. Het is maar een paar maanden en dan kan ik weer los. Het is ook niet dat je helemaal niet meer lekker kunt eten als je zwanger bent. Er wordt soms best wel een dingetje van gemaakt, maar mij valt het eigenlijk best mee. Je moet gewoon iets beter opletten soms, met name als je uiteten gaat. That’s it!

(Zo! Genoeg gekletst over eten. Ik krijg er honger van! 😉 )

Wat miste jij tijdens je zwangerschap qua eten? 

P.S. Kom vanmiddag om 15.00 uur even terug want er komt een extra vlog online!

69 reacties

Denise -

Ik ben nu 30 weken zwanger en mega gek op melk en chocomelk, voor de rest helemaal niet extra behoefte aan eten.
Alleen smaken groentes nu veel lekkerder dan voor m’n zwangerschap hihi:)
Gembercapsules werkten bij mij trouwens enorm goed tegen de misselijkheid!

Larissa -

Ooh wat vond ik het erg dat ik geen biefstuk mocht eten toen ik zwanger was zeg !
Dan merk je echt wat je allemaal niet mag.

Overigens mocht ik ook 12 tot 18 kilo aankomen en ben ik er maar 6 aangekomen. En toch heb ik me het schompes gegeten XD
M’n dochtertje is wel 4 weken te vroeg geboren en ze zeggen dat je in die tijd dat ik dus gemist heb het meeste aan komt.

dorry -

Het lijkt wel alsof je op dieet bent en bang bent om aan te komen. Lijkt me ook niet gezond om een healthy freak te zijn en zeker niet voor de baby. Gelukkig word het een jongen.

Martine -

Ik vind dit wel een hele vreemde reactie. Waaruit begrijp je precies dat ze op dieet is? Volg je ons al langer? Want zo ja, dan zou je toch moeten weten dat als er iemand is die goed voor zichzelf zorgt het Willemijn is. :)

Dorry -

Hoi Martine,

Ik volg jullie idd al langer. Dacht het altijd al maar nooit gezegd.
Alleen al het boterham met 1 plak kaas XD.
Ieder zijn ding maar lijkt me niet gezond als je zwanger bent en zo bezig bent met de lijn.
Vandaar mijn reactie 😉

Martine -

Als ik zie wat ze eet, is ze niet bezig met de lijn hoor haha! No worries 😉

Anja -

Ik was verslaaafd aan Nesquick! De hele zwangerschap door, ik moest elke avond warme melk met chocopoeder want anders kon ik niet slapen. 😀 Verder viel het wel mee, de augurken met slagroom heb ik aan me voorbij laten gaan en ik had niet echt rare hongertjes. Tegenwoordig drink ik eigenlijk nooit meer Nesquick.
Het enige wat ik miste was af en toe een biefstukje, maar daar heb ik 9 maanden vanaf weten te blijven.

Linda B -

Ik had het eerste trimester een duidelijke tik met la vache qi ri ( schrijf je dat zo?) kaasjes.
Op mn brood, op een crackertje en ze gingen zelfs mee in mn handtas. Mensen keken me raar aan toen ik een kaasje uit mn tas haalde en die zo in een keer opat!

bo -

Ik had met mijn laatste zwangerschap zo een trek in een bagel met roomkaas en gerookte zalm en een Bullit! Beide niet gehad, tot ik bevallen was en mn man beide voor mij gehaald had als verassing!

Trang -

Ik mis heel erg sushi (sashimi), biefstuk, rauwe steak tartaar, oesters, eigenlijk alles wat rauw is mis ik:)
Dat lijstje klopt inderdaad niet: paturain, brie enzo mag gewoon als t van gepaturiseerde melk is. Succes met de zwangerschap!!

Joyce -

Het zal wel toeval zijn, maar mijn moeder was tijdens de zwangerschap van mij opeens super ‘verslaafd’ aan cola. En het gekke is dat ik echt al jaren voornamelijk alleen Cola (light) drinkt. Als ik ergens kom zeggen mensen altijd “Je wilt zeker cola”, zo erg is het.

Elise -

Ik heb nog nooit zoveel avocado’s gegeten als tijdens mijn zwangerschap. Zeker 5x per week sloeg ik er een achterover 😉 Sushi heb ik wel gegeten: de vegetarische :-)
Gewoon lekker eten, het is soms even puzzelen -vooral voorgerechten zijn lastig in restaurants heb ik gemerkt- maar je kunt ook zoveel wel gewoon eten. Ik ben 13 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap en (dankzij de borstvoeding denk ik) was dat er in no time weer af en nu ben ik zelfs lichter dan voor mijn zwangerschap.
Mijn eerste wijntje na de bevalling (een heel klein beetje, vlak na een voeding) was ook hemels trouwens.

hendrika -

ik had elke week iets anders en ook maar echt een week en niet langer, 1 week wou ik alleen maar eten van de McDonald’s een andere week at ik bijna alleen maar fruit vooral meloen.
een hele week alleen maar broodjes van de Subway 😀 zo ging het al die 40 weken maar door hihi

Willemijn -

Hahaha, hilarisch!

Miranda -

Leuk artikel! Vorige zwangerschap dronk ik liters melk en gingen de zakken kaasflips er hier supersnel doorheen. Nu heb ik nog niet echt specifieke dingen ontdekt.
Nu in de zomer mis ik een wijntje wel ns, vooral als m’n man dan wel een wijntje pakt 😉
De gerookte zalm mis ik idd ook heel erg, na m’n vorige bevalling kwam m’n moeder op kraambezoek en fluisterde toen ze wegging nog in m’n oor: “ik heb een pakje gerookte zalm voor je in de koelkast gelegd, crackertjes op het aanrecht! ” zo lief!

Willemijn -

Aaah wat lief!

jolanda -

Ik was de eerste 10 wekem verslaafd aan sinaasappels. .at er wel 6 per dag..bij mijn zoontje vond ik kaaschips erg lekker!

Renske -

Leuk artikel! Ik vond het ook lastig met eten toen ik zwanger was, ik had veel honger, maar bijna nergens trek in. Ontbijtkoek was mijn grote hongerstiller, maar daar zit weer kaneel in wat je niet te veel mag… Ik miste vooral softijs heel erg!

Rosalie (4BeautyandLife) -

Toen ik zwanger was had ik eigenlijk niet heel veel trek. Ik ben uiteindelijk ook maar 9,5 kilo aangekomen. Vond het eigenlijk wel logisch dat ik niet veel trek had, want de baarmoeder verdrukte toch ook een beetje mijn maag. Ik probeerde me zo veel mogelijk aan de “regels” te houden. Maar ik heb wel eens een verse tiramisu gegeten en tijdens nieuwjaar een klein glaasje champagne. Soms een pre-made salade. En ik mocht max 2 koppen koffie per dag. Ik heb mijn hele zwangerschap gesnakt naar een broodje pate. Maar om heel eerlijk te zijn was het eigenlijk niet zo lekker als dat ik me inbeeldde. Het is inderdaad even volhouden.

Overigens heb ik een voedselvergiftiging gehad toen ik 12 weken zwanger was. Ik had een Butter Chicken gegeten in een Indiaas restaurant. Ik was zo ziek! Maar ik wilde het er allemaal uit hebben, want het leek me niet goed voor de kleine. Gelukkig is je lichaam heel slim en zorgt het er voor dat het “vergif” niet bij je kindje komt. Ik was wel gelijk 4 kilo afgevallen in 4 dagen. Kom ik daarna er lekker aan eten met vanille vla!! Hmmm

Tessa -

Willemijn, ik vind het echt heel leuk dat je zwanger bent en ik snap dat je er graag over praat, maar ik vind je artikelen eentonig worden.. het gaat alleen nog maar over zwanger zijn :(

Tuwa -

Leuk om te lezen! En deels erg herkenbaar… Ik ben 11 weken zwanger maar mis al een aantal dingen.. Veelal eten dat ik eerst niet eens super vaak at trouwens haha. Zal toch iets zijn van ‘ik mag het niet, dus krijg ik er nog meer zin in’ :p wat ik echt mis is chorizo en een glas rode wijn! En ik moet de hele dag door steeds iets eten anders krijg ik zo’n weeïg/misselijk gevoel, maar ik vind de meeste dingen veel minder lekker dan voor m’n zwangerschap.. Geen beste combi en echt zoeken naar wat ik wel lust :) maar met liefde natuurlijk 😉

Roos -

Precies hetzelfde! Ook 11 weken zwanger en nergens zin in. Alles is minder lekker. Heel soms heb ik een goed eet moment en kan ik er van genieten, maar meestal is het puur uit noodzaak! Laten we hopen dat het weer terug komt haha

Charlotte -

Ik vond het ook zoooo moeilijk wat wel en niet mocht! Vooral met uit eten gaan was het lastig, alle (in mijn ogen) lekkere dingen mocht ik niet. Ook tijdens de borstvoeding moet je nog redelijk opletten, dat wordt soms vergeten. Maar al met al zijn er gelukkig ook nog genoeg dingen die je wel mag eten.

Laura -

Ik ben een enorme zoetekauw dus tijdens de zwangerschap had ik een zak spekjes gekocht ik dacht daar enorme trek in te hebben, niet dus het smaakte me totaal niet de rest van de zwangerschap heb ik nauwelijks zoet gegeten de zak spekjes is na de zwangerschap pas weer open en leeg gemaakt (door mij). Ik heb tijdens de zwangerschap op boterhammen met smeerkaas en perenijsjes geleefd (natuurlijk ook fruit en groenten enz). En ik dronk heel veel normaal altijd moeite mee en moet ik er goed op letten maar toen ik zwanger was dronk ik wel een 1, 5 liter pak sap weg.

Libby -

In wortels zitten wel degelijk suikers hoor, en hoe! P.S. Leuk artikel.. ik zit eraan te denken, tijdens mijn ongesteld – niet ongesteld – halverwege de ongesteldheid heb ik al iedere keer andere cravings, heeft iemand anders dit ook? Zeker hormoonbepaald?

Lindsey Beljaars -

Wat een ontzettend leuk artikel! Ben niet zwanger(geweest) dus ik kan er niet over meepraten. Lijkt me echt zo grappig dat je eetlust in een keer heel anders wordt. Apart ook! Ik heb nu af en toe al rare cravings (Kaas met Nutella bijvoorbeeld) Laat staan als ik zwanger ben, whaha!

Tamara -

Leuk om te lezen!

natasja -

ik hoorde dat je ook geen oude kaas mag maar vroeger hoorde je er niks over
ja dat roken slecht was maar over eten niet
ik vind het soms overdreven van wat je allemaal niet mag
drank snap ik wel en roken

Willemijn -

Je mag gewoon oude kaas hoor! Je mag alleen geen rauwmelkse kaas. Maar dat wordt in Nederlandse supermarkten bijna niet verkocht.

Annelot -

Ik woon in het land van het vlees en barbecue oftewel Argentinië en ik mis heeeeel erg het medium/raw gebakken vlees. Ik heb echt een afkeur voor een doorgebakken taaie schoenzool dus dan eet ik het liever helemaal niet haha. Het gekke bij mij was dat waar ik gek was op jalapeño chips heb ik nu ineens as ik het ruik dat ik er misselijk van word en koffie smaakt ook ineens niet meer. Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik weer lekkere sushi en carpaccio kan eten en Agh een lekkere corona mis ik ook af en toe voor bij de gezelligheid

Sharleen -

Ik ben nu 26 weken zwanger, en had in de eerste 16 weken totaal geen eetlust. Kwam ook doordat ik zo misselijk was dat alles wat ik at toch ook niet binnen bleef. (Wat ook resulteerde in dat ik 8 kilo was afgevallen..) Ja was, want heb er alweer 3 aan gegeten. Daarnaast mis ik niet zo veel. Op de filet american, brie, leverworst en biefstuk na. :’)

Patricia -

Oké… ik ga iets opbiechten. Ik mis écht een glas rode wijn af en toe. Ben nu 31 weken zwanger en zal met 38/39 weken worden ingeleid dus het is aftellen hier. Ik laat het glas er graag voor staan maar rode wijn is wel echt ‘mijn dingetje’ en dat mis ik soms.

Myramaz -

Als niet zwangere denk je er niet over na, maar je mag heel wat niet eten. Alcohol lijkt me logisch, maar sommmige etenswaren was ik echt niet opgekomen. Misschien handig een artikel erover te maken. Hier mijn lijstje van wat niet mag:
– koffie (max 1 kop per dag)
– leverworst
– leverpastei
– brie
– patuarain, kruidenroomkaas
– kip-kerriesalade (bevat vaak ananas)
– ananas
– kaneel
– filet American
– gebakken of gekookt ei met zacht dooier
– zalm
– biefstuk
– rauw vleeswaren
– geitenkaas
– venkel
– rabarber
– rauwe groente
– makreel
– paling
– schaal en schelpdieren
– anijs
– softijs/ schepijs
– rookworst
– chorizo
– salami
– drop
– pate
– appeltaart
– bacon
– basilicum
– bavarois
– kruidkoek
– kruidnoten
– lever
– cervelaat
– milkshake
– selderij

Wie vult lijst aan, dan kunnen wij mommy’s to be elkaar helpen

Karin -

Sorry maar je lijstje klopt niet helemaal. Veel dingen die erop staan mag je (gelukkig) gewoon eten of eten met maten. Anders zou je als zwangere alleen maar leven op water en brood als ik het zo zie:)

Rosalie (4BeautyandLife) -

Uhm, jouw lijstje klopt niet helemaal hoor. Ananas mag je echt wel eten. Het is een fabeltje dat je daardoor weeën krijgt. Om heel eerlijk te zijn, klopt er bijna niks van je lijst 😉 Biefstuk mag wel, maar volledig doorbakken. Geitenkaas mag wel, zolang het geen rauwmelkse kaas is. Etc etc. Ik zou je bonnen maar nog eens goed nakijken. Ik vind het persoonlijk best jammer dat je het lijstje zo opschrijft want dit is de reden dat veel zwangeren helemaal onzeker worden over wat ze wel en niet mogen eten.

Rosalie (4BeautyandLife) -

Eigenlijk hoe meer ik naar je lijstje kijk, des te meer vraag ik me af waar je je info vandaan haalt. Appeltaart? Milkshake? Wat zit er in hemelsnaam in die produkten dat je ze volgens jou niet zo mogen eten?

Heleen -

Ik zou het voedingscentrum aanhouden, dit lijstje klopt niet en is alles behalve genuanceerd.

Rowan -

Oei, geen sushi dus begrijp ik? Dat zal voor mij zeker even afkicken worden als ik zwanger zou worden (wat nu hopelijk nog niet het geval is als 19 jarige…)

Liens -

Hihi dat was ook het eerste wat ik dacht: nooooo, geen sushi meer!

Martina -

Ik had ook echt honger tijdens m’n zwangerschap, behalve in het eerste trimester. Dan rook ik het avondeten en dan was het al klaar. Ik ben zelfs een keer boven gaan zitten omdat ik de geur niet kon hebben. Vooral het avondeten was een dingetje hier..

Lifesabout -

Ohh ja dat hongergevoel! Voor het slapen 3 boterhammen naar binnen werken om na een kwartier alweer te knorren…ik had cravings naar boterhammen met kaas of worst en augurk. Wat ik miste? Niet zoveel…sushi verslaving heb ik erna pas ontwikkeld, dat scheelt 😉

Saskia -

Interessant artikel! Ik weet nog dat mijn schoonzus tijdens haar zwangerschap cravings had naar rolmops, jakkes echt zo vies!

iooon -

Ik vond uiteten zo saai toen, omdat alles wat ik graag at opeens niet meer mocht. Carpaccio, rood vlees, gerookte zalm. Ik durfde ook niet te gokken op de zalm. Toen zei ik ook al, je slaat jezelf voor je kop als je daardoor je kindje verliest.

Ik kon verder weinig eten. Ook weinig koken. Daardoor was ik direct na de bevalling alweer op oud gewicht denk ik. 😀

Nynke -

Cravings heb ik niet (hoewel ik misschien wel iets meer chocola eet, haha), maar ik heb juist dingen die ik niet meer lust! Hiervoor dronk ik echt 1 tot 1,5 liter thee per dag, maar sinds ik zwanger ben, lust ik dat dus echt niet meer.. Aan het begin echt tot overgeven aan toe (maar dat heb ik ook wel belachelijk veel gedaan..), maar zelfs nu met ruim 39 weken word ik er nog misselijk van.. Hopelijk gaat dat over zodra de baby er is!
Meer eten is hier wel bekend, maar vaak ook kleinere porties. Hoewel, de ene dag krijg ik van mijn avondeten maar de helft op, de andere dag is m’n bord zo leeg, haha. Weird!

anna -

Wat een leuk en interessant artikel! Gelukkig heb je niet veel last gehad van overgeven en heb je nog geen gekke cravings, haha. En je ziet er nog steeds super goed en fit uit! <3

Karin -

Ik miste tijdens de zwangerschap brie en biefstuk. Had daar ineens ook veel meer zin in. Dus toen ik ben bevallen heb ik van mijn zus een pakketje gekregen met spulletjes (zoals brie) die ik miste tijdens mijn zwangerschap haha super lief. In het begin heb ik me scheel gegeten aan krackers met kaas en had ik geen zin in zoetigheid toen ik wat verder was in de zwangerschap heb ik heel veel chocolade gegeten. Krijg je volgend het internet vrolijkere kinderen van;) ons zoontje begon met 4 weken al gericht te lachen maar of dat nu van de chocolade komt…;) Willemijn geniet nog van je zwangerschap. Je bent heel mooi zwanger!

Nynke -

Brie mag je gewoon eten hoor, als het maar niet van rauwmelkse kaas gemaakt is :)
Brie uit de supermarkt is eigenlijk altijd gepasteuriseerd, dus mag je gewoon lekker eten een volgende keer!

Karin -

Weet ik maar ik wou het zekere voor het onzekere nemen. Geen risico voor mijn kleine frupje in de buik:)

Debby -

Haha grappig om te lezen dit! Het is inderdaad maar voor een paar maanden, gelukkig doe ik al niet meer aan alcohol en vlees en vis ;).

Marije -

Ik zit nu op tien weken, maar de eetlust is ver weg te zoeken. Normaal kon ik avondeten twee keer opscheppen, nu zit ik na een half bord vol. En dat is met alles zo.
Ik was juist een enorm hartige eten (geeen chocola voor mij of taart) en nu is dat compleet omgeslagen. Kaas en eieren hoef ik niet te zien, laat staan ruiken.
Vind dat maar apart hoor, dat je lichaam dat zo kan. Blijf mij erover verbazen…

Willemijn -

Bizar he! Ik heb me er ook over lopen verbazen. Ik ben zo dol op pasta en schepte standaard 2 keer op, maar in het 1e trimester at ik mijn bord maar half leeg.

Marije -

Jaa! En dan vooral bizar bij het eten wat mij nog lekker lijkt als ik erna kijk, maar mijn buik en keel zeggen: nee. Zo frustrerend! Bij onze favo pasta pesto was ik na drie happen misselijk. Ik kon alleen maar naar mijn bord staren en denken: ik vind dit zoooo lekker… :(

Roos -

Preggo hiero! Ik zat echt te wachten op deze post, omdat ik er zelf echt best mee zit! Dit is ook mijn eerste zwangerschap, dus het is voor mij ook echt enorm uitzoeken. Ik ben dus wel heel voorzichtig, met name omdat ik in het buitenland woon (Engeland). Het is mijn ervaring dat ze voedselstandaarden hier net zo hoog zijn in als in Nederland, maar dat restaurants vaak niet ‘kunnen garanderen’ dat hun kazen niet van rauwe melk zijn bijvoorbeeld. Ik eet zelf bijna geen vlees maar ik mis mijn pizza met rauwe ham en rucola wel! Ik mis de gerookte zalm ook echt heel erg! Maar we gaan deze vakantie naar Schotland, dus daar kan ik vast wel goede verse gerookte zalm vinden :). Verder heb ik ook moeite met eten omdat ik niks meer echt lekker vind. Ik hoop dat dat na mijn 1e trimester over gaat, want ik ben inmiddels al 2 kg afgevallen. Mijn gekke cravings zijn: meer melkproducten en mandarijnen (en eigenlijk elk ander fruit) en smeerkaas! Verder heb ik nu ook een afkeer van zoet en ben ik eigenlijk best teleurgesteld dat ik behalve van de hierboven genoemde dingen nergens echt van geniet. Eten is omdat het moet, want HONGER, maar niet meer echt omdat het lekker is. Maar wie weet veranderd dat in mijn 2e trimester!

Willemijn -

Gefeliciteerd met je zwangerschap! In het 1e trimester is het inderdaad enorm uitzoeken en afvragen wat nu wel of niet mag. Hopelijk komt je eetlust weer terug. Bij mij was dat wel het geval in elk geval!

Roos -

Dank! Ik ga er helemaal vanuit dat het goed komt :) Ik beleef echt lol aan je artikelen btw, dat wilde ik even zeggen :)

Sjess -

Ik (20 weken zwanger van mijn 2e kindje) mis vooral het rode vlees en vleeswaren. Rosbief, osseworst, tartaartje… Ik eet dan ook heel af en toe een rood/medium biefstukje dat eerst een week ingevroren is geweest (bij -12), dat kan geen kwaad volgens het voedingscentrum. Verder dit keer hier ook geen aparte cravings, de vorige keer was ik verzot op smeerworst (wat dus erg lastig was aangezien je er niet zoveel van mag) maar dit keer krijg ik het niet weg. Alcohol mis ik niet, al lust ik normaal echt wel een wijntje (of twee, drie :’)… ). Ik heb al tegen mijn vriend gezegd dat ik het eerst etentje buiten de deur naar een specifiek restaurant wil waar ze heerlijke tonijn sashimi en lamshaas hebben, dat heb ik dan wel verdiend 0:)

Madelaine -

Leuk artikel Willemijn! Mijn verloskundige is gelukkig niet snel dat ze met een boze vinger wijst, want in de eerste weken cravede ik chorizo en ja dat heb ik dus ook gegeten. Er was niks aan de hand, en nu denk ik wel wat bewuster na over wat ik in mijn mond stop. Ik mis wel mijn wijntje bij het rode vlees op sommige momenten, vooral als mijn vriend lekker carpaccio bestelt. Gekke cravings heb ik verder niet meer zo heel erg, ja alles wat zoet is wil ik heul graag eten. Kipfilet vind ik daarentegen heel vies, die structuur bah! Bij het uiteten gaan heb ik eigenlijk nog geen ‘eisen’door gegeven, zolang ik geen aparte dingen neem vind ik het prima. Van mij hoeft een kok niet 3 keer een stuk groente af te wassen (dit heb ik een mede zwangere echt horen zeggen namelijk haha).

Margot -

Leuk om te lezen! Grappig dat het bij iedereen zo verschilt wat en of er iets veranderd. Ik ben wel benieuwd of ik gekke veranderingen mee zou maken als ik zwanger ben.

Isabelle -

Ik heb ook geen gekke cravings.. maar ook meer zin in kaas en zuivelproducten. Zalm mis ik ook heel erg, dat at ik heel graag en een lekker biefstukje in een restaurant mis ik ook wel, maar verder is het wel goed te doen. Ben 38w zwanger.. dus voor mij echt de laatste loodjes :)

Deisy -

Hahaha door jouw artikel zit ik hier ook om 09.00 uur met een knorrende maag (en ik ben niet eens zwanger hehe). Heel leuk artikel heb je er in ieder geval gemaakt meis. Ik hoorde weleens van mijn vriendinnen dat ze bepaalde dingen niet mochten eten, maar ik wist het allemaal niet zo precies. Je hebt het in ieder geval heel helder en duidelijk uitgelegd, heel fijn om te weten :-) X

Sigrid -

Gerookte zalm mis ik ook!!! En m’n salami :( ik eet nu wat meer warme gerechten met salami, dat helpt wel om het nog een beetje te kunnen eten (kun je vast ook doen met chorizo) :)

Iris | Todayslipstick -

Leuk artikel, vooral jouw ‘gekke’ cravings!
Liefs, Iris

Dita -

Wat leuk om te lezen. Ik kan me voorstellen dat je sommige dingen misschien extra gaat missen als je ze niet mag 😉

Valentina -

Hier ook een zwangere. Wat ik toch wel echt mis is een broodje filet american, carpaccio of rosbief. Dat waren eigenlijk de dingen die ik vaak at. Maarja het is voor een goed doel he dus die paar maanden afzien is niet zo erg ;).

Roos -

Hi Valentina!

Wis je dat je rauwe vleeswaren wel mag eten als je ze minimaal voor twee dagen bij -12 graden hebt ingevroren? Zo kun je het wel thuis eten! Hier de link van het voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx

Betty -

Wat leuk om te lezen! Je bent er zo ontzettend niet meer mee bezig als je niet meer zwanger bent! Was de helft van die regels al vergeten! Ik heb me er tijdens mijn zwangerschap ook aan gehouden, maar werd naar het einde toe wel wat makkelijker.
Ik heb me overigens volgepropt met muffins, kinder bueno’s en andere zoete rotzooi! Daar kon ik opeens echt niet vanaf blijven! Ik was 18-20 kilo aangekomen en ben inmiddels weer 22 kilo afgevallen. Het gaat automatisch, vooral als je van jezelf al slank bent. Dus al is het soms rot om aan te komen (vond ik ook), maak je geen zorgen! Het komt goed!

Leah -

Ik kan er nog niet over meepraten aangezien ik nog niet zwanger ben (geweest), maar een lekker medium biefstukje zou ik echt gaan missen.
Het lijkt me ook juist zo dat als je dingen niet ‘mag’ dat je er juist trek in hebt, ook al eet je het zelf bijna nooit

Willemijn -

Haha dat laatste zeker is waar!

Suzanne -

Een biefstukje zou ik dan ook zeker missen. Dat vind ik echt heerlijk. Alcohol zal voor mij niet zo’n groot probleem worden.

Reageer ook