Zelf appelmoes maken

Bij veel gerechten geldt: het is het lekkerst als je het zelf maakt. Iets wat ik heel erg lekker vind, is zelf appelmoes maken. Ik laat zien hoe ik dat doe.

Het is heel simpel, maar ik merkte dat ik er toch veel vraag naar kreeg naar aanleiding van mijn zelfgemaakte potje appelmoes op Instagram. Appelmoes van HAK vind ik heel lekker, maar het is zoveel lekkerder als je het zelf maakt en ook heel simpel. Je kunt het met veel soorten appels maken. Het schijnt dat Goudreinettes het lekkerst zijn, maar je kunt ook gerust Elstar appelen gebruiken want dat smaakt ook erg goed. Ik koop meestal een grote zak Elstar appels, want je hebt er aardig wat nodig.

Wat heb je nodig?

  • appels (+/-5 voor een klein potje en +/- 12 voor een grote pot
  • 3 el witte bastardsuiker
  • 1 el kaneel
  • snufje zout
  • een pan met een klein laagje water
  • een glazen pot(je)

Je schilt de appels in stukjes zonder schil. Als je snel schilt kun je ze in een schaal laten staan. Doe je hier nu wat langer over? Leg de stukjes appel dan in een schaal met koud water en een beetje citroensap om het verkleuren van de appels tegen te gaan.

Met vijf appels kun je ongeveer een klein potje vullen. Met dit potje appelmoes doe je twee keer. Voor een grote pot appelmoes zou ik minstens 10 appels gebruiken. Het slinkt namelijk nogal tijdens het koken.

Daarna doe je de appels in een pan. Doe er een klein laagje water in. Ik houd als maat ongeveer de helft van mijn middelvinger aan. Strooi er drie flinke eetlepels witte basterdsuiker overheen en kaneel naar smaak.

Doe het deksel op de pan en laat het water aan de kook komen. Als het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de appels ongeveer 15 tot 20 minuten koken. Prik er in met een vork om te zien of ze zacht zijn.

Als je houdt van appelcompote maak de appelstukjes dan fijn met een stamper, zo een die je ook gebruikt voor stamppot. Hierdoor blijven de grovere stukjes behouden.

Heb je liever gladde appelmoes zodat je het net als een bejaarde naar binnen kunt slurpen? Gebruik dan de staafmixer. Ik ben gek op appelmoes zonder stukjes, dus ik ga voor de staafmixer.

Het leukste gedeelte is het proeven. Vind je het nog niet zoet genoeg? Doe er wat suiker bij en wat extra kaneel kan ook nooit kwaad. Dat is het. Simpel!!! Ik doe er soms ook wat vanillesuiker doorheen, dat is helemaal lekker!

Laat de appelmoes afkoelen en schep het (voorzichtig) in een glazen pot. De appelmoes is ongeveer anderhalve week houdbaar in de koelkast en soms zelfs nog wel twee weken. Dit potje heb ik toevallig gekregen van Manon (@LLGers) tijdens de Dutch YouTube Gathering. Hij was gevuld met theezakjes, maar nu die op zijn vind ik het ook een erg leuk potje voor zelfgemaakte appelmoes!

Ik kan me zo indenken dat niet iedereen suiker door de appelmoes heen wil doen. Dat hoeft ook niet, het kan ook prima zonder suiker mits de appels van zichzelf wat zoeter zijn. Of je moet van zure appelmoes houden, dat kan natuurlijk ook. Je zou het eventueel ook nog wat zoeter kunnen maken door er een banaan bij te doen, maar dat maakt de appelmoes wel minder lang houdbaar.

Ik vind appelmoes vooral lekker bij aardappeltjes uit de oven met wat vlees en groenten, lekker ouderwets. Dat zoet en zout door elkaar, heerlijk.

Heb jij weleens zelf appelmoes gemaakt? Doe jij het ook op deze manier of doe je het anders?

22 reacties

L baving -

Hoe zo 1eetlepel kaneel theelepeltje misschien?

Kim -

Ik heb het ooit eens met een goede scheut glühwein gemaakt, ook niet slecht. Wij eten het vaak met lever en bloedworst en met fishsticks.

Lindsey Beljaars -

Ik maak altijd zelf appelmoes, vind het zoveel lekkerder! :)

Rowan I My Pink Fairytale -

Lekkerrr, veel lekkerder dan uit een potje als je het mij vraagt!

Tamara -

Wat lekker! Mijn oma maakte het vroeger altijd!

Heleen Schrijvershof -

O heerlijk, ik heb dit heel af en toe in huis, terwijl het zo lekker is. Ik eet het eigenlijk nooit bij het eten. Misschien moet ik het eens beginnen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: kinderen overhalen te eten :-). Het staat nu in de koelkast door een bananenbrood recept van Rens Kroes. Als ik tijd heb ga ik ‘m zeker een keer zelf maken.

Nesrin -

Dit ziet er lekker uit, veel lekkerder dan een pot van Hak.
Ik vind appelmoes zonder stukken het lekkerst.
Helaas eten wij haast geen appelmoes, mijn kinderen houden er niet van Hollandse pot en dus komt er haast geen appelmoes in huis.

Eva -

Ik laat over het algemeen de suiker altijd weg omdat het vaak al zoet genoeg is van zichzelf. Wat ook lekker is om het door een draaizeef te halen. Dan wordt het wat grover met stukjes e.d. (als je dat lekker vind uiteraard ;))

Margriet -

Jaa zelfgemaakte appelmoes. Dat is zoveel lekkerder dan appelmoes uit de winkel! Ik wil nooit meer anders! 😉

melissa093 -

Als je de appelmoes kokend heet in de glazen pot doet, zo vol mogelijk, en het dan direct op de kop zet, trekt ie vacuüm. En zo laten afkoelen. Dan is het nog wel een jaar houdbaar.

Evert -

Wanneer de appelmoes klaar is en nog heet doe ik ze altijd in een weckpot met zo’n rubber of siliconen ring. Druk dan de sluiting dicht en laat de pot afkoelen. Een pot op z’n kop zetten is nooit nodig en het zuigt ook niet vacuüm, door het afkoelen krimpt de lucht die in de pot zit en daardoor ontstaat een vacuüm die de deksel vast trekt.

Caro ~ My Beautycase -

Hmm dat lijkt me echt super lekker! Dat ga ik ook eens maken! :-)

Margot -

Heerlijk, ik doe dit ongeveer 1 keer per jaar en dan stop ik mijn vriezer vol!

Sanne Marlijn -

Het is echt heel gênant maar ik eet nog steeds bijna overal appelmoes bij. Ik vind het HEERLIJK. Ik koop het vaak uit een pot maar zo heel af en toe maak ik het zelf. Het huis gaat er altijd zo lekker van ruiken! Ik ga dit recept zeker eens uitproberen, die van mij is doorgaans wat simpeler.

Rianne -

doe ik ook, je bent niet de enige 😛

Paola -

Mijn moeder maakte dit vroeger heel vaak en mijn man heeft heel lang geleden ook een poging gewaagd! Nu ik nog :)

Suzanne -

Wij maken best wel regelmatig zelf appelmoes.

Liset - Beautydagboek -

Oh wat ziet dit er lekker uit! Heerlijk om zelfgemaakte appelmoes te maken en het is zo simpel! Ik zit nog wel even te stoeien met een soort vervanger van suiker voor de kids. Misschien inderdaad wat zoete appeltjes gebruiken en misschien iets anders? Ik ga eens op zoek :).

Dita -

Lekker! Zelf eet ik niet vaak meer appelmoes maar dit ziet er heerlijk uit.

Willemieke -

Wat simpel zeg! En leuk! Ik ga het eens proberen :)

Annelot -

Ik maak het ongeveer net zo alleen gebruik ik koek en speculaas kruiden ipv kaneel maar dat heeft niet een giga smaak verschil. Ik gebruik de koek en speculaas kruiden omdat mijn moeder het altijd standaard in het NL pakket naar mij in zuid Amerika stuurt, zo langzamerhand heb ik al wel 5 potjes van koek en speculaas kruiden ( nog dicht) telkens in m’n bagage mee haha !

Lucindainwonderland -

Als kind zweerde ik bij appelmoes, maar moet zeggen dat ik het de laatste jaren steeds minder eet… maar nog altijd wel heel lekker vind. Weet niet of ik het snel ook zelf zou maken. xxx Lucinda

Reageer ook