6x Milieuvriendelijke Schoonmaakmiddelen

Zo nu en dan krijgen we via persberichten leuke informatie te horen. Laatst lazen we over zes milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zodat je zonder agressieve chemicaliën huishoudelijke klusjes kunt doen. Altijd handig om te weten!

Witte azijn

Azijn is zo’n veelzijdig schoonmaakmiddel dat het moeilijk is om voorbeelden te vinden van dingen die je er niet mee kunt schoonmaken. Een flesje witte azijn uit de supermarkt bevat zo’n 5% azijnzuur en dat is meer dan voldoende voor een grondige schoonmaak. Het zuur is het belangrijkste ingrediënt voor het aanpakken van vet en bacteriën.

Doe bijvoorbeeld een mengsel van azijn en water in het koffiezetapparaat en spoel het apparaat vervolgens een paar keer goed door. Het enige wat je daarna hoeft te doen is het koffiezetapparaat nog een paar keer door te spoelen met water om te voorkomen dat je koffie een azijnsmaak krijgt. Dit kun je ook gebruiken om je waterkoker te ontkalken.

Olijfolie

Net als azijn is olijfolie een echte kameleon. Zo helpt het bij verwijderen van lijm op hout, kunststof, leer en voegt het glans toe aan doffe houten oppervlakken.

Olijfolie kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat er watervlekken op je roestvrijstalen aanrecht komen. Veeg het aanrecht met een dun laagje olijfolie en je zult nooit meer last hebben van vervelende vlekken.

Citroensap

Citroenzuur is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Met een beetje citroensap en gekookt water kan je moeiteloos de keuken, huishoudelijk apparatuur en kinderspeelgoed ontsmetten. Citroen is tevens een uitstekende witmaker voor bijvoorbeeld theedoeken en beddengoed. Voeg een beetje citroensap toe aan je wasmiddel en de witte was is weer stralend.

Citroensap is ook handig voor het verwijderen van zeepresten in de badkamer. Breng het citroensap met een spons aan, laat het een paar uur intrekken en klaar!

Baking soda

Het is vaak niet even makkelijk om het vuil en de chemische bestrijdingsmiddelen te verwijderen als je groenten en fruit moet wassen. Voor een goede schoonmaak van fruit en groenten kun je daarom baking soda gebruiken.

Doe je fruit en groenten in een bak met koud water en baking soda. Veeg daarna met een groenteborstel het vuil weg en klaar.

Koffiedik

Koffiedik is een fantastisch bestrijdingsmiddel tegen nare geurtjes. Of het nou gaat om vuilnisbakken, koelkasten of zelfs je handen na het snijden van uien. Met een beetje koffiedik ben je in no-time van de vervelende geurtjes af.

Ook koffiebonen zijn een goede manier om geuren te bestrijden. Leg een paar bonen op een schaaltje, leg het schaaltje onderin de vuilnisbak en laat de bonen het werk doen. Deze tip ga ik binnenkort zelf eens toepassen!

Brood

Het klinkt misschien gek, maar brood is ontzettend geschikt voor het verwijderen van vuiltjes. Maak het brood een beetje vochtig en dep voorzichtig op de vuile plekjes. Veeg daarna met een zacht kwastje de kruimels weg. Vochtig brood is ook handig voor het oppakken van glas en andere scherpe voorwerpen.

Ik vind alle tips heel erg nuttig, maar persoonlijk zou ik brood niet zo snel gebruiken om vuil te verwijderen. Ik weet niet, maar het lijkt me wat onsmakelijk. Ik ben al niet zo’n broodliefhebber, maar als ik deze tip lees al helemaal niet meer haha!

Bron: Alle foto’s die gebruikt zijn in dit artikel en een deel van de informatie komt van de website Helpling.

Welke milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruik/ken jij?

18 reacties

T. -

Die broodtip is wel handig om kleine glasscherfjes mee te nemen en eventuele kleine glassplintertjes. Je kunt er je namelijk wel mee verwonden als je dit laat liggen en komt er per ongeluk aan. Tijdens oud en nieuw is hier een vuurwerkpijl vlakbij de ramen afgegaan en dit heeft een gebroken ruit opgeleverd met veel grote en kleine glasscherven en kleine glassplinters. Toen kwam hier iemand op bezoek en bezeerde zich aan een glassplintertje ondanks dat ik alles met veger en blik had opgeruimd was dat er nog en daar heeft een bezoeker zich aan bezeerd en moest toen een pleister op doen. Als ik dit had geweten had ik die glassplintertjes met brood verwijderd. Azijn lijkt mij wel een voordelig alternatief toe om als schoonmaakmiddel te gebruiken en olijfolie trouwens ook om doffe meubels en dof houtweer te laten stralen. . Hier had ik niet eens aan gedacht. Azijn zou ook als alternatief voor een wasverzachter gebruikt kunnen worden. Er zijn mensen die niet zo goed tegen de parfum kunnen die in de wasverzachter zit. Mijn zus heeft een allergie voor parfum en gebruikte parfumvrije geurloze Neutral waspoeder en wasverzachter maar azijn zou ook kunnen. Bij sommige mensen gaat dat irriteren wat in wasverzachter en gewone zeeppoeder zit zijn ze allergisch voor en hun huid begint dan te jeuken. Dan moet je er zelfs mentholpoeder op doen om de jeuk te stillen of een zwachtel gedrenkt in azijn met water en die om het jeukende gedeelte heen doen waar het jeukt. Hele rode vlekken van de jeuk ontstaan er dan.

Paula -

Misschien dat je ze al ontdekt heb, maar ik ben weg van ‘clean my space’. Zowel van hun youtube kanaal als hun website.
Ze hebben heel veel van dit soort natuurlijke tips, maar ook zoveel meer over schoonmaken. Dit samen met een beetje humor maakt het heel leuk om te kijken/lezen.

Willemijn -

Hahah ja ik ben dol op dat kanaal! Toevallig heb ik een blogje gepland staan over Clean My Space 😀

Margot -

Hsndig! Azijn en soda heb ik altijd wel in huis en gebruik ik regelmatig.

Syl -

Brood dient vooral voor het blijven ‘plakken’ van de glasscherven. Dus het is niet echt schoonmaken maar veiligheid

Liza -

Handige tips! Als ik de ramen was dan pak ik heet water en daarin een ui in 4 delen gesneden. Streeploze ramen gegarandeerd!

Lucindainwonderland -

Ik ben zo geen held in schoonmaken, dus dit soort tips zijn altijd zeer welkom. De feitjes over de koffiebonen en koffiedik, die kende ik nog niet. xxx Lucinda

Carina -

Tea tree en lavendelolie kun je ook gebruiken als ontsmettingsmiddel. Olie tegen watervlekken lijkt me dan weer niet zo handig, gewoon goed afdrogen en dan heb je ook geen vlekken.

Dita -

Handige tips! Azijn gebruik ik wel eens

Nienke -

superhandig! Azijn heb ik wel eens gebruikt. Ik ben nog op zoek naar een natuurlijke wasverzachter. Wij hebben geen droger en vanwege huidirritaties gebruik ik liever geen wasverzachter in de wasmachine. Maar zo lijken mijn handdoeken wel karton… Wat kan ik doen?

Martine -

Mijn schoonmoeder gebruikt volgens mij een wasverzachter van Neutral voor de gevoelige huid omdat zij ook jeuk krijgt van andere wasverzachters. Op deze site http://www.hetkanwel.net/2013/05/15/diy-je-eigen-natuurlijke-wasverzachter-maken/ vond ik een DIY voor je eigen wasverzachter. Vooral die met azijn is handig want dat gaat ook kalk tegen in je wasmachine!

Jannet -

ik gebruik al jaren schoonmaakazijn als wasverzachter. Kalk in het water zorgt er voor dat de was stug wordt, azijn haalt de kalk eruit, dus zachte was en goed voor je wasmachine. Schijnt ook nog goed voor het kleurbehoud van je was te zijn.

suus -

Mijn schoonzus vertelde laatst van iemand die geen wasmiddel gebruikte maar de vuile plekken van kleding inwreef met groene zeep en verder dus geen wasmiddel of verzachter. Schijn je hele zachte was van te krijgen. Ik heb het nog niet geprobeerd.

marrie -

Ik gebruik al jaren azijn i.p.v. wasverzachter.
Je was wordt zacht, de kleuren blijven mooi en je wasmachine gaat langer mee (ontkalkt)

Suzanne -

Azijn gebruiken wij inderdaad ook. Koffiedik is ook goed voor opgezwollen ogen, het haalt namelijk het vocht weg.

Elvera -

Hoi hoi handig hoor vooral het biologische apsect…zeker met kinderspeelgoed!!

Iris | Todayslipstick -

Echt hele handige tips vooral dat van baking soda!
Liefs, Iris

Anniek -

Handig tips Martine! Al vind ik die broodtip ook wel een beetje apart… Dan gebruik ik liever gewoon een veger & blik :) Dat witte azijn is wel erg praktisch zeg!

Reageer ook