Zwanger: Zó veel vragen…

In de eerste weken van mijn zwangerschap had ik al een heleboel vragen. Vooral medische vragen en die ik ten alle tijde kon stellen aan mijn verloskundige of arts. Maar nu ik écht kan gaan genieten loop ik over. Ik heb zo veel praktische vragen en heb advies nodig! HELP!

Ik denk dat ik vast niet de enige ben die voor het eerst zwanger is en niet weet waar te beginnen. Ik heb zo veel vragen in mijn hoofd en ik loop soms als een idioot chaotisch in het rond de Googelen. Daarom dacht ik, ik stel aan jullie de vragen! Ik weet dat we een aardig groepje lezers hebben die al moeder zijn en jullie moeten ons newbie’s helpen! Hier komen mijn vragen, hopelijk kunnen jullie ons een beetje op weg helpen. 😉

1. Ik moet de kraamzorg regelen en dacht altijd dat je gewoon standaard een week (of iets dergelijks) kreeg met 8 uur per dag. Maar nu hoorde ik ook over gedeeltelijke kraamzorg van bijvoorbeeld 4 tot 6 uur per dag. Een kennis heeft dit ook gehad en de rest deed haar moeder (die was er de hele dag). Dat spreekt mij (en mijn moeder) ook wel aan. Het lijkt me zo fijn om mijn moeder veel om me heen te hebben. Ik ben benieuwd naar meer ervaringen! Heeft iemand van jullie ook minder uren kraamzorg gehad? Hoe is dat bevallen?

2. Wat voor kleertjes zijn handig? Voor de eerste weken? Maar ook voor even daarna? Boxpakjes? Of toch losse broekjes met truitjes? Wat zijn nou echt handige kledingstukken? En wat juist niet? En wat zijn jullie favoriete merken?

3. En in wat voor maten moet ik dat dan allemaal hebben? En hoe veel van wat? Is 10 van maatje 50 veel of juist weinig? Ik weet het niet! En heeft iemand van jullie ook dingen in maatje 44 aangeschaft? Djurre en ik waren beide mini’s bij de geboorte dus onze baby misschien ook wel…?

4. Wat zijn fijne musthaves? Denk aan sokjes die niet uit gaan (bestaan die überhaupt?!), rompertjes die makkelijk te verschonen zijn, you name it!

Edit: Ik lees veel tips over rompers met lange mouw. Maar hier moet toch nog een truitje overheen? Stroopt dat niet op? Het lijkt me zo onpraktisch/niet lekker zitten? Of denk ik te moeilijk haha!

5. En wat is juist overbodig en moet ik niet intrappen?

6. AL. DIE. SPULLEN! Waar begin ik in godsnaam met aanschaffen? Ik heb geen flauw idee. Uit de kleertjes kom ik dan misschien nog wel, maar al die doeken? Ze roepen één groot vraagteken bij me op. Omslagdoeken, lakens, dekens, hydrofiele doeken/luiers, badcapes, knuffeldoeken (?!), flanellen luiers, onderzeiltjes, spuugdoeken, monddoekjes, wikkeldoeken, ledikantdekens en dat allemaal in 100,000 verschillende formaten. HELP! Hoe zijn jullie in vredesnaam begonnen aan die ellenlange lijst met woorden die meer vraagtekens oproepen dan Chinese verkeersborden?

7. En dan als laatste nog even over zwangerschapscursussen. Hebben jullie die gevolgd? Zo ja, welke? En beviel het? Op zich lijkt ‘iets’ me wel leuk, maar toch ben ik ook weer niet echt een clubjes-typ. En hebben jullie cursussen gedaan ter voorbereiding op de bevalling, borstvoeding of ouderschap?

Zoals je leest vraag ik me een heleboel af. Maar naast dit ben ik wel nieuwsgierig naar al jullie andere adviezen en tips. Ik hoor altijd alle zwangeren en moeders klagen over ongevraagde adviezen die ze krijgen, maar in dit geval vraag ik er zelf om. Dus kom maar op! Ik kan niet wachten.

P.S. Bewust even als tweede artikel vandaag. Ik heb zo’n zin om over mijn zwangerschap te schrijven maar wil ook niet dat het ten koste gaat van de vertrouwde content van 2WMN. Hopelijk is het zo een middenweg voor iedereen. :)

152 reacties

Sharon -

Hoi Willemijn! Misschien is het leuk om, nu je al een poosje moeder bent, deze vragen van jezelf nog eens te beantwoorden in een blogje? 😉 (hier iemand met kinderwens, en heel benieuwd hoe je jezelf er nu hebt doorgeworsteld haha).

Bel -

Ik ben eindelijk aan het bijlezen en dus vandaar de late reactie! Ik heb inmiddels een 5 maanden oud (gaat echt VEEL te snel) zoontje in huis en waar wij immens veel aan gehad hebben (en nog steeds hebben) is de tricot-slen draagdoek van babylonia. We hadden deze gekregen en zoals zoveel vrouwen in mijn omgeving associeerde ik dit met hippie-mama’s. Achteraf gezien voelde ik me hierdoor echt dom want dit doek is echt geweldig. Je kindje heeft er na 38 weken in je buik nu eenmaal nood aan om dicht bij jou te zijn. Ons kleintje huilde echt minder op dagen dat ik hem tegen me aan droef echt veel minder want buiten honger had die dan ook helemaal geen reden om te huilen. En ook voor mezelf was dit leuk want zo had ik hem lekker dicht tegen me aan en had ik mijn handen vrij om met de hond te gaan wandelen, het huishouden te doen, etc. Toegegeven het lijkt echt ingewikkeld om te knopen maar vraag gerust aan je kraamhulp, vaak zijn zij ook draagconsulente en kunnen zij het je aanleren. Verder heb ik ook 12 weken borstvoeding gegeven maar toen ik thuiskwam uit de kraamkliniek (in België bevallen de meeste vrouwen nog steeds in het hospitaal) wou mijn kleine man plots niet meer live drinken. Toen was ik ook heel erg blij dat we een kolf gehuurd hadden zodat we hem die eerste avond met een flesje konden voeden. De dag erna zijn we op aanraden van onze vroedvrouw zelf een kolf gaan kopen (Medela freestyle, duur ding maar echt heel erg goed voor langer gebruik) en medela flesjes met calma speentjes. Deze speentjes vermijden dat je kindje een voorkeur zou krijgen voor de fles. Inmiddels ben ik toch moeten overschakelen op kunstvoeding en nu hebben wij na ettelijke flesjes te proberen eindelijk onze ideale fles gevonden, nl. MAM anticolic. Alles hadden we geprobeerd: Avent, Dr. brown’s (veel goede dingen over gehoord maar wat een gedoe om proper te maken), difrax en tommee tippee. Van al deze flessen kreeg onze man buikkrampjes en morste hij alles vol behalve van de difrax fles maar daarvan wilde hij maar moeizaam drinken omdat het speentje smaller was. Flesjes zijn natuurlijk echt persoonlijk voor je kindje. Dit zijn achteraf gezien mijn musthaves. Voor de maatjes: wij hadden een flinke baby van 3,710 kg en 52 cm en bijna elk maatje 56 was te groot. Gelukkig had ik ook enkele dingen in maat 50 liggen voor het geval dat. Verder is het moeilijk om je vast te pinnen op maten want die kunnen heel erg verschillen van merk tot merk. Thor heeft inmiddels maatje 62, soms 68 maar draagt nog steeds Zeeman rompers in maat 56. Rompers kan je trouwens echt niet teveel hebben. Er zijn dagen dat die er hier aan 3 per dag doorgaan, kan je al eens hebben met een jongen want die durven wel eens een plasje doen tijdens de luierwissel. 😉 Hopelijk heb je er wat aan en geniet vooral van je groeiende buikje!

Nieke van Gerner -

Hoi,

Wat onwijst leuk dat je zwanger bent! Gefeliciteerd! Ik heb zelf een kleding zaak alleen voor baby’s, ik verkoop het meest aan zwangere vrouwen de stelletjes van de noppies NOS collectie. Ook omdat je alles heel goed met elkaar kan combineren. Dus mocht jou jongetje een keer z’n shirtje onder spugen of wat dan ook dan kun je gewoon een ander shirt van die collectie aan doen zonder dat je gelijk het hele stel hoeft te verwisselen. Ook zijn de box pakjes van Z8 hier heel populair! We hebben wel een website, maar eigenlijk komen alle mama’s hier altijd gezellig shoppen! Even voelen en kijken hoe het valt! Voor de sokjes raad ik ook die van noppies NOS aan! Die zijn bij ons niet aan te slepen!

Mocht je vragen hebben? Je mag me altijd mailen of bellen! 😉

Groetjes,

Nieke

hendrika -

tip voor de sokjes: koop ze bij de zeeman!!!! er zitten 2 of 3 paar in een pakje voor 1€ of 1,49€ en blijven super zitten en hebben leuke kleurtjes en printjes :-) (als je ze een maatje groter koopt zijn ze nog beter) onze zoon van 4,5 maand krijgt alle sokken uit behalve die van de zeeman

Willemijn -

Oke goede tip! Vind sokjes soms namelijk belachelijk duur! M’n eigen sokken zijn nog goedkoper hahaha!

Marion -

Hmmm… nou… ik heb dat ook, dat álle sokjes uitgaan (vooral die van de Hema, die zijn echt waardeloos, maar dat is dan ook het ENIGE van de Hema dat niet goed is, voor de rest is de hele babyafdeling daar top). De beste sokjes zijn wat mij betreft van Polarn O Pyret. En ook top top topkwaliteit rompers en kleertjes. En jasjes. En mutsjes. En zwempakken. En ook voor mama (to be) leuke t-shirts. Echt, dat merk is geweldig. Vooral voor z’n sokjes. Ha!

Lisanne -

Om even in te haken op je clubjes en cursussen, ik had precies hetzelfde! Ik ben nu 35 weken zwanger en heb vanaf week 19 ZwangerFit gevolgd. Hier heb ik echt heel erg veel aan gehad omdat ik al vroeg in de zwangerschap kampte met bekkenproblemen. Je bent op een verantwoorde manier bezig met de juiste spiergroepen te trainen én te ontspannen en bestaat verder uit 5 ‘theorie’ lessen over je genoemde onderwerpen. Ik vond het heel erg leuk en vooral ook erg handig. Google maar eens op ZwangerFit, misschien is het ook wat voor jou. :)

Lisette -

Wat heerlijk dat je zwanger bent! Het is je ontzettend gegund en denk ook zeker (ook al ken ik jullie niet persoonlijk) dat jullie goede ouders zullen zijn!
Van harte gefeliciteerd! Sorry een beetje laat maar neem nu pas de tijd om te reageren.

Marina -

Gefeliciteerd Willewijn! Superleuk om dit allemaal te lezen, aangezien ik een maand voor je aan ben qua zwangerschap en dus alle tips ook kan gebruiken. Heb direct maar een lading hydrofiele luiers besteld haha!
Ik doe zelf de cursus hypnobirthing hier in Groningen (nu 2 keer geweest) en moet zeggen dat het mij heel goed bevalt. Het is allemaal heel erg gefocust om de natuur zn werk te laten doen en je leert je lichaam te vertrouwen. De ontspanningsoefeningen zijn heel fijn en komen ook in het dagelijks leven van pas om gewoon goed te kunnen ontspannen in gestresste tijden :)
Ik hou de blog goed in de gaten, en kijk al uit naar alle zwangerschapsartikelen! Liefs

Willemijn -

Hoi Marina! Bij wie of op welke locatie volg je de cursus? Ik wil het misschien ook gaan doen!

Marina -

Via http://www.hypnobirthing-groningen.nl , is volgens mij ook de enige die hier in Groningen het aanbiedt. Ze heeft alleen deze zomer geen groepscursussen meer, vandaar dat ik er ook al zo vroeg bij ben. Nog wel prive-lessen, maar dat is iets duurder. Maar er is nu ook een vrouw die al heel stuk verder is dan ik en dan kun je ook nog gewoon aansluiten. Hoop dat je er iets aan hebt!

Mamavan3 -

Hoi Willemijn,

Wat onwijs leuk dat jullie zwanger zijn! Ik ben al erg lang een trouwe volger van jullie beide sites, maar ik kwam er vandaag pas achter dat je zwanger bent. Heb een aantal artikelen gemist, hihi.
Ik ben zelf jonge mama van 26 en heb 3 prachtige meiden en wil je heel graag antwoord geven op je vragen :)

1. Ik heb alle 3 de keren gewoon volledige kraamzorg gehad. Hier voelde ik me superprettig bij en heb ook alle keren een onwijs leuke kraamverzorgende gehad. Als je je fijn voelt bij een familielid wat meehelpt moet je dat zeker doen! De kraamweek draait helemaal om jouw en je kleintje en alles waar je gelukkig van wordt.

2. Comfortabele kleertjes zijn het fijnste. Een zacht broekje of legging met een shirtje. Rompertjes met lange mouwen omdat ze het nog snel koud kunnen krijgen. Je doet je kleintje geen plezier met allerlei laagjes kleding of spijkerbroekjes of andere stugge broekjes dus dat vooral niet doen. Boxpakjes zijn ontzettend cute, maar soms ook erg onhandig. Zorg dat ze knoopjes hebben aan de beentjes en het kruis dan zijn ze iets praktischer. Mijn favoriete merken waren Z8, Babyface en Beebielove!

3. Mijn kindjes waren allemaal net 3 kilo. Ik had bij de eerste maatje 56 maar dat was veel te groot. Bij de 2e en 3e hebben we dan ook kleiner aangeschaft. Maatje 50 is dan prima. Maatje 44 is meer voor premature baby’s. Ik had ongeveer 5 complete setjes kleding en 6 rompers.

4. Musthave: SOCKONS! Niet te missen. Trek je over het sokje aan en ze blijven de hele dag aan. Vooral de eerste weken ligt de baby met sokjes in bed en dan blijven ze altijd aan. Nooit geen verloren sokjes. Kun je kopen bij Prenatal maar ook online. Ook erg fijn is de KipKep Woller. Een soort pittenzak speciaal voor baby’s. Ik kwam er pas bij mijn 3e achter dat het bestond en heb er zoveel baat bij gehad als ze krampjes had of onrustig sliep. Even in de magnetron en op het buikje lagen. Ze worden er compleet rustig van.

5. Overbodig…navelbandjes!? Nog steeds geen idee waarvoor dat goed moet zijn maar nooit gebruikt, haha. Ook een waskom…Wilde persee mijn badset compleet maar dat ding lag alleen maar in de weg.

6. Een lijst met spullen kun je makkelijk online vinden. Streep alles af en je bent klaar. Net een boodschappenlijstje. Op de site van Babydump staat een handige 😉

7. Bij mijn eerste geen cursus gedaan. De bevalling viel uiteindelijk wat tegen. Ik raakte telkens in paniek van de pijn. Bij de 2e besloten een cursus te gaan doen maar ik wilde geen zwangerschapsgym oid gaan doen. Bij ons in de woonplaats is iemand die een cursus weeenbegeleiding geeft. Sjennie van de Ven. (voor jullie helaas een eindje ver weg) In 3 avonden geeft ze alle uitleg en ideeen rondom een bevalling van begin tot eind. De cursus doe je samen met je partner met max. 4 stelletjes in een sfeervolle ruimte met een tafel met allerlei lekkers (een zwangere vrouw wil ook wat natuurlijk) Vervolgens krijg je verschilldendeademhalingsoefeningen welke je kunt toepassen tijdens de weeen. Ik heb er ontzettend veel baat bij gehad. Ik ben tijdens de bevalling van de 2e compleet in mijn eigen wereldje geweest. Helemaal ontspannen tussen de weeen door. Ik viel zelfs in slaap tussendoor. Magische bevalling.

Ontzettend veel geluk en geniet enorm van je zwangerschap!!! X-X-X

Nina -

Haai,

Ik denk niet dat je voor de eerste weken heel veel kleding hoeft aan te schaffen aangezien je ook heeeeel veel zal krijgen! Mijn tante had een kleding kastje’ vol met baby kleding voor de eerste maand gekregen. Natuurlijk moet en wil je wel iets kopen maar niet teveel. En baby’s groeien ook suuuuper snel dus voor je het weet is hij/zij alweer te groot voor een bepaald kleding item.
Geniet van de komende tijd!!
Xx Nina

Monique -

Zo leuk deze zwangerschapsberichten!!

Ik ben een mama van 29 jaar van een jongetje van 2, en inmiddels 26 weken zwanger van mijn tweede guppie.

Heerlijk zo deze periode waarin je lekker kunt gaan shoppen voor je ukkie! Lekker lezen en zoeken wat je het liefste wilt hebben.
Ik ben zelf heel erg van de research en geef dan liever wat meer uit aan een goed en fijn product dan dat ik 10 pakjes van de h&m heb die na 3x wassen niet mooi meer zijn..

Naja, antwoord op je vragen..
1. Kan ik niet echt antwoord op geven, want ik heb alle uren kraamzorg gehad. Blij ook, want mijn bevalling verliep allemaal anders en was achteraf blij met alle hulp thuis ondanks dat mijn moeder en schoonmoeder ook klaarstonden.
Als je twijfelt zou ik gewoon alle uren reserveren. Afzeggen is makkelijker dan op het moment zelf bijkopen..

2. Wat vind je mooi?? Ik houd zelf van losse broekjes en shirtjes, maar sommige boxpakjes zijn ook echt leuk (niet die met voetjes, maar dat is persoonlijk..).
De eerste weken zou ik vooral voor zachte materialen gaan.. Zit toch het lekkerste bij die kleintjes. Ze slapen tenslotte bijna de hele dag.
Mijn favo merken zijn toch wel Noppies, z8 en Feetje.

3. Iedereen roept atijd koop niet teveel. En daar zit ook een kern van waarheid in. Maarrr… zelf denk ik altijd: Sommige mensen geven 800euro of meer uit aan een kinderwagen. Waarom dan niet iets meer aan wat kleertjes?
Bij mijn eerste had ik 4 pakjes van maat 50, 4 van 56 en van beide maatjes 2 boxpakjes. Achteraf vond ik het toch een beetje schaars. Als je pech hebt spuugt je kind veel en ben je er zo doorheen.. Maar goed, aan de andere kant heb je ook zo weer wat bijgehaald (of je moeder voor jou). Ik heb nu wel wat meer op voorraad liggen… Maat 44 is overigens wel een prematuur maatje hoor. Voor kindjes die voor 38 weken worden geboren. Veel visite koopt vanaf maat 62.

4. Super fijn… de sokjes van Kruidvat. De Mutsjes van ISI Mini en Noppies. De stretchrompers van Hema!
Grote hydrofieldoeken van Lodger of Aden en Anais.. Koeka beddengoed. Aerosleepmatrasbeschermers (nee niet in de eerste week, maar daarna dank je god op je knieën dat hij erop ligt als je kind buikgriep heeft)
Pfff… kan zo wel even doorgaan haha

5. Navelbandjes en flanellendoeken zijn echt niet nodig.

6. Gewoon lekker googlen en zoeken naar wat je mooi vindt. Vervolgens in de winkel opzoeken en voelen en bekijken.

7. Mijnverloskundige bood een borstvoedingscursus aan. Wel gedaan. Gaf me een goed idee wat ik kon verwachten. (Desondanks mislukte het toch….)
Verder yoga. Heerlijk ontspannen na een dag werken en heb er tijdens de bevalling echt wat aan gehad.

Succes!

Caroline -

Hee Willemijn!
Je zou voor de grap echt een keer deze video terug moeten kijken, jouw trouwaankondiging 😉 daarin zei je nog dat Martine eerder kinderen zou krijgen, echt leuk om te zien!

Romy -

Gewerkt als verpleegkundige op de kinderafdeling van een ziekenhuis. Daar adviseerden we ouders om flesjes te kopen van dr. Brown.

Danique -

Ik heb zelf geen ervaring maar mijn tante is kraamverzorgster. Zij zegt dat een wiegendood matras onzin is. En dat de kraamzorg ze er zelf uit haalt omdat de baby er teveel van afkoelt. Zonde van het geld dus!

Coralie -

Ik volg jullie al een hele tijd, maar vind het extra leuk nu je ook schrijft over zwangerschap! Ik heb zelf een dochtertje van bijna 2 en kan dus wel wat antwoord geven op je vragen. Niet over de kraamzorg overigens, want die hadden wij gewoon in standaard vorm en dat beviel prima :).
Wat betreft kleertjes vond ik voor de eerste maanden zachte broekjes en shirtjes het fijnst. Shirtjes graag met knoopjes bij de hals en voor mij geen boxpakjes. Vond ik zo pyjama-achtig staan en zijn niet altijd handig bij verschonen. Rompers altijd met korte mouw, vanwege dat opgepropte effect dat ik zelf ook niet fijn vond. Ik koos altijd voor lichtgrijze rompers van de Hema. Die van dat biologische stretch katoen. Die vind ik echt het allerfijnst; zijn overal mee te combineren, blijven mooi en trekken heel makkelijk aan. Rompers zijn overigens gemaakt om ook via de onderkant uit te kunnen trekken (zoek er maar eens een filmpje over op). Kwam ik pas heel laat achter maar dat had heel wat gedoe gescheeld ;-). Sokjes die niet uit te schoppen zijn zijn kennelijk de Bambino sokjes van Kruidvat. Daar hoor ik heel veel over!

Inmiddels ben ik qua kleding vooral fan van Next en (een Engels warenhuis waar ik online shop), Zara gemixt met wat H&M, Hema en voor de perfecte skinny spijkerleggings ook de Zeeman :)

Die uitzetlijsten lijken wat overweldigend, maar als je met zo een een babyzaak instapt of gewoon de Hema, kom je echt al een heel eind. Je moeder kan je er vast ook heel goed bij helpen. Wat je in ieder geval niet moet kopen zijn navelbandjes en verder juist wel lekker veel hydrofiele doeken. Die gebruik je echt overal voor!

Een zwangerschapscursus heb ik ook gevolgd. Die was vooral gericht op wat oefeningen tijdens de zwangerschap, de bevalling zelf met de do’s en dont’s en verder was het ook gewoon fijn om af en toe met vrouwen die in hetzelfde schuitje te zitten eindeloos te kletsen over de zwangerschap :-). Het is mij wel goed bevallen!

Succes met alle adviezen!

Barbara -

Wauw gefeliciteerd Willemijn.
en ook al een mooi mini buikje.
Geniet ervan. Nu kun je niet wachten tot het zover is, maar voor je het weet zijn die 9 maanden voorbij.
xx Barbara

Ilse -

Heyy! Uitgebreide antwoorden heb je allang gekregen zie ik. Zelf ben ik vrijgezel en dus voorlopig nog niet toe aan een baby (maar het lijkt me prachtig!) maar ik wilde nog even het FOK forum tippen. Daar zit een zwangerschapstopic waar heel veel mensen heel veel weten. 😉 Grote hit daar voor pasgeboren baby’s is ook de Tiny Love muziekmobiel, schijnt heel goed baby vermaak te zijn, haha.

Ik vind het heerlijk om alle zwangerschapsposts te lezen, ben benieuwd naar de volgende!

Jessie -

Sokjes van de kruitvat!!

Kamilya -

Hallo!

Mijn zus koopt als 10 maanden lang de rompers van de Hema! Vaak hele leuke acties , ze koopt alleen korte mouwen omdat die dan altijd kunnen met truien en shirts! En nog iets over de rompers, koop het liefst zonder plaatjes en printjes want die krimpen sneller in de was! Dus ik zeg ga voor die van de Hema!

Heel veel geluk x

Marion -

Maar dan wel de stretch-rompers van de hema. Niet die ‘normale’. Die stretch zijn veel zachter (suuuperbelangrijk)en ze houden het veel beter vol in de was. En dat wordt een heel belangrijk dingetje als de kleine gaai er is. “De Was”. Ik blijf erin.

Marjolein -

Bij de Zara hebben ze hele leuke babykleertjes!
Deze blogs zijn zo leuk om te lezen, en je straalt Willemijn :)

Annemarie -

Ik heb zelf (nog) geen kinderen, dus ik heb ook geen inhoudelijke antwoorden voor je.
Wat betreft kraamzorg, mijn drie zussen mét kinderen hebben allemaal de normale hoeveelheid kraamzorg gehad. Mijn moeder is nadat de kraamhulp weg was – en mijn zwagers weer aan het werk moesten – een aantal dagen komen helpen. Misschien dat dat voor jullie ook een idee is?

jessica -

Bij beide zwangerschappen een cursus gevolgd een keer de gym en een keer de yoga. Beide niet veel aangehad misschien wat ademhaling tips tijdens de weeën.
Hydrofiele doeken kan je niet genoegd hebben altijd makkelijk. Denk dat ik er zeker 20 had, vaak staat er op het babyuitzetlijstje katoenenluiers /doeken heb ik nooit gebruikt dus zal deze pas aanschaffen als de kraamhulp erom zal vragen.
Koop niet meer dan 4 pakjes van een maat. Bij geboorte krijg je vaak maat 62/68 of groter. Als de kleine geboren is is de najaarscollectie in de winkels dus dan koopt men wat vlugger iets wat de kleine in het vroege voorjaar kan dragen.
Ook heb ik bij mijn tweede zwangerschap gevraagd om cadeaubonnen kan jezelf rustig iets voor kopen en niet dat je met teveel kleertjes blijft zitten. Ze groeien er snel ui.
Succes!

Renée -

Hey, Ik heb ook nog even een vraag:
Hoe vaak denk je dat je wat gaat plaatsen over je zwangerschap, want ik vind dit echt heel leuk om te lezen! en ik ben ook benieuwd of je een keer wat gaat zeggen in een
video of dat je hier speciaal een video over gaat maken? Ik vind dit echt supeerrrr leuk om te lezen!!! En ik hoop dat er nog veel meer zwangerschappblogs komen!
Liefs Renée

ps: nog één kleine vraag wanneer ga je het geslacht vertellen en ga je dat doen in een video of in een zwangerschappblog?

anne -

hee renee
ze wist nog niet hoe vaak ze een update ging doen maar het geslacht zou ze binnen kort gaan medendeel in een video / shopblog. hoop dat je er iets aan hebt groetjes anne

Mariëlle -

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Superleuk dat je ook updates gaat plaatsen, hoop dat je een fijne zwangerschap hebt! Zelf heb ik een meisje van net 2 en een meisje van 6 weekjes, dus ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt 😉
1. Geen ervaring mee..
2. Voor de eerste weken: Boxpakjes! Simpelweg omdat ze heel praktisch zijn. Ze hoeven namelijk niet over het hoofdje van je kindje heen getrokken te worden, wat met truitjes wel altijd moet gebeuren. Kies vooral voor boxpakjes met veel drukknoopjes aan de voorkant. (Bij pakjes met knoopjes aan de achterkant zul je je kind elke keer dat je het verschoont even op zn buik moeten leggen om ze open te maken). Daarnaast staan boxpakjes vaak ook mooier. Shirtjes en broekjes zijn ontzettend verleidelijk om te kopen, maar shirtjes kruipen omhoog. En bij broekjes heb je altijd sokjes nodig.
Na de eerste tijd kiezen voor zo leuk mogelijke kledingstukken 😉 Wij hebben zelf niet zo heel veel geld om uit te geven voor kinderkleren, dus hier dragen ze eigenlijk alleen maar budgetmerken. Bijvoorbeeld van de V&D, C&A en Hema.

3. Maatje 44 is meestal alleen voor prematuurtjes (te vroeg geboren kinderen). Dit zal ik dus niet kopen. Mocht je wel een prematuur krijgen, mijn eerste was prematuur, dan mogen ze meestal niet direct kleertjes aan en heb je dus dan nog de tijd om dit alsnog te kopen.
Maatje 50 dragen veel kinderen niet zo lang, dus ik zal er niet heel veel van kopen. Vraag bij een echo is of je kindje klein, gemiddeld of groot is. Is het klein dan is het verstandig om wat meer te kopen. Daarnaast verschilt het ook ontzettend per merk. V&D heeft bijvoorbeeld mooie kleine maat 50, ideaal voor het eerste begin. Hema is bijvoorbeeld al best veel groter. En Prenatal is bijvoorbeeld echt groter dan een maat 56 van de V&D. Mijn jongste was 3150 toen ze geboren werd en is intussen bijna 4 kilo. Wel draagt ze nog steeds voornamelijk maat 50. Zelf denk ik dat een stuk of 10 wel handig is. Je wilt tenslotte waarschijnlijk niet dat ze tijdens de kraamweek al 3x hetzelfde pakje heeft aangehad. Verder denk ik dat het handig is te onthouden dat je ook nadat de baby geboren is je nog spullen kan kopen. Veel mensen (ik ook!) hebben het idee dat álles in huis moet zijn voor de bevalling. Toch kun je het beter niet te overdreven doen anders kom je met heeel veel ongebruikte dingen te zitten.

4. Bambino sokjes! Te koop bij de kruidvat, knappe baby die ze vaak uit krijgt.. Rompertjes met knoopjes zijn wel handig, maar de meeste rompertjes hebben dit niet. Ook geen probleem, trek het rompertje dan alleen via de onderkant aan ipv via het hoofdje. Vooral als er poep in het rompertje gekomen vind ik het bijna onmogelijk om deze via het hoofdje uit te trekken zonder de baby volledig met poep te bedekken. Het rompertje naar beneden toe uit trekken vind ik dan vele malen makkelijker!
Kotsslabbetjes (zo noemen wij ze altijd) zijn ook erg makkelijk. (http://www.vd.nl/kinderen/babybenodigdheden/eten/frendz/slab/g21234681 <-zo zien ze er bv uit.) Wanneer je standaard zon slabbetje om doet, hoef je niet elke keer dat je baby een beetje teruggeeft nieuwe kleertjes aan te trekken, slabbetje verwisselen en klaar (:
Flesjes van Avent. Als je de ouders van nu zwangerschapsbox en blije doos aanvraagt heb je een klein flesje van Difrax en eentje van Avent. Kun je zelf kijken waar je kleintje goed op reageert. Vind ie beide niet fijn kies probeer dan van Dr. Brown, zijn ook hele fijne flessen. Worden ze groter dan maakt het opgegeven moment niet meer uit en kun je het beste gewoon goedkopen van bijvoorbeeld de kruidvat kopen.
Je edit: Niet aan beginnen. Ik vind ze in ieder geval super onzinnig! Nou zijn mijn dochters van april en mei, dus even wat anders als een winterbaby. Maar inderdaad bij mij stroopt dat altijd op. Ik zou eerder een leuk vestje of iets over de kleertjes aan trekken dan een rompertje eronder. Wanneer ze nog wel van pas kunnen komen is wanneer je een jurkje hebt waar een shirtje met lange mouwen onder moet vanwege de kou. Dan kun je er ipv een shirtje met lange mouwen een romper met lange mouwen onder doen. Want een shirtje stroopt in dit geval op 😉

5. Voor iedereen persoonlijk. Bedenk voor je iets koopt goed: Waar is dit voor? In welke situaties zou ik dit gebruiken? Wat zijn alternatieven? Dit soort dingen. Maar wat voor de een echt noodzakelijk is, vind een ander waarschijnlijk onzin.
Denk trouwens vooral bij het kopen van een kinderwagen goed na over zo veel mogelijke praktische dingen. Waar moet ie mee naar toe, waar gebruik je hem het vaakst. (Wil je hem bijvoorbeeld in de auto mee? probeer het eerst een keer) Er zijn onwijs veel mensen die na een paar maanden toch een nieuwe kopen, omdat ze bepaalde eisen vergeten zijn.

6. Bij de lijst die je van je kraamzorg krijgt. Dit zijn de producten die zij belangrijk vinden. Dingen die ze er niet opzetten, zullen ze in de kraamweek ook niet nodig hebben. Koop van alles niet meer dan wat op de lijst staat. Tijdens de kraamweek kom je er dan wel achter wat jij persoonlijk fijn vind en waar je meer van wil hebben.
Een paar dingen uitgezonderd, deze gebruikt iedereen wel en kun je beter iets meer van hebben.
– hydrofiel luiers. Deze kun je OVERAL voor gebruiken. Afdrogen na het badje, onder het hoofdje in het bedje etc. Hier kun je er bijna niet genoeg van hebben, zorg er voor dat je er meer koopt dan op de lijst staan! (Eventueel kun je ook flanellen luiers gebruiken na het badje en voor in het badje zijn hydrofiele washandjes in het begin handig, maar meer als op je lijst staat heb je hiervan niet nodig)
– badcapes. Heel erg makkelijk voor de eerste weken, om je kindje in te wikkelen als het uit bed is omdat alleen kleertjes dan eigenlijk te koud zijn. Maar als je het leuker vind kun je in plaats hier van ook gewoon een leuk, niet te groot, dekentje gebruiken. (de kans is groot dat je kindje op 100.000 foto's in zo'n doek ligt dus zorg dat ze leuk zijn 😉 ). Daarnaast ook makkelijk bij het consultatiebureau. Hier moet je je kindje uitkleden en dan is het wel handig als je iets warm om je kind kunt wikkelen.
– spuugdoekjes. Gebruik je tijdens het geven van de fles, zodat er niet allemaal melk het nekje in drupt.
De rest is voor in het bedje. Ga gewoon naar bijvoorbeeld een babydump en ga het lijstje af en alles wat je niet weet vragen. Veel dingen hebben 324 namen. "Hoe hou je een zwangere vrouw bezig?" Je hebt een dekentje en lakentje nodig waar het onderligt en voldoende bescherming voor het matras. Dus een hoeslakentje en daaronder iets van een molton onderlegger (of 1 van de andere 10 gebruikte namen. Als het maar dik en stevig aanvoelt, want je wil niet dat je kindje hier doorheen poept en het maar geen zeiltje is. Dit is gevaarlijk bij baby's) De kraamhulp verteld tijdens de kraamweek wel een goede manier die je aan kunt houden.

7. Een zwangerschapscursus heb ik bewust niet gevolgd. Elke vrouw weet dat je altijd is kortjakje ziek moet puffen. Alle verdere informatie haalt je verder bij jezelf vandaan. Ik denk dat je het beste puur op je instinkt kan afgaan. Je voelt tijdens je bevalling écht wel wat je niet fijn vind en wanneer je moet gaan persen. Als ik van iemand tips over mijn bevalling hoorde werd ik er alleen maar zenuwachtig van. Maak je er zo min mogelijk druk over en laat het zo veel mogelijk gewoon op je af komen. Vroeger in de oertijd bevielen vrouwen midden in het bos zonder cursus en dat lukte ook. En bedenk je bent niet alleen tijdens de bevalling. Als je thuis bevalt heb je sowieso een verloskundige en kraamhulp en in het ziekenhuis ongeveer 100 mensen om je heen. Die helpen je er wel door heen 😉

Marleen -

Ik vind het juist leuk als je over je zwangerschap schrijft. Je blog is toch ook om iets over je leven te vertellen? En nu zit je in de fase van je leven dat je zwanger bent. Dus kom maar door met al die leuke zwangerschapsartikeltjes!!!!

Ivy -

Hai Willemijn, zoveel vragen en allemaal heel herkenbaar! Maar ook, wat voor wandelwagen, wat voor luiers, wat voor thermometer, badje of tummy tub, dekentje of slaapzakje, wiegje of meteen ledikantje, zwangerschapscursus of niet, hoeveel hydrofiele luiers heb je eigenlijk nodig en waar is een flanellen luier nou eigenlijk voor, welke babyzeep en waar is die olie eigenlijk voor nodig? Nog maar even mijn two cents (als moeder van een ventje van 3 maanden!)

1. Ik heb 49 uur kraamzorg gehad (standaard als je borstvoeding wil en geen verwachte complicaties hebt) en nog wat extra (vanwege bloeding na bevalling). Dit is verspreid over acht dagen en dus 6 uur per dag; bij mij was ze er van 8 tot 14. Ik zou zeggen, neem het volledig! Je hebt je moeder na de kraamweek nog hard genoeg nodig en de kraamzorg is er maar 8 dagen! Er is daarna nog tijd genoeg voor je moeder. Daarnaast heeft de kraamzorg verstand van babies verzorgen en is ook wat meer up to date met wat handig is (en hoe goed moeders het ook bedoelen, zij hebben het 25 jaar geleden bij de hand gehad, zijn veel vergeten en de methodes misschien wat outdated).
2. Rompertjes met korte mouwen en shirtjes met lange mouwen en broekjes in soepele stoffen. Ik was echt fan van alles Hema en dan gewoon de meest simpele variant. Stijlsgewijs ook niet al te veel toeters en bellen; een baby mag er best als een baby uitzien :). Rompertjes met lange mouwen: zeer vervelend. Dingen uit een stuk had ik zelf niet veel mee.
Sokken vond ik maar lastig gedoe; sokophoudertjes heb ik bij andere babies gezien, maar vond ik nogal strak zitten. Ik vond van die pantoffeltjes nog het makkelijkst!
3. 10 van maat 50 lijkt mij veel. Het is echter niet te voorspellen hoe groot je kindje geboren wordt en ook niet hoelang hij die grootte blijft. Mijn zoon heeft heel lang met maat 50 gedaan en dat hebben we bijgekocht. Ik had 3 sets maat 50, en 3 sets maat 56. Dat klinkt niet veel, maar je krijgt waarschijnlijk ook kleding en je hebt heel snel iemand (je moeder :)) naar de Hema gestuurd om wat bij te kopen! Niets zo zonde als kleding die helemaal niet gebruikt wordt. Ik heb niks gekocht in maat 44. Als je kindje maat 44 is, blijft hij/zij waarschijnlijk nog even in het ziekenhuis en ook dan heb je iemand gauw genoeg even op pad gestuurd en het ziekenhuis faciliteert je ook wel even.
4. Ik ben heel blij met mijn MaxiCosi Mura 4Plus met Pebble autostoel en 2wayfix-basis (kost een smak geld, maar het is prima spul). Mijn zoontje slaapt bij ons op de kamer en dat is heel prettig. Mijn man en ik hebben de weekendcursus Samen Bevallen in Twente gedaan. Is echt super; ik wist vrijwel alles al, maar mijn man toch niet. Het is een cursus met 4 of 5 koppels in een mooie B&B. Er is tijd zaterdag om zelf nog wat de omgeving te verkennen.
Ook leuk om iets te doen met andere vrouwen. Ik heb via mijn verloskundige praktijk de Stadspraktijk de Centering Pregnancy gedaan. Eens in de twee weken kom je onder begeleiding van een verloskundige en een kraamverzorgster met allemaal zwangere vrouwen in ongeveer dezelfde termijn bij elkaar om te praten over aspecten van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Met die dames heb ik nog steeds contact en dat is een grote steun als het allemaal eens wat tegen zit.
Ook belangrijk, bereid je ook voor op de kraamtijd zodat je weet wat je kan verwachten en kan bedenken hoe je die wil hebben (wel veel bezoek in het begin, of niet).
Wij hebben een TummyTub; dat gaat prima, maar echt handig vind ik het niet (wel mooi klein om op te bergen). Het liefst gaan we samen met onze zoon onder de douche (kan de kraamzorg je ook uitleggen). Flanellen luiers heb je niet nodig (ook al staan ze op de kraamlijst).
Ik had kraamzorg van de Kraamvogel en dat ging prima.
Nog niet aanschaffen voordat je weet of borstvoeding lukt (als je het wil geven)en hoe je dat wil regelen als je op termijn weer gaat werken, maar mijn Medela Freestyle bevalt uitstekend.
Flesjes kopen? Zou hooguit eentje doen. Ik had gewoon een goedkope Kruidvatfles gekocht en nog drie miniverpakkinkjes Nutrilon voor onverhoops de borstvoeding niet zou lukken en alle winkels dicht enzo :P. Die Kruidvatflesjes drinkt hij nu de gekolfde melk uit en niks geen last van krampjes. Ik zou dat eerst proberen, voordat je de duurdere Difrax, AVent of Dr. Brown flessen probeert.

Tot slot, ik zie jullie af en toe wel eens foto’s maken in of voor het rozentuintje (ik woon er tegenover). Als je een keer zin hebt om een proefritje te maken met de Mura 4 in het park of gewoon even een baby wil bekijken of wat wil babbelen met een verse werkende mama, mail vooral! Ik vond mezelf altijd een vrij beheerst persoon, maar nu ik opeens een kind heb, kan ik er wel uren over praten :)

anouk -

Allereerst van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! je hebt nog heel veel maanden om alles uit te zoeken, gaat helemaal goedkomen :) Op van je onderstaande vragen zullen moeders verschillend antwoorden, het hangt vaak af van wat je prettig vindt. Mijn ervaring is als volgt:
Wij hadden een spuugmonster, dus ik vond losse broekjes en shirtjes het fijnst. Als er iets was ondergespuugd, hoefde niet alles uit maar kon ik bij mindere golven ook alleen het shirtje vervangen. Het is wel fijn als je een grote opening hebt voor het hoofd, anders is het zo wurmen. Die boxpakjes vond ik waardeloos. Onze dame heeft lange benen, dus de verhoudign van die pakjes zat niet fijn bij haar, ze had te weinig bewegingsvrijheid, en als je flink spartelde bij het verschonen, had ze het halve pakje uit. Ik had twee setjes in maat 56 gekocht en de rest in 62 en groter. Was maar goed ook (wij zijn allebei redelijk lang), want vanaf haar geboorte ging 56 net en 62 prima. De vk kan het vaak goed schatten, dus ik zou daar een paar keer vragen hoe ze de grootte inschatten.
Fijne sokjes zijn die van kruidvat, die van bijv hema of H&M vielen steeds uit. Rompers van Hema vond ik het fijnst, ruim bij het hoofd, makkelijk in de was. Ik ben zelf niet zo van de lange mouwen, teveel gedoe als er nog een shirtje overheen moet. Onze mini kon zichzelf al snel goed op temperatuur houden, dus met warm aankleden heb ik geen ervaring.
Wat wij niet gebruikt hebben, is de tummy tub en het badje na de kraamweek ook niet meer. Gelukkig was ik voorzivhtig met inslaan, want na de bevalling kan je makkelijk (laten) bijhalen als je bijv niet genoeg hydrofielen hebt. Ik vind de babymee (maxi cosi drager voor op de fiets) superfijn en ik ben nog steeds heel blij met onze kinderwagen. Wij hebben er een van joolz. Zelf vond ik het heel lastig wat ik aan beddengoed enzo nodig zou hebben. uiteindelijk heb ik een vriendin gebeld met twee kindjes. Zij vond het fijn om me te helpen en ik was blij dat ik eindelijk een beeld had.

Zwangerschapscursus heb ik gevolgd. Ik was nieuw in ons dorp en wilde meer bijna mamas leren kennen. Dat is gelukt, maar inhoudelijk vond ik er niks aan. Ik deed pilates (er was niks anders) en mijn bevalling ging zo snel dat ik niet eesn gedacht heb aan die oefeningen. Ben blij dat ik geen andere cursussen heb gevolgd. De kraamhulp weet ook superveel en helpt je goed op weg. ‘s Avonds kwamen bij mij de vragen. Die schreef ik op en stelde ze de volgende dag aan onze kraamhulp. Dat was heel handig, want door die hormonen vergeet je alles

Ine -

Nog anderhalve maand en ons prinsesje komt er ook aan.
Goede vragen kan ik nog wat van opsteken.
Heb geen kraamzorg aangevraagd, wonen dan zelf pas in ons nieuwe huis dus zoek ik graag zelf men draai nog.
Qua spulletjes heb ik veel op de lijst gezet en veel krijgen we nog van vrienden.
Zijn die hydrofiele doeken hetzelfde als tetradoeken? (Woon in België)
Qua kleertjes heb ik nog niet veel ik wacht tot de vk zegt of we een groot of kleintje kunnen verwachten, 44 zou ik inderdaad niet kopen aangezien meeste baby’s groter zijn. Zelf met 50 wacht ik nog even :)

Malou -

Ik herken je vraagtekenmodus. Ik wist ook niet waar ik moest beginnen. Mijn tip: wacht af. Niet als een gek dingen gaan kopen. Alle informatie komt vanzelf naar je toe. En in mijn geval kwamen alle spullen ook vanzelf naar me toe, cadeautjes maar ook vrachtladingen kleertjes, slaapzakken, hydrofiele doeken, slabbetjes, reisbedjes etc van familie die net klaar was met kinderen.

Alle anderen hebben je al honderd goede adviezen gegeven. Hierbij nog twee tips die ik niet voorbij heb zien komen:

– Wat betreft clubjes: ik doe niet echt een clubje, maar wel ‘Centering Pregnancy’ bij mijn verloskundigenpraktijk. Dan gooi je bij wijze van spreke met zwangeren die ongeveer even ver zijn als jij al je tijd op een hoop, zodat je geen controles van tien minuten hebt, maar sessies van twee uur waarin je met de verloskundige en elkaar praat over, nou ja, bijvoorbeeld al die vragen die je in deze blog stelt. Vind het zelf heel fijn om te kunnen theedrinken en appen met buurtgenootjes die ook zwanger zijn. ‘Wat ik nou voor raar zwangerschapskwaaltje heb… herkent iemand dit?’ en dan krijg je meteen tien reacties van anderen die het al dan niet herkennen.

– Misschien is het niet je ding, maar ik vond het leuk om rond te struinen bij de tweedehands IJhallen-markt in Amsterdam. Daar staan echt heul veel kraampjes van moeders die hun babykleertjes liever kwijt dan rijk zijn en drie rompers voor een euro aanbieden. Maatje 50 ziet er vaak nog prachtig uit omdat de baby’s er al na een maand uit waren gegroeid.

Charlotte -

Juist leuk, alle zwangerschaps artikelen!
1. Ik zou gaan voor de volledige kraamzorg, en daarnaast is het toch wel fijn als je moeder er veel is, maar de kraamhulp krijg je toch dus dan zou er ook gebruik maken van de kennis vanuit het vak.
2. Wij hadden geen boxpakjes maar losse shirtjes met broekjes (in ieder geval geen capuchons, baby’s liggen alleen maar en dat ligt niet fijn met zo’n frot onder het ruggetje) Favo merken voor newborn zijn z8 en hema en later (maar ik heb een meisje) Flo en Quapi
3. Ik geloof dat ik 2 of 3 setjes in maat 50 had en nog 2 of 3 in maat 56. Maat 44 zou ik nog niet kopen, als je baby erg klein is dan hoor je dat tegen die tijd wel van de verloskundige en kan je altijd nog maat 44 gaan kopen. In de kraamweek wast je kraamhulp elke dag dus heb je voor de baby ook niet veel setjes nodig. Je krijgt waarschijnlijk ook veel in de kleine maat en mocht je echt tekort komen dan kan je altijd je moeder even sturen (vinden ze leuk!) En zodra je zelf weer kan shoppen (lang leve internet 😉 kan je natuurlijk zelf altijd bijkopen mocht het nodig zijn. Maar koop niet teveel want ze groeien zo uit die eerste maatjes! Ik denk maat 50 bij ons hooguit een paar keer gedragen.
4. Sokjes van de kruidvat (Bambino) of Hema met anti slip, elastische rompers onder mouw van de Hema (ik denk net als jij dat lange mouwen stroppen over elkaar dus heb ook alleen onder mouw gehad) Grote hydrofiele doeken (van Jollein, te koop per 3 en dat is echt niet teveel!) Daarmee droog je je kindje af na het badderen, maar je kan het ook over de kinderwagen leggen tegen de zon, over je heen leggen als je gaat borstvoeden, op het grasveld leggen als kleedje etc.
5. Heel veel is overbodig haha. Navelbandjes bijvoorbeeld. Verder weet ik niet meer zo goed wat er allemaal op die lijsten staat. Hydrofiel doeken in ieder geval meer dan erop staat haha.
6. Lakens heb ik toen 2 gekocht voor de wieg en 2 voor de ledikant, in het begin veel gebruikt maar zodra ons meisje kon bewegen was ik bang dat ze eronder zou komen dus toen kreeg ze een slaapzakje aan ipv een laken. Nu liggen ze dus allevier haast ongebruikt in de kast. Dekens zeggen ze ook dat je die 2 moet kopen maar is hetzelfde verhaal. Wij hebben 1 wieg deken en 1 ledikantdeken (vergelijkbaar met ons dekbed) dat is echt genoeg, je hoeft er geen 2 van elk te hebben. Hydrofiele doeken heb ik al eerder genoemd, geweldig! Die gebruik je dus overal voor. Ze nemen veel vocht op dus je droogt je kindje ermee af, legt het in het bedje zodat je niet het hele bedje hoeft te verschonen als je kindje wat melk terug geeft, legt het in de kinderwagen, legt het op het aankleedkussen, kortom, deze heb je nooit genoeg! Badcapes hoef je ook maar 2 te hebben, is voor de extra warmte over de hydrofiele doek heen na het badderen. Spuugdoekjes en monddoekjes zijn hetzelfde, heb ik heel veel gebruikt. Ik gaf borstvoeding en legde het neer tegen het druppen tijdens het voeden, veegde haar mondje ermee af, legde het over mijn schouder tijdens het boeren, deze had ik ook erg veel. De rest heb ik geloof ik ook niet echt gebruikt.
7. Ik heb een cursus ademhalingstechnieken gedaan, gericht op de bevalling. 4 bijeenkomsten en ik moet eerlijk zeggen dat puntje bij paaltje ik er niks van gedaan heb tijdens de bevalling. Gaat een beetje vanzelf dan allemaal, denk je niet bij na. Wat ik wel fijn vond was dat ik tijdens een bijeenkomst met plaatjes heb gezien wat er met je kindje gebeurt in het geboortekanaal tijdens de bevalling, dat hielp me tijdens de bevalling wel…
Een heel verhaal, hopelijk heb je er iets aan!
Succes met alle voorbereidingen en hou je vooral niet in met de artikelen :-)

michelle -

Van harte! Zo te lezen heb je al heel veel tips gehad! Ik ben 16 weken geleden bevallen (3 weken te vroeg)

Mijn dochtertje heeft 4 weken lang maat 44 aangehad (ze was 44 cm en woog 2650 gram) hierna een hele tijd in maat 50. Je kan voor de zekerheid 2 pakjes in maat 44 kopen. Ik vind het vooral fijn om pakjes te hebben die aan de onderkant open kunnen en rompertjes die niet over het hoofd hoeven.

Zelf heb ik de cursus zwanger en bevallen gevolgd. Erg leuk, veel informatie en Lekker veel oefeningen.

een tip voor je kwa verzorging producten als je geen zwitsal wilt gebruiken; weleda ( vooral de gezicht crème is erg fijb) of rituals baby. Dat is een heerlijke lijn.

Ik wens je een hele fijne zwangerschap toe! En heel veel plezier met alle voorbereidingen

bo -

Super leuk deze updates, vooral blijven doen zou ik zeggen!

Tips:
Wat betreft kraamzorg, kan jij zelf bepalen hoeveel uur jij neemt, dus of de volledige 8u per dag, of het min van 3u per dag. Je krijgt zo wie zo een intake gesprek als je 7 maanden bent, dan komen zij langs en vertellen jou wat jij van hen verwachten kan enz, en jij kan natuurlijk vragen hoe of wat. Wat ik je zou adviseren is meer uren te nemen dan je nodig denkt te hebben, want je weet niet hoe je bevalling zal verlopen. Misschien heb je wel meer dan het min nodig vanwege moeilijke bevalling, of misschien juist niet en heb je voldoende aan 3u op een dag omdat de bevalling makkelijk verlopen is. En voor hun is het makkelijk om er uren af te halen als het nodig is, dan er uren bij te doen, omdat zij natuurlijk alles al gepland hebben. Dus geeft dat aan tijdens het intake gesprek.

Kwa kleding, 10 rompertjes is voldoende en koop er bijv 5 in maatje 50 en 5 in maatje 56. En kleding zelf, hebt hele leuke kleding voor weinig geld bij de primark, dus ik zou zeggen als je wat leuks ziet gewoon kopen als dat kan en jij dat wilt, want voor het geld hoef je het niet te laten. Ze groeien wel als kool het eerste jaar, dus groeien over zo uit, maar nogmaals als het om primark kleding gaat, boeit het mij persoonlijk weinig. Ik bleef en ook nu weer blijf ik kopen als ik er wat leuks zie voor de kleine.

Koop 2 kruiken bij de hema. Wikkel doeken heb ik niet aangeschaft, en ga dat nu ook weer niet doen, maar dat is mn persoonlijke voorkeur. Ik heb wel dekentjes voor maxi cosi enzo. Voor het ledikantje kan je gewoon naar de Ikea, 4 stuks 5 euro van die lakentjes enz.

Hebt zeeen van tijd om van alles te kopen mop, gewoon lekker googelen, dagjes uit met man lief om baby kamers te bekijken enz. Geniet er van, is een heerlijke tijd!

natassk -

1 ik heb volop kraamzorg gehad ( eerste dagen zh daarna max aantal uur) ik zat bij kraamzorg de waarde daar weRkte mijn vk mee samen
2. ik vond omslag rompertjes en truitjes erg fijn bij de pasgeborene . en wat oudere gewoon een los setje omdat makkelijker is met verschonen

3. ik had maten 50 /56 en 62 in de kast en had 10 setjes liggen en natuurlijk ook 10 rompertjes tip vraag aan kraam bezoek kleertjes vanaf de hoogste maat wat je in de kast hebt liggen

4. sokjes van merk bobelino ofzo ( bij kruidvat en trekpleister.)
hudrofiele luiers meer kopen dat ze aangeven.
Zensy ipv de waterkruiken
een drager/doek en als je er voor gaat lees er goed over in bijvoorbeeld in de groep draagpraat

5. de lijstjes van prenatal babydump enzo . De kraamzorg waar je bij gaat heeft het juiste lijstje

6. mijn gaf de kraamzorg uitzet.lijst mij rust .
En voor bed staat vaak ledikant of wieg bij

7. niet gedaan maar wel spijt van gehaD

Marleen -

Je had pas een artikeltje over dat we veel eten weggooien en dat het jou aan het denken zet. Om dan verder te gaan in die lijn, kun je overwegen om wasbare luiertjes aan te schaffen:) ik doe het ook en het is heel fijn en wat vriendelijker voor het milieu dan wegwerp. Ook gewoon leuk voor hippe jonge moeders die wat bewuster willen leven:) bij kaatje katoen bijvoorbeeld kun je gratis advies krijgen en hebben ze veel keus. Echt het overwegen waard!

Marije -

Hoi marleen, ik overweeg ook wasbare luiers. Ze lijken tegenwoordig op “gewone”wegwerp, dus gemak te over. Daarnaast vind ik het milieu (en bespaar ;0)) aspect belangrijk. Er zijn alleen zoveel verschillende merken.
Ben benieuwd naar jouw ervaring :)

Sophie -

Ik geniet van je zwangersschaps artikelen Willemijn! Wat mij betreft: meer meer meer meeeer!!

Manon -

Oh dat klinkt raar. “Manlief deed alles” maar noah is uiteindelijk toch geboren middels een keizersnede. Kon niet op of neer vanwege de wondpijn. Vandaar dat manlief veel deed!

Rikst -

Hoi Willemijn!

Gefeliciteerd met jullie zwangerschap! En wat herkenbaar al deze vragen, ik ben in juli moeder geworden en kan je nu dus adviseren 😉

1. Ik heb een keizersnede gehad en was erg blij met alle kraamzorg want ik kon zeker de eerste dagen niks. Maar ik kan me wel voorstellen dat het misschien too much is als je snel hersteld van een bevalling. Verder had ik een kraamverzorgster die veel ervaring had met borstvoeding en ze heeft me daar zoveel goede tips over gegeven.
2. Ik zou gaan voor 2 a 3 boxpakjes en 4 setjes broekjes en truitjes. In het begin niet te veel knoopjes en andere ingewikkelde sluitingen, wat een gepriegel! Zoveel mogelijk broekjes zonder vaste sokjes, ze gaan dan namelijk veel langer mee.
3. Wij wisten niet wat het ging worden, ik had 3 pakjes in maat 50 en 6 in maat 56. Uiteindelijk werd het een jongen, en konden we maat 50 eigenlijk wel overslaan hihi
4. Musthave: 1. Bambino sokjes van de kruidvat, die blijven zo goed zitten! 2. Koop twee aankleedkussens, eentje voor op het kamertje en eentje in de woonkamer, hoef je niet helemaal naar boven/babykamer als je lekker beneden bent en je moet verschonen. 3. Een comfortabele stoel voor op de babykamer
5. Ik heb eigenlijk geen miskoop gedaan. We hebben van iemand een soort badinzet geleend, zo handig zijn tijdens het badderen maar die heb ik nooit gebruikt.
6. Hydrofiele luiers zijn als zakdoekjes tijdens verkoudheid, je gebruikt ze eindeloos. Daar zou ik er zeker 12 van aanschaffen + 6 washandjes. 2 badcapes, 2 wikkeldoeken. Voor het ledikantje en het wiegje 3 setjes (1tje vies, 1tje in gebruik, 1tje schoon) 10 spuugdoekjes,
7. Ik heb een zwangerschapscrusus gevolgd en vond dat behalve leerzaam ook gewoon gezellig. Prettig om de info mondeling te krijgen en de mogelijkheid om vragen te stellen ipv al die informatie die je kunt vinden op het internet. En gewoon supergezellig om daar lekker met elkaar te lachen en te klagen over van alles en nog wat. Een avond ging specifiek over borstvoeding, dat vond ik erg nuttig!

Geniet van deze mooie tijd, de voorbereiding is ook zo leuk en bijzonder. En houd ons op de hoogte en stel gerust meer vragen!

Manon -

Koop niet TEVEEL!! Echt zonde! Daarbij krijg je ook zo vaak leuke en bruikbare dingen. Wat betreft kraamhulp, wij hebben ook gekozen voor halve dagen. De kraamhulp kwam om 8 uur smorgens, ze deed dan de check ups bij noah en bij mij en maakte schoon ze bleef tot ongeveer de lunch. Ook stuurden we haar regelmatig eerder weg. Wij vonden het heerlijk samen te keuvelen met Noah. Ook had manlief het tempraturen, badderen, aankleden zo snel onder de knie dat hij ook niks uit handen gaf! Te lief als ik er aan terug denk!

-sokjes: bambino kruidvat!
-kleding: Noppies, en altijd erg tevreden over de babykleertjes van de hema.
-rompers: met stipt HEMA. De katoenen met elastan.
-hydrofiele luiers HEMA!! Daar had ik er veel van! Ik gebruikte ze OVERAL voor. Inbakeren, spuugdoeken, afdrogen na het badderen.
– Maat is zo lastig! Ik had veel 56 maar noah bleek mini baby! Dus hij verzoop er in!

Ik zelf ben naar zwangerschapsgym geweest! Ik vond het wel leuk hoor! Maar voor herhaling vatbaar? Nee, dan kies ik toch voor yoga!

Succes met alles! En geniet er heerlijk van. Jou zwangerschaps updates zijn mijn relax momentjes! Heerlijk lezen met een bakje koffie!

Marleen -

Hoi!

Als 1e tip: koop niet teveel, je hebt het zo gehaald als je het nodig hebt. Dit zei ook iedereen tegen mij en toch was ik bang tekort te komen, maar het is echt zo:)
– kraamzorg hele dagen is wel fijn bij je eerste kindje. Het is heerlijk om even een paar dagen niets te hoeven doen, ook je man niet! Zo kun je allebei wennen en goed uitrusten. En je kunt veel leren van de kraamhulp. Ik denk meer dan van moeders:)
-hema rompertjes van bio-katoen zijn heel fijn en mooi!
-bambino stokjes van kruidvat.
-geen maat 44, beetje 50, meer 56. Ze groeien er zo uit!
– bij de zeeman hebben ze lekker veel zachte kleren voor een newborn!
Succes, en laat je vooral niet gek maken van wat je allemaal ‘moet’ kopen!

Adinda -

Wauw, gefeliciteerd met je zwangerschap!! Ik lees jullie blog elke dag, maar was deze week zo druk dat ik er niet aan toegekomen was. En dan zulk mooi nieuws!! Heel leuk, van harte!

Miriam -

Nou, als ik ooit zwanger mag worden dan zoek ik dit artikel er weer bij op haha. Wat een mooie antwoorden allemaal. En inderdaad joh, wat een vragen! Ik zou denk ik hetzelfde hebben. Succes met het ordenen van de handige antwoorden en fijn weekend 😉

Inge -

Als alles goed gaat wordt onze dochter over een maand of drie geboren. Je begrijpt dat ik de comments met grote interesse lees! Dank dus voor het plaatsen van de vragen.
Onze baby groeit goed en de babyuitzet ook, haha. Toen ik net ontdekte dat ik zwanger was, liep mijn hoofd over van vragen en regeldingen. Omdat ik in het begin te ziek was om iets te doen, lag ik echt te tobben of alles wel goed kwam. Maar wat kun je een hoop leren en doen in een paar weken! Ik ben nu veel rustiger en merk dat als je af en toe wat koopt of regelt, het wel op z’n pootjes terecht komt. Echt, 9 maanden is een prima periode om je voor te bereiden op de komst van je kindje.

Betty -

Aah wat een vragen! Zo herkenbaar! Ik had precies dezelfde vragen! Ik heb niet alle 92 reacties terug gelezen, maar ik zal ze eens vanuit mezelf beantwoorden. Misschien heb je er iets aan :-)

1. Ik vond het heerlijk om het volledige aantal uur kraamzorg te krijgen. Onze kraamverzorgende was een schat (ik mis haar nog regelmatig!) en het was superfijn om altijd antwoord te krijgen op de vele vragen die je hebt met een pasgeboren baby. Daarnaast was het heerlijk dat zij het huis schoon hield, de was deed, Nim verzorgde als ik daar even geen energie voor had en bloemen in vazen deed enzo. Ze was ook flexibel, als ze niets meer te doen had, ging ze wat eerder naar huis. Mijn moeder heeft de eerste nachten bij ons geslapen (aanrader!) en is in de tweede week, nadat de kraamverzorgende weg was, een paar dagen bij ons geweest (ook een aanrader!). Dan heb je het beste van beide werelden. Ik zou het je echt aanraden om er gebruik van te maken. Je bent ongelofelijk moe en onzeker (en heeeel blij ook!) die eerste week en het is fijn om dan zo vaak als kan iemand erbij te hebben die voor je zorgt. En die week gaat vanzelf voorbij en dan is het fijn als je moedertje er is. <3

2. Jouw baby wordt ergens in de herfst geboren toch? Dan is het fijn om lekker boxpakjes te hebben. Van die pakjes waar de sokjes al aan zitten. En rompertjes die je niet over het hoofd hoeft te doen met korte mouwen. Ik zou er een paar in maatje 50 kopen en een paar in maat 56. 56 is waarschijnlijk wat te groot, de eerste periode, maar dat is niet heel erg.

3. Ik heb niks in maat 44 aangeschaft. Als je een prematuur kindje krijgt, heb je tijd genoeg om iemand voor je te laten shoppen, of om online het één en ander in te slaan. Ik zou als ik jou was een stuk of 6 outfitjes in maatje 50 kopen en een stuk of 6 in maat 56. Daar red je het vast wel mee.

4. Sokjes die niet uit gaan, bestaan niet :-( Maar er zijn dus wel boxpakjes of broekjes waar de sokjes aan vast zitten. Die vond ik fijn in het begin. Ook, wat ik al zei, de rompertjes die je niet over het hoofdje hoeft aan te trekken. En rompertjes met lange mouwen zijn irritant. Korte mouwen en een shirtje met lange mouwen eroverheen is voldoende.

5. Ik heb uiteindelijk echt spijt gehad van alle kleertjes met capuchons. Het arme kind ligt óf met een prop in zijn of haar nek, óf zit in de capuchon te ademen. Dat wil je allebei niet. Ik vond rompertjes met lange mouwen ook niet handig, behalve als het warm genoeg was om alleen een rompertje aan te doen en geen shirtje er overheen. Broekjes van een hardere stof (spijkerstof oid) heb ik ook niet aangetrokken. Vond ik zo 'hard' voor zo'n lieve, kleine baby. Nog steeds heeft Nim bijna alleen maar lekkere, zachte broekjes aan.

6. Pff ja, dat doekendrama. Daar snapte ik ook geen drol van. Maar ik ben er uit gekomen: hydrofiele luiers zijn goed voor alles. In het begin voornamelijk als spuugdoek, of als lakentje onder het hoofdje in de box/het bedje/de kinderwagen. Nu slaapt Nim ermee. Knuffeldoekjes… ach, het idee is leuk. Niet echt nodig. Spuugdoekjes zijn iets kleiner dan hydrofiele doeken, maar vond ik ook wel fijn om te hebben. Lakentjes voor in het bed gebruik ik niet echt. Alleen de lakens over het matras. Maar Nim wiebelt heel erg in zijn slaap, dus hij heeft een slaapzak. Ik heb er wel twee gekocht, zodat ik een reserve heb voor als de ander nat is van het spuug (dat kan gebeuren…). Een omslagdoek of klein dekentje is wel fijn om te hebben. De eerste periode is het zo lekker om je uk daar onder te leggen. En een molton onderlaken is om het matras te beschermen tegen plas of spuug. Zou ik twee van kopen.

7. Ik heb geen cursus gedaan, want ik ben ook niet zo'n clubjes-type. Wel veel gelezen, maar als het moment van bevallen daar is, lukt het toch wel. Je wordt gecoached door de verloskundige en je merkt uiteindelijk snel genoeg wat wel en niet voor jou werkt. Als je borstvoeding wilt geven, kan ik je wel aanraden om daar een cursus over te volgen. Heb ik niet gedaan, maar ik had de eerste tijd wel wat informatie gemist. Toen de kraamverzorgende weg was, liep ik toch nog steeds tegen vragen op. Waarschijnlijk had een cursus me beter voorbereid.

Zo. Sorry voor de lange reactie, haha!

Milou -

Kleine tip over rompers die over het hoofd moeten: dat hoeft niet! Alle rompers met knoopjes of een overslag op de schouders kunnen heel makkelijk langs beneden uitgetrokken worden. Simpelweg de armpjes uit de halsopening halen, en dan kun je het rompertje zo naar beneden schuiven! Handig bij poep-tsunami’s 😉 dan zit niet alles eronder. Een overslagromper kan natuurlijk ook, maar die zijn vaak wat duurder.
X Milou

Danielle -

Bij mijn eerste (zoonlief, nu 4) hadden we een uitgebreide zorgverzekering, en dus, veel uren kraamhulp, best fijn. Nell was er 9 dagen van 8 tot 5, lieve vrouw hoor, maar onze Nell had een tik; als ze naar huis ging moest de wasmand leeg zijn. Met als gevolg dat ze ons ‘s morgens bij binnenkomst gelijk de douche in stuurde, zodat de handdoeken die we gebruikten ‘s avonds tenminste weer schoon en droog in de kast lagen. Daarnaast plande ze vaak ook afspraken met bijvoorbeeld lactatie-kundige, verloskundige, huisarts om 8.30, waardoor ik maar een kwartier kreeg om te douchen. Absoluut niet fijn, maar we durfden er toen niks van te zeggen. Dat is denk ik wel het grootste nadeel van een vreemde in huis en het voordeel van je eigen moeder, die kent je tenminste. Bij de tweede (dochter, nu 17 maanden) kregen we veel minder uren, omdat we het gezinspakket hadden laten vallen. We hadden van de eerste keer al wel geleerd dat eerlijk zijn tegen je kraamhulp heel belangrijk is om zelf een fijne kraamperiode te hebben, en hoewel we weer een hele lieve vrouw kregen, merkte ik toch dat ik mijn kraamtranen pas durfde te laten lopen als ze weg was, bij mijn eigen ouders.
Ik vond boxpakjes voor de eerste maanden het fijnste, het liefst met drukknopen aan de onderkant, lekker makkelijk met verschonen, en je bent ook meteen van het sokken-die-uitgaan-probleem af. Allebei mijn kindjes hadden (hoewel ze gewoon op tijd geboren en ook goed op gewicht waren) in de eerste week moeite om hun lichaamstemperatuur stabiel te houden, ze hebben dus allebei in de kraamweek rompertjes met lange mouwen onder hun boxpakjes aangekregen, dat moest ook van de kraamhulp, zij leren je ook hoe je die gemakkelijk aan kunt trekken, zonder dat het stropt. En als ze zich nog steeds niet warm konden houden kwamen ze op mijn blote borst liggen, of bij papa.
Een lekker warme omslagdoek is dan ook wel een must, lekker voor in de box, en daarna voor mee naar het consultatiebureau in de wachtkamer.
Ik heb alleen bij de eerste meegedaan aan een zwangerschapscursus, ik heb daar wel veel aan gehad. Je krijgt (soms teveel) informatie over bevallen en ook je partner krijgt tips hoe hij zijn vrouw daarbij het beste kan ondersteunen, ze vertellen hem ook wat hij niet moet doen (bijvoorbeeld de hele tijd over je hoofd gaan aaien als hij ziet dat je het zwaar hebt, omdat dat dan bloed-irritant is). Ik vond het wel fijn om samen met andere vrouwen die in hetzelfde schuitje zaten, lekker te gaan zitten zeiken over je pijntjes, oedeem, slapeloosheid, etc. Vriendinnen die niet zwanger zijn zitten hier namelijk vaak niet (in die mate) op te wachten. :-)

Brigitte -

Super leuk al die vragen! Mijn dochtertje is nu 9 maanden en ik ben er vrij nuchter in gestapt.. Ik heb gewoon de aantal uren kraamzorg gehad en mama is zoveel gekomen als ze zelf wilde maar die hoefde niet de badkamer schoon te houden en zo :)

Ik ben helemaal fan van de Hema rompertjes en zou absoluut geen lange mouwen nemen die zijn bijna niet aan te krijgen in combinatie met shirtje en kunt ze altijd nog in wikkeldoek doen as ze het koud hebben.
Ik heb veel kleertjes van Le chic en tumble en dry, z8 is ook een heel mooi merk.

Bij die uitzetlijst zou ik vooral nuchter blijven wat denk je zelf te gaan gebruiken je hoeft echt niet alles aan te schaffen en denk je iets te missen is het nog heel snel gehaald. Ik zou wel wat pakjes maat 50 komen die had ik 2 omdat iedereen zei die heb je bijna niet nodig. Maar deze pakjes waren de eerste nacht al vies en ze heeft een maand maatje 50 gehad.

Ik heb geen zwangerschapscursus gevolgd want ik zag dat niet zo zitten. Ik een wel 2x per week gesport met mom in balance dat is soort bootcamp voor zwangeren en ik ben super fit de bevalling in gegaan die is heel soepel verlopen en ik ben snel hersteld dus kan het iedereen aanraden!

Geniet van je zwangerschap!

Whitney -

Ohhh wat leuk om eens gevraagd advies te geven haha!!!

Wat betreft kraamzorg kan ik je niet helpen met je vraag, ik heb 8 dagen lang van smorgens half 9 tot half 5 kraamzorg gehad, dit ook omdat ik een keizersnede heb gehad, ik moet heel eerlijk zeggen ik ben een type die graag alles zelf doet en het niet super prettig vond dat er een vrouw boven in m’n kasten en lades zat en ik beneden op de bank zat. Maar dat is ieder zijn eigen, mijn moeder is daarom ook veel hier geweest en daar heb ik veel aan gehad, ook omdat ik echt niks kon ivm keizersnee.
Wat betreft kleertjes, daar zou ik een beetje de groei curve van jullie kindje mee in de gaten houden, ons werd namelijk al snel verteld dat we een stevige dochter zouden krijgen , en vrij lang! Daardoor wist ik dat ik dus al absoluut geen 44 hoefde te kopen, en van 50 maar weinig. Achteraf moet ik wel zeggen dat het echt per merk verschild hoe de maatjes vallen. Ik had ongv 6 broekjes van 50 en 6 truitjes van 50. Zelf heb ik ondervonden dat boxpakjes enorm handig zijn! En de mooiste kwaliteit van Z8 ( als je kijkt bent je verkocht). En wat beteft sokjes, kijk eens op de website van Feetje die hebben boxpakjes met Flip sokjes die zijn heel handig! Daar zit het “stokje” al aan het pakje maar niet zoals bij die andere pakjes allemaal je moet die omslaan bij de voetjes. Die heeft mijn dochtertje veel aangehad (ze is nu 11 weken).
Wat betreft je vraag over rompertjes , ik had bij de zeeman 10 witte rompers met korte mouw gekocht in maar 50/56 en en 10 alvast in maat 62/68. Gewone simpele witte. Natuurlijk ga jij in een kouwe periode bevallen waardoor rompers met lange mouw handiger zijn. Mijn dochter heeft deze in het begin ook aangehad, en daaroverheen een truitje ook omdat ze zich zelf nog niet goed op temperatuur kon houden en dan is een romper met lange mouw absoluut een must.
Zelf doen wij onze dochter al vanaf het begin inbakeren, en serieus dat is een van mijn grootste aanbevelingen als ik iemand dingen aan mag raden. Hierdoor boots je het gevoel van in je eigen buik na en voelen ze zich zoals in je buik, gewaarborgd en veilig. Je heb daar de puck a baby voor maar ook de swaddle me, de swaddle me is vele malen gekoper dus dat is zeker een tip!
Verder heb ik ondervonden dat je noooooit genoeg hydroluiers kan hebben. Ik begon met 10 en heb er ondertussen een stuk of 25 en die zijn hoognodig al helemaal na een badje. Nog een tip die hydroluiers grote van lodger (ze zijn prijzig) maar oh zo handig na een badje! En hoe vaker je ze wast hoe zachter loze worden. Heerlijk!
Lakentjes enz , is moeilijk te zeggen dit zou ik kopen als je je besluit hebt gemaakt over wat voor kamertje jullie willen, wil je een doorgroei bedje ? Of juist niet. Daarbij verschillen de maten van matrasje namelijk en heb je dadelijk al lakentjes die niet passen zou zonde zijn.
Nou ik ga maar stoppen heb al een veelste lang bericht terwijl ik zo nog een uur door kan gaan!
Oh nog 1 laatste tip, geen kruikenhoezen, die werden bij mij door de kraamzorg meteen in de kast gelegd. Die gebruiken ze niet wegens veiligheid vertelde ze me. Ze wikkelen die in , in hydroluiers (heb je ze weer vandaar die 25;-))

Eeeeeeen hele fijne zwangerschap gewenst! En mocht je nog meer
Advies nodig hebben je mag me altijd benaderen!

Liefs een kersverse mama van 11 weken van een geweldige dochter genaamd Liberty.

Carolien -

Wat heerlijk dit! Ik ben nu 12 weken en zit met dezelfde vragen. Ik heb dus bijna alle comments gelezen en ik denk dat dit de samenvatting is:
– bambino sokken vd Kruidvat
– Hema top voor alles
– Heel Veel hydrofiel doeken
– geen maat 44 tenzij anders aangegeven door je vk
– gemiddeld 5 à 10 maat 50/56
– geen onesie met voeten (van de week had ik er 2 vast, gelukkig niet gekocht gezien ik er al 1 heb)
– genieten
– kraamzorg niet vooraf kort bespreken qua uren p dag
– maak je geen zorgen, als je iets te kort komt wil iemand wel voor je naar de Hema.

Dat is wat ik hier uit haal

Whitney -

Kijk eens op de website van het merk Feetje , die hebben super fijne boxpakjes met volgens mij noemen ze het klapvoet. Dit is een gewoon boxpakje en aan de onderkant vouw je het stukje stof wat extra zit aan de achterkant naar voren waardoor ze het “sokje effect” hebben! Echt een aanrader heeft mijn dochter veel aangehad!

Tamara -

Hoi Willemijn,

Ik herken je vragen, zelf werd ik ook overdonderd door alle lijsten met spullen die nodig zijn. Hier mijn tips:

1. Ik heb zelf 10 dagen kraamzorg gekregen, dus ik kan je daar niet mee helpen. Zelf vond ik de zorg heel fijn, ondanks het feit dat ik graag de dingen op mijn manier doe. Ik had familie leden die kookten voor ons, dus de kraamzorg deed dat niet, maar ze kwam ‘s morgens vroeger om te helpen. In overleg is veel mogelijk.
2. Ik vond boxpakjes in het begin erg handig, makkelijk met verschonen ook. Maar ik had ook vestjes/truitjes en broekjes en dat ging ook prima. Rompers met lange mouwen zijn handig voor in de herfst/winter. Ik dacht ook dat een truitje dan lastig eroverheen zou gaan, maar dat valt reuze mee. Mijn dochter is op 1e kerstdag geboren, en midden in de winter zijn rompers met lange mouwen dan wel lekker warm. Rompers van Petit Bateau en H&M hebben fijne sluitingen, hoeven niet over het hoofd. Vestjes van het merk Baby zijn super zacht en hebben ook een zijsluiting. Boxpakjes van V&D van Nijntje zijn heel zacht en vond ik heel lief. Het merk Feetje is ook mooi en het merk Dirkje heeft kleding die lekker mee rekt.
3. Ik had 1 boxpakje in maat 44 voor de zekerheid. 1 pakje in maat 50 en verder alles in 56 of hoger. Het is zonde om veel kleine kleertjes te kopen. Baby’s groeien zo hard de eerste weken. Ik heb de eerste twee maten niet eens kunnen gebruiken, mijn dochter woog 4030 gram bij de geboorte, terwijl mijn man en ik kleinere baby’s waren.
4. Rompers noemde ik hierboven al. Sokjes met een dubbele rand zijn fijn, kun je helemaal uitrollen tot ‘kniekousen’ en dan gaan ze niet uit. Het merk Koeka heeft fijne dekens en wij hebben er ook een doek van die ook in de Maxi Cosi kan. (Wij hebben trouwens een Cybex, veiliger dan Maxi Cosi). Knuffels van Happy Horse zijn heel zacht, vindt onze dochter heerlijk om mee te slapen. Verder voor mijn onmisbaar: dribble bibs. Anna Saccone gebruikte die en dat vond ik erg handig. Ik heb ze van de H&M en van het merk Dribble ons van Babypark. Zo blijft mijn dochters outfit langer schoon omdat ze vask nog wat melk terug spuugt.
5. Aerosleep dekjes en hoezen was je van het, kan een baby zelfs op zijn buik niet stikken. Nou dat hebben we dus niet gebruikt. Met kruiken in het bedje mag er geen Aerosleep gebruikt worden omdat dat de warmte niet verspreid. En wellicht zul jij ook kruiken moeten gaan gebruiken in de eerste weken omdat je ook een herfst/winter baby krijgt. Daarnaast leggen ze een baby altijd op zijn rug, dus bang hoef je niet echt te wezen.
6. Koop VEEL hydrofiele luiers, wij hebben ze van het eigen merk van Babypark en die zijn prima. Die van de Prenatal vind ik minder van kwaliteit. Verder van hoeslakens en lakens 3 paar. De deken van Koeka hadden wij in de wieg erbij. In de winter werd die dubbel gevouwen en nu gebruiken we hem enkel. Als spuugdoeken gebruiken wij ook gewoon hydrofiele luiers.
7. Ik ben ook niet zo van de groepjes etc. Ik heb de ‘cursus’ zwanger&fit gedaan in onze sportschool. Cardio en kracht training op een rustig tempo en oefeningen voor tijdens de bevalling en erna om je bekken te trainen. Ik kreeg van mijn instructrice ook het boek: Duik in je weeen te leen en dat heeft mij enorm geholpen tijdens de bevalling.

Succes!

Floortje -

hee wat leukkkkkkk
zou je misschien vaker foto’s van je outfits nu willen posten? zo leuk om je buikje te zien groeien haha
Heel veel geluk!

Maxie -

Ik ben zelf geen moeder (heck ik ben pas 18) maar alsjeblieft let hier op want het resultaat zie ik elke dag nog in de spiegel: Laat het kindje goede handschoentjes dragen!

Baby’tjes zijn natuurlijk nog niet bewust van hun nagels ondanks dat die dingen al erg scherp kunnen zijn. Hierdoor kunnen ze zichzelf verwonden met die nageltjes. Nou zijn er veel handschoentjes te koop, maar je moet echt kijken naar een paar die het baby’tje met geen mogelijkheid los kan maken.

Ik heb als baby mijn handschoentjes uitgekregen en vervolgens mijn gezicht gekrabd. Het resultaat van een ‘krasje’ op een babyhuidje is dat ik nu nogsteeds een litteken heb op mijn wang. Ik snap dat dit niet echt hoog op je lijstje zal staan, maar als ik jou was zou ik er toch echt goed op letten.

Rosalie (4BeautyandLife) -

Oh interessant. Je hebt inderdaad babywanten. Het hangt een beetje van het kindje af, mijn kindje heeft zichzelf niet gekrabd. Nagels goed bijknippen of bijbijten is ook een idee. Ik vind het zelf een beetje zielig om de baby wanten om te doen wanneer haar handjes het meest interessante speelgoed is. Na een week of 8 ontdekt ze namelijk haar handjes en dan is het zielig om ze in wantjes te stoppen.

Maxie -

Wanneer baby’tjes wakker zijn is het ‘gevaar’ iet wat kleiner dan wanneer ze slapen, want in dat geval kan het zo maar perongeluk gebeuren zonder dat ze het zelf doorhebben. En het ligt ook wel een beetje aan het kindje zelf, blijkbaar was ik als ukkie al niet zo snugger 😉 .
En idd zelf de nageltjes afbijten (persoonlijk lijkt me zo’n schaartje echt super eng) moet ook echt gedaan worden.

Renee -

Jaaa! Zwangerschaps/baby artikelen, kom maar door! :)

Ik ben op 6 december 2014 bevallen van mijn dochter. Ik weet niet of ik nieuwe tips voor je heb, er zijn er hierboven al zoveel gegeven, maar ik vind het in ieder geval leuk om te vertellen. Ik herken al die vragen, maar geloof me.. Alles komt goed :)

1. Ik heb gewoon het normaal aantal uren kraamhulp gehad. We waren allebei wel flexibel. De ene dag ging ze wat eerder weg, de andere dag bleef ze wat langer. Hoewel mijn kraamhulp een type ma Flodder was, was ze wel erg lief en vond ik het heerlijk om zo iemand in huis te hebben. Vooral veel geleerd.
2. Ik beviel dus begin december. Ik had heel veel rompertjes in maat 50/56 van de Hema. Perfect! Veel boxpakjes (met knoopjes tussen de benen, voor het verschonen, dat hebben ze niet allemaal). Ik had ook veel ‘jogging’ broekjes van bijvoorbeeld Noppies. Zachte stofjes en losse pakjes. Mijn dochter droeg alles in het begin 2 dagen, en ze heeft (ondanks 8 pond) 5 weken in maat 50 gezeten. Ze kon achteraf gezien wel sneller naar 56.
3. Oeps, zie hierboven. Ik had volgens mij 10 korte mouw rompers in 50/56 van de Hema. Het is niet erg als het wat te groot is. Lange mouw rompers amper aangehad, irritant om er een shirtje overheen te doen. En vergeet niet, je kan zo nog wat bij (laten) halen bij de Hema of een andere winkel.
4. Hema rompers dus. Een wipper (wij hebben de Nuna Leaf), extra verschoonkussen (handig om beneden te hebben, hoef je niet elke keer naar boven overdag) en wij hebben de puckababy (inbakerzak) veel gebruikt.
5. Ehm… Ik las ergens over zo’n zitzak. Die zijn reteduur. Wij deden gewoon een voedingskussen in de box leggen in ‘n’ vorm zeugma, daarover een hydrofiel of aankleedkussenhoes. Ze lag daar heerlijk op. Teveel speelgoed en knuffels ook niet nodig. Komt allemaal later pas.
6. Wij hadden vrij snel de kamer (ledikant, wieg, kast, commode), de wagen (Joolz Geo) en de box gekocht. Daarna al die kleine dingen nog. Ik maakte een lijst per onderdeel (kleding, voeding, slapen) en kocht af en toe wat. 2 bedsetjes (matrasomtrek, dun lakentje, dekentje), tig hydrofieldoeken (koop ook een grote, handig met afdrogen) en spuugdoekjes.
7. Ik heb geen cursus gedaan. Het kwam er gewoon niet van, anders had ik het misschien wel gedaan. Ik had een pittige bevalling, maar alles is goed gekomen.

Andere tips.. Eh.. Ik weet niet of je in het ziekenhuis wilt bevallen, als je dat van plan bent zou ik even informeren naar informatie avonden. Dan krijg je een rondleiding en zie je alvast hoe het er allemaal uitziet (verloskamer etc). Althans, dat deden ze bij ons in het ziekenhuis. Ook heb ik een borstvoeding info avond bijgewoond.

Kim -

Oh, zo ontzettend herkenbaar al deze vragen. Ik ben echt een newbie.

Margot -

Wat krijg je veel uitgebreide reacties! Super leuk en handig! Ik ben zelf niet zwanger, maar hoop over een paar wel kinderen te hebben, dus ik vind posts over je zwangerschap alleen maar leuk hoor!

Ilse -

Wauw wat een hoop vragen haha! Ik had en heb nog veel dezelfde vragen. Mijn zoontje is 10 weken oud. Ik zal proberen zoveel mogelijk van je vragen te beantwoorden.

Voor in het allereerste begin zijn boxpakjes heel erg fijn. Een truitje krult vaak op en dat voelt niet lekker voor een kleintje als hij/zij 😉 daar steeds op ligt. Ik heb best wel wat setjes met een apart broekje en shirtje en dat doe ik overdag en aan en voor de nacht een lekker boxpakje. Bij de kruidvat hebben ze sokjes van bambino en deze blijven goed aan de voetjes zitten.
Wat je absoluut nodig hebt, heel heel heel veel hydrofielluiers. Je droogt er je kleintje mee af en na één wasbeurt gaan er zo al 4 doorheen. En ik leg ze als hoofdluier in zijn bedje omdat baby’s nogal eens spugen en dan blijft het bedje schoon. Die kun je niet genoeg hebben.

Rompers met lange mouwen vind ik persoonlijk niet fijn. Veel te warm als daar ook nog eens lange mouwen overheen gaan. Ik zou dan eerder kiezen voor een romper met korte mouwen, een shirt met lange mouwen en een vestje als het koud is. Zonder capuchon dat ligt niet fijn voor die prulletjes. De overslagrompers en andere Rompers van Hema zijn top!

Wij hebben voor onze zoon een doomoo zitzak en daar ligt hij heerlijk in. Zeker in die eerste weken. Dat is een box nog zo hard en groot. Deze hebben wij tweedehands gekocht op marktplaats, goed gewassen en hij was zo goed als nieuw.

Ik heb tijdens mijn zwangerschap yoga voor zwangeren gedaan. Veel ademhalingstechnieken kende ik al vanuit mijn werk als logopedist maar toch heel fijn. Een moment van ontspanning en zorgen dat je mobiel blijft en je dus zowel mentaal als fysiek zo goed mogelijk voorbereiden.

Dan een boek dat je gewoon moet hebben. Oei ik groei. Een boek met alle mentale sprongen van je kindje en geeft dus meer begrip en inzicht wanneer je kindje helemaal de pan uit gaat.

Absolute must is straks natuurlijk ook een prachtige fotoshoot van je mooie buik en straks van jullie knappe kindje.

Ben zo blij voor je!

Liefs Ilse

Melanie -

Volgens mij is alles onderhand al bijna gezegd maar ik ga toch proberen ook wat dingen te vertellen.
Kraamzorg hebben wij volledig gehad, deze is gedurende de kraamweek zelfs nog verlengd. Ik kreeg een keizersnede, de borstvoeding wou niet op gang komen en onze dochter viel te hard af, ik was blij dat we daar een ervaren iemand bij hadden. Een moeder lijkt me heel prettig overigens, mijne leeft helaas niet meer. Maar bij medische bijzonderheden misschien iets minder handig.
Tien pakje in maat 50 is wel voldoende denk ik hoor, en anders stuur je je man of moeder gewoon op pad! 😉 ik zou niet bij voorbaat al pakjes in maat 44 kopen, tenzij gedurende je zwangerschap vordert blijkt dat jullie kindje erg klein is. Ze houden het wel goed in de gaten. Maat 50 past bijna altijd wel, onze dochter was bijna vier kilo bij geboorte en heeft een aantal weken in maat 50 gezeten.
Overslagrompers vond ik ondingen maar andere mensen zweren erbij. Een kwestie van proberen.
Lange mouwen rompers is soms wel een gedoe maar pasgeboren baby’s hebben vaak moeite met zichzelf op temperatuur te houden en dan zijn meerdere laagjes wel heel fijn.
Verder ben ik groot fan van jumpsuits (zonder voetjes!). Lekker warm en kruipt niet op. En zachte soepele stofjes en geen capuchon, ze liggen de hele dag en dat is niet prettig liggen.
De wirwar in al die doeken leer je vanzelf wel, ga gewoon met uitzetlijst naar een babywinkel of Hema en bekijk alles eens rustig. Het komt wel goed, je hebt nog maanden om je voor te bereiden.
Ik heb zwangerschapshaptonomie gedaan en dat vonden zowel man als ik heel fijn om te doen. Ik heb een waardeloze zwangerschap gehad en dit zorgde voor steeds toch even een momentje rustig en bewust met de baby bezig te zijn.

Ik herinner me nog dat ik alles net zo spannend vond maar mijn ervaring is dat je in die 40 weken heel veel leert. Ik zag vandaag op mijn timehop dat ik twee jaar geleden plaatste dat we weer thuis waren na de geboorte van mijn dochter en dat ik me afvroeg of ik alles ooit wel ging leren en dat ik zo onzeker was. En iemand reageerde met dat het binnen een paar weken veel natuurlijker gaat. Dat geloofde ik niet maar ze had gelijk. En zo groei je in alles. Je zwangerschap, de komst van de baby. Het komt goed!

Marjolein -

Ik verwacht dat je veel wisselende antwoorden krijgt. Iedere moeder heeft zo haar eigen favorieten. Ik heb niet elk antwoord gelezen maar in de eerste paar reacties stonden al genoeg tips die ik juist niet fijn vond.

Ik zou in elk geval niet bij voorbaat al minder uren kraamzorg vragen. Straks vindt je het wel fijn en kan je niet zo gemakkelijk meer extra uren erbij krijgen of krijg je voor die uren een andere kraamverzorgster.

Marieke -

Leuk om te lezen! Heb zelf 2 kinderen dus tips genoeg. Hydrofiele doeken kan je niet genoeg hebben. De stretchrompers van de Hema zijn geweldig, koop geen 1-delige pakjes (zit raar en ze groeien er snel uit). Koop niet teveel en niet te kleine maatjes. Een borstkolf zou ik eerst aanschaffen als de borstvoeding lukt en je wilt dat iemand anders de voeding geeft. Wat echt super is, is een draagdoek voor de eerste maanden, handig als ze veel huilen en je niet altijd de baby in je armen wil wiegen. Als ze wat groter zijn ergobaby of manduca. Die kan je nog heel lang gebruiken.

Rhodé -

Omslag rompertjes! Wat kraamzorg betreft, mijn moeder heeft het full time gedaan omdat onze familie veel te ver weg woont. Het is heel handing als je meerdere kinderen hebt omdat ze erg creatief zijn, ik vond het geweldig. Dus ik kan daar niet egt iets overzeggen, je moeder heeft er natuurlijk wel minder verstand van. Mijn moeder kocht ook van die simpele witte ‘joggingbroekjes’ en ze had ook wel een paar lange mouwen rompertjes voor als het koud is ofzo. Verder zou ik bij de hema kijken. 1 tip! Koop vooraf NIET teveel. Je krijgt heeeeeel veel kadootjes. Ook speelgoed zou ik nog even achterwege laten. knuffels vind ik altijd wel leuk, ook als herinnering aan mn geboorte

Linda -

1. tja de kraamhulp, ik dacht dat het allemaal gewoon standaard was. en bij het intake gesprek heb ik eigenlijk overal ja en amen op geknikt. Eenmaal tijdens de kraamweek vond ik het verschrikkelijk dat er steeds iemand al om 08.00 (terwijl de baby toen net eindelijk sliep) voor de deur stond. Ik had toch het idee dat ik me moest opdirken en vond het heel ongemakkelijk dat er een vreemde het huishouden deed terwijl ik in m’n bed lag, dus stond ik dus ook maar op tijd op.Terwijl ik doodmoe was. Dus het idee dat m’n moeder me gewoon had kunnen helpen klinkt me beter in de oren. Het was overigens een heel lief mens. Maar ik vond het gewoon niks.
2. gewoon de simpele katoenen rompertjes met onderaan 3 drukknoopjes vind ik het fijnst. mischien in het hele begin wel de rompertjes die niet over t hoofd hoeft.
Een piepklein (wollen)slaapzakje vond ik ook erg prettig! want die van mij trappelde alle dekens van zich af.
lange sokjes, bij de hema, de simpele die een beetje geribbeld zijn, gingen hier het minst snel uit.
3. Ik had voor de geboorte maatja 50 gekocht en wij hadden een vrij klein meisje, wat wel heel snel aan kwam in de eerste weken. In het begin was het even de mouwtjes omslaan maar ze groeide er ook zo weer uit.
4. Slaapzakje is dus echt een musthave. Ga je borstvoeding geven?? Ik vind het wel echt een aanrader! mijn moeder had het nooit gedaan maar toen ze mij zo zag vond ze dat toch wel heel bijzonder. Het is echt iets heel fijns. En dan is een goede borstkolf ook wel fijn (eentje van midela) Als je alleen een douche hebt is een badje op een standaard ook erg prettig. Een goed matrasje voor de baby.
Zorg dat je een goed werkende thermometer in huis hebt.
5. Een kruikenzak hoef je niet kopen, de kraamzorg gebruikt meestal een hydrofiel om er omheen te knopen.
6. Ik begon eigenlijk standaard bij prenatal maar via mijn schoonmoeder kwam ik later in wat meer duurzame/biologische winkeltjes terecht. En daar kreeg ik toch een erg goed gevoel bij. Ik heb een matrasje gekocht met cocos en natuurrubber, waar dus helemaal geen synthetische zooi in zit. Wol/zijde kleertjes (kriebelt niet, erg zacht) zijn ook erg goed voor babytjes met een gevoelig huidje.
7. zwangerschapscursus heb ik niet gedaan, maar achteraf wel spijt van, zo leer je andere zwangere vrouwen kennen en kun je samen keutelen over alle zwangerschapskwaaltjes.

Dhini -

vijf jaar geleden voor mij maar voor mij fijn is dat
1) kram zorg niet de hele dag bij ons (2 uur) dan konden wij lekker met drieen genieten. Mijn schoonmoeder en schoonzusje help ons met dinner, kleding wassen etc.
2) makkelijk kleertjes want veel moet in en uitdoen en losse kleren boven en broek, nog niet zo vaak rompies aan
3) maat 50/56 geloof ik maar DJ droegen veel oude kleren toen zijn vader (zusjes en broertje) dragen. Handig baby kleren (die mijn schoonmoeder bewaart)
6) luier, melkpomp (als borstvoeding geven), slabbetjes, spuugdoekjes, spin (maar DJ wilt dat niet)
7) ik heb zwangerschap yoga tot bevallen en hoe baby masseren. Heel erg leuk en leerzaam, ontspannen maar in de praktijk deed ik niet want ja…weeën hard weeen dan vergeten al die oefeningen ha…ha…

Geniet van je zwangerschap!

lieke -

Heerlijk om dit te lezen. Ik ben nog lekker single en ook nog veel te jong voor kinderen, maar dit meelezen vind ik toch wel leuk :) Geniet van de zwangerschap! en alle comments vind ik echt heel lief, je hebt een hele boel te gekke lezers!

Femke Klaske -

Hay Willemijn!

Je moet bij de zeeman kijken, leuk en handig spul! Denk aan hydrofiele luiers en andere benodigdheden! Super goedkoop.

Geniet van je zwangerschap! Ben zo blij voor jullie!

Leafs, Femke

Rosalie (4BeautyandLife) -

Ik ben 4 maanden geleden bevallen dus ik kan je zeker wat adviezen geven. Aangezien ik de kleine over een half uur een flesje moet geven heb ik even niet de andere comments gelezen.
1) Slaapzakjes zijn super handig! Geen lakens en dekens doen, want daar woelen ze zich gelijk uit. Mijn kleine heeft overigens tot haar eerste vaccinaties ingebakerd gelegen. Beste doek vond ik de Miracle Blanket oid. Daar kwam ze echt niet uit. De Puckababy is ook prima.
2) Koop maatje 56. 50 past misschien perfect, maar daar zijn ze dus ook zo uit. Met maatje 56 kan je wel een tijdje vooruit. Tenzij je een groot kind verwacht, dan moet je een maat groter. Koop nu nog niks en wacht tot er een prognose wordt gegeven van hoe groot/zwaar je kindje wordt. Ga naar de HEMA voor standaard rompertjes. Die zijn top! Ik koop altijd een pak van 5. En wat betreft kleding: comfi kleding waar ze zich lekker in kunnen bewegen. Denk ook aan het jaargetijde en koop je maatjes er op. Ik heb bijvoorbeeld in mijn enthousiasme een leuke jas in maat 62 gekocht, maar dat pas ze nu en die jas is veel te warm. En ik vind hem ook niet comfi genoeg voor haar, te stroef zeg maar.
3) Voor de eerste maanden is een klein bedje het fijnst voor de baby. Een ledikant is te groot, daar voelen ze zich niet veilig in.
4) Een box is heel fijn om je baby overdag in te leggen als je even wilt “ontspannen”. Ik had hem pas na een maand, ik vond het heerlijk om er een te hebben. Zeker als je een hond hebt is dit fijn haar eigen plekje.
5) Ik heb geen cursus gedaan en had het ook niet nodig. Ik wilde bleu de bevallig in gaan. Al ben ik wel een keer naar een bevallingsinformatieavond geweest. Het is misschien wel leuk om andere moeders te ontmoeten.
6) Hydrofiele luiers, veel van kopen! Ze zijn voor alles handig!
7) Babyfoon: we hebben er een met een infraroodcamera. De Philips Avent. Super handig omdat ik kan zien wat die kleine aan het uitspoken is. En of ze dus ook daadwerkelijk slaapt of stiekem aan het spelen is.
8) Je hoeft in het begin echt niet veel speelgoed te kopen. Een mobile is eigenlijk voldoende. Je kan de rest kopen wanneer je denkt dat hij/zij nog wat nodig heeft. Of je krijgt het cadeau. Die van mij is eigenlijk pas week 6 echt met speelgoed gaan spelen. Lees: slaan tegen speelgoed. Daarvoor was het heel af en toe spelen.
9) Mocht je BV gaan doen en willen gaan kolven: wacht met het kopen van het apparaat totdat je daadwerkelijk 1 dag BV hebt gedaan. De kraamhulp kan je adviseren wat het beste apparaat is voor jouw situatie. En wat betreft BV: als het niet werkt, dan werkt het niet. Ga je niet gek laten maken door mensen om je heen. Bij mij werkte het niet en ik heb nog een week lang zitten aanmodderen terwijl ik na 2 weken eigenlijk wilde stoppen. En dat omdat iedereen om me heen maar riep dat BV het best is voor het kindje. Ja, het is het beste als het werkt. Kunstvoeding is ook goed! Mijn kindje was voor het eerst pas echt content toen haar buikje lekker gevuld was met Nutrilon Omneo. Daarna waren ook alle krampjes en poepproblemen voorbij.

Miskopen:
1) De kruik (echt totaal niet gebruikt), maar dat komt misschien ook omdat ze de eerst week voornamelijk op mij heeft geslapen ivm krampjes.
2) Apparaat om flessen te steriliseren: volgens mij werkt de afwasmachine hetzelfde. Oja, koop veel flesjes zodat je ze niet steeds hoeft te wassen. Wij sparen ze van een dag op en zetten ‘s avonds de afwasmachine aan. En koop je flesjes niet te klein. Als je Difrax gaat gebruiken, koop de flesjes waar meer dan 200ml in kan. Dan kan je ze langer gebruiken. De kleine kan ik nu niet meer gebruiken omdat daar geen 6 scoops meer in passen.
3) Fleswarmer: alleen handig als je gaat borstvoeden. Kunstvoeding mag je niet opnieuw opwarmen. Je kan het later wel gaan gebruiken voor het opwarmen van potjes met hapjes.
4) Voedingskussen: ik heb een veel te grote versie gekocht waardoor het bijna onhandelbaar was. Koop een niet te grote. De kleinere kan je later ook lekker in de box leggen en je kindje er in/op leggen.

Oja, kraamhulp: BRILJANT! Ik heb er erg veel aan gehad. Ze neemt veel van je over, weet precies wat met je kindje moet gebeuren en controleert jou ook en houdt jouw herstel in de gaten. Overigens kan je nu eigenlijk nog niet aangeven hoeveel uur je per dag je kraamhulp nodig hebt. Dat hangt er echt vanaf hoe je bevalling gaat. En ook hoe het met je kindje na de bevalling gaat. Ik kreeg bijvoorbeeld meer uur omdat mijn kindje heel erg last had van krampjes en niet kunnen poepen. Daarom is het ook helemaal mis gegaan met de BV.

En wat betreft bevallen: Je zal een plan maken, maar houd er rekening mee dat het totaal anders kan lopen. Ik moest uiteindelijk bij 42 weken ingeleid worden. En als je pijnstilling wilt (waarvan ik wist dat ik het wilde) dan beval je sowieso in het ziekenhuis. En wat betreft pijnstilling: ruggeprik!!! OH YEAH.

Zo, ik ga het flesje maar eens bereiden :-)

michelle -

Mijn dochter is nu ook 4 maanden. Ik lees dat jouw dochter tot dr eerst vaccinatie ingebakerd heeft gelegen. Ik heb geprobeerd te stoppen met inbakeren maar het lukt nog niet.. (Ik weet dat je met 6 maanden niet meer mag inbakeren) Ze is nog erg onrustig als ik de doek weg laat en komt maar niet in slaap (ik probeer het met haar middag slaapje. Wij hebben ook een babyfoon met camera)

Heb jij misschien een tip om het af te bouwen? (Ik heb geprobeerd eerst 1 armpje los te doen ipv gelijk alles)

Miranda -

1. Kraamzorg, tja, ik had bij de eerste gewoon de volledige kraamzorg geaccepteerd en was daar ook tevreden over. Doe dat nu bij de tweede ook weer. Het is inderdaad even wennen een vreemde in je huis, je handdoeken en kleding wordt net iets anders opgevouwen enz. Ik zou het ook wel prettig vinden m’n moeder de hele dag in huis, maar zij zou daar geen behoefte aan hebben om hier in huis alles te doen.

2. Kleertjes. Overslagrompers zijn ideaal voor het begin, hoef je niet alles over dat hoofdje te doen. Boxpakjes zijn leuk en handig, maar dan wel zonder voetjes. Zachte broekjes/leggings en een shirtje/vestje zijn ook handig. Over rompers met lange mouwen: Die gebruik ik alleen als er een shirtje met korte mouwen overheen gaat of als er direct een vestje over gaat. Ik heb mijn dochter nooit een romper met lange mouwen, shirt met lange mouwen en een vestje tegelijk aan gegeven. Te veel laagjes over elkaar en dat stroopt inderdaad op. Of als de mouwen te lang zijn heb je drie laagjes omgeslagen, ziet er niet mooi uit.

3. Maatjes. Ik had niet zoveel van maat 50, wel redelijk wat in 56. Rompers zijn er vaak in combinatiematen: 50/56, 62/68 etc. 44 zou ik in eerste instantie niet aanschaffen, alleen als de verloskundige zegt dat het kindje echt mini is.

4. Musthaves. Stretchrompers van de Hema, ik zweer erbij!!! Sokjes van de Kruidvat (Bambino) worden over het algemeen niet makkelijk uitgetrapt. Die gingen hier alleen uit toen mijn dochter zelf d’r sokken uit kon trekken, hihi. Hydrofiele doeken kun je niet genoeg hebben. Gebruik ze nog en dochter is ruim 1,5.

5. Overbodig. Dat is vaak persoonlijk. Maar ik zou zeker niet te veel verzorgingsproducten aanschaffen. Vaak krijg je die ook van mensen cadeau of gratis ergens bij. En als jij de hele Zwitsal lijn hebt aangeschaft en jouw kindje kan daar niet tegen dan zit je ermee. Je doet trouwens ook erg lang met bijvoorbeeld een fles bodylotion of shampoo. Flanellen doeken en navelbandjes heb ik hier totaal niet gemist.

6. Loop de Hema/Prenatal/Babydump eens in met zo’n lijst en kijk wat ze allemaal hebben daar en wat jou aanspreekt. Beddengoed heb je sowieso nodig (hoeslakentje, laken en deken in ledikantformaat en wiegformaat voor als je nog een klein wiegje hebt), net als voor in de kinderwagen (daar past wieg formaat in). Een paar badcapes vond ik wel fijn, 1 of 2 omslagdoeken is ook handig, een stapel spuugdoekjes/monddoekjes kan ook geen kwaad.

7. Ik heb een zwanger/fit cursus gedaan. Combinatie van sporten voor zwangeren en uitleg enzo over zwangerschap/kwaaltjes/bevalling. En natuurlijk ook een partneravond. Zwangerschapszwemmen is ook leuk, ook een paar lessen van gedaan. Nu bij de tweede doe ik niks, omdat ik ‘s avonds de deur niet uit kan omdat mijn vriend in de horeca werkt.

Ik hou van dit soort artikelen hoor Willemijn, dus kom maar op. Maar ik snap ook dat je het niet ten kosten van de vertrouwde content wil laten komen. Maar zo af en toe eens als extra artikel een zwangerschaps/baby gerelateerd artikel moet kunnen toch? Succes met alles uitzoeken!

Liefs Miranda

Doro -

Ha, wat leuk, die tijd voordat de baby er is… Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes, en dan is de kleine er ineens en: waar maakte ik me druk om? :) Ik denk dat je vooral niet teveel moet kopen op voorhand, iedere mama is anders, en je merkt zelf wel waar je nog nood aan hebt. Waar je nog rustig even mee kunt wachten: wipstoeltje (kan een pasgeboren kindje nog niet in), eetgerief en veel flesjes (als borstvoeding niet meteen lukt, is een flesje handig, maar niet alle baby’s drinken uit alle flesjes/speentjes, de luxemonstertjes!). Ook een reisbedje heb je niet meteen nodig, of een eetstoel, komt allemaal later wel.
Wel meteen nodig: hydrofiele doeken :) (ja, echt, ik vond het eerst zo’n onzin, want een doek is een doek en een handdoek zal toch ook wel…? Nee, hydrofiele doeken. Voor alles. En hydrofiele washandjes, want een gewoon washandje is te dik voor die mini-plooitjes). Mijn dochter is nu 4 en half, en nu pas zijn de doeken overbodig geworden. Nu ja, overbodig. Prima schoonmaakdoeken :) (en prima lakentjes voor de poppen, overigens).
Andere doeken heb ik nooit gebruikt. Spuug/overslag/wikkeldoeken… Hydrofiel :) Je hebt er altijd ééntje over je schouder hangen de eerste tijd :) Koop er een stuk of 10, misschien krijg je er nog wel wat cadeau, en je kan er altijd nog bijkopen als het nodig is.

En kleertjes: zo fijn, dat shoppen. Een droom van een eerste outfitje had ik, ik zag het al maanden helemaal voor me, een kleine meid in die coole kleertjes… (dochter ook van november overigens): Maat 50. Dochter 49 cm en 3,5 kilo, dus dat zou passen dacht ik. Wrong. Billen te dik, legging te smal, jurkje ging nauwelijks dicht, voor de eerste foto had ze dus een comfortabele witte pyjama aan. En vervolgens kon het me geen barst meer schelen hoe het kind erbij liep/lag, als het maar comfortabel was!
Rompers van de Hema dus, echt wel! Lange mouwen voor de winter, handig om een vestje of truitje zonder mouwen overheen te trekken, en de korte mouwen om truitjes/bloesjes en dergelijke overheen te wurmen. (wurmen is het toch wel hoor, de eerste weken, ik vond het doodeng). Niet teveel ineens kopen, een paar rompertjes in 50 en 56, als je er meer nodig hebt, is het snel bijgekocht (een Hema heb je vast in de buurt, en er is altijd wel iemand bereid om even voor je te gaan, als je het zelf nog niet kunt).
Ow man, zo leuk om nog even terug in die tijd te worden geworpen, ik zou er nog uren over kunnen door ratelen 😉 Maar het allerbelangrijkste: besef dat het allemaal snel voorbij is, en daarmee bedoel ik niet alleen de leuke momenten (je zult het tot vervelens toe horen: ‘geniet, geniet, geniehiet’, ik werd er knettergek van, en je snapt toch pas achteraf wat ze precies bedoelen), maar ook: je zult het niet de hele tijd alleen maar leuk vinden. Af en toe zul je het misschien helemaal niét leuk vinden. Het is niet altijd een roze wolk, hoe graag je het kindje ook wou (bij mij duurde het met veel problemen en miskramen 9 jaar voordat ik eindelijk totaal onverwacht toch nog een kind kreeg, dus je zou denken dat ik alleen maar happy was), maar ook dat is volkomen normaal. En ook dat gaat snel voorbij :)

Oh, en nog eentje: een luieremmer vond ik toch wel erg praktisch, en hebben we hier lang gebruikt. Las hier ergens iets van zakjes en vuilnisbak, maar je staat aan een tafel/kast met een wriemelende baby die je niet kunt loslaten, je moet dus met één hand die luier zien kwijt te raken, en liefst snel, voordat het wurm erin slaagt om die te pakken te krijgen 😉

En och, nu ik toch niet te stoppen ben: een borstvoedingskussen. Zo’n lang geval, (dat je ook kunt gebruiken om in je laatste maanden nog een béétje comfortabel te slapen), want ook als je een flesje geeft, heb je wat steun nodig om dat een half uur of langer vol te houden.

En tja, luiers he. Véél. Hihi :) (Ook hier: begin met één pak in de kleinste maat, baby’s verdragen niet alle merken)…

Rosalie (4BeautyandLife) -

Oja dat van het genieten. Ik werd knettergek van mensen die dat tegen me zeiden aangezien ik de eerste paar weken helemaal niet heb genoten. Alleen maar stress en pijn. Langzaam herstel en mijn kindje had het ook zwaar met kraampjes en niet kunnen poepen. Ze was alleen maar aan het huilen. Bv liep voor geen meter. Ik was alleen maar aan het bv, flesje geven en kolven. Ik voelde ook helemaal geen band met haar. En dan al die mensen die zeggen dat je moet genieten! Kon ze wel achter het behang plakken. Is uiteindelijk helemaal goedgekomen. Ik ben echt hotel de botel met mijn dochtertje.

Martine -

Haha hier moest ik stiekem wel om grinniken, ik kan het me namelijk helemaal voorstellen! Fijn dat je daar zo eerlijk over bent en dat het uiteindelijk natuurlijk goedgekomen is!

Vanessa -

Hi even een korte reactie,want op de telefoon typt het onhandig: waar ik super blij mee was waren shirtjes met n omslag,die hoeven namelijk niet over t kleine hoofdje! En spuugdoekjes daar heb ik legio van versleten :)

Naomi -

Mijn moeder heeft bij m’n 3e ook gekraamd..en ik wilde dat ik het bij m’n andere 2 kids ook had gedaan..het was gewoon zo vertrouwd en fijn..! De kraamverzorgster kwam 3 uur per dag, alleen voor mij en de baby. In principe niet voor m’n andere kinderen maar sochtends zorgde ze wel voor ze totdat m’n moeder kwam..ik vind het echt een aanrader..
Er bestaan op internet ook hele handige lijstjes wat je allemaal nodig hebt! En als het goed is krijg je een kraampakket (schrik daar niet van haha) en tijdens het intakegesprek vragen ze ook wat je allemaal al hebt en wat je nog meer aan ‘moet’ schaffen..sowieso zou ik lekker een paar boxpakjes aanschaffen. En 10 dingen van mt 50 is denk ik niet teveel hoor!
Succes met alle voorbereidingen!

Silja -

Heerlijk om dit allemaal te lezen! Het brengt mij weer een beetje terug in de tijd dat ik zwanger was!

Heel eerlijk, je bent al zo goed bezig. Toen ik zo kort zwanger was had ik wel vragen , maar de meeste dingen kwamen later pas.
Een paar tips die ik fijn vond toen ik Noah kreeg. (wat ik me nog kan herinneren)

Koop geen baby kleding te klein. Het is eigenlijk zonde, want ze groeien zo snel in 1 jaar. In 1 jaar groeien ze gemiddeld 8 maten, dus als je de kleinste maten koopt moet je 8 keer een kledingkast vullen met verschillende kledingstukken in 1 jaar. En ik moet eerlijk zeggen dat ik vroeger (expres) niet dure kreding kocht. Ze groeien er zo uit en er komen vlekken in die er niet meer uit gaan. Heel eerlijk, ik vond het zonde van het geld. Natuurlijk zorgde ik dat hij er leuk uit zag, maar met leuke setjes van Hema , H&M , Noppies , prenatal enz. Ik heb ooit eens rompertjes van MEXX gekocht, toen daar vlekken in kwamen baalde ik gewoon een beetje.

Ik heb veel minder kraamzorg gehad. Ik had volgens mij 3/4 uur per dag en dat was vooral in de ochtend. Ze hielp mij in het begin en zorgde dat het huis aan kant was. Ik vind persoonlijk 8uur wat overdreven, want geloof me, je wilt ook rust en alleen zijn met je wondertje en niet elke keer de kraamhulp in huis hebben. Mijn moeder en schoonmoeder hielpen hier en daar ook met dingen , maar als je een normale bevalling hebt is het niet zo dat je wekenlang niks kan doen. Na 3 dagen begon ik alweer met dingen in het huis doen en ging ik langzaam alweer naar buiten enzo. Wel rustig aan en met flinke onderbroeken en maandverbanden (ok sorry to much misschien) Ik weet niet hoe dit is als je bijvoorbeeld een keizersnede is , want dan heb je wel wat meer hulp nodig.

Een cursus is zeker wel handig, maar geen must. Ik heb toen der tijd een cursus gevolgd met leeftijdsgenootjes. Ik vond het persoonlijk echt een tegenvaller, maar dit kwam voornamelijk omdat ik jong was, maar toch echt wel wat volwassener was dan de rest en ik kan mij goed herinneren dat ik met mijn moeder een keer heen ging en dat het over de piemel en vagina ging en alle puberale meiden begonnen te lachen en giechelen om de woorden… Kom op dacht ik… Je bent zwanger en lacht nog zo kinds omdat het een soort taboe woorden voor je zijn. Dus ja cursus vond ik alleen handig voor de tips tijdens bevallen, maar voor de rest…..

Ik wilde in het ziekenhuis bevallen omdat ik het gedoe niet thuis wilde en er nog niet zo lang woonde en het nog niet helemaal als mijn thuis huis aanvoelde. Ik moet zeggen dat ik een bevalling in het ziekenhuis als heerlijk ervaren heb. Ik ben toen express naar een intro dag van het UMCG geweest en ik mocht een middagje bij Martini langs komen om te kijken. Ik vond UMCG echt verschrikkelijk, het was heel medisch , kil en totaal niet fijn qua gevoel. Het was bij het UMCG net of je er kwam omdat je ziek was. Bij Martini ziekenhuis was het of ik in een warm bad terecht kwam. Alles was sereen en rustig en de beval kamers zagen er bijna als een huiskamer uit met leuke kleuren e.d. Uiteindelijk ben ik in het Martini bevallen en vond ik dit echt heerlijk, al moet ik wel zeggen dat ik een hele fijne bevalling heb gehad (zonder verdoving o.i.d.)

Tja wat moet ik nog meer melden. Ik kan nog zoveel meer melden, maar heel eerlijk! Je moet echt doen waar vooral jij je prettig bij voelt. En hoe hard het ook klinkt, soms moet je niet eens naar Djurre luisteren ( soms ook wel natuurlijk, maar jij bent de persoon die moet bevallen)
Mijn vader is bijvoorbeeld ook bij de bevalling geweest, dit was niet de planning en bedoeling en mijn ex wilde dit liever niet, maar ik vond de aanwezigheid van mijn vader erg prettig en ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om te zeggen dat hij mocht blijven. Ik heb hier nooit spijt van gehad, terwijl ik op dat moment niet luisterde naar mijn ex.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Geniet er van!

Nynke -

Sowieso heb je gelukkig nog een paar maanden om overal over na te denken!
Onze logica is om vooral de basics te regelen. Dus het kamertje natuurlijk, een box, kinderwagen, autostoeltje, dat soort zaken.

Van bijvoorbeeld de kleertjes kopen we expres niet teveel. Je weet nooit hoe groot je kindje is bij geboorte en daar zit je dan met al die leuke pakjes waar je kleintje binnen een week al uit gegroeid is! Maatje 44 zou ik sowieso niet nu al kopen. Mocht je kindje echt klein zijn, dan hoor je dat wel tijdens een controle en kun je alsnog pakjes kopen.

Wij weten zelf het geslacht niet, dat scheelt ook wel bij het shoppen, haha. Alles moet toch een beetje neutraal, dus ik kan gelukkig niet helemaal los gaan met kleertjes en zo. Ben alleen bang voor mijn bankrekening dat ik dan na de geboorte nog wel dubbel en dwars ga inhalen, haha.

Oh ja, ik heb trouwens ook gewoon wat uitzetlijsten met elkaar vergeleken met wat nou echt handig is en wat niet perse. En ik ben ook fan van blogs waarin aangegeven wordt welke spullen echt handig zijn en welke dingen een miskoop waren! Het is allemaal best persoonlijk wat je fijn vindt natuurlijk, maar ik heb er wel een goede houvast aan :)

Annelot -

Heel begrijpelijk al je vragen, alles komt zo op je af lijkt mij haha! Ik heb misschien een tip voor je qua clubjes/ cursussen enz. Mijn moeder geeft zwangerschapsvoorlichting en baby reanimatie les in het Martini ziekenhuis ( ook komt er thuis of in het ziekenhuis bevallen aan bod ) via het martini ziekenhuis zijn er open dagen( meer avonden) waar je je voor kan aanmelden en zo een avond Volgen waar je van alles leert ( en het is gratis ) en ik als dochter van mijn moeder weet hoe lekker open en gezellig ze is met les geven 😉 het is en heel handig en heel fijn om zoiets een avondje bij te wonen omdat je niet verplicht bent tot meerdere dagen maar wel heel veel leert in zo’n avond! Fijn voor jezelf en je partner die mee mag natuurlijk. Moet je maar even googlen op zwangerschaps voorlichting martini ziekenhuis en dan vind je zo alle open dagen etc !

Aida -

ik werk met baby’s/kinderen en heb veel broertjes en zusjes en nichtjes en neefjes. Wat ik het meest niet nodig vind is een luier emmer. Echt zo vies. Het stinkt wel ( ze zeggen van niet) en (koe TMI) de luiers blijven wel eens klemmen en ja ook met de poepluiers..resultaat? Je moet alles schoonmaken. Dus gewoon een plastic zakje om de luier en meteen weg gooien. Verder heel veel rompertjes in verschillende maten..baby’s groeien snel. Beter veel dingen in grotere maat ook kopen. Je krijgt namelijk vaak wat kleinere maatjes als cadeautje van anderen dus die heb je genoeg. Ik vind heel veel van de H&M en de Zeeman leuk voor baby’s en ook nog eens niet duur ( je kan dus helemaal los gaan). Wat die sokken betreft die afzakken. Je hebt van die anti-afzak dingen die doe je om de sok heen. Ik vind het er best gek uit zien maar het werkt wel.

Btw: Schrijf alles maar lekker vol over zwangerschap hoor, ik kan niet wachten tot ik zwanger ben. Nog een paar maanden en we gaan er ook aan beginnen maar gaan volgend jaar verhuizen en wil niet hoogzwanger verhuizen, misschien wel als ik net een maand of 2/3 zwanger ben dan zit die buik niet zo in de weg en kan ik nog wat meer. Maar als ik diep in mijn hart kijk dan zou ik het liefste nu al moeder worden! Die eierstokken rammelen er op los. Mijn nichtje is over een 2 weken uitgerekend en word ik dus (een soort van) tante dus ik gooi al mijn babywens gevoelens wel op mijn neefje straks haha!

Manon -

Sock ons, die zorgen ervoor dat de sokjes niet uitgaan, fantastische dingen!

Sanne -

Ik werk op een kinderdagverblijf en soms hebben we baby’s met een ‘onesie’. Ik vind dit zelf erg onhandig, vooral tijdens het verschonen, omdat dan het hele pakje uit moet, omdat je anders nergens bij kan. Vooral wanneer de baby nog erg klein vind ik dit een gedoe. Ik zou voor overdag gaan voor een los setje (broek, rokje, shirt).

Marcia -

(ik drukte op een verkeerd knopje dus sorry voor een evt halve post van mij)

Nogmaals gefeliciteerd! Mijn dochter is net 4 geworden en achteraf zou ik een aantal dingen hetzelfde doen maar ook een aantal dingen anders aanpakken.
Mijn ervaringen:
– HEMA rompers!! Ik las het al een aantal keer. Maar deze rekken lekker mee, blijven lang goed en kunnen lang aan. Ik heb geen ervaring met designerkleding, dus ik kan alleen over de ‘highstreet’ merken meepraten.
-Zou ik niet meer aanschaffen: navelbandjes, flessenwarmer (duurt te lang, magnetron was onze vriend. Maar er zal vast anti-magnetron politie rondlopen. Verschillende meningen zullen er altijd zijn.).
-Top: een maxi-cosi en dan voor in de auto zo’n kliksysteem, waarin je je maxi-cosi zo klikt.
-rompers doe je veel aan, ook met een vestje of jurkje erover. Hangt van de temperatuur af, maar voor in de winter een romper met een truitje of vestje erover. Wat je uiteindelijk nooit bij je baby aandoet, mocht het een meisje zijn, zijn rokjes. Wel als ze ouder wordt natuurlijk, maar een baby beweegt het lekkerst in een zacht broekje. Ik was niet van de pakjes-aan-1-stuk met voeten eraan, maar dat is persoonlijk. Dat past niet altijd even lekker.
– mijn dochter heeft nooit haar sokken uitgetrokken, dus dat is geen dingetje geweest.
– Meubels: wij hebben een grote kledingkast gebruikt die we al hadden en een ledikant en commode gekocht. Een commode met 3 brede lades en dat beviel PRIMA. Je trekt zo een lade open en je hebt wat je nodig hebt. Kastjes lijken mij onhandiger, als je iets moet pakken en je moet met één hand je baby vast moet houden.
– Je kunt allerlei tips horen maar uiteindelijk moet je je gevoel achterna. Je gaat over alles twijfelen en achteraf zul jij zeggen: waarom heb ik zo gestresst gedaan? Waarom twijfelde ik zo? En weet je wat, dat doen we uiteindelijk allemaal. En achteraf was het niet nodig. Baby zal misschien wel of niet makkelijk aan de borst gaan, krampjes krijgen, schreeuwen van de honger, spuitpoep hebben, vaker dan 5x komen voor de fles of er juist eeuwen over doen, veel of weinig slapen. Ga je gevoel achterna, dan zul je je het beste voelen.
– Een baby wil graag bij jou (of papa) zijn. Doe dat lekker vaak. Koop een mooie doek en wikkel baby daarin. Koester dit KORTE moment dat ze nog zo klein zijn. Want alle cliché’s zijn waar, vooral die van: ‘het gaat zoooo snel’. Knuffel, kus, ruik. Voor je het weet zijn ze 4. I promise. En baby’s kunnen echt nog niet verpest raken.
– Ik kreeg een wat groter kind, ze kon geloof ik 1 week maat 56 aan. Koop niet teveel en op het laatst hoor je wel hoe groot ze de baby schatten. Je moeder of je man kunnen altijd nog ergens wat extra pakjes halen. Bovendien ligt je kast straks echt wel vol met alles en meer.
– heb ik al gezegd dat je je gevoel achterna moet gaan? Haha.
– Veel hydrofiele luiers (doeken), die je op het aankleedkussen legt, als handdoek gebruikt, als spuuglap..etc. Er gaan er meerdere per dag doorheen.
– Koop leuke zwangerschapsboeken en kraamboeken.
– Zwitsal geurzakjes voor in de kast en haarlotion zijn heerlijk, maar als badolie en bodylotion kan het zijn dat je kindje er niet zo goed tegen kan. Voor de geur kun je dus de eerstgenoemde producten gebruiken.
– Ik kan nog veel meer zeggen, je mag me ook mailen trouwens, maar vooral: geniet van deze bijzondere fase in je leven. Probeer je zo min mogelijk zorgen te maken. Als je logisch nadenkt en liefde geeft kom je echt al een heel eind. Geniet!!!!! (en als me nog iets te binnen schiet zal ik het nog wel doorgeven.)

Anna -

Haha heel herkenbaar al die vragen!

Sowieso geen dingen met capuchon! Zo zielig.
Rompers met lange mouw is handig om een paar te hebben.
Wij hebben een cursus bevallen in 1 dag gedaan. Super aanrader!
Je kan online babyuitzetlijsten vinden. Daar staan de essentials op. Verder gewoon je gezonde verstand gebruiken en als je achteraf nog iets mist is het zo gekocht!
Het allerbelangrijkste is dat je aan de basisbehoefte (eten, slapen en de verzorging) kan voldoen. Dus een opgemaakt bedje, voeding (borst of fles – voor borstvoeding heb je niet veel nodig), en een verschoningsplek en luiers + kleding. En een maxi cosi en kinderwagen natuurlijk
Vergeet ook niet dat je waarschijnlijk heel veel krijgt.
Ik vind de swaddles van adan+anais heel fijn!
Ga eens met zo’n babyuizetlijst naar de babywinkel en rustig kijken wat er allemaal per item aan aanbod is en schrijf je voorkeur op. Thuis kan je online meer info, reviews en ervaringen opzoeken en zo je keuze maken wat je koopt.
Je hebt nog een half jaar de tijd om alles bij elkaar te sprokkelen, dus geniet van alle voorbereidingen! Je hoeft niet alles morgen in huis te hebben 😉

shna -

Ik heb zin om op alles antwoord te geven, komt ie!

1; Je krijgt een bepaald aantal uren kraamzorg, deze uren kan je verdelen over 8 dagen. Dus of ze komt alle 8 dagen van 8 tot 3 of van 9 tot 5 enzovoort. Het is dus gewoon indelen zoals je zelf fijn vindt. Ik heb mijn moeder laten komen als ik daar behoefte aan had, en dat werkte goed.

2; Wat ik echt onhandige pakjes vond waren diegene met de voetjes er al aan (sorry voor je mooie pakje) maar die baby’s passen er 9 van de 10 keer niet goed in, voetjes te groot, beentjes te kort, beentje te lang, noem maar op. SUPER handig zijn omslagrompertjes, echt geweldig, helemaal omdat je niet zo wil klooien met zo’n mini baby. En ‘onesie’ pakjes zijn heel handig, maar dan wel zonder voetjes. Verder gewoon zachte broekjes en shirtjes, eventueel ook overslag shirtjes.

3; Ik had veel in maat 56 maar ook wat in maat 50. Mijn zoontje bleek niet zo root dus ik heb wat 50 bij moeten kopen. Maat 48 niet gekocht. Had ie wel gepast maar ze groeien zo snel dat maat 50 binnen no time wel goed zit.

4; Overslag rompertjes dus. En sokjes van Bambino van het Kruidvat(!!!!!!!!!!!!!)

5; Verschilt heel erg. De een gebruikt het ene wel veel, de ander helemaal niet. Ik geloof dat ik op m’n blog heb staan wat ik nutteloos vond.

6; Het valt best mee, je moet het ook niet te gek maken en laat je vooral niets aansmeren door de dames van prenatal, die kunnen er wat van. Denk logisch na. Hydrofiel doeken heb je nodig, aardig veel, ik had er wel 30. Daar droog je ze mee af, gebruik je als spuuglap, als monddoek, als doekje onder het hoofdje in bed de eerste tijd, als extra op je aankleedkussen want dat piesen en kakken ze toch 36 keer onder, in je luiertas, eeeeeeeeeeenzovoort. Gewoon van de Hema is best, er komt toch kak op. Verder beddengoed, logisch. als je een wiegje gaat kopen voor naast je bed ( doe dat) dan heb je wieg lakentjes nodig en die kan je ook gelijk gebruiken voor in de kinderwagen. gewoon 2 van elk en klaar.
De formaten horen of bij een wiegje, of bij een ledikant en je gaat uiteindelijk sowieso een ledikant gebruiken, dus je hebt het allebei nodig.

7; Ik heb gewoon een puf cursus gedaan. Even een praatje en een dansje op muziek en klaar. Vond ik fijn, want je hoorde van anderen ervaringen en je kon ook nog eens wat vragen en het houdt je van de straat 😉

Ik wil mezelf niet promoten want ik doe echt niets meer met mijn blog, maar ik heb er vanaf het zwanger willen worden tot na mijn bevalling geschreven over mijn ervaringen en ik denk dat het best leuk is om te lezen en om een beetje te zien wat je kan verwachten.. Dus ik zou zeggen, kijk er eens op. :)

Bianca -

Omdat je in november bevalt zou ik er voor kiezen om in je maxicosi een fijne ligzak te kopen die je kunt dichtritsen, koeka heeft hele fijne. Dat scheelt veel aan en uitkleden als je moet reizen en het houd je kindje lekker warm.
Volledige kraamzorg vragen, dat is heerlijk en zeker handig als je ook borstvoeding wilt geven, dan zijn ze over het algemeen toch nog redelijk vroeg weg in de middag en kan je moeder je nog genoeg helpen!
Verder gewoon wat rompertjes en boxpakjes kopen en niet te veel dingen die over het hoofd moeten, maat 50 maar een stuk of 4 a 5 dingen, verder 56 / 62 en groter en qua kraamkado’s vragen om maat 68 en groter, dat is wel fijn. Hydrofiel luiers; plenty!! (zijn later perfecte doeken om je huis mee schoon te maken hahaha)
Een wipstoeltje vond ik fijn om de baby buiten de douche in te zetten, dan kunnen ze je zien en voel je je zelf wat geruster. (later ging ik douchen als mijn kindje nog even in bed speelde, er gebeurt echt niks als je het maar veilig doet)
Sowieso een ligstoeltje en later douchezitje voor je baby in de douche is super, dan heb je je handen vrij en kun je toch samen douchen!
Koop ook een paar kleine flesjes, en eventueel wat flesvoeding, ook al geef je borstvoeding. Dat is handig a) omdat je misschien geen borstvoeding kunt geven, of het lukt in het begin niet goed.. en b) als je vanaf het begin af aan je baby went aan af en toe een flesje, eventueel gekolfde borstvoeding, voorkom je later hopelijk complete drama’s als ze over moeten van borstvoeding op aanvullende voeding in welke vorm dan ook… (believe me..)
Laatste tip is een cotbed 140×70 cm, daar sliep mijn kindje in tot 4 jaar! de zijkanten verwisselde je later voor lagere onderdelen en zo werd het een junioren, 2 in 1 dus.
Leuk joh al die voorbereidingen, gewoon je gevoel volgen, less is more.

Rosalie (4BeautyandLife) -

Haha de wipstoel in de badkamer heb ik ook gedaan :-)

myrna -

Ik ben 25 en heb 2 dochters van 1 en bijna 6, ik vond het leuk om tot do listjes te maken en maar blijven afvinken en opnieuw maken.
Lekker bij de babydump rond snuffelen.
En over kraamzorg wij hadden 3 uur per dag 8 dagen.. Dat was voor ons meer dan genoeg..
Een bevalbad is trouwen een echte aanrader! Lekker warm water hielp bij mij heel goed.
Dure kleertjes heeft geen zin meestal hebben ze het maar 2 keer aan omdat je zoveel krijgt.
Neem niet te veel van andere aan over bevallen bij iedereen is het anders zelfs mijn 2 bevallingen zijn compleet anders.
Zorg dat je alles op tijd in huis hebt zodat je de laatste weken daar niet meer mee bezig hoef te zijn.
Kijk als je in het ziekenhuis wilt of moet bevallen naar een open dag bij de kraamafdeling dan kun je zien waar je eventueel terecht komt.
Verder.. Hou het de eerste week rustig er komt veel op je af en dag 4 ga je waarschijnlijk steeds in huilen uitbarsten en wordt t je miss beetje teveel.. Maar geloof me het is zo leukk!!!!!! Je moet even je draai te pakken krijgen.
Groetjes myrna

Dagmar -

Heel herkenbaar! Aan een uitzetlijst als deze had ik houvast: http://www.babyopkomst.nl/article/uitzetlijsten/ – Deze klopt eigenlijk heel erg goed!

Kleertjes in maat 44 zou ik niet kopen; het gros vd kinderen past in 50/56 en mocht het anders uitpakken, dan is zo iemand naar een winkel gefietst. Koop echt niet te veel in die kleine maat; baby’s groeien als kool, zeker het eerste half jaar.

Een knuffeldoekje is geen must, zeker in het begin niet. Er wordt dan alleen geslapen, gegeten en ontlast. De Hema heeft heel fijne omslagdoeken waar we onze zoon de eerste weken in wikkelden en ook mee in bed legden, onder de dekens.

Een cursus heb ik gevolgd bij Carita Salomé, echt heel goed. Ze heeft ook een boek geschreven: Duik in je weeën. Het is in grote lijnen wat ik ook geleerd heb, maar dan op papier. De cursus vond ik heel waardevol: in alle gedoe ben je gewoon eens per week een uur (of 2) alleen maar bezig met je lijf en wat er komen gaat. Ik heb daar geleerd wat er gebeurt tijdens een bevalling, hoe je je lijf daarbij kunt helpen en hoe bepalend je mindset is tijdens de bevalling.

Pakjes uit 1 stuk (zonder voeten!) zijn lekker, maar moeten wel bij benen en kruis open kunnen.

De sokken van het eigen merk (Bambino) van de Kruidvat zijn grote favoriet, zeker paren waarbij een oprolrand zit. Die kun je helemaal uitrollen tot over de kuit en mooi dat ze dat niet uit krijgen!

En ik had 6 dagen 8u kraamhulp en dacht dat dat vreselijk zou zijn; ik ben niet altijd even tuk op mensen die om me heen drentelen en ik zoek dingen graag zelf uit. Maar het had niet fijner kunnen zijn: de kraam was heel erg lief en heeft ons in die week ontzéttend veel geleerd. Ze neemt je echt alles uit handen en dat is echt fijn (en nodig!). En als de gestuurde dame je niet ligt, mag je altijd bellen en om iemand anders vragen!

Al je vragen komen me heel bekend voor, en er gaan er nog veel en veel meer komen. Voel je vrij om hulp te vragen en: het komt echt allemaal goed!

Sara -

Ik heb het al eerder gezegd, ik vind de zwangerschaps artikelen heerlijk om te lezen. Ook al ben ik niet zwanger en proberen we het ook (nog) niet. Ik denk dat er toch veel dames van 20-35 jaar op jullie blog komen en zwanger worden is toch iets wat veel van ons zelf of in de omgeving meemaken. Anyway, super leuk om de antwoorden op deze vragen te leZen!

Andrea -

Ik kan je geen advies geven, maar wel heel handig om dit blogje ooit nog eens zelf op te zoeken. Als ik met dezelfde vragen zit :)

Nynke -

Ik ben niet zwanger, maar het is heel erg leuk om je blogs te lezen! Echt, kan me niet genoeg zijn. Dus kom maar door :)

Michelle -

Heerlijk al die zwangerschapsblogjes! Laat maar komen wat mij betreft, kan er erg van genieten!

Mirjam -

Ik kan je geen adviezen geven, aangezien ik zelf nog geen moeder ben.. Maar ik heb wel genoten van de artikelen op HareMaristeit! Misschien heb je er wat aan 😉

Seline -

Hoi,
Leuk je vragen te lezen en uiteraard begrijpelijk. Gelukkig heb je nog even…
Ik raad je sowieso een borstvoedingscursus aan als je graag borstvoeding wil geven en dat het ook mag slagen. Want makkelijk is het zeker niet en wat tips en achtergrondinformatie zullen je waarschijnlijk ook meer doorzettingsvermogen geven om het te laten slagen. Maar hangt er ook van af hoe gaar je wilt dat het slaagt. Succes

lies -

Lekker genieten van de kraamhulp de eerste dagen, als je bijv langer in het ziekenhuis verblijft (door bijv een keizersnede) dan krijg je minder kraamhulp. je krijgt uiteraard nog een intake daar kan je al je wensen in bespreken.
Zachte broekjes / leggings en shirtjes zijn lekker voor het begin. boxpakjes met voetjes waren hier geen succes een voetje dat halverwege het pijpje zat of juist te lange benen voor het pakje. de sokjes bij de Hema zijn goed en al gaan ze uit kan je weer even naar die kleine teentjes gluren :)
De stretch rompers van de Hema zijn hier favoriet en in het begin de omslag rompers ook van de hema.
Wij hadden 3 pakjes van maatje 50 en daar toch best lang plezier van gehad.
Vooral lekker kopen van wat jij denkt dat nodig is. niets leuker dan babyshoppen.
flanellen luiers en navelbandjes heb ik nooit gebruikt en hydrofielen luiers daarin tegen juist heel veel. Tip: sla die veel in want die gebruik je voor alles. nu na ander half jaar gebruik ik ze nog dagelijks.
Hier nooit naar gym geweest maar hoor dat het wel gezellig kan zijn.
Verder vooral veel genieten!

sigrid -

Goede vragen, bijna allemaal mijn vragen ook 😛
Ik tast ook nog in het duister over heel veel, vooral over de maten van de pakjes (en alles). Ik ga een cursus yoga doen heb ik bedacht, en ik heb het boek over hypnobirthing besteld. Ik hoor van iedereen dat je de lijsten in boekjes niet TE serieus moet nemen. En wat ik vooral afleid is HEEL VEEL HYDROFIEL.

Ik heb deze week wat broekjes gekocht bij Zeeman, van die zachte veloursbroekjes, die leken me heel fijn voor kleine baby’s en misschien ook handig dat je dan niet steeds het hele pak uit hoeft te trekken bij het verschonen? Ze hebben ze in leuke kleuren in elk geval :).

Je krijgt net als ik een late herfst/bijna winterbaby dus dan zullen mutsen en langere/warmere truien en lange rompers ook wel belangrijk zijn.

Voor medezwangeren zoals ik zijn dit soort artikelen vast heel erg welkom want alll die vragen? Ik heb ze!

Niki -

De hema stretch rompers zijn echt een aanrader! Goede kwaliteit en een leuke prijs. Katoenen rompers zonder stretch zijn vooral in het begin onhandig.

Anne -

Het is misschien een beetje gek dat ik hier op reageer, want ik ben 16, maar mijn moeder vertelde mij dat zwangerschapsyoga heel goed helpt bij de bevalling! De enige zwangerschap waarbij ze yoga gedaan heeft, vond ze de fijnste bevalling, die verliep het soepelst! (lees; ze heeft al haar bevallingen (3) volledig natuurlijk gedaan maar die met de yoga had ze het minst pijn, was ze het meest ontspannen en die is ook het snelst gegaan) Ik hoop dat je hier wat aan hebt :p

Celine -

Vraag me eigenlijk af of je altijd hebt gevoelt dat Jurre de ware voor je was? Aangezien jullie elkaar al zo lang kennen

Gaby -

Oh dat zou ik ook zo interessant vinden om te weten. Ik heb nu ook bijna 5 jaar een relatie (sinds mn 18e) en al vanaf het begin heel ‘serieus’. Ben nog steeds super gelukkig maar toch denk ik soms … Hoe kan ik echt zeker weten dat dit het is als ik niks anders heb gekend?

Verder: ook al wil ik nog lang geen baby’s, vind het alleen maar super leuk als je erover schrijft!! Hoef je niet in te halen met andere artikelen ernaast joh. Jullie schrijven heel leuk dus ook dit vind ik interessant!

Tessa -

Het zou mij ook fijn lijken om een artikel te lezen over hoe je de ware herkent!

Sylvie -

Wat een mooi buikje heb je!! Hier ook mijn antwoorden, hopelijk heb je er wat aan!
1. Ik zou gewoon volledige kraamzorg doen. Als je een beetje een ervaren verzorgende krijgt dan voelt ze heel goed aan wanneer jij behoefte hebt aan rust en zul je echt niet veel van haar merken. Maar als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het aanleggen (bij borstvoeding) dan is het fijn als ze er zo vaak mogelijk bij is.
2. Ik vond losse broekjes en truitjes handig, en vormde ook setjes die onderling uitwisselbaar waren.
3. Ik had 4 setjes in maat 50, daar kwamen we de eerste 3 weken mee door (zijn wel veel gewassen hoor), daarna ging Ivar over naar maat 56 :)
4. De rompers zonder mouwen van de Zeeman, simpel wit katoen, 99 cent per stuk. Ik doe er toch altijd een truitje en broekje over dus die zie je niet… Een stuk of 6 heb ik er steeds per maat! Kijk verder ook voor basics als hydrofieldoeken (en leuke kleertjes) bij de Zeeman en Wibra, het hoeft allemaal niet veel te kosten!
5. Navelbandjes (las ik ook al, maar dus echt overbodig).
6. Fora als zwangerschapspagina.nl (ben je vast al tegengekomen) staan ook vol met antwoorden over de do’s/don’ts w.b. de uitzet, vond ik erg handig!
7. Ik heb geen cursus gevolgd en kreeg prima begeleiding tijdens de bevalling en kraamweek, dus de baby is er gekomen en krijgt nu nog steeds borstvoeding.

Heel veel geluk en maak je niet teveel zorgen! Ook als je kindje er is en je zou iets niet in huis hebben, is er altijd wel iemand die langs de winkel wil gaan!

Ieke -

Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik ben een echte lurker, maar kan het nu niet laten om te reageren als kersverse moeder van de 3e 😉
Ik denk dat het alleen lastig is om je te voorzien van alle dingen die het fijnst/handigst zijn, iedereen vindt weer wat anders fijn, maar aangezien je een pakje van petit bateau hebt gekocht durf ik het wel aan je mijn musthaves rijtje te geven.
– rompers (met overslag) van petit bateau zijn wat mij betreft de fijnste rompers die er zijn. Vooral die met lange mouw aangezien ze smal zijn bij de mouwtjes kruipen ze niet op. Verder is het een mooi aansluitend model
– boxpakjes (petit bateau heeft zulke mooie) ook heerlijk, geen gedoe met uitvallende sokjes. Heb er nu ook een aantal van nextdirect.com en daar ben ik ook heel blij mee!
– koeka: supermerk! Prachtige spulletjes. De voetenzak voor in de maxi cosi/wagenbak is een aanrader (evenals de rest van de collectie)
– imps en elfs is ook een mooi merk, heerlijk zachte stofjes
– beddengoed: overal 3 van (1 in de was, 1 in de kast en 1 op bed)
– hydrofielen: veeeel!! En neem ook wat extra grote hydrofielen (120×120) van aden en anaïs zijn superzacht. Verder ben ik ook heel tevreden over de hema hydrofielen. Die van prenatal blijven minder zacht.

Nou dit zijn een beetje mijn musthaves! Veel plezier met shoppen en geniet van je zwangerschap, er zijn zo 9 maanden voorbij!

Kim -

Ik heb op een kinderopvang gewerkt, en daar hadden de kindjes/babys vaak een vestje aan over de romper met lange mouwen, of een tshirt erover heen!

Anouk -

Ohjeetje!! Wat een vragen. Ik denk wel dat iedere mommy to be die heeft. Als ik zover ben, pak ik gewoon je blogje erbij en streep ik alles af haha

Anouk -

Kom maar met je blogjes over je zwangerschap daar verveel je mij echt niet mee ook al word ik nooit moeder. Jij moet in ieder geval doen waar jij je goed bij voelt denk ik ook al krijg je nog zoveel tips. Natuurlijk is dat ook wel prettig om ervaringen te delen maar dan nog denk ik dat jullie moeten doen waar jullie je goed bij voelen. Je krijgt al een mooi buikje op bovenstaande foto!!!

Elsa -

Vriendin zweert bij een fijne draagdoek. (Die je zelf moet knopen, géén babybjorn). Baby lekker dicht tegen je aan, geeft troost en voelt voor zowel baby als voor jou fijn en je hebt je handen vrij. Je kunt ook voor de geboorte bij een draag consulente een lesje knopen krijgen en er bestaat dacht ik ook een soort draagdoekenbibliotheek waar je een doek kunt lenen om uit te proberen.

Maria -

Ik heb geen antwoorden voor je helaas, ben nog geen moeder, dus geen ervaring met de hele reutemeteut. Wel wilde ik even zeggen dat ik je zwangerschapsblogjes echt leuk vindt, lees ze met plezier :)

Eefje -

Ik zweeeeeeer bij boxpakjes!! Ideaal!! Ook met het verschonen erg handig!!
Verder heb ik een stuk of 10 hydrofiele doeken en washandjes.. Die heb ik de eerste weken veel gebruikt maar daarna gewoon lekker in onze eigen handdoeken gewikkeld na het badje☺️ Qua omslag doek heb ik een snoozebaby daar zit een lekker teddylaagje in vonden wij erg fijn in de winter, en nu gebruik ik hem voor het zwemmen. Wat kraamzorg betreft.. Ik had een week een supere leuk vrouw in huis heb daar veel van geleerd de eerste dagen was ze er 6uur en de laatste dagen 4u wij waren ook toe aan wat tijd lekket met z’n 3e☺️ Ik hoop dat je wat aan mijn hulp hebt! Succes en geniet xx

Nicoline -

Mooi buikje heb je al zeg!
1. Bij mij was de kraam er ook niet de hele dag en ik vond dit persoonlijk erg prettig. Je wilt ook alleen zijn met je gezinnetje en hulp van je moeder is heel fijn en mooi om dit samen te delen.
2. kleertjes liggen denk ik aan het kindje. Elisa was vrij klein dus ik heb nog snel maatje 44 moeten bestellen. Later vond ik boxpakjes eigenlijk niets, maar dit komt omdat Elisa erg lange beentjes heeft en dus niet goed zaten. Ik vind nog steeds broekje en truitje het fijnste.
3. maten liggen echt aan je kindje, Elisa is nu bijna 5 maanden en past nog in maatje 62 soms zelf 56. Na haar geboorte had ze maat 44.
4. Ik was superblij met van die wikkel rompertjes. Die hoef je niet over het hoofdje te doen, heel fijn! hebben ze veel bij de H&M. wat flesjes mocht de borstvoeding niet lukken. Een goede leuke wikkeldoek om je kindje lekker in te leggen als ze bij je liggen.
5. navelbandjes, die gebruiken ze niet meer.
6. Er zijn veel goede uitzetlijsten te vinden op internet, bijvoorbeeld van de prenatal. Vond ik heel handig, dan kun je het ook afstrepen.
7. Ik heb geen cursus gevolgd en had het ook achteraf niet nodig. Heb het niet gemist.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

anna -

Leuk om te lezen, ik snap het heel goed die twijfel! Ik zou ook niet weten waar ik moest beginnen. Heel veel dingen (zoals mijn moeder zou zeggen) heb je eigenlijk helemaal niet nodig en zijn erg overbodig. Vandaar dat al die dingen binnen een jaar weer op Marktplaats staan, haha. Dus inderdaad, laat je niet te snel verleiden met kopen. Succes met de aankopen!

Dita -

Super leuk deze zwangerschapsblogjes. :)

Ines -

Ahw Willemijn, ik vind het zoooooo leuk dat je zwanger bent!! Ik wacht telkens tot er weer een post online staat over je zwangerschap! Geweldig. Echt heel blij voor je!! Ik gok dat het een jongetje wordt!! Geniet van deze mooie tijd lieve schat! Hele dikke kus van Ines (meet&shop 2015)

Wan -

ik heb geen kinderen en wil ze ook niet, maar ik vind de zwangerschapsblogs hier wel heel leuk om te lezen!! :-)

anoniem -

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Voor wat betreft alles wat er op je af komt nu…Heb je al eens bij de website gekeken van het Centrum voor Jeugd en Gezin? Dit hebben gemeenten speciaal ingesteld voor alles wat er op een zwangere vrouw en nieuwe moeder afkomt. Hier kun je veel informatie vinden ter voorbereiding op het moederschap!

Renée -

Hey, ik vind dit zo leuk om te lezen terwijl ik pas 13 ben haha;D! Ik zou het super leuk vinden als je elke dag iets zou posten ik ben echt heel blij voor jullie. Maar ik heb natuurlijk geen kinderen dus ik kan jullie ook geen advies geven helaas. Trouwens even over iets anders ik denk wel dat het een meisje word en dat zij de naam Emma krijgt bijvoorbeeld ( Renée zou natuurlijk ook leuk zijn;). ) in ieder geval post maar elke dag ik vind het helemaal niet erg en heel veel succes! Xx Renee

Iris -

Ik vind het wel iets teveel gaan over de zwangerschap. Ik vind het best leuk om af en toe een update te lezen, maar het hoeft van mij niet elke week (of zelfs vaker).

E -

Hoi, daarom is het wss ook een extra artikel voor niet iedereen interesant.
Maar ik geniet van de zwangerschaps artikelen

Fenna -

Rompertjes heb je niet snel teveel: er zit vaak wat naast de luier… Wat kleine maatjes betreft: ze groeien zo snel, schaf daar niet teveel van aan.De iets grotere maten dragen ze langer. Mocht jullie kindje uiteindelijk echt heel klein zijn, dan is het vroeg genoeg om naar 44 te gaan kijken, en anders is er vast iemand in je omgeving die dat even voor je wil doen. Anders red je het met 50 al snel, hoor en is t alleen maar zonde van het geld. Verder de hydrofiel luiers, die kun je echt overal voor gebruiken. Sterker nog, mijn kids zijn inmiddels 15 (ja, 2ling) en ik heb nog van die doeken, ideaal voor schoonmaken haha. Maar goed, terug naar de babies, hou er rekening mee dat je ook heel veel krijgt. Verder vond ik een wipstoeltje heel erg handig (in ons geval bij het voeden: 2 wippertjes, zelf er tussen zitten en je kunt 2 babies tegelijk de fles geven, als ze gelijk honger hebben), maar ook om het kindje even in te leggen. Kan ook in box natuurlijk en in geval v nood in maxicosi. Maar ik vond het zelf ook handig, als ik alleen was voornamelijk. Ga maar eens douchen als ze wakker zijn… je laat ze niet in bed liggen, en alleen laten als ze in de box liggen ook niet. ja, als je ff naar de wc moet, of even iets uit de keuken pakt. Ik zette ze gewoon in de badkamer en ging douchen of bij me in de keuken in die dingen als ik ging koken. Als je ze geen uren in zo’n ding laat zitten, kan dat prima. Oja, en van die badstof hoesjes voor om het aankleedkussen. Moet ook zeer regelmatig gewassen… dus schaf er daar maar een paar van aan. Als me nog iets onontbeerlijks te binnen schiet, ventileer ik het wel ergens 😉

Judith -

Gefeliciteerd met je zwangerschap, ontzettend leuk!! Ik zie dat er al heel veel goede tips gegeven zijn, dus ik zal proberen niet in herhaling te vallen. Mijn tips:

-Laat je door niemand iets aanpraten, doe vooral wat goed voelt voor jezelf.
-Zwanger zijn is eng, spannend, leuk, emotioneel..alles tegelijk. Dat het 9mnd duurt is niet alleen om je baby af te bakken, maar ook voor jou om aan het idee te wennen dat je straks een baby hebt. No worries dus over paniekgedachten.
-Kleertjes van stugge materialen zijn niet fijn. Spijkerbroekjes/-jasjes/-jurkjes: niet zo lekker voor een baby.
-Koop voor jezelf wat comfortabele en mooie huisbroeken. Dat zit de eerste periode dat je thuis bent toch echt het lekkerst en bovendien zie je er dan toch een beetje ok uit (lees: voel je je minder afgetrapt).
-Kraamzorg geeft fantastische tips over hoe je het makkelijkst je kindje aankleedt, baddert, voedt, enzovoorts. Hoef je niet allemaal zelf te verzinnen, gewoon goed afkijken!
-‘s Avonds in bed je buik insmeren is heerlijk! Ik vond het altijd een rustmomentje (liet het mijn man vaak doen zodat hij de baby ook kon voelen) en bovendien hielp het bij mij tegen een tijgerprint op mijn buik. Maar dat laatste is geen garantie hoor!
-Geniet van je zwangerschap. En op de momenten dat je je hondsberoerd en kotsmoe voelt, is het ook ok om er even niét van te genieten. Zegt namelijk niks over jou en je capaciteiten als liefhebbende moeder :)

Liefs!

Barbara -

Wat erg handig is zijn omslag truitjes en rompertjes vooral in de kleine maatjes dan hoef je niks over het hoofd te trekken.
Wat voor cursus je ook kiest, doe iig een cursus maakt niet uit wat, als het maar bij je past. Je kan overal eerst een proeflesje nemen.
Wat betreft kraamzorg, zou ik niet aanraden om je moeder dat voor een deel te laten doen. Super dat ze er veel is maar laat haar oma zijn en niet de was doen.
Verder moet je gewoon alles stapje voor stapje doen, en ipv nu meteen alles moeten weten of regelen wees ook gewoon lekker zwanger. Al die doeken komen heus wel en als blijkt dat je er te weinig hebt als de baby er is dan heb je zo weer wat bijgekocht.
Ik wens je een hele voorspoedige zwangerschap toe! En soms is het best lastig maar geniet!!

Karlijn -

1. Ik zou kiezen voor gedeeltelijke kraamzorg. De eerste 2 dagen 8 uur en de overige dagen 4 uurtjes. Nadat ik bevallen was (keizersnede, eerst 3 dagen in het ziekenhuis gelegen) vond ik het de eerste paar dagen wel fijn dat de kraamhulp er was, maar op een gegeven moment had ik er ook wel genoeg van. Binnen een paar uurtjes had de kraamverzorgster alle werkzaamheden gedaan en zat ze er maar wat bij op de bank. We hebben haar ook regelmatig eerder naar huis gestuurd, omdat we gewoon lekker met zijn drietjes wilden zijn.
2. Koop geen kledingstukken met knoopjes op de rug of een vest met een capuchon, want dan ligt je kindje niet lekker. Wij gebruikten de boxpakjes als pyjama voor de nacht. Overdag gewoon broekje, shirtje en vestje en eventueel een vestje. Wat daar het voordeel van is, is dat wanneer je kindje het warm heeft je gewoon het vestje uit doet en als je kindje het koud heeft, dan laat je gewoon het vestje aan.
3. Ik had vooral kleertjes in mt 56 gekocht, omdat mijn vriend en ik beide grote babys waren. Maar ons kindje was niet zo groot, dus ze verzoop in de kleding haha. Ik zou 5 broekjes, 5 tshirtjes met korte mouwen, 5 tshirtjes met lange mouwen, 5 vestjes, 5 boxpakjes, 5 rompertjes met korte mouwen, 5 rompertjes met lange mouwen, 1 jasje, 3 babymutsjes en 5 paar sokjes kopen. Dan heb je de ‘basis’ in huis en als je erachter komt dat je nog wat nodig hebt, dan bestel je gewoon wat online ;-). Je zult vast ook veel kleertjes krijgen en elke dag een wasjes draaien dus je komt nooit tekort.
4. Koop overslagrompertjes want dan hoef je het rompertje niet over het hoofdje van je kindje te doen.
5. Jurkjes (als je een meisje krijgt) met riempjes. Zo irritant, want een jurkje kruipt hij babys enorm omhoog en het lijkt mij ook niet lekker zitten. Ennnn koop geen kruikenzak! Die mochten wij niet gebruiken, want stel de kruik gaat lekken dan loopt het warme water door de kruikenzak en dat is dus gevaarlijk. Wij moesten om de kruik een hydrofiele doek knopen op een bepaalde manier. Als de kruik gaat lekken dan moet het water eerst door de knoop heen en dan is het water al afgekoeld.
6. Ik had als basis 2 omslagdoeken, 2 dekens, 3 lakens, 3 moltons, 3 matrashoezen, 2 kruiken, 3 badcapes, 10 hydrofiele doeken (deze ga je veel gebruiken!!) 10 spuugdoekjes, 5 hydrofiele washandjes, box, 1 boxkleed, mobiel voor boven de box, een slaapmuziekje, 1voedingskussen (ook al handig tijdens de zwangerschap als je niet meer lekker kunt liggen in bed, 1 knuffeldoekjes, badje met badstandaard, kledinghangertjes, nagelschaartje/ vijltje, borsteltje, (bad)thermometer, 2 speentjes van verschillende merken. Je kindje kan dan kiezen welke hij het fijnst vindt. Overigens wilde ik mijn dochtertje eerst geen speen geven… (aangezien ik als logopedist veel kindjes in behandeling heb gehad die als gevolg van speengebruik spraakproblemen hadden of verkeerd slikten). Maar ow wat is een speentje fijn voor een kindje en de ouders ;-). Het kindje kan zich ermee troosten en lekker in slaap vallen. Verder krijg je nog een pakket van de zorgverzekeraar. Daarin zitten ‘saaie’ maar handige spulletjes. (Ik ben vast dingetjes vergeten op te schrijven, maar dan heb je in ieder geval alvast wat tips)
7. Ik heb zwangerschapsyoga gedaan en dat vond ik altijd zeer ontspannend. De ademhalingstechnieken heb ik nog kunnen gebruiken toen de ruggenprik werd gezet, dus ik heb er toch nog iets aan gehad 😉
*Verder zijn er ook nog allemaal gratis babypakketten met handige spulletjes.

Geniet van je zwangerschap, want voor dat je het weet is jullie kindje er!

Silvana -

Hoi Willemijn ,

Zelf heb ik geen kindjes maar snap al je vragen ! Mijn schoonzus heeft al deze vragen ook gehad en samen hebben we voor van alles gezorgd haha. In het begin zijn boxpakjes erg handig. Maar ook inderdaad de losse broekjes met truitjes zijn heerlijk. Mijn schoonzus vind de sokjes van primark heel erg fijn! Zijn ook niet te duur. Ook de rompertjes van de Zeeman (van €1,- ) zijn hier een musthave! Zijn lekker goedkoop en zitten voor die kleintjes echt heerlijk. Voor eventuele vlekjes in de rompertjes gebruiken we hier Shout van Mr Muscle dacht ik. Qua kleertjes had mijn schoonzus erg veel 50/56 masr na 2 a 3 maanden had mijn neefje 62 dus opzich is het aan te raden om voldoende 50/56 aan te schaffen maar onthoud wel dat ze er zo uit zijn gegroeid ! Ik hoop dat je er wat aan hebt ondanks dat ik zelf geen moeder ben hahahaha! Succes en geniet van je zwangerschap !

Elin -

Over de kleertjes: koop geen truitjes met capuchon! Hoe schattig het er ook uit ziet, die kleintjes liggen toch voornamelijk op hun rug, en dat zit zo’n opgekropte capuchon in het nekje helemaal niet lekker!

Marissa -

Hoi Willemijn!

Wat heerlijk om je blogjes te lezen! Ik werk in de kraamzorg en kan je vragen helemaal begrijpen :)

Normaal gesproken krijgen vrouwen 49uur kraamzorg verdeeld over 8dg eerste dagen lang en laatste dagen kort! Als je kunstvoeding geeft of je moet in het ziekenhuis blijven dan gaan er uurtjes vanaf! Bij je eerste moeten jullie zoveeel nieuwe dingen leren (naast je onzekerheid) dan ga je die uurtjes hard nodig hebben voor het voeden elke 3 uur, luiertje verschonen, badje doen, alle informatie etc en het alle lekkerste van de z0rg is dat je smiddags even lekker een paar uurtjes kan slapen terwijl er iemand voor je kindje en huis zorgt! En laat je moeder lekker oma zijn.. die kan heerlijk genieten van alles wat erbij hoort.. maar heel eerlijk ik zou bij je eerste kindje niet inkorten op je uurtjes want geloof me ze vliegen voorbij vooral als je van plan bent om borstvoeding te geven :)

Qua lakentjes etc. Zorg voor voldoende hydrofielen doeken (die heb je nooit teveel, waren de luiers van vroeger maar heb je nog steeds nodig voor het badje etc) aankleedhoezen, lakentjes en rompertjes want als er iets is wat babys goed kunnen dan is het wel alles vies maken!! Je kunt je werkelijk niet voorstellen hoe gigantisch veel was je straks zult hebben hehe

Ohh en de airosleeper trap er niet in! De mensen die in de zorg werken zullen die dure krengen niet aanschaffen en in combinatie met een heet water kruik mag je ze niet eens gebruiken! Als je denkt.. Was is dat?! Geloof me de vlotte verkoop(ster) weet precies wat het is en zal ook zeker zorgen dat je niet zonder de babystore uit stapt 😉

En als laatste hehe zou ik absoluut een borstvoedings cursus gaan doen als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven want hoe makkelijk het ook klinkt helaas kan dat soms best wel tegen vallen in real Life en dan ben je alvast een beetje voorbereid!

Heel veel geluk en gezondheid voor je komende maandjes!

Anna -

Als eerste..van harte gefeliciteerd!
Google eens op Sock Ons. Fan-tas-tisch :-) voorals als ze ietsje ouder worden en het ineens erg leuk is om continu je sokjes uit te trekken hihi!

Michelle -

Allereerst nog gefeliciteerd. Ik was even kinderlijk blij toen ik las dat je zwanger bent (en ik had al zo’n vermoeden). Het is jullie zo gegund. Zelf ben ik 22 en ben ik helemaal niet bezig met het krijgen van een kindje, maar de blogpost over dit onderwerp (vanaf de blogposts over conceptie etc.) vind ik ontzettend leuk om te lezen. Daarom vind ik het ook geen probleem (in tegendeel zelfs) als je op 2WM regelmatig wat post over je zwangerschap! Ik leef met jullie mee en ben zelf héél nieuwsgierig hoe het je vergaat. Maar kortom, ik kan je totaal niet helpen, maar voel je niet bezwaard om regelmatig een blog te wijden aan je zwangerschap, dat wordt zeker gewaardeerd!

Martine -

Oke, helemaal off topic dit, maar is het anders niet leuk als je een column gaat doen bij shirley? = D (mommytobe, ken je volgens mij wel). Daar kan je alles in kwijt, hoef je niet bang te zijn dat 2wmn.nl te veel baby wordt, is shirley, volgens mij, ook blij mee en alle geïnteresseerde lezers (like me) kunnen dan ook alles lezen! = D

Claire -

Zo leuk die zwangerschapsblogs! Het enige wat me te binnen schoot tijdens het lezen is: dribble bibs. Ik ken het door de vlogs die ik kijk van sacconejolys, hannah maggs etc. Zij vonden het heel handig toen hun kindjes een paar maanden oud waren!

Hanne -

Sokophoudertjes!!! Die zijn fantastisch

Iris | Todayslipstick -

Ah ik vind het echt zo leuk! Zelf ben ik nog maar 20, maar lees met veel plezier mee! Ik denk dat ik wel een soort van cursus wil doen, dan ben je een beetje voorbereid.
Liefs, Iris

Saskia -

Wat betreft musthaves vond ik van die broekjes met sokjes eraan altijd super. Anders was ik continue sokjes aan het zoeken. Ik kocht ze destijds bij de Hema maar de h en m heeft ze ook.

Bettie -

Ik ben geen mama. Maar heb wel in de zwangerschapsmode gewerkt en daardoor veel gelezen en ervaring opgedaan.
Qua kleertjes zou ik de eerste maanden toch voor broekje en truitje gaan dus losse sets ivm vele
verschonen dan is niet fijn vr de baby en handig zo vaak over het hoofdje te doen. Rompertjes zou ik met korte en lange mouw doen. Laatste is warmer dus lekkerder in de winter. Rond de 8 maand kunnen ze vaak wel inschatten hoe groot de baby word dan kan je altijd maat 44 halen let op veel winkels hebben geen 44 noppies wel. Ook zijn de sokjes van noppies goed. In begin is ook fijn om shirtjes te halen met knoopjes aan de zijkant als je deze los maakt is makkelijker om over hoofdje te doen. Ik zou geen kleding met mutsjes ritsjws doen in het begin.

Kraamzorg even contact op nemen met je zorg verzekeraar waar je recht op hebt ook ivm eventuele ziekenhuis bevalling. Je hebt vaak recht op zoveel uren en die kan je dan verdelen over de dagen

Hydrofiele doeken zijn fijn na het badderen/douchen om de baby mee af te drogen

Succes!

Lotte -

Heeeeeeeerlijk man! Nu kan je eindelijk ook genieten van het feit dat je jezelf dit allemaal aan het afvragen bent, het is jullie zo gegund!

Ik heb zelf geen kinderen dus over die kleertjes kan ik niet goed oordelen, maatje 44 is alleen écht heel klein. Maat 50 passen ze vaak wel, mits ze op de echo echt een mini baby voorspellen. Een leuke tip: kies 1 super leuk pakje (ik vind zelf dat pakje van petit bateau bijvoorbeeld erg geschikt, ook qua emotionele waarde) voor na de geboorte in maatje 50. Dat krijgt jullie kindje dan als eerste aan, erg leuk om samen uit te kiezen. Dát pakje staat op alle 1e foto’s, een speciaal moment met een speciaal pakkie!

Wat kraamzorg betreft: het is heerlijk, je krijgt het aangeboden dus geniet er vooral van. De zorg kan sowieso niet gedaan worden door alleen een (schoon)moeder. Maar hoe vaak ik heb meegemaakt dat mensen van tevoren zo opzagen tegen kraamzorg of minimale zorg namen om maar zo kort mogelijk iemand in huis te hebben… en dan op het moment suprême toch uren bijnamen omdat het zo heerlijk was. Je moeder kan veel doen, maar een kraamzorg is HIER in gespecialiseerd, ze is objectief en richt zich volledig op jou, je kindje en je man.

Ik heb zelf voor mijn studie 2 lessen van de cursus Samen Bevallen gevolgd, in Groningen. Dit vond ik onwijs leuk, ik was helemaal enthousiast. Het is een cursus waarbij de mannen altijd mee gaan, informatief over alle stadia van de bevalling en met handige tips & tricks. Die vrouw geeft het erg leuk en ik had het idee dat de partners het bijna nog gezelliger/interessanter vonden dan de zwangeren zelf. Een vrouw kon bijvoorbeeld 1 avond eigenlijk niet, maar haar man stónd erop dat ze gingen, hij had er al helemaal zin in.

Vergeet 1 ding vooral niet: geniet van dit ALLES. Je buikie, al die gekke vragen, je gekke humeurtjes, kleertjes kopen, kleertjes kijken, spieken in wandelwagens met de gedachte dat jij daar ook achter loopt over 7 maandjes… ENJOY! x

Cindy -

Check je zorgverzekering hoe het met kraamhulp en zo in je pakket zit. Verder ben ik benieuwd naar al je zwangerschapsblogjes. Geniet er van!

Psyche -

Allereerst supergefeliciteerd met je zwangerschap van deze lurker!
Haha, nou, volgens mij vind iedereen weer andere dingen enorm fijn en praktisch of juist gruwelijk irritant! Maar als moeder van een kereltje van zes maanden zijn dit mijn ervaringen in een notendop:
– ik ‘zag best op’ tegen de kraamzorg, zo’n onbekende in je huis die aan jouw spullen zit enzo… Maar achteraf viel dat me honderd procent mee. Ze had heel veel praktische tips en kleine handigheidjes en vooral de eerste dagen was het wel super dat ze er wat langer was op een dag. Vier uur zijn écht zo om, ook omdat ze bij jou nog wat medische checks moeten doen, bij de kleine ook.
– Hydrofielen heb je nooit te veel! Multitaskers zijn het, om mee af te drogen, de baby op te leggen in bed/wieg/wagen, als spuugdoek, als speelkleedje, als afschermdoekje tegen de zon/wind…you name it. Zo fijn om er dan op verschillende plekken één te hebben liggen.
– Ik had zelf een mini-baby, en heb geen maat 44 gebruikt. Gewoon mouwtje/pijpjes omslaan gaat ook prima. Pakjes met voetjes eraan zijn superschattig, maar ze groeien er nóg sneller uit dan uit boxpakjes zonder voetjes. Ik vond voor het eerste begin omslagrompers (Hema heeft erg fijne rompers, die eco-stretch dingen, blijven lang mooi!) heel handig, geen geprul en gesjor.
– ik heb van verschillende merken sokjes en kleertjes geprobeert, zodat je weet welke pasvorm voor jouw kind goed is. Zo hebben wij wat kleertjes van Lief! gekregen die helemaal niet fijn zitten omdat het vrij klein valt en de mouwen wat nauw zijn. Name it valt dan weer een stuk ruimer, net als spul vd hema.
Vind het leuk om je zwangerschaps updates te lezen, ik blijf je volgen!

Judith -

Ik kan je alleen helpen als het om kleertjes gaat! Haha. Ik heb bij Ralph Lauren Kids gewerkt en heb toch wel iets geleerd (dingen die ik meeneem als ik later hopelijk mag shoppen voor babykleertjes). Komen ze:
1. Koop niet alleen maar dure designerkleding want ze groeien er snel uit. Kijk, een jurkje hier en een polootje daar zijn leuk. Maar meestal dragen ze het maar voor een maandje ofzo.
2. Koop daarom sommige dingen een maatje groter. Dit deed mijn moeder vaak. Ze sloeg dat gewoon de mouwtjes of broekspijpen om. Dus niet 0-3 maanden maar 3-6 maanden. Veel baby’s passen sowieso al niet in 0-3 maar als je zegt dat jij en Djurre mini’s waren misschien wel! Haha.
3. Rompertjes zijn altijd handig. Tip! Je hoeft ze niet over het hoofdje te schuiven als je het rompertje uitdoet. Meestal kun je het naar beneden stropen door de armpjes er eerst uit te halen (snap je dit? Haha. Lastig uit te leggen maar er zijn videos van).
4. Ok mijn favo merken zijn oa petit bateau en hema. In het outlet in Roermond hebbje een paar winkels, ralph lauren en tommy hilfiger die wel schattig zijn! Soms zijn de prijzen ook wel leuk 😉

Ik wil je heeeeel veel geluk wensen deze maanden. Ben ontzettend blij voor je!

D. -

Lieve Willemijn, heel erg gefeliciteerd met je zwangerschap! Wat een herkenning al die vragen! Ik ben op jonge leeftijd moeder geworden en kon helaas weinig tips krijgen uit mijn omgeving en heb dus veel zelf uit moeten zoeken.

Als ik al mijn tips moet schrijven wordt het een heel epistel, maar ik geef je alvast een paar tips:

Koop niet te veel in maat 50, je weet nooit of je kindje er al in een week uit is. Als jouw baby toch een kleintje is kun je altijd nog extra kleertjes aanschaffen (en vergeet niet dat je waarschijnlijk veel kleertjes in maat 50 en 56 cadeau zal krijgen).

Wat bij ons heel fijn was waren de kleertjes met een omslag, zodat je niet elke keer met omkleden (en let’s face it, dat moet vaak) over dat kleine hoofdje hoeft te trekken. Zo kon ik mijn dochtertje gewoon uitkleden terwijl ze verder sliep.

Mijn belangrijkste tip is eigenlijk: let op de etiketten!! Sommige fabrikanten hebben daar echt niet goed over nagedacht, soms zaten er gewoon van die prikkende etiketten in de muts, in de sokken….heel irritant voor een klein frummeltje.

Die doeken zou ik zeker niet allemaal aanschaffen. Ik heb gewoon bij de Hema hydrofieldoeken gehaald en gebruikte die voor alles (bij het hoofdeinde in het wiegje, als ik mijn baby liet boeren over mijn schouder, bij het verschonen soms ook) Echt prima en voor een klein prijsje!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt :) Geniet van je zwangerschap!

Heleen Schrijvershof -

Leuk deze blogs tussendoor! Die van mij is nu 2,5 en ik moet zo lachen om jouw vragen. Het klinkt nu allemaal zo logisch, maar ik had ze in het begin ook haha. Over de kraamhulp: ik vond objectieve hulp juist heel erg fijn en heb daar heel veel aan gehad. Een ding dat ik altijd heb onthouden was dat ze zei als hij eens huilde: als het de 5e was geweest, had ie ook even moeten wachten. Die gedachte heb ik het eerste jaar constant vastgehouden, hoe simpel ook, en heb daardoor echt minder onzinnige stress gehad.

Over kleding, doeken en andere ongein: die van mij was ook mini en toch was 50 mijn kleinste maat. Als je een ukkie verwacht kun je wel kleiner kopen, maar je was superveel die eerste weken en dan heb je echt niet zo nodig. Maat 64 dragen ze bijv veel langer en dan is het veel slimmer daar wat van in te slaan. En, misschien logisch, maar houd ook rekening met welke maat ze ongeveer in wel seizoen aanhebben.

De hydrofiele luiers gebruik ik nog steeds en de rest heb ik eigenlijk nooit gebruikt :-) verder gewoon lekker genoeg om 2 keer per dag een bedje te verschonen, dan zit je veilig. Ik weet nog steeds niet wat ik vredesnaam met een flanellen doek zou moeten haha.

En als laatste (voel me nu wel een beetje een juf haha) een goed clubje voor je bevalling kan echt helpen. Ik ben super chaotisch en tijdens de bevalling heel erg gefocust en daarom verliep het heel prettig. Achteraf zeggen we nu: het was eigenlijk best gezellig 😀

Succes en je komt er wel uit hoor, het is prima te doen :-)

Emma -

Ik ben niet zwanger (en hoop het voorlopig ok niet te worden) maar ik vind dit soort dingen ook leuk om te lezen.

Kijk martine is er ook bij, dus ik denk niet dat je echt gevaar loopt dat het een ‘zie mij eens zwanger zijn’ en daarna ‘o kijk baby’ blog wordt.

Lisa -

sacconejolys hebben van alles een vlog en veel videos misschien kun je die eens kijken

Maaike -

Ik geniet van je zwangershapsblogjes dus voor mij de meer de beter:). Zelf nog niet zwanger/geen kinderen dus kan je helaas geen antwoord op de meeste vragen geven. Wel weet ik van mijn werk bij een verzekeraar dat het kraamcentrum aan de hand van richtlijnen bepaalt hoeveel uren je krijgt. Het ligt dan weer aan je verzekering of je nog een eigen bijdrage kan verwachten. Oh en als lurker wilde ik je ook nog even feliciteren met je zwangerschap! Door al je blogpost hierover leefde ik echt met je mee. Kan nu (nog meer) niet wachten tot dat ik ook Met kinderen krijgen “bezig” kan zijn.

Sandra -

Oh Willemijn, ik vind dit soort artikelen zelf juist heel erg leuk om te lezen! ( en ik denk dat ik zeker niet de enige ben. ) ik zou juist meer baby en zwangerschapsblogjes juist super leuk vinden om te lezen! Spam ons maar onder hoor! Helaas zelf nog geen tips, want nog geen kinderen.

Madelaine -

Ik lurk even mee in de comments. Ik heb namelijk PRECIES dezelfde vragen. Weet alleen wel dat ik hypnobirthing wil proberen (zweef’teef’over here), maar de rest. Je ne sais pas.

Willemijn -

Ja ik ben daar ook benieuwd naar! Een goede vriendin van me heeft het ook gedaan en is super enthousiast!

Anneke -

Kom maar op hoor met je zwangerschaps blogjes! Ik kan niet wáchten om ze te lezen!!!

Reageer ook