Tagliatelle Gorgonzola

Gruwel je bij het woord schimmelkaas? Klik dan absoluut niet verder. Een van de eerste keren dat ik bij Jorrik en zijn moeder at, maakte zij het gerecht tagliatelle gorgonzola. Het leek me zo vies, maar het is nu een van mijn lievelingsgerechten. Zo maak je het!

Ik weet dat schimmelkaas nogal vies klinkt. De eerste keer dat ik het voorgeschoteld kreeg, leek het me ook misselijkmakend. Maar dat is het helemaal niet, het smaakt in dit gerecht naar pittige kaas en dat is juist erg lekker. Dit gerecht is een caloriebommetje, ik heb er altijd het meeste trek in als ik ongesteld moet worden. Hmmm een heerlijk bord tagliatelle gorgonzola!

Benodigdheden voor 3 tot 4 personen

  • Tagliatelle
  • 2 Crème fraîche
  • Een pak achterham
  • Een pak gorgonzola
  • Optioneel: een scheutje melk en een teen knoflook

Omdat het verder een ongezond gerecht is, maak ik er altijd een bijgerecht bij. Vooral wat tomaten vind ik heel lekker en fris. Wist je dat een (vlees)tomaat al 75 gram groente is? Best veel! Ik ben gek op de mini trostomaten van de Lidl.

Je kunt natuurlijk ook wat groente toevoegen aan de saus, zoals courgette, champignons, spinazie en/of (gekookte) broccoli maar als ik dat doe gaat mijn vriend gillen, daarom doe ik het niet.

Recept voor Tagliatelle Gorgonzola

Zet een pan water op voor de pasta. Doe in een sauspan de 2 bekertjes crème fraîche en zet dit op zacht vuur. Met een lepel roer je totdat het gesmolten is.

Als het erg dik blijft, doe er dan een scheutje melk bij. Herhaal dit eventueel tot de saus de gewenste dikte heeft. Let er op dat het niet te dun wordt, anders krijg je soep.

Snij de gorgonzola in blokjes, zo smelt het sneller. De korst van de gorgonzola snij ik er af, anders wordt de saus wat bitter. Vaak heeft gorgonzola een korst aan de achterkant en aan een van de zijkanten.

De gorgonzola blokjes voeg je toe aan de gesmolten crème fraîche. Zet het vuur iets harder en roer de gorgonzola er door heen net zo lang tot het gesmolten is. Het is belangrijk om hier bij te blijven want als het eenmaal gesmolten is, heeft het de neiging om te sputteren dus zet daarna ook meteen het vuur weer op een laag pitje.

De pasta gooi je ondertussen in het kokende water. Zet de kookwekker op 10 minuten en roer de pasta zo nu en dan om.

Daarna snij je de ham in blokjes, dit hoeft niet heel netjes als het maar flarden ham zijn. Je kunt soms ook zo’n blok ham uit een stuk kopen, maar dat is veel minder lekker dan de plakjes ham vind ik.

Voeg als laatst de ham bij de gorgonzola saus en roer dit er goed door heen. Daarna zet je de saus op laag vuur en roer je het af en toe om totdat je de pasta af kunt gieten.

Wat je eventueel nog kunt doen is een teen rauwe knoflook persen en dit toevoegen aan de saus. Ik vind dit heel lekker, want het geeft de saus nog meer body en wat extra pit. Het ruikt ook meteen Italiaans in de keuken!

Als laatst voeg ik voor de smaak nog wat peper toe aan de saus. Giet ondertussen de pasta af en dan ben je klaar om het gerecht te serveren!

 Klaar is de tagliatelle gorgonzola. Het is een ontzettend simpel recept dat heel erg lekker is. Je proeft (bijna) niet dat het schimmelkaas is wat in deze saus zit verwerkt. Het is lekkerder dan je denkt, tenzij je überhaupt niet van kaas houdt, dan is dit geen goede optie. Ik hou trouwens altijd deze benodigdheden aan, omdat wij er graag twee keer van eten. Als je de saus in de koelkast bewaart, is er niets aan de hand.

Het recept duurt ongeveer een kwartier en heb je binnen no time op tafel gezet. Probeer het een keertje uit, maar ik waarschuw je: als je eenmaal tagliatelle gorgonzola op hebt blijft het je achtervolgen zo lekker dat het is! Eet smakelijk!

20 reacties

Murl -

Dit resept is echt heer-lijk! Mijn vriend en ik hebben hem vandaag gemaakt. Het is snel,makkelijk en super lekker! Wij hadden er nog doperwtjes aan toegevoegd! Ideaal in de zomer als je lui bent en je wil even snel wat maken.

Nathalie -

Oeh, klinkt als een heerlijke guilty pleasure. Als ik dit wil maken zal ik toch echt stiekem de kaas moeten toevoegen, anders proeft mijn vriend er nog niet eens van denk ik 😀
Hier is de favoriet: pasta met mascarponesaus en spekjes.
Spekjes uitkoken, kuipje mascaropone laten smelten tot een sausje, kruiden met peper en zout + 3/4e bouillonblokje (ik gebruik zo’n knorr finesse knoflook en kruiden blokje), eventueel wat vloeibaarder maken door er wat kookvocht van de pasta aan toe te voegen. En dan alles lekker bij elkaar. Zo machtig en calorie-rijk but oh so good!

Sas -

Ik heb gorgonzola nog nooit op! Terwijl ik toch een aardige kaas liefhebber ben haha
Ga het zeker een keer uitproberen.

Waar ik trouwens naar benieuwd was, hoeveel was je voor dit alles kwijt bij de Lidl?:)

Eva -

Het ziet er best lekker uit, maar zelf durf ik echt geen gorgonzola te eten haha het stinkt alleen al zo erg vind ik! :p x

annelot -

Mmm gorgonzola !! vroeger gruwelde ik ervan maar nu vind ik het ook heerlijk. En vooral bij een biefstukje met parmaham, spinazie en champignons. Yum honger

Mariëlle -

Lekker recept, heb t vanavond meteen geprobeerd!

Kirsty -

Het ziet er wel lekker uit! Ik zou zelf alleen de ham weglaten en extra groente toevoegen!

Roos -

Klinkt errrrg goed!
Ipv de melk kun je ook witte wijn toevoegen aan de saus <3

Patricia -

het woord schimmelkaas boeit me niet, dat is brie en camembert eigenlijk ook maar dat blauwe vind ik echt zó disgusting! Maar ik lust eigenlijk alles behalve blauwe kazen en gember :-( en mijn man net zo dus dat is heel makkelijk.

EminasLifestyle -

Mmmm…het lijkt me een heerlijk recept!

Lindsey Beljaars -

Niet echt iets voor mij denk ik, heb liever met zalm! 😀

Margot -

Mijn vader maakte vroeger wel eens zoiets. Ik vind het oké, maar het is niet echt mijn ding zo met die kaas.

Seline -

Ik zal dit eens voor mijn vriend maken, ik weet zeker dat hij het lekker zal vinden. Zelf ben ik helemaal niet van schimmelkazen en eet ik ook geen vlees.

Carina -

Denk dat de helft van de creme fraiche(of room, denk dat ik dat lekkerder vind) en van de gorgonzola en ham al genoeg zou zijn. Dan wordt het ook meteen een minder grote caloriebom. En ik zou er nog champignons doorheen doen, lijkt mij er superlekker bij.
Ik doe wel eens kaas in blokjes door mijn eten maar heb het eigenlijk nooit verwerkt als saus, goed idee!

Daisy -

Haha, grappig dat je op de foto schouderham laat zien en in je lijstje achterham geschreven hebt! Ach, ham is ham denken we dan maar 😀

Klinkt inderdaad heel vies, maar het ziet er zooo lekker uit! En mannen en groente… Het zal nooit een combi worden denk ik ^^

Dita -

Dit zal mijn vriend heerlijk vinden. Die is dol op gorgonzola. Zelf hou ik er totaal niet van.

mara -

Ooh ik ben gek op pasta gorgonzola. Of zo gorgonzola. Of elke andere schimmelkaas. Mijn moeder maakt dit op een andere manier, maar haar saus bestaat vooral uit kaas met klein beetje iets erbij om het wat sauziger te maken. Heb alleen geen idee wat ook al weer haha. Wij eten er trouwens gebakken salie bij en ook geen vlees (ik ben vegetariër en mama vindt het zonde van de kaas haha). Nuja, lang verhaal kort: omnomnom, krijg er nu al trek van!

lucindainwonderland -

Gorgonzola is niet mijn soort kaas en dus zal ik het ook niet snel zelf gebruiken. Ben sowieso al niet een heel groot fan van kaas, dus dan kies je niet al te snel voor de wat sterkere kazen. xxx Lucinda

Iris | Todayslipstick -

Ik denk niet dat dit een gerecht is voor mij. Het is wel lekker snel klaar. Ik zie hieronder bij Lees ook een gerecht met penne, zalm en broccoli dat lijkt me dan wel weer onwijs lekker!
Liefs, Iris

Liset - Beautydagboek -

Haha, schimmelkaas klinkt als woord an zich niet zo lekker, maar als gorgonzola klinkt het prima :). Het gerecht lijkt me heel smaakvol en lekker vullend, dus ik ga hem onthouden. Thanks voor het delen!

Reageer ook