‘t Spijshuys in Boornbergum

Twee jaar geleden nam Jorrik mij mee als verrassing naar een restaurant in Friesland. We hadden toen een drukke dag en eigenlijk geen zin om er naar toe te rijden. Maar wat ben ik blij dat we toch gingen, want ondertussen is het mijn favoriete restaurant!

Ik vind het heerlijk om uit eten te gaan, wie niet? Maar het is me nog nooit gebeurd dat ik nog een week lang na praatte over hoe heerlijk het eten en de sfeer was. Dat heb ik tot nu toe alleen gehad bij het restaurant ‘t Spijshuys in het prachtige Friese dorpje Boornbergum. Ik vertel jullie er meer over.

‘t Spijshuys wordt sinds 2014 gerund door Simon en Isabelle. Isabelle is geboren en opgegroeid in Zwitserland waar zij de Hogere hotelschool heeft gedaan. Simon, geboren in het Friese Hurdegaryp heeft na zijn horeca opleiding een aantal jaren in Zwitserland gewerkt. Daar leerde hij Isabelle kennen en werd de ‘droom’ geboren; samen een eigen restaurant. Simon en Isabelle combineren hun achtergrond en kennis van de Zwitserse en Friese keuken. De Zwitserse keuken combineert Duitse, Franse en Noord-Italiaanse gerechten. In de Friese keuken zijn kaas en worst flink vertegenwoordigd en er is ook plaats voor suikerbrood en oranjekoek. De combinatie van karakteristieke details komen terug in spannende voor- en bijgerechten. Ze leveren een unieke menukaart op met verrassende smaken maar aantrekkelijk voor een breed publiek.

Het is nu bijna traditie om er met de feestdagen te eten en rond mei als de asperges weer in het land zijn. Ik kijk er iedere keer weer naar uit, ik heb nu al zeker zeven keer bij ‘t Spijshuys gegeten. Iedereen die ik ken en/of die bij mij komt logeren vanuit het westen, laat ik kennis maken met de verrukkelijke gerechten van ‘t Spijshuys. Afgelopen zondag ging ik er weer heen met Jorrik en mijn ouders. Ik kon niet wachten!

Ondertussen kennen de eigenaar en de bediening ons wel, haha! Ik vind het heerlijk hoe zij praten met zoveel passie over de gerechten die ze op tafel zetten en waarom die ene wijn zo goed bij het gerecht past. Alle extra weetjes en leuke informatie zijn een leuke toevoeging en maken ‘t Spijshuys echt ‘t Spijshuys. Knus, warm, gezellig en ontzettend lekker. Ik kan je verzekeren dat het wat mij betreft de hemel op aarde is om bij ‘t Spijshuys te dineren. Als ik heel enthousiast ben over iets, dan laat ik het merken ook dus sorry voor dit ophemelende artikel! 😉

Michelin presenteert een aparte gids voor de Benelux met restaurants die zijn onderscheiden met een Bib Gourmand. Dit zijn restaurants met een goed driegangenmenu voor maximaal €37. Het Spijshuys staat al 15 jaar op rij vermeld in deze gids. Ik vind het ook heel leuk dat het Bib Gourmand menu iedere periode weer anders is bij ‘t Spijshuys. Toen wij er afgelopen zondag waren, stond er dit op het menu:

  • Voorgerecht: Tartaar van gerookte zalm met woud ham en piccalilly crème
  • Hoofdgerecht Vlees: Runderentrecote met zacht gegaard klapstuk en tandoori saus
  • Hoofdgerecht Vis: Wat de zee ons brengt; wisselend visgerecht. In dit geval was het zeewolf.
  • Nagerecht: Advocaatmousse met gekarameliseerde pinda, zeezout, yoghurtijs en gemarineerde sinaasappel

Het Bib Gourmand menu bij het ‘t Spijshuys kost exclusief drankjes €30 voor drie gerechten en je krijgt ook altijd nog 1 of 2 amuses tussendoor en een mandje met brood en (kruiden)boter. Bij het hoofdgerecht kun je kiezen tussen vlees of vis. Als je vegetarisch of veganistisch bent, kun je dit natuurlijk aangeven zodat zij hier rekening mee kunnen houden. De prijs-kwaliteitverhouding is in die zin enorm goed.

Als amuse kregen we vooraf een pizzacracker met hummus en ingemaakte olijven. Mijn vader is een rasechte aardappeleter en gaat daarom niet zo graag uit eten omdat hij alleen houdt van de kookkunsten van mijn moeder. Maar hij heeft enorm genoten van het heerlijke eten en dat zegt veel.

Deze amuse werd zo leuk opgediend. Een van de chefs was op vakantie geweest en had deze platte stenen meegenomen. Heel leuk om daar iets op te serveren en dat kun je ook makkelijk thuis doen! Dit is een amuse met onder andere tonijnmousse, ham, jam en augurk. Heel erg lekker, ik had nog wel tien van deze op willen eten.

Toen was het tijd voor het voorgerecht met een heerlijke bijpassende witte wijn. Een tartaar van gerookte zalm met woud ham en piccalilly crème. Die zalm was zo mals en zacht, het smolt op je tong. Verrukkelijk. Wij vonden dit gerecht het lekkerste van de avond.

Mijn moeder en ik namen naast het Bib Gourmand menu één los gerecht extra. ‘t Spijshuys heeft namelijk nu het 5x Asperge Seizoensmenu -waar ik stiekem ook benieuwd naar ben- en je kunt ook een van de gerechten los bestellen. Mijn moeder en ik namen de aspergesoep met rode poon en waterkers. En. Dit. Was. Me Toch. Lekker.

Het hoofdgerecht met runderentrecote en gegaard klapstuk was ook om te smullen. Maar wat nog meer smullen was, was de goddelijke rode Italiaanse wijn die er bij werd geserveerd. Als ik bij ‘t Spijshuys eet, zorg ik dat ik niet de bob ben want die bijpassende wijntjes bij het menu zijn me veel te lekker.

Het toetje is volgens de meeste mensen het lekkerste van de avond. Dit keer kregen we advocaatmousse met gekarameliseerde pinda, zeezout, yoghurtijs en gemarineerde sinaasappel. Die combinatie van gekarameliseerde pinda en zeezout vond ik ontzettend lekker net als het yoghurtijs. Ik ben zelf niet zo gek op sinaasappel, maar ook dat paste er prima bij.

Daarnaast kregen we een heerlijk zoet wijntje uit Bergerac. Mijn vader kwam daar vroeger vaak met de vrachtwagen en ik wist meteen dat hij daar over zou beginnen, haha!

We namen nog wat koffie na en kregen ook nog friandises. Maar we zaten zo vol dat we daar niks meer van op hebben gegeten! Het was weer uitmuntend en ik raad je aan als je ooit in de buurt bent, om echt een bezoekje te brengen aan ‘t Spijshuys in Boornbergum. Het is het waard om er heen te rijden als je bijvoorbeeld een weekendje in Groningen zou zijn. Reserveren is handig trouwens!

Als je nog wat meer foto’s wilt zien, kun je ook even kijken op hun website ‘t Spijshuys. Ik ben gek op het ‘t Spijshuys en ik wed dat ik er nog heeeeeeel  vaak heen zal gaan.

Heb jij wel eens gegeten bij ‘t Spijshuys?

30 reacties

Marianne -

Jaaaaa, hier ben ik geweest! Dat was echt heel leuk inderdaad. Ook leuk, ‘t Ambacht in Heerenveen! Aanrader als je van dit type eten houdt!

Evelien -

Al een aantal jaar ons favoriete restaurant. Kwaliteit is altijd goed, sfeer fijn en gemoedelijk. Wij komen van oorsprong uit de Randstad en zijn maar al te bekend met de opmerking dat Friesland zooo ver weg is. Valt best mee hoor, Drachten (ligt naast Boornbergum) is 5 kwartier vanaf zowel Utrecht als Amsterdam 😉

Willemijn -

Precies! Binnen de randstad doe je er soms net zo lang over om ergens te komen omdat je langzamer moet rijden of omdat er file staat. Haha.

Mirjam -

ziet er goed uit! Mijn vriend en ik gaan graag uit eten. We komen nog vaak terug in het restaurant waar ik hem in de keuken heb leren kennen, hihi. Mijn vriend is zelf kok en dus wel kritisch met eten. Ik ook.. Ik heb als kind nooit een kindermenu gegeten in een restaurant en nooit ergens appelmoes bij gevraagd, dus wat uit eten betreft zijn we best wel verwend 😉

mirthe♡ -

wat ontzettend leuk om te lezen! ik ben al 5jaar groot fan van jullie, en fiets elke dag van drachten, waar mijn school staat, door boornbergum heen naar huis toe, langs het spijshuys!! Ik hoop jullie ooit nog eens te ontmoeten!♡

Diana -

Ahhh het ziet er zo lekker uit! Helaas wel ver vanuit Tilburg hahaha maar als ik een keer daar ben (Nog nooit in Friesland geweest) dan wil ik er graag eten. Eigenlijk is 30 euro voor zo sjiek eten best goedkoop! Bij de sushi ben je 26 euro kwijt zonder drinken en dat is toch meer ideetje vreetschuur. Ben echt benieuwd.

Lindsey Beljaars -

Ziet er echt geweldig lekker uit!!

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Het water loopt me gewoon in de mond en ik wil nu direct richting Groningen!

Martine -

Friesland haha! 😀

Eline -

ik kom ook uit friesland dus moet hier ook maar eens heen :)

Martine -

Ja moet je doen, laat even weten hoe het was!

Murl -

Toen ik 16 was (ben inmiddels bijna 26! 10 jaar geleden jeetje) had ik een vriendje, we gingen met zijn opa en oma uit eten omdat zij 65 jaar getrouwd waren. We gingen ook naar een culinair restaurant.. ( vond ik echt vreselijk ) Want ik was een wat angstig typje en ik kon al moeilijk eten in gezelschap.. ik had zo enorm gehoopt op schnitzel en patat of zo.. Maar nee..super duper culinair restaurant (ook in fryslan boppe) met alleen maar 8 gangen etc! en zijn opa en oma kozen ook nog namens iedereen het verassing menu. Ik ben 78956586589 x naar de wc geweest om dingen uit te spugen en toen er kalf in parma ham op tafel kwam ben ik vreselijk in huilen uitgebarsten aan tafel 😛 De opa en oma waren heel lief! en ik hoefde het niet op te eten.. maar gênant was het wel! En mijn toenmalige vriend zijn oom en tante probeerde het etentje nog te redden door veel complimentjes te maken! Maar ik had zo goed als het etentje verpest! Na het toetje zat het me zo hoog dat ik meteen naar huis wou en op de bus gestapt ben 😛 Toen kon ik er absoluuttttt niet om lachen! maar nu gelukkig wel! en ik kan nu ook genieten van culinair eten en heb zelf ook zeker een passie voor lekker koken en nieuwe dingen uit proberen 😉 Maar altijd als ik dit soort fotos zie dan denk ik er weer even aan terug.. die arme opa en oma 😉 ( en mijn toenmalige vriendje schaamde zich vast ook kapot! ) 😛

Margot -

Wat ziet alles er mooi en lekker uit! En de prijs valt me niet tegen.

Minka -

Ik ga graag en het liefst zo vaak mogelijk uit eten met (vooral) mijn partner. Franse keuken is favoriet. Als jullie in Amsterdam de kans krijgen ga dan een keer naar Librije’s Zusje. Een van mijn favoriete restaurants zit in Den Haag, deze heet Mazie Den-Haag. Zijstraat van het Noordeinde. Heerlijk kaasbord! Aanstaande zaterdag ga ik weer naar een ander favoriet restaurant, Tante Koosje in Loenen aan de Vecht. Kijk ik ook zeer naar uit! Als ik een keer in de buurt ben ga ik zeker naar het Spijshuys. Kom helaas niet meer zo vaak in Friesland (hoewel ik wel gedeeltelijk Fries ben haha) Herinner me dat ik een keer in restaurant ‘t Havenmantsje ben geweest en dat het goed was. Leuk artikel in elk geval, ik hoop dat er meer restaurant tips van jullie komen!

Martine -

En ook bedankt voor jouw tips, ga ik onthouden!

Minka -

Martine aanstaande zaterdag ga ik dan eindelijk een keer het Spijshuys proberen. Vrijdag dagje + nachtje Groningen, daarna door naar Friesland! 😉 Ben benieuwd!

Tessel -

Minka, als je gek bent op de Franse keuken en vaak in Amsterdam eet, ben je dan ook al bekend met Le petit latin? Heel erg leuk restaurantje waar je heerlijk kunt eten. Het staat op nr 1 bij Johannes van Dam, hij schrijft restaurant recensies.

Minka -

Alleen van gehoord, staat zeker op mijn lijst, dank je wel!

Anieke -

Mijn ouders gingen hier graag heen, met name toen de vorige eigenaren er nog waren. Mijn zus heeft er overigens een tijdje gewerkt! Ik vind het eten daar altijd super, maar ga er zelf niet vaak meer heen ivm mijn studentenbudget, haha!

Martine -

Vraag een bon voor je verjaardag haha, ik zag op hun website dat je iemand een bon cadeau kan doen! 😛

Rada -

Het ziet er echt heerlijk uit! Jammer dat het zo ver rijden is vanuit de Randstad, want dit menu ziet er wel heel aantrekkelijk uit..

Lieeeefs!

Moniek -

Mijn vriend heeft me hier mee uit eten genomen voor mijn verjaardag. We hadden het verassingsmenu. Heerlijk. Echt! Wat een beleving. Ik wil heel graag met kerst heen. Dus ik zal op tijd moeten reserveren. Super leuk artikel!

Iris | Todayslipstick -

Het ziet er echt heerlijk uit, maar het eerste wat ik me afvroeg was: krijg je geen frietjes of aardappeltjes bij het hoofdgerecht? Ik ben niet heel culinair haha. 30 euro is wel goed te doen voor dit heerlijke eten!
Liefs, Iris

Martine -

Je krijgt hele lekkere aardappeltjes en salade bij het hoofdgerecht! :)

Sanne Marlijn -

Verrukkelijk ziet het eruit! Ik kom zelf uit Friesland maar heb eerlijkheidshalve nog nooit gehoord van de plaats Boornbergum haha. ‘t Spyshuis is zeker een idee voor een romantisch, luxe avondje met je lief!

Suzanne -

Ziet er heerlijk uit!

Dita -

Het schijnt heerlijk eten te zijn. Vriendlief heeft er ook al wel eens gegeten. Ik ben er nog nooit geweest

Heleen -

Het ziet er heerlijk uit, maar er staan drie spelfouten (woudham, piccalillycrème, tandoorisaus) op de kaart waardoor ik het restaurant minder serieus neem. Wel een mooie prijs voor het menu, die 30 euro.

Martine -

Geloof me, al zouden ze patat als patad schrijven wil je het echt niet missen.. En die spaties, er zijn geloof ik vrij veel NLers die daar moeite mee hebben 😉

lucindainwonderland -

Het ziet er echt wel heel goed uit, maar voor mij wel net iets te decadent. Boornbergum ligt voor mij ook niet echt naast de deur, dus dan maak je die keuze al niet zo snel. Maar voor een hele hele speciale avond is het zeker wel iets om te onthouden. xxx Lucinda

Reageer ook