Gelukkig zijn

Het lijkt zo makkelijk in het leven: gelukkig zijn. Ik vraag mezelf vaak dingen af over van alles en nog wat, waaronder ook over dit onderwerp. Wat is geluk? Hoe voelt het om gelukkig te zijn, hoe zou je het omschrijven? Gelukkig zijn met jezelf…Hoe?

Photo Credit: kaibara87 via Compfight cc

Allereerst stelde ik mezelf de vraag: ben ik gelukkig? Al schrijvend en denkend vind ik daar aan het eind van dit artikel denk ik een antwoord op. Het is ten eerste geen makkelijke vraag. Want wat is geluk eigenlijk? Het is zoiets abstracts en ik denk dat voor iedereen geluk weer iets anders in kan houden.

Zo prijzen sommigen zichzelf misschien gelukkig met een fijne relatie. Ik prijs mezelf eerder gelukkig als ik goed in mijn vel zit of ik nu wel of geen relatie zou hebben. Ik vind dat namelijk heel erg belangrijk, om het geluk in jezelf te vinden en zoveel mogelijk te proberen positief in het leven te staan. Natuurlijk is het fijn als je een leuke partner hebt, maar wat heeft die er aan als jij niet gelukkig bent met jezelf? Tenminste, dat is hoe ik het voel. Ik denk dat het heel belangrijk is om aan jezelf te werken en eerst te zorgen dat je zelf gelukkig wordt.

Ik denk wel dat ik een gelukkig mens ben. Iedereen heeft zo zijn ups and downs en ‘gelukkig’ maar, anders was het leven ook maar saai en stabiel. Ik denk dat ik kan zeggen dat ik gelukkig ben, omdat ik erg kan genieten van kleine dingen in het leven. Ik word soms heel gelukkig van wandelen en genieten van de natuur: een vlinder die voorbij vliegt, bloesem, een knuffel van een dier. Ik ben dan dankbaar dat ik leef en dat ik daar in goede gezondheid van kan genieten. Ik denk dan over mijn leven na en ben dan voor even heel erg gelukkig en heb het gevoel alsof ik de wereld aan kan.

Ik denk dat ik geluk kan ervaren, omdat ik ook weet hoe het is om niet goed in je vel te zitten en erg ongelukkig te zijn. Als ik die twee tegen elkaar afzet, kan ik zeker zeggen dat ik nu gelukkig ben (geworden). Laatst zei Jorrik nog tegen me: ‘Wat hebben we het toch goed, hè?’ Omdat ik benieuwd was waar hij precies aan dacht, vroeg ik er op door waarom hij dat vond. Hij zei toen: ‘Nou, we hebben al best veel bereikt voor onze leeftijd: een huis, een auto, een lieve hond, een baan en we hebben elkaar nog steeds!’ Nu zijn spullen niet de graadmeter voor geluk wat mij betreft, maar ik werd wel weer even bewust van het feit dat we het toch inderdaad goed voor elkaar hebben en daar werd ik dan weer gelukkig van. We mogen zeker niet klagen!

Toen ik niet zo fijn in mijn vel zat, stond mijn verstand op nul. Als ik dan buiten liep, was ik boos. Boos op mezelf, boos op de wereld, boos op iedereen om me heen die mijn situatie niet begreep en me zelfs voor mijn gevoel een trap na gaf. Ik luisterde dan naar bepaalde muziek die me ook niet echt hielp om gelukkiger te worden. Sterker nog: ik werd er nog bozer van. En al die boosheid vloeide voort uit een hele hoop verdriet en onmacht. Ik was ontzettend ongelukkig en het kon me allemaal niks meer schelen, de gedachte dat ik er niet meer zou zijn was eerder fijn dan beangstigend. Ik voelde me zo enorm alleen, leeg en niks waard dat ik kan zeggen dat ik weet wat het is om ongelukkig te zijn en niet goed in je vel te zitten.

Als ik daaraan terug denk, prijs ik mezelf gelukkig met alles in het leven. Van het kleinste tot het grootste. Natuurlijk heeft o.a. mijn relatie er voor gezorgd dat ik mezelf weer kon optrekken, maar als ik nooit zo intensief aan mezelf had gewerkt door middel van therapie en zelfreflectie had ik nooit zo gelukkig geweest als nu. Dat weet ik honderd procent zeker. Ik denk juist doordat ik iets heel engs deed -namelijk al het vertrouwde loslaten- ik juist de mensen heb aangetrokken die ik in mijn leven nodig heb en waar ik iedere dag dankbaar voor ben dat ze in mijn leven zijn.

Ben ik dan nooit meer ongelukkig? Nee, natuurlijk niet. Je hebt allemaal weleens zo’n moment dat je even terug valt, maar tegelijkertijd neemt dat niet meer de overhand en ben je over het algemeen genomen gelukkig. Ik kan er vooral erg van genieten als ik dat geluk voor heel even voel, ik voel dan van die gelukskriebeltjes in mijn buik en ben dan helemaal ontspannen en ook vol energie: zin in het leven en alles wat nog komen gaat.

Photo Credit: Mauricio Mercadante via Compfight cc

De dingen waar ik dankbaar voor ben en daardoor gelukkig zijn mijn persoonlijke ontwikkeling d.m.v. therapie en zelfreflectie, mijn lange relatie met mijn vriend, maar ook zeker de speciale band met mijn ouders, Renate, Willemijn en mijn schoonmoeder die in de loop der jaren heel sterk geworden is. Ik ben gelukkig met zoveel lieve mensen in mijn leven die me sterker maken en om mij geven. Wellicht zijn het er niet veel, want ik heb niet tig vrienden maar dat hoeft voor mij ook niet. Ik haal zoveel uit deze relaties, dat ik ‘verzadigd’ ben om het zo maar te zeggen.

De dingen die me zo nu en dan nog weleens verdrietig maken zijn er ook, maar ik heb ze na een lange tijd weten te accepteren. Het enige in mijn leven wat me nog heel verdrietig maakt zo nu en dan is het feit dat mijn gezin nooit meer echt een gezin zal zijn. Vaak zeggen mensen ‘het komt wel goed’ en 9 van de 10 keer is dat ook zo maar dit is zo’n geval waarbij het een wonder zou zijn als het ooit nog eens goed komt. Dat vind ik heel erg, zeker na alles wat we met elkaar hebben meegemaakt. Ik mis het beeld van al mijn zussen bij elkaar, ik mis de gezelligheid en de leuke dingen die we met elkaar hadden kunnen doen. Ik had toch een heel ander beeld voor ogen toen mijn neefjes nog kleine jochies waren hoe later ons gezin er uit zou zien. Ik vind het heel erg dat dit niet zo is, en dat niet alleen. Ook het verdriet van iedereen apart in mijn gezin sleep ik soms met me mee. Het zal altijd een litteken blijven en als ik er aan denk, er over praat of er over schrijf is het altijd een oud blik zeer dat ik open trek. Het maakt me nog steeds verdrietig, maar je kunt er niet iedere dag bij stil staan en door het langzaamaan te accepteren -iets anders kun je niet- gaat het beter.

Ik zoek het geluk in de kleine dingen en doe ook dingen waar ik zelf gelukkig van word. Bijvoorbeeld door anderen te helpen of even een praatje te maken. Hoewel ik geen boodschappen meer doe met Loes omdat haar schoondochter dat nu doet, ga ik wel regelmatig even langs om een praatje te maken en vertel ik haar als ze mijn hulp nodig heeft, dat ze altijd aan mag kloppen. Waar ik ook gelukkig van word, zijn de random gesprekken die je soms kunt hebben met vreemden. Laatst zat ik in de bus en had ik een heel leuk gesprek met een man van 70. Ik had hem nooit 70 geschat, hij was zo jong van geest. Een man vol levenslust die met zijn vrouw op de motor naar India ging en daar vrijwilligerswerk deed. Hij vertelde me dat hij het zo mooi vond dat de mensen/kinderen daar veel meer lichamelijk contact hebben door je opeens een knuffel te geven. Toen hij daar was moest hij daar enorm aan wennen, vertelde hij. Maar eenmaal terug in Nederland moest hij er weer aan wennen dat wij over het algemeen veel achterdochtiger zijn als iemand je aanspreekt. Het was zo’n leuk gesprek, we filosofeerden over het leven en eenmaal aangekomen op Centraal Station gaf hij me een flinke schouderklop, haha! Dat soort kleine dingen maken me heel gelukkig en doen me beseffen dat ik leef, daarnaast vind ik het heerlijk om zo spontaan met iemand te praten over het leven. Ik krijg er energie van, ook omdat hij een aantal wijze levenslessen met me deelde. Prachtig vind ik dat!

Geluk, het is een bijzonder goed en als je het eenmaal hebt gevonden: zorg dat je het vasthoudt en denk er aan terug op momenten dat je jezelf minder gelukkig voelt. Geluk zit in jezelf, het is dus heel dichtbij en het is aan jou om te leren hoe je dat er uit kunt halen. Hoe mooi is dat?!

PS: Na het schrijven van dit artikel, ging ik eens kijken op Google en vond dit mooie artikel van Hans Zevenboom over geluk en het creëren er van. Ik vond het prachtig om te lezen en om hier over na te denken, ik ben benieuwd wat jij er van vindt!

Wat betekent geluk voor jou?

32 reacties

Norine -

Super mooi geschreven. Ik denk ook dat het belangrijk is om elke dag bewust te zijn van de mooie kleine dingen in het leven. Wanneer je dat vergeet te doen, wegen de vervelende dingen extra zwaar. Zo ‘vergeet’ je dat het leven ook mooi is en ‘vergeet’ je gelukkig te zijn. Het is zo makkelijk om jezelf te verliezen in verdriet. Gewoon, omdat de emotie ‘verdriet’ een heel stuk zwaarder aanvoelt dan blijdschap. Een hele blije, vrolijke dag en gelukkige bui, kan omslaan in een sombere na een tegenslag. Zo was ik laatst op een vrijgezellenfeest; geweldige avond geweest. Maar het eindigde met de ontdekking dat er 50 euro uit mijn portemonnee gestolen was. Het was voor mij toen heel moeilijk om toen de vrolijke bui vast te houden, desondanks dat het voorheen extreem gezellig was.

caroline -

Wat een heel goed boek is als je niet lekker in je vel steekt, of meer uit je leven wil halen is van Roos Vonk Je bent wat je doet. Het leuke is dat ik dingen daaruit terug lees in jouw artikel.

Martine -

Klinkt als een leuk en interessant boek, ga ik onthouden!

Ilham -

Ik ben het gelukkigst wanneer ik gewoon ‘ben’. Dat klinkt heel vreemd, maar soms zit ik zo hard in mijn eigen hoofd dat ik er een beetje angstig en gestresseerd van word. Gewoon alles over me heen laten komen en nemen hoe het is, maakt me het gelukkigst.

Patricia -

Mooi artikel! Een wat oudere man kreeg laatst op tv de vraag: “Bent u gelukkig?” Hij gaf als antwoord: “Ik ben tevreden. Geluk is van korte duur, tevredenheid duurt langer.” Het is me bijgebleven omdat ik me er wel in kan vinden.

Michelle -

Wauw.. dankje… mooi artikel maar het artikel van Hans Zevenboom vond ik ook een topper. Wat een goed geschreven artikel zeg. Het heeft me heel erg aan het denken gezet en is echt een eyeopener. Net wat ik nodig had. Dankjewel.

Evelien -

Wat ontzettend mooi geschreven, heel oprecht!

PatriciaKleijn -

Mooi geschreven, ik bn de laatste 2 weken wel op weg naar geluk, ik heb weer een baantje, het bloggen begint steeds beter te lopen. Het enige wat nog invloed op mijn geluk heeft is onze financiële situatie en mijn gezondheid!

suus -

Boeiend en eerlijk artikel! Dat je ook over familie durft te schrijven. Ik snap wat je bedoelt als je zegt dat je geluk niet van een relatie moet afhangen. Zelf zat ik in een vrij moeilijke periode met therapie ivm geen contact hebben met iemand toen ik mijn vriend, nu man, leerde kennen. Ik snapte er niks van want ik wilde eerst mezelf op een rijtje hebben en was absoluut niet op zoek naar een relatie. Maar het diende zich aan en als ik er achteraf op terugkijk, zie ik hoe het me juist toen (en nu, want mijn lieven man draagt echt wel bij aan mijn geluk) goed heeft gedaan. Neemt niet weg dat ik denk dat je ook als single gelukkig kunt zijn. Ik denk dat gelukkig zijn ook in moeilijke tijden mogelijk is. Mijn opa (was echt mijn maatje) is ruim een jaar geleden overleden na veel in het ziekenhuis te hebben gelegen. Het was eeb hele zware periode met veel tranen. Maar ongelukkig was ik niet. Omdat ik geloof dat hij nu ultiem gelukkig is in de hemel bij God. Daarom kan ik zelf ook geen geluk uit mezelf halen, daar zou ik heel onzeker van worden. Dat God overal bij is maakt me gelukkig.

Andrea -

Prachtig geschreven!

Moira -

Geluk zit in de kleine dingen voor mij. Zoals mijn moeder via skype bellen wanneer ik daar behoefte aan heb. Ik woon namelijk in Nieuw Zeeland. Ik ben ook gelukkig met het feit dat ik een schat van een man heb die er altijd voor me is en me heel goed verzorgd.
Zo voel ik me ook zeer geprezen dat ik de wereld heb over gereisd en dat ik nu in dit prachtige land mag wonen. Ja je moet het jezelf ook wel eens beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben. In zoveel landen kennen ze niet echt geluk, door een oorlogsituatie of door onderdrukking. Daarom is het goed om te beseffen dat geluk belangrijk is.
Ik zeg altijd 1 dag niet gelachen is 1 dag niet geleefd :))))

Little1 -

Ik ben gelukkig. Ik heb de allerliefste vriend ter wereld. Ik heb een mooie baan. Ik heb een auto. Ik kan goed voor mijzelf zorgen. Ik heb een lieve familie. Ik heb een dak boven mijn hoofd en binnenkort mag ik tekenen voor een eigen dak boven mijn hoofd (in november/december intrekken).
Het punt is alleen dat de tijd te snel gaat om van het geluk te genieten. Ik heb een beetje te veel meegemaakt. Ik voel me gelukkig genoeg, maar ik zou me compleet gelukkig voelen als mijn moeder nog leefde.

Als ik iets lees, krijg ik zelden tranen in mijn ogen. Zelfs de eerste keer Titanic kijken heeft me niet aan het huilen gekregen. Maar van jouw artikel kreeg ik tranen in mijn ogen. Mooi artikel!

Tess -

Mooi artikel..
soms is het goed om er even bij stil te zijn idd.
Toch heb ik een vraag, miss is die te persoonlijk.
Een poos terug heb ik jou dappere artikel gelezen over wat je overkomen is toen je jonger was.
ik meen gelezen te hebben dat jou ouders het altijd verzwegen hebben en jij de band toen die tijd verbroken hebt.
klopt dit? Zo ja, hoe kan het dan zijn dat je nu zon sterke band heb.
Ik vraag me dat gewoon al een poosje af, heb je de vergeven of begrijp ik het geheel verkeerd.

Liefs

Martine -

Nee dat klopt niet helemaal. Destijds werd wat mij overkomen is niet aan de grote klok gehangen vanwege allemaal lastige kwesties rondom het geloof (valt bijna niet uit te leggen) en ik heb met niemand de band verbroken omdat ik iedereen heb vergeven.. Maar omdat mijn ene zus is uitgesloten van de gemeenschap hebben andere familieleden wel met haar het contact verbroken..

Eline -

ik word enorm gelukkig als ik om me heen kijk en zie wie er allemaal zijn :) dus ik denk dat dat voor mij geluk is!

anna -

Wat een mooi artikel, echt prachtig verwoord. Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik kan en mag doen in mijn leven en ook al ben ik momenteel druk en heb ik heel veel stress, ik geniet toch van alles om mij heen en de kleine, fijne momenten <3

Madelon -

Ik ben ontzettend gelukkig! Als ik m’n dochtertje van 1,5 zie schaterlachen is m’n dag gegarandeerd goed. En ik heb het geluk dat ik niet hoef te werken en elke seconde van de dag van haar kan genieten. Als ik haar nieuwe dingen zie doen, de wereld zie ontdekken.. dan denk ik ‘dat hebben wij gewoon op de wereld gezet!’. Zien dat m’n kleine meisje gelukkig is, dat is voor mij het ultieme geluksgevoel!

Mariska -

Mooi geschreven! Geluk betekend voor mij dat ik zonder teveel gedoe kan doen wat ik leuk vind met dierbare mensen. Teveel gedoe klinkt wat raar, maar ik (en mijn zusje en broertje) hebben al best wat meegemaakt met mijn vader en moeder. Daar zijn we gelukkig sterker van geworden.
Oh.. en als alles qua vaste lasten iets goedkoper zou worden waardoor je nét iets makkelijker rond zou komen. Dat is voor mij ook geluk!

Margot -

Mooie post! Ik had gister toevallig zo’n momentje dat ik me realiseerde dat ik me heel gelukkig voel de laatste tijd.

Syl -

Accepteer wat je niet veranderen kan, en verander wat je wel veranderen kan.
Het verleden kan je niet veranderen, hooguit een plekje geven en herinneren wat er wel mooi was.

Mijn ziekte kan ik niet veranderen, hoe ik er mee om ga wel.
Ik heb licht overgewicht, dat kan ik wel veranderen door te sporten en op mijn voeding te letten en dat doe ik nu ook. Inmiddels al 3 kilo kwijt…het is maar een beetje, maar ik ben ook pas net begonnen.
Gedoe met afstuderen kan ik deels niets aan doen en deels wel, dat maakt mij voor een deel ongelukkig, maar als ik het vooruitzicht heb dat ik er bijna ben en wat ik dan kan doen, dat maakt mij gelukkig.
Ik heb al jaren een lieve vriend, beide ouders nog, vriendinnen die er voor mij zijn. Ik heb hobby’s en onderneem dingen. Ik heb een baan en ze hebben er vertrouwen in dat ik nog meer kan, dan waar ik voor opgeleid ben…. dat laatste maakt mij gelukkig, maar ik vind het ook wel spannend.

Dat ik in Nederland kan genieten van een (wandeling in een) goede regenbui of miezer, maakt mij een gelukkig mens.

Martine -

Wat een mooie reactie Syl, vooral de eerste zin en hoe je daar zelf mee om gaat. Dankjewel!

Lifesabout -

Geluk is voor mij mijn dochtertje en het feit dat ik haar mama mag zijn en haar al mijn liefde kan geven. Bijna had ze geen mama meer en het feit dat ik er nog ben….meer geluk kan ik niet bedenken.

Martine -

Wat heftig, maar ook wat mooi dat je er voor haar kunt zijn!

Lindsey Beljaars -

Mooi geschreven. Ik kan op dit moment volmondig ‘JA’ antwoorden als iemand mij vraagt of dat ik gelukkig ben. Fijn gevoel is dat! 😀

Margot -

Wat voor mij heel belangrijk is, is het beseffen dat je niet op een dag kan zeggen ‘En nu ben ik gelukkig.’ Gelukkig zijn is een humeur, net als hongerig zijn, je bent het op dat moment., je voelt je zo. Iedereen wil later ‘gelukkig zijn’ maar volgens mij werkt het niet zo. Sinds ik zo redeneer, voel ik me vaker gelukkig!

Maria -

Mooi gezegd! Geluk “overvalt” mij inderdaad ook vaker, dan dat ik kan zeggen dat ik gelukkig ben. Wil niet zeggen dat ik ongelukkig ben 😉

Martine -

Precies en op dat soort momenten is het extra genieten!

P. -

Deze reactie heeft me echt aan het denken gezet. Ik ben het echt helemaal met je eens! Wat een goede manier om ertegenaan te kijken.

Dita -

Wat mooi geschreven. inderdaad iets om over na te denken. Ik ben zelf op dit moment erg gelukkig. Ik voel me goed, heb fijne en lieve mensen om mij heen en alles gaat zn gangetje.

Daisy -

Mooi verwoord! Ik kan me er goed in vinden, zeker het deel over dat je eerst gelukkig moet zijn met jezelf voor je dit met een ander kunt zijn. Wel vind ik het heel naar hoe je de situatie met je familie schetst. Ik kan me dit niet voorstellen in mijn eigen situatie, maar zou ook echt kapot zijn. Vrees dat dat altijd een heel pijnlijk blikje oud zeer zal blijven, hoewel ik voor je hoop dat je het een plekje kunt geven… xo Daisy

Martine -

Dat heb ik ook zeker gedaan, maar heeft wel jaren geduurd!

Iris | Todayslipstick -

Heel mooi geschreven. Echt goede stof om over te denken. Ik ga nu het artikel lezen van Hans Zevenboom, ben benieuwd!
Liefs, Iris

Reageer ook