Super snelle tomatensoep

Tomatensoep is één van mijn favoriete soepen. Vooral die van Martine’s moeder, héérlijk. Maar als je tomatensoep from scratch wilt maken, ben je wel even bezig. Vandaag deel ik een super snelle tomatensoep zonder pakje.

Je hebt nodig:

  • Scheutje olijfolie
  • 500 ml groentenboullion
  • Pakje passata (gezeefde tomaten)
  • Een ui en een teentje knoflook

Deze ingrediënten vormen je basis. Vervolgens kun je nog ingrediënten naar smaak toevoegen. Zoals:

  • Kruiden, bijvoorbeeld: basilicum, oregano, rozemarijn, tijm
  • Gehaktballetjes
  • Wortel, selderij of soepgroenten
  • Scheutje kookroom voor een meer romige soep
  • Suiker (al je de basissoep te bitter of zuur vindt)

Ik voegde in deze soep gehakballetjes, gedroogde basilicum (bij gebrek aan vers) en gedroogde oregano toe

Zo maak je het

1. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit dit aan in een pan, met een scheutje olijfolie.

2. Voeg 500 ml water en een bouillonblokje toe (of maak de bouillon van te voren). Voeg ook de passata doe.

3. Roer dit door en voeg daarna gelijk de rest van de ingrediënten die je hebt gekozen toe. Ik deed er dus de kruiden en gehaktballetjes bij.

Het duurt slechts 10 minuutjes om deze stappen te volgen!

4. Laat dit zachtjes koken tot alle ingrediënten goed gaar zijn. Ik zette de soep zo’n 20 minuutjes op. Ondertussen kun je nog een salade klaarmaken of iets anders doen.

5. Aan proef tussendoor of aan het eind de soep nog even. Is het zout genoeg? Zo nee, dan kun je nog wat zout toevoegen. Als je de soep te zuur of bitter vindt, kun je ook nog een klein schepje suiker toevoegen.

tomatensoep

Serveer de soep met een stokbroodje en een lekkere salade. Eet smakelijk!

26 reacties

Hanne -

Hey!

Had NIKS in huis en toch iets kunnen maken om mee te nemen naar het werk ;-).
Ik heb wat spaghetti in stukjes gebroken en mee laten koken.

bedankt!

MooW -

Ik vind het altijd ontzettend leuk om jullie recepten te lezen! Geeft mij weer inspiratie op dagen wanneer ik niet weet wat ik moet koken!

Renata -

Gister dit recept gebruikt als basis voor mijn soep, lekker veel groenten erin gedaan (want anders een beetje karig en is veel gezonder natuurlijk) en ook wat heerlijke gehaktballetjes! Hij is goed geslaagd :)

Willemijn -

Super leuk om te horen! 😀 Het is inderdaad een basisrecept, ik voeg zelf ook vaak nog lekker veel andere groenten toe 😀

ilham -

Je kan altijd een aardappel aan je soep toevoegen om het dikker te maken. Dat maakt het natuurlijk iets minder “light”, maar bindt het geheel wat meer aan mekaar :)

Wim -

Of gewoon één sandwiche erbij doen in stukken, even laten meekoken en mixen .. mooie gebonden gladde soep ..

Natascha -

Tip die ik van mijn oma heb geleerd. Wil je een een iets dikkere, roomachtige soep zonder room te moeten gebruiken? Doe dan wat aardappelen bij je soep. Het melerige van de aardappel maakt de soep dikker en geeft een roomachtige smaak. Ideaal als je minder zuivel in je dieet wilt.

EminasLifestyle -

Ik ben gek op soepjes. Ik maak ze ook altijd zelf. Deze lijkt mij ook erg lekker, en snel.

Dita -

mmhh lekker! :)

Lindsey Beljaars -

Oeehh, tomatensoep! Altijd goed!!

Tamara -

Tomatensoep blijft heerlijk, vooral de zelfgemaakte versie! Dit recept klinkt lekker én makkelijk (ook belangrijk)

Margot -

Wat een goed idee! Zo ben je inderdaad ook niet zo lang bezig.

Kimberley -

Tomatensoep zonder tomaten? Ik gebruik in elk geval wel verse tomaten voor mijn soep. Als je dan snel wilt zijn is een bouillon blokje nog wel oke maar gebruik op z’n minst echte tomaten in je soep. Even tomaten snijden en een uitje erbij, boullion erbij, alles pureren met een staafmixer en je soep is in 10 minuten klaar.

Nien -

Waar denk je dat Passata van gemaakt is… Komkommers?

Jessy -

Hahaha

carolien -

Dat jij vind dat er verse tomaten in moeten is prima, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat moet doen. Als je echt verse tomatensoep wilt maken zul je de tomaten eerst moeten koken, pellen en pureren. Daar gaat je snelle soep.

fleur -

Oeeh lekker! Ik doe er altijd oude kaas (gewoon oké merk) doorheen! Maakt hem extra lekker!

Manonie -

Echt verse soep maak je met verse tomaten en getrokken bouillon! Mwaa toch een beeeeetje jammer dit

Kirsty -

Klinkt goed! Ik vind zelf soep maken vaak een tijdrovende klus, maar die soep die je kant en klaar kunt kopen vind ik dan weer zo ongezond, dit lijkt mij een mooie middenweg!

Willemijn -

Precies! 😀

Maaike -

Ik zou de soep zelf zonder balletjes serveren. Overigens vind ik het pas echt ‘zonder pakje’ als je (zelf getrokken) bouillon gebruikt en verse tomaten, veel lekkerder! En gezonder ook nog, omdat er dan geen zout en suiker inzit, wat in veel bouillonpoeders wel verwerkt is. Ik vind deze claim ‘zonder pakje’ dus wat misleidend.

Willemijn -

Oh, ik begreep dat ‘zonder pakjes koken’ altijd wordt bedoeld dat je geen dingen zoals honig enzo gebruikt… Blijkbaar heb je daar dus ook nog gradaties in, haha!

fleur -

Klopt! Het is pas echt zonder pakje, als er echt geen dingen die uit pakjes komen bij gebruikt zijn! Desalniettemin lijkt mij dit een heerlijke soep!

Liset - Beautydagboek -

Ah wat een lekker recept en ook nog eens snel! Deze ga ik zeker eens maken, want soep zelf maken doe ik veel te weinig. En het is juist zo lekker!

Iris | Todayslipstick -

Ik ben gek op tomatensoep! Vooral die van mijn oma is echt heel lekker. Verse tomatensoep is veel lekkerder (en gezonder!) dan uit een pakje. Nu wil ik een kopje tomatensoep haha.
Liefs, Iris

lucindainwonderland -

De oude vertrouwde tomatensoep, toch ook wel mijn favoriet. Al heb ik het nog nooit zelf gemaakt en denk ook stiekem niet dat ik daar de tijd voor ga nemen, maar het is natuurlijk wel fijner om er je eigen smaken doorheen te gooien. xxx Lucinda

Reageer ook