Opvoeding – regels & principes

Over opvoeding is altijd heel veel gesteggel. De één doet het zus, de ander doet het zo. Naar mate je zelf volwassen wordt ga je reflecteren op je eigen opvoeding. Zo ben ik zelf heel vrij opgevoed. Maar… Er waren wel een aantal regels en principes.

Ik kreeg veel vrijheid van mijn ouders heb en heb een hele losse opvoeding gehad. Mijn ouders waren absoluut niet streng en al helemaal niet van de etiquette, bijvoorbeeld. Ik hoefde niet verplicht op een sport of muziekles. Ook op school lieten ze me altijd heel vrij. We praatten altijd heel veel over mijn keuzes op school, maar drongen nooit echt hun eigen mening aan mij op. Toen ik 13 was mocht ik al uitgaan. Op mijn 14e kreeg ik al geen uiterlijke tijd waarop ik thuis moest zijn meer opgelegd. Zolang ik het niet te bont maakte, mocht ik zelf weten hoe laat ik thuis kwam. Mijn ouders gaven mij hierin alle verantwoordelijkheid. Slechts één keer hebben ze gezegd dat ik die week toch maar wat eerder thuis moest komen, omdat ik al zo veel weg was geweest. En eigenlijk vond ik dat ze toch ook wel gelijk hadden.

Mijn moeder, zus en ik als baby

Maar er waren wel een aantal specifieke regels en principes, die vooral vanuit mijn moeder kwamen. En als het om die specifieke dingen ging, was ze wel behoorlijk streng.

Zo werd er doordeweeks overdag géén tv gekeken. Alleen ‘s avonds na het eten mocht dit (en af en toe ook vlak voor het eten). In het weekend mochten we alleen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds tv kijken, met af en toe een film op een druilerige dag. Maar de tv stond nooit lang aan. Klokhuis en het Jeugdjournaal en daarna was het bedtijd. Als kind baalde ik wel, want als ik dan ‘s ochtends op school kwam, kon ik nooit meepraten over de programma’s die die ochtend op tv waren geweest.

Qua voeding had mijn moeder ook een bepaalde visie. Doordeweeks mochten we alleen thee, water, melk en af en toe ranja. In het weekend mochten we dan lekker ‘luxe’ sap of een andere frisdrank (maar nooit met prik, zoals cola of sinas). Dit resulteert er nu nog altijd in dat ik absoluut niet van koolzuurhoudende frisdranken houd en je me ook niet heel blij maakt met andere frisdranken. Alleen van een vruchtensapje word ik blij en verder drink ik water en thee.

Het zelfde gold voor chips, bijvoorbeeld. Dat was alleen voor in het weekend. Doordeweeks kregen we één koekje bij de thee uit school en soms nog eentje ‘s avonds bij de thee. Maar verder niet!

Wat speelgoed betreft waren mijn ouders ook vrij zuinig. Als ik een nieuwe Barbie wilde, dan moest ik daar zelf voor sparen. Dit resulteerde er in dat ik pas 1,5 jaar ná de hype van de Furby, mijn Furby had. En blij dat ik er mee was joh! Met Sinterklaas en onze verjaardagen kregen we natuurlijk wel cadeau’s, maar de rest van het jaar moesten we het van ons zakgeld doen.

Als ik terug kijk op de aanpak wat betreft voeding, vind ik dat mijn moeder het goed gedaan heeft. Ik denk dat het er in geresulteerd heeft dat ik nu een gezond eetpatroon heb. Veel van haar principes heb ik overgenomen. Zo eten we alleen chips in het weekend en is er eigenlijk nooit frisdrank in huis, enkel water en thee.

Qua tv kijken heb ik lange tijd gevonden dat we te weinig tv mochten kijken. Maar inmiddels ben ik het toch wel eens geworden met m’n ouders. Als ik zelf kinderen zou hebben, zou ik ook graag willen dat ze vooral met speelgoed en buiten zouden spelen, in plaats van computeren en tv kijken. Maar hoe haalbaar dat tegenwoordig – in dit digitale tijdperk – nog is… Ik durf het niet te zeggen!

Wat speelgoed betreft was het vast leuker geweest als kind als mijn ouders iets vrijgeviger waren geweest, maar om nou te zeggen dat ik er slechter van ben geworden? Absoluut niet! Ik had meer dan genoeg speelgoed, heb heel goed geleerd om te sparen voor iets wat je graag wilt hebben en ben me heel bewust van de waarde van geld. Ook ben ik wel iemand die vrij ‘minimalistisch’ is aangelegd en die basis ligt wel in mijn opvoeding. Ik vind het (inmiddels) fijn om niet te veel spullen te hebben. Mijn favoriete speelgoed van vroeger was trouwens Belle Villa, meisjes lego! Ik was er dol op! En omdat mijn moeder het volgens mij zelf ook heel leuk vond, stopte ze me stiekem nog wel eens een doosje extra toe. Dat dan weer wel! 😉

Al met al kijk ik op dit stukje van mijn opvoeding heel positief terug. En hoewel ik vroeger nooit gedacht had dat ik dit zou zeggen, moet ik toch bekennen dat ik denk dat ik het later ongeveer net zo zou doen als mijn eigen ouders. Dus mam, steek die maar in je zak! 😉

Had jij veel/weinig regels als kind? En hadden jouw ouders ook bepaalde ‘stokpaardjes’?

49 reacties

T.Huisman -

Wij mochten de woensdagmiddag en de zaterdagmiddag wel eens t.v. kijken. Wij zijn wat onderdrukt en klein gehouden. Mijn ouders vonden het uitgaanscircuit verboden gebied. Hadden nauwelijks vertrouwen in de kinderen en ook niet zo goed toen het tieners waren. “s Avonds werd er het NOS journaal bekeken en na de fabeltjeskrant moesten wij al naar bed.

Nienke -

Leuk stukje! Ik durf best te zeggen dat onze opvoeding helemaal overeen komt! Chips en frisdrank waren enkel voor speciale gelegenheden (maar zelfs op restaurant durfde ik geen cola te bestellen, ik vroeg steeds om fruitsap), tv door de week mocht enkel ‘s avonds en in het weekend ook ‘s avonds of op zondagochtend. Voor de rest werd ik supervrij gelaten en mijn vader voerde me overal heen, naar de baskettraining of naar en van feestjes :) Ik woonde niet op fietsafstand van alles dus vandaar.
Ik wil graag dezelfde principes toepassen voor mijn eigen kinderen, en erger me nu al enorm als mijn vriend ‘gewoon’ cola en chips in huis haalt!

Akkelien -

Ontzettend leuk om te lezen. Ik ben niet super vrij opgevoed, maar alles was te bespreken. Er waren heel weinig dingen die ik niet mocht. Dat is iets wat ik altijd als super prettig heb ervaren. Een ding dat me wel is bijgebleven is dat ik nooit een TV op mijn kamer mocht hebben. Op mijn 16e kreeg ik, toen ik mijn diploma haalde, eindelijk een eigen TV. Maar eerlijk is eerlijk: zo bijzonder was die TV achteraf toch niet 😉

boo -

Leuk artikel om te lezen, zelf ben ik heel vrij opgevoed, alleen de cola mocht niet door de weeks maar rond een jaar of 10 mocht dat gewoon. De tv stond de hele dag aan en ik mocht om me 14e al uitgaan zonder eindtijd. Ik heb zeker een goede opvoeding gehad en ik denk dat een van de pluspunten daarvan is dat ik doordat ik vrij ben gelaten me eigen neus kan stoten en van kan leren, wat ik ook zeker heb gedaan! Ook ben ik een stuk verantwoordelijker omdat jk alles zelf heb moeten uitzoeken, Het nadeel vind ik wel dat de verleidingen groot zijn, ik ben nu 17 en ik drink veel, rook ga laat naar bed ect. Maar ik heb niks te klagen gehad!

Marnel -

Leuk om te lezen! Mijn ouders zijn ook helemaal niet zo streng, maar regels zoals alleen chips eten in het weekend en geen tv kijken overdag hadden (hebben 😉 ) we hier thuis ook!

Judith -

Ik ben redelijk vrij opgevoed. Vroeger mochten we ook nooit ‘s ochtends tv kijken en sowieso alleen naar Nederland 3 en Ketnet. Wij woonden in een buurt met veel groen, dus ik was ook veel buiten, maar ik heb ook veel uren lezend doorgebracht. Qua voeding moesten we het eigenlijk altijd proberen en je mocht wel een beetje laten staan, maar dan mocht je geen toetje. Hoewel we nu eigenlijk haast nooit een toetje meer eten, laat ik (bijna) nooit meer mijn eten staan. Bij mij heeft die beloning dus heel goed gewerkt.

Anne -

zo tipies er wordt altijd raar gekeken als ik zeg dat ik aleen maar ned 1,2,3 mocht kijken en ketnet. mensen vinden dat vaak een raar opvoed regel maar ik ben altijd vrij opgevoed en dat was een van de weinig regels die gesteld wordt en ik ben er heel blij mee dat het toe gedaan is.

My Creative Life - Marìs -

Leuk om te lezen! Wel goed dat je hierdoor nu ook een gezonde leefstijl hebt.

Isabel Cristina -

wat ontzettend leuk om te lezen! Als kind kregen wij (mijn zus en ik) door de weeks ook geen ander drinken dan limonade, thee, water of melk. In het weekend of met een verjaardag kregen wij wel eens kinder cola. (Werd beperkt tot 1 glas) Ook ‘s ochtends tv kijken kwam bij ons niet voor. Wat speelgoed betreft, ik kreeg eigenlijk bijna alles wel wat ik wilde maar ik waardeerde alles wat ik kreeg. Natuurlijk moest ik ook wel eens sparen als ik iets wilde. Bijvoorbeeld bij de furby die ik niet kreeg omdat m’n moeder het een veel te duur stom plastic ding vond haha. Helaas voor mijn moeder kreeg ik de furby uiteindelijk van mijn oma… Daar gaan de regels en opvoeding… Ik was er overigens heel blij mee! 😉

Momo -

Leuk origineel artikel! Mijn ouders waren eigenlijk nooit echt streng met bedtijden, afspraken, straf dat soort dingen. Mijn ouders zijn zelf altijd een beetje hippie geweest, dus ze gingen heel erg uit van datgene wat wij als kind ‘aangaven” oid. Ze deden bijvoorbeeld helemaal niet moeilijk als je om 17:15 aankwam ipv om 17:00 als je maar even aan kon geven waarom je iets later was. Ook met eten waren ze bijv heel flexibel, zelf aten ze alles en lieten ze ons alles proeven. Als we iets echt niet lusten, dan hoefde we het niet te eten. Maar doordat ze altijd wel alles aanboden en aangaven dat er niet echt iets is als “vies” maar meer dat je het niet lekker vind of nog moet leren eten zijn wij zelf ook heel makkelijk geworden met eten. Wel waren ze wat strenger wat betreft televisie en mediagebruik. Tot mijn 14e hadden we geen computer thuis (ik ben nu 21). Ik maakte mijn werkstukken en opdrachten in de bibliotheek. Ook mochten we geen televisie kijken voor het eten of ‘s ochtends in het weekend (wat heel veel kinderen wel mochten). We keken ook alleen maar naar Ned 3 (VPRO, Sesamstraat, Villa Achterwerk, Klokhuis, Jeugdjournaal en dan de tv weer uit) of naar series op Ketnet. Andere zenders vonden mijn ouders te agressief. Als kind vond ik dat verschrikkelijk stom, wat resulteerde in “stiekem” Totally Spies kijken haha. Achteraf ben ik er misschien ook wel een overbewust-verantwoord-vpro-achtig-theaterminnend-type van geworden haha. We werden ook heel erg gestimuleerd om buiten te spelen en te knutselen of theater en muziek te maken. Er was ook veel aandacht voor religie, reizen en andere culturen. Ik denk soms dat mijn ouders best vrij in de opvoeding waren omdat ze zelf beide uit zwaar christelijke gezinnen komen en ze beide in justitiële jeugdinrichtingen werken waar heel veel regels zijn. Bij sommige ouders zorgt dat werk ervoor dat ze zelf ook heel strak zijn thuis, bij hen werd het juist andersom. Het gebrek aan heel duidelijke regels zorgde er ook wel eens voor dat we juist overal de discussie over aan gingen en nog steeds merk ik wel dat ik een aversie heb tegen autoriteit en hiërarchie. Maar of dat nou nature of nuture is… (opvoeding versus biologie), haha, dat weet ik niet. Wel weet ik dat ik zielsveel van mijn ouders houd, dat ik terugkijk op een heel warm gezin en dat ze absoluut het beste met ons voor hebben :)

Mirjam -

Ik ben ook vrij opgevoed. Mijn ouders hadden een eigen zaak waar ze het steeds drukker mee kregen (daarom verkocht toen ik 10 was), maar dat heeft mijn broers en mij wel heel snel zelfstandig gemaakt. We mochten denk ik wel wat meer, omdat mijn ouders een soort “schuldgevoel” hadden vanwege de zaak. Al heb ik nooit gemerkt dat ze er nooit waren ofzo.. Mijn vriend moest thuis echt alles verantwoorden en precies vertellen waar hij heen ging.. Maar goed, hij had ook geen ideale jeugd.. Ben benieuwd hoe we dat samen gaan doen later :)

Elise -

Mijn ouders hebben me altijd behoorlijk vrij gelaten, en dat vind ik heel fijn. Ik ben er goed zelfstandig van geworden, en over ‘knelpunten’ kon altijd gediscussierd worden. Bij mijn vriend is dit totaal anders : Zijn moeders is de baas over alles wat hij mag doen en laten, en ze geeft nooit een reden als iets niet mag, alleen “NEE.” Vreselijk, ik kom absoluut niet graag bij mijn vriend thuis aangezien zijn moeder zo vreselijk onredelijk is. Hij heeft altijd in een kooitje gezeten en ik in de vrijheid, zoals mijn moeder het mooi zegt. En no way dat ik dat kooitje in ga…

Ans -

Ik ben al wat ouder en ook bij ons ging de televisie overdag niet aan frisdrank en chips kregen de jongens in het weekend.Ze mochten op sport of muziekles maar het moest wel afgemaakt worden er werd niet gehopt van het een naar het ander.Uitgaan mochten ze met een jaar of 16 maar moesten wel op een afgesproken tijd thuis zijn.Nu ben ik 65 plus en de televisie staat overdag niet aan ik voel mij dan schuldig of je zit te luiwammesen maar ik zit wel achter de computer en ben gek met met mijn tablet haha.

Sheela -

Mijn ouders zijn streng maar ik vind het best ok. Ik vind dat ik voldoende vrijheid heb. Specifieke regels hebben we niet thuis, maar soms denk ik er wel over na hoe ik dat later met m’n eigen gezin ga doen. Ik denk wel dat ik streng ga zijn in tv kijken, gsm en laptop-gebruik. Ik vind namelijk dat een kind buiten moet spelen en met speelgoed moet spelen. Tv is echt iets voor een regendag ofzo. Ik zou hen ook niet toelaten om voor de tv te eten. Als ze wat ouder zijn natuurlijk wel.

elize -

Ik denk dat je kan zeggen dat je een goede opvoeding hebt gehad! ik ben zelf pedagogisch werker en ik zie zoveel dingen waar ik een beetje “moedeloos” van word! kinderen die thuis (bijna) geven grenzen krijgen, terwijl een kind dat zo nodig heeft!! toFijn om dit te lezen:)

melissa093 -

Leuk om te lezen :) bij ons was altijd frisdrank in overvloed en we kregen voldoende te snoepen. Zelf koop ik nu nooit frisdrank. Ik drink of water, of melk, of thee of ranja, eigenlijk dat wat jij vroeger mocht dus. Maar ik kies er zelf voor. Ik vind frisdrank als ik het nu
drink ook helemaal niet lekker. Wel koop ik in het weekend een fles cola. En wat lekkers om te snacken bij de tv.

Tamara M -

Erg leuk om te lezen! Ik vind de regels die je thuis had eigenlijk wel normaal, ook ik denk dat het nu tegenwoordig niet meer haalbaar is met het TV gedoe. Ik mocht vroeger ook alleen in het weekend chips, en als ik uit school kwam een snoepje. Maar toch had ik flinke overgewicht. Dit kwam door de zoete drankjes die ik vooral kreeg (yogi) – en bij alle groentes moest ik perse een flinke klodder curry hebben anders at ik het niet. Als ik hier op terug kijk, had ik toch lieverd gehad dat ze door hadden gepakt en ik normaal mijn groentes at. Want het heeft echt tot mijn 16e(!) geduurd, voordat ik groentes echt lekker begon te vinden, en dat ‘geleerd’ door mijn schoonouders nog wel. :)

Mirte -

Ik kan me niet herinneren dat er bij mij thuis regels waren over het eten en drinken van dingen, wij mochten gewoon alles, maar wel altijd eerst even vragen natuurlijk. Ook tv kijken mochten we als we daar zin in hadden. Toen later het internet kwam mochten we een half uur per dag internetten. Maar vaak ging ik vlak voordat mn halfuur afgelopen was snel de verbinding verbreken en dan weer inbellen =) wanneer er dan iemand kwam controleren had ik soms ‘pas’ 10 min zitten internetten. Ik mocht van mn ouders nooit uitgaan, pas vanaf toen ik 18 was. Zelf wou ik heeel graag toen ik 12 was, maar dit mocht echt niet. Daarna had ik eigenlijk ook niet meer de behoefte maar zelf zou ik als ik kinderen zou hebben ze dit niet verbieden.

Danique -

Ik mocht heel veel van m’n ouders tv kijken wanneer ik wilde. Qua snoepen mocht ik eigenlijk ook alles en met drinken ook. Uitgaan en drank was wel vanaf m’n 16e maar dan maakte het ook niet meer uit Hoelaat ik thuis kwam. Ik moest wel werken van m’n ouders en goed sparen. Ik ben vanaf m’n 12e gaan werken en moest ook veel dingen zelf betalen. Kreeg geen merkkleding enzo. Vroeger vond ik dat niet leuk omdat m’n vriendinnen alles kregen en niet hoefde te werken. Alleen heb ik nu een dikke spaarrekening en hun niet! Dat ik kan sparen komt me nu zo goed van pas. Als ik dat vergelijk met m’n vriend bijvoorbeeld of m’n vriendinnen heb ik er veel aan gehad.

Cindy -

Bij ons was het ook alleen in het weekend chips, maar tja, op een gegeven moment werden mijn broertje en ik ouder en kwamen we na school thuis terwijl mijn ouders aan het werk waren, dan wisten wij de chips wel te vinden. Ik vind het goed, thee, water, melk en ranja. Volgens mij was dat bij mij ook zo. Op zaterdag mochten we altijd aan de salontafel eten: frietjes en dan mocht de tv aan, dat was altijd een groot feest! Mooie herinneringen zijn dat :)

Allissa -

Heel erg herkenbaar. Hier ook alleen chips in het weekend en overdag geen tv. Verder werden bij mij heel veel dingen in overleg gedaan. Als ik iets wou dan vroeg ik het, maar nee was ook echt nee. En avondeten was bij ons altijd heel belangrijk om met zijn allen aan tafel te zitten, rustig te eten en dan vertelde iedereen over zijn of haar dag. En dat resulteert in het feit dat ik altijd rustig eet en graag klets onder het avondeten en een hekel heb aan stilte op dat moment.

Lindsey Beljaars -

Wat leuk om te lezen hoe het er in andere huishoudens aan toe gaat. Één ding dat ik van huis uit heb meegekregen, is dat sparen en eigen geld enorm belangrijk is. Mijn vader heeft een eigen bedrijf en dat is er wel echt ingekropen. Daar ben ik tot op de dag van vandaag enorm blij mee, want gelukkig gaat sparen mij erg goed af! Bij ons was het niet zo dat wij echt alleen in het weekend fris en chips mochten, maar het was wel met mate! :)

sylvia -

Wij voeden ons zoontje ook vrij op, zoals ik zelf ben opgevoed. Ik vind beleefdheid wel heel belangrijk dus zonder alstublieft en dank u wel bekomt hij niet veel :-)
Tv vind ik geen probleem die staat bij ons de hele dag op al wil dat niet zeggen dat er de hele dag tv wordt gekeken, hij speelt genoeg zowel binnen als buiten.
Tablet daar mag hij heel uitzonderlijk op en nooit langer dan 30 min.

Nicole -

Ik ben nog maar 18, en mijn jeugd is dus eigenlijk nog niet voorbij maar ik heb niets te klagen. Vanaf mijn 15e ging ik uit en dronk ik af en toe wat. Ik mocht overal heen, zelfs op vakantie naar Spanje met 16 jaar zolang ik altijd maar eerlijk was over met wie en waar ik was. Omdat mijn moeder weet dat ze me kon vertrouwen ben ik geel vrij gelaten, maar ik kan dan ook heel goed op eigen benen staan. Qua materialistische dingen ben ik eerlijk gezegd gigantisch verwend. Ik heb altijd alles gekregen wat mijn hartje begeerde, jarig of niet. Misschien is dat fout, misschien niet. Ik heb zelf wel werk en ik weet hoe hard mijn alleenstaande moeder er voor heeft moeten werken om mij en mijn broertje Barbies, Playmobile, lego en nu rijbewijzen, scooters en auto’s te kunnen geven dat waardeer ik dan ook enorm.

Katrien -

Dat is mooi gedaan. Al zal zo een vrije opvoeding niet bij elk kind zal passen (karakter). IK heb qua voeding, speelgoed enzo diezelfde opvoeding gekregen. Wat ik zelf ook als positief ervaar achteraf. Alleen heb ik weinig vrijheid gehad. Ik mocht op mijn 17e maar tot 1u uitgaan en dan maar zelden. Naar de stad winkelen mocht nooit. Héél lief vragen om bij een vriendin te gaan spelen of te gaan zwemmen. Ik ben daarna op mijn 18e ‘op kot’ geweest, eindelijk vrijheid! Al ben ik nog heel braaf geweest want ik was altijd geslaagd op school en heb weinig écht ‘erge’ zaken gedaan. Dus mét vrijheid lukte het ook wel 😉 Ik zou mijn kinderen dus ook iets vrijer opvoeden en veel belang aan communicatie hechten. Want dat is door de strenge opvoeding wel mis gegaan; communicatie en openheid met mijn ouders.

Marjolein -

Dit is erg herkenbaar. Bij ons thuis was het ook alleen ‘s avonds tv kijken (ik was altijd enorm jaloers dat mijn vriendinnetjes dit ‘s middags wel mochten), om 4 uur een koekje en om 5 uur een snoepje. Dan was het om half 6/6 uur etenstijd. Ik ben het nu wel helemaal eens met mijn ouders (mijn vriend gelukkig ook), we willen dat onze (toekomstige) kinderen zichzelf kunnen vermaken.

Manon -

Leuk om te lezen! Ik heb ook een hele vrije opvoeding gehad, “alles” mocht eigenlijk wel altijd. Ik kan me eigenlijk niet meer zoveel herinneren van regels enzo. Toch ben ik nooit uit de band gesprongen of was ik nooit een echt lastig puber. Ik denk ook omdat ik gewoon vrij gelaten werd dat ik me niet af hoefde te zetten tegen mijn ouders. Ik wil deze opvoeding ook zelf proberen te hanteren: vrij maar toch ook wel duidelijk. En zoals jouw moeder ook reageert (lief trouwens!!!): als mijn kind het aankan! Zo niet, dan wel duidelijke grenzen en regels!

duss.. -

Hier hetzelfde wat betreft tv kijken en chips! Prik kregen we wel maar dan in het weekend.. Toen we tiener werden veranderde dit allemaal wel. Bij ons is enkel blokfluit verplicht geweest en daarna mochten we kiezen. Maar dat is stimulatie van muzikaal talent geweest. Als kind moesten we op turnen totdat we aangaven niet meer te willen. Hierna geen verplichtingen. Al heb ik daarna jaren lang dwarsfluit gespeeld, gitaar en jarenlang gevoetbald. Ben mijn ouders dankbaar voor de stimulans.

Jessica -

Zijn die ouders van jou soms bevriend met de mijne en hebben ze de opvoeding met elkaar afgesproken haha. Hier ging het echt precies hetzelfde! Enige verschil is dat ik een furby voor de hype had, want mijn vader kreeg er op een beurs twee van de fabrikant toen ze net uit waren. Voor mij en m’n zusje haha. En frisdrank kreeg ik alleen met verjaardagen toen ik wat ouder was en toen ik in mijn (eind) tienerjaren zat was er ook 1 fles in het weekend. Grappig om te lezen dat jij eigenlijk zo goed als dezelfde opvoeding gehad hebt.

iooon -

Streng doch rechtvaardig was het credo bij ons thuis. Mijn broers en ik hadden duidelijke grenzen nodig, anders renden we onszelf voorbij. Bij ons was het vooral geen televisie of computer op de slaapkamer, en daar ben ik het nu mee eens. Mijn mobiel moest beneden blijven. Toen al.

Verder zijn we opgevoed om een mening te vormen en werden we betrokken bij alle gesprekken. Ik hoop dat ik dat ook uit kan voeren. :)

Iris | Todayslipstick -

Wat leuk om te lezen. Ik heb vanuit thuis ook meegekregen hoe belangrijk het is om te sparen en daar ben ik heel blij mee. Ook chips en snoep was bij ons iets voor in het weekend.
Liefs, Iris

Miranda -

wat interessant om te lezen. Nu ik zwanger ben, denk ik natuurlijk regelmatig na over dit soort zaken.
Ik heb een hoop goede voornemens en ‘wilde plannen’ ik ben benieuwd hoe dat straks in de praktijk gaat uitpakken haha!

Liset - Beautydagboek -

Misschien lees ik erover heen, maar hoe kan ik zien of Willemijn of Martine dit heeft geschreven? :) Verder; ik vind het mooi om te horen dat je zo tevreden bent over de opvoeding die je ouders hebben gegeven! Dat is een heel mooi compliment naar je ouders toe. Ik vind het ook belangrijk dat je niet alle zoetigheden en dranken maar van jongs af aan krijgt. Ik geef mijn kids ook alleen water, thee of melk en dat vinden ze prima. Natuurlijk mag er wel een uitzondering gemaakt worden met verjaardagen en feestdagen en dan genieten ze er ook extra van :).

Laura -

Bovenaan het artikel in de afbeelding staat de naam van wie het artikel geschreven heeft :)!

Melissa C -

De allereerste foto van het artikel: in de rechterbovenhoek vind je altijd de naam terug van degene die het artikel geschreven heeft! 😀

Renata -

Ik moest deze keer ook goed zoeken! Pas door deze comment wist ik het.

Willemijn -

Het staat ook op de homepage in het blokje van het artikel. :)

Ellis -

Goed dat je het vroeg, heb het hele artikel gelezen in de volle overtuiging dat het van Martine was. Zouden jullie de tekst misschien vooraf kunnen laten gaan met een “Door … “?
Vind het een mooi stuk om lezen!

Lauriëtte -

Interessant om te lezen hoe jouw opvoeding was! Ik weet eigenlijk niet eens meer of ik wel of geen tv mocht kijken, wat ik dronk of wanneer ik chips mocht eten.. Zet me wel aan het denken want ik ben eigenlijk wel benieuwd haha.

Amy -

Wat een prachtig stuk en een ontzettend liefdevolle reactie van je moeder hier in de comments.. <3

Margot -

Ik herken een hoop in jou opvoeding want mij moeder hanteerde veel dezelfde regels. Achteraf vind ik ook dat ze dat goed gedaan heeft!

Joke -

Lieve dochter, bedankt voor het geweldige compliment dat je me geeft!
Als ouders probeer je het zo goed mogelijk te doen, kinderen mogen krijgen en mogen opvoeden is voor mij wel het meest waardevol in mijn leven geweest.
Fijn dat je het gevoel hebt dat je veel vrijheid kreeg, wij zagen ook dat je het aan kon en “niet in zeven sloten tegelijk” liep, en zelf keuzes kon maken. We hebben jullie vertrouwen willen geven, en het gevoel dat er van jullie gehouden wordt zoals je bent.
En natuurlijk, achteraf had ik dingen anders willen doen, maar dat geldt voor heel veel wat je in een mensenleven mee maakt!

Momo -

Ik krijg hier bijna tranen van in mijn ogen. Wat een mooie, warme en lieve reactie Joke!

Martine -

Ah Joke, je bent echt zo’n lieverd :) ! Wat een mooie reactie! Ik hoop -als ik kinderen krijg- dat ik ze net zo vrij op durf te voeden als jij dat bij Willemijn hebt gedaan.

annelot -

Het lijkt bijna wel alsof we dezelfde ouders hebben gehad haha ik ben precies zo opgevoed met de tv en de frisdranken… Bij ons thuis was het thee , karnemelk of melk en water doordeweeks en de tv alleen na het avond eten. Bij de middag thee mochten we altijd 1 koekje maar op woensdag middag mochten we wat lekkers uitzoeken uit de grote snoep trommel. En in het weekend mochten we een klein bakje met chips en een glas fris. Nooit hebben wij fris tijdens het avond eten gehad, altijd de kan water op tafel. Al het lekkers qua snoep en drinken zat zelfs in de zogenoemde kelderkast en die ging op slot ( maar dat was omdat anders mijn grote broer alles leeg zou jatten en op zou eten haha) Ik vond het verschrikkelijk als kind dat mijn ouders zulke regels hadden maar nu ik zelf op een volwassen leeftijd ben, ben ik het meer dan ooit met ze eens ! ik zou hetzelfde doen met mijn kinderen. En ze vooral ver weg houden van de tv overdag haha ik ben goed genoeg terecht gekomen zonder de tv overdag dus dat kunnen mijn kinderen ook later !! 😀

N. -

Beetje off topic: dat dekbed bovenaan had ik vroeger ook

lucindainwonderland -

Ik ben zelf behoorlijk streng opgevoed en moet eerlijk zeggen dat ik daar nog geregeld wat van merk, op een niet zo’n hele goede manier. Het heeft mij vooral geleerd hoe ik het later niet zou willen doen. Wel was het vreemd dat vanaf het moment dat ik 16 werd ineens alles mocht en er nergens meer naar op of omgekeken werd. Maar goed, denk dat iedereen wel weer een andere opvoeding heeft meegekregen. xxx Lucinda

Dita -

Wij hadden ook niet veel regels en achteraf ben ik best verwend. Mijn zusje is dus gehandicapt en achteraf denk ik wel eens ‘ik kreeg best veel als soort van schuldgevoel’ terwijl dit helemaal niet nodig was. Ik ben nooit iets tekort gekomen. Ik heb wel altijd geleerd dat je moet werken voor iets en dat je niet alles zomaar kunt kopen.

Sophie -

Ik Ben nog maar 13 en mijn ouders voeden mij bijna net zo op als jou’n ouders, het enige verschil is de tv, daar mogen we (vaak) gewoon naar kijken. Het enige progamma waar ik nu naar kijk is 24kitchen. verder kijk ik vaak op yt. Ook niet goed, ik probeer oook minder lui te worden. Ik hou bijvoorbeeld veel van handwerken, maar ik ben dan weer te lui om mijn spulletjes te pakken en klaar te zetten enzo.

Reageer ook