Linzenschotel

Er zijn een aantal standaard recepten waar ik gek op ben. Bijvoorbeeld penne met broccoli en zalm of aardappeltjes uit de oven. Maar deze is ook een topper!

Ik maak dit vaak als er mensen komen eten. Deze linzenschotel doet mijn zus altijd denken aan carnaval, omdat ik dit ook maakte voordat we naar Breda vertrokken als piraat en stewardess. Ik ben er gek op en ik denk dat veel mensen deze linzenschotel wel kunnen waarderen!

Benodigdheden voor 4 á 5 personen

 • Olijfolie
 • 250 gram spekblokjes
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 2 uien
 • 1 grote teen knoflook
 • 150 ml rode wijn
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 blik tomatenstukjes
 • 1 of 2 pakjes chipolata worstjes
 • 2 blikken linzen (800 gram)
 • Italiaanse kruiden
 • Zout
 • Peper

 

Recept

Ik maak altijd flink veel, omdat je dit gerecht heel goed de volgende dag of de dag erna nog op kunt eten. Ik hou van gemak, want niets is lekkerder dan een dag niet te hoeven koken. Oké, laten we beginnen.

1. Doe wat olijfolie in een grote (roerbak) pan en bak de spekjes

2. Snij de uien en pers de knoflook uit. Doe dit in de pan en schep het om met de spekjes.

3. Voeg 150 ml rode wijn toe. Ik gebruik een Merlot vanwege de zachte smaak. Laat de wijn 10 minuten inkoken. Dit doe je door het vuur middelhoog/hoog te zetten en af en toe te roeren. Het vocht -en dus de wijn- moet verdampen. Blijf hier wel bij staan, want het kan hard gaan.

4. Terwijl alles aan het inkoken is, snij je de kastanjechampignons in stukjes. Maak ze schoon en snij ‘de stam’ er af. Als je dat niet doet, geeft het een bittere smaak aan het gerecht.

5. Als de 10 minuten voor bij zijn, doe je de chipolata worstjes, de kastanjechampignons, de gepelde tomaten en stukjes tomaten er bij. Precies in deze volgorde, zodat het vlees zo dicht mogelijk bij de bodem ligt. Ook voeg ik flink wat Italiaanse kruiden toe, een heel klein beetje zout en wat peper.

6. Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de pan 20 minuten op laag vuur staan zodat de worstjes kunnen garen.

7. In deze 20 minuten ruim ik de rommel op en laat ik de linzen uitlekken in een vergiet. Ook bak ik een ciabatta af in de oven in de tussentijd en dek ik de tafel. Heerlijk als je zo’n gerecht hebt, waarbij je genoeg tijd hebt om wat andere dingen te doen.

8. Na 20 minuten schep je alles even goed om. Zet het vuur weer ietsje hoger en schep de linzen er door heen. Verwarm dit ongeveer 2 á 3 minuten. Klaar!

Serveer de linzenschotel met een ciabatta, dat smaakt er goed bij en je kunt het vocht op het bord ‘schoonmaken’ met een stukje brood. Maak er eventueel een frisse salade bij en vergeet een lekker rood wijntje niet. Eet smakelijk!

22 reacties

Esther -

Hoi Martine, heb dit gerecht gisteren gemaakt en het was heerlijk! Echt comfort food :-)

L- -

Het was super lekker!
maak nooit linzen hou niet echt van tomaat
maar ik heb het geprobeerd en het was heerlijk!
vooral met de wijn erbij haha!

HCN -

Het doet me denken aan cassoulet, een Frans gerecht met heel veel vlees en heel veel bonen. Alleen moet je die heel lang laten pruttelen. Dus hoera voor de verkorte versie!

Karin -

Ik vind jullie recepten altijd leuk om te lezen! Eenvoudig maar vaak net met een twist waar ik zelf niet op zou komen. Ook deze ga ik onthouden!

Margot -

leuk recept! Ik kook zelf eigenlijk nooit met linzen, maar ik heb geen idee aarom eigenlijk niet.

Leonie -

Dank je wel voor het delen van t recept! Moest vandaag boodschappen doen en bedenken wat te eten vanavond, nu staat t lekker te pruttelen 😉 Ben heel benieuwd hoe het smaakt.
X

Maxie -

Ziet er lekker uit! Helaas ben ik allergisch voor linzen, dus dit gaat hem niet worden ;). Weet je misschien een lekkere vervanging voor de linzen? Want de rest ziet er wel lekker uit.

Eva -

Denk dat je dit wel door allerlei verschillende soorten bonen kan vervangen… (kidney’s, witte bonen, zwarte bonen, bruine bonen etc.) En wanneer je deze uit blik gebruikt kan je het recept gewoon aanhouden :)

Maxie -

Bedankt voor de tip! Ik ben een echte ramp in de keuken dus ik kom helemaal niet op dat soort ideeën ;). Dan ga ik het binnenkort maar eens proberen.

Nesrin -

Ik eet en maak vaak linzensoep (Turks) en gebruik eigenlijk nooit linzen uit blik, wist niet dat Bonduelle dit had.

Ilham -

Ik hou van linzen en eet het ook geregeld, maar op de foto’s hierboven komen ze niet echt tot hun recht.

Leoni -

mmmm klinkt lekker, ik ga zeker een vegetarische variant hiervan proberen! 😀

Jess -

Ik houd van linzen maar weet nooit zo goed hoe ik ze in gerecht moet bereiden zodat ook de boyfriend ze wil eten. Dit klinkt goed. Misschien dat ik binnenkort een poging waag in de keuken. Thanks for sharing!

Lindsey Beljaars -

Al is dit gerecht niet echt fotogeniek, het lijkt me wel echt heerlijk! Dit ga ik zeker een keertje uitproberen x

Natasja -

Ik ben niet gek op linzen. Nou ja, ik eet ze bijna nooit. Toch wil ik dit recept best een keer proberen.

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Ik zou dit nooit zelf bedacht hebben om te eten, maar het klinkt eigenlijk wel lekker (lekkerder dan het eruit ziet ;)) dus dit ga ik zeker een keertje proberen! en ik ben gek op ciabatta soppen dus yay!

Iris | Todayslipstick -

Ik heb echt nog nooit linzen op! Ik ben er eigenlijk best benieuwd naar.
Liefs, Iris

lucindainwonderland -

Wij aten vroeger thuis nooit linzen, dus ik zit nog een beetje in het ‘wat de boer niet kent dat (vr)eet hij niet’ idee. Toch heb ik laatst linzensoep geproefd en dat was best lekker, maar of ik dit snel zelf zal maken, dat denk ik toch niet. xxx Lucinda

iooon -

Het spreekt me aan, en ook weer niet. Beetje dubbel. Ik vind linzen wel lekker maar ik weet niet of ik de man er een plezier mee zou doen.

Dita -

Dit lijkt me erg lekker! Zelf eet ik niet vaak linzen maar ik vind het altijd wel erg lekker. Ik vind het zo leuk dat jullie ook recepten delen :)

Laura -

Ik weet niet wat het is, maar ik vind linzen het meest onaantrekkelijke woord dat er is qua eten, haha. Desondanks ziet deze schotel er lekker uit, maar dan ga ik liever voor quinoa of zwarte bonen!

Daisy -

Same here haha!

Reageer ook