Overkomt het leven ons?

Het leven is veranderlijk. Niets voor niets zeggen ze ‘Life is what happens while you’re busy making other plans’. Al jong leren we dat het leven onvoorspelbaar kan zijn. Maar is dat een kwelling, of juist een cadeautje?

Bron afbeelding

Mijn hele leven heb ik gedacht dat ik zou gaan studeren en na mijn studie terecht zou komen in een functie in de richting van mijn studie. Maar al tijdens mijn studie begon ik te twijfelen… Is dit wel wat ik de komende dertig of veertig jaar wil gaan doen? Ondertussen kwam bloggen op mijn pad, maar nooit had ik gedacht dat dit mijn fulltime baan zou worden. Ook niet toen ik al een paar jaar bezig was. Na mijn afstuderen, toen ik een baan ging zoeken, dacht ik ‘Waarom zou ik niet parttime als logopedist gaan werken, zodat ik ook parttime kan bloggen?’ Pas toen kwam het in me op dat het misschien een mogelijkheid was om ooit eens fulltime te gaan bloggen. Ooit had ik het plan gehad om te studeren en in dat vakgebied een baan te zoeken. Maar ondertussen was er, geheel onverwachts, een droombaan op mijn pad gekomen zonder dat ik het direct door had! Natuurlijk heb ik er zelf samen met Martine heel hard voor gewerkt, dat was puur als hobby en nu bleken we er opeens van te kunnen leven! Een mooi voorbeeldje van iets dat op je pad komt, terwijl je andere plannen maakt. In positieve zin!

Zo’n zelfde iets gebeurde 8 jaar geleden. Ik kwam uit een moeilijke relatie met mijn eerste, grote liefde, met wie ik drie jaar verkering had gehad. Hoewel ik het zelf had uitgemaakt, was ik kapot van verdriet. Ik besloot resoluut voorlopig lekker vrijgezel te blijven. Even geen mannen meer voor mij! En toen, nog geen twee maanden later, was Djurre daar. Na de eerste date wist ik: ‘Hij is het!’ Binnen een paar weken was het dik aan en binnen het jaar woonden we samen. De rest van het verhaal kunnen jullie inmiddels wel geloof ik. 😉

Dit zijn twee voorbeelden van cadeautjes die me overkomen zijn. Beide waren niet ‘gepland’ of heb ik bewust opgezocht. Het kwam op mijn pad en het blijken nu twee van de belangrijkste dingen in mijn leven te zijn. Hier ben ik enorm dankbaar voor.

Maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren… Toen Djurre en ik trouwden was mijn plaatje compleet. Ik had geweldig lieve ouders met het perfecte huwelijk als voorbeeld, leuke broers (zwagers) en (schoon)zussen, een huis, een fijne baan en lieve vriendinnen. Mijn plannetje was geslaagd. Tot daar, nog geen twee weken later, de donkere wolk van de scheiding van mijn ouders voor de zon schoof. Totaal onverwachts. Het gooide mijn leven overhoop. Het voelde letterlijk alsof het mij overkwam, terwijl ik nog bezig was met mijn leven inrichten zoals ik het in mijn hoofd had. En daar hoorde gescheiden ouders niet bij. De scheiding van mijn ouders is geen cadeautje geworden en is ook iets wat ik liever niet had mee willen maken. Toch is dit óók het leven en zit er niets anders op dan het te accepteren en er het beste van te maken. Het leven is onderhevig aan verandering. Sometimes it’s good, sometimes it’s bad…

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden van dingen die je kunnen overkomen, terwijl je bezig bent om andere plannen te maken. Zoals de student die plotseling ernstig ziek wordt en haar studie stop moet zetten. Een jonge vrouw op de top van haar carrière, die plotseling geveld wordt door een burn out. Een vijftiger die ontslagen wordt, en nu plotseling alle tijd heeft om die wereldreis te maken.

Bij KRO De Reunie behandelen ze vaak de stelling: ‘Het leven overkomt ons of is een vat vol keuzes?’ Hoewel ik voorstander ben van verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk, je hart volgen en doen wat jou gelukkig maakt, denk ik dat we er tegelijkertijd niet onderuit komen dat het leven af en toe ook datgene is wat ons overkomt. Ik geloof niet in karma, wel in de willekeurige onvoorspelbaarheid en veranderlijkheid van het leven. Noem het ‘het lot’, ‘iets’ dat je een levensles moet leren of gewoon ‘het leven’. Het leven is een mix van dat wat je overkomt en dat waar je zelf voor kiest. Wat je in elk geval sowieso wél kunt kiezen is hoe je omgaat met datgene wat je overkomt.

Zijn plannen maken daarmee overbodig? Dat denk ik niet. Plannen maken geeft richting aan je leven, laat je ontdekken wat écht belangrijk voor je is en geeft ons de nodige houvast waar we allemaal naar opzoek zijn in het toch al vrij onvoorspelbare leven. En zo af en toe komt er iets voorbij wat ons pad verstoort. Soms zet het ons op een totaal andere route, en andere keren zijn het slechts wat heuvels en bochten onderweg. Soms is dit een cadeautje en soms is dit een kwelling. Maar uiteindelijk komt alles altijd weer goed.

Hoe denk jij over de stelling: ‘Het leven overkomt ons of is een vat vol keuzes?’

36 reacties

Akkelien -

Ik kan me erg in jouw kijk op dit onderwerp vinden. Prachtig geschreven Willemijn.

Cindy -

Ik denk dat het leven een combinatie is van beide factoren. Sommige dingen overkomen je, zoals leuke dingen als een relatie, maar ook minder leuke dingen zoals een ziekte. Momenteel zit ik daar heel erg mee, ik denk heel erg na over dingen die mij overkomen zijn, maar ook dingen waar ik voor kan kiezen. De generatie-Y levensvragen zeg maar.. Maar ik geloof wel in toeval, het lot of dat er iemand van bovenaf is die dingen kan sturen. Zo geloof ik er heel erg in dat mijn overleden oma ergens invloed op mij heeft. Vraag me niet waarom of hoe en wat, dat kan ik niet uitleggen, maar dat denk ik echt.

larissa -

Als je net geboren was, kon je nog geen keuzes maken. Je koos niet wie je familie, afkomst, religie, geslacht, afwijkingen etc waren. Wie je bent, dat is je gewoon overkomen en uiteindelijk zijn je keuzes altijd beïnvloed door wat je ervoor ‘overkomen’ is.
Ikzelf werd in de middelbare school opeens erg ziek waardoor ik niet meer naar school kon en veel ervaringen heb gemist. Ondertussen heb ik mijn diploma behaald via de examencommissie in België en ben ik op zoek naar een leuke studie om in september mee te starten.

veer -

Herkenbaar. Ik heb veel mooie dingen gekregen die op mijn pad kwamen. Maar toen ik vorig jaar een burn out kreeg, was ik kapot. Letterlijk zat ik aan de grond. Maar het heeft mij de tijd gegeven om na te denken wat ik wil in het leven. En wat nu echt belangrijk is.. zo werd iets naars iets goeds

Melanie -

Ik geloof zeker dat het leven je overkomt. Ik ben 7 jaar samen geweest met mijn inmiddels ex (dat klinkt nog heel raar) hebben een hoop meegemaakt samen, leuk koophuis, en besloten voor een kindje te gaan. Ik was best snel zwanger en we konden ons geluk niet op. Maar hij is verliefd geworden op een andere meid, en laat ons opeens zitten. Tsja, ik kan er helemaal niks meer aan doen. Bijna 30 weken zwanger en alleenstaand. Huis moet in de verkoop. Binnen een paar maanden is mn leven een puinhoop. Ik geloof dus zeker dat het leven je overkomt. Het is zeker ook een vat vol keuzes, alleen dat zie ik op dit moment even niet. Want welke keuze heb ik op t moment? Ik móet wel door, zonder mn grote liefde en beste maatje. Het gezin wat ik voor ogen had is weg.

Willemijn -

Wat verdrietig en vreselijk kut! :( Sterkte!

Lara -

Ik ben christelijk en ik geloof dus dat God je leven bestuurd. Soms overkomt mij iets wat ik niet snap, maar ik troost me dan met de gedachte dat God overal de leiding over heeft en er voor zorgt dat ik het kan verdragen. Interessant om jouw visie hierover te lezen!

Felicia -

Wat een fijn artikel, echt goed geschreven! Ik ben het volkomen met je eens dat je je eigen keuzes maakt, maar het leven je ook overkomt. Zelf ben niet erg bezig met ver vooruit plannen te maken, meer leef ook niet echt van dag tot dag. Ik denk er wel vaak aan dat ik eigenlijk meer moet beseffen dat het leven nu is en ook zomaar kan eindigen. Dat ik meer mijn hart zou moeten volgen in bepaalde dingen en doen wat ik leuk vind, maar vaak vind ik dat toch wel moeilijk en durf ik dat niet, ga ik voor zekerheid.

Moira -

Ik ben iemand die leeft bij de dag en niet te ver in de toekomst kijkt. Ik ben een avontuurlijk type die wel ziet hoe het leven loopt. Zo hebben mijn man en ik ons leven in 2007 gedag gezegd en zijn we lange tijd op reis gegaan. In 2010 waren we wel uitgereisd en toen hebben we ons gesetteled in Nieuw Zeeland . Hier wonen we nu inmiddels 4 jaar. Voor de rest van mijn leven hier blijven geen idee. We denken er al weer hard over na om weer op reis te gaan.

Ja er gebeuren inderdaad dingen in je leven die je liever niet ziet gebeuren maar daar leer je zelf ook van. Zo ben ik mijn broer verloren door een hartstilstand en hij was pas 36, daardoor kom je er wel achter dat het leven maar heel kort kan zijn. Dat heeft mij bijvoorbeeld heel erg veranderd in de gedachten van het leven bij de dag.

Xandra -

Ik geloof heilig in YOLO! Afwachtend leven is zo zonde, maak er wat moois van nu het nog kan! Kansen moet je nemen en maken.

Esméee -

Ik geloof er opzich ook wel in dat het leven soms een onverwachte wending kan nemen.
Jaren geleden had ik altijd in mijn hoofd dat mijn leven zus en zo zou gaan (moeten) lopen. Als zich dan steeds teleurstellingen voordoen waardoor je wanhopig raakt en je een half jaar gehandicapt bent dan ga je anders naar het leven kijken. Ik bekijk mijn leven nu meer van dag tot dag en heb wel dromen maar geen vaste plannen meer. Ik zie wel hoe het komt. Ik heb mijn nieuwe studie na een half jaar stopgezet omdat de school toch niet voor mij werkte. Nu weer fris op zoek naar iets anders. Heel even moeten slikken omdat het een teleurstelling is, maar het leven heeft nog zoveel meer te bieden.

Marjolein -

Deels overkomt het leven je en deels kun je zelf keuzes maken naar mijn mening. Voor mezelf is mij de afgelopen maanden veel goede dingen overkomen, maar als ik in de periode daarvoor niet de keuze had gemaakt om mijn eigen grenzen te verleggen en meer in het sociale leven te stappen, was het allemaal niet zo gelopen als het nu gaat. Ik denk zeker dat het invloed heeft op elkaar!

Marleen -

Mooi stuk! Ik geloof heel erg dat dingen gebeuren om een reden, ik denk heel vaak: dit had zo moeten zijn. Ik geloof ook zeker dat het leven je overkomt, maar je het zelf júíst door keuzes te maken kan beïnvloeden. Interessant om over na te denken!

Ilse -

Oh wauw, dit weerspiegelt zo enorm goed hoe ik me op dit moment voel, dat ik wel gewoon moet reageren.

Ik geloof stellig in het ‘dingen gaan zoals ze gaan’ gedachtengoed, maar sinds enkele weken kom ik daar op terug. Beter gezegd, ik twijfel.

Inmiddels tik ik bijna de 27 jaar aan, studeer ik (hopelijk) deze maand af en ben ik onwijs toe aan de arbeidsmarkt. Terwijl iedereen lyrisch is over mijn functioneren en ik diverse aanbevelingen op zak heb, krijg ik gewoon geen baan. Het overkomt me gewoon niet. De ene afwijzing is nog niet verwerkt of de andere staat alweer voor de deur. Het leven overkomt me niet meer, het haalt me gewoon keihard ordinair in. Natuurlijk weet ik dat het vinden van een baan geen peulenschil is, maar dat het me zo zou raken had ik absoluut niet voorzien. Na jaren van keihard werken en letterlijk onderaan moeten beginnen, had ik gehoopt dat ik wel voldoende geluk zou hebben opgebouwd.

Laat duidelijk zijn dat dit geen lofzang is over mezelf. Ik wil ook totaal niet overkomen als iemand zonder ruggengraat. Wat ik duidelijk wil maken is dat je soms juist geleefd wordt en moet leren om dingen te accepteren, ook al is het leren accepteren het moeilijkste deel. Het is ook niet erg om af en toe stil te moeten staan omdat je ingehaald wordt of simpelweg de kracht niet meer hebt om te rennen. Zie het als een leerproces. Niets meer of minder. Sommige dingen kun je niet veranderen, dus omarm alles wat je overkomt en haal er lering uit. En mijn motto? Mijn motto is tegenwoordig lekker het on-originele ‘what doesn’t kill you makes you stronger’ :-)

Natascha -

Ik deel je lot. Ik ben maar een jaartje jonger ook al bijna 8 maanden afgestudeerd en nog steeds geen job. Alleen afwijzingen. Toen ik voor mijn tweede master ging voelde ik me heel ongelukkig maar het resultaat van mijn thesis had ik nog naar mijn gevoel, zelf in de hand. Nu bij het zoeken van een job lijkt alle controle weg te zijn en moet ik alles maar even ondergaan. Soms heb je het gewoon even zelf niet in de hand maar toch heb je dan nog zelf de keuze over hoe je ermee omgaat :)

Lara -

Wat een fijn artikel! Zelf geloof ik zeker dat je zelf grotendeels verantwoordelijk bent voor wat er gebeurd in je leven, maar heel veel dingen overkomen je ook gewoon, maar dat is zeker niet altijd slecht of jammer. Zo ben ik door een rottige middelbare school-periode met 0-motivatie en veel spijbelen uiteindelijk voortijdig gestopt met school. Echter was ik wel nog leerplichtig en werd ik het volgende schooljaar dus zonder pardon naar het vavo gestuurd. Hier ging ik heen met de zelfde instelling:’ het wordt weer zo rot, ik ga weer alleen zijn, ik heb er gewoon geen zin in, ik haal het toch niet’, etc. Ondanks dat ik er niet voor heb gekozen zo’n rottijd op school te hebben was ik wel zélf verantwoordelijk voor het resultaat hiervan. Echter kreeg ik in de tweede week van het nieuwe schooljaar een heel goede realitycheck: ik werd recht tegenover mijn school als voetganger aangereden. Het ongeluk zelf kan ik me niet herinneren, wel weet ik dat ik geen 10cm verderop terecht had moeten komen; dan was ik met mijn nek/hoofd op de stoeprand geland. Lang verhaal kort: ik kwam eruit met diepe, grote wonden over mijn hele lichaam, een gebroken voet en een zware hersenkneuzing. Nu, 2,5 jaar later, zit mijn lichaam onder de littekens lijkend op brandwonden en heb ik blijvend hersenletsel. Echter had ik na het ongeluk wél de motivatie om mijn school af te maken. Ik had een flinke achterstand en heb dus 2 jaar op vavo gezeten, maar ik heb hard gewerkt en het gewoon gehaald met een heel nette eindlijst. Nu doe ik een ontzettend gave studie en ben ik hoe vreemd ook, ontzettend dankbaar voor wat me is overkomen. Nu probeer ik als ik aan andere merk dat ongemotiveerd ze te laten zien dat je uiteindelijk tóch zelf over je leven beslist, en dat je er maar het mooiste/beste/leukste van moet maken.
Sorry voor dit hele lange verhaal overigens haha

melissa093 -

Mooi artikel! Laat je nadenken. De afgelopen jaren waren voor mij en mijn vriend ook niet gemakkelijk. Gelukkig gaat voor ons de zon nu langzaamaan weer schijnen :)

Beau -

Mooi artikel! Heeft me meteen erg aan het denken gezet.. Mijn vriend heeft het twee weken geleden na bijna twee jaar ineens uitgemaakt, ik ben er echt helemaal kapot van. Kans is heel klein dat het nog goed komt en het is dus wel belangrijk dat ik er het positieve van in ga zien. Is zo moeilijk op dit moment en ik wil het ook helemaal niet accepteren, maar dit artikel heeft me zeker even geholpen!

Karin -

Breakups zijn altijd zo vervelend, vooral als het onverwachts is. Maar uiteindelijk word je er sterker van, cliche but true. Sterkte!!

Jennifer -

Ik geloof ook in de eigen maakbaarheid van geluk en daar zelf verantwoordelijkheid voor nemen. Ook met negatieve situaties kun je positief omgaan, ook al heb je daar zelf niet voor gekozen en is dit iets wat je overkomt. Uit iets negatiefs dat gebeurt kun je ook iets positiefs halen.

Emma -

Mooi geschreven.
Heel toevallig vind ik de voorbeelden die je aanhaalt: mijn studie heeft een jaar op pauze gestaan ivm ziekte, mijn zus heeft een burnout en mijn vader raakt zijn baan kwijt.
Dit artikel sluit wel aan bij waar ik zelf nu veel over nadenk, en ook bij de paasgedachte! Ik probeer niet boos te zijn op wat me overkomt, dat ligt buiten eigen schuld. Maar hoe ik ermee omga, daar probeer ik een zo positief mogelijke draai aan te geven :)

Amy -

Mooi artikel Willemijn! Ik denk dat je absoluut dingen kunt sturen door de keuzes die je maakt. Natuurlijk komen er af en toe onverwachte dingen voorbij, maar de vraag is hoe ermee omgaat: pak je een kans op het moment dat je hem krijgt? In het geval van dood en ziekte overkomt het je natuurlijk, helaas geeft het leven ons daar vaak geen keuze in. Een combinatie van beiden dus, denk ik :)

Marloes | Budgetproof.nl -

Je kunt je altijd suf plannen (wat ik ook doe) en hopen dat alles verloopt zoals je wenst … maar er zijn altijd dingen die anders lopen dan je hoopt. En dat moet je een plekje geven. Ik vind dat soms lastig. Ik heb daarom een quote aan m’n muur hangen: As some point you just have to let go of what you thought should happen and live in what’s happening :).

Anita -

Natuurlijk overkomen er je dingen maar je hebt idd altijd de keuze hoe je ermee aangaat en welk vervolg je eraan geeft. Keuzes die we kunnen maken worden ons soms wel beperkt, hetzij door je eigen beperkingen of die opgelegd zijn door een ander of het gezin/gebied waar je in opgegroeid bent. Zelf heb je wel altijd de keuze om iets van je leven te maken en voor iedereen geeft daar een andere invulling aan. Dealen met de dingen die op je pad komen en altijd de balans daarin zoeken is het belangrijkste wat er is.

Kirsty -

Interessant onderwerp! Ik denk dat we eigenlijk vaak wel de keuze hebben hoe wij ons leven willen leiden, maar over sommige details heb je geen controle. Wel denk ik dat dat niet uitmaakt en we uiteindelijk wel komen waar wij moeten zijn.

Anna -

Ben ik de laatste tijd ook veel mee bezig! Ik denk dat je het zelf in handen hebt. Leuk artikel Willemijn! Veel Liefs

Dita -

Ik ben het helemaal met jou eens. Sommige dingen kan je natuurlijk wel doen uit gevoel maar ook veel dingen overkomen je. Ook bij mij de scheiding van mn ouders. Het hebben van een zusje met een handicap maar ook het mooie huis waar we nu in wonen. Ik heb altiis gezegd dat ik weer naar het dorp wilde waar ik ben opgegroeid maar nooit geweten dat het zo snel kon gaan. Mijn vriend woonde ook in dat dorp en we zijn in het huis van zn ouders gegaan. En zo zijn er wel meer dingen die je overkomen… helaas ook minder leuke dingen maar dat hoort ook bij het leven

Marieke -

Leuk artikel! Zet je aan het denken… Ik denk dat voor iedereen het leven verrassingen in petto heeft (zowel positief als negatief). Maar dat betekend niet dat je je verantwoordelijkheden in het leven van je af hoeft te schuiven! Echter dat je alles kunt bereiken zolang je er maar voor werkt vind ik altijd een moeilijke uitspraak, omdat er altijd dingen onverwacht kunnen gebeuren.

lucindainwonderland -

Ja sommige dingen overkomen je inderdaad en daar is voor geen meter voor te plannen, toch denk ik wel dat je de rest wel een beetje (zo goed en zo kwaad als het gaat) kan sturen door je eigen beslissingen. Daar ben ik nu juist heel erg mee bezig, de juiste richting vinden en niet alles maar over mij heen laten komen. xxx Lucinda

Silke -

Mooi artikel! Soms moeten we inderdaad stil staan bij de dingen die ons overkomen. In positieve en negatieve zin. Ik vind het heel lastig, ik geloof ook wel in het lot. Maar soms is het heel lastig, zo overkwam het mij dat ik vorig jaar mijn baan verloor, waar ik nu een mooie baan voor terug heb gekregen met meer uitdaging. Achteraf kijk je heel anders op deze periode terug dan dat je er ‘midden in’ zit. De prachtige quote die ook aan het begin van jullie artikel staat past hier zo goed bij. Life is what happens while you are busy making other plans. Al is het goed om soms op de rem te drukken.. en gewoon even te genieten van het moment! :)

Kimberley -

Bijzonder! Ik zit hier op dit moment te piekeren over dit soort dingen! Het leven komt zoals het komt. Plannen is goed maar uiteindelijk gaat het erom hoe je ermee omgaat als het niet gaat zoals je dus had gepland. Ik ben me op dit moment echt bewust dat ik alles laat gebeuren en toch blijven genieten natuurlijk!

marloes -

Goedemorgen Dames,
Wat een fijn artikel op deze zaterdagochtend!
Alles heuvels ,bergen en dalen maar ook de pieken die overkomen je … Denk ik
Daar hou ik mij maar aan vast want anders word ik heel ongelukkig.
Het is maar net op welke manier je met alles omgaat, hoe lastig het ook is probeer ik ook al is het uit een dal de mooie momenten te onthouden.
Zo heeft het leven op die momenten weer een stukje kleur tussen al het donkere door.

“Het is maar net wat je doet met het gene wat jou is aan gedaan”.

Liefs xx

Sharity -

Hoi Willemijn,
Fijn eens iets te lezen over t leven. Ik zie alles wat op mijn pad komt als onverwachte nieuwe dingen. Zo had ik een baan waar ik op mijn tenen liep, gingen mijn ouders afgelopen jaar plots onverwacht scheiden. Zo werd ik flink op de proef gesteld, zwaar emotioneel en lichamelijk! Na een aantal x solliciteren en afwijzingen in mijn sector, zag ik een vacature op een ander gebied. Als of t zo had moeten zijn.. Na t sturen van mijn sollicitatie had ik meteen reactie binnen 2 weken een nieuwe baan, dit kwam zo op mijn pad van t leven.. Even iets goeds ipv negatief! Dingen overkomen je, en je kan uiteindelijk zelf kiezen wat je ermee doet :)!
Liefs, sharity

Esther -

Bijzonder stukje. Even persoonlijk: gisteren bij de behandeld arts van mijn man gehoord dat we dinsdag starten met chemo’s en dat die niet zonder risico’s zijn. Dus wat ons betreft: het leven overkomt je. En voor een ieder die dit niet hoeft mee te maken: geniet alsjeblieft van de keuzes die je hebt!!

Carina -

Ik vind dit een beetje een grijs gebied. Want vaak overkomen dingen je gewoon maar je hebt wel altijd de keus in hoe je er zelf mee omgaat. Persoonlijk is het voor mij belangrijk om te relativeren en balans te zoeken.

Reageer ook