Eten weggooien

In de loop der jaren, naar mate je ouder wordt, word je je steeds bewuster van het milieu en in hoeverre jij je steentje daar aan bij kunt dragen. Ikzelf in elk geval wel. Één van de dingen waar ik op let is om zo min mogelijk eten weg te gooien. Gooi jij veel eten weg?

Foto Flickr Diego Fuego

Allereerst: Ik ben geen heilig boontje en al helemaal geen ‘groen meisje’ (Maar ik ben wel dol op ze!). Ik weet niet heel veel van milieu zaken af. Toch denk ik dat je als ‘normale’ consument wel moet proberen je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Ik probeer dit dan ook, maar omdat ik niet heel erg veel kennis bezit, zit ik er misschien wel eens naast. Ben jij nu wel een heel groen meisje en ben je het niet (met alles) eens uit dit artikel, dan hoor ik graag hoe jij het ziet en hoe jij denkt dat ik en alle andere milieu noobies een steentje zouden kunnen bijdragen in jouw ogen. Voor zo ver deze mini disclaimer. 😉

Een aantal weken geleden was ik op een feestje waar ik een oude vriend tegen kwam. Djurre en ik kennen hem beide van ons bijbaantje in de supermarkt (way back!) en later gingen we samen naar dezelfde hogeschool hier in Groningen. Ik raakte met hem aan de praat en hij vertelde me over zijn interessante levensstijl. Hij doet namelijk aan Dumpster Diving/Diven. Door zijn verhaal kwam ik er op om dit artikel te gaan schrijven.

Hij vertelde dat hij nu in Noorwegen woont, in een soort woonvorm met nog 10 andere jongens/mannen (hij is een echte ‘hippie’ geworden, no offence overigens 😉 ). In Noorwegen is eten en drinken ontzettend duur. Vele malen duurder dan bij ons hier in Nederland. Hierdoor zijn er een hele grote groepen ontstaan die aan Dumpster Diving doen, vooral in de grote steden. Dumpster Diving is ‘container duiken’ en houdt in dat je opzoek gaat naar voedsel in containers. Dit kunnen containers van supermarkten en restaurants zijn, maar ook van huishoudens. En wat hij mij vertelde vond ik enorm schokkend! Met een groep van 10 mannen kunnen ze namelijk van één avond dumpster diven een hele week eten! Ik wist niet wat ik hoorde!

De buit van één avond bestaat vaak uit dozen vol weggegooide groenten, fruit, aardappels, broden, pakken rijst waar een scheurtje in zit, kapotte zakken pasta en vleeswaren en zuivelproducten die op de datum of net één dag over de datum zijn. Meestal kopen ze alleen dingen zoals zout, peper, olijfolie en soms wat tomatensaus en andere houdbare dingen om hun maaltijden mee af te maken. Het meeste halen ze uit containers van supermarkten, maar ze vinden ook heel veel in containers van restaurants en in woonwijken! Hierdoor geven ze met zijn tienen slechts een paar tientjes per week uit aan boodschappen.

Toen ik hem vroeg waarom hij dit deed, vertelde hij over de gewoonte van de moderne maatschappij om slordig met eten om te gaan. We gooien veel weg, gebruiken veel voorverpakte dingen en koken niet heel afgepast meer (zoals mijn oma dat vroeger wel deed, ze telde X aardappels per persoon). Eten is er in de westerse wereld in overvloed en dit maakt dat we het als water behandelen. Hij vind dit zonde en ook nog eens onnodig belastend voor het milieu. Al dat ‘afval’ moet verwerkt worden en dat gaat gepaard met heel veel geld en CO2 uitstoot. Daarnaast is er zoveel voedselschaarste op de wereld, hoe schandalig is het dan dat wij gewoon hele maaltijden zonder blikken of blozen in de prullenbak gooien? Ik hing aan zijn lippen, ik houd van mensen met een sterke mening of visie op iets.

Tijdens mijn werk in de supermarkt heb ik ook gezien hoeveel voedselverspilling er was, dus erg verwonderd over hoe veel ze daar in vinden was ik niet helemaal. Al het brood wat over was van die dag werd weggedaan. Taarten die over de datum waren werden zo in de containers gegooid, net als groente en fruit dat er niet heel erg mooi meer uit zag. Verpakkingen die beschadigd waren werden weggegooid (want: niet meer aantrekkelijk voor de verkoop) en vlees wat op de datum was moest ook weg. Ook in restaurants gebeurt het maar al te vaak dat we ons eten niet op krijgen. Het is in Nederland nog niet altijd even gebruikelijk om een doggybag mee te nemen, maar eigenlijk zou dit wel heel goed zijn! Je kunt het makkelijk een dag later nog opwarmen en alsnog opeten. Dat scheelt jou geld en er is geen sprake van verspilling!

Mijn gesprek met hem zette me aan het denken. We zouden met zijn allen veel zuiniger om moeten gaan met eten! Nu deed ik dat al wel vrij goed, maar ik heb een aantal valkuilen:

 • Kapjes brood niet opeten en dus weg moeten gooien
 • Ik kook altijd te veel aardappels
 • Soms bestellen we onverwachts eten waardoor vlees of groente over de datum raakt en dan gooi ik het weg

Hier zou ik nog beter mee om kunnen gaan, door van de kapjes brood tosti’s of croutons te maken, de aardappels als lunch op te eten (opgebakken of in een salade) en vlees vaker in te vriezen zodat ik makkelijker kan switchen.

Wat ik zelf al wel bewust doe is:

 • Mijn sneetjes brood uit de vriezer halen, zo ligt het niet uit te drogen in de kast waardoor ik het vervolgens niet meer opeet.
 • In de supermarkt kijk ik altijd goed naar de houdbaarheidsdatum.
 • Ik plan iedere week de maaltijden in zodat ik gericht boodschappen kan doen.
 • Ik probeer redelijk afgepast te koken, voor 2 personen weet ik goed hoeveel pasta/rijst/couscous ik bijvoorbeeld nodig heb. Hierdoor heb ik bijna nooit wat over.
 • Restjes saus gaan altijd de vriezer in en overgebleven chili con carne (bijvoorbeeld) eet ik de volgende dag als lunch op.
 • Als ik groente over heb bewaar ik dit om later alsnog in een salade, soep of ander gerecht te kunnen verwerken.

Nog wat tips:

 • Verwerk restjes groente in een groentesoep, (koude) pastasalade of (koude) couscousschotel. Of gooi het op een pizza! Op een pizza kan namelijk álles. De mogelijkheden zijn eindeloos!
 • Heb je restjes bereidde groente over en wil je ze verwerken in een nieuw gerecht? Voeg ze dan zo laat mogelijk toe, zodat het niet nogmaals gekookt wordt, waardoor het slap en smakeloos wordt.
 • Heb je eigenlijk te veel groente voor één maaltijd? Maak een grotere hoeveelheid en vries de rest gewoon in. Heb je altijd een hapje in de vriezer klaar staan voor als je eens laat thuis bent en geen tijd hebt om te koken.
 • En als je dan echt eens een keer iets over hebt, kun je het dan misschien aan de buren geven? In mijn buurt wonen veel gezinnen die het niet breed hebben, dus als Martine en ik weer eens een doos cupcakes ontvangen van een PR bureau ter ere van iets, dan eten we ze niet alle tien zelf op, maar brengen we wat langs bij onze buren.

Het gesprek heeft mij weer iets meer bewustzijn bijgebracht over dit onderwerp en ik dacht: als het mij inspireerde, jullie misschien dan ook wel! Ik zou niet willen zeggen dat we nu met zijn allen moeten gaan doen aan dumpster diving, want dat is voor de meeste van ons misschien een beetje extreem… Maar met bewuster boodschappen doen en koken kunnen we alleen maar iets goeds mee bereiken en is nog eens super haalbaar ook! Ik ben heel benieuwd of jullie hier al eens over nagedacht hebben en zo ja, wat jij doet om zo min mogelijk aan voedselverspilling te doen.

Dus: Gooi jij veel eten weg? Zo ja, wat kun je doen om dit te verminderen? Zo nee, wat doe jij dan om het te beperken?

52 reacties

T. -

Brood doe ik ook in de vriezer. Ze zeiden dat je van die kapjes wentelteefjes van kan maken in de koekenpan bakken met kaneel en suiker of kaas er tussen en dan in de koekenpan bakken met wat boter er in. In sommige restaurants gooien ze veel weg wat de mensen hebben laten staan. En ook al is dan nog heel goed dan doen ze het in de pedaalemmer. Ik neem wat ik over heb en niet op kan in restaurants mee naar huis. Dit neem ik dan mee in een plastic zakje. Als ik macaroni kook dan wil het wel eens zijn dat ik te veel heb gekookt. Het is passen en meten zodat je niet te veel kookt en niet te veel weg hoeft te gooien. Ik maak er ook wel eens prakjes van en die warm ik dan op in de koekenpan. Sommigen struinen containers af om te zien of daar nog iets eetbaars in zit wat mensen weggooien. Soms een half brood dat nog goed is gooien ze in de container en dat halen sommigen er uit om dat op te eten. Er was eens een mevrouw en die had een bamimaaltijd in de koelkast en daar zaten de maden in en dat kan echt wel weg. En rotte bloemkool en iets wat bedorven is of schimmel op zit. In de vriezer bewaren maakt dat het minder snel bederft tenzij het niet over de houdbaarheidsdatum is.

marian -

Alles wat over de datum is gooi ik weg,

kim -

Mijn Moeder gooide eerder altijd zo ontzettend veel weg! Misschien nog wel, maar ik woon niet meer thuis dus ik heb geen idee. Ik gooi ook wel eens wat weg, dat doet iedereen wel eens, maar ik probeer er wel op te letten. Veel restjes bewaar ik, Kapjes brood zijn voor mijn konijn, ik vries altijd brood per halfjes in zodat het niet te droog wordt, in het weekend ga ik altijd eind van de dag naar de markt, dan krijg je voor 5 euro een hele grote tas gesneden groente omdat ze het anders weggooien. Hier zit soms wel eens wat in watik nog helemaal niet ken, maar je wordt er erg creatief van! Je leert zo veel nieuwe groente kennen, het is goedkoop en de marktkraam gooit minder weg

Julia -

Mijn moeder zegt altijd als het nog goed ruikt, de verpakking niet bol staat en er geen schimmel of beestjes op zit kan je het makkelijk peten, ookal is het over de datum. Bij sommige producten hoef je de datum niet zo serieus te nemen.

Floor Daasvand -

Mijn moeder gooit bijna nooit eten weg, tenzij de portie niet meer groot genoeg is voor een hele maaltijd (voor 1 persoon bedoel ik dan) en we allemaal echt proppievol zitten. Als er genoeg overblijft voor een normale portie voor minimaal 1 persoon, dan gaat het gewoon de koelkast in :)

Samantha - Daily Pleasures -

Wij zijn hier ook mee bezig de laatste tijd om zo min mogelijk weg te gooien. Vooral dingen die over de datum zijn wanneer je even niet op let is zo zonde. Ik vries tegenwoordig ook veel in. Soep die over is, chili con carne al is het maar voor 1 bakje.

Ook heb ik een grote vrieszak in de vriezer liggen waar ik restjes rauwe groente in gooi. Vaak koop je paprika’s, bloemkool of weet ik veel wat en heb je het niet allemaal nodig, conclusie was dat ik het eerst gewoon kookte en weg gooide of een halve paprika of ui in de koelkast had liggen die ik nooit ging gebruiken. Nu snijd ik het meteen op en gooi het allemaal bij elkaar in een zak totdat ik er genoeg van heb om een wokschotel van te maken of een soepje. Werkt echt perfect! Elke keer dat ik wat gesneden had op verschillende dagen gooide ik er wat bij.

Ik heb geleerd dat je veel verse kruiden ook in kunt vriezen want dat maak ik echt nooit op voor de houdbaarheidsdatum maar het liefst koop ik plantjes zodat ik het per gerecht er af kan knippen.

Ook een tip als je echt wil bezuinigen op je eten zijn freezer meals. Zoek het maar eens op op pinterest. Heb nu mijn eerste lading in de vriezer en vind het geniaal. Je maakt dus rauwe gerechten in vrieszakken van te voren inclusief vlees, saus en groentes dus je kunt alles precies afpassen per persoon. Ik heb er nu beef stroganoff, kip fajitas, pork tacos en quesedilla vulling in zitten. Die ontdooi ik dan de nacht ervoor en dan gaat het de ochtend de slowcooker in zodat het klaar is wanneer ik thuis kom van werk. Daarbij kun je dan wat rijst koken of tortilla’s warmen. Erg makkelijk want je hebt altijd wat in huis.

Neeltsje -

Wij geven het eten altijd aan onze hond 😉

Vera -

Wij gooien thuis nauwelijks wat weg bijna alles gaat in de vriezer als restje en eens in de 2 weken ongeveer eten we die restjes dan op. Als er nog maar een heel klein beetje over is geven we het ook wel eens aan de hond. Mijn vader werkt bij een slachthuis en komt regelmatig met vlees van supermarkten thuis dat een paar dagen over datum is maar wel ingevroren is. Als hij thuiskomt doen we het snel in de vriezer en kunnen we het gerust over een paar weken pas opeten zonder er ziek van te worden want het is toch ingevroren. Kapjes eten mijn vader en broertje hier thuis altijd op. Mijn broertje is er gek op!

nina -

Eerste zin: wordt = word, verder goed artikel! Vind dit zelf een belangrijk onderwerp

Julia -

Het is wel wordt hoor…
Je wordt ouder…
Je loopt ouder…
Zie maar

Nicole -

Kontjes brood gaan in de keukenmachine voor paneermeel. Daarnaast zit de voedselbank enorm te springen om mensen die kapotte pakken niet meer in de kast willen hebben. Ik weet dat de supermarkt bij ons in de buurt daar enorm veel naar toe brengt. Oke, die gooien ook wel weg maar daarnaast gaat er enorm veel naar de voedselbank. Ook kun je eens denken aan thuis je eten laten afhalen, dus als je altijd te veel kookt, zijn er sites voor dat andere mensen / studenten eten kunnen afhalen bij jou thuis.

Danique -

Ik gooi zelf niet veel weg. Ik koop niet overbodig veel want als het over datum is gaat het bij mij wel weg. Bij mijn vriend thuis kookt zijn moeder standaard teveel. Vaak wordt er wel voor ruim 2 personen aan eten weggegooid, elke dag!! Super zonde ik heb er al vaak wat van gezegd maar invriezen doet ze niet en minder koken ook niet.

Re -

Vergeet niet dat restaurants maar ook instellingen zich aan regels zoals de haccp moeten houden.
Zelf probeer ik zo min mogelijk weg te gooien. … met de nadruk op probeer;-)

ilham -

Ik gooi vrijwel niets weg. Ik koop veel diepvriesgroenten en verse dingen probeer ik, wanneer ik merk dat ik het niet op ga krijgen, in te vriezen of te verwerken in een taart (fruit). Daarnaast maak ik altijd extra saus en soep om in te vriezen en probeer ik geen zakjes/folies te gebruiken maar hersluitbare potjes.

Tip van mijn mama: vlees kan je perfect op een plateau in een le(e)g(er) vak laten bevriezen en dan in een bakje leggen. Zo hoef je het niet allemaal apart in aluminiumfolie ofzo te steken.

Daphne -

Ik vries ook altijd brood in, maar toch merk ik dat (omdat ik de enige ben die het eet, mijn ouders bakken hun eigen brood) ik het vaak moet weggooien.
Voor de rest vriezen wij ook vaak vlees en overgebleven eten in. Aardappels die over zijn worden soms in de koelkast bewaard voor gebakken aardappels en anders gaat het naar de vogels (gooien we het in de tuin/voor de kippen). Dat doen we eigenlijk met heel veel producten. Overgebleven groentes kunnen vaak ook naar de kippen en het brood naar de vogels, tenzij het echt beschimmeld is.

Ook spaghetti, waar we altijd teveel van hebben bijna, is voor de dieren dan.

Ook kopen we nooit teveel in. We gaan een paar keer per week voor boodschappen, zo blijft er ook minder over.

Diana -

oja als je aardappelen over hebt, opbakken met 2 eieren erdoorheen en een beetje tomatenpuree. ZO lekker!

Dita -

Wat een goed onderwerp. Thuis gingen alle restjes eten altijd naar de kippen. Sinds ik nu 5 jaar samenwoon gooi ik minder weg we vriezen veel in of eten het de volgende dag als lunch. Erg lekker hoor, een stukje pizza, wraps of iets anders. Aardappelen bak ik altijd op de volgende dag en ik maak elke week een weekscheme qua eten. Scheelt ook een hoop verspilling.

Allissa -

Goh toen ik begon met het lezen van je artikel bedacht ik mij dat ik totaal niet milieubewust ben daarin, maar eigenlijk valt dat best wel mee. Brood gaat bij ons in de vriezer, zuivelproducten pak ik inderdaad ook altijd de laatste datum, ik ‘ruik’ en kijk soms liever naar producten om echt te checken of ze over datum zijn en restjes eten laten we staan voor de volgende dag of gaan in de vriezer voor mijn vriend zijn middagdiensten. Alleen soms zijn het van die momenten waarop je denkt van ‘agh, dat kleine beetje kan wel weg’ of ‘ah morgen doen we toch boodschappen en dan halen we wel een nieuwe”. Milieubewust misschien een beetje, maar zuinig totaal niet haha.

Pleun -

Hoi Willemijn, leuk stuk! Ik heb nog wel een op/aanmerking: ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘op de datum letten’ maar ik heb geleerd dat je altijd het voorste product moet pakken, ookal is het bijna over de datum. Zo wordt het door de supermarkt niet weggegooid en de meeste houdbaarheidsdata kun je door (te) strenge Europese houdbaarheidseisen vaak met een korreltje zout nemen. Je kan dan dus alsnog lang genoeg van je eten genieten zonder dat het weggegooid wordt. Misschien bedoelde je dat ook in je stuk, maar ik kon het er niet helemaal uithalen. Fijne avond nog!

Corine -

Gelukkig hebben we 2 geiten, een hond en een paar katten buiten lopen. Die zijn gek op onze restjes! Een korstje brood en de schillen, ze eten dat allemaal.
Zo heb ik er dus weinig moeite mee om eten weg te gooien.
Teveel gekookte aardappels smaken de volgende dag prima als je ze bakt.
Teveel aan pasta oid gaat hier ook wel de vriezer in. Altijd makkelijk.
Ja, ik prober ook wel op te letten.
Oh en bruine bananen? Bananenbrood is makkelijk om te maken! En vaak maak ik er gelijk 2, zodat er een de vriezer in kan. Ideaal!
Leuk onderwerp trouwens. Duimpje omhoog!

Lianne -

Voor de kapjes van je brood, ik vind het altijd heerlijk om dit met pindakaas te besmeren :) (net waar je van houdt natuurlijk)

anna -

Wat een interessant artikel! Ik woon sinds twee jaar op mezelf en ik haat het om eten weg te gooien. Dat doe ik dus ook bijna niet. Als ik naar mijn ouders ga neem ik vaak het eten mee, wat ik nog over heb (tenzij het echt gekoeld moet blijven). Ik had iets achtergelaten voor mijn huisgenoten, maar ze hebben het niet opgegeten, dus ik moet het zo weggooien. Het is al over de datum. Niet alleen zonde van het lekkere eten, maar ook van het geld! Ik vind het zo erg dat wij zo makkelijk dingen weggooien, vaak eet ik wel nog dingen die over de datum zijn als ze nog goed ruiken.

annelot -

Ik doe gelukkig 1 keer per week boodschappen en ik vries overgebleven eten altijd in. Maar ik moet wel toegeven dat ik vaak het ingevroren eten vergeet en mijn vriend zegt vaak de dag erna : alweer dat eten?! hij is zo lekker pietluttig met eten en wilt elke dag wel wat anders dus de restjes van de vorige dag als lunch gaan er vaak niet in bij hem (grrr) dus dat is zonde want dan eindigt het alsnog dat ik toch meer weg gooi dan ik zou willen

Melanie -

Leuk artikel, en wat bijzonder dat gebeuren in Noorwegen!

Sinds ik verhuisd ben naar het platteland doe ik het eigenlijk heel goed.
Hier in de gemeente moet je sowieso je afval scheiden want je betaald namelijk per vuilniszak (die gewoon langs de weg gezet wordt) Door al je plastic en sinds kort ook conserven in een aparte (gratis) zak te doen bespaar je dus betaalde vuilniszakken voor je overige afval. Het zal je trouwens verbazen hoeveel plastic je per week verzameld wanneer je je afval scheidt! Heel slecht voor het milieu…

Vaak kook ik trouwens wel veel te veel maar dan eet ik het of de volgende dag op of ik vries het in. Oud brood toast ik of breng ik naar de ezels en groenteafval gaat naar de varkens en kippen.

Toch komt het ook regelmatig wel eens voor dat ik ineens ergens anders zin in heb dan in dat wat we nog in huis hebben. Als ik het niet kan bewaren of invriezen probeer ik het aan mijn moeder kwijt te raken hahaha. Als zij al andere kookplannen heeft dan eten we het alsnog.
Eten weggooien doe ik dus eigenlijk nooit!

Madelon -

Wij gaan heel bewust met ons eten om om te voorkomen dat weggooien noodzakelijk is omdat het bederft. Binnen de islam is verspilling verboden, het hebben van eten is niet vanzelfsprekend. Eten moeten weggooien is dus not done. Restjes eten worden altijd opgegeten, een teveel aan eten maken we iemand anders blij mee. Ik kan me ook echt ergeren als ik zie wat er soms in de vuilnisbakken ligt. Fruit met 1 plekje is nog prima eetbaar bijvoorbeeld. En verpakkingen met een tht houdbaarheidsdatum is niet de dag erna plotseling giftig.

Lindsey Beljaars -

Ik vind het goed dat er op 2wmn aandacht wordt besteed aan deze kwestie. Ik merk zelf dat ik ook snel dingen weggooi als ik denk dat het een dag te lang in de koelkast heeft gestaan.. Deze tips zijn dan ook meer dan welkom!

Diana -

k koop vaak die verpakkingen waar een deuk of plakband op zit, maakt mij toch niet uit. zie andere mensen in de supermarkt wel vaak de perfecte verpakking zoeken. het gaat er toch vanaf dus wat maakt het uit

Kim -

Zelf gooi ik bijna nooit iets weg, als ik écht geen manier kan bedenken om het op te eten gaat het naar een huisgenootje. Alleen als iets echt niet meer eetbaar is (dat wil zeggen: schimmel overal) gaat het weg. Als een huisgenoot eten wil weggooien, ben ik diegene die roept: ‘Neeee, geef maar aan mij!’. Eten weggooien kan ik niet over mijn hart verkrijgen.
Ik heb een tijdje bij dat ene restaurant in zo’n groot warenhuis (;)) gewerkt en de eerste keer schrok ik ontzettend. Daar gaat zo veel weg. Zo veel. En niet eens in de groenbak (voor de varkens), maar vaak gewoon tussen al het huis- tuin- en en keukenvuil. Maar of wij het mochten opeten of meenemen? No way!

Willemijn -

Nee dat was in de supermarkt ook zo! Personeel mocht niets meenemen ‘anders gingen we hier op rekenen’.

Margot -

Wat een goede post! Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien en eigenlijk koken we ‘s avonds altijd precies hoeveel we eten. En als iets net over datum is dan kijk ik gewoon eerst of ik het nog kan eten of niet. Toch loopt een week soms toch ineens anders dan verwacht en soms betekent dat inderdaad dat er dan ineens dingen niet goed meer zijn, en kan ik best wat beter op letten.

Minke Maria -

Ik ben (vrij noodgedwongen) echt een budget freak geworden sinds begin dit jaar en ik doe nu met minder dan 20 euro per week boodschappen voor 2 volwassen mensen, dat was eerder 50 en daarvoor echt wel 100 soms. Het gekke is dat ik niet het idee heb heel anders boodschappen te doen dan eerst, behalve dat ik nu A. alleen aanbiedingen koop en B. bijna niets meer weggooi. Als ik lui ben ga ik echt nog wel alleen naar AH. Maar van 1 bloemkool eten wij 2 keer en ik heb ineens lekkere recepten met die altijd overbodige groene paprika. En vlees over de datum laten gaan ‘omdat we er geen zin in hebben’ is al helemaaaaal uit den boze, haha. Ow en friet! Nog een leuke; vroegah haalden wij elke week friet (12 euro per keer) en dan hadden we daar bij; joppie saus en mayo. Van de friet bestelden we standaard een te grote portie (en sowieso zijn niet alle frietjes dan even lekker) en de joppie en mayo ging ook niet op. Dus ik heb op een gegeven moment voor 15 euro vet, friet, snacks en saus gehaald en we bakken zelf! Stukken lekkerder, omgerekend nog geen 2 euro per maaltijd en er is geen verspilling meer!

Nicole -

Oh wauw ja. Voedselverspilling.. ik heb een tijd terug stage gelopen bij ‘een heeeele bekende drogist’ (veel rood enzo ;-)) en daar gooien ze ook ontzettend veel weg. Wat dacht je van koffie! Dat is daar regelmatig in de aanbieding maar het wil nog wel eens voorkomen dat zo’n zak knapt en dan is de houdbaarheidsdatum niet meer correct. No way dat ik of iemand anders dat mee kreeg naar huis.. Heb het wel eens gevraagd (was zo’n lading met wel 10 geknapte zakken), maar nee, dat moet weggegooid worden om de kans van derving te verlagen :’) Zo krom, dure DE koffie.. Ik heb nog wel eens 3 flessen parfum uit de prullenbak gered door mijn stage begeleider lief aan te kijken.. Grrr ja, dus niet alleen voedsel helaas..

Willemijn -

Oooh wat zonde! Het gaat er dus niet alleen bij supermarkten zo aan toe. :(

lifetimes -

Het was bij ons thuis echt niet vreemd om eten weg te gooien. Eigenlijk waren we gewoon te lui om het in een bakje te doen en het te bewaren. De laatste tijd zijn we echter veel meer bezig met gezond eten en ik merk dat we hierdoor meteen minder eten weggooien. We gebruiken het nu inderdaad als lunch voor de vovolgende dag of we vriezen het in voor de momenten dat je alleen moet eten en je geen zin hebt om te koken. Ik moet zeggen dat dit echt een veel beter gevoel geeft :) Goed dat jullie aandacht besteden aan dit onderwerp! Xx

Meike -

Bij mij thuis komt alles wat we koken meestal wel op, dus we gooien niet zo vaak dingen weg.
Ik werk op dit moment ook bij de broodafdeling van de supermarkt, en het is echt schandalig hoeveel ‘goede’ producten worden weggegooit. Vorige week was er wel een actie dat al het brood dat over was naar de voedselbank ging, ipv de prullebak. Dat is dus wel weer iets positiefs! :)

Anna -

De laatste tijd heb ik hier ook veel over nagedacht.
Ik was in een pannenkoeken restaurant en had eigenlijk al over mijn maat gegeten. De serveerster kwam vragen of ik klaar was. Ik zei ja. Ze vroeg niks en pakte mijn bord op. Ik vroeg nog snel. ”Heeft u iets om hem in te doen zodat ik hem morgen thuis kan opeten?” Ik werd aangekeken en ze liep weg met mijn pannenkoek. De baas van het restaurant kwam vervolgens naar onze tafel met een pizzadoos. ”Alstublieft, wij stellen u milieubewust zijn erg op prijs”.
Dit soort dingen komen wel vaker voor sinds ik wat bewuster om ga met mijn eten. Alleen positief! Super goed artikel!!! Heel veel Liefs!

Nienke -

ik haat het zo hard om eten weg te gooien! Als het toch gebeurt ben ik echt kwaad op mezelf. Als ik eten koop en ik weet zeker dat ik het snel zal opeten neem ik expres een kortere houdbaarheidsdatum. Want als iedereen telkens een lange datum neemt (of enkel de perfecte groenten bv) dan belandt er alsnog veel vanuit de winkel in de vuilbak. Ik probeer dus niet enkel aan mijn eigen verspilling te werken maar ook aan die van de supermarkt :)

joyce -

Wat een goed bericht. Ik laat nu volgens mij voor het eerst een bericht achter, een echte ‘lurker’ ben ik dus!
Ik woon pas sinds kort samen en let heel erg op eten wegdoen. Sinds ik afgelopen zomer in Kenia ben geweest ben ik veel bewuster van alle verspilling in onze wereld. Ik vries bijvoorbeeld heel veel in en alleen de kleinste restjes gooi ik nog weg. Door dit artikel zijn mijn ogen wel nog meer geopend en ik zal het de volgende keer bewaren voor een lekkere salade.
Tijdens mijn werk in de horeca hoorde ik wel een goede reden voor het weigeren van doggybags. Stel dat je een doggybag meeneemt uit een restaurant en je eet het pas 5 dagen later op (dan is het dus niet goed meer). Dan is er een grote kans dat je ziek wordt en dan kan je het restaurant aansprakelijk stellen. Geen restaurant wil natuurlijk slechte publiciteit of een schadeclaim. Ik heb geen idee of dit gaat veranderen, maar dat was bij ons de reden om geen doggybags mee te geven.

Ik vind het super dat je hier een artikel over schrijft!

Libby -

Boven dit artikel op je homepage heb je een advertorial van de macdonalds.. Ik zou daarmee beginnen om dat aan te passen i.h.k.v dit artikel! Super leuk verhaal van die jongen echt inspirerend , thnx dat je het hebt gedeeld 2wmn is echt super leuk

Kirsty -

Goed artikel! Ik gooide toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen ontzettend veel weg, maar sinds mijn vriend en ik samenwonen probeer ik er meer op te letten. Nu heb ik wel de neiging altijd teveel te koken, dus dat betekent dat ik meerdere keren in de week lunch met restjes avondeten, maar dat vind ik stiekem juist wel lekker haha!

Paulien -

Wij gaan behoorlijk bewust om met ons eten! Ik maak voor iedere week een weekmenu en dat werkt perfect voor ons. Ik kies dan seizoensgroenten en plan het zo in dat wat snel bederft als eerste op het menu staat. Verder weeg ik porties (rijst/pasta) af. Kliekjes gaan in de vriezer of de volgende dag mee naar het werk voor bij de lunch.
Desalniettemin hebben we naar mijn zin nog veel te veel afval! Maar dan niet zozeer eten maar vooral verpakkingen enzo… Ben er nog niet over uit hoe ik dat kan gaan minderen.

elize -

Goed artikel!! sinds ik in Afrika ben geweest gooi ik echt minder weg! ik heb daar zoveel armoede gezien en verhalen gehoord. als ik nu eten weg gooi moet ik daar altijd aan denken en krijg ïk toch een rot gevoel! ik woon ook nog thuis, dus daarin gooi ik ook niks weg, haha! maar het lijkt me wel lastig, eten in kopen enz!!
Liefs!

Anieke -

Nog iets essentieels: de houdbaarheidsdatum is een indicatie. Er staat nota bene ten mínste houdbaar tot. Doodzonde om alles wat op of over de datum is weg te gooien. Vertrouw liever op je ogen en neus, die kunnen je vertellen of iets nog goed is! Yoghurt bijvoorbeeld, omdat het een zuur product is, kun je het vaak nog veel langer bewaren dan de producent je wil doen geloven.

Daisy -

Goed bericht! Ik heb zelf ook echt een hekel aan eten weggooien en probeer dan ook altijd iets nieuws te bedenken met leftovers of het de volgende dag als lunch te eten. Broodkapjes voer ik aan de eendjes in het park bij ons huis 😉 xo Daisy

Carina -

Brood is helemaal niet goed voor eenden (of andere vogels). Je kunt ze beter laten uitdrogen en dan fijn malen voor zelfgemaakt paneermeel oid. Of roosteren in blokjes voor croutons.

Zelf gooi ik alleen eten weg als het echt bedorven is of als ik er iets mee gemaakt heb wat echt niet te eten is. Goed plannen met boodschappen doen helpt ook om niet teveel te kopen. Maar het is wel een groeiend probleem dat we gemiddeld genomen veels te laks met eten omgaan.

Iris | Todayslipstick -

Interessant onderwerp! Ik gooi niet vaak iets weg. Overgebleven eten gaat of in de vriezer of ik eet het de volgende dag op. Wij eten geen brood. Het enige wat weleens weggegooid wordt is als het echt over de datum is, dat gebeurt af en toe weleens in de voorraadkast.. Wauw 1 avond in de containers en dan voor 10 man een week eten!
Liefs, Iris

Sara -

Ik moet zeggen dat ik ook teveel weg gooi dan mij lief is. Door een hectische tijd hebben we al heel lang geen echte maaltijd gegeten, alleen soms wat makkelijk. Zo komt het dat er groente wel weken in heeft gelegen, nu gooi ik dat dus weg. Een tijd nam ik elke dag braaf salade mee naar werk, maar het lukt nu niet meer qua tijd en planning. Overigens wil ik als Noor nog wel even zeggen dat eten en drinken inderdaad duurder is, maar de salarissen liggen natuurlijk ook hoger! Alles is dus wel in verhouding en als je daar dus werkt, dan valt het wel mee. (Volgens mij is eten, drinken, huurprijzen 2,4 keer zo duur en de salarissen 2 keer zoveel als in Nederland).

Willemijn -

Ah oke, thanks voor de toevoeging!

Joke -

Wanneer we uit eten zijn en we hebben eten over, dan overwin ik steeds mijn schroom en vraag ik of ik het mee kan krijgen. Nog nooit “nee” als antwoord gehad. Ik hoor dat steeds meer mensen dit doen en over een paar jaar zijn de rollen misschien omgekeerd: dan vraagt de bediening of je soms het overgebleven eten mee wilt nemen?!

lucindainwonderland -

Ik gooi eigenlijk amper wat weg. Ik doe boodschappen aan de hand van lijstjes, zo dat ik weet wat ik de hele week eet en ik kook natuurlijk ook alleen voor mijzelf dus weet onderhand wel hoe groot de porties moeten zijn. Ik merk dat ik daardoor steeds minder eten weg gooi. Maar Dumpster Diven, dat zul je mij nooit zien doen. xxx Lucinda

Liset - Beautydagboek -

Een goed onderwerpt! Ik ben absoluut niet van het weggooien, ik bewaar eten altijd in de koelkast voor de volgende dag. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat we dingen vergeten die we bewaard hebben, maar we eten meestal twee dagen hetzelfde zodat alles op gaat. Ik vind het heel moeilijk om eten te gooien, het is zo zonde en je kunt er een hoop op besparen :).

Benay -

Ik gooi best veel weg als iets naar mijn mening te lang in de koelkast heeft gestaan, maar het eigenlijk nog prima te eten of drinken is. Ik weet dan al dat het niet op komt, dus gooi ik het alvast weg voordat het bederft. Maar als Surinaamse kook ik wel altijd genoeg (teveel) waardoor er voor een paar dagen ingevroren kan worden.

Reageer ook