De mooie voedselmachine – Giulia Enders

Een tijd geleden keek ik naar RTL Late Night en zag ik dat Giulia Enders daar te gast was. Zij heeft een boek geschreven over de werking van de darmen en dat leek me heel interessant. Ik bestelde het boek!

Giulia is een geneeskundestudent uit Duitsland en samen met haar zus Jill Enders heeft ze het boek ‘De mooie voedselmachine’ uitgebracht. Giulia schreef het boek en Jill illustreerde het. Een boek over de darmen, hoe moet je dat nu vorm geven en tegelijkertijd leuk en informatief maken? Ik was erg benieuwd hoe ze dat gedaan had!

Het boek is behoorlijk medisch, ik vind het zelf niet altijd lekker weg lezen omdat ik het graag goed wil begrijpen en een bladzijde wel drie keer kan lezen als het moet. Dat verschilt natuurlijk per persoon. Sommige stukken in het boek lezen wat makkelijker weg dan andere hoofdstukken. Er komt ook een stuk in naar voren over voedsel doorslikken en daar was ik zo doorheen omdat ik daar alles over gehoord heb tijdens mijn opleiding. Bij zo’n soort boek moet je er wel ‘zin in hebben’ of ‘zin voor maken’ om het te lezen, althans in mijn geval. Als je helemaal gek bent op de medische wereld of zelf een medisch beroep hebt, lees je er denk ik zo door heen.

Maar desondanks dat het medisch is, worden een aantal stukken wel heel makkelijk en leuk uitgelegd. Niet alleen dankzij Giulia, maar ook dankzij de leuke en begrijpelijke illustraties van haar zus Jill. Ik vind het daarnaast fascinerend dat het over de darmen gaat. Het is zoiets waar je niet vaak bij stil staat: hoe werken mijn darmen? In dit boek wordt het helemaal uitgediept, vanaf het moment dat je een stuk taart ziet tot aan de drol die je in de wc ziet liggen.

Niet alle medische stukken vond ik even interessant, maar dat ligt er maar net aan waar je interesse ligt. Ik kan me heel goed voorstellen als je allergisch bent en/of lactose-intolerantie hebt, dat veel dingen uit het boek interessant zijn omdat de darmen daar heel erg op van invloed zijn. Het is bizar hoeveel invloed je darmen hebben op zowat alles wat met je lichaam en geest te maken heeft. Dat had ik nooit gedacht en dat maakt het boek erg interessant.

Ik ben zelf een feitjesmens en onthou daarom meer de feiten uit een boek. Zo vond ik bovenstaande illustratie op bladzijde 23 heel grappig. Dat gaat over wat er gebeurt als je de drang hebt om te poepen. Het eerste mannetje bepaalt het lichamelijke deel, dus de drang dat je naar de wc moet om te poepen en geeft dat door aan mannetje twee die bij de uitgang staat. Het tweede mannetje bepaalt ook daadwerkelijk of het nu kan en dat hangt af van een aantal factoren. Dat kan een sociale factor zijn: ‘Nee, ik ben nu op visite en voel me hier niet op mijn gemak.’ Dat vond ik zo grappig!

Iets anders wat ik heb geleerd uit het boek is dat houding ook heel veel uit maakt als je naar de wc moet. Zo schijnt het beter zijn om eigenlijk gehurkt naar de wc te gaan. Wij hebben geen wc’s waarbij we moeten hurken, maar om diezelfde positie te kunnen aanhouden kun je je benen ook op een krukje zetten. Het zorgt er voor dat je makkelijker naar de wc kunt en daardoor ook veel minder last hebt van aambeien omdat er op het einde dan geen vervelende bocht in je darmen zit waardoor je harder moet persen. De darmen lopen dan op het eind meer als een lange weg naar beneden wat de ontlasting weer ten goede komt door het optimale gebruik van de zwaartekracht.

Als je juist veel last hebt van verstoppingen, kan het ook goed zijn om op de wc als het ware “heen en weer te schommelen” door met je hoofd langzaam richting je voeten te buigen en weer recht te gaan zitten. Door dit te herhalen zou het de verstopping op dat moment kunnen verhelpen. Dat soort weetjes vind ik enorm interessant.

Door sommige medische stukken ben ik op het laatst heen gescand, ik merkte zelf dat ik meer hield van dit soort feitjes en weetjes. Dit vond ik zelf ook nog interessant om te delen. Er zijn 7 soorten poep. Nu ik dit typ, zit ik keihard te lachen. In mijn familie praten we hier heel makkelijk over, zelfs mijn vriend roept vaak na een half uur als ik met mijn zus aan de telefoon zit: ‘Goh, bijzonder dat jullie het nog niet over poep hebben gehad.’ Ik weet ook niet hoe dat komt, maar binnen no-time hebben we het altijd weer over geslachtsdelen, seks, poep en weet ik veel allemaal.

Maar als ik het woord poep opschrijf, komt het zo gek over. Maar goed, zeven soorten poep dus, eet smakelijk trouwens als je dit leest tijdens je ontbijt. De zeven substanties geven weer hoe het met je spijsvertering gesteld is. Bij type 1 duurt het ongeveer 100 uur voordat het voedsel verteerd is, wat inhoudt dat de spijsvertering heel erg traag is. Bij type 7 is de spijsvertering veel te snel, dit is diarree. Type 3 en 4 zijn normaal/goed, waarbij type 4 het meest ideaal is.

Voordat ik gediagnosticeerd werd met mijn schildklierafwijking, had ik heel veel moeite om naar de wc te gaan. Ik vind dit stuk daarom interessant, want ik had vrijwel altijd ‘last’ van type 1. Maar nu ik medicijnen heb, behoor ik gelukkig weer tot het normale type. Ik was destijds zo moe en depressief van de klachten, maar het is me nu ook een stuk duidelijker waarom. Als ontlasting minimaal 100 uur in je darmen zit, is dat ontzettend vermoeiend omdat je lichaam/geest constant aan het werk zijn. Geen wonder dat ik leefde op 1 banaan of appel per dag en nooit naar de wc hoefde en vreselijk moe en teneergeslagen was. Je darmen hebben zo’n grote invloed op je geest en lichaam, heel bijzonder en prachtig hoe je darmen in elkaar zitten.

Hoewel het een heel medisch boek is, is het prachtig om te leren hoe je darmen precies in elkaar zitten. Er komt zo ontzettend veel bij kijken en het heeft mij ook wel geholpen om meer duidelijkheid te krijgen over een aantal zaken. Zo gaat het ook over wat eten doet met je darmen en hoe dat van invloed is op je hele gestel. Ik wist wel dat darmen belangrijk waren, maar dat ze zo’n impact hebben op je hele gesteldheid: dat had ik nooit gedacht. Daarnaast maakt de leuke vormgeving het makkelijk om te begrijpen en vermakelijk.

Ik vind dat iedereen dit boek zou moeten lezen, omdat het gewoon mooi is om te zien hoe je in elkaar zit en ik denk dat het voor velen een eyeopener kan zijn op bepaalde vlakken.

De mooie voedselmachine kost €17,95 en is te bestellen via internet of te koop bij de boekhandel. Een aanrader!

20 reacties

Sophie -

Ik had deze post in april 2015 gezien en heb uiteindelijk het boek in januari 2016 gekocht. Heb het nu eindelijk uit(red: ik lees heel veel en heel snel), maar hier vond ik echt geen doorkomen aan. Ik heb zelf ook een probleem met m’n darmen gehad en wilde er wel is meer over weten, en ben oprecht geïnteresseerd, maar nee, dit was totaal niet wat ik ervan verwacht had helaas.

Cindy -

Ik heb het boek al vaak in mijn handen gehad bij de boekhandel, maar telkens heb ik het terug gelegd. Omdat ik een operatie aan mijn darmen heb gehad, weet ik niet of het voor mijzelf van toepassing is, maar voor mijn werk als doktersassistente lijkt het me juist weer wél heel erg interessant, juist omdat het een erg medisch boek is.

Moniek -

Ik heb het boek al heel vaak in mijn handen gehad in de boekwinkel. Het lijkt mij een erg interessant boek, maar als het erg medisch wordt haak ik ook af.

EminasLifestyle -

Lijkt me een interessant boek! Een feitjesboek, lees altijd wel lekker weg!

Debbie -

Dat lijkt me een interessant boek. Ik heb dat interview toen ook gezien. Denk dat het boek een goed hulpmiddel is om je bewust te worden van wat je eet.

Karin -

Ik heb het boek laatst gekocht, maar ik moet hem nog wel lezen! Lijkt me erg interessant, want mijn darmen werken niet altijd optimaal.

Joyce -

Vorig jaar heb ik te horen gekregen dat ik colitis ulcerosa heb, dus dit boek staat al ontzettend lang bovenaan mijn verlang lijstje. Ben zeker wel benieuwd wat mijn lichaam allemaal aan het doen is. :)

Lindsey Beljaars -

Haha, dit lijkt me een erg leuk boek!! Leuke illustraties ook!

sparkles -

Wat grappig, mij lijkt het een leuk boek! Misschien niet om elke letter van te lezen, maar meer een beetje er doorheen kijken. Wat ik ook echt een aanrader vind is hoe word je 100 van william cortvriendt! Echt heel leuk om te lezen, lekker makkelijk en je leert ontzettend veel over voedingsstoffen etcetera!

Alba -

Ik heb dit boek met Kerst gekregen, en kon er bijna niet in stoppen! Ik vond het superinteressant, ook de erg medische gedeelten. Er staat alleen zoveel info in dat ik ‘m denk ik nog een keer moet lezen, sommige dingen ben ik alweer vergeten! :)

Mirjam -

Haha, dat poepvormen plaatje.. Zo moet ik de poep rapporteren op m’n werk! Lekker smakelijk, haha!

Renee -

Ik ben tot ongeveer de helft gekomen, daarna werd het me echt veel té. De dingen die jij opnoemt heb ik er ook ongeveer uitgehaald 😉

Shirley -

Ik heb hem al een tijdje liggen maar nog wel in plastic, haha. Had wel gehoopt dat ‘ie iets minder medisch zou zijn maar ga er eerdaags toch aan beginnen :)

Margot -

Haha, wat een post om te lezen tijdens het ontbijt!

Carina -

Heerlijk om dit stuk te lezen tijdens het ontbijt. Hahahaha. Geloof dat ik het boek toch maar ga aanschaffen, denk er al een tijdje over na. Alleen zou ik m graag in het Duits willen dus denk dat ik dat niet in Nederland ga krijgen.. ik lees boeken graag in de originele taal.

Liset - Beautydagboek -

Ik vind dit heel interessant (zeker als er veel medische feiten in staat), omdat mijn darmen niet goed functioneren vanwege een chronische ziekte. Ik ben bewust met eten bezig, omdat ik nu eenmaal niet alles goed kan ‘verwerken’. Een aanrader dit boek dus, ik ben benieuwd!

Dita -

Mijn vriend kocht dit boek een tijdje geleden. Erg fijn en interessant boek.

Renske -

Dit lijkt me echt een interessant boek! :-) De illustraties die Jill heeft gemaakt, zien er ook erg grappig uit.

Iris | Todayslipstick -

Haha herkenbaar dat jullie makkelijk praten over vanalles. Het lijkt me best een interessant boek, maar inderdaad om scannend te lezen.
Liefs, Iris

Reageer ook