2Test: Julius K9 Powerharnas

Als jullie ons al langer volgen, dan weet je wie Noa is: mijn Mechelse herder vriendinnetje. Noa luistert heel goed, alleen een ding heb ik haar met haar onuitputtelijke nieuwsgierigheid nooit af kunnen leren… Netjes lopen!

Noa trekt als een idioot aan de riem als je met haar loopt. Al veel verschillende adviezen heb ik opgevolgd:

  • Achteruit lopen
  • Stil blijven staan
  • De andere kant op lopen/terug lopen
  • Slipketting
  • Kortere riem

Maar werkelijk waar, niets helpt. Noa is gigantisch koppig daar in. Heel maf want verder luistert ze uitstekend, ook als ze los loopt. Ik heb al deze dingen heel consequent uitgevoerd, maar het haalt niets uit. Het levert alleen maar grappige scenario’s op. Nu heeft Noa altijd een leren halsband om, de slipketting heb ik al snel de deur uit gedaan omdat ik het een ietwat primitief ding vond en toen ik op verschillende fora las dat een slipketting nogal een gemeen ding is, gooide ik ‘m weg. Ze kreeg toen een leren halsband met een leren (kortere) riem.

Dat constante getrek aan haar nek is natuurlijk niet fijn, voor beide partijen niet. Mijn rechterarm spieren zijn ondertussen drie keer zo groot als mijn linkerarm. Als ik haar uit liet, kon ik daarom niet wachten tot ik bij een stuk aangekomen was waar ik haar los kon doen. Ik had het maar geaccepteerd, want dat niet trekken aan de riem zou toch niet meer lukken.

Maar… er gebeurde iets wonderbaarlijks. We gaan deze zomer op vakantie naar Noorwegen en het leek me daarom handig om een powerharnas te bestellen die om Noa’s lijfje zit met zo’n handgreep er aan. Zo kunnen we Noa makkelijk optillen als we haar moeten helpen bij rotsige stukken of stel je voor dat ze een keer vast komt te zitten. Bij ZooPlus was er daarnaast nog een geweldige aanbieding: zowel een powerharnas van Julius K-9 (de ekte ékte!) en een automatische rollijn waren in de aanbieding!

Op de gok had ik maat 1 besteld en die zat prima. Wel wat ruim, maar gelukkig kun je de band verstellen en zit de kortste lengte precies goed. De eerste keer dat ik het powerharnas om deed, zat ze er maar ongelukkig en piepend bij. Na een uurtje was ze er wel aan gewend.

Ik besloot een rondje te lopen met de automatische rollijn die 8 meter uitrolt. Na 8 meter hoort Noa een ‘klak’ – ze kan niet verder – en loopt wat beduusd terug naar mij. Automatisch hield ze daarna haar pas wat in. Heeeeerlijk, eindelijk rust aan mijn arm! Ik wist niet wat me overkwam.

Natuurlijk besef ik me wel dat dit ook door de automatische rollijn komt, ze heeft sowieso meer vrijheid. Ik besloot daarom mijn korte leren riem er weer bij te pakken in combinatie met het Julius K-9 Powerharnas. Ik ging voor de ultieme test: fietsen.

En ze bleef naast me lopen alsof er niks aan de hand was… Ze trok niet aan mijn fiets alsof ik in een slee zat met zes husky’s voor me. Ze liep heel zachtjes met me mee en wat was dat relaxed zeg. Niet te geloven. Op dat moment zei ik hardop: ‘Dit is mijn beste aankoop van de afgelopen tijd!’

Ik denk dat het voor Noa ook veel fijner is dat er niet zo getrokken wordt aan haar nek, er ligt nu veel minder druk op haar. Er is alleen wel een wisselwerking die zowel voordelig als nadelig uit kan pakken. Doordat het lijkt alsof ik nu meer kracht heb, vanwege het punt waarop ik haar terug kan trekken (haar rug) betekent het ook dat zij veel kracht heeft.

Ik ben namelijk ook een keer gelanceerd toen ze ‘s avonds opeens eenden zag in het gras. Ik zag het namelijk niet en ze rende als een gek op de eenden af waardoor ik letterlijk een aantal meter door de lucht vloog en gelukkig op het gras terecht kwam. Ook als ik op de fiets een kat zie, stap ik meteen af en loop er langs zodat ik meer controle over haar heb. Anders ben ik op de fiets echt een ongeleid projectiel.

Dus het is ook wat opletten geblazen, maar ondanks dat ben ik wel echt heel blij met het Julius K-9 Powerharnas. Het is zoveel relaxter voor mij en Noa. Ik ging al veel met haar uit, maar nu vind ik het helemaal een feest en zij ook!

Ik kocht het harnas bij ZooPlus voor de aanbieding van €26,90. Ze hebben heel veel maten, voor kleine tot grote honden. Ik vind het een enorme aanrader voor alle hondenliefhebbers.

26 reacties

dierenliefhebber -

Ik het net ook een harnas van julius k9 besteld voor mijn duitse herder, hopelijk werkt het voor haar ook! Fingers crossed.

myrddin -

Goeiemorgen,

Ik wil voor mijn pup mechelse herder ook zo’n tuigje aanschaffen. Ze heeft al een maat 2 voor als ze volwassen word ( geadviseerd door k9 shop zelf in Tilburg) Het leek mij het handigst om haar er gelijk als pup al aan te laten wennen maar nu de maat nog. Help! Moet ik dan maat baby1 hebben of maat mini? Liefste willen we gelijk beginnen als ze een aantal weken oud is. Iemand tips?

Laurina -

Hoi Martine, je hebt dit artikel al een tijdje geleden geschreven, maar ik vroeg me af of je nu nog steeds zo blij bent met dit powerharnas als in het begin? Ik ben er ook over aan het nadenken om dit harnas voor mijn hond aan te schaffen, en toen ik online reviews zocht, kwam jouw artikel als een van de eerste naar voren, jullie dames van 2WMN zijn ook van alle markten thuis :)

Sandra -

Ik laat zelden een berichtje achter maar ik ga het nu wel doen: Mocht dit uiteindelijk ook niet werken, bekijk dan eens een gentle leader. Mijn vriend zijn hond heeft er eentje, en met de gentle leader loopt ze beter mee als met de normale halsband.

Fleur -

Ik wil alleen al zo’n ding, omdat het een super stoer uitziet!

Mandy -

Lieve Martine,

Ik had hetzelfde probleem als jij.
Van alles geprobeerd en niks hielp.
Nu heb ik op advies van mijn dierenarts het Gentle Leader Anti-trek Halster gekocht en echt waar ik heb nergens last meer van.
Ik kan gewoon rustig met hem lopen zonder dat hij naar eenden, andere honden of wat dan ook toe rent.
Het is ook voor de hond niet vervelend of pijnlijk want dat was voor mij wel een voorwaarde, ik heb zelf dan ook geen slip ketting genomen omdat dit ras een hoge pijngrens heeft en dus te hard blijft trekken maar met dit halster heb ik nergens last meer van.
Ik zou zeggen Google er eens naar en misschien is dit voor jouw ook een uitkomst.

Liefs M

dd -

Ik heb bij 1 onze honden ook een hesje … ben er super tevreden over

Jennifer -

Ik reageer eigenlijk nooit, maar nu wel. Houd je er rekening mee dat een tuig de borstspieren traint dus dat ze nog sterker in het trekken kan worden. Een tuig voorkomt niet het trekken aan de lijn. Daarbij stimuleer je het trekken aan de lijn met een rollijn, omdat er altijd spanning op de lijn staan. Dat voelt de hond in de schouders, dus ook op 8 meter afstand heeft ze succes in het trekken ook al voelt dat niet zo voor jou. Ik bedoel dit niet gemeen, maar probeer je bewust te maken.
Waarom ga je niet op cursus bij een hondenschool die positief traint, dus geen slipkettingen etc. Mocht je die droge gehoorzaamheid niks aan vinden is Breitensport misschien iets voor jullie. Dat is gehoorzaamheid en sport in 1. Je hebt nou eenmaal een mechelaar die dol graag wil werken 😉

Natasja -

Wat een herkenbaar verhaal! Onze witte herder doet precies hetzelfde! Wij hebben echt ook al vanalles geprobeerd. Wij hebben het ook opgegeven. Deze blogpost moet ik even delen met mijn vriend :)

Nelly -

Leuk!! Onze eerste boxer liep gewoon met een slipketting, trok niet echt. Dat ging goed dus. Onze 2e trok echt door de slipketting heen, ze bleef trekken tot we een tuig kochten. Wat een verademing inderdaad. Onze 3e boxer is pas 4 maanden en het lopen gaat redelijk. Stil staan als ze trekt…dat werkt tot we bij de plek komen waar ze los mag lopen. Als ze toch erger gaat trekken kopen we weer een tuig.

Vio -

Wij fietsten met onze Mechelaar altijd met zo’n speciale springveer aan de fiets, dan word je niet omvergetrokken als er een konijntje ofzo gespot wordt :-) zoiets:
http://www.hondenoutlet.nl/product/de-originele-springer-hondenfietsbeugel
Echt een gouden oplossing!

Martine -

Wij hadden ook een tijdje zo’n tuig. Het hielp bij ons een beetje, maar hij was heel sterk ermee.
Sowieso is hij ontzettend eigenwijs haha. Nadat we hem kwijtraakte hebben we ook geen nieuwe meer gekocht. Wij hebben nu een soort van slipketting riem, maar dan alleen van touw zeg maar. Samen met jachttraining gaat dit best goed!

Cheyenne -

Wat fijn om te horen dat dit harnas een goede oplossing was!

Angelique -

Onze hond kan ook behoorlijk trekken aan de riem, maar ik gebruik voor hem een Halti Harnass. Dit is een speciaal tuig waarbij je de hond stuurt vanuit de borst, het zorgt ervoor dat hij niet trekt want dan krijgt hij een beetje druk op zijn voorpoten, waardoor hij eigenlijk bijna automatisch naast je blijft lopen met een ontspannen riem. Geen druk op de nek!
Ik heb dit harnas gekocht bij de hondenschool, maar ze zijn ook online te krijgen.
En ik ben het zeer zeker eens met de dames hierboven, de methode van Cesar Milan is echt goed, hij werkt vanuit de hondennatuur en dat werkt zeker. Het is niet alleen goed voor je hond, maar ook voor jezelf. Ik kijk graag naar zijn programma!

elize -

Haha, “een slee met zes honden” leuk geschreven!! handig ding zo te lezen!! wel jammer dat je gelanceerd werd, hopelijk heb je jezelf geen pijn gedaan!!

Tamara -

wat een fijne oplossing! En het is ook een stoer ding voor zo’n stoere hond :)

Margot -

Wat fijn dat je een goede oplossing gevonden hebt!

Murl -

Wat ontzettend fijn dat je iets hebt gevonden wat goed voor jullie werkt. Ik ben zelf absoluut pro-halsband en dan het liefste met een halve slip ( van touw ) Maar als je hond erg veel trekt kan een halsband ( maakt niet uit wat voor een ) op ten duur schade geven aan de nekwervels van je hond. Ik ben niet tegen een slipketing! als mensen weten hoe ze hem moeten gebruiken en de hond trekt niet kunnen sommige mensen heel veel positieve snelle correcties uitvoeren ( hier hebben sommige honden baad bij ) Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik bijna nog nooit een Mechelse herder heb gezien die niet graag voor de baas loopt. Ik denk dat die ook niet altijd per definitie verkeerd is. Zoals jij al zegt en zoals ook zichtbaar is op filmpjes luisterd Noa heel goed naar jou! Dus dan is het altijd het beste om je gevoel te volgen en samen uit te zoeken wat werkt. Wat wel misschien fijn is om te weten is dat een tuig eigenlijk gemaakt is voor honden die wat willen of moeten trekken. Vanuit hun borst kan heel erg veel kracht komen ( dit kan jullie ook goed helpen met haar energie ) Dus wat ik bedoel te zeggen is dat een tuig stimuleert om te trekken! als jullie dat niet vervelend vinden en misschien zelfs kunnen gebruiken is het toppie dat je een tuig gekocht hebt! Mijn hond moest een tijdje een tuig om vanwege een blessure! Maar hij had niet meer goed door dat hij vast zat en begon toen ook te trekken en was minder makkelijk te corrigeren. Zo zie je altijd maar dat het voor iedereen anders werkt! Ik moet wel zeggen dat dit tuig haar echt ontzettend stoer staat! geweldig 😛

Sanne -

Wat fijn dat je eindelijk een manier hebt gevonden om dat brok energie bij je te kunnen houden aan de lijn 😉 Maar ga eens goed kijken naar de aanpak van Cesar Milan! Wij hebben thuis ook twee zeer energieke labradors, en na het opvolgen van zijn methode luisteren ze perfect! geen getrek, netjes naast je lopen (aan de lijn maar ook los!). Ik ben er zwaar van overtuigd dat als je zijn methode gaat toepassen op Noa, dat ze dan een stuk beter gaat luisteren aan de riem! I promise 😉

Murl -

Ik ben ook echt voor Cesar Milan! Maar wat mij wel opvalt in de praktijk is dat niet iedereen zich prettig voelt bij die manier van disciplineren. Ik disciplineer mijn hond ook op de Cesar manier! Maar hoe je het met je hond aanpakt moet ook een beetje aanlsuiten bij de visie van de eigenaren. tis net een beetje als het opvoeden van kinderen. Iedereen doet het anders, en iedereen doet het vanuit een oogpunt van het beste willen voor zijn/haar hond. Ook al ben ik overtuigd dat Cesars manier eigenlijk altijd wel werkt heb ik ook vaak gezien dat andere manieren ook effectief kunnen zijn en dat we altijd wat van elkaar kunnen leren :)

Lisa -

Normaal reageer ik nooit maar nu moest ik toch wel even reageren. Allereerst fijn dat de powerharnas voor jullie werkt. Maar wat betreft het netjes lopen ook jullie hond kan het. Als ik je daarom toch nog een tip mag geen; volg Cesar Milan. Hij geeft duidelijke uitleg over hoe je het je hond kan leren. Ik weet zeker dat het je kan lukken. Het is mij ook gelukt, wij hebben een vrij energieke hond (Australische kelpie) maar bij het uitlaten trekt hij nooit. Dit komt doordat ik in de beginperiode continu ‘stt’ of een klein tikje gaf tegen zn flank (een van de technieken die door veel mensen als zielig wordt gezien maar juist rust en duidelijkheid geeft aan je hond). Als die nu de neiging heeft hoef ik maar ‘nee’ te zeggen en hij stelt zn pas bij. Wat betreft de eenden (en bij ons ook konijnen) heeft onze hond ook nog wat te leren. Ik ga altijd op een afstand van ongeveer 6/7 meter van de dieren vandaan gehurkt zitten. Dan moet mn hond ook zitten en vang ik zn aandacht door een geur of met mn hand langs zn ogen te bewegen (in de hondenwereld is het ‘nose’, ‘eyes’, ‘ears’ dat wil zeggen zn neus is het meest ontwikkelt en reageert dus ook het eerst als die afgeleidt is, door bijv. Eenden) Dan kijk ik hem streng toe en zeg nee. Hierdoor weet hij dat het niet mag.
Zorg iig (tweede tip ha) voor je gaat lopen dat Noa rustig is, staart in rust stand en oren recht of naar achter en laat haar nooit voor jou naar buiten gaan.
You can do it! Ik wilde dit toch even delen omdat het als een enorme overwinning voelt als het je gelukt is en de mogelijkheden eindeloos zijn!
Hoor graag of het je iets heeft gebracht!

Martine -

Ik kijk zelf ook vaak Cesar Millan, maar ik heb het idee dat zijn aanpak voor Noa ook niet goed werkt. Ik zou ook wel heel benieuwd zijn hoe Cesar het zou aanpakken bij een Mechelse herder, want ik ben nog nooit een video van hem tegengekomen waarin hij een Mechelaar traint, wel een Zwitserse herder of een Duitse maar geen Mechelse jammer genoeg…

Lisa -

Wat goed dat je het programma ook kijkt.
Ik ben het met je eens dat er weinig filmpjes over te vinden zijn. Toch ben ik het er niet mee eens dat het voor Noa niet zou werken. Het maakt in principe niet uit of je een chihuahua of pitbull hebt, het gaat om het principe. Ik moet wel toegeven dat het zeker in de beginfase, beter werkt als je het lopen traint wanneer ze al haar energie kwijt is (bijv. na een balspel) dan wanneer ze een tijdje geen beweging heeft gehad.
In dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=vjub9dCBiv8 wordt het principe waar ik het over had duidelijk. Het is (ondanks dat het wederom om een Duitse herder gaat) de moeite om te kijken. Als ik je een kijktip mag geven: let vooral op de energie van de hond en de houding van de hond die verandert als Cesar hem op het juiste moment kort en krachtig corrigeert.

Sorry als ik misschien kritisch over kom, maar zo bedoel ik het niet! 😉 Ik gun je dat Noa over een tijdje netjes naast je loopt (en ik heb ervaren dat het kan!)

Kristien -

Hey Martine,
Wij hebben 2 Mechelse Herders, die ook erg actief zijn tijdens de wandelingen. Dat is typisch aan het ras, denk ik :-)
Bij de oudste (die we dus het eerst hadden) hebben we de Cesar Mylan methode toegepast. We hebben zelfs zijn speciale halsband aangekocht. Maar zijn technieken werkten écht niet hoor. Integendeel zelfs… We zijn uiteindelijk naar een dierengedragstherapeut geweest, en het eerste wat hij vroeg was: “kijken jullie naar Cesar Mylan”? We moesten er dadelijk mee stoppen, want hij was daar totaal geen voorstander van.
Dit maar even om te laten weten dat je je hoofd niet gek moet laten maken als het over de “Cesar Mylan-methode” gaat. Want dat werkt écht niet hoor :-)

Dita -

lijkt me heel handig inderdaad!

Iris | Todayslipstick -

Zelf heb ik geen hond, maar het lijkt me erg fijn! Wel voorzichtig doen hoor, straks wordt je weer gelanceerd!
Liefs, Iris

Reageer ook