10 leuke dingen aan een lange relatie

Dit jaar kennen Djurre en ik elkaar al weer 8 jaar. Een hele poos! Een lange relatie heeft soms als valkuil dat je in een sleur kan komen te zitten. Maar als je het mij vraagt is een lange relatie vooral heel erg leuk. En dit is waarom!

Foto door Mariska van Grotografie

1. Je kent elkaar door en door

Als je al lange tijd samen bent, ken je elkaar door en door. Je kent elkaars gekke eigenschappen, weet alle verhalen uit elkaars jeugd, kunt de ander heel goed inschatten en jullie hebben vaak aan één blik genoeg.

♥♥♥

2. Inside jokes

Naar mate de jaren vorderen ontstaan er ‘inside jokes’. Dingen waar alleen jullie tweetjes om kunnen lachen of snappen.

♥♥♥

3. Samen één

Het gevoel dat je met de jaren versmelt vind ik heerlijk! Ik voel me nog steeds in individu, maar ik voel me ook één met Djurre. We hebben samen een leven en die geven we samen vorm. Het gevoel dat je niet meer alleen bent is goudwaard!

♥♥♥

4. Praten over de toekomst

Als je een lange relatie hebt, en het zit goed, dan is het soms heerlijk om te dromen over de toekomst. Welke vakanties zullen we samen gaan doen? Hoe zullen we onze kinderen noemen? Wat zijn onze dromen? Wat zullen we doen als we met pensioen zijn?

♥♥♥

5. Het komt altijd weer goed

Het fijne is ook dat als je ruzie maakt, je altijd weer dat het weer goed komt. Daardoor maak je ook veel beter ruzie, dan wanneer je krampachtig aan elkaar vast probeert te houden en op eieren loopt. Naar mate de jaren verstrijken ga je ook steeds ‘beter’ ruzie maken. Je kent elkaars pijnpunten, je weet precies welke ergernissen de ander heeft en er is altijd het vertrouwen dat jullie het weer bijleggen.

♥♥♥

6. Je kunt jezelf zijn

Dit is wat mij betreft een van de beste dingen. Het gevoel dat je ‘thuis’ komt bij de ander. Je kunt echt jezelf zijn en al je gevoelens kun je kwijt bij je maatje. En na een poosje is ook niets meer gênant en wordt er aan de lopende band geboerd en gescheten!

♥♥♥

7. Intiem zijn is vertrouwd

We kennen allemaal wel het ongemakkelijke gevoel van de eerste keer. Niet per se dé eerste keer, maar ook de eerste keer met een nieuwe scharrel/partner. Hoewel de spanning enorm opwindend kan zijn en de vonken er dan vaak nog van af springen, is het toch ook vaak iets wat we liever snel achter de rug hebben. Als je lange tijd met iemand bent wordt ook seks vertrouwder en dit kan een heel veilig en vertrouwd gevoel geven.

♥♥♥

8. Elkaar met een gerust hart vrij laten

In het begin ben je nog wel eens onzeker, vooral wanneer je allebei nog jong bent. Als hij gaat stappen met zijn vrienden maak je je wel eens zorgen: ‘Heeft hij niet te veel oog voor andere vrouwen?’. In een lange relatie is er het vertrouwen dat het goed zit en dat je altijd nummer één bent voor de ander. Hierdoor kun je elkaar met een gerust hart vrij laten en dit is weer goed voor je relatie!

♥♥♥

9. Vertrouwen

Het is een heel fijn gevoel om de ander voor 100% te kunnen vertrouwen op alle vlakken. De wetenschap dat je een maatje hebt die er altijd voor je is, met wie je samen alles aan kunt en het vertrouwen in jullie samen, dat is heel veel waard!

♥♥♥

10. Gezamenlijke geschiedenis

Hoe meer gezamenlijke geschiedenis je opbouwt samen, hoe meer je in elkaars leven verweven raakt. Na al die jaren heb je gezamenlijke vrienden gemaakt en spaar je grappige, verdrietige of gekke verhalen op. Jullie gezamenlijke geschiedenis verbindt jullie en het geeft vaak hele leuke gespreksstof.

♥♥♥

Wat zijn volgens jou de leuke dingen aan een lange relatie?

51 reacties

Miriam -

Helemaal mee eens, mooi stukje!

veer -

Zooo herkenbaar. Ik ken mijn vriend nu 7 jaar en inderdaad de kleine dingetjes elkaar aankijken en weten wat de ander denkt. :)

Tamara M -

Héél herkenbaar! Ik vind het ook heerlijk om zo lang samen te zijn! Ik hoor regelmatig mensen: Hoe hou je dat vol? Vind je dat niet zonde? Ik vind het eigenlijk best belachelijk dat mensen zo denken.. Wij zijn ook al 4 jaar samen, en geniet nog steeds elke dag. :)

Moira -

Ja al bijna 15 jaar met mijn man en wat je schrijft klopt precies. Het is altijd zo fijn om hem weer te zien na een dag werken en hem op de bank te zien zitten terwijl ie tv kijkt. Het is fijn om die basis te hebben en je 100% op je gemak te voelen bij die ander. Ik zou er ook niet meer aan moeten denken om zonder hem te zijn. Hopelijk mogen we samen lekker oud worden.

Cindy -

Wat een mooi en herkenbaar artikel. Vooral de “inside jokes” daar zijn wij heel goed in! Ik heb hier totaal geen aanvulling op. Ik wens jullie allebei al het geluk van de wereld toe, nog veel mooie jaren samen!

Syl -

Eind deze maand ben ik 10 jaar samen met mijn vriend. Sinds mijn 16e en nog steeds verliefd. We kennen elkaar door en door. Als ik me rot of ziek voel, laat hij een warm bad vollopen en zet hij een kopje thee voor me… ik hoef het niet eens te vragen. We gaan vaak spontaan uit eten en blijven elkaar veroveren. We geven elkaar de ruimte en ondernemen ook dingen los van elkaar of met vrienden. We voelen elkaar goed aan. Ik denk dat het belangrijk is om elkaar te blijven verrassen en veroveren tijdens de relatie en niet alleen in het prille begin. Een relatie moet je onderhouden.

Marnel -

Mooi artikel!

JoycevdB -

Heel herkenbaar! Met name wat je schrijft over ‘verhalen uit elkaar jeugd kennen’ en ‘samen geschiedenis maken’.
Afgelopen zondag hadden mijn man en ik 11 verkering (ik ben 27). En ja..Dat vieren we nog steeds!

Anoniem -

Twee weken geleden zou ik heel hard knikken bij het lezen van alle punten die je hier opnoemt. Tot mijn vriend en ik twee weken terug ruzie kregen en hij me vertelde dat hij niet meer verder wilde. Dat was een enorme klap, vooral omdat we net een huis hebben gekocht.
We zijn bijna vier jaar samen geweest (we zijn nu 24 en 25) en ik heb echt het gevoel dat ik mijn hele leven met hem gedeeld heb. Het voelde altijd zo fijn met hem, ik kon alles met hem delen. Nu ben ik vooral heel bang dat dat gevoel nooit meer zo hevig zal zijn bij een ander.

Kirsten -

Leuk artikel! Ik ben juni dit jaar al 13 jaar samen met mijn vriend. Ik ben nu 26. Dit betekent dus dat hij de helft van mijn leven heeft meegemaakt! Zo bijzonder.

Sien -

Het verliefde gevoel en kriebels in mijn buik na ruim 21 jaar samen zijn, dit heb is nog steeds soms als ik hem zie. Elkaar blijven verrassen, hier genieten we samen zo van. Trots op hem zijn als ouder, hij is geweldig met onze kinderen. Stiekum verheugen we ons er op om straks weer met ons 2e te zijn als de kinderen het huis uit zijn. We willen echt samen oud worden. Ook wordt ik ouder, en ben ik niet meer de frisse jonge meid, en hij niet meer de slungelachtige jongen. We blijven genieten van elkaar, door alle ups en downs groeien we steeds meer naar elkaar toe. Een leven zonder elkaar kunnen we ons niet voorstellen. Als we samen zijn, dan zijn we thuis! :-) verliefdheid werd houden van, maar het verliefde gevoel blijft!

Nesrin -

Ja dit is het. Dit is de basis voor een relatie die gebouwd door twee personen en het mooiste is dat je blijft bouwen.

Na 14 jaar samen te zijn waarvan bijna 7 jaar ouders zijn kan ik ook zeggen dat mijn partner en ik elkaars rechterhand zijn en adviseur.

Deborahschrijft -

Wat mooi/leuk om te lezen! Ik hoop dat ik ooit net zo’n fijne relatie krijg als jij met Djurre hebt, want zo te zien en te lezen zit dat wel goed bij jullie 😀

Simone -

Ik heb nog ‘maar’ anderhalf jaar een relatie en toch kan ik mij al helemaal aansluiten bij jouw lijstje!

PatriciaKleijn -

Herkenbaar hoor, hoewel sommige dingen na een relatie van bijna 11 jaar nog niet vanzelfsprekend zijn hier helaas.

Priscilla -

Ik kan me hier ook helemaal in vinden. Mijn vriend en ik zijn 10 jaar bij elkaar en gaan dit jaar ook trouwen. Ik voel me bij hem helemaal mezelf en hij accepteert alles aan me, zelfs de aller aller raarste en gekste eigenschappen en trekjes.

Martina -

Ontzettend herkenbaar! Ik ben ruim 5,5 jaar samen met mijn vriend en ik kan me mijn leven niet meer zonder hem voorstellen.

Amy-Denise -

Wat een mooi artikel! Kan me er helemaal in terugvinden, volgende maand ben ik alweer zes jaar samen met mijn vriend.

Cheyenne -

Wat een mooie post! Ik ben nu zes jaar met mijn vriend samen, en ik kan ons echt in dit artikel herkennen. Vooral het beter ruzie maken haha!

Mar -

Heel herkenbaar dit lijstje. Mijn man en ik zijn inmiddels alweer bijna 8 jaar samen en het voelt zo vertrouwd. Hij kent mij echt en hij accepteert mij zoals ik ben. En dat vind ik ook zo fijn, wetend dat je gewoon 100% geaccepteerd wordt, ondanks je gebreken.
Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik soms de spanning mis van vroeger. De spanning of hij wel terug zou smsen, de spanning om elkaar weer te zien. Vooral nu een vriendin van me weer vrijgezel is en aan het daten met een jongen. Die verhalen van haar zijn dan weer zo leuk.
Maar ik moet er niet aan denken om zonder mijn man te moeten leven. Hij is mijn beste vriend, mijn soulmate en gewoon mijn leven <3

ilham -

Hij weet op elk moment perfect hoe ik me voel en weet op voorhand waar ik om zal lachen of juist niet :)

Hanna -

Ik ben volgende weer alweer 6 jaar samen met mijn vriend. Ik word dit jaar 21 dus ik ben letterlijk volwassen geworden met hem. Doordat we zo jong waren kroop onze relatie wel maar met kleine stapjes vooruit. Voor de eerste keer mogen blijven slapen bij elkaar, na 3 jaar voor het eerst met de familie op vakantie e.d. Zo hadden we wel nog genoeg tijd voor onszelf. Ondertussen studeren we en wonen we dus van maandag tot vrijdag samen. We kennen elkaar echt door en door en ik kan je zo goed vinden in je lijst. Ik vind het vooral heerlijk om te weten dat er altijd iemand voor zal zijn. Ouders, vrienden en broers en zussen hebben ook hun eigen leven. Dus als er ooit iets is staat hij voor mij klaar, no matter what. En dat vind ik zo fijn.

Nicky -

Herkenbaar allemaal! :)

Agneta -

Het heeft altijd zijn voordelen en nadelen. Na 12 jaar heb ik mijn relatie verbroken, omdat we elkaar niet genoeg lieten ontwikkelen in ons eigen individu. Hoewel je punten eigenlijk helemaal waar zijn moet er in een langdurige relatie ook rekening mee houden dat je soms zo op elkaar vertrouwd dat je vergeet jezelf ook te ontwikkelen. Ik merk dat ik het lastig vind momenteel om nog punten erbij te bedenken, maar misschien ook wel confronterend wetend dat ik alles weer opnieuw zal moeten ontdekken.

Liefs Agneta

Nienke -

Ik ben wel al vier jaar samen maar dat gevoel van samensmelten heb ik nog niet hoor :p en de eerste keren intiem vond ik net leuk! Niets ongemakkelijk aan. Ook aan mijn vertrouwen in hem is nog werk, ook al weet ik best dat hij nooit iets verkeerd zou doen… Maar dat komt denk ook door een slechte ervaring in een vorige relatie. Het is niet makkelijk om iemand opnieuw blindelings te kunnen vertrouwen! Maar nu we gaan samenwonen gaat alles nog hechter worden, weer een nieuwe spannende episode waar ik naar uit kijk :)

Gigi -

Ik heb een 10 maanden geleden mijn relatie na 8 jaar verbroken.. Heel moeilijk, want we hielden wel van elkaar maar we waren broer/zus en ik werd verliefd op iemand anders. Hoewel het een hele nare periode was, ben ik nu zo blij dat ik die keuze heb gemaakt en niet in die relatie ben blijven “hangen”. Nu ben ik zo veel gelukkiger en merk ik dat ik steeds meer mezelf word.

Ik heb wel eens het idee dat mensen om mij heen bij elkaar blijven omdat het zo vertrouwd is of omdat ze bang zijn. Tegen die mensen zou ik juist willen zeggen: kies voor jezelf! Echt, het komt goed.. Sinds kort ben ik samen met de liefde van mijn leven, maar daarvoor ben ik echt gelukkig vrijgezel geweest, had ik ook nooit gedacht :)

Nu klinkt dit als een soort pleidooi om mensen aan te sporen uit een lange relatie te stappen, maar zo is het niet bedoeld hoor ;). Vind een lange relatie waarbij je nog gek op elkaar bent juist iets heel moois!

Willemijn -

Bedankt voor je comment! Het is inderdaad niet goed om bij elkaar te blijven omdat het vertrouwd of veilig is. Heel knap dat je toch je relatie verbroken wordt en wat super dat je uiteindelijk ook gelukkiger bent geworden!

Daisy -

Herkenbaar, al ben ik ‘pas’ 3 jaar samen haha. Hoewel dat puntje van boeren en scheten laten… Mijn vriend en ik laten bewust geen scheten als we bij elkaar zijn. We wonen samen, maar zorgen er altijd voor dat het in een andere ruimte gebeurd . Niet uit preutsheid, maar om ‘sexy’ voor elkaar te blijven ofzo. Boeren doen we niet/zelden, dus dat is anders. Maar die broekhoest (geur én geluid) houden we alsnog voor onszelf en het kost minder moeite dan je zou denken! :)

Nienke -

volledig mee akkoord! Ik ben vier jaar samen en voor me 100% op mijn gemak, maar het mag een beetje aantrekkelijk blijven :)

Minka -

Yup helemaal mee eens. Wij kennen elkaar al 17 jaar en zijn ruim 5 jaar bij elkaar en denken hier precies zo over. In het begin doe je dat toch ook niet? Waarom wordt het dan als ‘fijn’ gezien dat je alles maar kan laten gaan in elkaars bijzijn? Het is echt een kleine moeite en ik geloof ook dat het bijdraagt aan de romantiek. Maar goed als je het allebei wel prettig vindt en je relatie hier niet onder lijd, vooral doen! :)

Daisy -

Ahh, leuk om te lezen dat ik er niet de enige in ben! (Ik zit daarentegen wel regelmatig verkreukeld op de bank met vet haar en een oncharmant huispak aan…)

Danielle -

Ik ben al 8 jaar samen met mijn vriend en kan mij inderdaad helemaal vinden in het lijstje!

Suzanne -

Heerlijk om te lezen!

Silke -

Heerlijk lijstje dit! Kan ik me heel goed in vinden en daar ben ik best trots op. Mijn vriend en ik zijn 11 mei 6 jaar samen, trouwen ook die dag, èn we verwachten in juni ons eerste kindje. We hebben het in het begin van onze relatie erg moeilijk gehad (ik werd opgenomen ivm borderline en andere problemen) maar juist door de moeilijke start zijn we nu zo sterk samen. Ik hoef hem maar aan te kijken en hij weet precies wat ik bedoel. En inderdaad de inside jokes, samen keihard lachen om iets wat niemand anders begrijpt.. Heerlijk! Zou me echt geen leven zonder hem kunnen voorstellen en ben zo blij dat hij het met me vol kan houden, hahaha.

Malou -

Mooi lijstje, ik hoop ooit alle punten te herkennen!
Ik ben vrijgezel en ook al verlang ik soms wel weer naar een relatie, ook dat heeft zijn voordelen gelukkig =] Ik heb veel tijd om mezelf te zijn en mezelf beter te leren kennen, alleen op pad gaan en reisjes maken, daten als ik daar zin in heb, flirten en dansen als ik daar zin in heb, hihi.
Maar ik hoop wel mijn prince charming te ontmoeten hoor.. gauw?

Sandra -

Heel herkenbaar! Ik denk dat je als mens op een bepaald moment in je leven ook gewoon nood hebt aan zekerheid en standvastigheid, en aan iemand waar je steeds kan op terugvallen. Voor sommigen lijkt die zekerheid misschien saai maar ik ben het daar helemaal niet mee eens, je relatie en je leven is wat je er zelf van maakt, ook al ben je al langer samen :)!

Shirley -

Helemaal mee eens! Ik ben 1 mei alweer 12 jaar samen en vind het fantastisch :)

Ina -

Fijn artikel, ik zou geen aanvullingen weten maar moest het fout gaan na bijvoorbeeld 20 jaar samen te zijn voelt het dan wel weer erger. Ach, liefde is dat risico wel waard.

Margot -

Ja hier ben ik het helemaal mee eens! Mijn vriend heeft me vorige week ten huwelijk gevraagd, dus dat vind ik zeker ook iets heel leuks aan een lange relatie 😉

Willemijn -

Ooeh gefeliciteerd! 😀

Jasmin -

Gefeliciteerd en veel geluk samen! :)

Miranda -

heel leuk om te lezen. Ook heel herkenbaar vind ik.
Ik ben inmiddels zo’n 12,5 jaar samen met mijn man, het leukste aan een lange relatie vind ik; het altijd samen zijn met mijn aller beste vriend. Je bent nooit meer alleen en hebt altijd iemand om de leuke en minder leuke dingen mee te delen <3

Lauriëtte -

Mooi verwoord! Zou zo snel even geen aanvullingen kunnen bedenken!

Liset - Beautydagboek -

Dat zijn mooie punten om bij stil te staan in je relatie! Ik ben ook al 9 jaar samen met mijn vriend en twee kindjes verder :). Het is ontzettend fijn om je soulmate in het leven gevonden te hebben, waar je alles mee deelt en meemaakt. Heerlijk om iemand te hebben waar je altijd terecht kunt en waar je samen alles mee beleeft.

Sharity -

Leuk artikel! Ik ben 26 jr. en heb al 10 jaar een relatie ♡ ik zou het vertrouwde gevoel nooit willen inruilen voor die vreselijke ongemakkelijke begin situaties.. Zelfs nu heb je nog dat je mekaar ontdekt! En mocht er een sleur zijn ontstaan, kom je daar samen alleen maar sterker uit :) !

Marloes | Budgetproof.nl -

Heerlijk lijstje en ook heel herkenbaar. Alleen puntje 5 voelt voor mij niet altijd zo. Ik vind ruzie maken dan ook verschrikkelijk en ben er heel slecht in. Je weet nooit waarop het stuk loopt heb ik dan het gevoel. Lief lijstje dit, herinnert me weer aan de fijne dingen van lang met iemand samenzijn. Al ken ik m’n vriend pas 4 jaar.

Iris | Todayslipstick -

Herkenbaar! Ik ben 6 jaar samen met mijn vriend en zou echt niet anders willen. Ik moet er niet aan denken om te gaan daten ofzo. Je weet precies wat je aan elkaar hebt en kan altijd alles kwijt bij de ander, dat vind ik fijn.
Liefs, Iris

Benay -

Jaa heel herkenbaar. Alles klopt wel. Heb nu ook al ruim 6,5 jaar een relatie en lijkt alleen maar leuker te worden, omdat we samen nu echt onze toekomst aan het opbouwen zijn. Leuk artikel!

Dita -

Ja helemaal mee eens! Zo fijn een lange relatie. :)

lucindainwonderland -

Ja lange relaties zijn inderdaad fijn, maar zijn daardoor ook behoorlijk pijnlijk als het dan toch niet blijkt te lukken. Op dit moment ben ik al een jaar gelukkig vrijgezel en dat is ook prima. xxx Lucinda

Marina -

Ik kan me helemaal vinden in het lijstje en heb zo 123 ook geen aanvullingen. Een lange relatie is gewoon heerlijk!

Reageer ook