Oma’s Gehaktballen

Er gaat niets boven de gehaktballen van mijn moeder. Ze zijn zo lekker sappig en smaakvol dat het iedere keer weer genieten is. Laatst was ze een dag bij me en kookte ze voor ons. Oma’s gehaktballen!

Het leek me heel leuk om dit supersimpele maar lekkere recept te delen op 2WMN. Dit is wel wat ouderwetser, maar daardoor juist erg lekker. Gezond? Vergeet het maar: bakken in boter it is en niet een scheutje boter. Dus wees gewaarschuwd: gezond is het niet maar wel goddelijk. Tenminste, als je van vlees houdt.

Wat heb je nodig?

  • Boter voor bakken en braden
  • Gehaktkruiden of zout/peper/nootmuskaat
  • Gehakt
  • 1 ei per 500 gram gehakt
  • Paneermeel of verkruimeld beschuit

Het recept van Oma’s Gehaktballen

Wij hebben een kilo gehakt gebruikt, omdat ik ook wat gehaktballen wilde invriezen. Dat gaat prima en het is erg handig. Ik verpak iedere gehaktbal in aluminiumfolie en doe het in een bakje in de vriezer. Zo kun je ze er per stuk uit halen.

1. Doe het gehakt in een schaal. Voeg per 500 gram een ei toe. Wij voegden twee eieren toe. Roer dit met een lepel goed door het gehakt heen.

2. Om de gehaktballen iets steviger te maken, voeg je ongeveer 150/200 gram paneermeel toe per 500 gram gehakt. Dit hoeft niet zo precies afgemeten, het is een beetje op gevoel. Het moet namelijk ook niet te droog worden. Heb je geen paneermeel? Verkruimel dan wat (wit) beschuit.

3. Doe dan een zakje gehaktkruiden bij het gehakt. In principe is dit niet de ouderwetse manier, maar ik had geen nootmuskaat in huis. Eigenlijk moet je het kruiden met wat zout, peper en een snufje nootmuskaat. Eventueel kun je nog wat Provençaalse/Italiaanse kruiden gebruiken. En mijn moeder? Die proeft gewoon het rauwe gehakt (met een rauw ei!) om te kijken of er genoeg kruiden door zitten…Ieh!

4. Dan is het tijd voor een gigantische laag boter in de pan. Mijn cholesterol schrok er nog net niet van. Alles voor de jus, maar het rook wel heel lekker!

Een braadpan? Welnee joh!

Nee hoor, Oma Knows Best!

Mijn moeder en ik kregen de slappe lach, omdat ik geen echte braadpan had en dat vond ze zo stom. “Hebbie geen braadpan? Kind toch, als ik dat had geweten had ik mijn eigen pannetjie meegenomen!” Ik vond het onzin dat het in een braadpan moest en ik vond dat het ook prima in een grote koekenpan kon. Vandaar dat onze gehaktballen wat platter zijn geduwd (het lijken eerder hamburgers) zodat het deksel op de pan zou passen.

5. Keer de gehaktballen om tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Kook ondertussen wat water en voeg een heel klein scheutje aan de gehaktballen toe.

6. Zet de pan op laag vuur en laat de gehaktballen 20 minuten met het deksel op de pan verder garen. Na 10 minuten kun je ze even omdraaien.

“Oma in een melige bui”

En na 20 minuten zijn ze klaar. Ze zijn ontzettend sappig en smaakvol. Erg lekker bij gebakken aardappelen en wat broccoli of rode kool. Ach, wat zeg ik? Oma’s gehaktballen smaken overal lekker bij.

Wat eet jij vanavond?

38 reacties

Nico -

Nou Martine. Hier heeft een ‘opa’ het recept overgenomen van jou moeder.
Wil je dr bedanken! Ze waren heerlijk!

P.S. Jammer dat je altijd mensen hebt die lopen te miauwen bij de reacties..

irene -

gehaktballen krijg je mals door er wat volle melk doorheen te mengen, dus gehakt, wat paneermeel gehakt uitje, witte peper, nootmuskaat en wat grof zout. bakken in boter. nooit margarine zit te veel water in. worden ze droog!

smakelijk.

Danishia -

Ik maak mijn gehaktballen gwn met :
Ei
Zout
Peper
Becel bakboter
Paprika poeder
Tomaten ketchup
Ketchup manis
Knoflook poeder( heel klein beetje)
Zonder paneelmeel of beschuit
Resultaat heerlijk.
Groetjes.

Jenny -

Er staat veels te veel paneermeel in het recept!! Ik sta nu met gehakt dat veels te dik is en weet niet wat ik hiermee moet.

Willem -

Volgens mij heeft Jenny gelijk. 200 gram paneermeel op 500 gram gehakt KAN ook volgens mij niet goed zijn. Jammer dat hier niet op wordt gereageerd.

Mo -

ik kan je wel zeggen dat mijn oma echt geen zakje van silvo er door deed

celeste -

Ik eet geen vlees, maar het zal vast gesmaakt hebben.

lies -

Ik vind dit recept meer een standaard gehaktballen recept zoals je het op internet vindt. Niets bijzonders

AB -

En juist daarom bijzonder, zoals een kerstboom met echte kaarsjes ; )

Danielle -

Als je een ovenvaste koekepan hebt, kun je de ballen na het aanbraden ook in de oven verder laten garen. Dat heb ik een keer gezien bij “Fast, Fresh & Simple” op 24 Kitchen :-)
Als je ballen aan alle kanten mooi bruin zijn, zet je ze gewoon met pan en al in de oven, ongeveer op 180 graden en volgens mij is de richtlijn voor het meeste vlees in dat je in de oven bereidt 10 minuten per 100 gram vlees. Ze blijven ze mooi rond en kunnen ze rustig door en door gaar worden.

Ik heb gewone koekepannen van Tefal en die van mijn zijn ovenvast, daar ben ik achter gekomen door gewoon te proberen, risico, maar oke.

Diana -

Is je moeder al oma? Heeft je zus een kindje ofzo. Mijn moeder doet me wat als ik haar oma noem haha. Ik zou eerder zeggen Mama knows best ofzo.
Dit is trouwens precies de manier hoe mijn moeder die maakt! Alleen zonder het proeven vooraf. Daar kun je echt aan sterven.
Dus mama van Martine, echt niet rauw ei en rauw gehakt proeven!! Google maar wat er kan gebeuren!

Martine -

Haha, ik zal het tegen haar zeggen. Ik heb inderdaad twee oudere zussen (in de 40) die beiden 2 kinderen hebben dus mijn moeder is al 4x oma!

Eva -

Mijn opa en oma hadden een slagerij. Wij zijn thuis dus erg kritisch als het gaat om vlees. Mijn opa heeft zelfs een eigen recept voor gehaktvlees bedacht. 22 jaar na zijn dood wordt dit vlees nog altijd verkocht bij mijn oma in de buurt en ze neemt steevast gehakt voor ons mee als ze langs komt. De gehaktballen van mijn oma zijn echt onverslaanbaar en inmiddels bekend en geroemd bij onze vrienden en kennissen.
Gehaktballen met spinazie en aardappels, zijn ook een goede combinatie!
Liefs

Nienke -

I love de gehaktballen van mijn moeder, zowel gebakken als ik tomatensaus, ik krijg er al zin in :d Niet helemaal zeker of die van jou mama winnen hoor 😉 Ik weet niet zeker of ik ooit zelf gehaktballen zou maken omdat ik het zo vies vind om het deeg te kneden en de balletjes te rollen haha

Shanna -

Met een lepel Martine…? Gehakt mengen doe je met je handen! ;-)))

Wel héérlijk, die aardappeltjes die op je bord liggen zien er ook al zo yummy uit!

Kimmetje -

Zo maak ik ze ook! Alleen doe ik er ook nog 3 eetlepels ketjap bij

Jolien -

Ziet er goed uit! Niets beter dan een lekkere gehaktbal! Ik maak de mijne altijd met ei, paneermeel, aromat, maggi, kerrie, paprikapoeder, nootmuskaat en peper en zout. Ook erg lekker!

Seline -

Ik moet eerlijk zeggen dat ik op dit soort momenten misschien wel een klein beetje baal dat ik vegetarisch ben. Ze zien er heerlijk uit!

Mitsai -

Je kunt precies dezelFde ballen maken met vegetarische “vers gehakt” van Goodbite, aanrader, gewoon het recept volgen, je moet alleen iets beter kneden.

PatriciaKleijn -

Heerlijk hoor, ik laat mijn vriend ze altijd maken, de mijne vallen altijd uit elkaar

Lindsey Beljaars -

Superleuk! Ik doe zelf altijd nasi-kruiden door de gehaktballen. Dat klinkt misschien raar, maar dat moet je echt eens proberen. Het is mega-lekker!

Sandra(hpw) -

Hmmm, dat ziet er ontzettend lekker uit! Lekker ook als er veel jus bij zit, oeioei
Dat zinnetje waarin je schrijft dat je moeder het gehakt rauw proeft.. dat ehm, vind ik wel herkenbaar 😮 #oeps Ik wil namelijk ook wel ‘ns ‘snoepen’ van rauw gehakt..

Manon -

Je bent niet de enige, ik vind rauw gehakt met kruiden echt heeeerlijk!

Bente -

Yummie, ziet er goed uit! En inderdaad goed idee om meteen een portie in de vriezer te leggen (als je dan toch bezig bent! :) )

Inge -

Ja zo deed mijn oma dit ook, en zo maak ik ze nu dus ook.
wel even: als dit je mama is, dan zijn het toch ‘Mama’s gehaktballen’ :)

Martine -

Mijn moeder is oma en ik zeg ook voor de lol vaak oma tegen haar. Ik vind mama’s gehaktballen ook van geen kant klinken haha 😛

Marita -

Ik maak eigenlijk nooit gehaktballen, omdat het altijd van die droge dingen worden bij mij.
Of ik ze dan te veel samen pers, geen idee? Het eitje zit er ook altijd in, paneermeel wat minder. Misschien is dat het toch! Ik ga binnenkort maar weer een poging doen!

Jess -

Leuk om jullie recept te lezen. Ik doe het weer op een andere manier en zo heeft ieder gezin zijn eigen recept. Wat een prachtige moeder heb je trouwens :-)

ilham -

Oei, elk balletje apart in alumaluminiumfolie? Arme moeder natuur…

Martine -

En andere gebruiken weer honderden wegwerpdoekjes voor de plee, ieder z’n ding 😛

Liset - Beautydagboek -

Heerlijk! Ik doe er ook altijd een eitje en wat kruiden erbij. Paneermeel is nog een goede tip, die ga ik onthouden :).

Lauriëtte -

Dit recept komt goed van pas! Laatst hadden we zin in gehaktballen en hadden we ze van Albert Heijn gekocht, maar die waren niet zo lekker en toen hebben we besloten om ze zelf een keer te maken! 😀

Marloes | Budgetproof.nl -

Nu kan ik natuurlijk met je in discussie gaan dat mijn moeder toch echt de lekkerste ballen maakt 😉 maar met deze yummie variant van je moeder zou ik wel willen ontbijten haha. Krijg er trek ban! Ik gooi altijd ketjap en ketchup door de jus. Lekkerrr.

elize -

superleuk Zo met je oma:)

Margot -

Lekker en wat een leuke foto’s van jullie!

lucindainwonderland -

Dit zijn inderdaad echt oma’s gehaktballen, lekker simpel en toch lekker. Ikzelf mik er nog veel en veel meer doorheen tegenwoordig en moet ze ook echt maar weer eens gaan maken. Wat ik vanavond eet? Geen idee nog. xxx Lucinda

Dita -

Lekker!! Zelf eten wij niet heel veel vlees meer maar vaak nog zo’n 2x per week.

Iris | Todayslipstick -

Ziet er heerlijk uit! Ik doe altijd fijne havermout door het gehakt in plaats van paneermeel of beschuit. Nu heb ik zin in gehaktballen!
Liefs, Iris

Reageer ook