Nee zeggen

Nee zeggen is een van de moeilijkste dingen die er is. Hoe vaak je wel niet automatisch ‘ja’ zegt, maar ‘nee’ denkt is herkenbaar. Even oppassen tot 12 uur vanavond? Ja hoor. Eh, waarom zeg ik ja? Waarom geen nee?

Ik ben een flexibel persoon en kan me makkelijk voegen naar andermans ideeën of wensen. Ik ben zo iemand die het allemaal over het algemeen wel prima vind. Daardoor zeg ik denk ik makkelijk ‘ja’, ook als ik ergens geen zin in heb. Hoewel ik wel merk dat hoe ouder je wordt hoe makkelijker je ook kan aangeven dat je er geen zin in hebt. Het is enorm cliché maar er zit zeker een kern van waarheid in dat verstand en wijsheid met de jaren komen.

Op Instagram (martiniii10) vroeg ik aan jullie of jullie makkelijk nee kunnen zeggen. Het antwoord was daarop voor 90% nee. Velen van jullie zeggen ook (te) snel ja. En ik was er al snel achter waarom. Omdat je aardig gevonden wilt worden en bekend wilt staan als iemand die voor iedereen klaar staat. Hier lees je een aantal reacties:

“Net nog gedaan, nadat iemand een mail had gestuurd met een lang bullshit antwoord, waarin gemeld werd dat het vast voldoende antwoord was… Ehm Nee… en met een argument waarom ik nee zei. (hadden ze vast niet verwacht). In het kader van opkomen waar je voor staat, vond ik dat een goed begin van mijn week!”

“Ik vind het ook moeilijk ‘nee’ te zeggen ik wil mensen niet teleurstellen vooral niet in situaties voor als ze iets echt nodig hebben bijv. Maar soms wil ik het gewoon niet…”

“Ik vind ‘t soms best lastig om ‘nee’ te zeggen, maar wanneer het moet gaat het me gemakkelijk af. Ik ben over het algemeen heel vrij, vind veel goed, maar ik vind het belangrijk om ook grenzen aan te geven. Mede uit zelfbescherming! Maar inderdaad, soms is het écht lastig.”

“Ik probeer steeds meer ‘nee’ te zeggen op het moment dat ik me niet comfortabel voel bij een ‘ja’. Een aantal jaar geleden durfde ik dat veel minder waardoor mijn agenda eigenlijk voller was dan ik aan kon. Het komt met de jaren waarschijnlijk!”

“Ik zeg soms wel ja en dan wil ik het liefste nee zeggen, maar nee zeggen is gewoon moeilijk want je wilt mensen niet kwetsen.”

“Mijn vriendin vraagt mij vaak om op haar kinderen te passen. Haar oudste is 3,5 en haar jongste 11 maand. Laatst vroeg ze mij om van 13:00 tot 21:00 op te passen. Toen moest ik toch echt nee zeggen omdat ik dat nog niet zag zitten (2 kids helpen met eten, in bad en in bed) ik had dat ook nog nooit gedaan. Ik voelde me heel schuldig! Maar ik kreeg er spanning van als ik er alleen al aan dacht. Ik ben blij dat ik mijn grens aan gaf! Ook al valt dat niet altijd mee.”

Als je kijkt naar de reacties waarom nee zeggen lastig is, gaat het dus eigenlijk om aanzien en je eigenwaarde. ‘Als ik nee zeg, kwets ik iemand.’ ‘Ik wil niet onaardig overkomen.’ Ik vind ook dat het klopt dat je jezelf goed voelt als je anderen helpt. Maar hierin moet je wel je grenzen bewaken en moet je het alleen doen als je het ook echt wilt. Niet voor de vorm.

Zo bood ik mijn diensten aan aan Loes om haar te helpen met boodschappen. Gewoon omdat ik dat zelf graag wilde. Maar als ze zelf constant zou vragen of ik voor haar boodschappen zou kunnen doen op een bepaalde dag/tijdstip, zou ik er gek van worden. Vroeger zou ik dat dan gedaan hebben, maar tegenwoordig zou ik wel zeggen dat het niet uit zou komen op zo’n dag en een compromis sluiten. Dat beperkt je vrijheid. Gelukkig is Loes totaal niet zo’n vrouw en hield zij altijd rekening met mij. De laatste tijd doe ik trouwens geen boodschappen meer met Loes. Jammer, want ik vond het altijd heel gezellig en dankzij Loes had ik veel meer structuur in het boodschappen doen en lijstjes opstellen. Haar schoondochter voelde zich wat schuldig toen ze zag dat ik iedere week met haar boodschappen deed, dus nu doet zij dat met Loes. Hartstikke fijn voor haar!

 Maar nu terug naar dat nee zeggen. Het is belangrijk dat je je grenzen bewaakt, omdat je jezelf niet uit het oog moet verliezen. Er zijn genoeg aardige mensen op de wereld, maar ook genoeg onaardige jammer genoeg. Zo zijn er mensen die ook misbruik maken van het feit dat iemand niet snel nee zegt. Daar kan ik me best wel kwaad over maken, omdat ik het achterbaks vind. Natuurlijk doet diegene het ook zelf doordat hij/zij overal ja tegen zegt, maar als je dat heel goed weet en daardoor altijd hem/haar vraagt…tja: dan moet je eens bij jezelf nagaan of dat wel zo eerlijk is.

Want voor je het weet ben je oververmoeid, omdat je altijd maar dingen voor iemand moet doen. Dan wordt het een verplichting in plaats van dat je echt graag wilt helpen. Ik ken iemand die altijd anderen helpt als ze gaan verhuizen. Dan moet er weer geschilderd en behangen worden en ja hoor, die komt wel weer helpen want die zegt toch nooit nee. Drinken en eten? Nee hoor, dat neem je zelf maar mee als je komt schilderen/behangen. Hoe ondankbaar.

Daar moet je dus voor uitkijken. Helpen kan leuk zijn en een goed gevoel geven en natuurlijk is het weleens fijn als je iemand uit de brand kunt helpen, maar niet 24/7 ten koste van jezelf.

En is het echt zo erg als iemand nee tegen je zegt? Ik denk altijd: ‘Hoe zou ik dat zelf vinden als iemand dat tegen mij zegt?’ Dus bijvoorbeeld ik vraag aan mijn schoonmoeder of Noa een nachtje bij haar moet blijven en ze zegt nee. Tja, dat maakt me niks uit, dat kan en dan zoek ik gewoon naar een andere oplossing. Niks aan de hand.

Ik denk dat sommigen teveel nadenken als het gaat om nee zeggen tegen een ander. Je overdenkt misschien teveel hoe anderen jou dan gaan zien. Maar uiteindelijk is het veel beter om eerlijk naar jezelf toe te zijn en kom je veel geloofwaardiger over als je weet wat jouw grenzen zijn. Stel je voor dat Willemijn altijd aan mij zou vragen of Saar bij mij mocht logeren iedere zaterdag en ik zou altijd maar ja zeggen. Dan zou ik ten eerste uiteindelijk horendol worden van die twee honden bij elkaar, ik zou nooit meer een rustige zaterdag hebben en ik denk dat het uiteindelijk ook een rol zou spelen in onze vriendschap omdat je onderhuidse ergernissen krijgt naar elkaar toe. Dat wil je al helemaal niet.

Word je er een leuker mens van als je overal ja op zegt? Nee, eigenlijk niet. Het is alleen maar vermoeiend voor jezelf wat kan leiden tot chagrijnig zijn en minder energie en dat is net zo goed niet gezellig. Niet voor jezelf en niet voor de omgeving.

Als ik dit zo allemaal achter elkaar opschrijf denk ik: ‘Waar maak ik me druk om als ik nee zeg?’ Helemaal nergens om. Iemand haat je heus niet als je een keer nee zegt. En als diegene wel gepikeerd is of beledigt, dan weet je des te meer wat voor persoon dat is en kun je jezelf ook weer afvragen of je daar wel mee om wilt gaan.

Goh, het woord nee is in die zin heel makkelijk. Gewoon nee! Ik moet zeggen dat ik het redelijk kan, maar ik ben in die zin nog wel geneigd om daar achteraan nog een hele uitleg te geven waarom ik nee zeg. Maar eigenlijk hoeft dat niet, want waarom zou je jezelf inderdaad nader verklaren of uitleggen waarom je nee zegt? Het is gewoon nee! Het zou ook best brutaal zijn als iemand dan nog eens vraagt waarom je nee zegt. Mocht dat gebeuren zou je kunnen zeggen: ‘Wat voor verschil zou het maken als ik hier nog een uitleg aan geef? Het antwoord blijft voor mij nee.’

Een tip als je iemand bent die makkelijk en snel ‘ja’ zegt en het moeilijk vindt om nee te zeggen: geef het twijfelantwoord en kom er later op terug. “Daar moet ik even over nadenken, ik kom er op terug.” Het is nog geen ja en ook geen nee, wellicht een mooi opstapje om te leren hoe je nee moet zeggen. Altijd handig als iemand je overvalt met een vraag waarop je niet weet of je het wel ziet zitten om dat te doen.

Is nee zeggen dus makkelijk? Ja! Eh nee, eh ja… JA. Net zo makkelijk als een nee-sticker op je brievenbus plakken.

Wil je dit artikel delen via social media? Gebruik de hashtag #jaikzegnee

Zeg jij weleens nee en vind je dat moeilijk/makkelijk? Zijn er situaties waarin je het lastiger vindt dan andere situaties?

32 reacties

Nienke -

Ik voel me altijd overal en nergens verantwoordelijk voor en daarom is voor mij ‘nee-zeggen’ een best wel groot issue. Voor iedereen die ook écht moeite heeft met nee-zeggen, onthoud dit: Als je geen ‘nee’ kunt zeggen is je ‘ja’ niets waard!

Nienke -

Herkenbaar :) Soms verspil ik zelfs meer energie om met een omfloerst antwoord voor de dag te komen dan moest ik daadwerkelijk datgene gedaan hebben wat iemand me vroeg… Kordaat nee zeggen van tijd tot tijd is dus de boodschap om jezelf niet nodeloos uit te putten. En op tijd aan jezelf denken ipv aan wat de ander wel niet denken zal. Al moet ik ook wel zeggen dat ik vaak blij ben dat ik toch ja op iets heb gezegd, waarop ik eerst nee wou zeggen. Er komen toch vaak fijne ontmoetingen en gevolgen uit voort ook :)

maike -

Vandaag had ik ook zoiets: ik zat in de les en ik heb altijd het gevoel alsof mijn economie docent een beetje een hekel aan me heeft. We waren best pittige theorie aan het bespreken en mijn docent knoeide haar halve kop thee op haar bureau. Ze zei: meike, (ze snapt nogsteeds niet dat ik maike heet) ga eens even bij de wc een doekje halen en poets dat even voor me op. Geen alsjeblieft ofzo. Nou, goed. Ik netjes opgedaan, geen dankjewel gekregen. Een tijdje later zei ze: meike, heb je nooit geleerd hoe je moet schoonmaken? Hup, ga maar weer een doekje halen, je hebt de helft laten liggen. Ik kon mijn docent niet weigeren, dus ik deed dat kleine beetje weer op. Nogsteeds geen bedankt. Tijdens die les was mijn docent de naam van mijn vriendin vergeten en kwam na de les naar haar toe om haar excuses aan te bieden. Ik stond erbij te wachten voor mijn bedankje, maar nee. Ze stuurde ons al snel weg en zei dat ze pauze wilde houden

Wendy (B) -

Ik vind het inderdaad moeilijk om nee te zeggen.
Gewoon om de eventuele gevolgen…

Lenneke -

Hm… ik zeg eigenlijk vaak geen nee, omdat ik heel erg blij word van andere mensen blij maken. Moet zeggen dat ik de laatste tijd veel in mezelf investeer en ook afweeg of degene ook iets voor mij terug zou doen. Niet dat het ‘voor wat hoort wat’ is, maar het moet wel leuk blijven, hehe.

Madebyuna -

Pff ik heb ook weer een Ja of Nee zeggen dilemma.. Ik kan in September voor 5 maanden studeren in Montpellier, maar heb ook net een super gave nieuwe baan die tot oktober loopt. (doe ik naast mn studie). Iedereen vind dat ik ja moet zeggen op studeren in het buitenland, maar het voelt niet fijn. Ga ik nu voor ja of nee? Haha

marii -

tsja lastig.. studeren in het buitenland is natuurlijk ook leuk maar als je echt voor de baan wil gaan, doe wat voor je zelf fijn voelt;)

Nienke -

Een trucje dat ik soms doe is het volgende denken : moest ik nu een dubbeltje gooien, waarop zou ik hopen dat het muntje terecht komt? Vaak weet je het antwoord op je dilemma stiekem al, volg gewoon je buikgevoel en durf! Makkelijk is niet altijd leuker :)

Lotte -

Oh herkenbaar! Ik had hetzelfde, maar dan met een contract dat nog wat langer liep zelfs. Toch was naar het buitenland gaan echt een vreselijk lange droom van me en kon ik het niet laten zitten. Wat ik toen heb gedaan is het bespreekbaar maken met je baas. Je werkt er volgens mij al of niet? Dan zullen ze je waarschijnlijk niet zo de deur uitzetten en als je je twijfels bij hen neerlegt (ik wil heel graag maar wil mijn contract niet verbreken) zou het goed kunnen dat ze het niet erg vinden als je een maandje eerder vertrekt. Bij mij vonden ze het jammer, maar vonden ze dat ik er voor moest gaan en als ik straks terugben uit Argentinie mag ik er waarschijnlijk weer komen werken :). Maak het bespreekbaar en volg altijd je droom, wat dat ook is (en hoe moeilijk het ook is soms)!

ilham -

Herkenbaar verhaal.

Jess -

Wat een goed artikel. Ik heb eigenlijk niet echt moeite met ‘nee’ zeggen maar ken wel veel mensen die dat wel hebben. Ga dit artikel even laten lezen aan mijn schoonzusje 😉

Saar -

Vroeger durfte ik nooit nee te zeggen. Dan zei ik altijd misschien… Gelukkig durf ik het nu wel te doen nu ik wat ouder ben.

Suus -

Fijn artikel en ook goed om bij stil te staan. Ik denk dat het er bij heel veel mensen inderdaad. Met z’n alle lekker vaker nee zeggen!

Zey -

Ugh! Ik krijg al lichtelijk een paniekaanval bij het lezen van deze blogpost.. Ik heb zoveel moeite met nee zeggen dat ik er diep ongelukkig van word. Ik wil hier al jaren aan werken, maar heb geen idee hoe. Leuk dat jullie dit onderwerp aansnijden, het vindt vaker plaats dan we denken dat ‘ja-zeggen’ xxx

Cindy -

Erg goed artikel. Ik heb vandaag ook “nee” gezegd, en ergens voelde dat goed, maar aan de andere kant ook zeer onnatuurlijk, waardoor ik weer ging twijfelen. Maar goed, achteraf ben ik er wel blij om dat ik “nee” heb gezegd. Dus vaker doen!

Sara -

Wat een goed artikel Martine! Ik heb ook altijd veel moeite gehad met Nee zeggen, ben zoals jij zegt ook altijd erg meegaand en flexibel. Een valkuil vind ik ook dat als ik ergens geen zin in heb en geen Nee durf te zeggen, ik redenen/smoesjes ga aandragen. Dit vormt een gevaar, omdat die dingen te weerleggen zijn door de ander. Als je bijvoorbeeld zegt dat je het erg druk hebt met andere dingen, kan de ander zeggen dat er vast wel ergens een gaatje te vinden is ;). Het is eigenlijk veel makkelijker om gewoon Nee te zeggen omdat je ergens even geen zin in hebt! :)

Felicia -

Ik zeg eigenlijk best wel makkelijk nee, ik denk dat het is omdat ik doelen voor ogen heb en dingen wil behalen die voor mij zo belangrijk zijn in studie en sport dat de rest een beetje achterwege blijft behalve voor mijn kleine kringetje van mensen waar ik wél voor het vuur ga en tijd maak ook al past het niet in mijn planning :)
Het is inderdaad wel vervelend als iemand dan niet zo leuk reageert maar dat neem ik maar voor lief.

Kirsty -

Goed geschreven! Ik kan over het algemeen prima nee zeggen, maar probeer er niet in door te slaan en tegen alles wat mij niet leuk lijkt nee te zeggen. Ik probeer ook wel een beetje aan anderen te denken, maar het moet niet zo zijn dat ik alleen maar dingen kan doen die voor een ander leuk zijn en voor mij niet.

Rosa -

Wat ben ik toch blij dat jullie 2wmn zijn gestart! Ik merk dat ik er heel veel door leer en meer ga na denken over jullie onderwerpen. Tnx!
Hopelijk gaan jullie nog lang door,
Rosa

Martine -

Wat mooi om te horen! 😀

Margot -

Mooi artikel! Nee zeggen vind ik soms lastig, maar doordat ik een paar jaar ziek ben geweest en echt goed voor mezelf moest zorgen ben ik er wel beter in geworden.

Eline -

Ik schreef er laats ook over. Persoonlijk heb ik nooit moeite gehad met ‘nee’ zeggen. Ik sta nogal op mijn grenzen. Wat niet gaat, gaat niet.

Marieke -

Ik vind het makkelijk nee te zeggen, ik denk dat dat komt omdat me dat vrij vroeg is ‘geleerd’. Als kind zei ik altijd Ja, vooral als klasgenootjes met me wilden spelen. Ik wilde waarschijnlijk ook aardig gevonden worden, maar eigenlijk was ik best op mezelf en wilde ik na een schooldag lekker alleen gaan lezen of tekenen. Met als gevolg dat dat klasgenootje er maar een beetje bij hing en het nooit echt leuk was. Mijn moeder heeft toen een keer gevraagd waarom ik niet gewoon Nee zei, als ik er geen zin in had, omdat ik ook aan mezelf moet denken en de situaties die ik nu creëerde voor niemand leuk waren. Sindsdien heb ik er geen problemen meer mee, hoewel ik er eerst een beetje in doorsloeg. Toen vertelde ik altijd iedereen dat ik geen in had en liever alleen speelde, dus greep mijn moeder weer in en moest ik vaker zeggen dat ik naar de tandarts/dokter/opa en oma moest, om niet te onaardig over te komen :p

evelien -

Ook ik zeg steeds vaker nee. Op het werk moet ik vaak mensen “afwijzen”, daardoor leer je nee te zeggen. Ook in andere situaties dan het werk.

Xaviera -

Heel goed en duidelijk geschreven! Het is zo belangrijk om nee te kunnen zeggen. Ik denk dat het cliché van ‘verstand komt met de jaren’ inderdaad waar is. Vroeger kon ik nooit nee zeggen, gelukkig gaat het nu ik 29 ben stukken beter. Nee zeggen gaat denk ik goed samen met voor jezelf opkomen en je grenzen aangeven.

lucindainwonderland -

Ik begin het steeds makkelijker vinden om nee te zeggen, maar merk wel dat je er soms geen vrienden mee maakt (wat ik raar vind, maar goed). Ik ben van mijzelf uit al best wel koppig en als ik iets niet wil, dan wil ik het ook niet. Soms moet je gewoon echt voor jezelf kiezen en moet de ander daar maar respect voor hebben. En hebben ze dat niet, nou dan weet je dat ook weer…. xxx Lucinda

Dita -

Wat een goed artikel! Ik zeg steeds vaker nee als ik iets niet wil. Zowel op werk als prive gebied. Ik wilde altijd wel werken maar na 7 jaar werken bij die organisatie en er niets vooe terug krijgen werk ik niet meer extra. De uren worden toch alleen op compensatie gezet en zoals ik al zei, ik krijg er niet veel voor terug. Ook prive zeg ik vaker nee. Op verjaardagen bij de ouders van mijn vaders vrouw (waar ik dus niets mee heb) nee, ik heb gelijk gezegd dat we dat niet doen. Ik ken die mensen amper en het is heel lief dat ze het vragen maar ik ga mijn tijd liever besteden aan mensen om wie ik geef.

Iris | Todayslipstick -

Goede tips! Ik vind nee zeggen ook vaak moeilijk, vooral als iemand op mij rekent. Ik heb dan het gevoel dat ik degene kwets..
Liefs, Iris

Annabel -

Heel erg goed artikel Martine!
Ik kan me helemaal vinden in dit verhaal. Vroeger zei ik altijd ja, al voelde ik me helemaal niet comfortabel bij iets wat ik vervolgens moest doen. En werd mijn hulp niet eens in dank afgenomen.
Nu ben ik al heel goed op weg om mijn eigen grenzen aan te geven. Als er voor mij geen enkele baat bij is, waarom zou ik het dan doen? Als ik een goede vriend(in) kan helpen, prima op z’n tijd. Maar niet elke dag!
Ik denk dat dit een heel goed artikel is om iedereen aan het denken te zetten over zichzelf. Dankjewel!

Akosua -

Goed artikel, Martine. Ik vind nee zeggen tegenwoordig erg makkelijk. Als je ja zegt heb je geen reden nodig, waarom zou je dan wel een reden nodig hebben om nee te zeggen?

Danielle -

Goed geschreven, Martine!

Marloes | Budgetproof.nl -

Nee zeggen gaat ook over respect hebben voor jezelf en je eigen grenzen aangeven. Het kan inderdaad mega lastig ‘voelen’ maar eigenlijk is het heel makkelijk. Top artikel!

Reageer ook