Mijn favoriete tv programma’s #2

Heerlijk als er weer een nieuw seizoen begint van een tv-programma. Ik zou oprecht willen dat ik eens meer boeken zou lezen, maar ik vind tv gewoon leuker. Dit zijn op dit moment mijn favoriete programma’s!

Bron foto

Levenslang met dwang

Dit is waar het programma over gaat: In Levenslang met Dwang? maakt Jan Kooijman met acht doodgewone mensen – die ongewild slachtoffer zijn van hun eigen dwangmatigheden – een confronterende roadtrip door Thailand. Onder begeleiding van de beste experts op dit gebied gaan zij de moedige strijd aan hun obsessieve dwang aan te pakken en zich zodoende weer nuttig te kunnen maken voor de maatschappij. Eén ding is daarbij zeker: zij treden uit hun comfortzone en maken de grote stap naar een leven met minder dwang. 

De eerste keer dat ik naar dit programma keek, zat ik aan de buis gekluisterd. Ik vond het zo’n bijzonder programma. Ik had ook nog nooit iemand met dwangmatigheden gezien, dus wat er precies in iemands hoofd om ging wist ik niet en daar was ik nieuwsgierig naar. Je kunt je er gewoonweg niets bij voorstellen hoe dat echt voor diegene is, omdat je het zelf niet hebt. Er heette ook iemand bij het eerste seizoen Martine, haha! Dat was wel maf, want ik keek constant op als mijn naam genoemd werd.

Bron foto

Ik kon niet wachten tot het tweede seizoen en die is nu op televisie. Voor degenen die geïnteresseerd zijn: iedere maandag om 20:30 op RTL 5. Van de acht personen zijn er drie de me opvallen: Karla, Maxim en Rik. Karla heeft een obsessie voor de kleur geel. Of beter gezegd ‘tegen’ de kleur geel want niemand in haar omgeving mag die kleur benoemen. Het komt waarschijnlijk voort uit vroeger vanwege haar reuma medicatie die ook geel van kleur was. Wow, wat lijkt dit me lastig. Het schijnt ook een zeldzame vorm van dwang te zijn. Maar als je er op gaat letten, zijn er zo veel dingen geel. Dit moet voor haar heel rot zijn. Het ergste was nog wel, dat alles in Thailand zowat geel bleek te zijn!

Maxim heeft spiegeldwang en moet altijd dezelfde route terug kunnen lopen, fietsen, rijden waarbij hij alle lijntjes af tikt. Hij bekijkt ook van tevoren via Google Maps de route die hij moet rijden en zelfs al zijn er wegwerkzaamheden zal en moet hij via dezelfde route terug. Dat is ook nog eens gevaarlijk! En Rik heeft symmetriedwang en moet alles met beide handen een bepaald aantal keer aantikken, waardoor hij soms heel lang over een taak doet. Het verbaast me hoe sterk het gevoel op dat moment is die altijd lijkt te winnen van het verstand.

Ze weten allemaal dat ze er mee op moeten houden en sommigen worden er ook gek van dat ze het doen, maar hun volhardende gevoel dat het ‘moet’ wint het. Dat lijkt me zo erg. Ik heb ook medelijden met hen allemaal, merk ik. Tegelijkertijd vind ik het heel stoer dat ze mee doen met het programma en ben ik heel benieuwd wat ze er uit zullen halen voor henzelf. Wat ik heel mooi vond, was dat een van de ouders (vader) tegen een van zijn kinderen had gezegd: ‘Ik vind het zo rot voor je.’ In plaats van ‘waarom doe je dat nou en stop er mee’. Zo lief en begrijpend! Sommigen zullen Levenslang met Dwang misschien vinden neigen naar ‘aapjes kijken’, maar ik vind het juist ontzettend mooi dat ze zich zo kwetsbaar opstellen en het zorgt er ook voor dat je ze meer gaat begrijpen. Om te horen dat ze weleens gepest worden met hun dwangmatigheden door de buitenwereld, snap ik soms echt niet. Ik vind Levenslang met Dwang zeker een aanrader om te kijken en ik vind dat Jan Kooijman het heel goed doet en leuk maar toch professioneel met hen omgaat. Daarnaast vind ik het een fijn idee dat ze door professionals worden geholpen en dat je ook het therapeutische gedeelte ziet.

Bron foto

Bizarre Eters

Na Levenslang met Dwang komt meteen Bizarre Eters op tv. Ik wilde het helemaal niet kijken, maar terwijl ik zat te kijken kon ik niet stoppen. Dit is waar het over gaat: Verslaafd aan spaghetti met kaas, 70 pakjes kant-en-klare noedelsoep per dag of alleen wit brood met hagelslag? Sommige mensen lusten zó weinig dat hun gezondheid en sociale leven heel wat te verduren krijgen. In Bizarre Eters worden deze extreem moeilijke eters geholpen om weer een gezond eetpatroon op te bouwen. In elke aflevering worden twee kandidaten gevolgd en bijgestaan door voedingspsycholoog Lieveke Goossens. Zal het de kandidaten lukken hun einddoel te bereiken?

Het is wel heel erg bijzonder om mensen met een selectieve eetstoornis te zien. Ik wist niet dat het bestond! Ergens zouden ze ook wel passen in het programma Levenslang met Dwang want wat zij doen is ook iets wat dwangmatig is. Ik wist niet dat er mensen waren die iedere dag constant hetzelfde eten: als ontbijt, als lunch, als tussendoortje, als avondeten. Ik vroeg mezelf af of je dat niet enorm gaat tegen eten op een gegeven moment, maar blijkbaar niet. Er zit wel verschil tussen want Sander (die alleen witte boterhammen met hagelslag eet) wil wel heel graag hier van af en gewoon mee eten met zijn familie. Maar bij Renaishka (die alleen spaghetti met kaas eet) kun je zien dat ze het ook superlekker vindt en niets liever wil dan dit. Ik denk dat het voor haar heel lastig is om haar eetpatroon te veranderen.

Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik vind dat Dennis Weening het niet zo goed doet als Jan Kooijman. Ik heb het idee dat hij er iets minder serieus mee om gaat dan Jan, terwijl deze mensen ook een dwangmatige (eet)stoornis hebben. Dennis ging namelijk naar de supermarkt met Renaishka om ingrediënten voor pasta pesto te halen. Daarbij had ik wel het idee dat hij wat nonchalanter er mee om ging, een beetje zo van ‘hups niet zo flauw, gewoon pasta pesto maken’. Het is natuurlijk wel tv en ik weet niet wat er uit geknipt is, maar zo kwam het een beetje over. Iets minder professioneel/therapeutisch. Ook had ik graag wat meer willen horen van voedingspsycholoog Lieveke over waar zoiets vandaan komt. Maar wellicht is dat te privé.

Als ik zo kijk naar de tv-gids lijkt het erop dat aankomende donderdag (morgen dus) om 22:30 te zien is op RTL 5 hoe het nu gaat met Sander En Renaishka. Ik ben benieuwd of ze hun doel gehaald hebben en wederom vind ik dit een interessant programma. Hoewel ik het wel jammer vind dat je de kandidaten maar zo kort volgt, een langer traject zou ik interessanter vinden net als bij Levenslang met Dwang.

Wat zijn jouw favoriete programma’s op dit moment en waarom?

33 reacties

Rosalie (4BeautyandLife) -

Ik kijk bijna geen Nederlandse tv omdat mijn man Engels is en we dus dan voornamelijk Engelstalige programma’s bekijken. Maarrrr, ik heb wel een aantal programma’s dat ik leuk vind, waaronder Expeditie Robinson en Ieder Dubbeltje op z’n Kant. De eerste omdat ik het interessant vind hoe mensen veranderen wanneer je alle luxe zaken en eten bij ze weg haalt. De tweede omdat het een beetje leedvermaak en en leerzaam om te zien hoe je het vooral NIET moet doen.

Corina -

(Op de een of andere manier wordt alleen het eerste deel van m’n reactie geplaatst, dus hier het tweede deel)
Het is voor veel mensen niet te begrijpen hoe dwang je leven zo op de kop kan zetten. Ik heb zelf mijn middelbare school niet af kunnen maken en heb drie opnames en vele behandelingen achter de rug. Inmiddels slik ik al meer dan tien jaar medicijnen en hier zal ik waarschijnlijk nooit zonder kunnen. Het is een verschrikkelijke ziekte die ik echt niemand toewens. Het programma van Anita Witzier vind ik echt een pluim waard. De manier waarop het programma gemaakt is en zij met de mensen daar omging. Echt petje af! Veel herkenbare dingen en dat zorgde er bij mij voor dat ik af en toe een traantje moest wegpinken.
Persoonlijk vind ik dat er heel erg moet worden opgepast dat deze programma’s geen hype worden en dat het geen aapjes kijken wordt. Maar ik vind het heel goed dat er zo langzaam maar zeker meer bekend wordt over dwangstoornissen om zo het taboe een beetje te doorbreken.

Corina -

Mooi beschreven! Zelf heb ik ook een ernstige vorm van dwang en kan het absoluut niet opbrengen om naar dit programma te kijken. Puur omdat het heel confronterend is. Ik ben gevraagd mee te doen aan het eerste seizoen. Dit aanbod heb ik afgeslagen, omdat het heel wat is. Je komt met heel je hebben en houwen op tv. Een aantal jaar geleden heb ik meegedaan aan het programma Jong. Dat was heel leuk, maar wat mij betreft hoeft mijn tv-carrière niet voortgezet te worden

Martine -

Goh hoe komen ze dan bij jou terecht vraag ik me af? Via het programma Jong misschien? Wat fijn dat je een reactie achter laat, ik vind het altijd bijzonder om te horen van iemand die zelf echt snapt hoe het is om met dwang te leven. En wat betreft dat het geen hype/aapjes kijken moet worden geef ik je groot gelijk. Ik kijk er zelf meer naar in de zin dat ik nieuwsgierig ben naar de therapie en dat ik hoop dat anderen met dwang er misschien iets uit kunnen herkennen/er van kunnen leren. Ook vind ik het mooi dat anderen inzien wat dwang precies is, ik hoop altijd dat er pestkoppen kijken… zodat ze zich schuldig voelen als ze iemand met dwang hebben gepest… 😉 bedankt voor je reactie Corina en ik wens je het allerbeste toe!

Corina -

Ja bijzonder he, dat ze je dan weten te vinden. Ik denk inderdaad via Jong. Of misschien hebben ze geshopt bij verschillende behandelcentra, ik heb ze allemaal gehad van Venray tot aan Amsterdam, haha! Ik vind het erg leuk dat jullie over zulke dingen schrijven, aan de reacties te lezen zijn zulke programma’s echt populair. Zolang het integer blijft alleen maar goed denk ik!

Corina -

Mooi beschreven! Zelf heb ik ook een ernstige vorm van dwang en kan het absoluut niet opbrengen om naar dit programma te kijken. Puur omdat het heel confronterend is. Ik ben gevraagd mee te doen aan het eerste seizoen. Dit aanbod heb ik afgeslagen, omdat het heel wat is. Je komt met heel je hebben en houwen op tv. Een aantal jaar geleden heb ik meegedaan aan het programma Jong. Dat was heel leuk, maar wat mij betreft hoeft mijn tv-carrière niet voortgezet te worden

Lara -

Ik ben zo blij dat ik dankzij dit artikel Levenslang met Dwang hebt ontdekt :) Ik las het gisteren en heb gelijk de eerste 3 afleveringen gekeken haha! Het is echt super interessant en ik verbaas me er nog over hoe goed Jan het doet! Dat vind ik echt heel knap! Ik zag het wel eens voorbij komen op Twitter, maar om de een of andere manier dacht ik dat het een programma was dat ging over mensen die levenslang in de gevangenis moesten zitten – echt waar, haha -, komt door de naam denk ik. Maar nog een keer bedankt! :)

Amy -

Ik heb zelf een selectieve eetstoornis. Niemand, behalve mijn familie, weet dit. Ben altijd bang geweest dit tegen vrienden te vertellen. Omdat niemand het eigenlijk begrijpt (of überhaupt weet dat zoiets bestaat). Maar nu dit programma is begonnen merk ik dat mensen er erg begripvol mee om gaan. Alsnog vertel ik dit niet zomaar. Het feit dat ik dit hier vertel is al heel wat voor mij. Ik heb het niet zo extreem als de eerste twee kandidaten. Ik heb een aantal gerechten die ik lust. Maar niets van groente. Fruit lust ik wel. Deze gerechten wissel ik dus steeds af, wat maakt dat ik 2 keer per week hetzelfde eet. En de volgende week weer opnieuw. Ik wil er ook vanaf, maar alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd lukte niet. Ik word enorm misselijk en moet ook bijna overgeven. Alsof mijn lichaam protesteert. Ben al bij een diëtiste geweest maar die kende dit totaal niet! Ik heb dit al vanaf baby’s af aan en mijn moeder heeft werkelijk álles geprobeerd. Omdat een selectieve eetstoornis eigenlijk niet bekend was, heb ik daarvoor nooit de juiste hulp gekregen. Tot nu dit programma op TV is gekomen. Ik neem alles wat er gezegd word in mij op en probeer dit zelf toe te passen. En ik ben van plan zelf een Voedingspsycholoog in te schakelen. Ik heb helemaal gezond, al mijn waardes zijn goed. Maar dit was niet zo. Omdat ik niet genoeg voedingsstoffen binnen kreeg, heb ik tekorten gekregen en ben hier enórm ziek van geworden. Zo ver zelfs dat ik niet meer kon lopen. Gelukkig is het net op tijd ontdekt, anders was er sprake geweest van spierafbraak. En dat was dan nooit meer goed gekomen. En dat terwijl mijn moeder altijd erop heeft gehamerd dat het niet goed kon zijn en dat ik vast wat stoffen moest missen. Maar ze kreeg altijd te horen dat ze overbezorgd was. Nou.. dus niet! Omdat mijn moeder en ik stevig in onze schoenen staan hebben wij erop aangedrongen dat er op vitaminetekorten werd getest, met dus deze uitslag. Ben nog steeds bezig met herstel. Geloof mij.. Het is vooral de sociale beperking die je erg verdrietig maakt. Altijd druk maken over waar je bent en of er daar iets is wat je lust. Echt een beperkt sociaal leven heb je dan. Verschrikkelijk! Gelukkig laat dit programma zien dat het geen aanstellerig gedrag is (het lukt gewoon écht niet!) maar daadwerkelijk een eetstoornis. Dit was een lang verhaal, maar het voelt toch goed dit kwijt te kunnen. Hopelijk begrijpen anderen dit en word er voortaan anders naar gekeken en hoef ik mij in de toekomst niet meer te schamen! En Martine, wat fijn dat jij schrijft dit heftig te vinden en daar niet kortzichtig over doet. Bedankt voor dit begrip! ;-D

Martine -

Hoi Amy,

Wauw wat superknap dat je er hier over schrijft en open over bent. Bijzonder dat jij niet 1 ding eet zoals de mensen in het programma Bizarre Eters. Ik besef me nu dat het heel mooi is dat dit soort programma’s op TV zijn, want ik wist zelf niet dat voedingspsychologen bestonden en jij geloof ik ook niet als ik het zo lees?! En wat bijzonder dat er nog niet zoveel over bekend is bij de diëtist. Ik had er zelf ook nog nooit van gehoord. Hopelijk komt daar snel verandering in en kunnen diëtisten de juiste zorg verlenen door de cliënt door te sturen naar een voedingspsycholoog. Zo hadden wij als logopedist weleens cliënten die een stemstoornis hadden, maar dit was dan ook psychisch in plaats van fysiek bijvoorbeeld door een traumatische ervaring. Vaak werden deze cliënten ook doorgestuurd naar een psycholoog zodat er een combinatie therapie was van psychologie/logopedie.

Ik kan me heel goed voorstellen dat het je sociale leven beïnvloed en dat vind ik heel vervelend voor je. Dat zag ik ook aan Sander (van het programma) die graag bij het leger wilde maar door zijn selectieve eetstoornis ging dit niet. Ik hoop dat een voedingspsycholoog je verder kan helpen en ik wil je heel veel succes wensen. Ik wens je het allerbeste en nogmaals dank voor je openheid!

Amy -

Wauw, ontroerd door jouw bericht, Martine. Doet mij veel, bedankt hiervoor!

Sara -

Ja, dat is ook een goed programma en Anita presenteert echt goed.

lauraxx -

Hahahah! Heel toevallig vanaf deze week kijk ik ook beide progamma’s!

Lauriëtte -

Levenslang met dwang vind ik net zoals vorig jaar heel erg leuk! Bizarre Eters vond ik iets minder, omdat je kandidaten wel heel erg aan hun eigen lot werden overgelaten (naar mijn mening).

Mariska -

Ja, beide programma’s heb ik ook gekeken gisteren en het is inderdaad zo bizar! Kan je je voorstellen dat die mensen zo gepest worden terwijl ze er niets aan kunnen doen. Echt heel erg eigenlijk.

lucindainwonderland -

Sinds mijn tv kapot is gegaan zo’n 1,5 jaar geleden heb ik nog altijd geen nieuwe gekocht omdat ik niet zoveel tv kijk en wat ik echt wel zien, dat kijk ik wel op uitzending gemist (heb toch een bank achter mijn pc staan). Ik kijk op dit moment alleen Wie Is De Mol en RuPaul’s Drag Race. Verder niks. xxx Lucinda

Esmee -

Levenslang met dwang vind ik ook erg interessant om naar te kijken. Vaak zit er een heel verhaal achter hoe zo’n dwang is ontstaan. Wat ik dan ook mooi vind om te zien is dat Gijs zijn leven ondanks de stoornis en wat hij heeft meegemaakt toch een 10 qua plezier geeft. Zijn kijk op het leven heeft me toch wel aan het denken gezet! 😉

Dita -

Leuk om te lezen! Bzv is mijn favoriet al vind ik dat het wel eens leuker is geweest

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Ik kijk eigenlijk nooit tv, maar deze programma’s heb ik veel over gehoord. Bizarre eters wordt ook uitgebreid op Twitter besproken haha.

tessa -

beide leuke programma’s! Ik kijk ook vaak Hollanders in de cel, ook met Jan Kooijman

Kim -

Lijkt me wel interessant, maar ik zit eigenlijk nooit om 08:30 voor de buis. Klopt dat wel? Of moet het 20:30 zijn?

dd -

Ik stoor me enorm aan deze programma’s . Ik ben opgeleid als hulpverlener en weet dus dat deze mensen in al deze programma’s echt niet het werkelijke beeld zijn maar tv kan geld verdienen aan leed vermaak dus maken ze deze onzin

Peet -

Ik ben ook hulpverlener, tuurlijk is het ook amusement. het is laagdrempelig om te kijken. En het zou taboes kunnen doorbreken en het bespreekbaar kunnen maken.

Zelf ben ik het met Martine eens dat Jan het met respect doet.

Esther -

Het blijft bizar hè zulke programma’s! Ik kan me niet voor stellen hoe het is om een dwangneurose te hebben. Ik vind zelf de programma’s over gevangenissen heel interessant. Op dinsdag om 21.30 Gevangenissen in het buitenland (Nederlanders die daar zitten) en op donderdag ook om 21.30 komt Etters in de bak of iets in die richting. Gaat over minderjarigen die in de gevangenis zitten.

Esther -

Ik heb nog nooit naar een van deze programma’s gekeken, maar het spreekt me wel aan moet ik zeggen. Misschien eens terug kijken via RTL XL!

Elise -

Ik heb wss dezelfde gele medicatie (methotrexaat) tegen reuma gehad en ik begrijp dat volkomen… Die pillen waren zo vreselijk goor dat als ik er zelfs aan terug denk nu weer kotsmisselijk wordt!

Nynke-Boudien -

Ik kij niet zo heel erg veel tv, maar ik volg deze programma’s wel trouw: Expeditie Robinson, Wie is de Mol, Boer Zoekt Vrouw, Celblok H, Divorce en Moordvrouw.

Sabine -

Serieus, ik had dit kunnen schrijven! Ik heb het eerste seizoen van Levenslang met Dwang dan wel niet gezien, maar ik zat afgelopen maandag aan de buis gekluisterd om beide programma’s te zien. Maar inderdaad helemaal met je eens: ik had liever Jan Kooijman in Bizarre Eters teruggezien dan Dennis Weening. Ik vond Dennis ook net iets te joviaal/semi-grappig en niet serieus genoeg. En ik mistte toch een beetje diepgang bij het programma. Zoals jij zegt: waar komt de stoornis vandaan.

natassk -

wat vroeg 08:30

Nee grapje ik weet dat je 20:30 bedoelt

Melanie -

Beide programma’s heb ik afgelopen maandag toevallig ook gezien. (van levenslang met dwang alleen het laatste stukje) Te weten dat ik eigenlijk echt bijna geen tv kijk maar ik bleef kijken naar de programma’s. Ik deel dezelfde mening als jij en vind het ook best leerzaam. Beide leuke, informatieve en goede programma’s die ik beide wel ga volgen denk ik.

Leuk artikel! Er staat alleen in het begin 08:30 uur, ik denk dat je bedoeld 20:30 uur bedoeld:)

XoXo Melanie

Shirley -

Precies ook twee programma’s die me aan de buis gekluisterd hielden afgelopen week. Heerlijk en interessant!

Margot -

Dat eerste programma klinkt interessant! Het lijkt me ontzettend lastig om zo dwangmatig iets te moeten doen, je hele leven wordt er een stuk ingewikkelder door.

Iris | Todayslipstick -

Levenslang met dwang herken ik soms wel dingen van mezelf in terug, natuurlijk niet in die mate dat zoals deze mensen dat hebben. Bizarre Etters ken ik nog niet.
Liefs, Iris

melissa093 -

Anita wordt opgenomen is ook interessant om te kijken. X

Reageer ook