Hypothyreoïdie #2

Een tijd geleden vertelde ik jullie over mijn trage schildklier en wat voor invloed dat heeft op mijn lichaam. Het is een klein orgaan, maar het is geen pretje als het niet werkt. Hoe gaat het nu?

Nadat ik merkte dat het medicijn Euthyrox niet hielp maar juist vervelende bijwerkingen had, ging ik naar de huisarts. Ik had hartkloppingen bij minimale inspanning, mijn benen en voeten voelde zo zwaar als lood en ik kon daardoor amper mijn knieën heffen tijdens het sporten. Als klap op de vuurpijl kwam ik afgelopen zomer binnen drie maanden fors aan terwijl mijn eetpatroon hetzelfde was. Dat is ontzettend k*t, want velen hebben dan gelijk het oordeel dat je niet beweegt en alleen maar ongezond eet. Maar mijn eetdagboek laat toch echt iets anders zien. Natuurlijk snoep ik soms, maar juist met mate. Dat maakt het ook zo frustrerend, alsof al mijn inspanningen voor niks zijn. Het beïnvloedde daarom ook nogal mijn emotionele gesteldheid, juist omdat ik vaak te zien ben op foto’s en video’s. En als ik dan wordt uitgescholden voor ‘dik’ of ‘je scheurt zowat uit je kleren’ kan ik diegene wel voor zijn kop slaan en hard ook. Wellicht niet aardig, maar zo voelt het voor mij wel: het maakt me verdrietig en machteloos. Dat laat maar weer zien hoe weinig mensen af weten van een (trage) schildklier en de gevolgen als het niet goed werkt.

Ik ging naar de huisarts en was benieuwd hoe hij hier tegenover stond. Ik legde de situatie uit, maar eerlijk gezegd vind ik het gemak hoe sommige huisartsen omgaan met een trage schildklier belachelijk. Precies in de week dat ik naar de huisarts ging, had ik zelf namelijk gedokterd door mijn medicijnen te halveren waardoor ik al meteen minder hartkloppingen had. Ik vond het namelijk zo’n naar gevoel, zeker tijdens het sporten kreeg ik het idee dat ik elk moment een hartaanval kon krijgen door dat gebonk. De huisarts zei echter dat het jammer was dat ik dat gedaan had, want dan hadden ze het goed aan de waarden kunnen zien of de hoeveelheid Euthyrox die ik eerst slikte wel/niet goed was.

Aha, dus dan moet je maar rond blijven lopen met medicijnen die niet goed afgesteld staan, zodat je dat terug kan zien in de waarden? Ik zei al tegen hem dat die waarden bekend waren: namelijk prima in orde, dat was de vorige keer zo. Maar zo voelde het niet en dat is het meest belangrijk. Nu ik de medicatie had gehalveerd waren de waarden ook weer prima, maar ik voelde me nog steeds niet heel goed. Niet zoals vroeger voordat ik gediagnosticeerd werd met een trage schildklier. Ik vind die waarden echt niet betrouwbaar en snap niet dat er niet meer manieren zijn om te zien of de medicatie wel bij je past i.p.v. alleen maar zo’n stom bloedonderzoek. Daarvoor zul je waarschijnlijk naar een internist moeten.

De huisarts zei dat ik dan die gehalveerde Euthyrox maar aan moest houden. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde Thyrax terug, maar ik was wel wat huiverig voor de nieuwe verpakking aangezien ik daar dingen over had gehoord die niet fantastisch waren. En weet je wat dan zo stom is? Dat vond hij ook prima en wat betreft die nieuwe verpakking: dat maakte niet uit volgens hem. Deze huisarts leek het allemaal wel prima te vinden. Maar naar een internist? Nee, daar zag hij nog geen reden toe. Waarom zo moeilijk doen, vraag ik me weleens af.

Nu slik ik weer de medicatie die ik vroeger ook slikte van Thyrax. Dit slik ik nu sinds een aantal weken en ik merk een enorme verbetering. Ik heb het idee dat mijn gewicht weer langzaam aan het afnemen is. Zo zie ik bijvoorbeeld meer de vorming van mijn buikspieren terugkomen en heb ik totaal geen last meer van zware benen of dikke voeten van het vocht. Ik ben ook iets energieker dus vooralsnog lijkt het weer de goede kant op te gaan.

Over een aantal weken moet ik weer bloedprikken, want ik ben nu sinds een maand ook gestopt met de pil. Nadat Willemijn gestopt was en we een gesprek hadden over waarom vrouwen eigenlijk automatisch altijd aan de pil moeten als het om anticonceptie gaat, ging er bij mij een knop om. Inderdaad, waarom doen mannen daar eens niet wat meer aan? Ik wilde weleens ervaren hoe het is om niet meer aan de pil te zijn. Ik slik namelijk al hormonen voor mijn schildklier, dus hoe minder hoe beter. En ik ben blij dat mijn lichaam het ‘nog doet’, want na ongeveer 24 dagen werd ik van nature weer ongesteld. Ook hier merk ik weer een verandering, maar dit keer vooral mentaal. Ik ben veel minder vlak, vrolijker en lijk wat helderder de wereld in te kijken en meer dingen te zien en meer te genieten. Dat klinkt wat zweverig misschien, maar dat is hoe ik het voel. Fantastisch, hoewel ik moet toegeven dat condooms wel een drama zijn. Hopelijk went het, want romantisch is het niet. En even om illusies te voorkomen: Jor en ik zijn nog niet toe aan kinderen. Nee hoor, tante Tien is prima. Niet de lasten, wel de lusten – dat klinkt fout maar je snapt wat ik bedoel.

Ik moet nu wel mijn schildklier (problemen) in de gaten houden, want de anticonceptiepil is van invloed op de schildklier. Het zal mij benieuwen hoe de waarden er uit zien over een maandje. Voor nu ben ik blij dat Thyrax goed schijnt te werken en ik hoop dat het zo blijft. Ik word er namelijk best weleens moe van, het zou heerlijk zijn om ooit eens van die medicatie af te komen. Maar om er speciaal een soort dieet voor te volgen zoals glutenvrij eten om te kijken of dat helpt, nee mij niet gezien. Daarvoor geniet ik teveel van lekker eten.

Ik wil jullie trouwens bedanken voor de lieve, aandachtige berichtjes die ik weleens krijg als een van jullie ziet dat er weer eens een aflevering op tv komt over de schildklier bijvoorbeeld. Dat vind ik erg lief en waardeer ik zeker!

54 reacties

Kee -

Ha Martine,
Ik heb je bericht gelezen en vraag me een paar dingen af: Is thyrax weer verkrijgbaar? en wat gebeurt er eigenlijk als je met de pil stopt in combinatie met euthyrox? sinds feb 2016 gebruik ik euthyrox en ben in nov 2016 met de pil gestopt. 4 maanden geen menstruatie gehad, is nu gelukkig weer terug. (nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn met dit! :)). Heb bijwerkingen van euthyrox, de internist zegt nu dat er geen andere mogelijkheden zijn. Ben in een half jaar 6 kg aangekomen, dikke handen en dikke voeten erbij. Wil daarom graag Thyrax proberen….. (heb Tirosint al gehad, was ook geen succes). Wellicht heb jij al wat meer ervaring?

Femke -

Fijn dat je hier over schrijft, veel dames hebben hier mee te kampen. Gelukkig kun je hier zelf veel mee doen

Anita -

Wat een herkenbaar bericht! Slik nu zelf Levothyroxine maar vind dat de oude Thyrax pillen nog altijd het beste hebben gewerkt.

Nathalie -

Wat fijn om jou ervaring over een trage schildklier een beetje te lezen. Zelf heb ik namelijk ook een te trage schildklier en daar heb ik nogal wat gedoe mee. Als apothekersassistente (en gebruiker van) heb ik het verhaal over de thyrax gevolgd. Het is precies hetzelfde medicijn, de hulpstoffen, werkzame stof of sterkte is niet veranderd, maar doordat het eerst in een glazen potje zat ging er in de loop van de tijd wat van de werking ‘verloren’ waardoor het ‘minder werkte’. Dit komt omdat een potje gevoelig is voor invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld licht en lucht) in een luchtdichte doordrukstrip is dit niet zo. De fabrikant is nu aan het uitzoeken hoe dit nu precies komt, maar ik geloof niet dat de thyrax weer in een potje komt, omdat een strip veel beter is voor het medicijn dan een potje.

Maar nogmaals heel fijn om ervaringen van anderen te lezen!

elise -

Naar aanleiding van deze blog begon ik toch weer te twijfelen of mijn schildklier het wel oke deed. Toch even laten checken, en wat blijkt? De waarde is sinds 5 maandan geleden 3x over de kop gegaan, en te hoog volgens de normen. Toch wil de huisarts er (nog) niks aan doen. even in de gaten houden dus. Thanks for the reminder!

Ismene -

Wat rot, die houding van je huisarts, zeg! Goed dat je op je strepen hebt gestaan. Wat betreft de anticonceptie.. ik ben ongeveer 2 jaar geleden gestopt en het is de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt. Die condooms wennen wel, mijn vriend en ik hebben daar totaal geen problemen meer mee. Hij vind t zelfs een soort van leuk als ik het ‘organiseer’ 😉 Als ik jou was zou ik voorlopig geen andere vorm van anticonceptie nemen en eerst een halfjaartje ontpillen! En: you are gorgeous :) niets ‘dik’ oid.

Eva -

Goed artikel!
Mijn moeder heeft ook zo’n afwijking en slikt ook thyrax, ze kwam op het idee (door dat gedoe met die verpakkingen) om alles te doen in de oude verpakking (glazen potje) die ze nog had liggen. Misschien een idee ?

Marlijn -

Zelf heb ik ook al een aantal jaar een trage schildklier. En ik denk ook dat mensen en doktoren het onderschatten. Ondertussen ben ik er ook achter dat je schildklier op zoveel dingen in je lichaam invloed heeft. Als ik ergens last van heb en het google staat er onderaan alle enge dingen.. kan ook te maken hebben met een traag werkende schildklier. Dat heb ik nu al met zoveel dingen gehad.
Ondanks dat ik een heel fijne en goede huisarts heb, heeft hij me nooit verteld dat mijn schildklier zoveel bepaald in mijn lichaam. Zo kwam ik er zelf een tijdje terug achter dat je meer kans hebt op een miskraam, dat je als je zwanger bent de dosering met de helft moet verdubbelen en dat je dubbel zo vaak je bloed moet laten controleren. Dat zijn dingen die ik toch wel wil weten voor als het zo ver is.

Zelf slik ik vanaf het begin thyrax, maar heb ondertussen al wel heel veel verschillende doseringen gehad. Vooral in het begin was mijn schildklier totaal niet stabiel. Tegenwoordig gaat het beter, maar moet ik mijn bloed nog wel elke 3maanden laten controleren ipv elke 6maanden.

Met het gewicht aankomen heb ik wel de meeste moeite gehad. Na 2,5jr was ik 17kg aangekomen, ondanks dat ik mijn medicijnen slikte. Ik probeerde van alles om af te vallen en niks lukte. Ook niet de dingen waarmee ik makkelijk afviel voor ik een te trage schildklier had. Dat was zo frustrerend en ik schaamde me ook heel erg.
Ruim een jaar geleden ging ik weer fanatiek op mijn eten letten en sporten. Dit deed ik vooral om mijn conditie weer op te bouwen en me weer fitter te voelen. Tot mijn verbazing lukte het nu wel om af te vallen. Het ging niet heel snel, maar de vooruitgang was er. Dit stimuleerde me om door te zetten en er echt voor te gaan. Na een jaar was ik 15kg kwijt van de 17kg die ik was aangekomen. Ik voel me nu minder onzeker en shoppen vind ik ook weer vele malen leuker. Alleen de littekens van het uitscheuren van mijn huid blijf ik erg vervelend vinden.

Ik hoop dat er bij jou ook plotseling een ommezwaai komt en dat het sporten en het gezonde eten dat je doet wel duidelijk effect heeft. Niks is zo frustrerend als je best doen en niet of nauwelijks resultaat te zien. (Op de weegschaal dan, want door een gezonde leefstijl voel je je natuurlijk wel fitter)

Tessa -

Wat een open en vooral herkenbaar artikel! De hartkloppingen bij een foute dosering heb ik ook mee mogen maken, echt geen pretje. Fijn om te lezen dat je je nu goed voelt!

Tessa -

BTW, ik weet er niet heel veel vanaf, maar misschien is de prikpil ook nog wel een anticonceptiemiddel die je kan overwegen!

Leonie -

Ik ben van de pil overgestapt op een spiraaltje. Het zetten is even vervelend, maar daarna geen last gehad. Zelfs de uren daarna echt helemaal niks (om even wat internet verhalen tegen te spreken)! En dan ben je dus gewoon voor de komende 5 jaar klaar! Niks geen vergeten pillen of geouwehoer met condooms. Dus ik kan het alleen maar aanraden! Je moet alles zelf die stap zetten om de afspraak te maken!

Sandra Valkenburg -

Wat een openbaring….

Ik slik zelf al jaren Euthyrox, en heb heel veel last van hartkloppingen…zelfs al bij een Cardioloog geweest en met zo’n 24 uurs kastje rondgelopen maar niets te vinden.
Ik ga dit verhaal eens meenemen naar de huisarts!
Wat betreft anticonceptie….ik gebruik de nuvaring, een soort plastic ring die je inbrengt bij je zelf en na 3 weken haal je hem eruit en krijg je een bloeding en na een week herhaalt het zich weer.
Misschien is dat wat voor je 😉

suus -

Wat fijn dat jullie zo open zijn over dit soort dingen! Ik kan me je gevoel voor wat betreft opmerkingen over je gewicht heel goed voorstellen. Maar ik vind echt dat je een mooi figuur hebt! Je eet gezond en je beweegt lekker veel, wat sneu als mensen dan nare dingen roepen. Ik herken het verhaal van stoppen met de pil ook, hoewel ik hem zelf maar een maand of 10 heb geslikt, merkte ik ook echt verschil. Hormonen doen echt wel wat met je! Eerlijk gezegd hebben wij niet echt last van de condooms, ja het moet even om maar ach daar kun je ook wat leuks van maken. En aangezien mijn libido door de pil naar beneden ging, is ons seksleven alleen maar verbeterd sinds ik gestopt ben met de pil.

Knijster -

Wat fijn dat je weer terug mocht op de Thyrax en je je beter voelt! De pil zal ook zeker van invloed zijn. Heb je wel eens overwogen om een spiraaltje te laten plaatsen?
Misschien een tip, ben er zelf heel tevreden over t.o.v. de pil.

Martine -

Ik vind het zo’n eng ding… het lijkt me wel handig maar ergens zit er nog een drempel om dat te doen. Ik wou dat ze de mannenpil eens op de markt gingen brengen.

Miriam -

Wat een mooi en eerlijk verhaal. Knap van je dat je het zo allemaal doet. Hopelijk vind je snel je ‘ritme’ qua medicijnen en dat je je snel weer beter voelt!

Danielle -

Vervelend dat je huisarts je niet wil doorverwijzen naar een internist! Misschien eens een belletje met je zorgverzekering? Zij kunnen eventueel aan zorg bemiddeling doen en je zonder verwijzing een afspraak bezorgen bij de internist. Dit is bij mij helaas de eerste keer ook zo gegaan.. ik voelde zelf dat het mis was en gelukkig kreeg ik bij de internist wel de hulp die ik wilde.. de huisarts verwijst mij vanaf nu trouwens altijd door.. soms moeten ze even “wakkergeschud” worden.. als je al heel lang een diagnose hebt zijn sommige huisartsen namelijk een beetje lui.. zo heb ik te lang met een blaasontsteking gelopen ik had alleen hele erge buikpijn.. en de huisarts gooide het op mijn darmziekte.. ondanks dat ik meerdere malen vertelde dat het anders aanvoelde..

Uiteindelijk heb ik op eigen initiatief mijn urine laten controleren en wat bleek.. een fikse blaasontsteking. Wat ik hiermee wil zeggen is vertrouw op je gevoel en laat het er niet bij zitten. Af en toe op controle/gesprek bij de internist is hartstikke normaal bij chronische ziektes!

Denise -

Heb je er wel eens aan gedacht om naar z’n speciale dieetiste te gaan. Ik weet de naam niet, maar zo iemand die je door middel van voeding kan helpen zodat medicijnen niet nodig zijn. Want is eigenlijk de meerwaarde van de medicatie? Want als ik dit zo lees heeft het voor jou meer negatieve effecten dan positieve. Ik vind het heel vervelend om je verhaal te lezen,ik herken de frustratie van gezond eten en sporten maar er nog steeds ‘zo’ uitzien alsof je dat niet doet.
Ik hoop dat het snel beter gaat met je

xxx

Simone -

Hoewel ik in de 70 ben volg ik jullie blog altijd met veel belangstelling, het interesseert me hoe jonge vrouwen in het leven staan jullie zitten qua leeftijd net tussen mijn dochters en kleindochters in . Het verhaal van Martine over haar schildklier problemen spreken me aan omdat ik zelf al heel lang thyrax gebruik. Mijn advies : in het Martini ziekenhuis is de specialist mw. Van Tol de vrouw op het gebied van de schildklier . Het is een te belangrijk orgaan om door de huisarts wat aan te laten modderen. Aandringen op een verwijsbrief dan maar een vervelende patient.

Susie -

Helemaal mee eens! Ik zou echt erop staat dat je een door verwijzing krijgt naar het ziekenhuis. Daar heb jij gewoon alle recht op.
Sterkte er iig mee.. Het zal niet mee vallen voor je. Ik vind je altijd stralen op foto’s en filmpjes en dat is het belangrijkste!!

Femke -

Wat zijn het toch een klieren die schildkliertjes! Bah! Die van mij was altijd te snel…. Dus ik kreeg het tegenover gestelde (anorexia) al snel naar mijn hoofd geslingerd. Het verbaasd me echt hoe snel iedereen zijn oordeel tegenwoordig klaar heeft. En dat zelf dokteren herken ik wel, misschien niet altijd verstandig, maar ik denk wel dat je je eigen lichaam vaak beter kent dan de dokter.

Veel sterkte ermee en ik hoop dat je snel alles in balans krijgt en dat die klier stopt met klieren!

Xx Femke

Kelsey -

Bij mij is het niet de huisarts maar de assistente… Ik belde op voor de uitslag van mijn uitstrijkje: is pap 3a, maar er is niks aan de hand! zei ze dus afspraak was niet nodig. ik heb aangedrongen en doorgezeurd voor een afspraak en toen ik die had was de huisarts iets minder laconiek en moet ik door naar de gynaecoloog…

Verder stop ik ook binnenkort (over 2 weken) met de pil! Ik kan echt niet wachten……. :) Zo benieuwd naar de verschillen.

Erg stoer dat je zo open bent over je schildklier probleem! Ik vind je overigens prachtig :)

Marloes -

Ik vind het goed dat jullie het onderwerp ‘stoppen met hormonale anticonceptie’ bespreken. Het is tegenwoordig zo vanzelfsprekend dat vrouwen aan de pil gaan, dat er wel eens wordt vergeten wat een bakken hormonen je binnen krijgt. Ik ben zelf twee jaar geleden gestopt met de pil en had hetzelfde gevoel als jij, alsof alles helderder werd. Ik gebruik wel de koperspiraal als anticonceptie, misschien kan je dat overwegen in plaats van condooms.
Het lijkt me trouwens echt vervelend dat mensen zo over je uiterlijk en gewicht oordelen, juist ook omdat je er genoeg aan doet qua eten en bewegen om gezond te zijn. Net als de opmerkingen over de tanden van Willemijn (nav het artikel op LLG). Ik kan er echt niet met mijn hoofd bij waarom mensen de moeite nemen om zulke beledigingen te typen en op enter te drukken. Wat een energieverspilling en negativiteit.

Lifesabout -

Fijn dat je al verbetering merkt! Hopen dat het de goede kant op blijft gaan. Het zelf dokteren raad ik toch heel erg af, ook al voel je je er niet lekker bij. Het kan vervelende consequenties hebben en de nodige risico’s geven als je zelf aan de slag gaat met de dosering van de medicijnen. Even overleggen (telefonisch met internist of huisarts) is erg belangrijk.

Xaviera -

Vervelend zeg zo’n huisarts. Ik hoop voor je dat de Thyrax goed zal blijven werken nu je gestopt bent met de pil. Mooi geschreven Martine!

Suzanne -

Huisartsen… Ik heb het er niet zo op! Ik ben er ook al een paar keer geweest voor hormonen toestanden en niet echt iets blijkt te helpen en we komen geen stap verder. Altijd vervelend.

Anouk -

Ik heb ook zo’n leuke huisarts die mij wel eens aangegeven hebben niets van mijn behandelend ziekenhuis te krijgen waar ik al mijn hele leven (bijna 37 jaar) onder behandeling ben. Vorige week was ik daar en wat bleek ze sturen zeker wel brieven naar de huis arts als ik daar ben geweest. Anyway conclusie (ik was er voor mijn in mijn gewrichten) moet er mee leren leven. Nou lekker dan!!! Maar om op jou terug te komen wat knap dat je dat met ons als kijker/lezer durft te delen. Voor mij voelt dit wel een beetje vriendin achtig als je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind t fijn om tegen iemand aan te kunnen kletsen als t ff niet lekker gaat. Jullie zijn lieve meiden. XXX

heleen -

wat raar van je huisarts. elk bezoek aan een specialist, fysio of een andere behandelaar moet in de medische gegevens vermeld staan. Zelfs een griepprik wordt vermeld als je die hebt gehad. Jouw huisarts heeft zijn medische administratie niet in orde of het interesseert hem geen bal.

Nelly -

Ga gewoon voor een verwijzing voor een internist. Alles een keer goed laten controleren.
Je moet behoorlijk assertief zijn wat betreft dokters, ziekenhuizen enz. Mijn moeder heeft een behoorlijk dik medisch dossier en slikt ook thyrax (al 50 jaar)
De afgelopen maanden hebben we een paar keer onze poot stijf moeten houden voor een doorverwijzing maar nu zijn we op de goede weg. Als je zo’n dossier hebt ben je soms meer je eigen dokter en weet je meer. Wel irritant omdat je steeds tegen iemand in moet gaan.
Succes.

Pien -

Hoi! Ik zit zelf ook met een traagwerkende schildklier (ik heb de ziekte van hashimoto) en daarnaast volg ik ook nog een glutenvrij dieet. Er is prima mee te leven hoor Martine, steeds meer producten zijn glutenvrij of worden glutenvrij gemaakt! Misschien voel je je er wel een stuk beter bij. Ik heb geluk dat ik al sinds mijn geboorte geen gluten eet, dan is het minder verleidelijk producten met gluten te eten. Ik ben trouwens nadat ik begon met slikken van thyrax echt heel veel magerder geworden, herkennen andere meiden dit ook?
Ik heb nog een vraag voor andere meiden die ook thyrax slikten en aan de pil gingen. Toen ik aan de pil ging slikte ik ongeveer een jaar thyrax. Zodra ik begon met het slikken van de anticonceptiepil werd ik steeds ontzettend draaierig, viel flauw en had totaal geen eetlust. Dit heeft ongeveer 2,5 maand geduurd. Zijn er anderen die dit herkennen? Want ik heb het idee dat het op de een of andere manier aan de combinatie thyrax en anticonceptiepil ligt.. Sterkte Martine, gelukkig gaat het alweer een beetje beter met je.

Marieke -

Wat vervelend dat de huisarts niet naar je luistert, of iig jou het gevoel geeft niet te luisteren! Maar de volgende keer wel oppassen met zelf dokteren hoor Martine. Ik snap dat je op een gegeven moment zelf van alles wilt proberen, maar ik zou er wel echt mee oppassen. Ik studeer zelf voor verpleegkundige en heb vaak genoeg mensen gezien die zelf hun medicatie aanpasten waardoor ziektebeelden juist alleen maar verergerden. Nu geloof ik echt wel dat jij er logisch en goed bij nadenkt, maar toch.. ik wilde het even gezegd hebben! 😉

Somersault -

Joh, je hoeft er helemaal niet bij te zeggen dat iemand voor z’n kop willen slaan na zo’n rotopmerking misschien niet zo aardig is, want zo’n opmerking geven aan een medemens, dàt is pas onaardig! Ongelofelijk soms hoe hard mensen voor elkaar kunnen zijn, en hoe weinig besef mensen hebben van de impact van hun woorden..

Kari-Anne -

Echt ontzettend vervelend! Ik slik zelf ook thyrax en weet hoe belangrijk het is om serieus genomen te worden! Mijn ervaring is dat doorpushen dat wat jij voelt toch echt belangrijker is dan die waarden, het meeste oplevert. Ik slik 1 x 0.150 en 1.5 x 0.025, dus 0.187, wat best wel hoog is (mijn waarden zijn dan ook laag en dus ‘te snel’) maar omdat ik me hier fantastisch en energiek bij voel en zelfs afgevallen ben, laat mijn huisarts (en endocrinoloog) het zo. Al heeft bij mij de combi van vrijwel suikervrij en redelijk koolhydraatarm en vooral vezelrijk eten in combinatie met zeker 3 a 4 keer per week sporten er echt voor gezorgd dat ik helemaal optimaal ingesteld sta, dit is dan ook wel echt een tip van mij aan mensen die deze problemen hebben. Als je je slecht voelt en in een neerwaartse spiraal zit is het lastig deze te doorbreken, maar wanneer dit lukt kun je in een spiraal omhoog terechtkomen! Heel veel succes Martine, het blijft gewoon echt rottig hoor af en toe, hoe oud je er ook mee kunt worden 😉

Daisy -

Ik reageer eigenlijk nooit, maar doe het nu toch maar eens :)
Wat betreft je huisarts: ik zou de volgende keer aangeven dat je echt doorverwezen wil worden naar een internist (als je dat dan nog wilt). Als hij daar dan weer niet mee akkoord gaat, kun je aangeven dat je dan over gaat stappen naar een andere huisarts. Dat is redelijk eenvoudig en jouw gegevens kunnen meegestuurd worden zodat je dossier ook voor je nieuwe huisarts bekend is. Want wie is jouw huisarts om hulp door specialisten te weigeren als jij daar heel veel aan kan hebben? Ik heb zelf eens meegemaakt dat mijn huisarts me niet door wilde verwijzen (naar een dermatoloog) en toen is het mijn vader (ik was toen 17?) het wel gelukt die man over te halen. Maar nu ik 24 ben, heb ik een grotere mond gekregen dus zou ik er anders ingaan. Want je verdient de beste hulp, je gaat niet voor niks naar je huisarts en hij is niet degene die de internet moet betalen, dus hij moet er niet zo moeilijk over doen na jouw geschiedenis. Succes meid!

lucindainwonderland -

Ook ik zweer bij Thyrax, hoewel het afvallen bij mij nog steeds erg moeilijk is en vreselijk traag gaat. Het geeft mij een stuk meer energie en sinds ik er apart nog vitamine B (+ andere supplementen) bij slik, heb ik mijn dosis kunnen verlagen na onderzoeken en gesprek met de huisarts, yay! xxx Lucinda

Margot -

Wat vervelend dat je huisarts niet echt naar je luistert! Hopelijk gaat het in elk geval snel beter met je.

Elise | Life in Any Color -

Heel herkenbaar, al had ik last van hyperthyreoide. De verschrikkelijke stuiterbal en ontzettend ondergewicht. Stilzitten? Wat is dat? En over dat ondergewicht had iedereen wel een mening of opmerking. Heel irritant. Uiteindelijk ging het over, maar het blijft altijd wel achtervolgen, het kan zomaar terug komen.
Fijn dat je dit deelt. Naar mijn idee is het toch eem onbegrepen ziekte. ‘Ja, vast, de schildklier heb ik nog nooit van gehoord, dus die bestaat niet.’ Aldus een oud klasgenoot.

Danique -

Ik slik ook thyrax voor mijn te trage schiltklier. Ik ben 14 jaar en vind het verschrikkelijk dat ik niet alles kan eten wat ik wil. Mijn vriendinnen kunnen dat namelijk allemaal wel en voor mij is het altijd: heb ik mijn pillen wel gehad? Was mijn bloed de vorige keer goed? Niet? Dan mag ik niet te veel ‘slecht’ voedsel eten. Blablabla…..

Amber -

Wat naar dat je door al dit heen moet, met dokters en medicijnen die niet luisteren of meewerken. Maar wel heel tof dat je dit deelt; ik denk dat je hiermee veel andere meiden (en misschien wel jongens) helpt die hetzelfde of iets vergelijkbaars hebben. Wel heel fijn dat dit ‘nieuwe’ oude medicijn goed aanslaat; ik hoop dat dit blijft doorzetten!

Eva -

Wat een rot situatie. Zelf ben ik ook een paar keer geprikt op schildklierproblemen omdat ik juist veel te licht ben. Ik hoop dat het zo goed blijft gaan en ik vind dat je er iedere keer weer prachtig uit ziet hoor 😉 xx

Murl -

Wat lijkt het mij lastig om met schildklier problemen om te gaan. Dat mensen een mening hebben over je gewicht is een extra vervelende bijkomstigheid.. Ik merk wel eens dat ik het sowieso moeilijk heb met wat sommige mensen op internet schrijven.. Het is net als of je op het internet maar alle onaardige dingen kunt zeggen die je denkt.. Ik word daar wel eens sip van. En ik ken het gevoel ook heel erg dat men oordeelt over je gewicht. Als of je zelf niet in de spiegel hebt gezien dat je bent aangekomen.. nee mensen voelen zich vaak geroepen om even te laten weten dat het hun ook is opgevallen. Als ik lees dat jij zegt dat mensen er opmerkingen over maken vind ik dat heel verdrietig.. Jij bent aan niemand verantwoording verschuldigd.. Toch ben ik wel heel blij dat je hier over schrijft! Want het is namelijk niet altijd zo als het lijkt! En het is te volgen in diary dat je er zeker wel aandacht aan besteed. Het is mij ook opgevallen dat je wat bent afgevallen! Maar je bent prachtig zoals je bent! Je uiterlijk definieert jou niet als persoon! Hoe zwaar of licht je ook bent :) Ik hoop dat het met deze medicatie beter blijft gaan! Zo lang jij weet dat je positief met jezelf bezig ben is dat wat telt!

Anita te Gussinklo -

Zelf gebruik ik ook Thyrax (3 tabletjes per dag van 0,25)
Laatst was er een item over bij Radar dat zoveel mensen nu klachten hebben sinds de nieuwe verpakking.
Alleen de eerste weken heb ik last gehad,mijn waarde’s zijn nu goed en moet over 2 maanden weer bloed prikken om te kijken hoe het er mee staat.

Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla -

Ik hoop dat het snel beter gaat, dit lijkt mij echt heel vervelend en het slaat zo op je humeur en dagelijks leven…
Ik vind het zeer laag dat mensen zo naar (lowwww heel laag dit kaliber mensen) op internet. Niets van aantrekken want je bent een prachtmens.

Beterschap en ik hoop dat er snel een oplossing voor is.

Francisca -

Goed dat je zelf zo goed bijhoudt hoe je lichaam reageert op medicijnen! Uiteindelijk moet jij het slikken en is het jouw lichaam, dus daar mag je best voor opkomen. Ik heb zelf meegemaakt hoe vervelend het kan zijn dat je huisarts niet meewerkt zoals je zou willen en mijn advies is dan ook: zoek een andere huisarts. Dat kan echt een verademing zijn!

Maaike -

Je kunt prima lekker eten en glutenvrij eten ;-). Ik doe het al 2 jaar. Het is alleen niet zo gezellig met verjaardagen en uiteten gaan, maar dan let ik er dus niet op, omdat ik wel wat tarwe/ gluten kan hebben, alleen niet te veel. Van de week nog een heerlijke vegetarische curry staan maken. Zonder granen en dus zonder gluten!

Britt -

Goed en moedig ook dat je dit deelt. Vriendin van mij heeft sinds kort de diagnose een trage schildklier en ik zie aan haar hoeveel last zij er van heeft. Ik hoop voor je dat het goed gaat met de medicijnen die je nu hebt.

Vreselijk trouwens hoe mensen op het internet van alles roepen over iemand anders zijn uiterlijk blegh. Waar halen zij het recht vandaan? Meestal zijn dit mensen die zelf hartstikke onzeker zijn!

Iris | Todayslipstick -

Wat rot voor je, gelukkig zit je nu weer aan de andere medicijnen en gaat het iets beter. Ik ben benieuwd of het stoppen met de pil dingen gaat veranderen. Wat gek dat je huisarts het overal maar mee eens is.
Liefs, Iris

Laura -

Fijn zo’n update. In mijn directe omgeving is er ook sprake van schildklierproblemen, dus ik kan me redelijk inleven in hoe jij je voelt. Ik ben benieuwd wat het stoppen van de pil voor invloed heeft op langere termijn!

Anita -

Wat vervelend dat je huisarts zo moeilijk doet, is het idd geen idee om over te stappen. Als je huisarts je serieus neemt dan durf je ook eerder terug te gaan ipv zelf te dokteren. Fijn dat je je nu in ieder geval weer wat beter voelt. Schildklierproblemen komen ook in mijn familie voor en ik laat nu jaarlijks bloedprikken om het in de gaten te houden.

Jessica -

Ik hoop echt voor je dat je ‘nieuwe’medicijnen helpen en dat je je weer goed voelt! Maar wat een nare man jou huisarts, niet tof! Als je waardes niet goed zijn of je je toch niet goed voelt, gewoon een verwijzing eisen. Heb je echt recht op! En je bent een prachtige vrouw Martine, wat men ook zegt!

Carina -

Is het anders niet een idee om van huisarts te wisselen? Want het lijkt niet alsof deze je echt serieus neemt..

Renske -

Het is niet eerlijk dat mensen zo snel oordelen. Het is ook lastig dat je veel op fotos en videos staat voor je werk. Aan de andere kant kan je op deze manier wel fijn je verhaal doen. Goed dat je er zo open over bent. Je moet vooral niet vergeten dat je een super gave, mooie en vooral succesvolle vrouw bent! Ongeacht wat anderen zeggen.

Lieke -

Ik werk in een ziekenhuis waar ik op mijn afdeling vaak mensen krijg met de ziekte van Graves en die dus ook vaak Thyrax slikken. Ik hoor de laatste tijd vaak verhalen dat die nieuwe doordrukstrip een hogere dosis bevat (omdat er in potje vaak wat van de dosis verloren ging door blootstelling aan lucht ed (heeft 1 patient voor mij uitgezocht))
Door deze hogere dosis heb ik meer mensen die klagen over meer klachten sinds ze deze thyrax gebruiken dan daarvoor. Ik weet niet of de leverancier het aan gaat passen oid, maar vind het wel opvallend dat ik het vaker hoor en jij dus blijkbaar ook.
Ik hoop voor je dat het snel nog beter gaat en doe vooral waar je je goed bij voelt!

brenda -

Zwaar klote voor je met die schildklier, hoop dat het snel beter wordt! Heb zelf ook nu een maand mijn nuvaring door jullie artikel, ik voel me wel echt beter, nu eens kijken wat voor feestje mijn ongesteldheid gaat worden..

Reageer ook