Domestic Goddess Tag

Het huishouden is iets waar we ons allemaal mee bezig (moeten) houden. Bij de Domestic Goddess Tag moesten we antwoorden kiezen bij een aantal huishoudelijke keuzes. Zijn wij luxepaardjes wat betreft het huishouden?

De was

Droger/aan de waslijn

Willemijn: Hier kan ik kort over zijn, alles gaat aan de waslijn (in mijn geval droogtoren). Ik heb namelijk geen droger!

Martine: Hoewel ik het in de zomer altijd erg gezellig vind als mensen hun droogtoren in de tuin hebben staan met schone was, gebruik ik lekker de droger. Zo snel en simpel. Maar niet voor alle kleding hoor. Spijkerbroeken en bepaalde (duurdere) kleding van bijvoorbeeld zijde hang ik wel aan de waslijn, wel zonder knijpers trouwens.

Sorteren/alles bij elkaar

Willemijn: Ik sorteer heel grof. Ik heb een witte was van 30 graden (kleding) en 60 graden (handdoeken en beddengoed). Daarnaast heb ik een donkere/gekleurde was die ik op 30 graden (kleding) doe en een donkere was op 60 graden (handdoeken en beddengoed). Mijn lichtroze kledingstukken spaar ik allemaal op en eens in de zo veel tijd doe ik dan een lichtroze wasje. Hetzelfde geld voor kleuren zoals lichtblauw of beige bijvoorbeeld. Het liefst was ik mijn duurdere kledingstukken ook zo kort en koud mogelijk, dus als het niet heel vies is, kies ik een kort wolwasprogramma op 30 graden.

Martine: Ik doe hetzelfde als Willemijn, maar paarse, oranje en rode kleding doe ik altijd bij elkaar en apart van de rest. Net als pastelkleurtjes zoals mintgroen, lichtroze of hemelsblauw. Dat was ik soms apart van elkaar op een kort programma van 20 of 30 minuten om het even op te frissen. Ik vind het zonde om voor zo weinig kledingstukken de wasmachine zo lang te laten draaien.

Een soort wasmiddel/verschillende soorten wasmiddel

Willemijn: Ik heb een wasmiddel voor wit en eentje voor kleur. That’s it! Ik ben niet gehecht aan één merk, ik koop meestal wat in de aanbieding is. Het liefst vloeibaar.

Martine: Ik vind het onzin om speciaal een wasmiddel voor wit te hebben en een voor kleur. Ik zie het verschil niet en denk echt dat het een marketingtruc is. Ik gebruik voor alles waspoeder met soms een scheutje schoonmaakazijn.

Een wasdag/elke dag een wasje

Willemijn: Geen van beide eigenlijk! Ik was wanneer de wasmand omvalt omdat ‘ie te vol zit, haha!

Martine: Ik zou eigenlijk een wasdag moeten hebben, dan zou er wat meer structuur in zitten maar ik doe het wanneer ik zin heb. Nooit dus. Lees: tot ik bijna niks meer heb om aan te trekken.

Kleding strijken: ja/nee

Willemijn: Nee hoor, mij niet gezien. Ik heb een hekel aan de was, dus doe het liefst zo min mogelijk. Een hele enkele keer strijk ik een jurk of een glad stofje. Maar dat is op een heel jaar op één hand te tellen.

Martine: De losvallende truitjes die ik heb van Vanilia kreuken als de ziekte, die strijk ik wel maar soms vind ik het zonde van mijn werk want zodra je die aan hebt kreuken ze toch weer binnen vijf minuten. Verder strijk ik zo min mogelijk. Was ik maar zo netjes als mijn moeder, die kan zo goed strijken en alles ligt altijd strak in de kast.

Koken

Makkelijk/culinair

Willemijn: Dan ga ik voor makkelijk. Vooral doordeweeks kies ik voor gerechten die je in een half uurtje kunt bereiden of die in de oven gaan. In het weekend wil ik nog wel eens wat uitgebreider koken, en daar kan ik ook echt van genieten. Maar je zult mij nooit een bordje met ingewikkelde creaties op zien dienen, dus écht culinair zal het niet worden.

Martine: Makkelijk natuurlijk. Het is al een opgave om iedere week weer iets te verzinnen. Maar ik probeer zo nu en dan wel verschillende recepten uit, zodat ik meer ‘vaste’ recepten in mijn hoofd krijg. Altijd makkelijk met boodschappen doen.

Weekboodschappen/meerdere keren per week

Willemijn: Ik doe één keer per week alle boodschappen en kom de rest van de week ook niet meer in de supermarkt. Sinds ik dat doe, is mijn portemonnee een stuk vrolijker geworden.

Martine: Same here, daarnaast eet ik ook een stuk gezonder als ik voor een week boodschappen in huis haal. Anders is de verleiding om iets te bestellen of te halen wel groot voor mij, omdat je anders nog naar de supermarkt moet.

Vaak hetzelfde per week/veel nieuwe dingen proberen

Willemijn: Ik zou willen zeggen dat ik vaak nieuwe dingen probeer, maar doordeweeks gebeurt dat eigenlijk maar weinig. Ik heb een standaard repertoire waar ik uit kies. Wel varieer ik daarbinnen met groentes, sauzen of pastasoorten bijvoorbeeld. Ik probeer wel één keer per week wat nieuws te koken, maar dat gebeurt niet altijd. Ik vind koken heel leuk, maar soms ook wel een gedoetje.

Martine: Ik denk dat ik hier niet een eenduidig antwoord op heb. Als ik een boodschappenlijstje maak, staat daar voor de helft aan standaard recepten op maar ik leg altijd een kookboek naast me neer zodat ik daar inspiratie uit kan halen voor nieuwe recepten. Die probeer ik dan uit en vond ik het niet zo boeiend? Dan maak ik het niet meer. Wel boeiend? Dan komt die in mijn standaard recepten.

Eten bewaren/weggooien

Willemijn: Eten bewaren. Ik gooi eigenlijk nooit eten weg. Zo maak ik van restjes rijst rijstepap, maak ik van droog brood wentelteefjes en eet ik overgebleven groente de volgende dag op als lunch. Om te voorkomen dat ik dingen weg moet gooien probeer ik wel bewust met hoeveelheden te koken, maar echt ‘afgepast koken’ doe ik ook weer niet. Ik heb er een hekel aan als er ‘precies genoeg’ is, terwijl je stiekem nog wel wat had willen eten. Hihi! Als er echt iets overblijft wat we niet meer willen opeten, dan krijgt Saar het ook nog wel eens.

Martine: Dat ligt er heel erg aan wat ik gegeten heb. Als ik het kan bewaren, dan doe ik dat en eet ik het eventueel de volgende dag op als lunch. Maar ik heb vaak niet iets over, Jorrik en ik zijn gek op avondeten dus vaak komt het wel op. En ik kook niet eens afgepast. Als ik wat over heb, dan is het vaak teveel aardappelen, pasta of rijst en dat bewaar ik niet altijd.

Aan tafel eten/op de bank eten

Willemijn: Wij eten ‘s avonds sowieso altijd aan tafel. Ik ben dat van huis uit gewend en vind het dan ook heel raar om op de bank te eten. Ontbijten doe ik vaak achter mijn computer, terwijl ik mailtjes en comments lees. Behalve op zondag, dan ontbijten Djurre en ik altijd samen uitgebreid. Lunchen doe ik altijd aan tafel, meestal achter mijn computer al werkend. Een slechte eigenschap van Martine en mij, maar ons werk is gewoon zo leuk!

Martine: Ik vind dat Jorrik en ik meer aan tafel zouden moeten eten, maar wij eten nooit zo vroeg dus zitten we vaak voor de TV te kijken naar The Big Bang Theory. Ik vind het wel een fijne vorm van ontspannen want ik praat al de hele dag en ik vind het heerlijk om dan niks te zeggen. Ik kijk soms niet eens naar de TV, maar dan staar ik voor me uit. Heerlijk: even niets. Laatst vroeg ik nog aan Jor: ‘Zullen we aan tafel eten?’ J:’Nee hoor, lekker voor de TV! Als we later nog eens kinderen hebben zitten we nog vaak genoeg aan tafel!’

Poetsen

Stofzuiger/swiffer

Willemijn: Dan toch de stofzuiger, die laat alle haren van Saar (voor even) verdwijnen. Maar zonder dweilen kan je ook maar moeilijk met huisdieren…

Martine: Ik heb niet eens een Swiffer. Lijkt me wel een handig ding trouwens! Ik ben gek op stofzuigen, sommigen vinden het erg om te doen maar ik vind het wel leuk. Dweilen doe ik veel minder.

Kant-en-klare natte doekjes/zelf sopje maken

Willemijn: Zelf een sopje maken! Ik vind kant-en-klare doekjes eerlijk gezegd enorm stom. Zulke milieuvervuiling! Wat is er mis met doeken en die in de wasmachine doen? Maar het liefst maak ik een sopje in een sprayflacon en spray daarmee oppervlaktes nat en neem ze vervolgens af. Sneller dan een sopje en ook nog eens veel minder nat.

Martine: Een sopje! Ik flikker er van alles door heen. Maar om af te stoffen ben ik nog steeds fan van Pledge. Werkt wat mij betreft prima, Jorrik is het daar niet mee eens maar tja: dan moet hij maar lekker soppen als hij dat zo graag wil.

Zelf ramen lappen/door de glazenwasser

Willemijn: Ik had een glazenwasser (me aan laten smeren toen we hier kwamen wonen) maar ik vond dat hij veel te vaak kwam en het ook nog niet eens goed deed. Dus heb ik hem een tijdje geleden afgezegd en het klusje overgedragen aan manlief. 😉

Martine: Ik doe het ook zelf, sinds ik dit product van HEMA heb, gaat het supersnel. Ik zou eigenlijk wel een glazenwasser nodig hebben voor de bovenste ramen, want ik heb dubbele ramen die je heen en weer kunt schuiven waardoor je nooit bij het midden kunt komen. Tenzij je met een ladder aan de buitenkant kunt komen en iemand anders binnen de ramen goed schuift. Maar goed: we zouden ook zelf een ladder kunnen halen.

Overig

Iedere ochtend je bed opmaken/laten voor wat het is

Willemijn: Djurre is meestal degene die als laatste opstaat dus meestal wordt het gelaten voor wat het is. Als ik als laatste op sta maak ik het bed wel vluchtig even op, maar niet heel echt netjes gladgestreken hoor!

Martine: Opmaken, heerlijk om ‘s avonds dan weer in een opgemaakt bed te stappen.

Met de hand afwassen/vaatwasser

Willemijn: Simpel, met de hand. Naast een droger heb ik namelijk ook geen vaatwasser!

Martine: Ik ben zo blij met een vaatwasser, als die kapot is staat er binnen een uur een nieuwe. Ik heb een grafhekel aan afwassen. Als ik nog eens ga verhuizen is hetgeen waar ik als eerst naar kijk of er een aansluiting is voor de vaatwasser.

Opgeruimd huis/rommelig huis

Willemijn: Dan toch echt het liefst een opgeruimd huis. Overdag is het hier een bende, wanneer Martine en ik aan het werk zijn, maar aan het eind van de dag ruim ik altijd weer netjes op. De ene keer is het wat opgeruimder dan de andere keer.

Martine: Ik zorg dat het beneden netjes er uit ziet, omdat ik het prettig vind om een opgeruimde woonkamer te hebben. Boven daarentegen is het een zwijnenstal. Maar als er loges komen, ga ik natuurlijk flink aan de slag.

Wie doet het huishouden: jij/partner

Willemijn: Qua taken binnenshuis doe ik denk ik zo’n 85%. Djurre is meer van huis dan ik, dus daardoor doe ik meer dan hij. Djurre heeft wel twee vaste taken: het fornuis schoonmaken 1x per week (kan hij véél beter dan ik) en ramen lappen. Daarnaast wassen we iedere avond samen af. Af en toe doet hij een wasje, en als ik iets aan Djurre vraag om te doen, dan doet hij dat (bijna 😉 ) altijd, zoals dweilen, stofzuigen of iets anders. Daarentegen staat wel dat hij iedere ochtend en avond Saar uit laat, hij verantwoordelijk is voor de tuin, alle klussen in huis en vaak ook het oud papier wegbrengt.

Martine: Ik doe de meeste taken in het huishouden en heb er ook vaak genoeg woorden over gehad met Jorrik. Hij is helemaal niet van het huishouden maar ik zadel hem wel op met klusjes, anders komt er niks van. Per week bekijk ik wie wat doet. Zo moet hij van mij de WC’s af en toe schoonmaken (als ik eerlijk ben doe ik dat als perfectionist zijnde liever zelf), boodschappen doen en kookt hij vaker dan ik. Als ik er om vraag, stofzuigt hij ook het hele huis. Wat betreft de tuin geldt voor ons dat we het beter samen kunnen doen, want we hebben er beiden niets mee. Verder heeft Jorrik nogal onregelmatige diensten waardoor het ook lastig is om het huishouden 50/50 te verdelen.

Als je het leuk vindt om de Domestic Goddess Tag op jouw blog in te vullen, doe dat dan zeker en vergeet Manon en Bibian niet te vermelden. Lees hier de tag ingevuld (en bedacht) door Manon en Bibian.

20 reacties

Petra -

Zuurkool met rijst……. Daar wil ik meer over weten

Akkelien -

Verrassend genoeg vond ik dit artikel erg leuk om te lezen! Ik ben namelijk een drama wat betreft het huishouden. Ik hou bijna niets goed bij… Dat heb ik van huis uit echt niet zo meegekregen! Alles stapelt zich op tot ik op een gegeven moment denk: dit kan zo niet langer. En dan doe ik alles in één keer (bluhhh!).

me -

Er zit wel degelijk verschil tussen wasmiddel voor witte was en gekleurde was en het is geen marketingtruc. In degene voor witte was zitten (optische)bleekmiddelen dus ik zou hem niet voor gekleurde was gebruiken, andersom kan uiteraard altijd maar je witte was kan dan soms wat grauw overkomen. 😉

Arienne -

Juist! Witte was blijft echt langer wit door de optische bleekmiddelen. Dus het witte wasmiddel op gekleurde kleding is niet zo’n slim idee. Je hebt van ecover ook “zuurstof bleekmiddel” wat je bij elk ander wasmiddel kan doen bij de witte was. Dan heb je geen hele extra fles staan en kun je de witte was toch sneeuwwit krijgen :) (ik voel me een reclame juffrouw… ik werk in de Textiel en bezit zelf vele wasmiddelen haha)

Cindy -

Toevallig was ik getagd door Dita, die ook regelmatig jullie blog bezoekt (zo niet elke dag) en ik plaats m binnenkort. Ik hou wel van gezever over het huishouden hihi

Margot -

Wat leuk om te lezen! Ik heb ook een hekel aan strijken en ‘s avonds in een opgemaakt bed stappen vind ik heerlijk!

Helma -

Mag ik vragen waarom Martine schoonmaakazijn bij de was in doet? Verder leuke vragen en leuk om jullie antwoorden te lezen. Vooral het verschil tussen jullie is zo grappig

Gaby -

Hee, leuke tag! Maar iets wat ik al eerder wilde zeggen, het valt me echt op dat jullie veel meer aan het huishouden doen dan jullie mannen. Ze zijn dan wel meer van huis maar jullie hebben ook fulltime banen! het stoort me ergens wel om te zien hoe jullie én werken én de honden uitlaten én koken én het huis schoonmaken. Het huishouden ik ook zeker wel een ruzie onderwerp tussen mij en mijn vriend maar ik maak nog liever ruzie dan dat ik accepteer dat we het niet 50/50 verdelen. ik vind het zo oneerlijk dat het nog steeds meer bij de vrouw hoort om het huishouden te doen.

Willemijn -

Hoi! Ik heb daar zelf eigenlijk helemaal niet zo’n last van. Ik voel me goed bij onze verdeling en vind het niet oneerlijk. Onze mannen werken allebei heel onregelmatig en soms wel 7 dagen achter elkaar. Dus zelf vinden we het wel logisch dat het huishouden voor het grootste deel op onze schouders neer komt. En zoals ik in mijn stukje schrijf heeft Djurre zijn eigen ‘taken’. Daarnaast is iedere dag 2 keer de hond uitlaten bijna net zo veel als ik per dag besteed aan het huishouden haha. 😉

Femke -

Mijn vriend en ik werken ook allebei evenveel en ik doe meer in het huishouden. Hij moet alleen van mij het vuilnis buitenzetten. Als ik wat aan hem vraag wil hij het wel doen, maar ik vind het fijn dat ik er voor kan zorgen dat het schoon en opgeruimd is. Ik vind het helemaal niet vervelend dat we zo’n “ouderwets” rolpatroon hebben! Niks mis mee toch :)

Arienne -

Als je als vrouw er zelf oké mee bent om meer te doen is het goed, toch? :) Ik doe momenteel ook veel meer omdat mijn vriend een beetje verwend is qua schoonmaken. Hij heeft van veel dingen oprecht geen idee hoe het moet. Dus beetje bij beetje leer ik ‘m nieuwe dingen om aan zijn ‘takenpakket’ toe te voegen maar ik heb liever dat hij de dingen doet waar hij sowieso “beter in is” (denk: zware dingen tillen, de tuin en ik heb geluk met een kokende & afwassende vriend).

Kirsty -

Leuke tag! Ik doe eigenlijk ook wel het meeste in het huishouden, mijn vriend vind er niks aan haha en ik ben degene die niet tegen rommel kan, dus dan doe ik de meeste dingen automatisch.

Dita -

Wat leuk om jullie antwoorden te lezen! Ik heb deze laatst ook ingevuld.

Natasja -

Leuke tag! Wel een beetje lang 😉 ik bedacht me laatst dat sinds ik een droger heb ik eigenlijk geen was meer aan de waslijn gehangen heb. Een paar dingen heb ik aan een hanger laten drogen, maar that’s it. Ideaal ding en tijd besparend!

Linda -

Leuke tag!
Even een tip om de ramen te lappen: De doeken van JEMAKO. Sinds ik die doeken heb is ramen lappen echt een eitje. En je hebt alleen warm water nodig. 1 doek doe je in het warme water en maak je je raam mee schoon en met de tweede droge doek maak je het raam vervolgens dus mee droog. Geen enkele streep, easy as cake en geen sop nodig!

Natasja -

Jaaa! Die doeken heb ik ook! Zó gijn! Wel prijzig, maar zeker waard!

Natasja -

Gijn = fijn

Iris | Todayslipstick -

Leuke tag! Ik strijk wel shirts en blousjes enzo.
Liefs, Iris

Michaela -

Wat een leuke tag! Super leuk om al jullie antwoorden te lezen :)

Reageer ook