2Clean: Hoe maak ik de WC schoon?

Toen ik nog bij mijn ouders woonde, hoefde ik geen bal in het huishouden te doen. Ik moest natuurlijk mijn kamer wel  opruimen of ik ging met de stofzuiger door het huis heen, maar verder! Totdat ik op mezelf ging wonen…

…en dacht: ‘Hoe maak ik de WC schoon?’ Ik had wel een klein beetje een idee omdat ik het bij mijn moeder had gezien maar hoe je het echt moest doen wist ik niet. Wat voor producten moet je gebruiken? Moet je het nadrogen? Ik had geen flauw benul, ik wist alleen dat je bleek in de pot onder de rand moest doen. Eerst klootte ik zelf wat aan en volgens mij was dat prima. Toch was ik nieuwsgierig hoe mijn moeder het deed. Zo kwam het voor dat ik daarom mijn moeder belde voor WC schoonmaaktips. Het was toen niet eens te vinden op Google, schandalig. Omdat ik me kan voorstellen dat ik niet de enige ben die niet weet hoe het precies moet, leek een artikel me daarom wel handig. Je weet maar nooit of een andere onwetende ‘Martine’ ook op zoek is naar het antwoord op de vraag hoe je een WC goed moet schoonmaken. Ondertussen ben ik een pro…soort van.

Opruimen

Eerst haal ik een aantal dingen uit de wc, zodat de ruimte leeg is. Zoals de luchtverfrisser(s), de bleek die op de grond staat, het prullenbakje, tijdschriften, de toiletborstel + bak, de handdoek die vervangen moet worden en het zeeppompje. Opgeruimd staat netjes.

Producten

Welke producten je gebruikt, is voor iedereen verschillend omdat iedereen zijn/haar eigen schoonmaakroutine heeft. Ik gebruik een emmer warm water met een scheutje schoonmaakazijn of allesreiniger, bleek, Jif/schuurmiddel, een schuursponsje en een microvezeldoek.

Van boven naar beneden

Ik denk dat dit de meest nuttige tip is. Het gaat niet alleen om het schoonmaken van de WC, maar het stofvrij maken van de hele ruimte moet je ook niet vergeten. Een ezelsbruggetje daarvoor is dat je begint van boven naar beneden, waarbij je de wc en de vloer als laatste doet.

Ik heb een raampje in mijn wc. Die neem ik af inclusief de sponningen met de schuurspons die ik uit de emmer haal. Het is niet normaal hoeveel stof hier van af kan komen. Ik doe dit regelmatig en verbaas me er altijd weer over. Daarna droog ik het na met de microvezeldoek.

Ook neem ik de producten af met de microvezeldoek die ik voor het gemak uit de WC heb gehaald: luchtverfrisser(s), de bleek die op de grond staat, het prullenbakje en het zeeppompje. Die worden namelijk ook wat stoffig.

Dan is de wasbak aan de beurt. Ik doe wat Jif op de schuurspons en neem hiermee de kraan en de buitenkant van de wasbak af, daarna doe ik de wasbak aan de binnenkant. Ik maak de schuurspons schoon in de emmer en neem alles met water af. Dit droog ik na met de microvezeldoek.

Voordat ik aan de WC begin, neem ik de tegeltjes aan de zijkant af en dan is het tijd voor ‘het echte werk’. Maar wel pas als je de deurknoppen en het slot hebt afgenomen aan beide kanten met wat water uit de emmer en de microvezeldoek. Dat is iets wat je snel kunt vergeten.

De WC

Omdat de bak van de toiletborstel altijd wat water bevat, giet ik dit eerst leeg in de WC. In de bijkeuken spoel ik de bak van de toiletborstel even om en doe er een klein laagje heet water in met wat bleek. Dat is handig, want op die manier ruikt de toiletborstel altijd fris als je hem gebruikt.

Dan de WC. Als eerst doe ik wat bleek onder de rand en een klein beetje in de pot. De toiletborstel zet ik in de pot zodat die ook wat kan weken in het bleekwater. Dit laat ik intrekken terwijl ik de rest van de WC schoon maak.

Ik ververs het water in de emmer. Dan ga ik weer aan de slag met Jif en de schuurspons. Ik begin met het waterreservoir en de buitenkant van de hele WC met het deksel dicht. Daarna neem ik dit af met water en de microvezeldoek om na te drogen.

Stap 1: Spons nat maken en het oppervlak ‘schuren’ met Jif/bleekmiddel

Stap 2: Maak de schuurspons nat in de emmer en neem met de andere kant alles af tot alle Jif/bleekmiddel weg is.

Stap 3: Droog het na met een microvezeldoek.

Dan pas doe ik de binnenkant van het deksel, de WC bril aan de boven- en onderkant en de binnenkant van de WC met Jif. Ik herhaal de stappen weer met water en de microvezeldoek.

Finishing Touch

Tegen die tijd is het tijd om de WC goed door te borstelen met de WC borstel en door te trekken. Voor de laatste keer ververs ik het water in de emmer. Zorg dat de WC vloer vrij is van kruimels en dan is het tijd om te dweilen.

Daarna zet ik alle spullen weer terug in de WC en hang ik een nieuwe handdoek op. Dat is mijn routine om de WC schoon te maken. Als ik dit allemaal terug lees, snap ik ook echt niet dat Jorrik binnen vijf minuten klaar is met het schoonmaken van de WC. Ik doe er zeker een half uur over, maar misschien ben ik ook te perfectionistisch.

Ik hoop dat jullie er iets aan gehad hebben en ik ben heel benieuwd welke producten jullie fijn vinden om te gebruiken voor het schoonmaken van de WC.

58 reacties

Suzanne -

Neem aan dat je die doekjes in een aparte was doet? Doekje dan 7 doekjes eind van de week wassen? Beetje zonde om je wasmachine daar 2uur voor te laten draaien lijkt me.

agathe -

Ik gebruik met enige regelmaat als we langer dan 1 dag weg zijn een gebitsreinigerblokje(gooi ik in de pot). En zeer zelden bleek vanwege het milieu natuurlijk!!!

Sander germeraard -

Gebruik je nou echt handschoenen ????!

Eva -

Omg, dit is echt zo handig als je net op kamers woont en je ineens afvraagt hoe je in godsnaam een wc goed schoonmaakt. thanks! :)

Lorena -

Ik ben dit gaan opzoeken omdat ik het eigelijk harstikke goor vind de doekjes te herbruiken of überhaupt in mn wasmachine te stoppen En eigelijk na een betere optie opzoek was dan steeds dure doekjes en me schuurspomjes en doekjes weg te gooie na gebruik. En dan zie ik hier gewoon een reactie van iemand tussen die de schuursponjes mee de vaat in gooit. Iemand hier tussen met net als mij een lichtelijk smetvrees en die een betere (en goedkopere) optie heeft😅

Marja -

Ik schrik als ik lees hoe veel mensen chloor/bleek gebruiken. Dat is echt ontzettend schadelijk voor het milieu! Bovendien is het niet nodig. 1 dopje chloor vervuilt 25 liter oppervlakte water ernstig! Er zijn voldoende wc reinigers die het prima doen. Bleek is alleen nodig bij een zwaar besmettelijke ziekte zoals een noro virus oud.
Daarbij kan chloor gevaarlijk zijn als er urine (zuur) bij komt, want dan ontstaat er zenuwgas!
Gun jezelf en de generarties na jou schoon water!

Hoe ik het toilet schoonmaak? WC eend of een mengsel van azijn en groene zeep. Werkt ook prima en is heel veel goedkoper

Alex -

VGM loop jij wat te hard van stapel Marja. Keen stress

insation -

Marja, fuck de next generation

Mariëlle -

hier ook alleen gele doekjes voor het schoonmaken van de wc en mirco vezel doekjes voor de rest tenzij het vies klusje betreft b.v.d. De randen van de open haard een geel doekje

Celicia -

Hallo
Ik wil graag weten hoe en waar jullie je wc verfrisser heen spuiten? Ik spuit het de lucht in maar het valt als een regen deken terug en alles zit vol met spray

Lilav -

Je moet het gwn in de lucht spuiten en niet te hard drukken!

Nicoline -

Leuk Artikel! Ik vind het altijd leuk om te zien hoe andere het huishouden doen. Zitten wel een paat tips tussen, dank je!

Siham -

Ik maak het ook altijd goed schoon en neem alles goed af. Naast het inwerken van de bleek ik de pot, die ik daarna de pot schrobben met de borstel, spoelen en weer bleek.

Die van witte reus zijn de enige wc blokjes die ruiken vind ik. Hmm..

Sandra -

Bij toeval kwam ik op deze site terecht en was verrast dat er een speciaal item over wc schoonmaken stond. Tot mijn schrik zag ik dat je de wc bril met een schuurmiddel met de groene kant van een schoonmaakspons boent wat betekent dat je plastic dubbel aan het schuren bent. Dit nooit doen ivm krassen, dof worden van de bril. Je beschadigt het materiaal waar vervolgens ook nog eens vuil in kan achter blijven. Zelf maak de wc bril schoon met een sprayflacon die ik gevuld heb met pure dettol, citronel en water. Pure dettol heeft een speciale geur maar door de citronel gaat de inhoud lekkerder ruiken. Ik spray dagelijk mijn wc bril en neem deze af met een microvezel sponsje (action) die ik naderhand in de was doe. Zo wordt elke dag wc bril gereinigd en soms doe ik het meerdere keren wanneer er visite is geweest. Mijn toilet ruikt altijd lekker fris en is zo lekker schoon. Schuursponsjes kun je overigens reinigen door mee te wassen in de vaatwasser.

Danielle -

Yes! Ik ben niet de enige die CIF nog steeds JIF noemt 😉

Shanna -

Mag ik vragen hoe vaak jullie de wc (badkamer) schoonmaken?
Ik heb hier namelijk niet echt een vaste dag of een vast aantal keer voor wat eigenlijk wel zou moeten denk ik. Bij mij is het nu echt nog wanneer ik zin heb en wanneer de studie en werk het toe laat.

Martine -

Een keer per week doe ik het uitgebreid, en soms tussendoor als het nodig is gebruik ik even snel een doekje en wat bleek onder de rand. :)

Shanna -

Oke dankjewel:)
Ik denk dat ik het dan wel iets vaker moet doen dan dat ik nu doe al ligt het er misschien ook aan of je alleen woont of samenwoont/huisgenoten hebt. Ik woon alleen dus dan wordt de wc misschien ook minder snel vies? haha

pascal -

Ik doe mijn wc elke dag! Ik woon alleen maar ik vind dat de wc altijd schoon moet zijn. Natuurlijk doe ik het niet elke dag zo extreem, dat 2 keer per week. Maar mijn wc pot en bril zijn altijd schoon.

me -

Bleek is overigens niet nodig voor een wc, alleen maar slecht voor het milieu, je krijgt de boel net zo goed schoon met een allesreiniger en voor het ontsmetten hoef je het ook niet te doen, dat doekje wat je gebruikt is inmiddels smeriger aan het eind dan die hele wc-pot. 😉

Alba -

Mee eens! Bleek is heel gevaarlijk spul voor de natuur en onze leefomgeving, en niet eens nodig als je gewoon goed en regelmatig schoonmaakt (zoals jij Martine)! In plaats van bleek kan je beter schoonmaakazijn en zuurstofbleekmiddel gebruiken. En bleek mag je nooit met andere producten samen gebruiken, bv. een toiletblokje moet je weghalen. Anders kunnen er giftige dampen ontstaan. Je mag bleek ook nooit in de wc-pot laten staan, want ook in combinatie met urine krijg je die dampen… Ik maak altijd schoon zonder bleek, en dat betekent niet dat het niet schoon wordt! :)

anominis -

Ik hoopte dat je het ook ging hebben over de hele tegeltjes muren te poetsen . Loop ik erg tegenaan

Miriam -

Wij hebben vandaag nog het HELE huis schoon gemaakt (pfff), maar onze toilet routine is aardig hetzelfde. Leuk om te zien ;p

Bertine -

wat handig om dit te lezen. ik droog het eigenlijk nooit na, misschien toch maar doen.. bedankt voor de tips

Bettie -

Haha,je wast de doekjes toch weer uit…? Of zelfs alle doekjes bij elkaar in de wasmachine.. 😉
En nog een tip als je de wc doet haal dan altijd het wcblokje eruit, het kan als in aanraking komt met bleek of iets dergelijks vreemde werkingen hebben, het hoeft niet maar gebeurt wel eens en liever zeker voor onzekere. En heb je een enorme aanslag in de toilet, ga langs de wibra haal een fles dasty wc gel van 1 euro ja dames 1 euro.. Spuit toilet ermee in laat 3 uren zitten (nog beter een nacht) even met de borstel borstelen en dan doorspoelen en wit is je kunst euhh toilet :)

Kira -

Wauw die laatste is een goede tip! Zelf gebruik ik ook altijd een blauwblokje in mijn wc reservoir om mijn wc frisser te laten ruiken, want het helpt wel!

Syl -

Sommige dingen klinken zo logisch, maar ja… bedenk het maar eens zelf.
ik weet wel dat ik eerst de kraan doe voordat ik de wc doe en ik gebruik bepaalde kleur doekjes zodat ik niet hetzelfde doekje gebruik in de wc als in de keuken. En daarna gaan ze gewoon in de hete was.

Cindy -

Haha grappig, mijn vriend en ik doen ook verschillend de toiletten schoonmaken. Maar aangezien de badkamer schoonmaken zijn afdeling is, pakt hij ook de wc mee. Ik doe nog wel eens, zoals vandaag, even snel een doekje over de bril heen voor als we visite krijgen. Maar normaal met een sopje en een doekje, die ik daarna direct in de wasmachine kieper.

Alex -

goeie torie Cindy! doen we helaas niks mee

Dita -

Wat leuk om te lezen hoe je dit doet. Toevallig net gister de wc een grote schoonmaakbeurt gegeven. Een heerlijk gevoel als het dan klaar is.

Laura -

Leuk om te lezen hoe jij dit aanpakt! Sinds ik op mezelf woon kom ik ook echt ‘struggles’ tegen betreft schoonmaken. Ik had namelijk nog nooit een douche, wc of wasbak schoongemaakt. Hier leer ik weer van bij :)

Beau -

Superhandig! Dit ga ik deze week maar eens even uitproberen.. Wat zullen m’n huisgenootjes blij zijn met mij 😉 haha

Martine -

Kijk, daar doe ik het voor haha!

Daniëlle -

Wat goed! Hier heb ik heel veel aan als ik binnenkort ga verhuizen!

Marloes | Budgetproof.nl -

Fantastisch dat jullie gewoon een artikel maken over de WC schoonmaken. Ik vind het mega tof en stiekem moet ik er ook om gniffelen. Te gek!

ilham -

Ik moet bij het poetsen van mijn wc altijd denken aan een fragment uit de serie van Roy Donders. Dan lig ik even dubbel 😀

Miranda -

Goeie tips! Misschien heb ik een leuke aanvulling. Ik gebruik altijd rode/roze microvezel doekjes en die gebruik ik alleen voor de wc schoonmaken. Ik vind het toch wel een ding om met de doekjes waar je ook de wc mee schoonmaakt, de volgende keer bijvoorbeeld het aanrecht mee schoonmaakt… 😉

Nienke -

dit komt als geroepen! Met name het deel over de wc borstel, ik had geen idee wat ermee aan te vangen! De wc zelf doe ik wel altijd met wegwerp doekjes, vind ik toch iets ‘veiliger’. De rest van het huis gewoon met spons en doek hoor :)

Margot -

Haha ik wet nog dat ik me ook afvroeg hoe ik een wc moest schoonmaken toen ik net uit huis was. Voor de wc zelf gebruik ik het liefst van die wegwerpdoekjes en ik droog na met wcpapier. Zo kan alles meteen weggegooid worden en dat vind ik wel een fijn idee.

Iris | Todayslipstick -

Herkenbaar dit! Ik heb ook opgezocht hoe ik een wc moest schoonmaken, je wilt immers geen vieze bruine aanslag in de pot hebben!
Liefs, Iris

Lenneke -

Dan kan je er gewoon cola in gieten 😉

Nadia -

Ik zou de jif op t plastic heroverwegen daardoor ontstaan microkrasjes waardoor er juist beter vuil blijft hangen en de bril ook dof wordt. Ik zelf gebruik dettol antibacteriele spray en microvezeldoek. Ook zet ik zo min mogelijk in de wc want als je doirspoelt wordt de ontlasting ‘airborn’ en komt dat overal op. Zeker als wc in de badkamer zit waar je tanden poetst. Je ziet die druppeltjes ook op de tegels. Ja lekker goor maar sinds ik Dit weet…..

melissa093 -

Ik heb dat ook eerder gelezen maar ik ben nog nooit ziek geworden dus ik denk dan altijd: het zal wel meevallen.. Ik kan het ook niet helpen dat ik een wc heb in mn badkamer en daar ook mn tand en poets.

P. -

Sinds ik hier iets over op tv heb gezien doe ik eerst altijd de klep naar beneden voor ik doorspoel. Dan heb je meteen dat probleem niet meer. De klep is er niet voor niets :).

lucindainwonderland -

Bijna alle huishoudklusjes vind ik vervelend, maar de WC is toch altijd wel even een dingetje. Die van mij staat in de badkamer (klein appartementje enzo), dus ik neem dan ook elke keer de hele badkamer mee en om je daar aan te wagen, is altijd wel even een dingetje. Het is altijd wel fijn als het helemaal gedaan is inderdaad en en van boven naar beneden was ook één van de eerste tips die ik kreeg. De eerste keer dat ik het toilet schoonmaakte was in een studentenhuis en dat is al helemaal geen pretje kan ik je vertellen. xxx Lucinda

Sara -

Ik gebruik voor de wc ook altijd wegwerp doekjes of wc papier + badkamerreiniger. Even sprayen en dan afnemen. Voor elk deel pak ik dan een nieuw doekje/stuk papier.

Liset - Beautydagboek -

Dit is zeker een heel handig artikel voor als je op jezelf gaat wonen! Toevallig begon ik met een bijbaantje in de schoonmaak waar ik letterlijk zo’n 30 wc’s achter elkaar moest schoonmaken. Ik heb het dus vrij snel geleerd van de pro’s ;). Mijn tip is altijd om van schoon naar vies te gaan, dus eerst lichtknopjes, wasbakje etc. en dan naar de wc zelf. Eigenlijk doe ik het een beetje hetzelfde als jij, maar ik gebruik overal allesreiniger voor. Voor het wasbakje gebruik ik schuurmiddel om de aanslag weg te krijgen :).

Madebyuna -

Het schijnt dat lichtknoppen en deurklinken het goorste zijn van alles, haha

Martine -

Ieh, ik heb eens gelezen dat je telefoonscherm viezer schijnt te zijn dan de wc!

brenda -

Ik gebruik altijd glorix doekjes voor de vieze stukken zoals de onderkant van de bril en het porcelein, omdat je ze daarna de doekjes gewoon weg kan gooien. Ik vind het ZO vies om doekjes die gebruikt zijn voor de wc te wassen en dat die dan weer in de keuken belanden!

Lianneke -

Ik gebruik inderdaad ook die wegwerpdoekjes voor het porselein. De rest die ik wel op Martine haar manier.

Femke -

Ik gebruik een aparte doek voor het wc…. daar staat heel groot WC op met watervaste stift. Inderdaad super goor om deze doeken voor iets anders te gebruiken!!

Willemijn -

Dat is een goed idee!

Willemijn -

Maar je wast ze toch op 60 of 90 graden op een lang programma? Dan gaan die bacteriën gewoon dood hoor. :) Ik heb wel speciale vaatdoeken voor in de keuken en voor het schoonmaken. Maar met mijn schoonmaakdoeken voor het toilet stof ik ook wel eens de plinten of vensterbank (uiteraard nadat het gewassen is). De wegwerpdoekjes zijn zo ontzettend slecht voor het milieu en kost de overheid (en dus ons) jaarlijs zo veel geld, echt zonde dat dat zo veel gebruikt wordt. :(

brenda -

Tja ik gebruik die doekjes ook voor het hok voor mijn konijn, de urineplekken dan. Ideaal!

Ina -

Ik ben net verhuisd en ik had echt geen flauw idee hoe je een wc moest kuisen.

Reageer ook