2Clean: Dweilen

Tot twee jaar terug waren de keren dat ik dweilde op één hand te te tellen. Maar sinds we Saar hebben, dweil ik meerdere keren per week. Dweilen vind ik een pain in the ass en tegelijkertijd heerlijk om te doen. Vandaag mijn tips!

Met een hond, die modderpoten heeft, lekt bij het drinken en graag over de grond likt als ze weer eens broodkruimels heeft gevonden, is dweilen vaker nodig dan me lief is. Één keer per week geef ik de vloer een grote beurt. De rest van de week doe vaak aan spot cleaning.

De dweil

In het begin dweilde ik met een een ‘zwabber’, ook wel een ‘mop’ genoemd. Dat is zo’n dweil met van die slierten. Maar al gauw was ik hem helemaal zat. Na 2 keer gebruiken moet je hem (bij een snel vies wordende vloer) wel gebruiken en ik vind het erg onhygiënisch. Als je de dweil niet goed laat drogen en hij vochtig blijft, vermenigvuldigen bacteriën zich erg snel en gaat het weer er in zitten. Hierdoor gaat het erg stinken en wordt je vloer nooit echt lekker schoon.

Al gauw ben ik overgestapt naar het vloerwisser systeem van Leifheit. Dit is een stok waarbij je losse wissers kunt aanschaffen. Deze wissers kun je zo vaak wassen als je maar wilt en zijn er in verschillende groottes en vormen passend bij verschillende vloeren.

Ik heb zelf 2 wissers (voor harde vloeren), zodat ik er nog eentje achter de hand heb als ik de ander in de was zit.

Dit systeem is ideaal, zeker als je vaker dweilt! Het is één keer even investeren (zo’n €50), maar daarna ben je al gauw goedkoper uit dan losse vochtige doeken (zoals Swiffer). Ik doe al heel wat jaren met mijn set en was ze iedere week wel op 60 graden.

Grote beurt

Zoals ik al schreef geef ik de vloer één keer per week een grote beurt. Ik maak dan een heet sopje in de wasbak of een emmer en dweil de vloer grondig. Óók onder de eetkamertafel en in de hoekjes.

Kleine beurt (spot cleaning)

Een paar keer per week geef ik de vloer een kleine beurt. Dit is grotendeels afhankelijk van hoe het weer is. Als het veel regent, is het eerder nodig omdat je dan sneller afdrukken van natte hondenpoten en schoenen ziet. Het varieert van 1 keer extra per week tot dagelijks.

Ik heb de dweil in een hoekje in de keuken staan. Als ik een vlek zie, spray ik er wat allesreiniger op (vanuit de sprayflacon, dus geen sopje maken) en ga er met de wisser overheen. Meestal doe ik alleen het gedeelte bij de keuken, dit wordt snel vies omdat Saar daar naar binnen komt als ze buiten is geweest en haar waterbak daar staat.

Spot cleaning is ook beter voor je vloer dan iedere keer heel grondig dweilen. Bij grondig dweilen wordt je vloer meestal natter en te veel vocht op je laminaat is niet goed.

Spot cleaning is zo gedaan en ik vind het helemaal niet erg om te doen. Zo houd ik gedurende de week toch een schone vloer, maar kost het me weinig tijd.

Tips

Er zijn een aantal aandachtspunten die ik in de loop van de jaren geleerd heb.

Vooraf goed stofzuigen

Zorg dat je voor het dweilen goed stofzuigt (bij voorkeur ook bij spot cleaning). Op de vloer ligt vaak toch een klein beetje zand/modder, (dieren)haren, kruimels van eten en ander vuil. Als je dit niet eerst opzuigt, gaat je vloer stinken of krijg je juist meer vlekken.

Spiritus

Is je vloer vettig en wil je dat hij snel droog is? Doe dan een piepklein beetje Spiritus in het dweilwater. Werkt als een tierelier! Ik doe dit niet altijd, omdat ik bang ben dat het de vloer op den duur kan aantasten.

Sopjes

Ik heb een paar favoriete sopjes. Hier mijn recepten:

  • Heet water met een scheutje allesreiniger
  • Heet water met een scheutje afwasmiddel en een klein beetje azijn
  • Spot cleaning: azijn-mengsel in spuitflacon
  • Spot cleaning: water met allesreiniger in spuitflacon

Niet te nat dweilen

Zorg dat je altijd goed je dweil uitwringt! Als je te nat dweilt, droogt je vloer maar moeilijk waardoor het kan gaan stinken. Als je toch een te natte vloer hebt, droog dan na met een droge dweil. Ook wordt je vloer niet zo blij van veel water.

Ventileren

Zorg dat je goed ventileert als je aan het dweilen bent. Zo voorkom je die vochtige, dampende lucht (zoals in de badkamer). Zet een raam of ventilatierooster open.

Voor zo ver mijn tips! Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben. Hoe vaak dweil jij? En hoe doe jij dat dan?

29 reacties

boom beach diamond hack for android -

I think St Luke’s is regarded through rose-tinted specs. Can yopu remember much of their work? The odd Ikea ad and a few nice Clarke’s ads? And a load of forgettable shit and some unforgettable shit, like chuck out your chintz.

Charlotte -

Is dit ook aan te raden voor vloerverwarming?

Vanessa -

Ik heb een hekel aan dweilen! Maar nu ik dit artikel heb gelezen, heb je me toch gemotiveerd om het misschien wat vaker te doen :)

Els -

Ik vind dweilen ook een rotklus maar gelukkig droogt het hier snel met de vloerverwarming handig met 2 kleine kinderen die niet stil zitten wachten tot de vloer droog is haha

Carolien -

Ik ben helemaal over jemako! Heb mn leifheit dr uit gedaan. Heb nu n stok met n dweil en een droogdoek. En OMG die droogdoek is wit, maar na t drogen zwart. Droog je vloer maar eens na. Je schrikt je rot. Je vloer is pas echt schoon na het nadrogen. Ben errug beniewd of je het gaat testen!

Jodie -

Ik dweil niet meer.. ik stoom.. ben helemaal om

lion -

De dweil van leifheit is ideaal! Maar wat er nog idealer bij is, is de speciale emmer van leifheit. Op de dweil zitten 2 houdertjes, waar je het ijzer van de dweilstok in vast kunt maken. En door met je voet op het handvat te staan, gaat de dweil los, maar blijft wel hangen en in de speciale emmer kun je hem uitwringen, zonder met je handen in het water te gaan, of krom te gaan, of kracht te zetten bij het wringen. Alleen met je voet op het handvat staan. Beetje een rare uitleg, maar ik kan niet meer zonder!

Marnel -

Hier zitten handige tips tussen :)

Liset - Beautydagboek -

Ik dweil niet heel regelmatig, maar stofzuig iedere dag en doe vaak aan spot cleaning. Dweilen doe ik denk ik 1 keer in de twee weken. Het systeem wat jij gebruikt, gebruik ik ook. Heel fijn!

Eilish (artisticstateofmind) -

Ik dweil nooit, thuis doet papa het en bij mijn vriend,hij. Dus ik kom er gemakkelijk vanaf, haha!

Willem van Dessel -

Hallo makkelijk praten twee knechten in huis wel dat geluk heeft iedereen niet juf , en gij de krant of een boek lezen dan zeker en de vaat waar veel mensen een hekel aan hebben weeral voor de twee knechten ?- dag .

Eva -

Leuk om dit te lezen. Wij hebben plavuizen waardoor je vuil iets minder snel ziet (goddank!), maar ook ik dweil standaard eens per week. De rest hou ik bij met papieren vaatdoekjes met wat schoonmaakazijn (iets anders tast de voegen aan) voor de vieze pootjes (twee honden waarvan een met lang haar, die verhaart dus wel mooi minder dan de herder maar geeft wel meer nattigheid en de haren van de grote liggen dan weer overal op, maar ik dwaal af ;)) en vlekjes tussen de bedrijven door :) xx

Judith -

Wat ik iedereen kan aanraden, iig als je geen houten vloer heb … een stoomreiniger. Net zo licht als stofzuigen en geen strepen. Ook hoef je geen reiniger te gebruiken, geen emmer te verkassen, en je vloer is zo weer droog!

celeste -

Wij stofzuigen elke dag en dweilen om de dag. Doen in het weekend weinig, hihi. Ik heb twee konijnen, die rond lopen en hebben heel wat dieren zoals een schildpad, vissen, slangen. Geeft altijd rotzooi

Nesrin -

Met twee kinderen en een kat dweil ik één keer per week. Bij binnenkomst trekken wij de schoenen uit maar toch is het dweilwater altijd vuil.

Ik dweil met hetzelfde systeem maar dan een ander merk. Spotcleaning doe ik twee per dag, beetje sicko I know…Maar twee kindjes staat gelijk aan overal hagelslag 😉

Shannen -

hg vloeren reiniger werkt echt super goed. Ik woon buitenaf met 4 katten en een gezin bestaand uit 5 mensen. Je hebt zo snel een vieze vloer. Met gemak kun je iedere dag dweilen, maar wie heeft daar tijd voor?

In de zomer dweilen we met dettolt. Ontsmet al die blote voeten vlekken ( is dat een woord haha) in de zomer.

Natascha -

Ik dweil nog op grootmoeders wijze met een dweil en aftrekker 😀 Maar wij hebben thuis wel stenen vloeren dus dat is niet schadelijk :) Toen ik op kamers zat had ik ook zo’n wisser. Erg handig want ik had ook een speciale doek voor stof :)

Janine -

Ik heb een schoonmaakster en die dweilt regelmatig (1x per maand) mijn huis. In de zomer is dweilen vaker nodig, omdat we dan vaak op blote voeten lopen. En dat is zo vies met al dat zand op de voer…..;) We hebben ook geen huisdieren, dus dat scheelt.
Ik heb zelf ook zo’n dweil van Leifheit en die gaan echt heel lang mee. Heb hem nu al zo’n 10 jaar! En in de tussentijd 1 keer een nieuwe doek moeten kopen.

Sharon -

Hier ook een hekel aan dweilen, gelukkig heb ik een hele makkelijkere vloer waar je bijna niets op ziet, en geen huisdieren.

Ik voeg altijd een klein scheutje glansspoelmiddel voor in de vaatwasser toe aan m’n sopje, de vloer glimt daarna prachtig.

Margot -

Ik heb een hekel aan dweilen, maar helaas is het bij ons ook regelmatig nodig. Onze kat komt vaak thuis met vieze poten. Zo’n mengsel met water en azijn heb ik ook altijd klaar staan voor spot-cleaning.

Nienke -

bedankt voor de tips! Met stofzuigen, schrobben, de was, bedden verschonen… Heb ik geen probleem, enkel dweilen haat ik zo hard! Dit systeem ziet er echt handig uit!

Jessica -

Bij action verkopen ze een goedkope variant wisser die ook past op de leifheit, ideaal als je vaker wil wisselen. Wel iets mindere kwaliteit dus vooral voor spot cleaning!

Justkristel -

Dweilen schiet er mij helaas nog wel eens in. Stofzuigen doe ik natuurlijk wel regelmatig. Bedankt voor de handige tips!

Marloes | Budgetproof.nl -

Ik ben echt verre van een schoonmaakexpert dus tips zoals spiritus in het water en allesreiniger direct op de dweil spuiten zijn erg welkom. Ik heb niet eens een dweil haha. Ik ben net Assepoester op de grond op m’n knietjes als ik de vloer wil soppen.

Amy -

Leifheit systemen zijn de beste, haha! Die gebruik ik ook graag. Het enige is dat ik veel te weinig dweil, die frequentie zou eigenlijk echt omhoog moeten..

Renske -

Een zelfde soort systeem haal je bij de action voor slechts €5,-. Ideaal voor studentjes zoals ik!

Iris | Todayslipstick -

Wat een goede tips, ik vind een mop ook maar niets. Hij gaat snel stinken en is onhygiënisch.
Liefs, Iris

lucindainwonderland -

Ik vind het één van de meest vervelende klusjes die er maar zijn in het huishouden en doe het ook veel te weinig. Denk niet dat ik het ooit leuk ga vinden, maar het moet zeker vaker gebeuren. xxx Lucinda

Dita -

Handige tips! Zelf dweil ik te weinig. We hebben een echte houten vloer en die moet officieel om de week goed gedweild worden. Vaak doe ik dit 1x per maand, hooguit. Wel veeg ik elke dag even snel en om de dag stofzuigen. Met twee katten in huis vind ik dit wel zo fris.

Reageer ook