Vriendschap in moeilijke tijden

Vriendschap in tijden van geluk is iets moois. Je hebt een maatje om je geluk mee te delen. Maar de laatste tijd heb ik geleerd dat vriendschap in tijden van tegenspoed nog veel mooier kan zijn.

Als binnenvetter ben ik soms moeilijk te doorgronden voor mijn omgeving. Ik zeg het niet graag als ik m’n dag niet heb. En wanneer ik het moeilijk heb zal ik daar zelf niet snel mee komen. Ik ben liever vrolijk, ook al voel ik me niet zo, en ‘lijd’ het liefst in stilte.  Ik praat graag over het wel en wee van een ander, maar laat mezelf liever buiten beschouwing. Maar heel af en toe kom ik er niet onderuit.

Martine wist me al gauw te doorgronden. We zaten in de tweede helft van ons eerste jaar van de opleiding Logopedie. We moesten altijd in projectgroepjes werken en ik had een ontzettend k*t-met-peren-groepje. Niks liep, alles ging fout en ik had het gevoel dat ik de enige was die zich inzette voor een goed cijfer. De eindpresentatie van het semester ging helemaal fout en ik baalde als een stekker. Na de les liepen we met een groepje de klas uit. We hadden ‘lol’ om de mislukte presentatie. Maar opeens keek Martine me met een serieuze blik aan en zei ze: ‘Jij lacht wel, maar volgens mij voel je je zo helemaal niet!’ En ja hoor… Ik zette een grote brul op en huilde tranen met tuiten.

Één van de grote verschillen tussen mij en Martine is dat zij eerder emotieel is, waar ik rationeel ben. Zij is een flapuit terwijl ik meer behouden ben. En haar openheid staat in contrast met mijn bescheidenheid. Het leuke aan deze verschillen is dat je elkaar altijd een andere kant kunt laten zien.  Martine vraagt aan mij: ‘Waarom zeg je niet gewoon dat je boos bent?’ ‘Waarom jank je niet gewoon een keertje lekker waar een ander bij is?’ Andersom zeg ik haar soms om tot 10 te tellen voordat ze vanuit een hele heftige emotie reageert of relativeer ik de boel een beetje voor haar. En soms janken we samen lekker een potje of schelden we op situaties.

Afgelopen jaar heb ik geleerd dat een stille aanwezigheid vaak vele malen meer steun biedt dan duizend lege woorden. Een echte vriendin is er voor je, ook al vraag je er niet om. En blijft er voor je, ook al ben je onuitstaanbaar. En weet soms eerder dan jijzelf hoe je je écht voelt.

Echte vriendschappen worden sterker in moeilijke tijden. Het brengt je dichter bij elkaar, leert je elkaar nog beter kennen en geeft een gevoel van wederzijds vertrouwen. Door dik en dun.

39 reacties

Roekiye -

Deze blog heeft zo’n mooie toegevoegde waarde aan LLG. Ik kom regelmatig op 2WMN omdat ik weet dat ik mooie inzichten en ervaringen van jullie zal lezen. Keep up the good work :)

Miriam -

Mooi geschreven en heel herkenbaar! Koester jullie vriendschap 😀

Martine -

ZO herkenbaar dit. Liever tot bloedens toe op mijn lip bijten ( nee joh das mijn rode Chanel lipstick…) dan huilen waar anderen bij zijn. Dat kan ik echt alleen maar bij mijn aller, aller naasten. En dat is niet voor niks, zo bijzonder zijn die mensen!

lucindainwonderland -

Ken helaas ook een boel mensen die alleen met je willen omgaan als je blij en vrolijk bent, maar nergens te vinden zijn in de moeilijke tijden. Echte vriendschap is moeilijk te vinden, maar als je het hebt, houd het vast! xxx Lucinda

Deborah -

Ik werd hier even stil van. Prachtig dat iemand precies de juiste knoppen weet in te drukken. Ik heb die rijkdom gelukkig ook. Fijn!

Marieke -

Prachtig geschreven stuk, Willemijn!
Jullie vriendschap is echt heel mooi om te zien. Mensen waar je zo’n diepe connectie mee hebt als dat jullie met elkaar hebben, vind je maar weinig, wees er zuinig op en koester elkaar! ^^

PatriciaKleijn -

Mooi artikel hoor, het moet volgens mij super zijn zo`n vriendschap te hebben. Ik heb zelf eigenlijk geen vriendinnen dus kan er niet over mee praten

Simone -

Mooi geschreven en zeker ook herkenbaar!

Ina -

Mooi artikel!

Lisanne -

Mooi, zo’n vriendschap! Ik heb niet echt een vriendin waarbij ik het gevoel heb dat ik 100% mezelf kan zijn. Maar het lijkt me wel heerlijk!

Xaviera -

Jullie hebben een prachtige vriendschap samen, echt iets om te koesteren. Heel mooi om te lezen hoe jullie elkaar begrijpen en ondersteunen!

Jantine -

Wat lief!

Naomi -

wat lief zeg!

Julie -

Mooi artikel Willemijn! Mijn beste vriendin en ik zijn op veel vlakken ook tegenpolen, en dat botst wel eens. Maar we kunnen écht niet zonder elkaar. Bij een ruzie kan het gebeuren dat we beiden te koppig zijn om de eerste stap te zetten, hoewel we na maximum 2 dagen toch weer met elkaar praten omdat we zoveel ‘belangrijke dingen’ te vertellen hebben! 😉

Esther -

Ik heb zelf ook een vriendin die altijd precies weet hoe ik me voel én andersom. We spreken elkaar dagelijks, maar hebben niet altijd even veel tijd om elkaar te zien. Toch weten we dat we er zijn. Sinds januari zitten we samen op zumba dus nu zien we elkaar in elk geval elke week, dat is fijn! :-) Verder vind ik de mensen die ik via het bloggen heb leren kennen ook super leuk, iedereen is zo respectvol!

Shaz -

Heel mooi om te lezen en zulke vrienden zijn echt zeldzaam.

Anita | mindjoy -

Deze vriendschap moet je echt koesteren, mooi om te zien hoe jullie elkaar hebben gevonden. En idd juist in moeilijke tijden weet je wie je echte vrienden zijn. Dat heb ik ook ooit ondervonden.

Manon -

Zo waar… De mama van Bibian is overleden toen we in de 4e klas zaten en dit heeft ons heel erg dicht bij elkaar gebracht. Er zijn heel veel moeilijke momenten geweest maar ik kan al-tijd bij haar terecht en is ook vaak de eerste wie ik contact, ook in leuke tijden. Zo wist Bibian eerder dat ik aan het bevallen was dan mijn vriend (en ikzelf hahaha). Zo’n vriendschap moet je koesteren!

Syl -

Het mooie aan echte vriendschap is dat je zo van elkaar kunt verschillen, maar toch heel hecht kunt zijn.
Ik ben net zoals Martine een emotionele flapuit.

july -

Wat een mooi artikel, ik bewonder jullie hechte vriendschap!

Cindy -

Wauw, jullie mogen echt jullie vriendschap koesteren. Het lijkt me heerlijk om zo’n vriendschap te hebben in goede en slechte tijden, iemand die je door en door kent en waar je bij één blik al genoeg hebt. Ik heb dat alleen bij mijn vriend, die ook gelijk mijn beste vriend is. Ik heb wel vriendinnen, maar zo’n vriendschap als jullie hebben, die ken ik niet.

Martine -

Maar dat is ook heel fijn toch? Wij hebben juist verder niet verder vriendinnen (1/2 hooguit) maar we hebben al zoveel aan elkaar dat we dat ook niet missen. Dus het is voor iedereen verschillend. Er zijn mensen die heel veel vriendinnen hebben, maar bijvoorbeeld niet een waarbij je je zowat vergroeid voelt zoals ik met Willemijn heb. En dat is helemaal niet erg, iedereen is anders en dat is juist leuk. Ik vind het mooi om te lezen dat jij dat gevoel bij je vriend hebt bijvoorbeeld!

Kirsten -

Wat heb je dit mooi geschreven Willemijn! Wat fijn dat jullie elkaar zo goed aanvullen.

katrien -

Zo mooi. Ik herken mezelf wel in Martine! En ik herken Willemijn dan weer in mijn vriend, dat niet enkel grote liefde maar ook grote vriendschap is :) Dat compenseert elkaar mooi, dat hebben wij ook al ontdekt.

Margot -

Wat mooi geschreven en mooi hoe jullie nu zoveel samendoen!

Eline -

Heel mooi geschreven! Ik ben net als Martine een emotioneel mens, haha. Toch is het prachtig om te lezen dat jullie elkaar zo aanvullen en verbeteren! Daar draait vriendschap om :)

Marloes ❤ Budgetproof.nl -

Wat een prachtige blogpost weer. Fantastisch om zo’n vriendin door dik en dun te hebben. Hoewel ik veel vriendinnen heb, ken ik zo’n vriendschap als jullie hebben niet echt. Koesteren! Heel bijzonder :D.

Iris | Todayslipstick -

Wat een mooie vriendschap hebben jullie, je steunt elkaar door dik en dun. Een vriendschap voor het leven, echt iets moois!
Liefs, Iris

Naomi -

Jullie sluiten elkaar perfect aan! dat moet erg fijn zijn denk ik! Zelf heb ik geen beste vriendin maar hoop die zeker nog een x te krijgen!

Laura -

Bij echte beste vriendinnen, zoals bij jullie, kun je inderdaad een hoop van elkaar leren. Zo heb ik dat ook met mijn beste vriendin. Zij is heel uitbundig (soms zelfs zoals je in die Andrélon reclames ziet, haha), en ik ben daar om dan even haar rustig te houden. Andersom maakt zij mij losser. Perfect!

Janniek's Way Of Beauty -

Wauw wat een mooi artikel! Gelukkig heb ik een paar lieve vriendinnen en m’n vriend waar ik op terug kan vallen ♡

Diana Carlton -

Mooi geschreven! Fijn dat je zo’n lieve vriendin hebt die er altijd voor je is! Die er voor je is, die weet wanneer ze haar mond moet houden of juist wel even die knuffel geeft. Ben er maar zuinig op! X

Amy -

Wauw Willemijn, wat een prachtig geschreven stuk. Echte vriendschap is inderdaad heel erg veel waard.. Ik denk dat ik dit gevoel maar bij 2 mensen heb: mijn vriend en een vriendin die ik al 17 jaar ken.

Lauriëtte -

Wat heb je dat prachtig geschreven en wat mogen jullie blij zijn met zo’n vriendschap! Het lijkt me zo fijn om een vriendin te hebben waarbij je volledig jezelf kunt zijn! Helaas bleek bij mij in wat zwaardere tijden dat er geen ‘echte vriendschappen’ waren, maarja. Dan weet je ook gelijk weer waar je aan toe bent! :)

Dita -

Mooi geschreven! Ik huil best snel maar alleen echt bij mijn vriend. Ik zie er liever ook vrolijk uit voor de buitenwereld.

Natasja -

Mooi geschreven! Heel herkenbaar ook. Fijn dat je zo’n goeie vriendin naast je hebt. Daar moet je zuinig op zijn.

iooon -

Heerlijk lijkt me dat, zo’n vriendschap. Ik denk dat ik dat alleen terug vind in mijn partner, ook al heb ik een paar dierbare vriendschappen.

Ik hoop over 20 jaar nog te mogen lezen over jullie vriendschap.

Annemiekish -

Heel herkenbaar! Ik ben zelf ook een binnenvetter, maar uiteindelijk moet het er toch een keertje uit. Fijn dat jullie qua emotie zoveel van elkaar verschillen, daar hebben jullie allebei wat aan! :-)

Reageer ook